Cabinet
After Moon and Mars, India sights science goals on Venus
Cabinet approves mission to Venus for scientific exploration and for better understanding of Venusian atmosphere, geology and generate large amount of science data probing into its thick atmosphere
18 SEP 2024 3:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the development of Venus Orbiter Mission (VOM), that will be a significant step towards the Government’s vision of exploring and studying the Venus, beyond moon and mars. Venus, the closest planet to Earth and believed to have formed in conditions similar to Earth, offers a unique opportunity to understand how planetary environments can evolve very differently.
The ‘Venus Orbiter Mission’ to be accomplished by Department of Space is envisaged to orbit a scientific spacecraft in the orbit of planet Venus for better understanding of the Venusian surface and subsurface, atmospheric processes and influence of Sun on Venusian atmosphere. The study of the underlying causes of transformation of Venus, which is believed to be once habitable and quite similar to Earth would be an invaluable aid in understanding the evolution of the sister planets, both Venus and Earth.
ISRO will be responsible for the development of spacecraft and its launch. The Project will be effectively managed and monitored through the established practices prevailing at ISRO. The data generated from the mission would be disseminated to the scientific community through existing mechanisms
The mission is expected to be accomplished on the opportunity available during March 2028. The Indian Venus mission is expected to answer some of the outstanding scientific questions resulting in various scientific outcomes. The realization of the spacecraft and launch vehicle is through various industries and it is envisaged that there would be large employment potential and technology spin-off to other sectors of the economy.
The total fund approved for the Venus Orbiter Mission” (VOM), is Rs.1236 Cr out of which Rs 824.00 Crore will be spent on the spacecraft. The cost includes development and realization of the spacecraft including its specific payloads and technology elements, global ground station support cost for navigation and network as well as the cost of launch vehicle.
Journey towards Venus
The mission would enable India for future planetary missions with larger payloads, optimal orbit insertion approaches. There would be a significant involvement of Indian Industry during the development of the spacecraft and launch vehicle. The involvement of various academic institutions and training to students in pre-launch phase that includes design, development, testing, test data reduction, calibration etc. is also envisaged. The mission through its unique instruments offers the Indian Science community new and valuable science data and thereby providing emerging and novel opportunities

মন্ত্রীমন্দল
থা অমসুং মার্সকী মতুংদা, ভারতনা ভেনসতা সাইন্সকী পান্দমশিং থম্লে
সাইন্তিফিক ওইনা ভেনস থিজিন্নবা অমসুং ভেনসকী এদমোস্ফিয়ার, জিওলোজি হেন্না নিংথিনা খঙনবা অমসুং মসিগী অথাবা এদমোস্ফিয়ারগী লৈরোল থিজিন্দুনা য়াম্লবা সাইন্স দেতা পুথোক্নবা মিসন মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
18 SEP 2024 3:12PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা ভেনস ওর্বিতর মিসন(ভি ও এম) পায়খৎপদা অয়াবা পীখ্রে। মসি থা অমসুং মার্সকী মথক্তা, ভেসন থিজিন্নবা অমসুং নৈন্নবা সরকারগী পান্দমগী মাইকৈদা থাংজিনবা মরুওইবা খোঙথাং অমনি। ভেনস পৃথিবীগা খ্বাইদগী নক্নবা গ্রহনি অমসুং মসি পৃথিবীগা মান্নবা ফিবমশিংদা শেমখিবনি হায়না থাজনরি অমসুং কমদৌনা গ্রহশিং তোখায়-তোখায়না ওইরকখিবগে হায়বা খঙনবা তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবা অমা গ্রহ অসিনা পীরি।
স্পেস দিপার্তমেন্তনা পায়খৎকদবা ভেনস ওর্বিতর মিসন অসিনা ভেনসকী লৈমায় অমসুং লৈমায়গী মনুং থংবা শরুক, এদমোস্ফিয়ারগী থৌওংশিং অমসুং নুমিৎনা ভেনসকী এফমোস্ফিয়ারদা পীরিবা ইথিলগী মরমদা হেন্না খঙনবা ভেনসকী ওর্বিত্তা সাইন্তিফিক স্পেসক্রাফ অমা থানবা পান্দম থম্লি। মতম অমদা থৱায় পানবশিং লৈবা য়ারম্মী হায়না থাজনরিবা অমসুং পৃথিবীগা য়াম্না মান্নবা অসিনা ভেনসকী অওনবা লাকপগী মরমশিং থিজিনবা অসিদগী ভেনস অমসুং পৃথিবী শেম্লকখিবগী মতাংদা মমল নাইদ্রবা ৱাফম কয়া মতেং পাংগনি।
স্পেসক্রাফ শেমগৎপা অমসুং থাগৎপগী থৌদাং ইসরোনা লৌগনি। ইসরোদা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিংগী খুৎথাংদা প্রোজেক অসি পায়খৎকনি অমসুং য়েংশিনগনি। মিসন অসিদগী ফংলকপা দেতা হৌজিক চৎনরিবা থবকশিংগী খুৎথাংদা সাইন্তিফিক কম্মুনিতিদা য়েন্থোক্কনি।
মিসন অসি মার্চ ২০২৮ দা মাইপাক্না পাংথোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি। ভারতকী ভেনস মিসন অসিনা মশক থোকপা সাইন্তিফিক ওইবা ৱাহং খরগী পাউখুম পীদুনা তোঙান-তোঙানবা সাইন্তিফিক ওইবা কান্নবা কয়া ফংগনি। তোঙান-তোঙানবা ইন্দস্ত্রিশিংগী খুৎথাংদা স্পেসক্রাফ অমসুং লঞ্চ ভেহিকল শেমগৎকনি অমসুং মসিনা মশিং য়াম্লবা থবক ফংহনগনি অমসুং শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা তেক্নোলোজি চাউখৎহনগনি।
ভেনস ওর্বিতর মিসন(ভি ও এম)গী অপুনবা ফন্দ লুপা করোর ১২৩৬ অয়াবা পীরে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৮২৪.০০ স্পেসক্রাফ শাবদা শীজিন্নগনি। শেনফম অসিগী মনুংদা স্পেসক্রাফকী পেলোদশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী মচাকশিং, নেভিকেসনগী মালেমগী ওইনা লৈমায়দগী মতেং পীবা, লঞ্চ ভেহিকল অমসুং নেতৱার্ককী মমল য়াওনা স্পেসক্রাফ শেমগৎপগী শেনফম য়াওরে।
ভেনস ফাওবগী খোঙচৎ
অচৌবা পেলোদশিং অমসুং ওর্বিত লান্থোক্তুনা চৎনবগী ভারতকী তুংগী প্লানেতরি মিসনশিংদা মিসন অসিনা মতেং পাংগনি। স্পেসক্রাফ অমসুং লঞ্চ ভেহিকল শেমগৎপা মতমদা ভারতকী ইন্দস্ত্রিশিং শরুক য়াগনি। তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিতুৎশিং শরুক য়াগনি অমসুং দিজাইন, দিবলপমেন্ত, তেস্তিং, তেস্ত দেতা রিদক্সন, কেলিব্রেসন য়াওনা থাগৎত্রিঙৈগী তাঙ্কক্তা মহৈরোয়শিংদা ত্রেনিং পীনবা পান্দম থম্লি। মিসন অসিদা অখন্নবা খুৎলায়শিং য়াওহন্দুনা ভারতকী সাইন্তিফিক কম্মুনিতিদা অনৌবা অমসুং মমল য়াম্লবা সাইন্তিফিক দেতা পীগনি অমসুং মসিনা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরগনি।