মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেতনা আয়ুশমান ভারতপ প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (AB PM-JAY)গী মখাদা লৈরিবা ইনকম অদুগা মরি লৈনদনা চহি ৭০ অমসুং অদুগী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিং পুম্নমক্তা হেল্থ কোভরেজ পীনবগী অয়াবা পীখ্রে
ইমুং করোর ৪.৫ খুদোংচাবা ফংহল্লগনি
11 SEP 2024 8:08PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেতনা আয়ুশমান ভারতপ প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনা (AB PM-JAY)গী ফ্লেগশিপ স্কীম অসিগী মখাদা লৈরিবা ইনকম অদুগা মরি লৈনদনা চহি ৭০ অমসুং অদুগী মথক্তা লৈবা সেনিয়র সিতিজনশিং পুম্নমক্তা হেল্থ কোভরেজ পীনবগী অয়াবা পীখ্রে।
মসিনা সেনিয়র সিতিজন করোর তরুক (৬)কী ইমুং চাউরাক্না করোর ৪.৫দা ইমুংগী ওইনা লুপা লাখ ৫গী হেল্থ ইন্সুরেন্স কোভর লেম্না ফংহন্নবগী পান্দম থম্লি।
পীরিবা অয়াবা অসিনা চহি ৭০ অমসুং মথক্কী সেনিয়র সিতিজনশিংনা মখোয়গী সোসিয়ো-ইকোনোমিক স্তেতস অদুগা মরি শুক্লৈ-লৈনদনা AB PM-JAYগী কান্নবা অসি লৌনবগীদমক্তা এলিজিবল ওইগনি। এলিজিবল ওইরবা সেনিয়র সিতিজনশিং অদুবু AB PM-JAYগী মখাদা অনৌবা অখন্নবা কার্দ অমা পীরগনি। AB PM-JAYগী মখাদা হান্নদগী কোভর তৌরবা ইমুংশিংগী চহি ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবা সেনিয়র সিতিজনশিংনা মশাগীদমক্তা চহ অমদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী অহেনবা তোপ-অপ কোভর ফংগনি (হায়রিবা অসি মখোয়না মখোয়গী ইমুংগী চহি ৭০ শুদ্রিবা অতোপ্পা মেম্বরশিং শিয়র তৌরোইদবনি)। চহি ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবা সেনিয়র সিতিজন পুম্নমক্না ইমুংগী ওইনা চহি অমগী লুপা লাখ ৫ ফাওবগী কোভর ফংগনি। অতোপ্পা পব্লিক হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কীমশিং খুদম ওইনা সেন্ত্রেল গোবর্নমেন্ত হেল্থ স্কীম (CGHS), এক্স-সর্বিসমেন কন্ত্রিব্যুতরী হেল্থ স্কীম (ECHS), আয়ুশমান সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্স (CAPF)কী খুদোংচাবশীং হান্নদগী ফংলিবা চহি ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবা সেনিয়র সিতিজনশিংনা মখোয়গী লৈরিবা স্কীম অদু খনবা নত্রগা AB PMJAYগীদমক্তা খনবা য়াই। প্রাইভেত হেল্থ ইন্সুরেন্স পোলিসীশিং নত্রগা এমপ্লোয়ীস স্তেত ইন্সুরেন্স স্কীমগী মখাদা লৈবা চহি ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবা সেনিয়র সিতিজনশিংনা AB PMJAYগী মখাদা খুদোংচবশিং লৌবা য়াগনি হায়না খঙহনখ্রে।
AB PM-JAY অসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা সরকারনা পুথোকপা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কীম্নি, মসিনা মীওই করোর ৫৫গী ইমুং করোর ১২.৩৪দা সেকেন্দরী অমসুং তরসরী কিয়র হোসপিতেলাইজেশনগীদমক্তা চহি অমগী ইমুং অমদা লুপা লাখ ৫গী হেল্থ কোভর পীরি। মসিগী খুদোংচাবা লৌবা য়ারবা ইমুংশিংনা মশাগী চহিগা মরি লৈনদনা স্কীম অসিগী মখাদা কোভর তৌই। স্কীম অসিনা নুপী বেনিফসরী চাদা ৪৯ য়াওনা হোসপিতাল এদমিসন করোর ৭.৩৭ কোভর তৌই। প্রজা মীয়াম্না স্কীম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১গী মতক্তা কান্নখ্রে।
চহি ৭০ শুরবআ অমসুং হেল্লবা সেনিয়র সিতিজনশিংদা কোভর পীবা অসি মমাংদা ইকাইখুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৪গী এপ্রিলদা লাউথোকখ্রে।
AB PM-JAY স্কীম অসিনা বেনিফিসরী বেজতা লেপ্তনা চাউথোরকখি। অহৌবদা, ভারতকী মীশিংগী খ্বাইদগী মখাদা লৈবা ৪০%না মপুং ওইবা লাইরবা অমসুং খ্বাইদগী শোত্থরবা ইমুং করোর ১০.৭৪বু স্কীম অসিগী মখাদা কোভর তৌখি। মতুংদা, ২০১১গী মীশিংগী মতুং ইন্না ভারতকী দেকেদ অমদা ১১.৭%গী চাংদা হেনগৎলক্লিবা মীশিং অদু য়েংলগা ভারত সরকারনা ২০২২গী জনুৱারীদা AB PM-JAYগী মখাদা লৈবা বেনিফিসরী বেজ অদু রিভাইস তৌরদুনা ইমুং করোর ১০.৭৪দগী ইমুং করোর ১২দা হেনগৎলকখি। স্কীম অসি লৈবাক অসিদা শিনথুংনা থবক তৌরিবা ASHA/AWW/AWH লাখ ৩৭ অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা লেম্না পীবা হেল্থকিয়র অসিগী কান্নবা ফংহন্নবা স্কীম অসি মখাতানা চাউথোরকখি। মিসন অসিবু খুমাং চাউশিনহন্দুনা, AB PM-JAYনা হৌজিক্তি লৈবাক শিনথুংনা চহি কাংলুপ ৭০ শুরবা অমসুং হেল্লবা সিতিজন খুদিংমক্তা লুপা লাখ ৫গী হেল্থকিয়র কোভরেজ লেম্না পীরগনি।

Cabinet
Cabinet approves health coverage to all senior citizens of the age 70 years and above irrespective of income under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY)
4.5 crore families to be benefitted
11 SEP 2024 8:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the health coverage to all the senior citizens aged 70 years and above irrespective of income under the flagship scheme Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY).
This aims to benefit approximately 4.5 Crore families with six (6) crore senior citizens with 5 Lakh rupees free health insurance cover on a family basis.
With this approval, all senior citizens of the age 70 years and above irrespective of their socio- economic status would be eligible to avail the benefits of AB PM-JAY. The eligible senior citizens would be issued a new distinct card under AB PM-JAY. The senior citizens of the age 70 years and above belonging to families already covered under AB PM-JAY will get an additional top-up cover upto ₹5 lakh per year for themselves (which they do not have to share with the other members of the family who are below the age of 70 years). All other senior citizens of the age 70 years and above will get a cover upto ₹5 lakh per year on a family basis. Senior citizens of the age 70 years and above who are already availing benefits of other public health insurance schemes such as Central Government Health Scheme (CGHS), Ex-Servicemen Contributory Health Scheme (ECHS), Ayushman Central Armed Police Force (CAPF) may either choose their existing scheme or opt for AB PMJAY. It has been clarified that senior citizens of 70 years and above who are under private health insurance policies or Employees’ State Insurance scheme will be eligible to avail benefits under AB PM-JAY.
AB PM-JAY is the world’s largest publicly funded health assurance scheme which provides health cover of Rs. 5 lakh per family per year for secondary and tertiary care hospitalization to 55 crore individuals corresponding to 12.34 crore families. All members of the eligible families irrespective of age are covered under the scheme. The scheme has covered 7.37 Crore hospital admissions including 49 percent women beneficiaries. The public has benefited to the extent of over Rs. 1 Lakh crore under the scheme.
The expansion of cover to senior citizens of the age of 70 years and above was earlier announced by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi in April 2024.
The AB PM-JAY scheme has witnessed continuous expansion of the beneficiary base. Initially, 10.74 crore poor and vulnerable families comprising the bottom 40% of India’s population were covered under the scheme. Later, the Government of India, in January 2022 revised the beneficiary base under AB PM-JAY from 10.74 crore to 12 crore families considering India’s decadal population growth of 11.7 % over 2011 population. The scheme was further expanded to cover 37 lakh ASHAs/AWWs/AWHs working across the country and their families for free healthcare benefits. Taking the mission ahead, AB PM-JAY would now provide free healthcare coverage of Rs 5 lakh to all citizens of the age-group of 70 years and above across the country.