Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates and lays the foundation stone for multiple development projects worth more than Rs 8,000 crore in Ahmedabad, Gujarat
Inaugurates Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj
Flags off several Vande Bharat trains
Sanctions more than 30,000 houses under the PM Awas Yojana - Gramin
Launches Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority
“The first 100 days of our third term have brought impactful development for all”
“Big decision taken regarding the health of the poor and the middle class by providing free treatment worth Rs 5 lakh to all elderly people above 70 years of age”
“Namo Bharat Rapid Rail is going to provide a lot of convenience to middle-class families”
“Expansion of Vande Bharat network in these 100 days is unprecedented”
“This is the time for India, This is the golden period of India, This is the Amrit Kaal of India”
“India has no time to lose now, We have to increase India’s credibility and also provide every Indian a life of dignity”
16 SEP 2024 6:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for multiple development projects of railways, road, power, housing and finance sectors worth more than Rs 8,000 crore in Ahmedabad, Gujarat today. Earlier in the day, Shri Modi inaugurated India’s first Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj. He also flagged off several Vande Bharat trains on routes - Nagpur to Secunderabad, Kolhapur to Pune, Agra Cantt to Banaras, Durg to Visakhapatnam, Pune to Hubballi, and the first 20-coach Vande Bharat train from Varanasi to Delhi. Further, he launched the Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority.
Addressing the gathering, the Prime Minister noted the auspicious occasions of Ganpati Mahotsav and Milad-un-Nabi and various festivals being celebrated all around the country. Shri Modi said that during this time of festivities, India’s festival of development is also underway with projects in the sectors of rail, road and metro worth around Rs 8,500 crore inaugurated and foundation stones laid. Terming the inauguration of Namo Bharat Raid Rail as a new star studded in Gujarat’s honour, the Prime Minister said that it will prove to be a new milestone in India’s urban connectivity. Shri Modi noted that thousands of families are entering into their new homes today while the first installment for thousands of other families has also been released. He said with belief that these families would spend the upcoming festive period of Navratri, Dussehra, Durga Puja, Dhanteras, Diwali in their new homes with the same fervor. “I wish you an auspicious Grih Pravesh ”, PM Modi said. He congratulated the people of Gujarat and India for the development projects of today, especially the women who have now become homeowners.
Expressing pain, Shri Modi said that amidst the festive fervor, there have been incessant floods in various parts of Gujarat. He added that it was for the first time there was such incessant rains in a short span of time across nook and corners of Gujarat. He condoled the demise of those citizens who lost their lives due to floods. He assured that the Union and State governments were leaving no stone unturned to ensure support and rehabilitation of the affected. He also wished a very speedy recovery to the injured.
“This is my first visit to Gujarat after taking charge as the Prime Minister for the third time”, PM Modi said, highlighting that Gujarat is his place of birth where he learned all life lessons. He said that the people of Gujarat have showered their love upon him and the feeling is similar to a son returning home only to be rejuvenated with new energy and enthusiasm. He stated that it is his good fortune that the people have come out in such large numbers to bless him.
The Prime Minister expressed the desire of the people of Gujarat who wished that he paid a visit to the state as early as possible after taking oath for the third time. “It is only natural”, the Prime Minister said, “as the people of India have created history by giving the opportunity to the same government to serve for a record third time after sixty years”, noting that it is a significant event in India’s democracy. “It is the same people of Gujarat who sent me to Delhi by pledging the resolve of the nation first”, he added. Recalling the guarantee to the people of India during the Lok Sabha elections about taking crucial decisions in the first one hundred days of the government, the Prime Minister said that he has left no stone unturned, be it India or abroad. He said that he dedicated the first 100 days towards formulating policies and taking decisions towards public welfare and national interest.
The Prime Minister emphasized that work on projects worth more than Rs 15 lakh Crore have been started in the last 100 days. Recounting that a promise was made, during the elections, to the country to build 3 crore new houses, Shri Modi remarked that work was rapidly progressing in this direction. The Prime Minister expressed happiness that thousands of families from Gujarat who were present at the event had received their pucca houses. He added that thousands of families in Jharkhand too were beneficiaries of new pucca houses. Shri Modi remarked that his Government was continuously engaged in providing a better environment to all, be it in villages or the city. He added that the Government is spending thousands of crores of rupees, be it for financial help for houses of urban middle class, be it for the campaign to provide good houses to workers at reasonable rent, or be it building special housing for those working in factories or be it building new hostels in the country for working women.
Recalling the big decision taken regarding the health of the poor and the middle class a few days ago, the Prime Minister reminded of his promise of providing free treatment worth Rs 5 lakh to all elderly people above 70 years of age. He said that the sons and daughters of the middle class will not have to worry about the treatment of their parents.
Drawing attention to the significant decisions taken for the employment and self-employment of youth as well as their skill development in the last 100 days, the Prime Minister mentioned the announcement of a special PM package worth Rs 2 lakh crore which will benefit more than 4 crore youth. He stated that the government will also pay the first salary for the first job in companies if they hire the youth. He also mentioned increasing the limit of Mudra loan from Rs 10 lakh to Rs 20 lakh.
Reflecting on the women empowerment initiatives, the Prime Minister recalled the guarantee of creating 3 crore Lakhpati Didis. He informed with satisfaction that their numbers reached 1 crore in the last few years while 11 lakh new Lakhpati Didis have been created in the nation in the first one hundred days of the government. He also touched upon the recent decisions taken by the government in the interest of oilseed farmers so they get a higher price than the increased MSP. He informed that the duty on import of foreign oil has been increased to encourage farmers who grow crops like soybean and sunflower and also give momentum to becoming ‘Atmanirbhar’ in edible oil production. He further added that the government has lifted the ban on the export of Basmati rice and onion leading to an increased demand for Indian rice and onion abroad.
Shri Modi emphasized that in the last 100 days, dozens of projects related to rail, road, port, airport and metro have been approved. He added that a glimpse of the same was also visible in today's program. The Prime Minister underlined that the foundation stone of many connectivity related projects has been laid in Gujarat today. He further added that he traveled by metro to Gift City station prior to this event. He remarked that many people shared their experiences during the metro ride and everyone was happy with the expansion of Ahmedabad Metro. He further added that within the last 100 days, decisions related to the expansion of the metro have been taken in many cities across the country.
Citing it as a special day for Gujarat today, Shri Modi highlighted that Namo Bharat Rapid rail had begun its operations between Ahmedabad and Bhuj. He added that Namo Bharat Rapid Rail would be very convenient to the middle class families who travel from one city to another in the country every day and would greatly benefit those involved in jobs, business and education. Shri Modi expressed hope that in the coming days, Namo Bharat Rapid Rail would benefit many people by connecting many cities of the country.
“Expansion of the Vande Bharat network in these 100 days is unprecedented”, the Prime Minister remarked, as he highlighted more than 15 new Vande Bharat train routes. He mentioned flagging off multiple Vande Bharat trains from Jharkhand and Nagpur-Secunderabad, Kolhapur-Pune, Agra Cantt-Banaras, Durg-Visakhapatnam, Pune-Hubli Vande Bharat being flagged off today. He also spoke about the Delhi - Varanasi Vande Bharat train which now consists of 20 coaches. He informed that more than 125 Vande Bharat trains in the country are enabling better travel for thousands of people every day.
Highlighting that the people of Gujarat understand the value of time, the Prime Minister exclaimed the current time period was the Golden Period or the Amrit Kaal of India. He exhorted the people to make India developed in the next 25 years and Gujarat had a very big role to play in this. Shri Modi expressed happiness that Gujarat was becoming a very big hub of manufacturing today and was one of the most well connected states of India. Expressing hope, Shri Modi declared that the day was not far when Gujarat would give India its first Made-in-India Transport Aircraft C-295. He lauded Gujarat’s lead in the Semiconductor Mission as unprecedented. The Prime Minister remarked that there were many universities in Gujarat today ranging across petroleum, forensics to wellness, and there were excellent opportunities in Gujarat for studying every modern subject. He added that Foreign universities were opening their campuses here in Gujarat. He expressed pride that Gujarat was making a splash in the whole world, ranging across culture to agriculture. He added that Gujarat was now exporting crops and grains abroad which one could never think of and all this was made possible by the tenacity and hardworking nature of the people of Gujarat.
The Prime Minister said that a generation has gone by that dedicated itself to the development of the state and expressed further belief in taking the state to new heights. Reminding about his address from the Red Fort on the quality of products manufactured in India, the Prime Minister urged the people to break away from the mindset that products not being exported are of inferior quality. He expressed the desire for Gujarat to become a beacon of high quality manufactured products in India and abroad.
The Prime Minister said the way India is working with new resolutions, it is making a mark in the world. Shri Modi said representing India on many big platforms in many countries could be seen as India getting so much respect “Everyone in the world welcomes India and Indians with open arms. Everyone wants to have good relations with India. People of the world look towards India for solutions in times of crisis”, the Prime Minister emphasized. He underlined that the expectations of the world have further increased as the people of India have formed a stable government for the third time in a row. He said that the farmers and the youth are direct beneficiaries of this boost in trust as demand for skilled youth increases. He further added that an increase in trust increases exports and creates opportunities for foreign investors.
The Prime Minister remarked that while on one hand every citizen of the country wanted to become the brand ambassador of India in the whole world by engaging in promoting the strength of their country, there were some people in the country with negativity and doing exactly the opposite. He added that such people were attacking the unity of the country. Shri Modi recalled how Sardar Patel unified India by merging more than 500 princely states. He further added that a certain section of power hungry people wanted to break India into pieces. Shri Modi warned the people of Gujarat to be cautious of such divisive elements and be wary of such people.
The Prime Minister emphasized that India is on the path to development and is capable of facing such negative forces boldly. “India has no time to lose now. We have to increase India’s credibility of India and provide every Indian a life of dignity”, the Prime Minister said, underlining that Gujarat will emerge as a leader in this too. Our every resolution will be fulfilled with the efforts of all of us. “All our resolutions will be fulfilled with Sabka Prayas”, Shri Modi concluded.
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat and Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of several key projects, including the quadrupling of the Samakhiali – Gandhidham and Gandhidham – Adipur railway lines, the development of iconic roads in AMC, Ahmedabad, and the construction of flyover bridges over Bakrol, Hathijan, Ramol, and Panjarpol Junction.
The Prime Minister inaugurated a 30 MW solar system, a 35 Megawatt BESS Solar PV Project at Kutch Lignite Thermal Power Station, Kutch and 220 Kilovolt substations at Morbi and Rajkot.
The Prime Minister launched the Single Window IT System (SWITS) of International Financial Services Centres Authority, designed to streamline financial services.
The Prime Minister sanctioned more than 30,000 houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana- Gramin and released the first installment for these homes. He also launched the construction of houses under the PMAY Scheme and handed over completed houses under both the Urban and Rural segments of the PMAY to the beneficiaries of the state.
Further, he flagged off India’s first Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj, and several Vande Bharat trains on routes - Nagpur to Secunderabad, Kolhapur to Pune, Agra Cantt to Banaras, Durg to Visakhapatnam, Pune to Hubballi, and the first 20-coach Vande Bharat train from Varanasi to Delhi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ৮,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
আহমেদাবাদ আৰু ভুজৰ মাজত ‘নমো ভাৰত ৰে’ল’ৰ যাত্ৰাৰম্ভ কৰে
কেবাখনো ‘বন্দে ভাৰত ৰে’ল’ৰ ‘ফ্লেগ অফ’ কৰে
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা- গ্ৰামীণ’ৰ অধীনত ৩০,০০০ তকৈয়ো অধিক ঘৰলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে
‘আন্তৰ্জাতিক বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণ’ৰ ‘ছিংগল উইণ্ডো আইটি ছিষ্টেম’ (এছডব্লিউআইটিএছ) আৰম্ভ কৰে
"আমাৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০টা দিনে সকলোৰে বাবে প্ৰভাৱশালী বিকাশৰ সম্ভাৰ কঢ়িয়াই আনিছে"
"দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সকাহ হিচাপে ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ সকলো বৃদ্ধ লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিবলৈ ডাঙৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে"
"নমো ভাৰত ৰে'ল-য়ে মধ্যবিত্ত পৰিয়ালবোৰক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিব"
"এই ১০০টা দিনত ‘বন্দে ভাৰত নেটৱৰ্ক’ৰ অভূতপূৰ্ব সম্প্ৰসাৰণ হৈছে"
"এয়া হৈছে ভাৰতৰ সময়, এয়া হৈছে ভাৰতৰ সোণালী সময়, এয়া হৈছে ভাৰতৰ ‘অমৃত কাল"
"অপচয় কৰিবলৈ ভাৰতৰ এতিয়া সময় নাই, আমি ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন প্ৰদান কৰিব লাগিব&quo
16 SEP 2024 6:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত ৮,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ৰে'ল, পথ, বিদ্যুৎ, গৃহ আৰু বিত্তীয় খণ্ডৰ এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প শুভাৰম্ভ কৰাৰ লগতে একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। দিনটোৰ আৰম্ভণিতে শ্ৰী মোদীয়ে আহমেদাবাদ আৰু ভুজৰ মাজত ভাৰতৰ প্ৰথমখন ‘নমো ভাৰত দ্ৰুত ৰে'ল’ৰ যাত্ৰাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। তেওঁ লগতে নাগপুৰৰ পৰা চেকেন্দ্ৰাবাদ, কোলহাপুৰৰ পৰা পুনে, আগ্ৰা কেণ্টৰ পৰা বেনাৰস, দূৰ্গৰ পৰা বিশাখাপত্তনম, পুনেৰ পৰা হুবলি, আৰু বাৰাণসীৰ পৰা দিল্লী পথত চলিব লগা কেইবাখনো প্ৰথম ‘২০-কোচ্চ বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ‘আন্তৰ্জাতিক বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণ’ৰ ‘ছিংগল উইণ্ডো আইটি প্ৰণালী’ (এছডব্লিউআইটিএছ) মুকলি কৰে।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠিত সমাবেশত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘গণপতি মহোৎসৱ’ আৰু ‘মিলাদ-উন-নবী’ৰ পৱিত্ৰ অনুষ্ঠানৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত উৎসৱ পালন কৰাৰ প্ৰসংগ উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই উৎসৱৰ সময়ছোৱাত প্ৰায় ৮,৫০০ কোটি টকাৰ ৰে'ল, পথ আৰু মেট্ৰ' খণ্ডৰ প্ৰকল্প উদ্বোধনৰে ভাৰতত উন্নয়নৰ উৎসৱো চলি আছে আৰু বহু সংখ্যক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। নমো ভাৰত দ্ৰুত ৰে'লৰ উদ্বোধনক গুজৰাটৰ সন্মানত খচিত এক ‘নতুন তাৰকা’ বুলি অভিহিত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই ভাৰতৰ নগৰ সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন মাইলৰ খুঁটি হিচাপে পৰিগণিত হ'ব। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালে আজি তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে আনহাতে আন হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালৰ বাবে প্ৰথম কিস্তিও মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ বিশ্বাসেৰে কয় যে এই পৰিয়ালসমূহে নৱৰাত্ৰি, দশেৰা, দুৰ্গা পূজা, ধনতেৰাছ, দেৱালীৰ আগন্তুক উৎসৱৰ সময়খিনি তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰত একে উৎসাহেৰে অতিবাহিত কৰিব পাৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয়, "মই আপোনালোকক গৃহ প্ৰৱেশৰ শুভ কামনা জনাইছোঁ।" তেওঁ আজিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে গুজৰাট আৰু সামগ্ৰিকভাবে ভাৰতৰ জনসাধাৰণক, বিশেষকৈ এতিয়া ঘৰৰ মালিক হৈ উঠা সেইসকল মহিলাক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
উৎসৱৰ উৎসাহৰ মাজতে গুজৰাটৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত নিৰন্তৰ বান হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বেদনা ব্যক্ত কৰে। গুজৰাটৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত কম সময়ৰ ভিতৰতে এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে এনে ধৰণৰ নেৰানেপেৰা বৰষুণ হৈছে। বানৰ ফলত প্ৰাণ হেৰুওৱা নাগৰিকসকলৰ মৃত্যুত তেওঁ শোক প্ৰকাশ কৰে। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰে ক্ষতিগ্ৰস্তসকলৰ সহায়-সহযোগিতা আৰু পুনৰ্সংস্থাপন নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টাত কোনো ধৰণৰ ত্ৰুটি ৰখা নাই বুলি তেওঁ আশ্বাস প্ৰদান কৰে। তেওঁ আহতসকলৰ আশু আৰোগ্য কামনা কৰে।
"তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে দায়িত্ব লোৱাৰ পিছত এয়া মোৰ প্ৰথম গুজৰাট ভ্ৰমণ", প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে গুজৰাট তেওঁৰ জন্মস্থান, য'ত তেওঁ জীৱনৰ সকলো পাঠ শিকিছিল। তেওঁ কয় যে গুজৰাটৰ মানুহে তেওঁক তেওঁলোকৰ মৰম প্ৰদান কৰি আহিছে আৰু আগৰ দৰেই এইবেলিও নতুন শক্তি আৰু উৎসাহেৰে পুনৰুজ্জীৱিত হ'বলৈ ঘৰলৈ উভতি অহা পুত্ৰৰ দৰেই তেওঁ অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এয়া তেওঁৰ সৌভাগ্য যে মানুহে তেওঁক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বিশাল সংখ্যাত ওলাই আহিছে।
তৃতীয়বাৰৰ বাবে শপত গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত যথা সম্ভৱ সোনকালেই ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰাটো গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে বিচাৰিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে, "এয়া তেনেই স্বাভাৱিক"। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰতৰ জনসাধাৰণে ষাঠি বছৰৰ পিছত একেখন চৰকাৰকে অভিলেখ সংখ্যক তৃতীয়বাৰৰ বাবে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দি ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে", ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘটনা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয়, "গুজৰাটৰ একেখিনি মানুহেই প্ৰথমে ৰাষ্ট্ৰ-ৰ সংকল্পৰ গ্ৰহণ কৰি মোক দিল্লীলৈ পঠিয়াইছিল"। লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত ভাৰতৰ জনসাধাৰণক চৰকাৰৰ প্ৰথম এশ দিনত গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদানৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ ভাৰতেই হওঁক বা বিদেশেই হওঁক প্ৰয়াসৰ ক্ষেত্ৰত কতো ত্ৰুটি ৰখা নাই। তেওঁ কয় যে তেওঁ প্ৰথম ১০০টা দিন নীতি প্ৰস্তুত কৰা আৰু জনকল্যাণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ দিশত সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰিছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে উল্লেখ কৰে যে যোৱা ১০০টা দিনত ১৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ কৰা হৈছে। নিৰ্বাচনৰ সময়ত দেশক ৩ কোটি নতুন গৃহ নিৰ্মাণৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়া হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই দিশত কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থকা গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ পকীঘৰ লাভ কৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালো নতুন পকীঘৰৰ হিতাধিকাৰী আছিল। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁৰ চৰকাৰে সকলোকে এক উন্নত পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাত নিৰন্তৰ নিয়োজিত হৈ আছে, সেয়া গাঁৱেই হওঁক বা চহৰেই হওঁক। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা খৰচ কৰি আছে, সেয়া নগৰীয়া মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ঘৰৰ বাবে আৰ্থিক সহায়ৰ বাবেই হওঁক, যুক্তিসঙ্গত ভাড়াত শ্ৰমিকসকলক ভাল ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ অভিযানৰ বাবেই হওঁক, বা কাৰখানাত কাম কৰাসকলৰ বাবে বিশেষ আৱাস নিৰ্মাণ কৰাই হওঁক বা কাম কৰা মহিলাসকলৰ বাবে দেশত নতুন হোষ্টেল নিৰ্মাণ কৰাই হওঁক।
কেইদিনমান পূৰ্বে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ স্বাস্থ্য সন্দৰ্ভত লোৱা ডাঙৰ সিদ্ধান্তৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৭০ বছৰৰ অধিক বয়সৰ সকলো বৃদ্ধ লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা সোঁৱৰাই দোহাৰে। তেওঁ কয় যে মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃৰ চিকিৎসাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব নালাগে।
বিগত ১০০ দিনত যুৱপ্ৰজন্মৰ নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ লগতে তেওঁলোকৰ দক্ষতা বৰ্দ্ধনৰ বাবে লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তসমূহৰ প্ৰতি মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২ লাখ কোটি টকাৰ এক বিশেষ প্ৰধানমন্ত্ৰী পেকেজ ঘোষণা কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে, যাৰ ফলত ৪ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতী উপকৃত হ'ব। তেওঁ কয় যে যদি তেওঁলোকে যুৱক-যুৱতীসকলক নিয়োজিত কৰে তেন্তে চৰকাৰে কোম্পানীসমূহত প্ৰথম চাকৰিৰ বাবে প্ৰথম দৰমহাও দিব। তেওঁ মুদ্ৰা ঋণৰ সীমা ১০ লাখ টকাৰ পৰা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
মহিলা সৱলীকৰণৰ পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩ কোটি ‘লাখপতি দিদি’ গঢ়ি তোলাৰ ‘গেৰাণ্টী’-ৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ সন্তোষৰ সৈতে জনায় যে যোৱা কেইবছৰমানত তেওঁলোকৰ সংখ্যা ১ কোটিত উপনীত হৈছে, আনহাতে চৰকাৰৰ প্ৰথম এশটা দিনত দেশত ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদি সৃষ্টি হৈছে। বৰ্ধিত ‘এমএছপি’তকৈয়ো অধিক মূল্য লাভ কৰিব পৰাকৈ তৈলবীজ খেতিয়কসকলৰ স্বাৰ্থত চৰকাৰে লোৱা শেহতীয়া সিদ্ধান্তৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে চয়াবীন আৰু সূৰ্যমুখী ফুলৰ দৰে শস্যৰ খেতি কৰা কৃষকসকলক উৎসাহিত কৰিবলৈ আৰু খোৱাতেল উৎপাদনত 'আত্মনিৰ্ভৰ' হোৱাৰ গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে বিদেশী তেলৰ আমদানি শুল্ক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে বাচমতী চাউল আৰু পিয়াজৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত থকা নিষেধাজ্ঞা প্ৰত্যাহাৰ কৰিছে যাৰ ফলত বিদেশত ভাৰতীয় চাউল আৰু পিয়াজৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে।
শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যোৱা ১০০ দিনত ৰে'ল, পথ, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ আৰু মেট্ৰ' সম্পৰ্কীয় বহু সংখ্যক প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। তেওঁ যোগ দি কয় যে আজিৰ কাৰ্যসূচীত ইয়াৰ এক আভাসো দেখা গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে আজি গুজৰাটত বহুতো সংযোগ সম্পৰ্কীয় প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে তেওঁ এই অনুষ্ঠানৰ আগতে মেট্ৰ'ত উঠি ‘গিফ্ট চিটী ষ্টেশ্যন’লৈ যাত্ৰা কৰিছিল। মেট্ৰ' যাত্ৰাৰ সময়ত বহুলোকে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা অবগত কৰিছিল আৰু আহমেদাবাদ মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণত সকলোৱে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰিছিল বুলিও তেওঁ প্ৰসংগক্ৰমে উল্লেখ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে যোৱা ১০০টা দিনৰ ভিতৰত সমগ্ৰ দেশৰ বহুতো চহৰত মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণ সম্পৰ্কীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
আজি গুজৰাটৰ বাবে এক বিশেষ দিন হিচাপে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে ‘নমো ভাৰত ৰে'ল’-য়ে আহমেদাবাদ আৰু ভুজৰ মাজত ইয়াৰ কাম-কাজ আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে নমো ভাৰত ৰে'ল মধ্যবিত্ত পৰিয়ালৰ বাবে অতি সুবিধাজনক হ'ব যিসকলে প্ৰতিদিনে দেশৰ এখন চহৰৰ পৰা আন এখন চহৰলৈ ভ্ৰমণ কৰে আৰু চাকৰি, ব্যৱসায় আৰু শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত লোকসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। শ্ৰী মোদীয়ে আশা ব্যক্ত কৰে যে অনাগত দিনত নমো ভাৰত ৰে'লে দেশৰ বহুতো চহৰক সংযোগ কৰি বহু লোকক লাভান্বিত কৰিব।
"এই ১০০ দিনত বন্দে ভাৰত নেটৱৰ্কৰ অভূতপূৰ্ব" সম্প্ৰসাৰণ হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১৫ টাতকৈয়ো অধিক নতুন বন্দে ভাৰত ৰে'ল পথৰ প্ৰসংগত আলোকপাত কৰি মন্তব্য কৰে। তেওঁ ঝাৰখণ্ড আৰু নাগপুৰ-চেকেন্দ্ৰাবাদ, কোলহাপুৰ-পুনে, আগ্ৰা কেণ্ট-বেনাৰাছ, দূৰ্গ-বিশাখাপত্তনম, পুনে-হুবলি আদি পথত এলানি বন্দে ভাৰত ৰে'লৰ শুভাৰম্ভ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ দিল্লী- বাৰাণসী বন্দে ভাৰত ৰে'লখনৰ বিষয়েও কয়, য'ত এতিয়া ২০ টা ডবা আছে। তেওঁ জনায় যে দেশৰ ১২৫ খনতকৈয়ো অধিক বন্দে ভাৰত ৰে'লে প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ লোকৰ বাবে উন্নত ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদা কৰি আছে।
গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে সময়ৰ মূল্য বুজি পাই বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান সময়কাল হৈছে সোণালী কাল বা ভাৰতৰ ‘অমৃত কাল’। তেওঁ জনসাধাৰণক অহা ২৫টা বছৰত ভাৰতক বিকশিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু গুজৰাটৰ ইয়াত যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা আছে বুলি মন্তব্য দোহাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে গুজৰাট আজি উৎপাদনৰ এক বৃহৎ কেন্দ্ৰ হৈ উঠিছে আৰু ভাৰতৰ আটাইতকৈ সুসংযোজিত ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হৈছে। আশা ব্যক্ত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে সেই দিনটো বেছি দূৰত নাই যিদিনা গুজৰাটে ভাৰতক প্ৰথম ‘মে’ড-ইন-ইণ্ডিয়া পৰিবহন বিমান চি-২৯৫’ প্ৰদান কৰিব। তেওঁ অৰ্ধপৰিবাহী অভিযানত গুজৰাটৰ নেতৃত্বক অভূতপূৰ্ব বুলি প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি গুজৰাটত পেট্ৰ'লিয়াম, ফৰেনচিকৰ পৰা সুস্থতালৈকে বহুতো বিশ্ববিদ্যালয় আছে আৰু গুজৰাটত প্ৰতিটো আধুনিক বিষয় অধ্যয়ন কৰাৰ বাবে উৎকৃষ্ট সুযোগ আছে। তেওঁ যোগ দি কয় যে বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে গুজৰাটত তেওঁলোকৰ চৌহদ মুকলি কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে গুজৰাটে এতিয়া বিদেশলৈ শস্য আৰু শস্যবীজ ৰপ্তানি কৰি আছে যিবোৰৰ কথা কেতিয়াও ভাবিব পৰা নাছিল আৰু এই সকলোবোৰ গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ দৃঢ়তা আৰু পৰিশ্ৰমী প্ৰকৃতিৰ দ্বাৰাই সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এটা প্ৰজন্মই ৰাজ্যখনৰ উন্নয়নৰ বাবে নিজকে সমৰ্পিত কৰিছে আৰু ৰাজ্যখনক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যোৱাত অধিক বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা সামগ্ৰীৰ মান সন্দৰ্ভত লালকিল্লাৰ পৰা তেওঁৰ ভাষণৰ কথা সোঁৱৰাই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণক এই মানসিকতাৰ পৰা আঁতৰি আহিবলৈ আহ্বান জনায় যে ৰপ্তানি নকৰা সামগ্ৰীবোৰ নিম্ন মানৰ। তেওঁ গুজৰাটক ভাৰত আৰু বিদেশত উচ্চ মানৰ নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ ৰাজ্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ইচ্ছা ব্যক্ত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে যিধৰণে নতুন সংকল্পৰে কাম কৰি আছে, ই বিশ্বত এক প্ৰভাৱ পেলাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বহুতো দেশৰ বহুতো ডাঙৰ মঞ্চত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা কথাটোক ভাৰতৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধিৰ নিদৰ্শন বুলিও গণ্য কৰিব পাৰি", বিশ্বৰ সকলোৱে ভাৰত আৰু ভাৰতীয়সকলক দুহাত মেলি স্বাগত জনাইছে। সকলোৱে ভাৰতৰ সৈতে ভাল সম্পৰ্ক ৰাখিব বিচাৰে। সংকটৰ সময়ত সমাধানৰ বাবে বিশ্বৰ মানুহে ভাৰতৰ ফালে চায়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব সহকাৰে মন্তব্য কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ জনসাধাৰণে একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে এখন স্থিৰ চৰকাৰ গঠন কৰাৰ ফলত বিশ্বৰ প্ৰত্যাশা আৰু বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে কৃষক আৰু যুৱপ্ৰজন্ম হৈছে দক্ষ যুৱক-যুৱতীৰ চাহিদা বৃদ্ধিৰ প্ৰত্যক্ষ হিতাধিকাৰী। তেওঁ আৰু কয় যে বিশ্বাস বৃদ্ধিয়ে ৰপ্তানি বৃদ্ধি কৰে আৰু বিদেশী বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে সুযোগ সৃষ্টি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যদিও এফালে দেশৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকে তেওঁলোকৰ দেশৰ শক্তিৰ প্ৰচাৰত জড়িত হৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ ‘ব্ৰেণ্ড এম্বেছেডৰ’ হ'ব বিচাৰিছে, তথাপিও দেশত নেতিবাচকতা থকা আৰু ঠিক বিপৰীতে কাম কৰা কিছুমান লোকো আছে। তেওঁ লগতে কয় যে এনে লোকসকলে দেশৰ ঐক্যক আক্ৰমণ কৰি আছে। চৰ্দাৰ পেটেলে কেনেকৈ ৫০০ তকৈয়ো অধিক ৰাজকীয় ৰাজ্য একত্ৰিত কৰি ভাৰতক একত্ৰিত কৰিছিল শ্ৰী মোদীয়ে সেই কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ আৰু কয় যে ক্ষমতাৰ বাবে ক্ষুধাৰ্ত একাংশ মানুহে ভাৰতক টুকুৰা টুকুৰ কৰিব বিচাৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণক এনে বিভাজনকাৰী উপাদানবোৰৰ প্ৰতি সতৰ্ক হ'বলৈ আৰু এনে লোকসকলৰ প্ৰতি সাৱধান হ'বলৈ সঁকীয়াই দিয়ে।
ভাৰত উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে আৰু এনে নেতিবাচক শক্তিৰ সন্মুখীন হ'বলৈ সাহসেৰে সক্ষম বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তা প্ৰকাশ কৰে। "অপচয়ৰ বাবে সময় এতিয়া ভাৰতৰ নাই। আমি ভাৰতৰ প্ৰতি ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ক মৰ্যাদাপূৰ্ণ জীৱন প্ৰদান কৰিব লাগিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে গুজৰাটে এই ক্ষেত্ৰতো এক নেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। আমাৰ প্ৰতিটো সংকল্প আমাৰ সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে পূৰণ কৰা হ'ব। "আমাৰ সকলো প্ৰস্তাৱ সবকা প্ৰয়াসৰ সৈতে পূৰণ কৰা হ'ব", শ্ৰী মোদীয়ে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত আৰু গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘চামাখিয়ালী– গান্ধীধাম আৰু গান্ধীধাম- আদিপুৰ ৰে'লপথ’ৰ চতুৰ্ভুজ, এএমচি, আহমেদাবাদত ‘আইকনিক’ পথৰ বিকাশ আৰু বাক্ৰোল, হাতীজান, ৰামোল আৰু পাঞ্জাৰপোল জংশ্যনৰ ওপৰত ‘ফ্লাইঅভাৰ’ নিৰ্মাণকে ধৰি কেবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কচ্ছৰ ‘কচ্ছ লিগ্নাইট তাপ বিদ্যুৎ কেন্দ্ৰ’ত ৩০ মেগাৱাটৰ সৌৰ প্ৰণালী, ৩৫ মেগাৱাটৰ ‘বিইএছএছ সৌৰ পিভি প্ৰকল্প’ আৰু মৰবি আৰু ৰাজকোটত ২২০ কিলোভল্টৰ উপকেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় সেৱা কেন্দ্ৰ প্ৰাধিকৰণ’ৰ ‘ছিংগল উইণ্ডো আইটি ছিষ্টেম’ (এছডব্লিউআইটিএছ) মুকলি কৰে, যিটো বিত্তীয় সেৱাসমূহক সুশৃংখল কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা-গ্ৰামীণ’ৰ অধীনত ৩০,০০০ তকৈয়ো অধিক ঘৰ মঞ্জুৰ কৰে আৰু এই ঘৰসমূহৰ বাবে প্ৰথম কিস্তি মুকলি কৰে। তেওঁ ‘পিএমএওৱাই আঁচনি’ৰ অধীনত ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ কৰে আৰু ‘পিএমএওৱাইৰ নগৰ আৰু গ্ৰাম্য’ দুয়োটা খণ্ডৰ অধীনত সম্পূৰ্ণ হোৱা ঘৰসমূহ ৰাজ্যখনৰ হিতাধিকাৰীসকলক হস্তান্তৰ কৰে।
তদুপৰি, তেওঁ আহমেদাবাদ আৰু ভুজৰ মাজত ভাৰতৰ প্ৰথমখন ‘নমো ভাৰত ৰে'ল’ আৰু নাগপুৰৰ পৰা চেকেন্দ্ৰাবাদ, কোলহাপুৰৰ পৰা পুনে, আগ্ৰা কেণ্টৰ পৰা বেনাৰস, দূৰ্গৰ পৰা বিশাখাপত্তনম, পুনেৰ পৰা হুবলিলৈ প্ৰথম ২০-কোচ্চ বন্দে ভাৰত ৰে'ল আৰু বাৰাণসীৰ পৰা দিল্লীলৈ প্ৰথমখন ‘২০-কোচ্চ বৰ্গৰ বন্দে ভাৰত ৰে'ল’ৰ যাত্ৰাৰম্ভ ঘোষণা কৰে।