প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ চুৰাটত জল সঞ্চয় জন ভাগিদাৰী পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদত মোৰ সতীৰ্থ চি. আৰ. পাটিল আৰু নিমুবেন, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়ক, দেশৰ সকলো জিলাৰ জিলা দণ্ডাধীশ, কালেক্টৰ, আন-আন সন্মানীয় অতিথি আৰু মোৰ প্ৰিয় ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল!
আজি গুজৰাটৰপৰা জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰিছে। তাৰ পূৰ্বে যোৱা কিছুদিনত দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিটো প্ৰান্ততে ব্যাপক বৰষুণ হৈছে। দেশৰ এনে কোনো অঞ্চল এই দুৰ্য্যোগৰদ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা নাই বুলি ক’ব নোৱাৰি। মই বহু বছৰ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্য্যনিৰ্বাহ কৰিছিলোঁ, কিন্তু ইমানবোৰ তালুকত একেলগে ইমান প্ৰবল বৰষুণ হোৱা শুনা নাছিলোঁ বা দেখা নাছিলোঁ। অৱশ্যে এইবাৰ গুজৰাটে এক উল্লেখযোগ্য সংকটৰ সন্মুখীন হ’ল। আমাৰ ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰকৃতিৰ ক্ৰোধ সহ্য কৰিব পৰাকৈ শক্তিশালী নাছিল। কিন্তু গুজৰাটৰ জনসাধাৰণৰ, আৰু সঁচাকৈয়ে আমাৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ এটা স্বভাৱ আৰু সামৰ্থ্য আছে যে সংকটৰ সময়ত একত্ৰিত হৈ পৰস্পৰে-পৰস্পৰক সহায় কৰিব পাৰে। আজিও দেশৰ বহু ঠাইত প্ৰচণ্ড বৰষুণৰ বাবে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘জল সঞ্চয়’ (জল সংৰক্ষণ) কেৱল নীতিয়েই নহয়। এয়া এক প্ৰচেষ্টাও, আনকি ইয়াক এটা গুণ বুলিও ক’ব পাৰি। ইয়াৰে উদাৰতা আৰু দায়িত্ব উভয়েই জড়িত হৈ থাকে। যেতিয়া ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মই আমাৰ মূল্যায়ন কৰিব, তেতিয়া পানীৰ প্ৰতি আমাৰ মনোভাৱ সম্ভৱতঃ তেওঁলোকৰ অন্যতম প্ৰাথমিক পৰিমাপ হ’ব। এয়া কেৱল সম্পদৰ প্ৰশ্ন নহয়; বৰঞ্চ এয়া জীৱনৰেই প্ৰশ্ন; ই মানৱতাৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰশ্ন। গতিকে আমি এটি বহনক্ষম ভৱিষ্যতৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা নটা সংকল্পৰ ভিতৰত জল সংৰক্ষণ প্ৰথম সংকল্প। আজি ‘জন ভাগিদাৰী’ (জন-অংশগ্ৰহণ)ৰ জৰিয়তে এই দিশত আন এক অৰ্থপূৰ্ণ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ হোৱাত মই আনন্দিত হৈছোঁ। এই উপলক্ষে ভাৰত চৰকাৰৰ জল শক্তি মন্ত্ৰালয়, গুজৰাট চৰকাৰ আৰু এই পদক্ষেপত অংশগ্ৰহণ কৰা দেশৰ সকলো ৰাইজলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
পৰিবেশ আৰু জল সংৰক্ষণৰ কথা কওঁতে আমি সদায় কেইবাটাও বাস্তৱ পৰিস্থিতি মনত ৰাখিব লাগিব। বিশ্বৰ ‘ফ্ৰেছ’ পানীৰ মাত্ৰ ৪ শতাংশহে ভাৰতৰ হাতত আছে। আমাৰ গুজৰাটৰ ৰাইজে বুজিব লাগে যে এয়া মাত্ৰ ৪ শতাংশহে। ভাৰতত বহু বৃহৎ নদী থকাৰ পাছতো দেশৰ এক উল্লেখযোগ্য অংশই পানীৰ নাটনিৰ সৈতে যুঁজি আছে। বহু ঠাইত ধাৰাবাহিকভাৱে জলস্তৰ হ্ৰাস পাইছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে এই সংকট অধিক গভীৰ কৰি তুলিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰৰ মাজতো কেৱল নিজৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধান সূত্ৰ বিচাৰি উলিওৱাৰ সম্ভাৱনা ভাৰততেই আছে। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে ভাৰতৰ প্ৰাচীন জ্ঞানৰ পৰম্পৰা। জল সংৰক্ষণ আৰু প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ আমাৰ বাবে নতুন ধাৰণা নহয়; সেইসমূহ কেৱল তাত্ত্বিক জ্ঞান নহয়। এইসমূহ বিষয় পৰিস্থিতিৰ বাবে আমাৰ ওচৰলৈ অহা কথা নহয়। এয়া ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক চেতনাৰেই অংশ। আমি এনে এক সংস্কৃতিৰ অন্তৰ্গত যিয়ে পানীক ঐশ্বৰিক সত্তা হিচাপে শ্ৰদ্ধাৰে নদীক দেৱী বুলি গণ্য কৰি আহিছে। ‘সৰোবৰ’ (হ্ৰদ) আৰু ‘কুণ্ড’ (পুখুৰী)ক মন্দিৰৰ মৰ্য্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। গংগা আমাৰ মাতৃ; নৰ্মদা আমাৰ মাতৃ। গোদাৱৰী আৰু কাবেৰী আমাৰ মাতৃ। এই সম্পৰ্ক হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ ধৰি অব্যাহত আছে। হাজাৰ-হাজাৰ বছৰ পূৰ্বেও আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে জল সংৰক্ষণৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছিল। আমাৰ প্ৰাচীন শাস্ত্ৰত কৈছেঃ "अद्भिः सर्वाणि भूतानि, जीवन्ति प्रभवन्ति च। तस्मात् सर्वेषु दानेषु, तयोदानं विशिष्यते॥" গতিকে জল দান কৰা, আনৰ বাবে পানী সঞ্চয় কৰাটোৱেই আটাইতকৈ পৰম দান। এই কথাত ৰহিম দাসেও যুগ-যুগ আগতেই গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। আমি সকলোৱে পঢ়িছোঁ। ৰহিম দাসে কৈছিলঃ "रहिमन पानी राखिए, बिन पानी सब सून!", অৰ্থাৎ আমি জল সংৰক্ষণ কৰিব লাগে; পানী অবিহনে সকলো মিছা। এনে দূৰদৰ্শী আৰু ব্যাপক চিন্তাধাৰাৰ এখনি ৰাষ্ট্ৰ জল সংকটৰ সমাধান বিচাৰি বিশ্বৰ আগশাৰীৰ দেশ হিচাপে থিয় দিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ ভূমিত আজিৰ কাৰ্য্যসূচী আৰম্ভ হৈছে, য’ত প্ৰতিজন নাগৰিকলৈ পানী যোগান আৰু সংৰক্ষণৰ বহু সফল পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা সম্পন্ন হৈছে। দুই-তিনি দশক আগলৈকে সৌৰাষ্ট্ৰ আৰু উত্তৰ গুজৰাটৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে আমি সকলোৱে অৱগত। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ জল সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত দৃষ্টিভংগীৰ অভাৱ আছিল। সেইবাবেই জল সংকটৰ সমাধান সম্ভৱ বুলি বিশ্ববাসীক প্ৰমাণ কৰাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। বহুদিন ধৰি অব্যাহত চৰ্দাৰ সৰোবৰ বান্ধৰ প্ৰকল্পটো সম্পূৰ্ণ কৰিলোঁ। গুজৰাটত আৰম্ভ হৈছিল এই চৌনি প্ৰকল্প। ইয়াৰ জৰিয়তে উদ্বৃত্ত পানী থকা অঞ্চলৰপৰা পানীৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হোৱা অঞ্চলসমূহলৈ পানী স্থানান্তৰ কৰা হৈছিল। ইয়াকে লৈ আনকি বিৰোধী সদস্যসকলেও আমাক ঠাট্টা-মস্কৰা কৰিছিল, যে পাইপেৰে কেৱল বতাহে কঢ়িয়াই নিব পাৰি, পানী নহয়। কিন্তু আজি গুজৰাটত কৰা প্ৰচেষ্টাৰ ফল সমগ্ৰ বিশ্বৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে। গুজৰাটৰ সফলতা আৰু গুজৰাটত মোৰ অভিজ্ঞতাই মোক আশ্বস্ত কৰিছে যে আমি দেশখনক জল সংকটৰপৰা মুক্ত কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
জল সংৰক্ষণ কেৱল নীতিৰ বিষয়েই নহয়, বৰঞ্চ এয়া সামাজিক দায়বদ্ধতাৰ কথাও। ‘জাগৰুক জনমানস’ (জনসাধাৰণৰ মাজত সজাগতা), ‘জন ভাগিদাৰী’ (জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ) আৰু ‘জন আন্দোলন’ (গণ আন্দোলন) এই পদক্ষেপৰ আটাইতকৈ পৰম শক্তি। আপোনাসৱৰ নিশ্চয় মনত আছে যে দশক-দশক ধৰি পানী আৰু নদীৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ অসংখ্য আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। কিন্তু, যোৱা ১০ বছৰতহে আমি সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল দেখিবলৈ পাইছোঁ। আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ সমাজ আৰু সমগ্ৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগীৰে কাম কৰিছে। যোৱা ১০ বছৰৰ সকলো মূল আঁচনিসমূহ চাওঁকচোন। প্ৰথমবাৰৰ বাবে পানীৰ সমস্যাৰ সৈতে জড়িত প্ৰত্যাহ্বানসমূহ দূৰ হ’ল। সমগ্ৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰে আমি এটা সুকীয়া জল শক্তি মন্ত্ৰালয় গঠন কৰিলোঁ। প্ৰথমবাৰৰ বাবে জল জীৱন মিছনৰ জৰিয়তে দেশে ‘হৰ ঘৰ জল’ (প্ৰতিখন ঘৰলৈ পানী)ৰ অংগীকাৰ গ্ৰহণ কৰিছে। ইয়াৰ পূৰ্বে দেশৰ মাত্ৰ ৩ কোটি পৰিয়ালে পাইপেৰে পানী লাভ কৰিছিল। আজি গ্ৰামাঞ্চলৰ ১৫ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালে পাইপেৰে পানী লাভ কৰিছে। জল জীৱন অভিযানৰ জৰিয়তে দেশৰ ৭৫ শতাংশৰো অধিক পৰিয়ালে বিশুদ্ধ পানী লাভ কৰিছে। স্থানীয় ‘জল কমিটি’সমূহে এতিয়া জল জীৱন অভিযানৰ দায়িত্ব চম্ভালিছে। আৰু যিদৰে গুজৰাটত ‘জল কমিটি’ৰ মহিলাসকলে পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰিছিল, ঠিক তেনেদৰে এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে ‘জল কমিটি’ৰ মহিলাসকলেও ব্যতিক্ৰমীভাৱে উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিছে। এই কমিটিসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা কমেও ৫০ শতাংশই হৈছে গ্ৰামাঞ্চলৰ মহিলা।
ভাই-ভনীসকল,
আজি জল শক্তি অভিযান এক ৰাষ্ট্ৰীয় অভিযানত পৰিণত হৈছে। পৰম্পৰাগত পানীৰ উৎসসমূহৰ সংস্কাৰ সাধনেই হওঁক বা নতুন গাঁথনি নিৰ্মাণৰ কামেই হওঁক, অংশীদাৰৰপৰা আৰম্ভ কৰি নাগৰিক সমাজ আৰু পঞ্চায়তলৈকে সকলো জড়িত হৈ আছে। স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত প্ৰতিখন জিলাতে অমৃত সৰোবৰ খন্দাৰ কামো আমি জন ভাগিদাৰীৰ জৰিয়তেই আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। এই পদক্ষেপৰ অধীনত জন ভাগিদাৰীৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে ৬০,০০০ ৰো অধিক অমৃত সৰোবৰ খন্দা হৈছে। আমাৰ দেশৰ ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ বাবে এয়া কিমান তাৎপৰ্যপূৰ্ণ, সেয়া আপোনাসৱে কল্পনা কৰিব পাৰে। একেদৰে আমি ভূগৰ্ভস্থ পানী সংৰক্ষণৰ বাবে অটল ভূজল যোজনা আৰম্ভ কৰিছোঁ। এই আঁচনিখনত পানীৰ উৎস পৰিচালনাৰ দায়িত্ব গাঁৱে-ভূঞে ৰাইজক দিয়া হৈছে। ২০২১ত আমি ‘বৰষুণ ধৰা’ অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলোঁ। আজি চহৰৰপৰা গাঁওলৈকে জনসাধাৰণে ক্ৰমান্বয়ে ‘বৰষুণ ধৰা’ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। ‘নমামি গংগা’ আঁচনিখন ইয়াৰ আন এক উদাহৰণ। ‘নমামি গংগা’ হৈ পৰিছে লাখ-লাখ ভাৰতীয়ৰ আৱেগিক প্ৰতিজ্ঞা। জনসাধাৰণে অন্ধবিশ্বাস পৰিত্যাগ কৰি অপ্রাসংগিক আচাৰ-ব্যৱহাৰ সলনিৰে আমাৰ নদীসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে পৰিবেশৰ বাবে ‘এক পেড় মা কে নাম’ৰ বাবে মই দেশবাসীক আহ্বান জনাইছোঁ। গছপুলি ৰোপণ কৰিলে ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ মাত্ৰা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়। কেৱল যোৱা কেইসপ্তাহমানৰ ভিতৰতে সমগ্ৰ দেশতে মাতৃৰ নামত লাখ-লাখ গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। এনেধৰণৰ অভিযান, এনে বহু প্ৰতিশ্ৰুতি, আজি এইসমূহ ১৪০ কোটি নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণেৰে ৰাজহুৱা আন্দোলনলৈ পৰিণত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি জল সংৰক্ষণৰ বাবে ৰেডিউচ, ৰিইউজ, ৰিচাৰ্জ আৰু ৰিচাইকলৰ নীতিসমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব লাগিব। অৰ্থাৎ পানী ৰাহি হ’ব, যেতিয়া আমি ইয়াৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিম— ইয়াৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিম। আমি পানী পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব, পানীৰ উৎসৰ বৰ্ধন ঘটাব লাগিব আৰু প্ৰদূষিত পানী পুনৰ ব্যৱহাৰৰ উপযোগী কৰিব লাগিব। ইয়াৰ বাবে আমি নতুন পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আমি উদ্ভাৱনীমূলক পন্থা গ্ৰহণ কৰিব লাগিব আৰু প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। আমি সকলোৱে জানো যে আমাৰ পানীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ৮০ শতাংশই কৃষিৰ বাবে। সেয়েহে আমাৰ চৰকাৰে বহনক্ষম কৃষিৰ দিশত ড্ৰিপ ইৰিগেচনৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনা কৰিছে। ‘পাৰ ড্ৰপ ম’ৰ কৰ্প’ৰ দৰে অভিযানে পানী ৰাহি কৰাৰ লগতে কম পানী উপলব্ধ অঞ্চলৰ কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি কৰিছে। চৰকাৰে দাইল, তৈলবীজ, বাজৰাৰ দৰে কৃষিকো উৎসাহিত কৰিছে। একাংশ ৰাজ্যই জল সংৰক্ষণৰ অৰ্থে বিকল্প শস্যৰ বাবে কৃষকক প্ৰৰোচনা প্ৰদান কৰিছে। মই এই প্ৰচেষ্টাসমূহক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্যকে একত্ৰিত হৈ মিছন ম’ডত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। পথাৰৰ ওচৰত পুখুৰী আৰু জলাশয় খান্দিব লাগিব আৰু তথা নতুন প্ৰযুক্তিৰ অভিযোজনাৰ লগতে পৰম্পৰাগত জ্ঞানক প্ৰোৎসাহিত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
বিশুদ্ধ পানীৰ উপলব্ধতা আৰু জল সংৰক্ষণৰ সফলতাৰ সৈতে এক উল্লেখযোগ্য জল অৰ্থনীতিৰ সম্পৰ্ক আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, জল জীৱন মিছনে লাখ-লাখ লোকক কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্ম-নিয়োগৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। অভিযন্তা, প্লাম্বাৰ, ইলেক্ট্ৰিচিয়ান আৰু পৰিচালকৰ বাবে বৃহৎ সংখ্যক চাকৰিৰ সৃষ্টি হৈছে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ (WHO) তথ্য অনুসৰি প্ৰতিঘৰ গৃহস্থীলৈ পাইপেৰে পানী যোগান ধৰিলে দেশৰ জনসাধাৰণৰ বাবে প্ৰায় ৫.৫ কোটি ঘন্টা ৰাহি হ’ব। এই সময় বিশেষকৈ আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ বাবে ৰাহি হ’ব, ই দেশৰ অৰ্থনীতিৰ বৰ্ধনত প্ৰত্যক্ষভাৱে অৰিহণা যোগাব। জল অৰ্থনীতিৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হ’ল স্বাস্থ্য— মংগল। বাতৰি অনুসৰি, জল জীৱন মিছনে ১২৫,০০০ ৰো অধিক শিশুৰ অকাল মৃত্যু ৰোধ কৰিব পাৰে। আমি প্ৰতি বছৰে ৪০০,০০০ ৰো অধিক লোকক ডায়েৰিয়াৰ দৰে ৰোগৰপৰাও ৰক্ষা কৰিব পাৰিম, অৰ্থাৎ আমি চিকিৎসা সেৱাৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰিব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
এই ‘জন ভাগিদাৰী’ অভিযানত এক উল্লেখযোগ্য অৱদান আমাৰ ঔদ্যোগিক খণ্ডৰপৰাও লাভ কৰা হৈছে। আজি মই সেই উদ্যোগসমূহক ধন্যবাদ জনাইছোঁ, যিয়ে নেট জিৰ’ লিকুইড ডিচচাৰ্জ ষ্টেণ্ডাৰ্ড আৰু পানী পুনঃব্যৱহাৰৰ লক্ষ্য পৰিপূৰণ কৰিছে। বহু উদ্যোগে নিজৰ কৰ্পৰেট সামাজিক দায়বদ্ধতা (CSR)ৰ অংশ হিচাপে জল সংৰক্ষণৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছে। জল সংৰক্ষণৰ বাবে চিএছআৰ ব্যৱহাৰেৰে গুজৰাটে নতুন মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। মোক জনোৱা হৈছে যে চুৰাট, ভালছাদ, ডাং, টাপি আৰু নৱছাৰীত চিএছআৰ পদক্ষেপৰ সহায়ত প্ৰায় ১০,০০০ ব’ৰৱেল ৰিচাৰ্জ ষ্ট্ৰাকচাৰ সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে। এতিয়া জল শক্তি মন্ত্ৰালয় আৰু গুজৰাট চৰকাৰে যৌথভাৱে ‘জল সঞ্চয়-জন ভাগিদাৰী অভিযান’ৰ অধীনত অতিৰিক্ত ২৪,০০০ এনে ব্যৱস্থা স্থাপনৰ অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। এই অভিযান এনে এক আৰ্হি যিয়ে ভৱিষ্যতেও আন ৰাজ্যসমূহক অনুৰূপ প্ৰচেষ্টা হাতত ল’বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। আশাকৰোঁ, আমি মিলি ভাৰতক সকলো মানৱ জাতিৰ বাবে জল সংৰক্ষণৰ প্ৰেৰণাদায়ী হিচাপে গঢ়ি তুলিম। এই আত্মবিশ্বাসেৰে এই অভিযানৰ সফলতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছোঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Jal Sanchay Jan Bhagidari initiative in Surat, Gujarat via Video Conferencing
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Delhi
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleagues in the Union Council of Ministers, C. R. Patil and Nimuben, ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs, District Magistrates, Collectors from all districts of the country, other esteemed guests, and my dear brothers and sisters!
Today, an important initiative is being launched by the Ministry of Jal Shakti from the land of Gujarat. Before that, the widespread rainfall in recent days across every corner of the country has been unprecedented. There is hardly any region in the country that hasn't been affected by this calamity. I served as the Chief Minister of Gujarat for many years, but I had never heard or seen such intense rainfall across so many talukas simultaneously. However, Gujarat faced a significant crisis this time. Our systems were not strong enough to withstand the fury of nature. But the people of Gujarat, and indeed the people of our country, have a nature and capability to come together and support each other in times of crisis. Even today, many parts of the country are facing problems due to severe rainfall.
Friends,
‘Jal Sanchay’ (water conservation) is not just a policy. It is also an effort, and one might even say it is a virtue. It involves both generosity and responsibility. When future generations assess us, our attitude towards water will likely be one of their primary parameters. This is not just a question of resources; it is a question of life; it is a question of the future of humanity. Therefore, among the nine resolutions we have presented for a sustainable future, water conservation is the first resolution. I am pleased that another meaningful effort in this direction is beginning today through ‘Jan Bhagidari’ (public participation). On this occasion, I extend my best wishes to the Ministry of Jal Shakti of the Government of Bharat, the Gujarat government, and all the people of the country participating in this initiative.
Friends,
When we talk about environmental and water conservation, we must always keep several realties in mind. Bharat holds only 4 percent of the world's fresh water. Our people of Gujarat should understand that this is only 4 percent. Despite the presence of many large rivers in Bharat, a significant part of the country is grappling with water shortage. Water levels are continuously falling in many places. Climate change is deepening this crisis.
And friends,
Despite all this, it is Bharat that has the potential to find solutions to these challenges not only for itself but for the entire world. This is due to the ancient tradition of knowledge in Bharat. Water conservation and nature preservation are not new concepts for us; they are not just theoretical knowledge. These issues are not something that have come to us due to circumstances. They are part of Bharat’s cultural consciousness. We belong to a culture that has revered water as a divine entity and considered rivers as goddesses. ‘Sarovars’ (lakes) and ‘kunds’ (ponds) have been accorded the status of temples. The Ganges is our mother; the Narmada is our mother. The Godavari and the Kaveri are our mothers. This relationship spans thousands of years. Even thousands of years ago, our ancestors understood the importance of water and water conservation. Our ancient scriptures say: "अद्भिः सर्वाणि भूतानि, जीवन्ति प्रभवन्ति च। तस्मात् सर्वेषु दानेषु, तयोदानं विशिष्यते॥", meaning all beings are born of water and live by it. Therefore, donating water, saving water for others, is the greatest donation. This was also emphasised by Rahim Das centuries ago. We all have read it. Rahim Das said: "रहिमन पानी राखिए, बिन पानी सब सून!", meaning we should conserve water; without water, everything is barren. A nation with such far-sighted and comprehensive thinking must stand at the forefront of the world in finding solutions to the water crisis.
Friends,
Today’s program is starting on the land of Gujarat, where many successful experiments in delivering and conserving water to every citizen have taken place. We all are aware of the conditions in Saurashtra and North Gujarat until two or three decades ago. The previous governments lacked vision regarding water conservation. That’s why I resolved to prove to the world that a solution to the water crisis is possible. I completed the long-pending Sardar Sarovar Dam project. The Sauni project was started in Gujarat. Water was transferred from areas with surplus water to regions facing water scarcity. Even opposition members mocked us, saying that the pipes being laid would only carry air, not water. But today, the results of the efforts in Gujarat are visible to the entire world. Gujarat’s success and my experiences in Gujarat reassure me that we can rid the country of the water crisis.
Friends,
Water conservation is not just a matter of policies but also of social commitment. ‘Jagruk Janmanas’ (awareness among the public), ‘Jan Bhagidari’ (public participation), and ‘Jan Andolan’ (mass movement) are the greatest strengths of this initiative. You would recall that there were numerous schemes worth thousands of crores of rupees related to water and rivers for decades. But it is only in the last 10 years that we have seen concrete results. Our government has worked with a whole-of-society and whole-of-government approach. Look at all the major schemes over the past 10 years. For the first time, silos related to water issues were broken. We created a separate Ministry of Jal Shakti with a commitment from the whole government. For the first time, the country has taken the pledge of 'Har Ghar Jal' (water to every home) through the Jal Jeevan Mission. Previously, only 3 crore households in the country received piped water. Today, over 15 crore rural households are getting piped water. Through the Jal Jeevan Mission, clean water has reached over 75 percent of households in the country. Local ‘Jal Samitis’ (water committees) are now handling the responsibilities of the Jal Jeevan Mission. And just as women excelled in ‘Jal Samitis’ in Gujarat, women are now performing exceptionally well in ‘Jal Samitis’ across the country. At least 50 percent of the participants in these committees are village women.
Brothers and sisters,
Today, the Jal Shakti campaign has become a national mission. Whether it is the renovation of traditional water sources or the construction of new structures, everyone is involved from stakeholders to civil society and panchayats. We also began the work of creating Amrit Sarovars in every district during the Amrit Mahotsav of Independence through Jan Bhagidari. Under this initiative, more than 60,000 Amrit Sarovars have been created across the country through Jan Bhagidari. You can imagine how significant this is for future generations of our country. Similarly, we have started the Atal Bhujal Yojana for groundwater recharge. In this scheme, the responsibility of managing water sources has been given to the people in villages. In 2021, we launched the ‘Catch the Rain’ campaign. Today, people from cities to villages are increasingly participating in ‘Catch the Rain’ campaign. The ‘Namami Gange’ scheme is another example. ‘Namami Gange’ has become an emotional pledge for millions of Indians. People are abandoning superstitions and changing irrelevant practices to make our rivers clean.
Friends,
You all know that I have appealed to the people of the country for ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ for the environment. When trees are planted, groundwater levels rise rapidly. In the past few weeks alone, millions of trees have been planted across the country in the name of mothers. There are many such campaigns, many such pledges, and today these are becoming public movements with the participation of 140 crore citizens.
Friends,
We need to focus on the principles of reduce, reuse, recharge, and recycle for water conservation. In other words, water will be saved when we prevent its misuse—reduce its consumption. We need to reuse water, recharge water sources, and recycle polluted water. To achieve this, we need to adopt new methods. We need to be innovative and use technology. We all know that 80 percent of our water needs are for agricultural purposes. Therefore, our government is continuously promoting technologies like drip irrigation in the direction of sustainable agriculture. Campaigns like ‘Per Drop More Crop’ are saving water and increasing farmers' incomes in low-water areas. The government is also encouraging the cultivation of water-efficient crops like pulses, oilseeds, and millets. Some states are providing incentives to farmers for alternative crops for water conservation. I urge all states to come together to accelerate these efforts and work in mission mode. We need to build ponds and reservoirs near fields and promote traditional knowledge along with new technologies for water recharge.
Friends,
The availability of clean water and the success of water conservation are linked to a significant water economy. For instance, the Jal Jeevan Mission has provided lakhs of people with employment and self-employment opportunities. A large number of jobs have been created for engineers, plumbers, electricians, and managers. According to WHO, providing piped water to every household will save nearly 5.5 crore hours for the people of the country. This time which will be saved, particularly for our sisters and daughters, will directly contribute to boosting the nation’s economy. One important aspect of the water economy is health—well-being. Reports indicate that the Jal Jeevan Mission can prevent the untimely deaths of over 125,000 children. We will also be able to protect over 400,000 people each year from diseases like diarrhea, which means we will be able to reduce expenses on medical care.
Friends,
A significant contribution to this ‘Jan Bhagidari’ mission comes from our industrial sector as well. Today, I would like to thank those industries that have met net zero liquid discharge standards and water recycling goals. Many industries have initiated water conservation efforts as part of their corporate social responsibilities (CSR). Gujarat has set a new benchmark by utilizing CSR for water conservation. I have been informed that about 10,000 borewell recharge structures have been completed with the help of CSR initiatives in Surat, Valsad, Dang, Tapi and Navsari. Now, the Ministry of Jal Shakti and the Gujarat Government have jointly launched a campaign to create an additional 24,000 such structures under the ‘Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan’. This campaign itself is a model that will inspire other states to undertake similar efforts in the future. I hope that together we will make Bharat a beacon of inspiration for water conservation for all of humanity. With this confidence, I extend my best wishes to all of you for the success of this campaign.
Thank you very much.