প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত দ্বিতীয় এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ মন্ত্ৰী সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
12 SEP 2024 9:38PM by PIB Guwahati
এই সন্মিলনলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ বিশিষ্ট প্ৰতিনিধিসকলক মই উষ্ম আদৰণি জনাইছো। অহা দুদিনত আমি অসামৰিক বিমান পৰিবহণ খণ্ড সম্পৰ্কীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰত গভীৰভাৱে গৱেষণা কৰিম। আমাৰ ক্ষেত্ৰখনৰ কিছুমান উজ্জ্বল মন ইয়াত গোট খোৱাটো সঁচাকৈয়ে প্ৰেৰণাদায়ক, যিয়ে আমাৰ নিষ্ঠা আৰু এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা দুয়োটাকে প্ৰতিফলিত কৰে।
এই সংস্থাটোৱে ৮০ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপেৰে— মাতৃসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে ৮০,০০০ গছপুলি ৰোপণ, আমাৰ সন্মানীয় মন্ত্ৰী শ্ৰীমান নাইডু জীৰ নিৰ্দেশনাত। আমাৰ সংস্কৃতিত ৮০ বছৰ বয়সত উপনীত হোৱাটো এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি বুলি গণ্য কৰা হয়, যাৰ প্ৰতীক প্ৰায়ে হাজাৰটা পূৰ্ণিমা চন্দ্ৰৰ সাক্ষী হোৱাৰ ধাৰণাটোৱে দিয়ে, যিয়ে অভিজ্ঞতাৰে ভৰা জীৱনক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। একেদৰে আমাৰ সংস্থাটোৱেও এই উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটিটো অৰ্জন কৰি ৰূপকভাৱে হাজাৰটা পূৰ্ণিমা দেখা পাইছে, যিয়ে নিজৰ যাত্ৰাত লাভ কৰা বিশাল অভিজ্ঞতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। এই ৮০ বছৰীয়া যাত্ৰা কেৱল এক স্মৰণীয় কৃতিত্বই নহয় আমাৰ সফলতাৰ প্ৰমাণ আৰু উদযাপনৰ যোগ্য মুহূৰ্ত।
বন্ধুসকল,
আজি আমি যি বৃদ্ধিৰ সাক্ষী হৈ আছো, সেই বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অসামৰিক বিমান পৰিবহনে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত অৰ্থনীতিৰ অন্যতম দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা খণ্ড হিচাপে বিমান পৰিবহণ মানুহ, সংস্কৃতিক সংযোগ কৰা আৰু সমৃদ্ধিৰ লালন-পালনৰ মূল চাবিকাঠি। ৪ বিলিয়ন লোক, এটা ফুলি উঠা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী, আৰু বৰ্ধিত চাহিদাৰ সৈতে এই খণ্ডটো উন্নয়নৰ বাবে যথেষ্ট চালিকা শক্তিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
আমি সমগ্ৰ এই অঞ্চলত সুযোগৰ নেটৱৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ দিশত কাম কৰি আছো—যিটোৱে অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিত ইন্ধন যোগাব, উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰিব, আৰু শান্তি আৰু সমৃদ্ধি বৃদ্ধি কৰিব। বিমান পৰিবহণৰ ভৱিষ্যত নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ সকলোৰে মাজত এক ভাগ-বতৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতি। অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ সুযোগ সম্পৰ্কে আপোনালোকৰ পুংখানুপুংখ বিবেচনাই দিল্লী ঘোষণাৰ সূচনা কৰিছে। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণাই আঞ্চলিক সংযোগ, উদ্ভাৱন, আৰু বিমান পৰিবহণৰ বহনক্ষম বৃদ্ধিৰ বাবে আমাৰ লক্ষ্যসমূহ আগুৱাই নিব। মোৰ বিশ্বাস যে উত্থাপিত প্ৰতিটো কথাৰ ওপৰত দ্ৰুত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব, আৰু একেলগে আমি নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ম।
এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলে আমাক বিমান সংযোগ বৃদ্ধিৰ শক্তি প্ৰদান কৰে। জ্ঞান, বিশেষজ্ঞতা, আৰু সম্পদৰ ভাগ-বতৰা কৰি আমি আমাৰ সামূহিক সামৰ্থ্যক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব পাৰো। কিন্তু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয় হ’ব আৰু ইয়াৰ সৈতে জড়িত সকলো ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগিব। তথাপিও কেৱল আন্তঃগাঁথনি যথেষ্ট নহয়; দক্ষ জনশক্তি আৰু উন্নত প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা বিনিয়োগো উন্নয়নৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমাৰ লক্ষ্য হৈছে বিমান যাত্ৰা সকলোৰে বাবে সুলভ কৰি তোলা—নিৰাপদ, সুলভ আৰু সকলোৰে হাতৰ মুঠিত। এই ঘোষণাৰ পথনিৰ্দেশনা আৰু আমাৰ সামূহিক অভিজ্ঞতাৰে আমি এই লক্ষ্যত উপনীত হ’ম বুলি মই নিশ্চিত।
বন্ধুসকল,
আজি মই ভাৰতৰ যাত্ৰা আৰু অভিজ্ঞতা আপোনালোকৰ সৈতে ভাগ-বতৰা কৰিবলৈ আগ্ৰহী। ভাৰত বিশ্ব অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ মূল শিলাস্তম্ভ হৈ পৰিছে, আমাৰ খণ্ডৰ বৃদ্ধি অসাধাৰণতকৈ কম নহয়। বিগত দশকত ভাৰতে এক উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন ঘটাইছে, বিমান পৰিবহণৰ বাবে একচেটিয়া দেশৰ পৰা বিমান পৰিবহণ অন্তৰ্ভুক্ত দেশলৈ বিকশিত হৈছে।
পূৰ্বতে ভাৰতত বিমান যাত্ৰা বিশেষ সুবিধাপ্ৰাপ্ত কেইজনমানৰ মাজত সীমাবদ্ধ আছিল। ডাঙৰ ডাঙৰ চহৰবোৰত ভাল সংযোগ আছিল আৰু ধনীসকলৰ বাবে বিমান যাত্ৰা আছিল নিয়মীয়া সুবিধা। আনহাতে মধ্যম আৰু নিম্ন আয়ৰ গোটবোৰে খুব কমেইহে উৰা মাৰিছিল আৰু কেৱল প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবেহে তেনে কৰিছিল। কিন্তু ভূ-প্ৰকৃতিৰ নাটকীয় পৰিৱৰ্তন হৈছে। আজি টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰৰ নাগৰিকে নিয়মীয়াকৈ বিমান চলাচল কৰিছে। এই পৰিৱৰ্তন অসংখ্য পদক্ষেপ, নীতি সংস্কাৰ, ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ ফল।
এই পৰিৱৰ্তনৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ হ’ল ভাৰতৰ আঞ্চলিক সংযোগত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আনিব পৰা ইউডিএন আঁচনি। এই পদক্ষেপে সৰু চহৰ আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত ব্যক্তিৰ বাবে বিমান যাত্ৰা সুলভ কৰি তুলিছে। আজিলৈকে ১৪ নিযুত যাত্ৰী এই আঁচনিৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে, ইয়াৰে বহুতেই প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিমান যাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। উড়ানে সৃষ্টি কৰা চাহিদাৰ ফলত সৰু চহৰত নতুন বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণৰ লগতে শ শ নতুন পথৰ সৃষ্টি হৈছে। লক্ষণীয়ভাৱে নাইডু ডাঙৰীয়াই লক্ষ্য কৰা মতে ভাৰতৰ বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা মাত্ৰ ১০ বছৰতে দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে।
সমান্তৰালভাৱে আমি কেৱল সৰু চহৰৰ বিমানবন্দৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ কৰাই নহয়, ডাঙৰ ডাঙৰ চহৰৰ বিমানবন্দৰ আধুনিকীকৰণৰ ক্ষেত্ৰতো আগুৱাই লৈ গৈছো। দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে আমাৰ দ্ৰুত অগ্ৰগতিয়ে বিমান পৰিবহণৰ সুলভতা আৰু আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দায়বদ্ধতাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
ভৱিষ্যতে ভাৰত বিমান যাত্ৰাৰ বাবে বিশ্বৰ অন্যতম আন্তঃসংযোগী অঞ্চল হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ সাজু হৈছে। আমাৰ বিমান সংস্থাসমূহে এই সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে ভালদৰেই জানে, যাৰ বাবে তেওঁলোকে ১২০০ৰো অধিক নতুন বিমানৰ অৰ্ডাৰ দিছে। ভাৰতত অসামৰিক বিমান পৰিবহণৰ সম্প্ৰসাৰণ কেৱল বিমান আৰু বিমানবন্দৰৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ বাহিৰেও; ইয়াৰ উপৰিও ই উল্লেখযোগ্য চাকৰি সৃষ্টিৰ সূচনা কৰিছে।
পাইলট, ক্ৰু মেম্বাৰ, অভিযন্তাকে ধৰি দক্ষ পেছাদাৰীৰ চাহিদা বৃদ্ধি পোৱা দেখিবলৈ পাইছো। ৰক্ষণাবেক্ষণ, মেৰামতি, আৰু অভাৰহ'ল (এমআৰঅ') সেৱাসমূহ বৃদ্ধি কৰাত আমাৰ মনোনিৱেশে উচ্চমানৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু এই ক্ষেত্ৰত আমাৰ সামৰ্থ্যসমূহ আগুৱাই লৈ গৈছে। এই দশকৰ শেষৰ ফালে ভাৰতে নিজকে আগশাৰীৰ বিমান পৰিবহণ কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
এই লক্ষ্যক সমৰ্থন কৰিবলৈ আমি নিবেদিত এম আৰ অ’ নীতি প্ৰৱৰ্তন কৰিছো, য’ত উদ্যোগটোৱে ৪ বিলিয়ন ডলাৰ লাভ কৰাৰ প্ৰকল্প কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও টায়াৰ-২ আৰু টায়াৰ-৩ চহৰসমূহত উন্নত বিমান সংযোগে শ শ সৰু চহৰক বৃদ্ধি আৰু উন্নয়নৰ নতুন কেন্দ্ৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব।
আপুনি সকলোৱে মাল্টিপ’ৰ্ট মডেলৰ দৰে উদ্ভাৱনৰ সৈতে পৰিচিত, যিয়ে চহৰৰ ভিতৰত ভ্ৰমণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিছে। আমি ভাৰতক উন্নত বিমান গতিশীলতাৰ বাবেও প্ৰস্তুত কৰি আছো, অদূৰ ভৱিষ্যতে এয়াৰ টেক্সি বাস্তৱত পৰিণত হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে, সম্ভাৱনাময়ভাৱে ই এক সাধাৰণ পৰিবহণ পদ্ধতিত পৰিণত হ’ব।
আমাৰ এটা মূল প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নক প্ৰসাৰ কৰা, যিটো গুৰুত্ব জি-২০ শীৰ্ষ সন্মিলনত লোৱা অন্যতম উল্লেখযোগ্য সিদ্ধান্তই আলোকপাত কৰিছে। এই অভিযানত আমাৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। বৰ্তমান ভাৰতত পাইলটৰ ভিতৰত মহিলাৰ সংখ্যা প্ৰায় ১৫%, বিশ্বৰ গড় মাত্ৰ ৫%। এই খণ্ডটোক অধিক সৰ্বাংগীন আৰু মহিলাসকলৰ বাবে সহায়ক কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰমাণ এইটোৱেই।
ভাৰতে বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত অধিক মহিলা অনুকূল পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিভিন্ন ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত কৰ্মক্ষেত্ৰলৈ ঘূৰি অহাৰ নীতি আৰু মহিলাসকলৰ বাবে বিশেষ নেতৃত্ব আৰু মেণ্টৰশ্বিপ কাৰ্যসূচীও আছে। এই পদক্ষেপসমূহ মহিলা সবলীকৰণ আৰু উদ্যোগটোত লিংগ সমতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমাৰ বহল প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশ।
ভাৰতে গ্ৰামাঞ্চলত বিশেষকৈ কৃষি খণ্ডৰ ভিতৰত ড্ৰ’ন নিয়োগ কৰাৰ এক অভিলাষী প্ৰকল্প হাতত লৈছে। এই পদক্ষেপৰ অংশ হিচাপে আমি গাঁৱে-ভূঞে ড্ৰ’ন দিদি অভিযানৰ জৰিয়তে প্ৰশিক্ষিত ড্ৰ’ন পাইলটৰ এটা পুল স্থাপন কৰিছো।
ইয়াৰ উপৰিও আমাৰ বিমান পৰিবহণ খণ্ডই ডিজি যাত্ৰা পদক্ষেপ নামেৰে জনাজাত এক অগ্ৰণী বৈশিষ্ট্যৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই ডিজিটেল সমাধানে ভ্ৰমণ অভিজ্ঞতাক সুশৃংখলিত কৰিবলৈ মুখ চিনাক্তকৰণ প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে, যাৰ ফলত যাত্ৰীসকলে বিমানবন্দৰৰ একাধিক চেকপইণ্ট বাইপাছ কৰিব পাৰে, যাৰ ফলত সময় ৰাহি হয় আৰু সুবিধা বৃদ্ধি পায়। ডিজি যাত্ৰাই কেৱল কাৰ্যক্ষমতা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, বিমান যাত্ৰাৰ ভৱিষ্যতৰ আভাসও প্ৰদান কৰে।
আমাৰ অঞ্চলটো ইতিহাস, পৰম্পৰা, আৰু বৈচিত্ৰ্যৰে সমৃদ্ধ, হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি বিস্তৃত সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে। এই গভীৰ সাংস্কৃতিক উত্তৰাধিকাৰে বিশ্বৰ আগ্ৰহ আকৰ্ষণ কৰে, আৰু আমি ইয়াৰ সহায় লৈ আমাৰ দেশসমূহৰ মাজত পৰ্যটনক উন্নীত কৰা উচিত। উদাহৰণস্বৰূপে, ভগৱান বুদ্ধক বহু জাতিৰ মাজত পূজা কৰা হয়। ভাৰতে কুশিনগৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ স্থাপনকে ধৰি বৌদ্ধ চাৰ্কিট গঢ়ি তুলিছে। সমগ্ৰ এছিয়াত ভগৱান বুদ্ধৰ সৈতে জড়িত তীৰ্থস্থানসমূহ সংযোগ কৰি আমি বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ বাবে এক পাৰস্পৰিকভাৱে উপকাৰী আৰ্হি সৃষ্টি কৰিব পাৰো আৰু ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা বৃদ্ধি কৰিব পাৰো।
এটা বিস্তৃত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বৌদ্ধ চাৰ্কিট গঢ়ি তুলিলে অংশগ্ৰহণকাৰী দেশসমূহৰ ভ্ৰমণকাৰী আৰু অৰ্থনীতিৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুবিধা লাভ কৰিব। এই পদক্ষেপে এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দেশসমূহৰ মাজত অধিক সহযোগিতা গঢ়ি তুলিব পাৰে আৰু আঞ্চলিক সংযোগ আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব পাৰে।
এছিয়া প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলটো ক্ৰমান্বয়ে এক ডাঙৰ ব্যৱসায়িক কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে, যিয়ে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা কাৰ্যবাহী আৰু কৰ্মচাৰীক আকৰ্ষণ কৰিছে। ব্যৱসায়িক কাৰ্যকলাপৰ বৃদ্ধিৰ লগে লগে বহুতে ইয়াত নিজৰ কাৰ্যালয় স্থাপন কৰিছে, যাৰ ফলত সঘনাই ভ্ৰমণৰ সংখ্যা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
এই ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদাক ভালদৰে গ্ৰহণ কৰিবলৈ আমি এই পেছাদাৰীসকলৰ বাবে দক্ষতা আৰু সুবিধা অনুকূল কৰিবলৈ আমাৰ বিমান পথসমূহৰ পুনৰ মূল্যায়ন আৰু সম্ভাৱনাময়ভাৱে পুনৰ পথ নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰা উচিত। পথ পৰিকল্পনাৰ এক ব্যাপক পদ্ধতিয়ে ভ্ৰমণৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰিব পাৰে আৰু আঞ্চলিক উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে।
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অসামৰিক বিমান পৰিবহণ সংস্থা আৰু চিকাগো সন্মিলনৰ ১৮ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰাৰ সময়তে এটা স্থিতিস্থাপক আৰু সৰ্বাংগীন বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক নবীকৰণ কৰাৰ এক সুযোগ্য মুহূৰ্ত। চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু তথ্য সুৰক্ষাৰ বিষয়ে আপোনাৰ উদ্বেগ মই স্বীকাৰ কৰিছো। প্ৰযুক্তিগত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ প্ৰযুক্তিগত সমাধানৰ দ্বাৰা মোকাবিলা কৰিব পাৰি। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা শক্তিশালী কৰা আৰু প্ৰযুক্তি আৰু তথ্য মুকলিকৈ ভাগ-বতৰা কৰাটোৱে আমাৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব।
এই দিল্লী সন্মিলনে আমাৰ ঐক্য আৰু ভাগ-বতৰা কৰা লক্ষ্যসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আহক আমি এনে ভৱিষ্যতৰ বাবে চেষ্টা কৰোঁ য’ত আকাশ সকলোৰে বাবে মুকলি আৰু য’ত উৰণৰ সপোন সকলোৰে বাবে বাস্তৱত পৰিণত হয়। আকৌ এবাৰ আমাৰ সকলো অতিথিলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো আৰু এই গুৰুত্বপূৰ্ণ শীৰ্ষ সন্মিলনত আপোনালোকে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আমাৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাত আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 2nd Asia Pacific Civil Aviation Ministers Conference in New Delhi
12 SEP 2024 9:38PM by PIB Delhi
I extend a heartfelt welcome to all the dignitaries from different countries. Over the past two days, you have discussed several important topics related to this sector. I believe that we have some of the brightest minds in the civil aviation sector here, which reflects our collective commitment and the potential of the Asia Pacific Region. This organisation has completed 80 years, and under the guidance and leadership of our Minister Shri Naidu, a major initiative of planting 80,000 trees, with ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ (one tree for mother) has been undertaken. However, I would like to draw your attention to another matter. In our country, when a person reaches the age of 80, it is celebrated in a special way. According to our ancestors, reaching the age of 80 means having had the opportunity to see one thousand full moons. In a sense, our sector's organisation has also witnessed one thousand full moons and has experienced seeing it closely. Thus, this 80-year journey in the earth wave is a memorable, successful, and commendable journey.
Friends,
Civil aviation has a significant role behind the current ongoing growth. Among the fastest-growing sectors in Bharat’s economy, aviation is one of them. We are connecting our people, culture, and prosperity through this sector. With 4 billion people, a rapidly growing middle class, and the resulting increase in demand, this is a significant driving force for the sector's development. We are moving forward with the goal of creating a network of opportunities in this region—one that will drive economic growth, promote innovation, and strengthen peace and prosperity. Securing the future of aviation is our shared commitment. You have all seriously deliberated on opportunities related to civil aviation. Thanks to your efforts, the Delhi Declaration is now before us. This Declaration will advance our commitment to regional connectivity, innovation, and sustainable growth in aviation. I am confident that actions will be taken swiftly on every point. We will implement this Declaration and reach new heights with collective strength. The Asia Pacific Region's collaboration in increasing aviation connectivity and sharing knowledge, expertise, and resources among us will likely further enhance our strength. We will also need more investment in infrastructure, and it must remain a natural priority for all relevant countries. However, infrastructure alone will not suffice; a continuous process of skilled manpower and upgraded technology is crucial for development, and I believe this is another type of investment we need. Our goal is to make air travel accessible to the common citizen. We need to make air travel safe, affordable, and accessible to everyone. I am confident that this Declaration, our collective efforts, and our extensive experience will be very beneficial.
Friends,
I would like to share Bharat’s experience with you today. Today Bharat has become a strong pillar in the world's top civil aviation ecosystems. The growth in our civil aviation sector has been unprecedented. Bharat has shown a significant transformation in just one decade. Over these years, Bharat has evolved from being an aviation-exclusive country to an aviation-inclusive one. There was a time when air travel in Bharat was exclusive to a few people. Only a few major cities boasted good air connectivity, and a few resourceful people constantly took advantage of air travel. The weaker and middle classes only travelled occasionally, often out of necessity, but it was not a common part of their lives. However, today, the situation has completely changed in Bharat. Now, citizens from our tier-2 and tier-3 cities are also taking flights. In this regard, we have taken several initiatives, made policy changes, and developed systems to achieve this. I am confident that you will study Bharat’s UDAN scheme, which has made aviation inclusive in Bharat. This scheme has brought air travel to smaller cities and lower middle-class individuals in Bharat. Under this scheme, 14 million passengers have travelled so far, and many of whom have seen an airplane from the inside for the first time. The demand created by the UDAN scheme has led to the establishment of new airports in many small cities and hundreds of new routes. You will be amazed to know and as Naidu ji mentioned, the number of airports in Bharat has doubled in the past 10 years. We are also progressing rapidly in other spheres as well. On one hand, we are building airports in small cities, and on the other, we are working swiftly to modernise airports in large cities.
Bharat is set to become one of the most connected regions in the world in terms of air connectivity. Our airlines are also aware of this. That is why our Indian airlines have ordered over 1,200 new aircraft. The growth of civil aviation is not limited to planes and airports. The aviation sector is also accelerating job creation in Bharat. Skilled pilots, crew members, engineers, and many other jobs are being created. We are also making decisions to strengthen maintenance, repair, and overhaul (MRO) services. This is leading to the creation of high-skilled jobs. Bharat is moving forward with the goal of becoming a leading aviation hub by the end of this decade, with a $4 billion MRO industry. We have also developed MRO policies for this purpose. Air connectivity in tier-2 and tier-3 cities will turn hundreds of new cities in Bharat into centres of growth.
You are all familiar with innovations like multiport. This is a model of air transport that is enhancing ease of travel in cities. We are also preparing Bharat for advanced air mobility. The day is not far when air taxis will become a reality and a common mode of transport. Women-led development is our commitment, and you may have noticed that a significant decision made at the G20 Summit was regarding women-led development. Our aviation sector is greatly supporting our mission of women-led development. Nearly 15% of pilots are women in Bharat, compared to a global average of just 5%. Bharat has also implemented necessary advisories to make this sector more women-friendly, including return-to-work policies for women and special leadership and mentorship programs.
Friends,
I would like to share Bharat’s experience with you today. Today Bharat has become a strong pillar in the world's top civil aviation ecosystems. The growth in our civil aviation sector has been unprecedented. Bharat has shown a significant transformation in just one decade. Over these years, Bharat has evolved from being an aviation-exclusive country to an aviation-inclusive one. There was a time when air travel in Bharat was exclusive to a few people. Only a few major cities boasted good air connectivity, and a few resourceful people constantly took advantage of air travel. The weaker and middle classes only travelled occasionally, often out of necessity, but it was not a common part of their lives. However, today, the situation has completely changed in Bharat. Now, citizens from our tier-2 and tier-3 cities are also taking flights. In this regard, we have taken several initiatives, made policy changes, and developed systems to achieve this. I am confident that you will study Bharat’s UDAN scheme, which has made aviation inclusive in Bharat. This scheme has brought air travel to smaller cities and lower middle-class individuals in Bharat. Under this scheme, 14 million passengers have travelled so far, and many of whom have seen an airplane from the inside for the first time. The demand created by the UDAN scheme has led to the establishment of new airports in many small cities and hundreds of new routes. You will be amazed to know and as Naidu ji mentioned, the number of airports in Bharat has doubled in the past 10 years. We are also progressing rapidly in other spheres as well. On one hand, we are building airports in small cities, and on the other, we are working swiftly to modernise airports in large cities.
Bharat is set to become one of the most connected regions in the world in terms of air connectivity. Our airlines are also aware of this. That is why our Indian airlines have ordered over 1,200 new aircraft. The growth of civil aviation is not limited to planes and airports. The aviation sector is also accelerating job creation in Bharat. Skilled pilots, crew members, engineers, and many other jobs are being created. We are also making decisions to strengthen maintenance, repair, and overhaul (MRO) services. This is leading to the creation of high-skilled jobs. Bharat is moving forward with the goal of becoming a leading aviation hub by the end of this decade, with a $4 billion MRO industry. We have also developed MRO policies for this purpose. Air connectivity in tier-2 and tier-3 cities will turn hundreds of new cities in Bharat into centres of growth.
You are all familiar with innovations like multiport. This is a model of air transport that is enhancing ease of travel in cities. We are also preparing Bharat for advanced air mobility. The day is not far when air taxis will become a reality and a common mode of transport. Women-led development is our commitment, and you may have noticed that a significant decision made at the G20 Summit was regarding women-led development. Our aviation sector is greatly supporting our mission of women-led development. Nearly 15% of pilots are women in Bharat, compared to a global average of just 5%. Bharat has also implemented necessary advisories to make this sector more women-friendly, including return-to-work policies for women and special leadership and mentorship programs.
Bharat has launched a very ambitious drone project in rural areas, especially in the agriculture sector. We have created a pool of trained drone pilots through the village-to-village ‘Drone Didi’ campaign. A new and unique feature of Bharat’s aviation sector is the Digi Yatra initiative, which is a digital solution for smooth and seamless air travel. It uses facial recognition technology to relieve passengers from various checkpoints at the airport, saving time. Digi Yatra is not only efficient, and convenient, but it offers a glimpse into the future of travel. Our region boasts a rich history, traditions, and diversity. We are wealthy in ancient cultural heritage and great traditions. Our culture and traditions are thousands of years old. The world is attracted to us for these reasons. We should also help promote tourism among our countries. Many countries worship Lord Buddha. Bharat has developed a Buddhist circuit and built an international airport in Kushinagar. If we undertake a campaign to connect Buddhist pilgrimage sites across Asia, we can create a win-win model for the aviation sector in related countries, and travellers in general. We should make efforts in that direction. Developing a comprehensive model for transporting passengers from one country to another can guarantee significant benefits to all related countries. If we develop an international Buddhist circuit, it would greatly benefit travellers and economies of all countries involved. The Asia Pacific countries can enhance cooperation in another area as well.
The Asia Pacific Region is now becoming a business hub. Executives or employees from around the world are coming to this region in large numbers. Naturally, some people have established offices here, leading to increased frequent travel. What common routes do these professionals frequently use? Can we re-route these routes with a comprehensive approach to better cater to their needs and make travel more convenient? I would like you to consider this direction as well, as the region's development is assured, and the convenience for professionals will accelerate work progress. We are celebrating the 18th anniversary of the International Civil Aviation Organisation and the Chicago Convention. We need to renew our commitment to a resident and inclusive aviation sector. I am also aware of your concerns regarding cybersecurity and data security. While technology presents challenges, solutions also come from technology. We need to strengthen international collaboration, share technology and information openly, and thereby keep these systems secure. This Delhi Conference will reinforce our resolve to move forward with unity and shared purpose. We must work towards a future where the skies are open to all, where every person’s dream of flying is fulfilled. Once again, I welcome all the guests and express my heartfelt gratitude for your participation in this important summit. I extend my best wishes to all of you.
Thank you!