প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পেৰিছ পেৰালিম্পিক গেমছৰ চেম্পিয়নসকলৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বাৰ্তালাপৰ মূল পাঠ
13 SEP 2024 3:15PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আজি মই আপোনালোকৰ কথা শুনিব বিচাৰিছো। আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা কি আছিল?তাত আপোনালোকে নিশ্চয় বহুত মানুহ লগ পাইছিল; নিশ্চয় কিছুমান ইতিবাচক ঘটনা ঘটিছে। সেইবোৰ কথা শুনিবলৈ পালে ভাল পাম।
কপিল পৰমাৰ: নমস্কাৰ, ছাৰ। হৰ-হৰ মহাদেৱ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ হৰ-হৰ মহাদেৱ।
কপিল পাৰমাৰ: ছাৰ, মই কপিল পাৰমাৰ। মই ৬০ কেজি শাখাত ব্লাইণ্ড জুডোত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰো। ২০২১ চনৰ পৰা মই ১৬খন প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছো ইয়াৰে ১৪খন প্ৰতিযোগিতাত পদক লাভ কৰিছো, য’ত আঠটা সোণৰ পদক আছে। ব্ৰাউন ছিলভাৰ এছিয়ান গেমছত ৰূপ, বিশ্ব গেমছত ব্ৰঞ্জ আৰু বিশ্ব চেম্পিয়নশ্বিপত আন এটা ব্ৰঞ্জৰ পদকো লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। এই অভিজ্ঞতাৰ বাবেই অলিম্পিকক লৈ মোৰ ভয়-শংকা নাইকিয়া হৈ গৈছিল, আৰু মই অলিম্পিকৰ বাবে বেছি চিন্তিত নাছিলো, কিয়নো ইতিমধ্যে মই অসংখ্য প্ৰতিযোগিতাত খেলিছিলো।
অৱশ্যে অলপ হেঁচা অনুভৱ কৰিলোঁ। কিন্তু দেৱেন্দ্ৰ ভাই ছাহাব ঝাঝাৰিয়া জীয়ে মোক মোৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি উজাৰি দিয়াত মনোনিৱেশ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিলে, আৰু তেওঁ মোক অনুশীলনৰ সময়ত যি কাম কৰো তাৰ প্ৰতিলিপি কৰিবলৈ ক’লে।
মই প্ৰায়ে খোজ কাঢ়িবলৈ মোৰ প্ৰশিক্ষকৰ হাতখন ধৰি ৰাখোঁ, আৰু মোৰ সীমিত দৃষ্টিশক্তিৰে মই মোৰ কাম কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ। ছাৰ, আপোনাৰ আশীৰ্বাদ সদায় মোৰ লগত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু কপিল, আপুনি উল্লেখ কৰিছিল যে সেইদিনা ষ্টেডিয়ামৰ পৰা অহা শব্দ ইমানেই আৱৰি ধৰিছিল যে আপোনাৰ প্ৰশিক্ষকৰ নিৰ্দেশনা শুনিব পৰা নাছিল। সেইটো মই নিজেই অনুভৱ কৰিব বিচাৰো। আপোনাৰ প্ৰশিক্ষক ক’ত? ছাৰ, প্ৰত্যাহ্বানটো বুজাই দিয়কচোন!
প্ৰশিক্ষকঃ ব্লাইণ্ড জুডোত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ’ল আমি বাহিৰৰ পৰা দিয়া নিৰ্দেশনা, যিবোৰ আমি তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত ক’ড কৰো। আমি কিছুমান কথা কওঁতে কি কৰিব লাগে সেই বিষয়ে আগতেই নিৰ্দেশ দিওঁ কাৰণ তেওঁলোকে মেটত একো দেখা নাপায়। সেইদিনা দুটা মেটৰ ঠাই আছিল। আমাৰ মেচখন এটা মেটত আছিল, আনহাতে ফ্ৰান্সৰ মেচখন আনখন মেটত আছিল। ফ্ৰান্সৰ মেচখনৰ সময়ত ভিৰ বহুতেই বেছি আছিল—প্ৰায় ১৫,০০০ৰ পৰা ১৮,০০০ দৰ্শক আছিল। গতিকে, কপিলে যেতিয়া ছেমি ফাইনেল খেলিবলৈ গৈছিল, তেতিয়া কোলাহলৰ বাবে মোৰ নিৰ্দেশনা শুনিব পৰা নাছিল। ইয়াৰ উপৰিও মূৰত ছেমি ফাইনেলৰ হেঁচা আছিল আৰু এছিয়ান গেমছৰ ছেমি ফাইনেলত কপিলে ইৰাণী খেলুৱৈগৰাকীৰ হাতত পৰাস্ত হৈছিল।দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এইবোৰ কাৰকৰ বাবেই আমি সেইদিনা ভাৰতৰ হৈ স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ নিশ্চয় বিপক্ষৰ প্ৰশিক্ষকগৰাকীয়েও একেদৰেই নিজৰ খেলুৱৈসকলক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল?
প্ৰশিক্ষকঃ হয়, কিন্তু প্ৰশিক্ষক অনুসৰি সেইটো বেলেগ বেলেগ হয়। আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক এনেকুৱা যে আমি প্ৰতিজন প্ৰশিক্ষকে কেনেকৈ শিকায় তাক পৰ্যবেক্ষণ কৰো, গতিকে তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আমি নিজৰ নিজৰ কৌশল প্ৰস্তুত কৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, প্ৰশিক্ষকে নিজৰ নিৰ্দেশনা আনৰ পৰাও গোপন কৰি ৰাখিব লাগিব।
প্ৰশিক্ষকঃ একেবাৰেই। যদি আমি বিপক্ষৰ প্ৰশিক্ষকৰ দৰে একে ভাষা ব্যৱহাৰ কৰো তেন্তে আমাৰ খেলুৱৈয়ে পাৰ্থক্য বুজি নাপাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যদি আপুনি কপিলক বাওঁফালৰ পৰা আক্ৰমণ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিব বিচাৰে, তেন্তে সেই কথা কেনেকৈ বুজাব?
প্ৰশিক্ষকঃ আমি ঠিক তেনেকৈয়ে পৰিচালনা কৰোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ কপিল, এনেকৈয়ে কাম কৰে নহয়নে?
কপিল পাৰমাৰ: ছাৰ, মই প্ৰায়ে কওঁ যে মই ষ্ট্ৰাইক কৰিম, কিন্তু যেতিয়া মই ষ্ট্ৰাইক কৰো, তেতিয়া কেতিয়াবা খোজটো লেণ্ড নহয়, আৰু মই পিছুৱাই যাওঁ।
প্ৰশিক্ষকঃ আমি কৌশলৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট নাম ব্যৱহাৰ কৰো। আগলৈ হওক বা পিছলৈ ভৰিৰ অৱস্থান নিৰ্দেশনাৰ অংশ। গতিকে, আমি শিকোৱা কৌশলটোৰ নাম উল্লেখ কৰো, আৰু তাৰ পিছত খেলুৱৈয়ে সেইটো প্ৰয়োগ কৰে। প্ৰতিপক্ষৰ ভাৰসাম্য ক’ত আছে তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, আগলৈ হওক বা পিছলৈ হওক, তেতিয়া আমি উপযুক্ত কৌশল দিওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ গতিকে, আপুনিও তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ প্ৰতিদ্বন্দ্বীজনৰ স্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰেনে?
প্ৰশিক্ষকঃ হয় ঠিক। আমি প্ৰতিপক্ষৰ গতিবিধি পৰ্যবেক্ষণ কৰো। যদি তেওঁলোকে নিজৰ শক্তি আগলৈ স্থানান্তৰিত কৰে আৰু আগবাঢ়ি যায় তেন্তে আমি আগুৱাই যোৱাৰ কৌশল ব্যৱহাৰ কৰো। একেদৰে যদি সিহঁত পিছলৈ যোৱাৰ স্থিতি লয়, তেন্তে আমি পিছলৈ যোৱাৰ কৌশল প্ৰয়োগ কৰো। এই কৌশলবোৰে আমাক পইণ্ট লাভ কৰাত সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যেতিয়া আপুনি তাত বহি থাকে তেতিয়া আপুনিও নিশ্চয় উত্তেজনা অনুভৱ কৰে?
প্ৰশিক্ষক: একেবাৰেই, আৰু আমি প্ৰশিক্ষক হিচাপে মেটত ভৰি দিব নোৱাৰো।
কপিল পাৰমাৰঃ ছাৰ, ছেমি ফাইনেলৰ সময়ত মোক হাতত ধৰি গাইড কৰি থকা ৰেফাৰীজন কঁপি উঠিছিল। এনে উত্তেজনাপূৰ্ণ মেচত ৰেফাৰীয়েও আনকি ভুল সিদ্ধান্ত লয়। ক্ৰিকেটত তৃতীয় আম্পায়াৰে সিদ্ধান্তসমূহ পৰ্যালোচনা কৰাৰ দৰেই মোৰ ক্ষেত্ৰতো সঠিক পৰ্যালোচনা হ’ব লাগিছিল, কিন্তু তেওঁলোকে সেয়া নকৰাকৈয়ে সিদ্ধান্তটো খৰখেদাকৈ লৈছিল। সেইটোও আংশিকভাৱে মোৰে দোষ আছিল; কাৰণ ছেমি ফাইনেলত মই ছন্দ হেৰুৱালোঁ। কিন্তু ছাৰ, মই আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো যে অহাবাৰ ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপুনি ইতিনধ্যে উৎকৃষ্ট কাম কৰি আছে, বহুত অভিনন্দন।
কপিল পাৰমাৰ: ধন্যবাদ ছাৰ। অশেষ ধন্যবাদ।
প্ৰশিক্ষকঃ জয় হিন্দ ছাৰ। মই সৈনিক, আৰু মোৰ পত্নী ছিমৰন শৰ্মা, আৰু আমাৰ সৈতে প্ৰীতি আছে। মই এজন এথলেটিকছ প্ৰশিক্ষকৰ লগতে পেৰা-এথলেটিকছ প্ৰশিক্ষকো। মই দুগৰাকী খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰো, দুয়োগৰাকীয়েই ১০০ আৰু ২০০ মিটাৰ দৌৰত অংশগ্ৰহণ কৰে। এথলেটিকছৰ প্ৰথম ট্ৰেক পদক মোৰ খেলুৱৈসকলে লাভ কৰিছিল আৰু আমি মুঠ তিনিটা পদক লাভ কৰিছিলো। অভিজ্ঞতাৰ পৰা আমি বহু কথা শিকিলোঁ ছাৰ। উদাহৰণস্বৰূপে, এটা ইভেণ্ট যেনে ১০০ মিটাৰত আমি দুটা পদক লাভ কৰিলোঁ। এতিয়া কল্পনা কৰকচোন, দুজন খেলুৱৈয়ে একেটা কোঠাতে আছে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ১০০ মিটাৰ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে, আৰু দুয়োজনে প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ হৈ ট্ৰেক পদক লাভ কৰিছে। যেতিয়া এটা কোঠাত দুটা পদক ৰখা হয়, আৰু দ্বিতীয়জন খেলুৱৈৰ ইভেণ্ট এতিয়াও আৰম্ভ হোৱা নাই, তেতিয়া মোৰ ওপৰত প্ৰশিক্ষক আৰু স্বামী উভয় হিচাপে হেঁচা বাঢ়ি যায়।সেই হেঁচা দূৰ কৰাত সহায় কৰিবলৈ মই তেওঁক গোটেই দিনটো নিয়োজিত কৰি ৰাখিব লাগিছিল, নিশ্চিত কৰিব লাগিছিল যে তেওঁ যাতে খেলত মনোনিৱেশ কৰি থাকে। আমি ১০০ মিটাৰত পদক নাপালো, কিন্তু বহুত অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, আপুনি তাত সময় কটালে, কিন্তু ঘৰ পালে আপোনাৰ কি হ’ব ছিমৰন?
ছিমৰনঃ ছাৰ, ইয়ালৈ অহাৰ আগতে আমাৰ মাজত আলোচনা হৈছিল। আমি আগতে কথা পাতিছিলো কোনে প্ৰথম ট্ৰেক মেডেল আনিব। ইভেণ্টৰ তালিকাখন ওলোৱাৰ লগে লগে আমি উপলব্ধি কৰিলোঁ যে প্ৰীতিৰ ইভেণ্টটোৱেই প্ৰথম, গতিকে আমি আত্মবিশ্বাসী আছিলো যে তেঁও প্ৰথম পদক লাভ কৰিব। আমি অহাৰ আগতে আমাৰ প্ৰশিক্ষকজনে মোক এমাহৰ জিৰণি দিব বুলি ক’লে। কিন্তু এবাৰ ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ পিছত আমি পুৱা আড্ডা মাৰি আছিলো, তেতিয়া তেওঁ মোক কৈছিল যে মই মাত্ৰ এসপ্তাহৰ জিৰণি পাম, আৰু নাপাম। মই তেওঁক কিয় বুলি সুধিলোঁ, তেওঁ ক’লে, “এইবোৰ সকলো ব্ৰঞ্জৰ পদকৰ বাবে।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু, এতিয়া আপুনি কোনো খাদ্য নাপাব!
প্ৰশিক্ষকঃ ধন্যবাদ ছাৰ।
খেলুৱৈঃ এইটো মোৰ তৃতীয় পেৰালিম্পিক আছিল। শেষৰটোতো আপোনাক লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছিল, আৰু আপুনি মোক অপৰিসীমভাৱে প্ৰেৰণা দিছিল, তথাপি এইবাৰো মই অলপৰ বাবে পদক লাভ কৰিব নোৱাৰিলো। ৰিঅ’ পেৰালিম্পিকত চতুৰ্থ, টকিঅ’ত চতুৰ্থ আৰু এতিয়া পেৰিছতো মই পুনৰ চতুৰ্থ স্থানে লাভ কৰিলোঁ ছাৰ। চাৰি নম্বৰটোৰ সৈতে যেন মোৰ এক শক্তিশালী সম্পৰ্ক আছে। অৱশ্যে এই চতুৰ্থ স্থানটোক মই প্ৰেৰণাৰ উৎস হিচাপে লওঁ, আৰু মই ভাবো যে মোৰ পৰৱৰ্তী পেৰালিম্পিক, মোৰ চতুৰ্থটো, সেইটোৱেই হ’ব য’ত মই সঁচাকৈয়ে কিবা এটা অৰ্জন কৰিম। ছাৰ, মই নিজকে ব্যৰ্থ বুলি নাভাবো। আচলতে মই একমাত্ৰ পেৰা এথলীট, যিয়ে কেৱল ভাৰততে নহয়, বিশ্বজুৰি ইমানবাৰ এই মৰ্যাদাপূৰ্ণ ইভেণ্টত অংশ লোৱাৰ সুযোগ পাইছে!
অলিম্পিকৰ ইতিহাসত এনেধৰণৰ বহু কাহিনী আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, ফ্ৰান্সৰ এজন ডিছকাছ থ্ৰ’ৱাৰ আছে যিয়ে পঞ্চম অলিম্পিকত ৰূপৰ পদক লাভ কৰিছিল। ইয়াৰ উপৰিও আমেৰিকাৰ এজন ট্ৰিপল জাম্পাৰ আছে, যিয়ে পঞ্চম অলিম্পিকত পদক লাভ কৰিছিল। গতিকে মই এই কাহিনীবোৰ ব্যৱহাৰ কৰি নিজকে প্ৰেৰণা যোগাই আনক অনুপ্ৰাণিত কৰা প্ৰথমজন পেৰা-এথলীট হোৱাৰ লক্ষ্য ৰাখোঁ, “যদি মই চতুৰ্থ স্থান দখল কৰিব পাৰো আৰু হাৰ নামানিব পাৰো, তেন্তে আপুনি প্ৰথম প্ৰচেষ্টাৰ পিছত কিয় খেল ত্যাগ কৰিব?” গুডিয়াৰ দৰে খেলুৱৈয়ে চতুৰ্থ স্থান দখল কৰিছে আৰু বহুতে ইয়াৰ বাবে হতাশ অনুভৱ কৰিছে। কিন্তু তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষকসকলে মোক উদাহৰণ হিচাপে চায় বুলি জানি মই সান্ত্বনা পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ মোৰ বিশ্বাস যে জীৱনৰ প্ৰতি আপোনাৰ দৃষ্টিভংগীয়েই হয়তো আপোনাৰ সৰ্বাধিক শক্তি। আপুনি ইয়াক এইদৰে চাব পাৰে: ধাৰাবাহিকভাৱে চতুৰ্থ স্থান দখল কৰি, আপুনি আন নজনক আপোনাৰ আগলৈ ঠেলি দিয়াত সহায় কৰিছে, যিয়ে বিশ্বলৈ যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে।
খেলুৱৈ: ছাৰ, মোৰ বাবে এতিয়া কোনো গুৰুত্ব নাই; এই সময় শিষ্যসকলৰ বাবে। আমি তিনিজন খেলুৱৈ যিয়ে এতিয়া নিজৰ শিষ্যসকলক মেণ্টৰিং কৰি আছো। দেৱেন্দ্ৰ ভাই চাহাবৰ শিষ্যই সোণ, সোমনৰাণৰ শিষ্যই ব্ৰঞ্জ, আৰু মই নৱদীপৰ অফিচিয়েল প্ৰশিক্ষক নহ’লেও মই তেওঁৰ গুৰু। জেভেলিনত মোৰ যাত্ৰা, আৰম্ভণিৰ পৰা এতিয়ালৈকে, তেওঁৰ ডাঙৰ ভাইটি আৰু পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে।এইবাৰ নৱদীপক ক’লোঁ, “তোমাৰ পাল, লোৱা।” কিন্তু ছাৰ, মই আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো, পিছৰবাৰ মোৰ হ’ব। যোৱা তিনিখন পেৰালিম্পিকৰ অংশ হৈছো, আৰু লক্ষ্য কৰিছো যে মানুহে সদায় এই দেশবোৰ ডাঙৰ বুলি কয়, গতিকে প্ৰতিযোগিতা তীব্ৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। কিন্তু ছাৰ, মোৰ বিশ্বাস যে যদি ভাৰতে ২০৩৬ চনৰ অলিম্পিক আৰু পেৰালিম্পিক আয়োজন কৰে তেন্তে সেয়া হ’ব পৃথিৱীত এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ ইভেণ্ট। আৰু ছাৰ, বয়স বঢ়াৰ লগে লগে দেৱেন্দ্ৰ ভাই চাহাব আমাৰ প্ৰেৰণা হৈ থাকিব। আমি সেই খেলবোৰত খেলিবলৈ চেষ্টা কৰিম, যদিও ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল কেৱল পাৰ হ’বলৈ আমাৰ হাড় আৰু ভৰি দুখন অক্ষত ৰখা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ জীৱনৰ প্ৰতি আপোনাৰ দৃষ্টিভংগী সঁচাকৈয়ে প্ৰেৰণাদায়ক। ভৱিষ্যতে কিবা এটা লাভৰ বাবে দায়বদ্ধ হৈ থকা আৰু কেতিয়াও হাৰ নমনাটো সঁচাকৈয়ে প্ৰশংসনীয়। আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো।
খেলুৱৈ : ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰশিক্ষক: নমস্কাৰ, ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী: নমস্কাৰজী।
ৰাধিকা সিং: মই ৰাধিকা সিং, শ্বুটিং দলৰ মেণ্টেল কোচ। আপুনি আমাক আমাৰ অভিজ্ঞতাবোৰ শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ কৈছিল, আৰু মোৰ বিশ্বাস আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশটো হ’ল দলৰ ভিতৰত থকা প্ৰেমৰ বান্ধোন। শ্বুটিং দলত কোনেও ইজনে সিজনৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিযোগিতা নকৰে; সকলোৱে নিজৰ লগত প্ৰতিযোগিতা কৰে। তেওঁলোকে নিজৰ শক্তি বা দুৰ্বলতা যিয়েই নহওক কিয়, নিজৰ ক্ষমতা উন্নত কৰাত মনোনিৱেশ কৰে আৰু খেলবিধৰ প্ৰতি থকা প্ৰেমে তেওঁলোকক আগুৱাই লৈ যায়। দলটোৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে, আৰু একেটা ইভেণ্টৰ বাবে দুজন খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ দি থাকিলেও প্ৰতিদ্বন্দ্বিতাৰ কোনো ভাৱ নাছিল।বৰঞ্চ ইজনে সিজনৰ প্ৰতি থকা পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু যতনে তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শন উন্নত কৰাত সহায় কৰিছিল। এই প্ৰেম তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শনত স্পষ্টকৈ প্ৰতিফলিত হৈছে ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আৰু যেতিয়া আপুনি মানসিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত কাম কৰে, তেতিয়া আপুনি ঠিক কি বিষয়ত গুৰুত্ব দিয়ে?
ৰাধিকা সিং: ছাৰ, আমি মনটোৰ ৯০% অংশ গঠন কৰা অৱচেতন মনটোৰ ভিতৰত থকা যিকোনো দুৰ্বলতাক শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ কাম কৰোঁ। আমি তেওঁলোকৰ শক্তিক আগুৱাই নিয়া, তেওঁলোকৰ ব্যক্তিত্বৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা, আৰু তেওঁলোকক আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰাত মনোনিৱেশ কৰোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যোগ বা ধ্যান সম্পৰ্কীয় কোনো নিৰ্দিষ্ট প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে নেকি?
ৰাধিকা সিং: হয় ছাৰ, যোগাসনো তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণৰ এক অংশ। আমাৰ দলটোৱে নিয়মিতভাৱে যোগাসন কৰে, আৰু তেওঁলোকে প্ৰতিদিনে পুৱা ধ্যান কৰিছিল।সন্ধিয়া খেলুৱৈসকলে দিনটোত শিকি অহা কথাবোৰৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিছিল আৰু এই মানসিক প্ৰশিক্ষণ দৈনন্দিন কাম আছিল। ৰেঞ্জত অনুশীলনৰ লগতে তেওঁলোকে নিজৰ প্ৰশিক্ষণত যোগাসন অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছিল, যিয়ে দলটোলৈ এক বৃহৎ অনুশাসন আৰু শৃংখলাৰ অনুভূতি আনিছিল ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বিশ্বৰ বহু দেশৰ খেলুৱৈসকল হয়তো যোগ আৰু ধ্যানৰ সৈতে পৰিচিত নহয়। ইয়াৰ ফলত আমাৰ খেলুৱৈসকলৰ মানদণ্ডত কি পাৰ্থক্য আহি পৰে?
ৰাধিকা সিং: হয়, ইয়াৰ ফলত যথেষ্ট পাৰ্থক্য দেখা যায়। যেতিয়া আপুনি আপোনাৰ অন্তৰ্নিহিত মনটোৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ লাভ কৰে, তেতিয়া আপুনি আপোনাৰ খেলক পৰৱৰ্তী স্তৰলৈ লৈ যাব পাৰে। আমাৰ দেশত যোগাসনৰ প্ৰচাৰ কৰি আপুনি সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য কাম এটা কৰিছে, আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে ইয়াক বিদ্যালয়ত বিষয় হিচাপে প্ৰৱৰ্তন কৰা উচিত। যোগৰ আঁৰৰ বিজ্ঞানৰ শক্তি অতুলনীয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অভিনন্দন।
প্ৰশিক্ষকঃ প্ৰথম কথা, কপিলে ভাৰতে প্ৰথমটো পদক লাভ কৰাটো এক বৃহৎ সন্মান, কেৱল পেৰা জুডোতে নহয়, সক্ষম জুডোতো।এতিয়ালৈকে সক্ষম বা পেৰা জুডোত কোনো পদক নাছিল আৰু কপিলে দৃষ্টিহীন লোকৰ যিকোনো খেলতে ভাৰতৰ বাবে পদক লাভ কৰা প্ৰথমজন হৈ ইতিহাস ৰচনা কৰিছে। গতিকে, এই কৃতিত্বৰ বাবে আমাৰ সকলোকে অভিনন্দন। বিশ্বৰ শীৰ্ষ জুডো বিষয়াসকলে ব্যক্তিগতভাৱে মঞ্চৰ পৰা নামি আমাক অভিনন্দন জনাই কৈছিল যে তেওঁলোকে পেৰা জুডোৰ ইমান দ্ৰুত উত্থান আশা কৰা নাছিল। ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো।
ছাৰ, আমি অকলে এইখিনি লাভ কৰিব নোৱাৰিলোহেঁতেন। আমি SAI, OGQ, আৰু অৱশ্যেই ভাৰত চৰকাৰৰ পৰা সাংঘাতিক সমৰ্থন লাভ কৰিছো, যিটো কোৱা বাহুল্য। গতিকে, আপোনাক বহুত বহুত ধন্যবাদ। আমাৰ ভাল বন্ধু ব্ৰিটেইন, আমেৰিকা আৰু কোৰিয়াৰ প্ৰশিক্ষকসকলে আমাৰ ওচৰলৈ আহি কৈছিল, “আমি জানিছিলোঁ যে আপোনালোক আগবাঢ়িছে, কিন্তু আমি গম পোৱা নাছিলো যে আপোনালোক ইমান সোনকালে আগবাঢ়িব।” এইবোৰ কথা শুনি আমি অবিশ্বাস্যভাৱে গৌৰৱ অনুভৱ কৰিছিলোঁ। গোটেই দলটোক ধন্যবাদ যিয়ে আমাক সমগ্ৰ সময়ছোৱাত সহায় কৰিছে। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী- বহু অভিনন্দন।
প্ৰশিক্ষক: সন্দীপ চৌধুৰী জীৰ বাবে কিবা এটা ক'ব বিচাৰিছো - "যুদ্ধক্ষেত্ৰত কেৱল ঘোঁৰাচালকহে পৰে; আঁঠু লৈ খোজ কঢ়া শিশু কেনেকৈ পৰিব পাৰে।" গতিকে, আপুনি সকলোকে দেখুৱাইছে যে ঘোঁৰাত উঠি যোৱাসকলেহে পৰিব পাৰে, ল’ৰা-ছোৱালী কেতিয়াও নপৰে। এইটো আপোনাৰ বাবে এটা ডাঙৰ বক্তব্য।
আৰু, ছাৰ, হৰবিন্দৰৰ বিষয়েও ক’ব বিচাৰিছো। শীতল, হৰবিন্দৰ আৰু মই ধনুৰ্বিদৰ, আৰু মেডামে উল্লেখ কৰা মতে হৰবিন্দৰ হৈছে পেৰালিম্পিকত পদক লাভ কৰা প্ৰথমজন ধনুৰ্বিদ। টকিঅ’ত ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰি সক্ষম ধনুৰ্বিদৰ সমতুল্য গুলীচালনা কৰি ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল, ২৮, ২৮ আৰু ২৯ ৰান কৰিছিল।শেষ কাঁড়ডালত ছাৰ, আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে ই অতি ওচৰত আছিল। ১০ টা হ’লে আমি কিম ৱুজিন আৰু ব্ৰেডি এলিছনৰ সমপৰ্যায়ত শ্বট দিলেহেঁতেন।
আমিষা: নমস্তে ছাৰ। মোৰ নাম আমিষা, আৰু মই উত্তৰাখণ্ডৰ। এইটো মোৰ প্ৰথম পেৰালিম্পিক আছিল, আৰু মই অতিশয় কৃতজ্ঞ যে মই মোৰ খেল আৰম্ভ কৰাৰ মাত্ৰ ২ বছৰৰ ভিতৰতে ইমান ডাঙৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ। মাত্ৰ ২ বছৰ হ'ল, জীৱনত বহুত শিকিছো। মোৰ প্ৰশিক্ষকক ধন্যবাদ, যিয়ে মোক আত্মবিশ্বাস দিছিল যে মই কৰিব পাৰিম, কাৰণ মই বহুত ভয় খাইছিলো। আপুনি তাত থকা মানুহবোৰক নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ কৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এতিয়া মানুহ ভয় খাব লাগিব; আগতে আপুনি ভয় খাইছিল, এতিয়া মানুহে আপোনাক ভয় খাইছে নিশ্চয়।
আমিষা: আপুনি মোক মানুহক পৰ্যবেক্ষণ কৰিবলৈ কৈছিল, গতিকে মই সেইটো বহুত কৰিলোঁ, আৰু বহুত শিকিলোঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ পৰিয়ালৰ পৰা এতিয়া কি সঁহাৰি? আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে কি কয়?
আমিষা: এতিয়া পৰিয়ালটো বৰ সুখী। তেওঁলোকে মোক সদায় সমৰ্থন কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকে মোক আৰু বেছি সমৰ্থন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ তেওঁলোকে আপোনাক আৰু অধিক সমৰ্থন দিছে।
সুমিত আণ্টিলঃ: নমস্তে, ছাৰ। মোৰ নাম সুমিতআন্টিল, আৰু মই বেক টু বেক দ্বিতীয় স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিছো। মোৰ আজিও মনত আছে ছাৰ, টকিঅ’ৰ পৰা সোণৰ পদক আনিলে আপুনি মোৰ পৰা এটা প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিল যে আপুনি তেনেকৈ আৰু দুটা সোণৰ পদক বিচাৰে।গতিকে, এই দ্বিতীয়টো আপোনাৰ বাবেই ছাৰ। পেৰালিম্পিকৰ আগতে আমি যথেষ্ট নাৰ্ভাছ হৈ পৰিছিলো কাৰণ মই লেখা পঢ়ি আছিলো আৰু সোণৰ পদক ৰক্ষা কৰিবলৈ প্ৰিয় সেই খেলুৱৈসকলৰ মাজত মোৰ নামটো ওলাই আহিছিল। কিন্তু ২০ আগষ্টত যেতিয়া মই আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিছিলো, তেতিয়া ই মোক টকিঅ’ৰ মুহূৰ্তটোৰ কথা মনত পেলাই দিলে, যে এইবাৰ মই আকৌ ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব লাগিব।মোৰ সমগ্ৰ দলটো—মোৰ ফিজিঅ’, মোৰ প্ৰশিক্ষক, আমি সকলোৱে—আপোনাৰ প্ৰতি অতিশয় কৃতজ্ঞ ছাৰ, কাৰণ আমি অনুভৱ কৰোঁ যে যেতিয়া আমি পদক আনিম, তেতিয়া আমি আপোনাক লগ পাম, আপোনাৰ লগত ব্যক্তিগতভাৱে কথা পাতিম। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অভিনন্দন!
এথলীটঃ আমাৰ বেছিভাগেই চৰকাৰ বা বিভিন্ন সংগঠনৰ পৃষ্ঠপোষকতা কৰা খেলুৱৈ। গতিকে, কেতিয়াবা পৰিবেশন কৰিবলৈ হেঁচা থাকে। যেতিয়া আপুনি কয়, "যাওক আৰু কেৱল খেলক, জয়-পৰাজয় খেলৰ অংশ", যেতিয়া আপোনাৰ দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আপোনাক প্ৰেৰণা দিয়ে, তেতিয়া এই হেঁচাবোৰ অতি সৰু যেন লাগে।
যোৱাবাৰ ছাৰ, যেতিয়া মই আপোনাৰ লগত কথা পাতিছিলো, তেতিয়া টকিঅ’ত মোৰ অভিনয় ইমান ভাল নাছিল; মই ৮ম স্থান লাভ কৰিলোঁ। তথাপিও মই আপোনাক এটা প্ৰশ্ন সুধিলোঁ যে আপুনি বিদেশ ভ্ৰমণ কৰিলে কেনে অনুভৱ কৰে, আপুনি নাৰ্ভাছ অনুভৱ কৰে নেকি। আপোনাৰ সঁহাৰি আছিল যে আপুনি সমগ্ৰ দেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে, আৰু ইয়াৰ ফলত আত্মবিশ্বাসৰ সৃষ্টি হয়।
সেই কথাবোৰ মনত ৰাখিয়েই মই এইবাৰ গৈছিলো, আত্মবিশ্বাসী অনুভৱ কৰি, আগৰ দৰে কোনো হেঁচা নোহোৱাকৈ। এইবাৰ বৰ আত্মবিশ্বাসী হৈ পৰিলোঁ। আমাৰ দল, চৰকাৰ, আমাৰ প্ৰশিক্ষক, আৰু সকলোৱে আমাক ভালদৰে সমৰ্থন কৰিছিল, আৰু প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাটো এটা ডাঙৰ অভিজ্ঞতা আছিল। ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অভিনন্দন!
প্ৰশিক্ষক আৰু খেলুৱৈ: ছাৰ, নমস্কাৰ। অৱশেষত মই যি ১৬ বছৰীয়া নিষ্ঠাৰ ফল লাভ কৰিলোঁ, আৰু স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰা মোৰ ছাত্ৰ ধৰ্মবীৰ সেই সফলতাৰ এটা অংশ। আমি দুয়োজন প্ৰতিযোগী, আৰু মই ব্যক্তিগতভাৱে তেওঁক এইখিনিলৈকে প্ৰশিক্ষণ দিলোঁ।
২০ তাৰিখে আপোনাৰ লগত কথা পতাৰ পিছত মই মোৰ শ্ৰেষ্ঠখিনি দিব লাগিব বুলি জানিও এটা অতি ইতিবাচক ভাইব অনুভৱ কৰিলোঁ। এজন প্ৰশিক্ষক হিচাপে ইয়াতকৈ ডাঙৰ অনুভৱ নাই, আৰু হয়তো মই পৃথিৱীৰ একমাত্ৰ খেলুৱৈ যিয়ে খেলপথাৰত নিজৰ ছাত্ৰৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
ধৰমবীৰৰ পদকৰ জৰিয়তে মোৰ সমৰ্পণ পূৰণ হ’ল আৰু এই সফলতাত আমাৰ সমগ্ৰ দলৰ অৱদানে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিলে।
আমাৰ শিতানত আটাইতকৈ গুৰুতৰ অক্ষমতা আছে, কিন্তু এছ এ আই (ভাৰতীয় ক্ৰীড়া কৰ্তৃপক্ষ) আৰু মন্ত্ৰালয়ে সহায়ক কৰ্মচাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰি মূল সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিল। প্ৰথম অৱস্থাত মাত্ৰ ৩৩% সহায়ক কৰ্মচাৰীকহে ভিতৰলৈ সোমাবলৈ দিয়া হৈছিল, কিন্তু দেৱেন্দ্ৰঝাঝাৰিয়া ভাই জীৰ সিদ্ধান্তৰ বাবেই তেওঁলোকে সহায়ক কৰ্মচাৰীক এনেদৰে ঘূৰণীয়া কৰিছিল যাতে আমাৰ অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’লে আমাৰ মানুহক ভিতৰলৈ সোমাবলৈ দিয়া হয় আৰু আনক ঘূৰণীয়াকৈ বাহিৰলৈ উলিয়াই দিয়া হয়। এই স্মাৰ্ট কম্বিনেচনৰ ফলস্বৰূপে আমি ইমানবোৰ পদক লাভ কৰিলোঁ। বিশেষকৈ নিৰামিষভোজীৰ বাবে খাদ্যৰ সমস্যা আছিল যদিও ছাইয়ে গাঁওখনতে স্বাস্থ্যসন্মত খাদ্যৰ বিশেষ ব্যৱস্থা কৰিছিল, আৰু খাদ্যৰ ক্ষেত্ৰত কোনেও কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হোৱা নাছিল। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ, আমাৰ সমগ্ৰ দলটোক প্ৰেৰণা দিয়াৰ বাবে। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অভিনন্দন!
খেলুৱৈঃ এছিয়ান গেমছত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ যদিও পদক লাভ কৰিব পৰা নাছিলো। পদক বিজয়ীসকলক লগ পোৱাৰ সময়ত মোৰ অতি ওচৰৰ পৰা পাৰ হৈ গ’ল, কিন্তু মই আপোনাক ব্যক্তিগতভাৱে লগ পোৱাৰ সুযোগ নাপালোঁ, যাৰ ফলত ভিতৰত এটা জোকাই থকা অনুভৱ এটা ৰৈ গ’ল৷ ইয়াৰ পিছত মই আপোনাক লগ কৰিবলৈ বদ্ধপৰিকৰ আছিলো আৰু সেই প্ৰচেষ্টাই মোক এছিয়ান গেমছৰ পিছত উদ্গনিযোগালে৷ মই মোৰ সৰ্বস্ব উজাৰি দিলোঁআৰু মই ভাবো সেই প্ৰেৰণাই মোক সফলতা লাভ কৰাত সহায় কৰিলে। ল’ৰা-ছোৱালীহালক শেষবাৰৰ বাবে লগ পোৱা ছমাহ হ’ল, ঘৰলৈ যোৱা নাই৷ মোৰ ল’ৰাটো এতিয়াও সৰু, মই যেতিয়াই তাক উলিয়াই আনিছিলো, আমি ফোনত জিপিএছ ব্যৱহাৰ কৰি বাট বিচাৰিছিলো। তেওঁ এতিয়া কয়, “মামা, তুমি ঘৰৰ বাট পাহৰি গ’লা। অন্ততঃ জিপিএছ ব্যৱহাৰ কৰি ঘৰলৈ উভতি আহা।” গতিকে ছাৰ, আপোনাৰ সকলো সহায় আৰু আশীৰ্বাদৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ। আপুনি, আমাৰ দলআৰু আমাৰ প্ৰশিক্ষকৰ বাবেই আমি এইখিনি লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছো। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বহু অভিনন্দন!
শাৰদ কুমাৰঃ ছাৰ, মই শাৰদ কুমাৰআৰু এইটো মোৰ দ্বিতীয় পদক। এতিয়ালৈকে তিনিবাৰ পেৰালিম্পিকলৈ গৈছো৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যদি মই শাৰদ আৰু সন্দীপ দুয়োকে ভাষণ দিবলৈ কওঁ, তেন্তে ইয়াতকৈ ভাল কি হ’ব পাৰে?
শাৰদ কুমাৰঃ ছাৰ, সন্দীপে বৰ ভাল কথা কয়, হয়তো সেইবাবেই চতুৰ্থ স্থানত আহিছিল (ধেমালিতে)। কিন্তু এজন খেলুৱৈ হিচাপে মই ক’ব বিচাৰো যে পেৰা আন্দোলন আৰম্ভ হোৱাৰ পৰাই মই ইয়াৰ অংশ হৈ আহিছোআৰু আজি এই পৰ্যায়ৰ সকলো খেলুৱৈক দেখি মোৰ গৌৰৱ অনুভৱ হৈছে। আমি যেতিয়া আমাৰ প্ৰশিক্ষক, ফিজিঅ’থেৰাপিষ্টআৰু সমগ্ৰ দলৰ সৈতে বিদেশলৈ যাওঁ, তেতিয়া মানুহে ভাৰতক এতিয়া বেলেগ ধৰণেৰে চায়। আগতে তেওঁলোকে ভাবিছিল, "এই খেলুৱৈসকলে সঁচাকৈয়ে শীৰ্ষলৈ উঠিব পাৰিবনে?" কিন্তু এতিয়া, তেওঁলোকে ভাৰতক ক্ৰীড়া ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে শ্ৰেণীভুক্ত কৰিছে, আনকি পেৰা স্প’ৰ্টছতো। এই যাত্ৰা আৰম্ভ হৈছিল ছাই (Sports Authority of India) ৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা ইমেজৰ পৰা। সময়ৰ লগে লগে সহায়ক কৰ্মচাৰীসকল বৃদ্ধি পালেআৰু খেলুৱৈসকলৰ মাজত ইতিবাচকতা বিয়পি পৰিল। ছাৰ, আটাইতকৈ ভাল কথাটো হ’ল আপোনাক লগ পোৱা। যোৱাৰ আগতে, যেতিয়া আপুনি আমাৰ লগত কথা পাতিবআৰু উভতি অহাৰ পিছত, যেতিয়া আপুনি আমাৰ সকলোকে লগ পায়—এইটো এনেকুৱা এটা কথা যিটো প্ৰতিজন পদক বিজয়ী আৰু খেলুৱৈয়ে অনুভৱ কৰাৰ সপোন দেখা যায়। ছাৰ, এতিয়াও মানুহে পেৰা স্প’ৰ্টছক আপোনাৰ দৰে সম্পূৰ্ণৰূপে আকোৱালি লোৱা নাই।
পলক কোহলীঃ নমস্তে ছাৰ, মই পলক কোহলীআৰু এইটো আছিল মোৰ একেৰাহে দ্বিতীয় পেৰালিম্পিক। টকিঅ’ত মই চতুৰ্থ স্থান লাভ কৰিলোঁআৰু ইয়াত মই পঞ্চম স্থান লাভ কৰিলোঁ। কিন্তু দুয়োখন পেৰালিম্পিকলৈ যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ বেলেগ আছিল। টকিঅ’ পেৰালিম্পিকৰ পিছত ২০২২ চনত মোৰ হাড়ৰ টিউমাৰ, ষ্টেজ ১ কেন্সাৰ ধৰা পৰিছিল আৰু প্ৰায় ডেৰ বছৰ ধৰি মই কোনো প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা নাছিলো বা একো কৰা নাছিলো। যোৱা বছৰ ২০২৩ চনত মই পুনৰ প্ৰত্যাৰ্তনকৰিলোঁআৰু মই অতি সুখী আৰু গৌৰৱান্বিত, মোৰ প্ৰশিক্ষক আৰু গৌৰৱ ছাৰৰ সহায় আৰু পথ প্ৰদৰ্শনৰ বাবেই মই পেৰিছলৈ যোগ্যতা অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছিলো। টকিঅ’ৰ পিছত বহু ডাঙৰ টুৰ্ণামেণ্টত মই মিছ কৰিছিলো, যেনে ৱৰ্ল্ড চেম্পিয়নশ্বিপৰ কাৰণে মই ৱাকঅভাৰ দিবলগীয়া হৈছিলআৰু এছিয়ান গেমছত মই ক’ভিডত আক্ৰান্ত হৈছিলো। এই বছৰ মই বিশ্ব চেম্পিয়নশ্বিপৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰি ব্ৰঞ্জৰ পদক লাভ কৰিলোঁ, তাৰ পিছত বেক টু বেক পেৰিছলৈ যোগ্যতা অৰ্জন কৰিলোঁ। মোৰ বিশ্ব ৰেংকিং ৩৮লৈ নামি আহিছিল কাৰণ মই কোনো প্ৰতিযোগিতাত খেলা নাছিলো, কিন্তু এতিয়া মই পুনৰ শীৰ্ষ ৪ৰ ভিতৰত আছোআৰু পেৰিছলৈ যোগ্যতা অৰ্জন কৰিলোঁ। পদক লাভ কৰিব নোৱাৰাটো হতাশাজনক, কিন্তু আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ আৰু সকলোৰে সমৰ্থনত মই LA 2028 লৈ আগ্ৰহেৰে বাট চাই আছো।মই নিশ্চিতভাৱে আপোনাৰ সৈতে মঞ্চত এখন ছবি তুলিব বিচাৰো ছাৰ। ধন্যবাদ ছাৰ!
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ যোৱাবাৰ আপোনাৰ প্ৰশিক্ষণ লক্ষ্ণৌত হৈছিল নহয়?
পলক কোহলী: হয় ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃৰ লগতো কথা পাতিছিলোঁ।
পলক কোহলী: হয় ছাৰ, টকিঅ’লৈ যোৱাৰ আগতে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এইবাৰ কেনে লাগিছে?
পলক কোহলী: ছাৰ, মই গৌৰৱ ছাৰৰ অধীনত লক্ষ্ণৌত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছো, আৰু তেওঁৰ নিৰ্দেশনাতেই পেৰা বেডমিণ্টনৰ সৈতে জড়িত হ’লোঁ। যেতিয়া মোৰ হাড়ৰ টিউমাৰ ধৰা পৰিছিল, তেতিয়া বহুতে কৈছিল যে পলকৰ ক্ৰীড়াৰ কেৰিয়াৰ শেষ হৈ গৈছে। ডাক্তৰসকলে মোক ক’লে যে মই আনকি স্বাভাৱিক জীৱন এটাও জীয়াই থাকিব পাৰিম নেকি বুলি আশ্বাস দিব নোৱাৰে৷ টিউমাৰৰ পিছত বহু জটিলতা দেখা দিছিল। ইতিমধ্যে মোৰ হৃদযন্ত্ৰৰ সমস্যা আছিলআৰু টিউমাৰৰ পিছত মোৰ ভৰিখনত অক্ষমতা আহিছিল, যাৰ ফলত ভৰিৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পাৰ্থক্য আৰু অন্যান্য জটিলতা আহিছিল। কিন্তু মোৰ পৰিয়ালে মোক সদায় সুখীহিচাপে চাব বিচাৰে, আৰু তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদত তেওঁলোকে নিশ্চিত কৰিছে যে মই আশা হেৰুৱাব নোৱাৰো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ চোৱা পলক, আপোনাৰ কাহিনী এনেকুৱা যে আপুনি বহুতকে অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। ইমানবোৰ কষ্টৰ মাজতো আপুনি ট্ৰেকত থাকিল, জীৱনত বাধাৰ সন্মুখীন হ’ল, কিন্তু কেতিয়াও লক্ষ্যৰ পৰা হাৰ নামানিলে৷ সেয়া এক বৃহৎ কৃতিত্ব। আপোনাক অভিনন্দন!
পলক কোহলী: বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ!
শ্যাম সুন্দৰ স্বামী: নমস্তে ছাৰ, মই শ্যাম সুন্দৰ স্বামীআৰু মই ৰাজস্থানৰ বিকানেৰৰ পৰা আহিছো। মই এজন পেৰা-আৰ্চাৰ৷ আমাৰ বিকানেৰত কৰ্ণী সিঙে পাঁচখন অলিম্পিকত অংশ লৈছিল। দেৱেন্দ্ৰ ভায়াৰ পৰা বহু কথা শিকিছো কাৰণ ৪০ বছৰৰ পাছত টকিঅ’ অলিম্পিকত অংশ লৈছিলো। ভায়াই কেনেকৈ খেলিছিল দেখি ভাবিলোঁ, "এইদৰে খেল খেলিব পাৰি৷" পেৰা স্প’ৰ্টছত যোগদান কৰাৰ আগতে মই সক্ষম ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। ২০১৬ চনত পেৰা স্প’ৰ্টছৰ বিষয়ে গম পাইছিলোঁ কাৰণ বাতৰি কাকতত ভায়াৰ বিশাল ছবি এখন দেখা পাইছিলোঁ। তেওঁৰ পৰা শিকি মই ৪০ বছৰৰ পাছত টকিঅ’ অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিলোঁ।
এথলীটঃ এইবাৰ বহু কথা শিকিলোঁ, বিশেষকৈ মোৰ শাখাৰ স্বৰ্ণ পদক বিজয়ী নিতেশ কুমাৰ জীৰ পৰা। গোটেই জীৱনত সোণৰ পদক লাভ কৰিবলৈ পৰাস্ত কৰা ব্যক্তিজনৰ বিৰুদ্ধে তেওঁ কেতিয়াও মেচত জয়ী হোৱা নাছিল। আৰু মই নিতেশ জীৰ কাৰণে আগতে তেওঁক পৰাস্ত কৰিছিলো। তেওঁৰ পৰাই মই শিকিলোঁ যে তেওঁ কৰিব পাৰিলে মই নিশ্চিতভাৱে তেওঁক পুনৰ পৰাস্ত কৰিব পাৰিমআৰু পৃথিৱীৰ যিকোনো ব্যক্তিক পৰাস্ত কৰিব পাৰিম।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ অভিনন্দন!
খেলুৱৈ: ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰশিক্ষক : মোৰ নাম ডাঃ সত্যপাল, আৰু মই এজন পেৰা এথলেটিকছ প্ৰশিক্ষক। ইয়াত হয়তো মোৰ আগতে পেৰা খেলুৱৈৰ প্ৰশিক্ষণ আৰম্ভ কৰা কোনো প্ৰশিক্ষক নাথাকিব। ২০০৫-০৬ চনত পেৰা খেলুৱৈৰ প্ৰশিক্ষণ আৰম্ভ কৰিছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এইটো আৰম্ভ কৰাৰ ধাৰণা কেনেকৈ আহিল?
প্ৰশিক্ষক: ছাৰ, মই নেহৰু ষ্টেডিয়ামলৈ গৈছিলোঁ খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ দিবলৈআৰু তাত কেইজনমান খেলুৱৈক দিব্যাংগৰূপত দেখা পাইছিলোঁ। মই তেওঁলোকক পৰ্যবেক্ষণ কৰিলোঁ, তেওঁলোকৰ অৱস্থাৰ বিষয়ে পঢ়িলোঁ, তাৰ পিছত ২০০৪ চনৰ এথেন্স অলিম্পিকত সোণৰ পদক লাভ কৰা দেৱেন্দ্ৰ জীৰ কথা শুনিলোঁ। তেতিয়াই মই ইয়াৰ বিষয়ে অধিক অধ্যয়ন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ আৰু পেৰা-খেলুৱৈক অলপ অলপকৈ প্ৰশিক্ষণ দিবলৈ আৰম্ভ কৰিলোঁ৷ প্ৰথম অৱস্থাত নেহৰু ষ্টেডিয়ামৰ সকলো প্ৰশিক্ষকে মোৰ ফালে অদ্ভুত দৃষ্টিৰে চাইছিল কাৰণ মই দীপা মালিক জীৰ হুইল চেয়াৰখন ঠেলি দিছিলো বা ষ্টেডিয়ামত ঘূৰি ফুৰোতে অংকুৰ ধমাক তেওঁৰ হাতত ধৰি গাইড কৰিছিলোঁ। তেওঁলোকে ভাবিছিল মই মোৰ সময় নষ্ট কৰি আছো। কিন্তু আজি সেই একেখিনি পেৰা খেলুৱৈ আৰু এসময়ত মোক সমালোচনা কৰা প্ৰশিক্ষকসকলে এতিয়া পেৰা খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ দিব বিচাৰিছে। এই ক্ষেত্ৰত মই অন্তৰৰ পৰা কৈছো কাৰণ মই এই ক্ষেত্ৰত কাম কৰিছো। মই বৰ সুখী, আৰু মই আপোনাক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো, ছাৰ, যে অহাবাৰ, আমি কেৱল ২৯টা পদক নহয়, ৫০টা পদক দেশলৈ আনিম কাৰণ আমি ইমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিছো।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ ভাল লাগিল!
প্ৰশিক্ষক : ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বন্ধুসকলক চাওক, এইটো সঁচা যে প্ৰতিটো খেলতে সহায়ক কৰ্মচাৰী বা প্ৰশিক্ষকে কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগে। কিন্তু বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ সৈতে কাম কৰাৰ সময়ত তেওঁলোকক শিকোৱাৰ আগতে তেওঁলোকৰ জীৱনটো জীয়াই থাকিবলৈ আৰু হৃদয়ৰ পৰা বুজিবলৈ মানসিকভাৱে প্ৰস্তুত হ’ব লাগিব। আপুনি নিজকে তেওঁলোকৰ স্থানত ৰাখিব লাগিব, তেওঁলোকে নিজৰ জীৱনত সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহ গ্ৰহণ কৰিব লাগিব, তেতিয়াহে আপুনি তেওঁলোকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰিব। নহ’লে কেৱল “দৌৰা!” কিন্তু খেলুৱৈজনে হয়তো ক’ব, “মই দৌৰিব নোৱাৰো।” এজন প্ৰশিক্ষকে বুজি পায় যে তেওঁলোকে কিয় দৌৰিব নোৱাৰে আৰু ইয়াৰ কাষ চাপিবলৈ সঠিক উপায় উলিয়ায়। সেইবাবেই মই বিশ্বাস কৰোঁ যে পেৰা-খেলুৱৈক প্ৰশিক্ষণ দিয়া প্ৰশিক্ষকসকল অসাধাৰণ; তেওঁলোকৰ ভিতৰত অসাধাৰণ শক্তি আছে। এই কথাটো সঁচাকৈয়ে বুজিব পৰা মানুহ কমেইহে আছে, কিন্তু মই ইয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে চিনি পাওঁ। মই বহু কথা-বতৰাত এই কথা উল্লেখ কৰিছো, আনকি ফোনযোগেও৷ নিয়মীয়া খেলুৱৈক কেৱল কৌশল শিকাব লাগে যদিও পেৰা খেলুৱৈকো কেনেকৈ জীয়াই থাকিব লাগে শিকাব লাগে। এইটো এক প্ৰকাৰৰ গভীৰ সমৰ্পণআৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনালোকৰ মাজৰ যিসকলে এই কাম কৰি আছে তেওঁলোকে সৰ্বোচ্চ প্ৰশংসাৰ যোগ্য।
প্ৰশিক্ষক: ছাৰ, মই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰাৰ ৩০ বছৰ হ’ল, এজন খেলুৱৈ আৰু প্ৰশাসক দুয়োটা হিচাপে। এটা সময় আছিল যেতিয়া এখনো ভাৰতীয় পতাকা দেখা পোৱা নাছিল। এতিয়া ভাৰতৰ পতাকা উৰুওৱা হৈছে আৰু আমাৰ খেলুৱৈসকলে পুনৰ আহি আছে, “পেৰা স্প’ৰ্টছৰ বাবেই আমি পদক লাভ কৰিব পাৰো।” আগতে কেৱল অংশগ্ৰহণৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল যদিও এতিয়া সেই ধাৰণাটো সলনি হৈছে। ধন্যবাদ জনাইছো ছাৰ। বহুতকে কওঁ, আমাৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ আন কোনো নহয় আমাৰ মোদী জী—আপুনি আমাৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ। আৰু ছাৰ, সক্ষম ক্ৰীড়াতো ভাৰতে অধিক পদক লাভ কৰিব পাৰে। মই পূব জাৰ্মানী আৰু চেন্নাইলৈ গৈছোআৰু এতিয়া ভাৰতত আমাৰ বহুত ভাল সুবিধা আছে। আমি মাত্ৰ সেইবোৰ সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব, শাৰীৰিক শিক্ষাৰ শিক্ষকসকলক সক্ৰিয় কৰিব লাগিবআৰু ১০০%, আমি আৰু অধিক পদক লৈ আহিম। ধন্যবাদ ছাৰ!
নিশাদ কুমাৰ: ছাৰ, মোৰ নাম নিশাদ কুমাৰ, আৰু মই T47 হাই জাম্পত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰো। বেক টু বেক পেৰালিম্পিকত ৰূপৰ পদক লাভ কৰিছো। ছাৰ, মোৰ অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো। আমাৰ দলটো যেতিয়া টকিঅ’ত উপস্থিত হৈছিল, তেতিয়া ক’ভিড আছিল, গতিকে আমি কোনো দৰ্শক নোহোৱাকৈ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলো। কিন্তু এইবাৰ পেৰিছ পেৰালিম্পিকত ষ্টেডিয়ামখন সম্পূৰ্ণ ভৰি পৰিছিল। মই প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা দিনটোত সমগ্ৰ দৰ্শকে "ভাৰত, ভাৰত" বুলি উল্লাস কৰিছিল, যিটোৱে অতি প্ৰেৰণাদায়ক আছিল। ই মোক ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু পদক নিশ্চিত কৰিবলৈ এটা উদগনিযোগালে। পিছদিনা মোৰ পদক অনুষ্ঠান আছিল। পদক লাভ কৰাৰ পিছত মই মোৰ আন দলৰ সদস্যসকলক হাই জাম্পত সহায় কৰিবলৈ গৈছিলো। মেডেলটো মোৰ ডিঙিত আছিলআৰু এটা ফৰাচী পৰিয়ালে মোক চাই আছিল। মোৰ লগত ফটো উঠিবলৈ আশা কৰি আছিল। প্ৰতিযোগিতা শেষ হোৱাৰ লগে লগে মই ফটো উঠিলোঁআৰু তেওঁলোকে ফটো এখন বিচাৰিলে, তেওঁলোকৰ ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ, যিবোৰৰ বয়স প্ৰায় ৬ বা ৭ বছৰ যেন লাগে, পদকটো দেখি ৰোমাঞ্চিত হৈ পৰিল। ল’ৰা-ছোৱালীবোৰে মোৰ বাবে উল্লাস কৰিছিল, এতিয়া মোৰ লগত থিয় হৈ ফটো উঠিছে। ল’ৰা-ছোৱালীকেইটাৰ মাকে মোক ক’লে যে পেৰিছলৈ আহি প্ৰতিযোগিতা চোৱাটো সাৰ্থক হ’ল কাৰণ আপুনি ইয়াত আমাৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ সৈতে আছে, ফটো তুলি অটোগ্ৰাফ দি আছে। গোটেই পৰিয়ালটো বৰ সুখী হৈ পৰিল। মোৰ বাবে এইটো আছিল এক সুন্দৰ অভিজ্ঞতা ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বৰ ভাল।
বিশাল কুমাৰ- ধন্যবাদ ছাৰ।
যোগেশ কথুনিয়া: নমস্কাৰ, ছাৰ! মোৰ নাম যোগেশ কথুনিয়া। মই দুবাৰকৈ ৰূপৰ পদক বিজয়ী। মোৰ অভিজ্ঞতাৰ বিষয়ে এটা কথা শ্বেয়াৰ কৰিব বিচাৰিছো—এয়া কেৱল অভিজ্ঞতাৰ কথা নহয়, বৰঞ্চ সামঞ্জস্যৰ কথা। এই সামঞ্জস্যতা আপোনাৰ বাবেই আহিছে, কিয়নো আপুনি ভাৰতত আৰম্ভ কৰা বিভিন্ন আঁচনি, সেয়া টপছ আঁচনিয়েই হওক, খেলো ইণ্ডিয়া আঁচনিয়েই হওক, বা এনএছইউয়েই হওক, সকলোবোৰ আপোনাৰ বাবেইসম্ভৱ হৈছে। এইবাৰ আমি ২৯টা পদক লাভ কৰিছো, আৰু ছাৰ, বাকীবোৰৰ বাবে আৰু এটা কথা যোগ দিব বিচাৰিছো যে আপোনালোকৰ বাবে পি এম মানে প্ৰধানমন্ত্ৰী, কিন্তু আমাৰ বাবে পি এম মানে পৰম মিত্ৰ (বেষ্ট ফ্ৰেণ্ড)।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাঃ। আপুনি মোক দিয়া উপাধিটোত মই অতিশয় সন্তুষ্ট। মইও আপোনাৰ সৈতে এজন প্ৰকৃত বন্ধু হিচাপে কাম কৰাৰ ইচ্ছা কৰিছো।
নৱদীপ: ছাৰ, মোৰ নাম নৱদীপ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ এইবাৰ আটাইতকৈ জনপ্ৰিয় ৰিলবোৰ আছিল আপোনাৰ আৰু শীতলৰ।
নৱদীপ: ছাৰ, মই F41 শাখাত জেভেলিন থ্ৰ’ত প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰো। এয়া মোৰ দ্বিতীয় পেৰালিম্পিক। মোৰ অনুষ্ঠানটো আছিল শেষ দিনটোতআৰু মই ২১ তাৰিখৰ আশে-পাশে তালৈ গৈছিলো। মেডেল আহিবলৈ ধৰাৰ লগে লগে মোৰ মেডেলটো কি হ’ব তাক লৈ মই উদ্বিগ্নতা অনুভৱ কৰিবলৈ ধৰিলোঁ। কিন্তু ছাৰ, সুমিত ভাই, অজিত ভাই, সন্দীপ ভাই, আৰু দেৱেন্দ্ৰ ছাৰৰ দৰে জ্যেষ্ঠ খেলুৱৈৰ লগত মত বিনিময় কৰি তেওঁলোকৰ অনুভৱ আৰু মই কি কৰা উচিত সেই বিষয়ে জানি অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলোঁ। শেষলৈকে মই সম্পূৰ্ণ মুক্ত মন এটাৰে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’বলৈ সক্ষম হৈছিলো।
প্ৰধানমন্ত্ৰী : আচৰিত।
নৱদীপ: ধন্যবাদ ছাৰ।
ৰক্ষিতা ৰাজু: নমস্কাৰ ছাৰ, মই ৰক্ষিতা ৰাজু, দৃষ্টিহীন খেলুৱৈ। এইটো মোৰ প্ৰথম অলিম্পিক আছিল। মই বহুত সুখী আৰু বহুত অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছো। পেৰা এছিয়ান গেমছত মই দুবাৰৰ স্বৰ্ণ পদক জয় কৰিছিলোঁ। মোৰ গাইড ৰানাৰ্ছ আৰু মোৰ প্ৰশিক্ষক ৰাহুল বালকৃষ্ণ ছাৰক ধন্যবাদ জনাইছো। মোৰ লগত ঠিক ইয়াতেই আছে। গাইড ৰানাৰ অবিহনে মই দৌৰিব নোৱাৰো। মই অতি সুখী অনুভৱ কৰিছো আৰু ২০২৮ চনত পেৰালিম্পিকত স্বৰ্ণ পদক লাভ কৰিবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাঃ, অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ৰক্ষিতা ৰাজু: মোৰ গাইড ৰানাৰ আৰু মোৰ প্ৰশিক্ষকে মোক বহুত প্ৰেৰণা দিছিল। মই বহুত বহুত ধন্যবাদজনাইছো কাৰণ তেওঁলোকে মোৰ লগত পুৱা গধূলি নিস্বাৰ্থভাৱে সময় কটালে। বহুত বহুত ধন্যবাদ ছাৰ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীঃ বাৰু বন্ধুসকল, আপোনালোক সকলোৰে সৈতে কথা পতাৰ সুযোগ পাই মই বৰ আনন্দিত হৈছো। এইবাৰ আপোনালোকে যোৱাৰ সময়ত মই আপোনাক শাৰীৰিকভাৱে লগ কৰিব নোৱাৰিলোঁ কাৰণ আপোনালোকৰ বহুতেই বিভিন্ন ঠাইত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছিল আৰু কিছু সময়ৰ অভাৱ আছিল। গতিকে, মই আপোনাৰ সৈতে ভাৰ্চুৱেলি সংযোগ স্থাপন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিলোঁ, আৰু সেইদিনা মই এনেকুৱা এটা কথা উল্লেখ কৰিছিলোঁ যিটো আপোনালোকৰ মনত আছে বুলি আশা কৰিলোঁ। মই ক'লো যে মই ইয়াত দেশবাসীৰ পৰা এটা বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিবলৈ আহিছো, আৰু সেই বাৰ্তা আছিল "বিজয়ী ভৱ" (আপোনাৰবিজয়হওক)। আপুনি দেশৰ আৱেগক হৃদয়ত লৈছিল যিবোৰ আমি আপুনি লাভ কৰিব বুলি আশা কৰিছো। মই বুজি পাওঁ যে এইটো নিজৰ মাজতে এক অতি উল্লেখযোগ্য কথা। দ্বিতীয়তে, মই পৰ্যবেক্ষণ কৰি আছো যে, কাৰণ মই আপোনাৰ লগত কিছু বেছি সংযুক্ত, এনে লাগে যে হয়তো ঐশ্বৰিকতাই আপোনাক এটা অতিৰিক্ত গুণ দিছে। কিছুমান শাৰীৰিক সীমাবদ্ধতা থাকিব পাৰে, কিন্তু ঐশ্বৰিকতাই আপোনাক আপোনাৰ ব্যক্তিত্বত অতিৰিক্ত কিবা এটা দিছে।
মই দেখিছোঁ যে আপোনালোকে বহুতো ব্যক্তিগত প্ৰত্যাহ্বান সহ্য কৰিছে, সেইবোৰৰ মাজেৰে সংগ্ৰাম কৰিছে, আৰু হয়তো কেতিয়াবা উপহাস আৰু উপলুঙাৰ সন্মুখীন হৈছে। আপোনালোক বিভিন্ন ধৰণৰ কষ্টৰ সন্মুখীন হৈছে, আৰু মই দেখিছোঁ যে ক্ৰীড়াত জয় বা পৰাজয়ৰ প্ৰভাৱে আপোনাৰ মনোভাৱত কোনো প্ৰভাৱ পেলোৱা যেন নালাগে। এইটো এটা উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্য। নহ’লে পৰাজিত ব্যক্তিয়ে পদক লাভ নকৰিলে প্ৰায়ে বোজা অনুভৱ কৰে। আপোনালোকৰ কোনোৱেই যেন সেই বোজা কঢ়িয়াই নিব নোৱাৰে, যিটো জীৱনৰ এক বৃহৎ সাফল্য আৰু আগুৱাই যোৱাৰ শক্তি প্ৰদান কৰে। মই বিচাৰো যে অধিক লোকে এই খেলত যোগদান কৰক আৰু অধিক পদক লাভ কৰক; সেইটো বৰ ভাল হ’ব আৰু সেয়া হ’ব লাগে। অৱশ্যে আপোনালোকৰ যোগেদি মই দেশত এক সংস্কৃতি গঢ়ি তুলিব বিচাৰো। এই সংস্কৃতি এনেকুৱা হ’ব লাগে য’ত প্ৰতিজন নাগৰিকে বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলক চালে নিজৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰে। তেওঁলোকে তেওঁলোকক কৰুণাৰে নহয়, সন্মানেৰে চাব লাগে। আমি কৰুণা নিবিচাৰো; আমি সন্মান বিচাৰোআৰু মই বিচাৰো যে দেশত এই মানসিকতা সৃষ্টি হওক। খেল খেলক বা নেখেলক, তেওঁলোকে হতাশ অনুভৱ কৰাৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই। মোৰ বাবে আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণ আৰু আপুনি কৰা কষ্ট, পুৱা ৪বা ৫ বজাত সাৰ পাই বহু বছৰ ধৰি ঘামবাহিৰকৰি, কেতিয়াও হতাশ নহ’ব। সেই কথা মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো।
কাৰণ এতিয়া সমাজত সকলো দিব্যাংগজন (অক্ষম ব্যক্তি)ৰ বাবে এক নতুন পৰিবেশৰ সৃষ্টি হ’বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ব্যৱস্থাবোৰো বিকশিত হৈ আছে। সকলোৱে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোকেও সহায় আৰু সমৰ্থন কৰা উচিত। যদি মই বহি আছো আৰু আন কোনোবা থিয় হৈ আছে তেন্তে মই থিয় হৈ তেওঁলোকক আসন আগবঢ়াব লাগে। এই পৰিৱৰ্তন হয়। আপোনাৰ অৱদান কেৱল পদক লাভ কৰাটোৱেই নহয়; সমগ্ৰ সমাজৰ মানসিকতা সলনি কৰাৰ কথা। আপোনালোকে এনে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছে য’ত প্ৰতিজন অক্ষম ব্যক্তিয়ে অনুভৱ কৰে যে তেওঁলোক কম নহয়। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আমিও একে মনোভাৱেৰে এই কামটো আগবঢ়াই নিব লাগিব। শেষত আজিৰ যুগত পদক আৰু ইয়াৰ সংখ্যা গণনা কৰা হয়। কিন্তু ১৪০ কোটি জনসংখ্যাৰ এখন দেশ কেৱল জয়ী নহয়, খেলিবলৈ যি মনোভাৱেৰে থিয় হয়, সেয়া তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। কেৱল অংশগ্ৰহণকাৰী নহয়, পৰিবেশক হোৱাৰ এই মনোভাৱেই দেশৰ শক্তি হৈ পৰে। সেই শক্তিত আপোনালোকে শক্তি যোগ কৰি আছে। গতিকে, মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন। সকলোৰে মেজাজ দেখি ভাল লাগিল৷ অন্যথা আগৰ প্ৰদৰ্শনত আবদ্ধ হৈ পৰাৰ বাবে পৰৱৰ্তী অলিম্পিকলৈকে হাঁহিও নোলোৱা কিছুমান মানুহক দেখিছোঁ। মই ইয়াত সেইটো দেখা নাই; মোৰ অনুভৱ হৈছে যে আপুনি ইতিমধ্যে পৰৱৰ্তী অলিম্পিকত জয়ী হৈছে। সেইটো মই আপোনালোকৰ চকুত পঢ়িব পাৰো; আপোনালোকৰ ভিতৰত থকা আত্মবিশ্বাস মই দেখিছোঁ। গতিকে বন্ধুসকল, আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ। আকৌ এবাৰ অভিনন্দন। ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s interaction with champions of Paris Paralympic Games
13 SEP 2024 3:15PM by PIB Delhi
Prime Minister: Today, I want to listen to you. What were your experiences? You must have met many people there; surely some positive things must have happened. I would love to hear about them.
Kapil Parmar: Namaskar, Sir. Har-Har Mahadev.
Prime Minister: Har-Har Mahadev.
Kapil Parmar: Sir, I am Kapil Parmar, and I compete in Blind Judo in the 60kg category. Since 2021, I’ve participated in many competitions—16 in total. Out of these, I have won medals in 14, including eight golds. I also earned a silver at the Brown Silver Asian Games, a bronze at the World Games, and another bronze at the World Championship. Because of this experience, my fear disappeared, and I wasn’t too worried about the Olympics, as I had already played in numerous competitions. However, I did feel a bit of pressure. But Devendra Bhai Sahab Jhajharia Ji advised me to focus on giving my best, and he told me to replicate what I do during practice.
Sir, my coach, Manoranjar Ji, has also blessed me tremendously. It’s not just difficult but almost impossible to manage us. We often bump into things, and if someone bumps into me, I ask them whether they are blind or if I am! Sir, such incidents happen frequently. I often hold my coach's hand to walk, and with the limited vision I have, I manage to do my work. Sir, your blessings have always been with me.
Prime Minister: Well, Kapil, you mentioned that the noise from the stadium that day was so overwhelming that you couldn’t hear your coach’s instructions. I want to experience that myself. Where is your coach? Sir, please explain the challenge!
Coach: In blind judo, the most important thing is the instructions we give from outside, which we code into their training. We instruct them beforehand on what to do when we say certain things because they can’t see anything on the mat. On that day, there were two mat areas. Our match was on one mat, while France’s match was on the other. The crowd was so loud during the French fight—there were about 15,000 to 18,000 spectators. So, when Kapil went to play the semi-finals, he couldn’t hear my instructions due to the noise. Additionally, there was the pressure of the semi-finals, and Kapil had lost to the Iranian player in the Asian Games semi-finals. Naturally, there was pressure from that as well. Unfortunately, because of these factors, we were unable to win the gold medal for India that day.
Prime Minister: So the opposing coach would also be guiding his players in the same way?
Coach: Yes, but that varies from coach to coach. Our relationship with our players is such that we observe how each coach teaches, so we develop our own strategies based on that.
Prime Minister: So, the coach must keep his instructions a secret from the others as well.
Coach: Absolutely. If we use the same language as the opposing coach, our player won't understand the difference.
Prime Minister: If you wanted to instruct Kapil to attack from the left, how would you communicate that?
Coach: That’s exactly how we direct, Sir.
Prime Minister: Kapil, this is how it works, right?
Kapil Parmar: Sir, I often say I’m going to strike, but when I do attack, sometimes the move doesn’t land, and I step back.
Coach: We use specific names for the techniques. The position of the feet, whether forward or backward, is part of the instruction. So, we mention the name of the technique that has been taught, and then the player applies it. It depends on where the opponent’s balance is—whether it’s forward or backward—then we give the appropriate technique.
Prime Minister: So, do you also inform them about the position of their opponent?
Coach: Yes, exactly. We observe the opponent’s movements. If they shift their weight forward and move ahead, we use a forward technique. Similarly, if they lean back or are positioned in a backward stance, we apply a backward technique. These techniques help us gain points.
Prime Minister: When you’re seated there, you must feel the tension as well?
Coach: Absolutely, and we cannot step onto the mat as coaches.
Kapil Parmar: Sir, during the semi-final, the referee who was guiding me by the hand was trembling. In such a high-stakes match, he even made a wrong decision. Just like a third umpire reviews decisions in cricket, in my case, the decision was made hastily without proper review. That was also partly my fault; I lost momentum in the semi-final. But Sir, I promise you I will do better next time.
Prime Minister: No, you’re doing an excellent job, many congratulations.
Kapil Parmar: Thank you, Sir. Thank you so much.
Coach: Jai Hind, Sir. I am a soldier, and my wife is Simran Sharma, and we have Preeti. I am both an athletics coach and a para-athletics coach. I coach two athletes, both of whom compete in the 100 and 200 metres. The first track medals in athletics were won by my athletes, and we secured three medals in total. We learned a lot from the experience, Sir. For instance, in one event - 100 metres, we won two medals. Now, imagine, two athletes sharing the same room, both competing in 100 metres for the first time, and both winning track medals for the country for the first time. When two medals are kept in one room, and the second athlete’s event hasn’t even started yet, the pressure mounts on me as both a coach and a husband. I understand how it feels. The other athlete hasn’t yet competed, and the pressure builds knowing that two medals are already in the room. To help relieve that pressure, I had to keep him engaged throughout the day, ensuring he remained focused. We lost the 100 metres, but we gained a lot of experience, Sir.
Prime Minister: Well, you’ve spent your time there, but what will happen to you when you get home, Simran?
Simran: Sir, he isn’t as virtuous as he’s pretending to be. Before we came here, we had a discussion. We used to talk about who would bring the first track medal. When the event list came out, we realised Preeti’s event was first, so we were confident she would win the first medal. Before we arrived, this Gajju—meaning this coach—said he would give me a month’s rest. But once we got here, we were chatting in the morning, and now he’s telling me that I’ll only get a week’s rest, no more. I asked him why, and he said, “This is what you get for a bronze medal.”
Prime Minister: Well, now you won’t be getting any food!
Coach: Thank you, Sir.
Player: This was my third Paralympics. I had the honour of meeting you at the last one as well, and you motivated me immensely, but perhaps I still fell short this time. I finished fourth in the Rio Paralympics, fourth in Tokyo, and now fourth again in Paris, Sir. It seems the number four has a strong connection with me. However, I take this fourth position as a source of motivation, and I think that my next Paralympics, my fourth, will be the one where I truly achieve something. Sir, I don’t consider myself a failure. In fact, I am the only para-athlete, not just in India but globally, to have reached this level at such a prestigious event so many times!
There are many similar stories in Olympic history. For example, there’s a discus thrower from France who won a silver medal in his fifth Olympics. There’s also a triple jumper, I believe from the USA, who won a medal in his fifth Olympics. So I use these stories to motivate myself and aim to become the first para-athlete to inspire others by saying, “If I can finish fourth and not give up, why should you quit after your first attempt?” There are athletes, like Gudiya, who have finished fourth, and many feel disheartened by it. But I find comfort knowing that their coaches look at me as an example.
Prime Minister: I believe that your outlook on life is probably your greatest strength. You can look at it this way: by consistently finishing fourth, you’ve helped push nine others ahead of you, contributing significantly to the world.
Player: Sir, it doesn’t matter to me right now; this is the time for disciples. We are three athletes who are now mentoring our own disciples. Devendra Bhai Sahab's disciple won gold, Soman Rana’s disciple won bronze, and while I am not Navdeep’s official coach, I am his mentor. My journey in javelin, from the beginning until now, has been as his elder brother and guide. This time, I told Navdeep, “It’s your turn, take it.” But Sir, I promise you, the next time will be mine. I’ve been part of the last three Paralympics, and I’ve noticed that people always say these countries are big, so the competition is expected to be fierce. But Sir, I believe that if India hosts the 2036 Olympics and Paralympics, it will be the biggest event ever held on Earth. And Sir, even as we grow older, Devendra Bhai Sahab will remain our inspiration. We will strive to play in those games, even if it means keeping our bones and legs intact just to make it through.
Prime Minister: Your outlook on life is truly inspiring. The fact that you remain committed to achieving something in the future and never give up is commendable. I congratulate you.
Player: Thank you, Sir.
Coach: Namaskar, Sir.
Prime Minister: Namaskar Ji.
Radhika Singh: I am Radhika Singh, the mental coach for the shooting team. You asked us to share our experiences, and I believe the most important aspect is the bond of love within the group. In the shooting team, no one competes against each other; everyone competes with themselves. They focus on improving their own abilities, regardless of their strengths or weaknesses, and their love for the sport drives them forward. The team remained closely connected, and even though I was coaching two athletes for the same event, there was no sense of rivalry. Instead, the mutual respect and care for one another helped them grow. This love is clearly reflected in their performance, Sir.
Prime Minister: And when you work on mental health, what exactly do you focus on?
Radhika Singh: Sir, we work on transforming any weaknesses that lie within the subconscious mind, which makes up 90% of the mind. We focus on bringing forward their strengths, connecting them to their personalities, and helping them progress.
Prime Minister: Do you provide any specific training related to yoga or meditation?
Radhika Singh: Yes, Sir, yoga is also part of their training. Our team practised yoga regularly, and they meditated every morning. In the evenings, the athletes would reflect on what they had learned during the day, and this mental training was a daily routine. Along with their practice on the range, they incorporated yoga into their training, which brought a great sense of discipline and order to the team, Sir.
Prime Minister: Athletes from many countries around the world may not be familiar with yoga and meditation. What difference does this make in the quality of our athletes?
Radhika Singh: Yes, it makes a significant difference. When you gain control over your inner mind, it allows you to take your game to the next level. By promoting yoga in our country, you’ve done something truly remarkable, and I believe it should be introduced as a subject in schools. The power of science behind yoga is unparalleled, Sir.
Prime Minister: Congratulations.
Coach: First of all, it is a great honour that Kapil has won India its first medal, not only in para judo but also in able-bodied judo. Until now, there had been no medal in either able-bodied or para judo, and Kapil has made history by becoming the first to secure a medal for India in any sport for the visually impaired. So, congratulations to all of us for this achievement. The top judo officials in the world personally stepped down from the podium to congratulate us, saying they had not expected such a rapid rise in para judo. Hats off to everyone involved.
Sir, we could not have achieved this alone. We have received tremendous support from SAI, OGQ, and of course, the Government of India, which goes without saying. So, thank you very much. Coaches from the UK, USA, and Korea, who are our good friends, all approached us and said, "We knew you were on the rise, but we didn’t realise you would progress so quickly." We felt incredibly proud. Thank you to the entire team that has supported us throughout. Thank you so much, Sir.
Prime Minister- Many congratulations.
Coach: I would like to say something for Sandeep Chaudhary ji - "Only the horsemen fall in the battlefield; how can a child fall, who walks on their knees." So, you have shown everyone that only those who ride the horse can fall, children never fall. This is a big statement for you. And, Sir, I would like to speak about Harvinder as well. Sheetal, Harvinder and I am from archery, and as madam mentioned, Harvinder is the first archer to win a medal in the Paralympics. He won bronze in Tokyo and made history by shooting equivalent to able-bodied archers, scoring 28, 28, and 29. In the last arrow, Sir, you must have seen that it was very close. Had it hit 10, we would have shot on par with Kim Woojin and Brady Ellison.
Amisha: Namaste, Sir. My name is Amisha, and I am from Uttarakhand. This was my first Paralympics, and I am very grateful that in just 2 years since I started my game, I gained such a big experience. It has only been 2 years, and I have learned a lot in life. Thank you to my coach, who gave me the confidence that I could do it, because I was very scared. You had said to observe the people there.
Prime Minister: Now people must be scared; earlier you were scared, now people must be scared of you.
Amisha: You had told me to observe people, so I did that a lot, and I learned a great deal.
Prime Minister: What is the response from your family now? What do your family members say?
Amisha: Now the family is very happy. They always supported me, but now they support me even more.
Prime Minister: They are giving you even more support.
Sumit Antil: Namaste, Sir. My name is Sumit Antil, and I have won back-to-back second gold medal. I still remember, Sir, when I brought gold medal from Tokyo, you took a promise from me that you wanted two more gold medals like that. So, this second one is for you, Sir. Before the Paralympics, we were quite nervous because I was reading articles and my name popped up among those athletes who were favourites to defend the gold medal. But on 20th August, when I spoke to you, it reminded me of the Tokyo moment, that this time I had to perform well again. My entire team—my physio, my coach, all of us—are very grateful to you, Sir, because we feel that when we bring a medal, we will meet you, we will talk to you personally. Thank you very much, Sir.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: Most of us are sponsored athletes by the government or different organisations. So, sometimes there is pressure to perform. When you say, "Go and just play, winning and losing are part of the game”, when the Prime Minister of your country motivates you, these pressures seem very small. Last time, Sir, when I spoke to you, my performance in Tokyo wasn’t that good; I ranked 8th. Still, I asked you a question about how you feel when you visit foreign countries, whether you feel nervous. Your response was that you represent the entire country, and that instills confidence. With those words in mind, I went this time, feeling confident, with no pressure like before. I was very confident this time. Our team, the government, our coach, and everyone supported us well, and it was a great experience to compete. Thank you, Sir!
Prime Minister: Congratulations!
Coach and Athlete: Sir, Namaskar. The 16 years of dedication I put in has finally paid off, and my student Dharambir, who won the gold medal, is a part of that success. We are both competitors, and I personally trained him to this point. After talking to you on the 20th, I felt a very positive vibe, knowing that I had to give my best. As a coach, there's no greater feeling than this, and perhaps I am the only athlete in the world who competed against his own student on the field. My dedication was fulfilled through Dharambir’s medal and the contribution of our entire team played a huge role in this success. We have the most severe disability in our category, but SAI (Sports Authority of India) and the Ministry made key decisions by increasing the number of support staff. Initially, only 33% of the support staff was allowed inside, but thanks to Devendra Jhajharia Bhai ji’s decision, they rotated the support staff so that when our event took place, our people were allowed inside while others were rotated out. It is the result of this smart combination that we won so many medals. There were issues with food, especially for vegetarians, but SAI made special arrangements for a healthy diet at the village itself, and no one faced any problems with food. Thank you so much, Sir, for motivating our entire team. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: I had participated in the Asian Games but couldn’t win a medal. When you met the medallists, you passed by very close to me, but I didn’t get the chance to meet you personally, which left a teasing feeling inside. After that, I was determined to meet you, and that drive pushed me after the Asian Games. I gave my all, and I think that inspiration helped me succeed. It has been six months since I last met my children, and I haven’t been home. My son is still young, and whenever I took him out, we used to use GPS on the phone to find the way. He now says, “Mama, you’ve forgotten the way home. At least use the GPS and come back home.” So, Sir, thank you so much for all your support and blessings. It’s because of you, our team, and our coaches that we have been able to achieve this. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Many congratulations!
Sharad Kumar: Sir, I am Sharad Kumar, and this is my second medal. I’ve been to the Paralympics three times now.
Prime Minister: If I ask both Sharad and Sandeep to give speeches, who will do a better job?
Sharad Kumar: Sir, Sandeep speaks very well, maybe that’s why he came in fourth (jokingly). But as an athlete, I want to say that I’ve been part of the para movement since it started, and today, seeing all the athletes at this level makes me feel proud. When we go abroad with our coaches, physiotherapists, and the entire team, people see India differently now. Earlier, they would wonder, "Can these athletes really rise to the top?" But now, they’ve categorized India as a sporting nation, even in para sports. This journey started with the image created by SAI (Sports Authority of India). With time, the support staff grew, and positivity spread among the athletes. Sir, the best part is meeting you. Before leaving, when you speak to us, and after returning, when you meet all of us—it’s something every medallist and athlete dreams of experiencing. Sir, people still haven't fully embraced para sports the way you have.
Palak Kohli: Namaste Sir, I am Palak Kohli, and this was my second consecutive Paralympics. In Tokyo, I finished fourth, and here I finished fifth. But the journey to both Paralympics was completely different. After the Tokyo Paralympics, in 2022, I was diagnosed with a bone tumour, stage 1 cancer, and for nearly one and a half years, I didn’t compete in any tournaments or do anything. Last year, in 2023, I made a comeback, and I am very happy and proud, thanks to the support and guidance of my coaches and Gaurav Sir, I was able to qualify for Paris. I missed many major tournaments after Tokyo, like the World Championship because I had to give a walkover, and in the Asian Games, I suffered from COVID. This year, I qualified for the World Championship and won a bronze medal, then I qualified for Paris back-to-back. My world ranking had dropped to 38 because I hadn’t played in any tournaments, but now I am back in the top 4, and I qualified for Paris. It is disappointing that I couldn’t win a medal, but with your blessings and everyone’s support, I am looking forward to LA 2028. I definitely want to have a picture with you on the podium, Sir. Thank you, Sir!
Prime Minister: Last time, your training took place in Lucknow, right?
Palak Kohli: Yes, Sir.
Prime Minister: I had spoken to your parents as well.
Palak Kohli: Yes, Sir, before I went to Tokyo.
Prime Minister: How are you feeling this time?
Palak Kohli: Sir, I am training in Lucknow under Gaurav Sir, and it was under his guidance that I discovered para-badminton. When I was diagnosed with a bone tumour, many people said that Palak’s career in sports was over. The doctors told me they couldn’t assure me if I would even be able to live a normal life. After the tumour, there were many complications. I already had a heart condition, and after the tumour, I developed a disability in my leg, causing a difference in leg length and other complications. But my family always wants to see me happy, and with their blessings, they’ve made sure I don’t lose hope.
Prime Minister: Look, Palak, your story is such that you can inspire many people. Despite so many hardships, you stayed on track, faced interruptions in your life, but never gave up on your goal. That is a huge achievement. Congratulations to you!
Palak Kohli: Thank you so much, Sir!
Shyam Sundar Swami: Namaste Sir, I am Shyam Sundar Swami, and I come from Bikaner, Rajasthan. I’m a para-archer. In our Bikaner, Karni Singh participated in five Olympics. I have learned a lot from Devendra Bhaiya because after 40 years, I participated in the Tokyo Olympics. I saw how Bhaiya played and thought, "This is how the game is played." Before joining para sports, I used to compete in able-bodied sports. In 2016, I found out about para sports because I saw a huge picture of Bhaiya in the newspaper. Learning from him, I participated in the Tokyo Olympics after 40 years.
Athlete: This time, I learned a lot, especially from Nitesh Kumar ji, the gold medallist in my category. Throughout his life, he had never won a match against the person he beat to win gold. And I defeated him earlier due to Nitesh ji. From him, I learned that if he can do it, I can definitely defeat him again, and I can beat anyone in the world.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: Thank you, Sir.
Coach: My name is Dr. Satyapal, and I am a para-athletics coach. There might not be any coach here who started training para-athletes before me. I began training para-athletes in 2005-06.
Prime Minister: How did you get the idea to start this?
Coach: Sir, I used to go to Nehru Stadium to train athletes, and I saw a few athletes there with limb deficiencies. I observed them, read about their conditions, and then heard about Devendra ji, who won a gold medal in the 2004 Athens Olympics. That’s when I started studying more about it and began training para-athletes bit by bit. Initially, all the coaches at Nehru Stadium used to look at me strangely because I would push Deepa Malik ji’s wheelchair or guide Ankur Dhama by holding his hand while walking around the stadium. They thought I was wasting my time. But today, those same para-athletes and the same coaches who once criticized me now want to train para-athletes. I’m saying this from the bottom of my heart because I’ve worked in this field. I’m very happy, and I promise you, Sir, that next time, we won’t just bring back 29 medals—we will bring back 50 medals because we are working that hard.
Prime Minister: Well done!
Coach: Thank you, Sir.
Prime Minister: See friends, it’s true that in every sport, the support staff or coaches have to work hard. But when working with individuals who have disabilities, before teaching them, one must prepare mentally to live and understand their life from the heart. You have to put yourself in their position, absorb the challenges they face in your own life, only then can you guide them. Otherwise, it’s easy to just say, “Run!” But the athlete might say, “I can’t run.” A coach understands why they can’t run and figures out the right way to approach it. That’s why I believe that coaches who train para-athletes are extraordinary; they have extraordinary strength within them. Few people can truly understand this, but I fully recognize it. I’ve mentioned this in many conversations I’ve had, even over the phone. While regular athletes need only to be taught technique, para-athletes need to be taught how to live as well. This is a form of deep dedication, and I believe those of you doing this work deserve the highest praise.
Coach: Sir, it’s been 30 years since I started participating in international competitions, both as an athlete and administrator. There was a time when not a single Indian flag could be seen. Now, the Indian flag is being raised and our players are coming back saying, “We can win medals because of para sports.” Earlier, the focus was just on participation, but now that concept has changed. I want to thank you, Sir. I tell many people, our brand ambassador is none other than our Modi ji—you are our brand ambassador. And Sir, India can win more medals in able-bodied sports as well. I’ve been to East Germany and Chennai, and now we have very good facilities in India. We just need to utilize them properly, activate the physical education teachers, and 100%, we will bring more medals. Thank you, Sir!
Nishad Kumar: Sir, my name is Nishad Kumar, and I compete in the T47 high jump. I have won silver medals in back-to-back Paralympics. Sir, I want to share my experience. When our team arrived in Tokyo, there was COVID, so we competed without any audience. But this time, at the Paris Paralympics, the stadium was completely packed. On the day I competed, the entire audience was cheering "India, India," which was very motivating. It gave me a push to perform well and secure a medal. The next day was my medal ceremony. After receiving the medal, I went to support my other team members in the high jump. The medal was around my neck, and a French family was watching me. They had been hoping for a chance to take a photo with me. As soon as the competition ended, I went down to take photos, and they asked for a photo, their children, who looked to be around 6 or 7 years old were thrilled to see the medal. The children had been cheering for me, and now they were standing with me and taking photos. The mother of the children told me that coming to Paris and watching the competition was successful because you are here with our children, taking photos and giving autographs. The whole family was very happy. This was a wonderful experience for me, Sir.
Prime Minister: Very good.
Vishal Kumar- Thank you, Sir.
Yogesh Kathuniya: Namaskar, Sir! My name is Yogesh Kathuniya. I am a two-time silver medallist. I want to share one thing about my experience—it's not just about experience, but about consistency. This consistency has come because of you, as the different schemes you have launched in India, whether it’s the TOPS scheme, Khelo India schemes, or NSUs, are all because of you. This time, we have won 29 medals, and Sir, I want to add one more thing for the others: for you, PM means Prime Minister, but for us, PM means Param Mitra (Best Friend).
Prime Minister: Wow. I am very pleased with the title you have given me. I also wish to work with you as a true friend.
Navdeep: Sir, my name is Navdeep.
Prime Minister: This time, the most popular reels were from you and Sheetal.
Navdeep: Sir, I compete in javelin throw in the F41 category. This is my second Paralympics. My event was on the last day, and I went there around the 21st. As soon as the medals started coming in, I began to feel anxious about what would happen with mine. But, Sir, I gained experience by interacting with senior athletes like Sumit Bhai, Ajit Bhai, Sandeep Bhai, and Devendra Sir, learning how they felt and what I should do. By the end, I was able to compete with a completely free mind.
Prime Minister: Wonderful.
Navdeep: Thank you, Sir.
Rakshitha Raju: Namaskar Sir, I am Rakshitha Raju, a visually impaired athlete. This was my first Olympics. I am very happy and have gained a lot of experience. I am a two-time gold medallist at the Para Asian Games. I am thankful to my guide runners and my coach, Rahul Balakrishna Sir. He is with me right here. Without a guide runner, I can't run. I feel very happy and am determined to win a gold medal at the Paralympics in 2028.
Prime Minister: Wow, congratulations and wish you all the best.
Rakshitha Raju: My guide runner and my coach motivated me a lot. I am very, very thankful because they spent time with me morning and evening without any expectation. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Well, friends, I am very pleased to have had the opportunity to talk to all of you. This time when you went, I couldn’t meet you physically because many of you were training in different places and there were some time constraints. So, I tried to connect with you virtually, and I had mentioned something that day which I hope you remember. I said that I am here to convey a message from the people of the country, and that message was "Vijayi Bhava" (Victory Be Yours). You took to heart the sentiments of the nation that we expect you to achieve. I understand that this is a very significant thing in itself. Secondly, I am observing that, because I am somewhat more connected with you, it seems that perhaps the divine has given you an extra quality. There might be some physical limitations, but the divine has given you something extra in your personality. I see that you have endured many personal challenges, struggled through those, and perhaps faced mockery and ridicule at times. You have experienced various kinds of hardships, and I see that in sports, the impact of victory or defeat doesn’t seem to affect your spirit. This is a remarkable trait. Otherwise, a defeated person, if they don’t win a medal, often feels burdened. None of you seem to carry that burden, which is a great achievement in life and gives you the strength to move forward. I want more people to join this sport and win more medals; that would be great and it should happen. However, through you, I want to create a culture in the country. This culture should be one where every citizen, when looking at people with disabilities, changes their perspective. They should see them with respect, not with pity. We don’t want pity; we want respect, and I want this mindset to be created in the country. Whether or not they play sports, there’s no need for them to feel disheartened. For me, your participation and the effort you put in, waking up at 4:00 or 5:00 in the morning and sweating it out for many years, will never go to waste. I assure you of that.
Because now, a new environment is beginning to be created in society for all Divyangjans (people with disabilities). The systems are also evolving. Everyone feels that they should also help and support. If I am sitting and someone else is standing, I should stand and offer them a seat. This change happens. Your contribution is not just about winning medals; it's about changing the mindset of the entire society. You are creating an environment where every person with a disability feels that they are not any less. I believe we need to continue this in the same spirit. Ultimately, medals and their numbers are counted in today’s age. But the spirit with which a nation of 140 crore people stand up to play and not just win is significant. This attitude of being a performer rather than just a participant is what becomes the strength of the country. You are adding energy to that strength. So, from my side, many congratulations to all of you. I’m happy to see the mood of everyone. Otherwise, I have seen some people who do not even smile until the next Olympics because they were stuck on their previous performance. I do not see that here; I feel like you have already won the next Olympics. I can read that in your eyes; I see the confidence within you. So, friends, I wish you all the best. Congratulations once again. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.