Ministry of Housing & Urban Affairs
Swachh Bharat Mission poised to enter its next decade
Nation ready to script a record as States step forward to clean up 5 lakh sticky garbage spots in next 15 days, surpassing centre’s estimate for 2 lakhs
Unique campaign kicks off with voluntary effort of millions
17 SEP 2024 2:57PM by PIB Delhi
When Prime Minister Narendra Modi launched the Swachh Bharat Mission in 2014, few could have predicted its transformative impact. What began as a call for behaviour change has grown into a globally recognized initiative, reducing infant mortality and diseases, boosting school attendance for girls, reducing crimes against women, and improving livelihoods. As the Swachh Bharat Mission marks its 10th anniversary, this year’s Swachhata Hi Seva (SHS) 2024 campaign embraces the theme ‘Swabhav Swachhata – Sanskaar Swachhata’. The campaign was nationally rolled out at a mega event in Jhunjhunu, Rajasthan, in presence of the Chief Guest, Vice President Shri Jagdeep Dhankar, Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri M.L. Khattar, Minister, Social Justice & Empowerment, Rajasthan, Shri Avinash Gehlot and other dignitaries.
Under the three pillars of SHS 2024, over 11 lakh events have been planned across the nation. Nearly 5 lakh Cleanliness Target Units- Swachhata Lakshit Ekayi have been identified for mass cleaning drives. Through the fortnight, Swachhata Mein Jan Bhagidaari events are also being planned. So far, 36,000 tree plantation drives under, Ek Ped Maa Ke naam events have been planned. SafaiMitras will take part in over 70,000 SafaiMitra Suraksha Shivirs across the nation. Citizens can track this live on the SHS portal https://swachhatahiseva.gov.in/ .
Over the past decade, the Swachh Bharat Mission has transformed villages and cities through the relentless dedication of citizens, organizations, state governments, central ministries, NGOs, and industries, all united by a shared vision of Swachhata. Across the country, around 12 crore families who previously lacked access to safe sanitation have now been provided with toilets.
As part of the SHS 2024 campaign rollout in Rajasthan’s Jhunjhunu, Hon’ble Vice President applauded the identification of over 5 lakh Cleanliness Target Units for cleaning and transformation across the nation and called for widespread participation. Shri Jagdeep Dhankar laid the foundation stone for the integrated project of RDF and Compost plant of 65 TPD capacity at Moda Pahar, worth Rs. 13.18 Crore and dedicated to the people of Jhunjhunu under Swachh Bharat Mission – Urban. A 500 KW Solar Plant was also inaugurated at Baggar Road.
The day started with over 200 NCC cadets and 100 Mera Yuva (MY) Bharat volunteers joining the Swachhata drive at the Cleanliness Target Unit (CTU) site in Jhunjhunu, alongside Union Minister M.L Khattar. This was followed by a tree plantation ceremony under ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign and the rollout event for SHS 2024.
Speaking on the occasion, he said “India has become a global example of the passion for swachhata, a hotspot favourite destination for investment and opportunity. Emphasizing on circular economy, he mentioned that earlier we were circled in waste, now waste is empowering circularity in economy. Swachhata has a major role to play in the exponential rise of infrastructure.” Hon’ble Vice President praised the MY Bharat initiative, where nearly 1.5 crore youth have come forward to join the vision of Viksit Bharat, he encouraged the youth to join the Swachh Bharat movement. He also urged all citizens to contribute and join this developmental journey of Viksit Bharat, especially through Swachhata.
During his address, Union Minister, Ministry of Housing and Urban Affairs & Ministry of Power, Shri M.L. Khattar highlighted that this year's campaign has adopted the theme of ‘Cleanliness as Swabhav & Sanskaar,’ emphasizing individual responsibility. He emphasized that the campaign, marking a decade of achievements, aims to set a global example and reaffirm commitment to Swachh Bharat. Emphasizing the significance of the SHS campaign, he mentioned that lakhs of citizens from diverse geographical locations will join the action for Swachhata Shramdaan as SBM sets sight on its next milestone.
At the SHS 2024 rollout event in Rajasthan, SafaiMitra, MLAs, Mayors, Leaders of Opposition, and Municipal Commissioners participated in an online interaction with the Hon’ble Vice President. A key highlight of the SHS roll out event was the interaction between Hon’ble Vice President of India and Tarun Dawre, a SafaiMitra from Prataptgarh, Rajasthan during which he invited the Dawre family to visit him in New Delhi and also offered a week-long internship opportunity to Purva Dawre, Shri Tarun Dawre’s daughter and second year student of STC. In a similar gesture, the Hon’ble Vice President also invited Ms. Neeru Yadav, Sarpanch of Lambi Ahir village to visit the Indian Parliament as his guest.
The event concluded with Hon’ble Vice President felicitating SafaiMitras and presenting PMAY benefits and personal protection equipments and kits under NAMASTE scheme. The Hon’ble Vice President also emphasized that each year of the Mission hereon should mark an exponential jump in amount of work done, equivalent to that done in a decade so far.
The tone has been set with the national roll out in Jhunjhunu. Today, 19 Chief Ministers, 9 Governors, and 16 Union Ministers have joined in the kickstart of activities across the nation.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରବେଶ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ପ୍ରସ୍ତୁତ
ଆସନ୍ତା ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଅଳିଆ ସ୍ଥାନକୁ ସଫା କରିବା ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ଆଗେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଆକଳନ ୨ ଲକ୍ଷକୁ ଟପି ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଦେଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ
ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଉଦ୍ୟମରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ନିଆରା ଅଭିଯାନ
17 SEP 2024 2:57PM by PIB Bhubaneswar
୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ପରିବର୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କିଛି ଲୋକ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥିଲେ। ଆଚରଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆହ୍ୱାନ ଭାବରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ପଦକ୍ଷେପରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏବଂ ରୋଗକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଉପସ୍ଥାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ମହିଳାଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଅପରାଧ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନ ଜୀବିକାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଏହାର ୧୦ମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନରେ 'ସ୍ୱଭାବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା - ସଂସ୍କାର ସ୍ୱଚ୍ଛତା' ଶୀର୍ଷକ ରହିଛି। ରାଜସ୍ଥାନର ଝୁନଝୁନୁଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜଗଦୀପ ଧନକଡ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏମ୍ ଏଲ୍ ଖଟ୍ଟର, ରାଜସ୍ଥାନର ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ସଶକ୍ତୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅବିନାଶ ଗେହଲଟ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି । ସାମୂହିକ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୫ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ - ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷିତ୍‍ ଏକାୟୀ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମେଁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ର ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ପେଡ୍ ମା' କେ ନାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୩୬ ହଜାର ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନର ଯୋଜନା ରହିଛି। ସଫେଇ ମିତ୍ରମାନେ ସାରା ଦେଶରେ ୭୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସଫେଇ ମିତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ଶିବିରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ନାଗରିକମାନେ https://swachhatahiseva.gov.in/ ଏସଏଚଏସ ପୋର୍ଟାଲରେ ଏହାକୁ ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରାକ୍ କରିପାରିବେ ।
ଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଏକଜୁଟ ହୋଇଥିବା ନାଗରିକ, ସଂଗଠନ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସମର୍ପଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିମଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ପ୍ରାୟ ୧୨ କୋଟି ପରିବାରକୁ ଏବେ ଶୌଚାଳୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ରାଜସ୍ଥାନର ଝୁନଝୁନୁରେ ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଫେଇ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ୟୁନିଟ୍ ଚିହ୍ନଟ କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ଜଗଦୀପ ଧନକଡ ମୋଦା ପାହାଡ଼ଠାରେ ୧୩.୧୮ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୬୫ ଟିପିଡି କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଆରଡିଏଫ ଏବଂ କମ୍ପୋଷ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ - ସହରାଞ୍ଚଳ ଅଧୀନରେ ଝୁନଝୁନୁର ଲୋକଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ କରିଥିଲେ । ବାଗର ରୋଡରେ ୫୦୦ କିଲୋୱାଟର ସୋଲାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏମ୍ ଏଲ୍ ଖଟ୍ଟରଙ୍କ ସହ ଝୁନଝୁନୁର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଟାର୍ଗେଟ୍ ୟୁନିଟ୍ (ସିଟିୟୁ) ସାଇଟ୍ ରେ ୨୦୦ରୁ ଅଧିକ ଏନସିସି କ୍ୟାଡେଟ୍ ଏବଂ ୧୦୦ ମେରା ଯୁବା (ଏମଓ୍ବାଇ) ଭାରତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ମାନେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନରେ ଯୋଗ ଦେବା ସହିତ ଏହି ଦିବସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହାପରେ 'ଏକ ପେଡ୍ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସମାରୋହ ଏବଂ ଏସ୍ଏଚ୍ଏସ୍ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ହଟସ୍ପଟ୍ ପସନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି। ଗତିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରେ ଘେରି ରହିଥିଲୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଗତିଶୀଳତାକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି। ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୋ ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ କୋଟି ଯୁବକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନରେ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିଛନ୍ତି, ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ । ବିଶେଷ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାଧ୍ୟମରେ ବିକଶିତ ଭାରତର ଏହି ବିକାଶମୂଳକ ଯାତ୍ରାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏମ ଏଲ ଖଟ୍ଟର ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଅଭିଯାନ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ 'ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ଭାବରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା' ବିଷୟବସ୍ତୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ଉପଲବ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ପ୍ରତି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବା ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏସଏଚଏସ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏସବିଏମ ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ନଜର ରଖିଥିବାରୁ ବିଭିନ୍ନ ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥାନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଶ୍ରମଦାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ରାଜସ୍ଥାନରେ ଏସଏଚଏସ ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଫେଇମିତ୍ର, ବିଧାୟକ, ମେୟର, ବିରୋଧୀ ଦଳ ନେତା ଏବଂ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କମିଶନର ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ଅନଲାଇନ ଆଲୋଚନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଏସ୍ଏଚ୍ଏସ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ର ପ୍ରତାପଗଡ଼ର ସଫେଇମିତ୍ର ତରୁଣ ଡାଓ୍ଵରେଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ, ଯେଉଁଥିରେ ସେ ଡାୱର ପରିବାରକୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭେଟିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ତରୁଣ ଡାୱରଙ୍କ ଝିଅ ତଥା ଏସଟିସିର ଦ୍ୱିତୀୟ ବର୍ଷର ଛାତ୍ରୀ ପୂର୍ବା ଦାୱରେଙ୍କୁ ଏକ ସପ୍ତାହ ବ୍ୟାପୀ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସେହିଭଳି ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଲାମ୍ବି ଅହିର ଗ୍ରାମର ସରପଞ୍ଚ ନିରୁ ଯାଦବଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବେ ଭାରତୀୟ ସଂସଦ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ।
ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସଫେଇ ମିତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିବା ସହ ନମସ୍ତେ ଯୋଜନାରେ ପିଏମଏୱାଇ ସୁବିଧା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ କିଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ମିଶନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିମାଣରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବା ଉଚିତ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ସମାନ ।
ଝୁନଝୁନୁରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଶବ୍ଦ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆଜି ଦେଶର ୧୯ ଜଣ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ୯ ଜଣ ରାଜ୍ୟପାଳ ଓ ୧୬ ଜଣ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି।