লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী কিসান মানধন য়োজনা (PM-KMY) মায়পাক্না পায়খৎপা চহি মঙা ফারকপা
09 SEP 2024 4:41PM by PIB Imphal
ৱাহৌদোক.
সেপ্তেম্বর 12, 2019দা প্রধান মন্ত্রী কিসান মানধন য়োজনা (PM-KMY) অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লেন্দ-হোল্দিং স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মর (SMF) পুম্নমক্তা সোসিএল সেক্যুরিতী পীনবা হৌদোকখি।
ওল্দ এজ পেন্সন স্কিম অসি ভোলুন্তরি অমসুং কন্ত্রিব্যুস্নরি পেন্সন স্কিম অমনি। খোঙথাং অসিগী মখাদা, ইলিজিবল ওইবা স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিংদা চহি তরামাথোই শুরবা মতুংদা থা খুদিংগী লুপা 3,000গী ফিক্স ওইবা পেন্সন পীরি। ক্বালিফাই তৌনবগীদমক্তা, লৌমীশিংনা কেন্দ্র সরকারদগী মান্নবা কন্ত্রিব্যুসনশিংগা লোয়ননা মখোয়গী থবক শুরিঙৈগী চহিশিংদা থা খুদিংগী পেন্সন ফন্দদা কন্ত্রিব্যুৎ তৌই।
লৌমীশিংদা মখোয়গী চহি য়াম্লবা মতমদা সেফতী নেৎ অমা পীনবগীদমক পুৱারী ওইরবা স্কিম অসিনা চহি মঙা মপুং ফারক্লে।
PM-KMY মায়পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
প্রধান মন্ত্রী কিসান মানধন য়োজনা (PM-KMY) গী মখাদা, স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিংনা থাগী ওইনা পেন্সন ফন্দদা সবস্ক্রাইব তৌদুনা এনরোল তৌবা য়াগনি। চহি 18 অমসুং 40গী মরক্তা লৈবা লৌমীশিংনা মখোয়না চহি 60 শুরকপা ফাওবদা থা খুদিংগী লুপা 55দগী লুপা 200গী মরক্তা কন্ত্রিব্যুসন তৌবা মথৌ তাই।
মখোয়না চহি 60 হেক শুরবা মতুংদা, এনরোল তৌরবা লৌমীশিংনা স্কিম অসিগী এক্সক্লুজন ক্রাইতেরিয়া মপুং ফারবদি থা খুদিংগী লুপা 3,000গী পেন্সন ফংগনি। লাইফ ইন্সুরেন্স কোর্পোরেসন (LIC) না পেন্সন ফন্দ অসি মেনেজ তৌই অমসুং কম্মন সর্ভিস সেন্তরশিং (CSC) অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী খুত্থাংদা বেনিফিসরী রেজিস্ত্রেসনগী থবকশিং পাংথোক্লি
ওগস্ত 1, 2019 ফাওবদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী লমগী রেকোর্দশিংদা য়াওরিবা হেক্তর 2 ফাওবগী লৌউ-শিংউগী লম লৈবা লৌমী পুম্নমক স্কিম অসিগী মখাদা কান্নবা ফংনবগীদমক ইলিজিবল ওইগনি। 2024গী ওগস্ত 6 ফাওবদা, লৌমী লাখ 23.38না স্কিম অসিদা য়াওখ্রে[1]
স্কিম অসিগী মখাদা বিহারনা রেজিস্ত্রেসন লাখ 3.4 হেন্না তৌদুনা মকোক থোংরি অদুগা ঝারখন্দনা রেজিস্ত্রেসন লাখ 2.5 হেন্না তৌদুনা অনিশুবদা লৈরি।
মখা তানা, উত্তর প্রদেশ, ছত্তিসগর অমসুং ওরিশাদা মথংশিৎনা লৌমী রেজিস্ত্রেসন লাখ 2.5, লাখ 2 অমসুং লাখ 1.5 হেন্না লৈরি। মশিং য়াম্লবা রেজিস্ত্রেসন অসিনা রাজ্যশিং অসিদা মপাঙ্গল কন্না শীজিন্নবগী মওং উৎলি। মসিনা লৌমীশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতী ফংহনবদা স্কিম অসিগী পাকথোক চাউথোকপা অমসুং শাফু অদু উৎলি। পাক-শন্না শরুক য়াবা অসিনা স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিংগী মরক্তা PM-KMYগী খোঙথাং অসি এৱের্নেস অমসুং লৌখৎপা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি।
PM-KMYগী মখাদা ফংলিবা মরু ওইবা কান্নবশিং
• মিনিমম এস্যুর্দ পেন্সন: স্কিম অসিগী সবস্ক্রাইবর খুদিংমক্না চহি 60 শুরবা মতুংদা থা অমদা লুপা 3000গী মিনিমম পেন্সন ফংলগনি।
• ফেমিলী পেন্সন: করিগুম্বা সবস্ক্রাইবর অমনা মহাক্কী পেন্সন লৌরিঙৈদা লৈখিদ্রবদি, মহাক্কী লোয়নবী/ মপুরোইবা অদুনা সবস্ক্রাইবর অদুনা লৌরিবা শেনফম অদুগী চাদা 50গা মান্নবা ফেমিলী পেন্সন লৌবগী হক লৈগনি। ফেমিলি পেন্সন ওইনা থা অমদা লুপা 1500 পীগনি। মসি করিগুম্বা লোয়নবী অদু স্কিম অসিগী বেনিফিসরি অমা ওইদ্রবদা খক্তদা চৎনবা য়াগনি। ইমুংগী পেন্সনগী বেনিফিসরি অসি লোয়নবী/ মপুরোইবা অমখক্তনা ফংগনি।
• PM-KISANগী কান্নবা: SMF শিংনা স্কিম অসিদা ভোলুন্তরি কন্ত্রিব্যুসনশিং পীনবা মখোয়গী PM-KISANগী কান্নবশিং লৌবা য়াগনি। মসিগীদমক্তা, ইলিজিবল ওইরবা SMFশিংনা এনরোলমেন্ত-কুম-ওতো-দেবিত-মেন্দেত ফোর্ম অমা সাইন তৌগদবনি অমসুং সবমিৎ তৌগদবনি। মসিনা মখোয়গী PM-KISAN কান্নবশিং ক্রেদিৎ তৌরিবা বেঙ্ক একাউন্তদগী মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসনশিং ওতোমেতিক দেবিৎ তৌবগী অয়াবা পীগনি।
• সরকারনা চপ মান্নবা কন্ত্রিব্যুসন তৌবা: কেন্দ্র সরকারনা, এগ্রিকলচর কোওপরেসন অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র দিপার্তমেন্তকী খুত্থাংদা, ইলিজিবল ওইবা সবস্ক্রাইবরনা পেনসন ফন্দদা কন্ত্রিব্যুসন তৌবগী চপ মান্নবা শেনফম অমা কন্ত্রিব্যুসন তৌই।
• থাগী কন্ত্রিব্যুসন: কন্ত্রিব্যুসন চার্তকী মতুং ইন্না স্কিম অসিদা এন্ত্রি তৌবগী মতমদা লৌমীগী চহিদা য়ুম্ফম ওইদুনা থাগী কন্ত্রিব্যুসন অসি লুপা 55দগী লুপা 200 ফাওবা ওইগনি।
Entry Age-Specific Monthly Contribution Chart
এনরোলমেন্ত তৌবগী থৌওং
স্কিম অসিদা এনরোল তৌনবগীদমক, ইলিজিবল ওইবা লৌমীশিংনা খ্বাইদগী নকপা কম্মন সর্বিস সেন্তর (CSC) দা চৎকদবনি নৎত্রগা রাজ্য নৎত্রগা য়ু.তি.না এপোইন্ত তৌববা নোদেল ওফিসর(PM-KISAN)দা পাউ ফাওবীগদবনি। রেজিস্ত্রেসন অসি স্কিম অসিগী ওফিসিএল ৱেব পোর্তেল www.pmkmy.gov.inদা তৌদুনা মপুং ফাহনবসু য়াগনি।
বেনিফিসরি অদুনা রেজিস্ত্রেসন তৌবা মতমদা মখাগী ইনফোর্মেসন অসি পীগনি:
লৌমীগী/লোইনবী/মপুরোইবগী মমিং অমসুং পোকপগী তাং
বেঙ্ক একাউন্ত নম্বর
IFSC/ MICR কোদ
মোবাইল নম্বর
আধার নম্বর
পেন্সন স্কিম তোকপা
ৱারোইশিন
চহি মঙাগী মনুংদা PM-KMY না ভারত শিনবা থুংনা লৈরিবা স্মোল এন্দ মর্জিনেল ফার্মরশিং (SMF) চাউনা শক্তি পীখি। PM-KMYগী মরুওইবা মায়পাকপশিংগী মরক্তগী অমা হায়রগদি লৌমীশিংদা ফাইনান্সিএল স্তেবিলিতী পীবদা মাগী থৌদাং অদুনি। লৌউ-শিংউগী মতমগী মতুং ইন্না অমসুং ইনকম হোংলকপনা মরম ওইদুনা মখোয়গী মরক্তা অয়াম্বনা তুংলমচৎকী মতাংদা থোইদোক্না তম্বা ঙমদবা ফীভম অমা লৈ।
মখোয়গী রিতায়রমেন্ত চহিশিংগীদমক পেন্সন অমা ফংহন্দুনা, স্কিম অসিনা খুঙ্গংগী মীয়ামগীদমক্তা সোসিএল সেক্যুরিতীগী মতাংদা অচৌবা অহোবা অমা কোকহল্লে। হৌখিবা চহি মঙা অসিদা মসিগী মায় পাকপা অসিনা লৈবাক অসিগী "অন্নদাতা"গী পুন্সি মহিং হেনগৎহনবদা মসিগী মরুওইবা থৌদাং অদু ময়েক শেংনা তাক্লি।
রিফরেন্সশিং
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2460_7AgQm0.pdf?source=pqals
https://pmkmy.gov.in/scheme/pmkmy
https://cish.icar.gov.in/hindi/event_page.php?a=Launch
https://pmkmy.gov.in/
https://pmkisan.gov.in/Documents/PM-KMY%20-%20Salient%20Features.pdf
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/jan/doc20221185101.pdf
https://maandhan.in/maandhan/summary
https://pmkisan.gov.in/Documents/PM-KMY%20-%20Operational%20Guidelines.pdf
PDF য়েংনবা মসিদা নম্বীয়ু।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Five Successful Years of Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana (PM-KMY)
09 SEP 2024 4:41PM by PIB Delhi
Introduction.
Launched on September 12, 2019, the Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PM-KMY) has been providing social security to all land-holding Small and Marginal Farmers (SMFs) across the country.
This old-age pension scheme is a voluntary and contributory pension scheme. Under the initiative, eligible small and marginal farmers are given a fixed monthly pension of Rs. 3,000 after attaining the age of sixty. To qualify, farmers contribute monthly to the pension fund during their working years, with matching contributions from the central government.
This landmark scheme to provide a safety net to farmers in their old age has completed five years of its implementation.
Successful Implementation of PM-KMY
Under Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojna (PM-KMY), small and marginal farmers can enroll by paying a monthly subscription to the Pension Fund. Farmers aged between 18 and 40 years need to contribute between Rs. 55 to Rs. 200 per month until they turn 60.
Once they reach the age of 60, enrolled farmers receive a monthly pension of Rs. 3,000, provided they meet the scheme's exclusion criteria. The Life Insurance Corporation (LIC) manages the pension fund, and beneficiary registration is facilitated through Common Service Centres (CSCs) and State Governments.
All farmers with cultivable land holdings of up to 2 hectares and listed in state/UT land records as of 1st August 2019 are eligible for benefits under the scheme. As of August 6, 2024, a total of 23.38 lakh farmers have joined the scheme.[1]
Under the scheme, Bihar leads with over 3.4 lakh registrations while Jharkhand ranks second with over 2.5 lakh registrations.
Further, Uttar Pradesh, Chhattisgarh, and Odisha have over 2.5 lakh, 2 lakh, and 1.5 lakh farmer registrations, respectively. The huge registration reflects strong uptake in these states, highlighting the scheme's reach and impact in providing social security to farmers. The widespread participation also underscores the growing awareness and adoption of the PM-KMY initiative among small and marginal farmers.
Key Benefits Under PM-KMY
• Minimum Assured Pension: Each subscriber to the scheme is guaranteed a minimum pension of Rs. 3000 per month upon reaching the age of 60 years
• Family Pension: If a subscriber passes away while receiving their pension, their spouse will be entitled to a family pension equal to 50% of the amount the subscriber was receiving i.e. Rs.1500 per month as Family Pension. This is only applicable if the spouse is not already a beneficiary of the scheme. The family pension benefit is exclusively for the spouse.
• PM-KISAN Benefit: SMFs can choose to use their PM-KISAN benefits to make voluntary contributions to the scheme. For this, eligible SMFs must sign and submit an enrolment-cum-auto-debit-mandate form. This will authorize automatic debit of their contributions from the bank account where their PM-KISAN benefits are credited.
• Equal Contribution by Government: The Central Government, through the Department of Agriculture Cooperation and Farmers Welfare, also contributes an equal amount as contributed by the eligible subscriber, to the pension Fund
• Monthly Contributions: Monthly contributions are in the range from Rs. 55 to Rs. 200, based on the farmer's age at the time of entry into the Scheme, according to the contribution chart.
Entry Age-Specific Monthly Contribution Chart
Enrolment Process
To enroll in the scheme, eligible farmers need to visit the nearest Common Service Center (CSC) or contact the Nodal Officer (PM-Kisan) appointed by the State or UT Governments. Registration can also be completed through the scheme's official web portal at www.pmkmy.gov.in.
The beneficiary will provide the following information at the time of registration:
● Farmer’s / Spouse’s name and date of birth
● Bank account number
● IFSC/ MICR Code
● Mobile Number
● Aadhaar Number
Leaving the Pension Scheme
Conclusion
Over five years of implementation, the PM-KMY has significantly empowered Small and Marginal Farmers (SMFs) across India. One of the key achievements of PM-KMY is its role in providing financial stability to farmers, many of whom face uncertain futures due to the seasonal nature of agriculture and fluctuating incomes.
By securing a pension for their retirement years, the scheme has addressed a significant gap in social security for the rural population. Its success over the past five years underscores its critical role in enhancing one of the country’s ‘Annadata’ quality of life.
References
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/182/AU2460_7AgQm0.pdf?source=pqals
https://pmkmy.gov.in/scheme/pmkmy
https://cish.icar.gov.in/hindi/event_page.php?a=Launch
https://pmkmy.gov.in/
https://pmkisan.gov.in/Documents/PM-KMY%20-%20Salient%20Features.pdf
https://static.pib.gov.in/WriteReadData/specificdocs/documents/2022/jan/doc20221185101.pdf
https://maandhan.in/maandhan/summary
https://pmkisan.gov.in/Documents/PM-KMY%20-%20Operational%20Guidelines.pdf
Click here to see PDF.