Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 2nd Asia Pacific Civil Aviation Ministers Conference in New Delhi
12 SEP 2024 9:38PM by PIB Delhi
I extend a heartfelt welcome to all the dignitaries from different countries. Over the past two days, you have discussed several important topics related to this sector. I believe that we have some of the brightest minds in the civil aviation sector here, which reflects our collective commitment and the potential of the Asia Pacific Region. This organisation has completed 80 years, and under the guidance and leadership of our Minister Shri Naidu, a major initiative of planting 80,000 trees, with ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ (one tree for mother) has been undertaken. However, I would like to draw your attention to another matter. In our country, when a person reaches the age of 80, it is celebrated in a special way. According to our ancestors, reaching the age of 80 means having had the opportunity to see one thousand full moons. In a sense, our sector's organisation has also witnessed one thousand full moons and has experienced seeing it closely. Thus, this 80-year journey in the earth wave is a memorable, successful, and commendable journey.
Friends,
Civil aviation has a significant role behind the current ongoing growth. Among the fastest-growing sectors in Bharat’s economy, aviation is one of them. We are connecting our people, culture, and prosperity through this sector. With 4 billion people, a rapidly growing middle class, and the resulting increase in demand, this is a significant driving force for the sector's development. We are moving forward with the goal of creating a network of opportunities in this region—one that will drive economic growth, promote innovation, and strengthen peace and prosperity. Securing the future of aviation is our shared commitment. You have all seriously deliberated on opportunities related to civil aviation. Thanks to your efforts, the Delhi Declaration is now before us. This Declaration will advance our commitment to regional connectivity, innovation, and sustainable growth in aviation. I am confident that actions will be taken swiftly on every point. We will implement this Declaration and reach new heights with collective strength. The Asia Pacific Region's collaboration in increasing aviation connectivity and sharing knowledge, expertise, and resources among us will likely further enhance our strength. We will also need more investment in infrastructure, and it must remain a natural priority for all relevant countries. However, infrastructure alone will not suffice; a continuous process of skilled manpower and upgraded technology is crucial for development, and I believe this is another type of investment we need. Our goal is to make air travel accessible to the common citizen. We need to make air travel safe, affordable, and accessible to everyone. I am confident that this Declaration, our collective efforts, and our extensive experience will be very beneficial.
Friends,
I would like to share Bharat’s experience with you today. Today Bharat has become a strong pillar in the world's top civil aviation ecosystems. The growth in our civil aviation sector has been unprecedented. Bharat has shown a significant transformation in just one decade. Over these years, Bharat has evolved from being an aviation-exclusive country to an aviation-inclusive one. There was a time when air travel in Bharat was exclusive to a few people. Only a few major cities boasted good air connectivity, and a few resourceful people constantly took advantage of air travel. The weaker and middle classes only travelled occasionally, often out of necessity, but it was not a common part of their lives. However, today, the situation has completely changed in Bharat. Now, citizens from our tier-2 and tier-3 cities are also taking flights. In this regard, we have taken several initiatives, made policy changes, and developed systems to achieve this. I am confident that you will study Bharat’s UDAN scheme, which has made aviation inclusive in Bharat. This scheme has brought air travel to smaller cities and lower middle-class individuals in Bharat. Under this scheme, 14 million passengers have travelled so far, and many of whom have seen an airplane from the inside for the first time. The demand created by the UDAN scheme has led to the establishment of new airports in many small cities and hundreds of new routes. You will be amazed to know and as Naidu ji mentioned, the number of airports in Bharat has doubled in the past 10 years. We are also progressing rapidly in other spheres as well. On one hand, we are building airports in small cities, and on the other, we are working swiftly to modernise airports in large cities.
Bharat is set to become one of the most connected regions in the world in terms of air connectivity. Our airlines are also aware of this. That is why our Indian airlines have ordered over 1,200 new aircraft. The growth of civil aviation is not limited to planes and airports. The aviation sector is also accelerating job creation in Bharat. Skilled pilots, crew members, engineers, and many other jobs are being created. We are also making decisions to strengthen maintenance, repair, and overhaul (MRO) services. This is leading to the creation of high-skilled jobs. Bharat is moving forward with the goal of becoming a leading aviation hub by the end of this decade, with a $4 billion MRO industry. We have also developed MRO policies for this purpose. Air connectivity in tier-2 and tier-3 cities will turn hundreds of new cities in Bharat into centres of growth.
You are all familiar with innovations like multiport. This is a model of air transport that is enhancing ease of travel in cities. We are also preparing Bharat for advanced air mobility. The day is not far when air taxis will become a reality and a common mode of transport. Women-led development is our commitment, and you may have noticed that a significant decision made at the G20 Summit was regarding women-led development. Our aviation sector is greatly supporting our mission of women-led development. Nearly 15% of pilots are women in Bharat, compared to a global average of just 5%. Bharat has also implemented necessary advisories to make this sector more women-friendly, including return-to-work policies for women and special leadership and mentorship programs.
Friends,
I would like to share Bharat’s experience with you today. Today Bharat has become a strong pillar in the world's top civil aviation ecosystems. The growth in our civil aviation sector has been unprecedented. Bharat has shown a significant transformation in just one decade. Over these years, Bharat has evolved from being an aviation-exclusive country to an aviation-inclusive one. There was a time when air travel in Bharat was exclusive to a few people. Only a few major cities boasted good air connectivity, and a few resourceful people constantly took advantage of air travel. The weaker and middle classes only travelled occasionally, often out of necessity, but it was not a common part of their lives. However, today, the situation has completely changed in Bharat. Now, citizens from our tier-2 and tier-3 cities are also taking flights. In this regard, we have taken several initiatives, made policy changes, and developed systems to achieve this. I am confident that you will study Bharat’s UDAN scheme, which has made aviation inclusive in Bharat. This scheme has brought air travel to smaller cities and lower middle-class individuals in Bharat. Under this scheme, 14 million passengers have travelled so far, and many of whom have seen an airplane from the inside for the first time. The demand created by the UDAN scheme has led to the establishment of new airports in many small cities and hundreds of new routes. You will be amazed to know and as Naidu ji mentioned, the number of airports in Bharat has doubled in the past 10 years. We are also progressing rapidly in other spheres as well. On one hand, we are building airports in small cities, and on the other, we are working swiftly to modernise airports in large cities.
Bharat is set to become one of the most connected regions in the world in terms of air connectivity. Our airlines are also aware of this. That is why our Indian airlines have ordered over 1,200 new aircraft. The growth of civil aviation is not limited to planes and airports. The aviation sector is also accelerating job creation in Bharat. Skilled pilots, crew members, engineers, and many other jobs are being created. We are also making decisions to strengthen maintenance, repair, and overhaul (MRO) services. This is leading to the creation of high-skilled jobs. Bharat is moving forward with the goal of becoming a leading aviation hub by the end of this decade, with a $4 billion MRO industry. We have also developed MRO policies for this purpose. Air connectivity in tier-2 and tier-3 cities will turn hundreds of new cities in Bharat into centres of growth.
You are all familiar with innovations like multiport. This is a model of air transport that is enhancing ease of travel in cities. We are also preparing Bharat for advanced air mobility. The day is not far when air taxis will become a reality and a common mode of transport. Women-led development is our commitment, and you may have noticed that a significant decision made at the G20 Summit was regarding women-led development. Our aviation sector is greatly supporting our mission of women-led development. Nearly 15% of pilots are women in Bharat, compared to a global average of just 5%. Bharat has also implemented necessary advisories to make this sector more women-friendly, including return-to-work policies for women and special leadership and mentorship programs.
Bharat has launched a very ambitious drone project in rural areas, especially in the agriculture sector. We have created a pool of trained drone pilots through the village-to-village ‘Drone Didi’ campaign. A new and unique feature of Bharat’s aviation sector is the Digi Yatra initiative, which is a digital solution for smooth and seamless air travel. It uses facial recognition technology to relieve passengers from various checkpoints at the airport, saving time. Digi Yatra is not only efficient, and convenient, but it offers a glimpse into the future of travel. Our region boasts a rich history, traditions, and diversity. We are wealthy in ancient cultural heritage and great traditions. Our culture and traditions are thousands of years old. The world is attracted to us for these reasons. We should also help promote tourism among our countries. Many countries worship Lord Buddha. Bharat has developed a Buddhist circuit and built an international airport in Kushinagar. If we undertake a campaign to connect Buddhist pilgrimage sites across Asia, we can create a win-win model for the aviation sector in related countries, and travellers in general. We should make efforts in that direction. Developing a comprehensive model for transporting passengers from one country to another can guarantee significant benefits to all related countries. If we develop an international Buddhist circuit, it would greatly benefit travellers and economies of all countries involved. The Asia Pacific countries can enhance cooperation in another area as well.
The Asia Pacific Region is now becoming a business hub. Executives or employees from around the world are coming to this region in large numbers. Naturally, some people have established offices here, leading to increased frequent travel. What common routes do these professionals frequently use? Can we re-route these routes with a comprehensive approach to better cater to their needs and make travel more convenient? I would like you to consider this direction as well, as the region's development is assured, and the convenience for professionals will accelerate work progress. We are celebrating the 18th anniversary of the International Civil Aviation Organisation and the Chicago Convention. We need to renew our commitment to a resident and inclusive aviation sector. I am also aware of your concerns regarding cybersecurity and data security. While technology presents challenges, solutions also come from technology. We need to strengthen international collaboration, share technology and information openly, and thereby keep these systems secure. This Delhi Conference will reinforce our resolve to move forward with unity and shared purpose. We must work towards a future where the skies are open to all, where every person’s dream of flying is fulfilled. Once again, I welcome all the guests and express my heartfelt gratitude for your participation in this important summit. I extend my best wishes to all of you.
Thank you!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
12 SEP 2024 9:38PM by PIB Bhubaneswar
: ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଗତ ଦୁଇ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଆପଣମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏଠାରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ପ୍ରତିଭାବାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଏବଂ ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ସଂଗଠନ 80 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି, ଏବଂ ଆମର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନାଇଡୁଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱରେ, 'ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ' (ମା' ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଗଛ) ସହିତ 80,000 ଗଛ ଲଗାଇବାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ତଥାପି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ଆମ ଦେଶରେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି 80 ବର୍ଷ ବୟସରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ, ଏହାକୁ ଏକ ବିଶେଷ ଉପାୟରେ ପାଳନ କରାଯାଏ। ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଅନୁସାରେ, 80 ବର୍ଷ ବୟସରେ ପହଞ୍ଚିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଏକ ହଜାର ପୂର୍ଣ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା। ଏକ ପ୍ରକାରେ, ଆମ କ୍ଷେତ୍ରର ସଂଗଠନ ଏକ ହଜାର ପୂର୍ଣ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିବାର ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଛି। ତେଣୁ, ପୃଥିବୀ ତରଙ୍ଗରେ ଏହି 80 ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ, ସଫଳ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ଯାତ୍ରା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନର ଚାଲିଥିବା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଛରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଦ୍ରୁତତମ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଲୋକଙ୍କୁ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଛୁ। 4 ବିଲିୟନ ଲୋକ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ୁଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ଚାହିଦାରେ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ, ଏହା କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି। ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗର ଏକ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ - ଯାହା ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆଗେଇ ନେବ, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବ। ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ଜଡିତ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ବିଚାର କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମା ଏବେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି। ଏହି ଘୋଷଣାନାମା ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିନ୍ଦୁରେ ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଆଯିବ। ଆମେ ଏହି ଘୋଷଣାପତ୍ରକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବୁ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଶକ୍ତି ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବୁ। ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଜ୍ଞାନ, ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ବାଣ୍ଟିବାରେ ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସହଯୋଗ ଆମର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଆମକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଧିକ ନିବେଶର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ, ଏବଂ ଏହା ସମସ୍ତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିବା ଉଚିତ। ତଥାପି, କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯଥେଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ; ବିକାଶ ପାଇଁ ଦକ୍ଷ ମାନବଶକ୍ତି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏକ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଏହା ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରକାରର ନିବେଶ ଯାହା ଆମକୁ ଆବଶ୍ୟକ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ କରିବା। ଆମକୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ, ସୁଲଭ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଘୋଷଣାପତ୍ର, ଆମର ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଆମର ବ୍ୟାପକ ଅଭିଜ୍ଞତା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନାଗରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିଛି। ଆମର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅଭୂତପୂର୍ବ ହୋଇଛି। ଭାରତ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଇଛି। ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ-ବିଶେଷ ଦେଶରୁ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ-ସମାବେଶୀ ଦେଶ ପାଲଟିଛି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କେବଳ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଥିଲା। କେବଳ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସହର ଭଲ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ କିଛି ସମ୍ବଳବାନ ଲୋକ ନିରନ୍ତର ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ସୁଯୋଗ ନେଉଥିଲେ। ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ କେବଳ କେବେ କେବେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ, ପ୍ରାୟତଃ ଆବଶ୍ୟକତା ଯୋଗୁଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ସାଧାରଣ ଅଂଶ ନଥିଲା। ତଥାପି, ଆଜି ଭାରତରେ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମର ଟିୟର-2 ଏବଂ ଟିୟର -3 ସହରଗୁଡ଼ିକର ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ, ନୀତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛୁ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଭାରତର ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ, ଯାହା ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତର ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 14 ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭିତରରୁ ଏକ ବିମାନ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଚାହିଦା ଅନେକ ଛୋଟ ସହରରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଶହ ଶହ ନୂତନ ରୁଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଏବଂ ଯେପରି ନାଇଡୁ ଜି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛୁ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମେ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ, ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ।
ଭାରତ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସଂଯୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ ସଚେତନ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ 1,200 ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନ ଅର୍ଡର କରିଛନ୍ତି। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ବିମାନ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଦକ୍ଷ ପାଇଲଟ୍, କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆମେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହାଲ୍ (ଏମଆରଓ) ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ। ଏହା ଉଚ୍ଚ-ଦକ୍ଷ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି। ଭାରତ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 4 ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଏମଆରଓ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏମଆରଓ ନୀତି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛୁ। ଟିୟର-2 ଏବଂ ଟିୟର -3 ସହରରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଭାରତର ଶହ ଶହ ନୂତନ ସହରକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଲ୍ଟିପୋର୍ଟ ଭଳି ନବସୃଜନ ସହିତ ପରିଚିତ। ଏହା ବିମାନ ପରିବହନର ଏକ ମଡେଲ୍ ଯାହା ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଆମେ ଭାରତକୁ ଉନ୍ନତ ବିମାନ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ବିମାନ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏକ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ପରିବହନର ଏକ ସାଧାରଣ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ। ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଏବଂ ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ଜି20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଆମର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଆମର ମିଶନକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ 15% ପାଇଲଟ ମହିଳା, ଯାହା ବିଶ୍ୱର ହାରାହାରି ମାତ୍ର 5% ତୁଳନାରେ। ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ମହିଳା-ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଫେରିବା ନୀତି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହେଁ। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନାଗରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସ୍ତମ୍ଭ ପାଲଟିଛି। ଆମର ନାଗରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅଭୂତପୂର୍ବ ହୋଇଛି। ଭାରତ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଖାଇଛି। ଏହି ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ-ବିଶେଷ ଦେଶରୁ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ-ସମାବେଶୀ ଦେଶ ପାଲଟିଛି। ଏପରି ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କେବଳ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଥିଲା। କେବଳ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସହର ଭଲ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଗର୍ବ କରୁଥିଲେ, ଏବଂ କିଛି ସମ୍ବଳବାନ ଲୋକ ନିରନ୍ତର ବିମାନ ଯାତ୍ରାର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲେ। ଦୁର୍ବଳ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ କେବଳ କେବେ କେବେ ଯାତ୍ରା କରୁଥିଲେ, ପ୍ରାୟତଃ ଆବଶ୍ୟକତା ଯୋଗୁଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ସାଧାରଣ ଅଂଶ ନଥିଲା। ତଥାପି, ଆଜି ଭାରତରେ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଦଳି ଯାଇଛି। ଏବେ, ଆମର ସ୍ତରୀୟ-2 ଏବଂ ସ୍ତରୀୟ-3 ସହରଗୁଡ଼ିକର ନାଗରିକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଆମେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ, ନୀତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛୁ। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଭାରତର ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଅଧ୍ୟୟନ କରିବେ, ଯାହା ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଭାରତର ଛୋଟ ସହର ଏବଂ ନିମ୍ନ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କରାଇଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 14 ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭିତରରୁ ଏକ ବିମାନ ଦେଖିଛନ୍ତି। ଉଡ଼ାନ୍ ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଚାହିଦା ଅନେକ ଛୋଟ ସହରରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଶହ ଶହ ନୂତନ ରୁଟ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି। ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଏବଂ ଯେପରି ନାଇଡୁଜୀ କହିଥିଲେ, ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆମେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛୁ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମେ ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ, ବଡ଼ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରୁଛୁ।
ଭାରତ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସଂଯୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆମର ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଏହା ବିଷୟରେ ସଚେତନ। ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ 1,200 ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ବିମାନ ଅର୍ଡର କରିଛନ୍ତି। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେବଳ ବିମାନ ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରୁଛି। ଦକ୍ଷ ପାଇଲଟ୍, କ୍ରୁ ସଦସ୍ୟ, ଇଞ୍ଜିନିୟର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଆମେ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ଓଭରହାଲ୍ (ଏମଆରଓ) ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ। ଏହା ଉଚ୍ଚ-ଦକ୍ଷ ଚାକିରି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି। ଭାରତ ଏହି ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା 4 ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଏମଆରଓ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏମଆରଓ ନୀତି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛୁ। ଟିୟର-2 ଏବଂ ଟିୟର-3 ସହରରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ଭାରତର ଶହ ଶହ ନୂତନ ସହରକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମଲ୍ଟିପୋର୍ଟ ଭଳି ନବସୃଜନ ସହିତ ପରିଚିତ। ଏହା ବିମାନ ପରିବହନର ଏକ ମଡେଲ୍ ଯାହା ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଆମେ ଭାରତକୁ ଉନ୍ନତ ବିମାନ ଗତିଶୀଳତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ। ସେହି ଦିନ ଦୂରରେ ନାହିଁ ଯେତେବେଳେ ବିମାନ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଏକ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ପରିବହନର ଏକ ସାଧାରଣ ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ହେଉଛି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଏବଂ ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ଜି20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଆମର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶର ଆମର ମିଶନକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରୁଛି। ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ 15% ପାଇଲଟ୍ ମହିଳା, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମାତ୍ର 5%। ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ମହିଳା-ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଫେରିବା ନୀତି ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ, ବିଶେଷକରି କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଆମେ ଗ୍ରାମ-ଗ୍ରାମ 'ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି' ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଡ୍ରୋନ୍ ପାଇଲଟ୍‌ଙ୍କ ଏକ ପୁଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ନୂତନ ଏବଂ ଅନନ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଡିଜି ଯାତ୍ରା ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହା ସୁଗମ ଏବଂ ସୁଗମ ବିମାନ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସମାଧାନ। ଏହା ବିମାନବନ୍ଦରରେ ବିଭିନ୍ନ ଚେକ୍‌ପୋଷ୍ଟରୁ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମୁକ୍ତି ଦେବା ପାଇଁ ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରେ, ସମୟ ବଞ୍ଚାଏ। ଡିଜି ଯାତ୍ରା କେବଳ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହା ଯାତ୍ରାର ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଆମ ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ବିବିଧତା ଗର୍ବିତ। ଆମେ ପ୍ରାଚୀନ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ମହାନ ପରମ୍ପରାରେ ସମୃଦ୍ଧ। ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା। ଏହି କାରଣଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଆମ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ। ଆମ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ। ଅନେକ ଦେଶ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କୁ ପୂଜା କରନ୍ତି। ଭାରତ ଏକ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକଶିତ କରିଛି ଏବଂ କୁଶୀନଗରରେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିଛି। ଯଦି ଆମେ ସମଗ୍ର ଏସିଆରେ ବୌଦ୍ଧ ତୀର୍ଥସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରୁ, ତେବେ ଆମେ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସାଧାରଣତଃ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିଜୟ-ଜ୍ୱଳନ୍ତ ମଡେଲ୍ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା। ଆମକୁ ସେହି ଦିଗରେ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। ଗୋଟିଏ ଦେଶରୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ମଡେଲ୍ ବିକଶିତ କରିବା ସମସ୍ତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଦେଶ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବ। ଯଦି ଆମେ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ୍ ବିକଶିତ କରୁ, ତେବେ ଏହା ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦେଶର ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ। ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ।
ଏସିଆ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ଏବେ ଏକ ବ୍ୟବସାୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ କିମ୍ବା କର୍ମଚାରୀମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ, କିଛି ଲୋକ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ବାରମ୍ବାର ଯାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଏହି ବୃତ୍ତିଗତମାନେ କେଉଁ ସାଧାରଣ ରାସ୍ତା ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି? କ’ଣ ଆମେ ଏହି ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ପଦ୍ଧତି ସହିତ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିପାରିବୁ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରାକୁ ଅଧିକ ସୁବିଧାଜନକ କରାଯାଇପାରିବ? ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ ଏହି ଦିଗକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାର କରନ୍ତୁ, କାରଣ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ, ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ। ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଚିକାଗୋ ସମ୍ମିଳନୀର 18ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ। ଆମକୁ ଏକ ବାସିନ୍ଦା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ନବୀକରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ମୁଁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କରେ ଆପଣଙ୍କର ଚିନ୍ତା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅବଗତ। ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଥିବା ବେଳେ, ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରୁ ଆସିଥାଏ। ଆମକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୂଚନା ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବରେ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ପଡିବ। ଏହି ଦିଲ୍ଲୀ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକତା ଏବଂ ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ଆମର ସଂକଳ୍ପକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ। ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯେଉଁଠାରେ ଆକାଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବ, ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉଡ଼ାଣର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଅତିଥିଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।