Cabinet
After Moon and Mars, India sights science goals on Venus
Cabinet approves mission to Venus for scientific exploration and for better understanding of Venusian atmosphere, geology and generate large amount of science data probing into its thick atmosphere
18 SEP 2024 3:12PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the development of Venus Orbiter Mission (VOM), that will be a significant step towards the Government’s vision of exploring and studying the Venus, beyond moon and mars. Venus, the closest planet to Earth and believed to have formed in conditions similar to Earth, offers a unique opportunity to understand how planetary environments can evolve very differently.
The ‘Venus Orbiter Mission’ to be accomplished by Department of Space is envisaged to orbit a scientific spacecraft in the orbit of planet Venus for better understanding of the Venusian surface and subsurface, atmospheric processes and influence of Sun on Venusian atmosphere. The study of the underlying causes of transformation of Venus, which is believed to be once habitable and quite similar to Earth would be an invaluable aid in understanding the evolution of the sister planets, both Venus and Earth.
ISRO will be responsible for the development of spacecraft and its launch. The Project will be effectively managed and monitored through the established practices prevailing at ISRO. The data generated from the mission would be disseminated to the scientific community through existing mechanisms
The mission is expected to be accomplished on the opportunity available during March 2028. The Indian Venus mission is expected to answer some of the outstanding scientific questions resulting in various scientific outcomes. The realization of the spacecraft and launch vehicle is through various industries and it is envisaged that there would be large employment potential and technology spin-off to other sectors of the economy.
The total fund approved for the Venus Orbiter Mission” (VOM), is Rs.1236 Cr out of which Rs 824.00 Crore will be spent on the spacecraft. The cost includes development and realization of the spacecraft including its specific payloads and technology elements, global ground station support cost for navigation and network as well as the cost of launch vehicle.
Journey towards Venus
The mission would enable India for future planetary missions with larger payloads, optimal orbit insertion approaches. There would be a significant involvement of Indian Industry during the development of the spacecraft and launch vehicle. The involvement of various academic institutions and training to students in pre-launch phase that includes design, development, testing, test data reduction, calibration etc. is also envisaged. The mission through its unique instruments offers the Indian Science community new and valuable science data and thereby providing emerging and novel opportunities

କ୍ୟାବିନେଟ
ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ମଙ୍ଗଳ ପରେ ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହକୁ ନେଇ ବିଜ୍ଞାନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କଲା ଭାରତ
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଶୁକ୍ରର ବାୟୁମଣ୍ଡଳ, ଭୂତତ୍ତ୍ୱକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ଏହାର ଘନ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ପରୀକ୍ଷା କରି ବହୁ ପରିମାଣର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଶୁକ୍ରକୁ ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ କଲା କ୍ୟାବିନେଟ୍‌
18 SEP 2024 3:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଶୁକ୍ର ବା ଭିନସ୍‌ ଅର୍ବିଟର ମିଶନ (ଭିଓଏମ)ର ବିକାଶକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି, ଯାହା ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହ ବ୍ୟତୀତ ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ହେବ । ପୃଥିବୀର ସବୁଠାରୁ ନିକଟତମ ଗ୍ରହ ତଥା ପୃଥିବୀ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିବା ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ପରିବେଶ କିପରି ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇପାରିବ ତାହା ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶୁକ୍ରର ପୃଷ୍ଠ ଏବଂ ଉପପୃଷ୍ଠ, ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଶୁକ୍ରର ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଉପରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରଭାବକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିବା ପାଇଁ ମହାକାଶ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଥିବା ଶୁକ୍ର ଅର୍ବିଟର ମିଶନ ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହର କକ୍ଷପଥରେ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମହାକାଶଯାନ ପରିକ୍ରମା କରିବାକୁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଶୁକ୍ର, ଯାହା ଏକଦା ବାସଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ ପୃଥିବୀ ସହିତ ସମାନ ଥିଲା ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ। ଶୁକ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅନ୍ତର୍ନିହିତ କାରଣଗୁଡ଼ିକର ଅଧ୍ୟୟନ ଉଭୟ ଶୁକ୍ର ଏବଂ ପୃଥିବୀର ସାଥୀ ଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକର ବିବର୍ତ୍ତନକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ମହାକାଶଯାନର ବିକାଶ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ପାଇଁ ଇସ୍ରୋର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିବ। ଇସ୍ରୋର ପ୍ରଚଳିତ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ତଦାରଖ କରାଯିବ। ଏହି ମିଶନରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ତଥ୍ୟକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସାରିତ କରାଯିବ।
ଏହି ମିଶନ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଉପଲବ୍ଧ ସୁଯୋଗ ଅନୁସାରେ ୨୦୨୮ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଭାରତୀୟ ଶୁକ୍ର ଅଭିଯାନ କେତେକ ଲୁକ୍କାୟିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରିଣାମ ମିଳିପାରିବ।
ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାକାଶଯାନ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ପ୍ରସାର କରିବ।
ଶୁକ୍ର ଅର୍ବିଟର ମିଶନ (ଭିଓଏମ) ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ମୋଟ ୧୨୩୬ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିରୁ ୧.୨୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମହାକାଶଯାନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଏଥିରେ ମହାକାଶଯାନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପେଲୋଡ୍ ଏବଂ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଉପାଦାନ ସମେତ ଏହାର ବିକାଶ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି, ନେଭିଗେସନ୍ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ପାଇଁ ଗ୍ଲୋବାଲ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ଷ୍ଟେସନ ସମର୍ଥନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନର ଖର୍ଚ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା
ଏହି ଅଭିଯାନ ଭାରତକୁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବୃହତ ପେଲୋଡ୍, ସର୍ବୋତ୍ତମ କକ୍ଷପଥ ପ୍ରବେଶ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଗ୍ରହ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିବ । ମହାକାଶଯାନ ଏବଂ ଉତକ୍ଷେପଣ ଯାନର ବିକାଶ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପୃକ୍ତି ରହିବ । ଡିଜାଇନ୍, ବିକାଶ, ପରୀକ୍ଷଣ, ପରୀକ୍ଷା ଡାଟା ରିଡକ୍ସନ, କ୍ୟାଲିବ୍ରେସନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରାକ୍ ଉତକ୍ଷେପଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ସମ୍ପୃକ୍ତି ଏବଂ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ ଏହାର ଅନନ୍ୟ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ସମୁଦାୟକୁ ନୂତନ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଜ୍ଞାନ ଡାଟା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଉଦୀୟମାନ ଏବଂ ଅଭିନବ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।