ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳର ଉଦଘାଟନ
ଅନେକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ
ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣରେ ୩୦ ହଜାର ରୁ ଅଧିକ ଘର ମଞ୍ଜୁର
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ (ଏସଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇଟିଏସ୍) ଶୁଭାରମ୍ଭ
ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିକାଶ ଆଣିଛି।
୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ସମସ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
"ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରକୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି"
"ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅଭୂତପୂର୍ବ"
ଏହା ହେଉଛି ଭାରତ ପାଇଁ ସମୟ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ କାଳ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ
ଏବେ ଭାରତ ପାଖରେ ହରାଇବାକୁ ସମୟ ନାହିଁ, ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଢ଼ାଇବା ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ସହିତ ଜୀବନ ବିତାଇବେ
16 SEP 2024 6:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦଠାରେ ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳବାଇ, ସଡ଼କ, ଶକ୍ତି, ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ | ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ | ନାଗପୁରରୁ ସିକନ୍ଦରାବାଦ, କୋହ୍ଲାପୁରରୁ ପୁଣେ, ଆଗ୍ରା କ୍ୟାଣ୍ଟରୁ ବନାରସ, ଦୁର୍ଗରୁ ବିଶାଖାପାଟଣା, ପୁଣେରୁ ହୁବଲି ଏବଂ ବାରଣାସୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ୨୦ ବଗି ବିଶିଷ୍ଟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ସେ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣର ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ (ଏସଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇଟିଏସ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣପତି ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ମିଲାଦ-ଉନ-ନବୀ ର ପବିତ୍ର ଅବସର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପାଳନ କରାଯାଉଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପର୍ବ ସମୟରେ ରେଳ, ସଡ଼କ ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୮,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ସହିତ ଭାରତର ବିକାଶର ପର୍ବ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି । ନମୋ ଭାରତ ରେଡ୍ ରେଳର ଉଦଘାଟନକୁ ଗୁଜୁରାଟର ସମ୍ମାନରେ ଏକ ନୂତନ ତାରକା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଏକ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ । ଆଜି ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ନୂଆ ଘରକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ପରିବାରପାଇଁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ନବରାତ୍ରୀ, ଦଶହରା, ଦୁର୍ଗାପୂଜା, ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି ଭଳି ଆଗାମୀ ପର୍ବକୁ ଏହି ପରିବାରମାନେ ନିଜ ନୂଆ ଘରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରିବେ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆଜିର ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ଗୁଜରାଟ ଓ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ଯେଉଁ ମହିଳାମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଘର ମାଲିକ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଲଗାତାର ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ଲଗାଣ ବର୍ଷା ହୋଇଛି। ବନ୍ୟାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ବିୟୋଗରେ ସେ ଶୋକ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତଙ୍କ ସହାୟତା ଓ ଥଇଥାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି। ଏଥିସହ ଆହତଙ୍କ ଆଶୁ ଆରୋଗ୍ୟ କାମନା କରିଛନ୍ତି।
ତୃତୀୟ ଥର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ଏହା ହେଉଛି ମୋର ପ୍ରଥମ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ତାଙ୍କ ଜନ୍ମ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଜୀବନର ସମସ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ନିଜର ଭଲ ପାଇବା ବର୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୁଅ ଭଳି ସେ ନିଜର ଘରକୁ ଆସିବା ପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯାହା ତାଙ୍କ ମନରେ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଭରି ଦେଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ତାଙ୍କ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ସଂଖ୍ୟାରେ ବାହାରିଛନ୍ତି ।
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଶପଥ ନେବା ପରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କ ଇଚ୍ଛାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । "ଏହା କେବଳ ସ୍ୱାଭାବିକ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଯେହେତୁ ଭାରତର ଜନତା ସେହି ସରକାରଙ୍କୁ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ରେକର୍ଡ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି", ଏହା ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ଗୁଜରାଟର ସେହି ଲୋକମାନେ ହିଁ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ ମୋତେ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଥିଲେ। ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ସରକାରର ପ୍ରଥମ ଶହେ ଦିନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ନେଇ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ଭାରତ ହେଉ କି ବିଦେଶ, ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରବେ। ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନକୁ ସେ ଜନକଲ୍ୟାଣ ଓ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦିଗରେ ନୀତି ପ୍ରଣୟନ ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଦିଗରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ।
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପକାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଦେଶକୁ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦିଆଯାଇଥିବା କଥା ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଗୁଜରାଟର ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ପକ୍କା ଘର ପାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ନୂଆ ପକ୍କା ଘରର ହିତାଧିକାରୀ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ନିରନ୍ତର ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇଁ ହେଉ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଉଚିତ ଭଡ଼ାରେ ଭଲ ଘର ଯୋଗାଇଦେବା ଅଭିଯାନ ହେଉ କିମ୍ବା କାରଖାନାରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବାସ ନିର୍ମାଣ ହେଉ କିମ୍ବା କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ନୂତନ ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ ହେଉ ।
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ନିଆଯାଇଥିବା ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ସମସ୍ତ ବୟସ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ମନେ ପକାଇଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପୁଅ ଝିଅଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ ।
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ତଥା ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଉପକୃତ ହେବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ସେମାନେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଅନ୍ତି ତେବେ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରି ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଥମ ଦରମା ମଧ୍ୟ ଦେବେ । ମୁଦ୍ରା ଋଣର ସୀମା ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ଶହେ ଦିନରେ ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସରକାର ନିକଟରେ ନେଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏମଏସପି ଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ । ସୋୟାବିନ୍ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଭଳି ଫସଲ ଚାଷ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଖାଇବା ତେଲ ଉତ୍ପାଦନରେ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର' ହେବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ଏବଂ ପିଆଜର ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଲାଗିଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯାହା ଫଳରେ ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଚାଉଳ ଏବଂ ପିଆଜର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହାର ଝଲକ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୁଜୁରାଟରେ ଅନେକ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପୂର୍ବରୁ ସେ ମେଟ୍ରୋରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମେଟ୍ରୋ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଅନେକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ପ୍ରତିଦିନ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ ଏବଂ ଚାକିରି, ବ୍ୟବସାୟ ତଥା ଶିକ୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଅନେକ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରି ଅନେକ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ନେଟୱାର୍କର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ୧୫ ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମାର୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ ଏକାଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ନାଗପୁର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ, କୋହ୍ଲାପୁର-ପୁଣେ, ଆଗ୍ରା କ୍ୟାଣ୍ଟ-ବନାରସ, ଦୁର୍ଗ-ବିଶାଖାପାଟଣା, ପୁଣେ-ହୁବଲି ବନ୍ଦେ ଭାରତ କୁ ଆଜି ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦିଲ୍ଲୀ-ବାରାଣସୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୨୦ଟି କୋଚ୍ ରହିଛି। ଦେଶରେ ୧୨୫ ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଦୈନିକ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଯାତ୍ରା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି।
ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନେ ସମୟର ମୂଲ୍ୟ ବୁଝିଛନ୍ତି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସମୟ ଅବଧି ହେଉଛି ସୁବର୍ଣ୍ଣ କାଳ ବା ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତକୁ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟର ବହୁତ ବଡ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଜରାଟ ଆଜି ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ହବ୍ ପାଲଟିଛି ଏବଂ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସଂଯୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ ଭାରତକୁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ମେଡ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ଏୟାରକ୍ରାଫ୍ଟ ସି-୨୯୫ ଦେବ। ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନରେ ଗୁଜରାଟର ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକାକୁ ସେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ଫରେନସିକ୍ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ୱେଲନେସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନେକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି ଏବଂ ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟରେ ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମ୍ପସ ଖୋଲୁଛନ୍ତି। ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଗୁଜରାଟ ଚହଳ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦେଶକୁ ଫସଲ ଏବଂ ଶସ୍ୟ ରପ୍ତାନି କରୁଛି ଯାହା ବିଷୟରେ କେହି କେବେ ଭାବି ପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ଗୁଜରାଟର ଲୋକଙ୍କ ଦୃଢ଼ତା ଏବଂ ପରିଶ୍ରମୀ ସ୍ବଭାବ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ପିଢ଼ି ସେହି ପିଢ଼ି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛି । ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପର୍କରେ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ କୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରପ୍ତାନି ହେଉନଥିବା ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ନିମ୍ନମାନର ବୋଲି ମାନସିକତାରୁ ଦୂରେଇ ଯିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟ ଭାରତ ଓ ବିଦେଶରେ ଉଚ୍ଚମାନର ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଆଲୋକ ପାଲଟିବା ପାଇଁ ସେ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଯେପରି ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରୁଛି, ତାହା ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଦେଶରେ ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିବାରୁ ଭାରତକୁ ଏତେ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି "ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତେ ଭାରତ ଏବଂ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଖୋଲା ହାତରେ ସ୍ୱାଗତ କରନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ଭାରତ ସହ ଉତ୍ତମ ସମ୍ପର୍କ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନେ ଭାରତ ଆଡକୁ ଚାହିଁଥାନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିଥିବାରୁ ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। କୁଶଳୀ ଯୁବକଙ୍କ ଚାହିଦା ବଢ଼ୁଥିବାରୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧିର ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଚାଷୀ ଓ ଯୁବକ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରେ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜ ଦେଶର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ବେଳେ ଦେଶରେ କିଛି ଲୋକ ନକାରାତ୍ମକତା ସହିତ ଏବଂ ଠିକ୍ ବିପରୀତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଲୋକମାନେ ଦେଶର ଏକତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ କିପରି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ମିଶାଇ ଭାରତକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଗର କ୍ଷମତା ଲୋଭୀ ଲୋକ ଭାରତକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏଭଳି ବିଭାଜନକାରୀ ତତ୍ତ୍ୱପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ସହ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ବିକାଶ ପଥରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏଭଳି ନକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତିର ସାହସିକତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ପାଖରେ ଏବେ ହାରିବାକୁ ସମୟ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଭାରତ ପ୍ରତି ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସମ୍ମାନର ଜୀବନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ହେବ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ଏକ ଲିଭର ଭାବରେ ଉଭା ହେବ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ । "ସବକା ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମର ସମସ୍ତ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଶେଷରେ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜୁରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଖିଆଲି - ଗାନ୍ଧୀଧାମ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଧାମ - ଆଦିପୁର ରେଳ ଲାଇନର ଚାରି ଲାଇନ୍, ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଏଏମସିରେ ଆଇକନିକ୍ ସଡ଼କର ବିକାଶ ଏବଂ ବକ୍ରୋଲ, ହାତୀଜାନ, ରାମୋଲ ଏବଂ ପଞ୍ଜରପୋଲ ଜଙ୍କସନ ଉପରେ ଫ୍ଲାଏଓଭର ପୋଲ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କଚ୍ଛ ଲିଗ୍ନାଇଟ୍ ଥର୍ମାଲ ପାୱାର ଷ୍ଟେସନରେ ୩୦ ମେଗାୱାଟ ସୋଲାର ସିଷ୍ଟମ, ୩୫ ମେଗାୱାଟର ବିଇଏସଏସ ସୋଲାର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ମୋର୍ବି ଓ ରାଜକୋଟଠାରେ ୨୨୦ କିଲୋଭୋଲଟ ସବଷ୍ଟେସନର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆର୍ଥିକ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାଧିକରଣର ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଆଇଟି ସିଷ୍ଟମ (ଏସଡବ୍ଲ୍ୟୁଆଇଟିଏସ)ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ସେବାକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଘର ମଞ୍ଜୁର କରିବା ସହ ଏହି ଗୃହଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ପିଏମଏୱାଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗୃହ ନିର୍ମାଣର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପିଏମଏୱାଇର ଉଭୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଅଧୀନରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଘରଗୁଡିକ ରାଜ୍ୟର ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଳ ଏବଂ ନାଗପୁରରୁ ସିକନ୍ଦରାବାଦ, କୋହ୍ଲାପୁରରୁ ପୁଣେ, ଆଗ୍ରା କ୍ୟାଣ୍ଟରୁ ବନାରସ, ଦୁର୍ଗରୁ ବିଶାଖାପାଟଣା, ପୁଣେରୁ ହୁବଲି ଏବଂ ବାରଣାସୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମ ୨୦ ବଗି ବିଶିଷ୍ଟ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 8,000 crore in Ahmedabad, Gujarat
Inaugurates Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj
Flags off several Vande Bharat trains
Sanctions more than 30,000 houses under the PM Awas Yojana - Gramin
Launches Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority
“The first 100 days of our third term have brought impactful development for all”
“Big decision taken regarding the health of the poor and the middle class by providing free treatment worth Rs 5 lakh to all elderly people above 70 years of age”
“Namo Bharat Rapid Rail is going to provide a lot of convenience to middle-class families”
“Expansion of Vande Bharat network in these 100 days is unprecedented”
“This is the time for India, This is the golden period of India, This is the Amrit Kaal of India”
“India has no time to lose now, We have to increase India’s credibility and also provide every Indian a life of dignity”
16 SEP 2024 6:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects of railways, road, power, housing and finance sectors worth more than Rs 8,000 crore in Ahmedabad, Gujarat today. Earlier in the day, Shri Modi inaugurated India’s first Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj. He also flagged off several Vande Bharat trains on routes - Nagpur to Secunderabad, Kolhapur to Pune, Agra Cantt to Banaras, Durg to Visakhapatnam, Pune to Hubballi, and the first 20-coach Vande Bharat train from Varanasi to Delhi. Further, he launched the Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the auspicious occasions of Ganpati Mahotsav and Milad-un-Nabi and various festivals being celebrated all around the country. Shri Modi said that during this time of festivities, India’s festival of development is also underway with projects in the sectors of rail, road and metro worth around Rs 8,500 crore inaugurated and foundation stones laid. Terming the inauguration of Namo Bharat Raid Rail as a new star studded in Gujarat’s honour, the Prime Minister said that it will prove to be a new milestone in India’s urban connectivity. Shri Modi noted that thousands of families are entering into their new homes today while the first installment for thousands of other families has also been released. He said with belief that these families would spend the upcoming festive period of Navratri, Dussehra, Durga Puja, Dhanteras, Diwali in their new homes with the same fervor. “I wish you an auspicious Grih Pravesh ”, PM Modi said. He congratulated the people of Gujarat and India for the development projects of today, especially the women who have now become homeowners.
Expressing pain, Shri Modi said that amidst the festive fervor, there have been incessant floods in various parts of Gujarat. He added that it was for the first time there was such incessant rains in a short span of time across nook and corners of Gujarat. He condoled the demise of those citizens who lost their lives due to floods. He assured that the Union and State governments were leaving no stone unturned to ensure support and rehabilitation of the affected. He also wished a very speedy recovery to the injured.
“This is my first visit to Gujarat after taking charge as the Prime Minister for the third time”, PM Modi said, highlighting that Gujarat is his place of birth where he learned all life lessons. He said that the people of Gujarat have showered their love upon him and the feeling is similar to a son returning home only to be rejuvenated with new energy and enthusiasm. He stated that it is his good fortune that the people have come out in such large numbers to bless him.
The Prime Minister expressed the desire of the people of Gujarat who wished that he paid a visit to the state as early as possible after taking oath for the third time. “It is only natural”, the Prime Minister said, “as the people of India have created history by giving the opportunity to the same government to serve for a record third time after sixty years”, noting that it is a significant event in India’s democracy. “It is the same people of Gujarat who sent me to Delhi by pledging the resolve of the nation first”, he added. Recalling the guarantee to the people of India during the Lok Sabha elections about taking crucial decisions in the first one hundred days of the government, the Prime Minister said that he has left no stone unturned, be it India or abroad. He said that he dedicated the first 100 days towards formulating policies and taking decisions towards public welfare and national interest.
The Prime Minister emphasized that work on projects worth more than Rs 15 lakh Crore have been started in the last 100 days. Recounting that a promise was made, during the elections, to the country to build 3 crore new houses, Shri Modi remarked that work was rapidly progressing in this direction. The Prime Minister expressed happiness that thousands of families from Gujarat who were present at the event had received their pucca houses. He added that thousands of families in Jharkhand too were beneficiaries of new pucca houses. Shri Modi remarked that his Government was continuously engaged in providing a better environment to all, be it in villages or the city. He added that the Government is spending thousands of crores of rupees, be it for financial help for houses of urban middle class, be it for the campaign to provide good houses to workers at reasonable rent, or be it building special housing for those working in factories or be it building new hostels in the country for working women.
Recalling the big decision taken regarding the health of the poor and the middle class a few days ago, the Prime Minister reminded of his promise of providing free treatment worth Rs 5 lakh to all elderly people above 70 years of age. He said that the sons and daughters of the middle class will not have to worry about the treatment of their parents.
Drawing attention to the significant decisions taken for the employment and self-employment of youth as well as their skill development in the last 100 days, the Prime Minister mentioned the announcement of a special PM package worth Rs 2 lakh crore which will benefit more than 4 crore youth. He stated that the government will also pay the first salary for the first job in companies if they hire the youth. He also mentioned increasing the limit of Mudra loan from Rs 10 lakh to Rs 20 lakh.
Reflecting on the women empowerment initiatives, the Prime Minister recalled the guarantee of creating 3 crore Lakhpati Didis. He informed with satisfaction that their numbers reached 1 crore in the last few years while 11 lakh new Lakhpati Didis have been created in the nation in the first one hundred days of the government. He also touched upon the recent decisions taken by the government in the interest of oilseed farmers so they get a higher price than the increased MSP. He informed that the duty on import of foreign oil has been increased to encourage farmers who grow crops like soybean and sunflower and also give momentum to becoming ‘Atmanirbhar’ in edible oil production. He further added that the government has lifted the ban on the export of Basmati rice and onion leading to an increased demand for Indian rice and onion abroad.
Shri Modi emphasized that in the last 100 days, dozens of projects related to rail, road, port, airport and metro have been approved. He added that a glimpse of the same was also visible in today's program. The Prime Minister underlined that the foundation stone of many connectivity related projects has been laid in Gujarat today. He further added that he traveled by metro to Gift City station prior to this event. He remarked that many people shared their experiences during the metro ride and everyone was happy with the expansion of Ahmedabad Metro. He further added that within the last 100 days, decisions related to the expansion of the metro have been taken in many cities across the country.
Citing it as a special day for Gujarat today, Shri Modi highlighted that Namo Bharat Rapid rail had begun its operations between Ahmedabad and Bhuj. He added that Namo Bharat Rapid Rail would be very convenient to the middle class families who travel from one city to another in the country every day and would greatly benefit those involved in jobs, business and education. Shri Modi expressed hope that in the coming days, Namo Bharat Rapid Rail would benefit many people by connecting many cities of the country.
“Expansion of the Vande Bharat network in these 100 days is unprecedented”, the Prime Minister remarked, as he highlighted more than 15 new Vande Bharat train routes. He mentioned flagging off multiple Vande Bharat trains from Jharkhand and Nagpur-Secunderabad, Kolhapur-Pune, Agra Cantt-Banaras, Durg-Visakhapatnam, Pune-Hubli Vande Bharat being flagged off today. He also spoke about the Delhi - Varanasi Vande Bharat train which now consists of 20 coaches. He informed that more than 125 Vande Bharat trains in the country are enabling better travel for thousands of people every day.
Highlighting that the people of Gujarat understand the value of time, the Prime Minister exclaimed the current time period was the Golden Period or the Amrit Kaal of India. He exhorted the people to make India developed in the next 25 years and Gujarat had a very big role to play in this. Shri Modi expressed happiness that Gujarat was becoming a very big hub of manufacturing today and was one of the most well connected states of India. Expressing hope, Shri Modi declared that the day was not far when Gujarat would give India its first Made-in-India Transport Aircraft C-295. He lauded Gujarat’s lead in the Semiconductor Mission as unprecedented. The Prime Minister remarked that there were many universities in Gujarat today ranging across petroleum, forensics to wellness, and there were excellent opportunities in Gujarat for studying every modern subject. He added that Foreign universities were opening their campuses here in Gujarat. He expressed pride that Gujarat was making a splash in the whole world, ranging across culture to agriculture. He added that Gujarat was now exporting crops and grains abroad which one could never think of and all this was made possible by the tenacity and hardworking nature of the people of Gujarat.
The Prime Minister said that a generation has gone by that dedicated itself to the development of the state and expressed further belief in taking the state to new heights. Reminding about his address from the Red Fort on the quality of products manufactured in India, the Prime Minister urged the people to break away from the mindset that products not being exported are of inferior quality. He expressed the desire for Gujarat to become a beacon of high quality manufactured products in India and abroad.
The Prime Minister said the way India is working with new resolutions, it is making a mark in the world. Shri Modi said representing India on many big platforms in many countries could be seen as India getting so much respect “Everyone in the world welcomes India and Indians with open arms. Everyone wants to have good relations with India. People of the world look towards India for solutions in times of crisis”, the Prime Minister emphasized. He underlined that the expectations of the world have further increased as the people of India have formed a stable government for the third time in a row. He said that the farmers and the youth are direct beneficiaries of this boost in trust as demand for skilled youth increases. He further added that an increase in trust increases exports and creates opportunities for foreign investors.
The Prime Minister remarked that while on one hand every citizen of the country wanted to become the brand ambassador of India in the whole world by engaging in promoting the strength of their country, there were some people in the country with negativity and doing exactly the opposite. He added that such people were attacking the unity of the country. Shri Modi recalled how Sardar Patel unified India by merging more than 500 princely states. He further added that a certain section of power hungry people wanted to break India into pieces. Shri Modi warned the people of Gujarat to be cautious of such divisive elements and be wary of such people.
The Prime Minister emphasized that India is on the path to development and is capable of facing such negative forces boldly. “India has no time to lose now. We have to increase India’s credibility of India and provide every Indian a life of dignity”, the Prime Minister said, underlining that Gujarat will emerge as a leader in this too. Our every resolution will be fulfilled with the efforts of all of us. “All our resolutions will be fulfilled with Sabka Prayas”, Shri Modi concluded.
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat and Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of several key projects, including the quadrupling of the Samakhiali – Gandhidham and Gandhidham – Adipur railway lines, the development of iconic roads in AMC, Ahmedabad, and the construction of flyover bridges over Bakrol, Hathijan, Ramol, and Panjarpol Junction.
The Prime Minister inaugurated a 30 MW solar system, a 35 Megawatt BESS Solar PV Project at Kutch Lignite Thermal Power Station, Kutch and 220 Kilovolt substations at Morbi and Rajkot.
The Prime Minister launched the Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority, designed to streamline financial services.
The Prime Minister sanctioned more than 30,000 houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Gramin and released the first installment for these homes. He also launched the construction of houses under the PMAY Scheme and handed over completed houses under both the Urban and Rural segments of the PMAY to the beneficiaries of the state.
Further, he flagged off India’s first Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj, and several Vande Bharat trains on routes - Nagpur to Secunderabad, Kolhapur to Pune, Agra Cantt to Banaras, Durg to Visakhapatnam, Pune to Hubballi, and the first 20-coach Vande Bharat train from Varanasi to Delhi.