কেবিনেট
২০২৪-২৫ৰ পৰা ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা - IV (PMGSY-IV) ৰূপায়ণত মন্ত্ৰীসভাই অনুমোদন জনায়
আঁচনিখনৰ মুঠ ব্যয় হ’ব ৭০,১২৫ কোটি টকা
২৫,০০০ অসংলগ্ন বাসস্থান আৰু নতুন সংযোগী পথত দলং নিৰ্মাণ/উন্নীতকৰণ
২০২৪-২৫ৰ পৰা ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা - IV (PMGSY-IV) ৰূপায়ণত মন্ত্ৰীসভাই অনুমোদন জনায়
আঁচনিখনৰ মুঠ ব্যয় হ’ব ৭০,১২৫ কোটি টকা
২৫,০০০ অসংলগ্ন বাসস্থান আৰু নতুন সংযোগী পথত দলং নিৰ্মাণ/উন্নীতকৰণ
11 SEP 2024 8:16PM by PIB Guwahati
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত এক বৈঠকত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২৪-২৫ৰ পৰা ২০২৮-২৯ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা - চতুৰ্থ (PMGSY-IV) ৰূপায়ণৰ বাবে গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়।
এই আৰ্থিক সাহায্যৰ জৰিয়তে ৬২,৫০০ কিলোমিটাৰ পথ নিৰ্মাণৰ বাবে পূৰ্বতে সংযোগ নোহোৱা ২৫ হাজাৰ বাসস্থানৰ বাবে নতুন সংযোগ স্থাপনৰ লগতে এই নতুন পথসমূহত দলং নিৰ্মাণ আৰু উন্নীতকৰণৰ বাবে ধন আগবঢ়োৱা হ’ব। এই আঁচনিৰ বাবে মুঠ ব্যয় হ’ব ৭০,১২৫ কোটি টকা।
আঁচনিখনৰ সবিশেষঃ
কেবিনেটে দিয়া অনুমোদনৰ সবিশেষ তলত দিয়া ধৰণৰ -
i. প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা - IV ২০২৪-২৫ চনৰ পৰা ২০২৮-২৯ চনলৈ বিত্তীয় বৰ্ষৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ বাবে মুঠ ব্যয় হৈছে ৭০,১২৫ কোটি টকা, য’ত কেন্দ্ৰীয় অংশ ৪৯,০৮৭.৫০ কোটি আৰু ৰাজ্যিক অংশ ২১,০৩৭.৫০ কোটি টকা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
ii. ২০১১ চনৰ লোকপিয়লৰ তথ্যৰ ভিত্তিত এই আঁচনিৰ অধীনত সমভূমিত ৫০০ বা তাতকৈ অধিক জনসংখ্যা, উত্তৰ-পূব আৰু পাহাৰীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত ২৫০ বা তাতকৈ অধিক জনসংখ্যা, বিশেষ শ্ৰেণীৰ অঞ্চল (যেনে জনজাতি অনুসূচী)কে ধৰি ২৫,০০০ অসংলগ্ন বাসস্থান সামৰি লোৱা হ’ব ভি, আকাংক্ষিত জিলা/ব্লক, আৰু মৰুভূমি অঞ্চল), আৰু বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদ প্ৰভাৱিত জিলাত শতাধিক।
iii. এই আঁচনিৰ অধীনত পূৰ্বতে সংযোগ নোহোৱা বাসস্থানসমূহ সংযোগ কৰিবলৈ ৬২,৫০০ কিলোমিটাৰ সৰ্ববতৰৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। তদুপৰি এই আঁচনিৰ জৰিয়তে এই পথসমূহৰ কাষে কাষে প্ৰয়োজনীয় দলং নিৰ্মাণৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
লাভালাভবোৰ:
● ২৫ হাজাৰ অসংলগ্ন বাসস্থান সকলো বতৰৰ পথ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
● দুৰ্গম গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ন আৰু ৰূপান্তৰৰ অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব সৰ্ববতৰৰ পথ। বাসস্থানসমূহ সংযোগ কৰাৰ উপৰিও, পথসমূহে, য’ত সম্ভৱ হ’ব, ওচৰৰ চৰকাৰী শিক্ষানুষ্ঠান, স্বাস্থ্য সুবিধা, বজাৰ, আৰু বৃদ্ধি কেন্দ্ৰসমূহক সংযোগ কৰিব, যাৰ ফলত স্থানীয় জনগোষ্ঠীসমূহ উপকৃত হ’ব।
● PMGSY-IV ত পথ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ড আৰু উত্তম পদ্ধতিসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, য’ত ক’ল্ড মিক্স প্ৰযুক্তি, আৱৰ্জনা প্লাষ্টিক ব্যৱহাৰ, পেনেলযুক্ত চিমেণ্ট কংক্ৰিট, চেল-ফিল্ড কংক্ৰিট, সম্পূৰ্ণ গভীৰতা পুনৰুদ্ধাৰ, আৰু নিৰ্মাণ আৱৰ্জনা আৰু ফ্লাইৰ দৰে অন্যান্য সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ আদি প্ৰযুক্তি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব এছ আৰু ষ্টীল শ্লেগ আদি।
● PMGSY-IV পথ প্ৰান্তিককৰণৰ পৰিকল্পনা পিএম গতি শক্তি পৰ্টেল ব্যৱহাৰ কৰি সম্পন্ন কৰা হ’ব। এই পৰিকল্পনা সঁজুলিয়ে বিশদ প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন (ডিপিআৰ) প্ৰস্তুত কৰাতো সহায় কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves implementation of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana - IV (PMGSY-IV) during FY 2024-25 to 2028-29
Total outlay of the scheme will be Rs.70,125 crore
25,000 unconnected habitations and construction/upgradation of bridges on new connectivity roads
11 SEP 2024 8:16PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the proposal of the Department of Rural Development for “Implementation of the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana - IV (PMGSY-IV) during FY 2024-25 to 2028-29”.
The financial assistance is to be provided for the construction of 62,500 Kms road for providing new connectivity to eligible 25,000 unconnected habitations and construction/upgradation of bridges on the new connectivity roads. Total outlay of this scheme will be Rs. 70,125 crore.
Details of the Scheme:
The details of the approval given by the Cabinet are as follows:
i. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana -IV is launched for financial year 2024-25 to 2028-29. Total outlay of this scheme is Rs. 70,125 crore (Central Share of Rs. 49,087.50 crore and Sate Share of Rs. 21,037.50 crore).
ii. Under this scheme 25,000 unconnected habitations of population size 500+ in plains, 250+ in NE & Hill Sates/UTs, special category areas (Tribal Schedule V, Aspirational Districts/Blocks, Desert areas) and 100+ in LWE affected districts, as per Census 2011 will be covered.
iii. Under this scheme 62,500 Km of all-weather roads will be provided to unconnected habitations. Construction of required bridges along the alignment of the all-weather road will also be provided.
Benefits:
• 25,000 unconnected habitations will be provided all weather road connectivity.
• The all-weather roads will play the role of catalysts for the required socio-economic development and transformation of the remote rural areas. While connecting habitations, the nearby government educational, health, market, growth centers will be connected, as far as feasible, with the all-weather road for the benefit of the local people.
• The PMGSY -IV will incorporate international benchmarks and best practices under road constructions such as Cold Mix Technology and Waste Plastic, Panelled Cement concrete, Cell filled concrete, Full Depth Reclamation, use of construction waste and other wastes such as Fly Ash, Steel Slag, etc.
• PMGSY -IV road alignment planning will be undertaken through the PM Gati Shakti portal. The planning tool on PM Gati Shakti portal will also assist in DPR preparation.