Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Jal Sanchay Jan Bhagidari initiative in Surat, Gujarat via Video Conferencing
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Delhi
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleagues in the Union Council of Ministers, C. R. Patil and Nimuben, ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs, District Magistrates, Collectors from all districts of the country, other esteemed guests, and my dear brothers and sisters!
Today, an important initiative is being launched by the Ministry of Jal Shakti from the land of Gujarat. Before that, the widespread rainfall in recent days across every corner of the country has been unprecedented. There is hardly any region in the country that hasn't been affected by this calamity. I served as the Chief Minister of Gujarat for many years, but I had never heard or seen such intense rainfall across so many talukas simultaneously. However, Gujarat faced a significant crisis this time. Our systems were not strong enough to withstand the fury of nature. But the people of Gujarat, and indeed the people of our country, have a nature and capability to come together and support each other in times of crisis. Even today, many parts of the country are facing problems due to severe rainfall.
Friends,
‘Jal Sanchay’ (water conservation) is not just a policy. It is also an effort, and one might even say it is a virtue. It involves both generosity and responsibility. When future generations assess us, our attitude towards water will likely be one of their primary parameters. This is not just a question of resources; it is a question of life; it is a question of the future of humanity. Therefore, among the nine resolutions we have presented for a sustainable future, water conservation is the first resolution. I am pleased that another meaningful effort in this direction is beginning today through ‘Jan Bhagidari’ (public participation). On this occasion, I extend my best wishes to the Ministry of Jal Shakti of the Government of Bharat, the Gujarat government, and all the people of the country participating in this initiative.
Friends,
When we talk about environmental and water conservation, we must always keep several realties in mind. Bharat holds only 4 percent of the world's fresh water. Our people of Gujarat should understand that this is only 4 percent. Despite the presence of many large rivers in Bharat, a significant part of the country is grappling with water shortage. Water levels are continuously falling in many places. Climate change is deepening this crisis.
And friends,
Despite all this, it is Bharat that has the potential to find solutions to these challenges not only for itself but for the entire world. This is due to the ancient tradition of knowledge in Bharat. Water conservation and nature preservation are not new concepts for us; they are not just theoretical knowledge. These issues are not something that have come to us due to circumstances. They are part of Bharat’s cultural consciousness. We belong to a culture that has revered water as a divine entity and considered rivers as goddesses. ‘Sarovars’ (lakes) and ‘kunds’ (ponds) have been accorded the status of temples. The Ganges is our mother; the Narmada is our mother. The Godavari and the Kaveri are our mothers. This relationship spans thousands of years. Even thousands of years ago, our ancestors understood the importance of water and water conservation. Our ancient scriptures say: "अद्भिः सर्वाणि भूतानि, जीवन्ति प्रभवन्ति च। तस्मात् सर्वेषु दानेषु, तयोदानं विशिष्यते॥", meaning all beings are born of water and live by it. Therefore, donating water, saving water for others, is the greatest donation. This was also emphasised by Rahim Das centuries ago. We all have read it. Rahim Das said: "रहिमन पानी राखिए, बिन पानी सब सून!", meaning we should conserve water; without water, everything is barren. A nation with such far-sighted and comprehensive thinking must stand at the forefront of the world in finding solutions to the water crisis.
Friends,
Today’s program is starting on the land of Gujarat, where many successful experiments in delivering and conserving water to every citizen have taken place. We all are aware of the conditions in Saurashtra and North Gujarat until two or three decades ago. The previous governments lacked vision regarding water conservation. That’s why I resolved to prove to the world that a solution to the water crisis is possible. I completed the long-pending Sardar Sarovar Dam project. The Sauni project was started in Gujarat. Water was transferred from areas with surplus water to regions facing water scarcity. Even opposition members mocked us, saying that the pipes being laid would only carry air, not water. But today, the results of the efforts in Gujarat are visible to the entire world. Gujarat’s success and my experiences in Gujarat reassure me that we can rid the country of the water crisis.
Friends,
Water conservation is not just a matter of policies but also of social commitment. ‘Jagruk Janmanas’ (awareness among the public), ‘Jan Bhagidari’ (public participation), and ‘Jan Andolan’ (mass movement) are the greatest strengths of this initiative. You would recall that there were numerous schemes worth thousands of crores of rupees related to water and rivers for decades. But it is only in the last 10 years that we have seen concrete results. Our government has worked with a whole-of-society and whole-of-government approach. Look at all the major schemes over the past 10 years. For the first time, silos related to water issues were broken. We created a separate Ministry of Jal Shakti with a commitment from the whole government. For the first time, the country has taken the pledge of 'Har Ghar Jal' (water to every home) through the Jal Jeevan Mission. Previously, only 3 crore households in the country received piped water. Today, over 15 crore rural households are getting piped water. Through the Jal Jeevan Mission, clean water has reached over 75 percent of households in the country. Local ‘Jal Samitis’ (water committees) are now handling the responsibilities of the Jal Jeevan Mission. And just as women excelled in ‘Jal Samitis’ in Gujarat, women are now performing exceptionally well in ‘Jal Samitis’ across the country. At least 50 percent of the participants in these committees are village women.
Brothers and sisters,
Today, the Jal Shakti campaign has become a national mission. Whether it is the renovation of traditional water sources or the construction of new structures, everyone is involved from stakeholders to civil society and panchayats. We also began the work of creating Amrit Sarovars in every district during the Amrit Mahotsav of Independence through Jan Bhagidari. Under this initiative, more than 60,000 Amrit Sarovars have been created across the country through Jan Bhagidari. You can imagine how significant this is for future generations of our country. Similarly, we have started the Atal Bhujal Yojana for groundwater recharge. In this scheme, the responsibility of managing water sources has been given to the people in villages. In 2021, we launched the ‘Catch the Rain’ campaign. Today, people from cities to villages are increasingly participating in ‘Catch the Rain’ campaign. The ‘Namami Gange’ scheme is another example. ‘Namami Gange’ has become an emotional pledge for millions of Indians. People are abandoning superstitions and changing irrelevant practices to make our rivers clean.
Friends,
You all know that I have appealed to the people of the country for ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ for the environment. When trees are planted, groundwater levels rise rapidly. In the past few weeks alone, millions of trees have been planted across the country in the name of mothers. There are many such campaigns, many such pledges, and today these are becoming public movements with the participation of 140 crore citizens.
Friends,
We need to focus on the principles of reduce, reuse, recharge, and recycle for water conservation. In other words, water will be saved when we prevent its misuse—reduce its consumption. We need to reuse water, recharge water sources, and recycle polluted water. To achieve this, we need to adopt new methods. We need to be innovative and use technology. We all know that 80 percent of our water needs are for agricultural purposes. Therefore, our government is continuously promoting technologies like drip irrigation in the direction of sustainable agriculture. Campaigns like ‘Per Drop More Crop’ are saving water and increasing farmers' incomes in low-water areas. The government is also encouraging the cultivation of water-efficient crops like pulses, oilseeds, and millets. Some states are providing incentives to farmers for alternative crops for water conservation. I urge all states to come together to accelerate these efforts and work in mission mode. We need to build ponds and reservoirs near fields and promote traditional knowledge along with new technologies for water recharge.
Friends,
The availability of clean water and the success of water conservation are linked to a significant water economy. For instance, the Jal Jeevan Mission has provided lakhs of people with employment and self-employment opportunities. A large number of jobs have been created for engineers, plumbers, electricians, and managers. According to WHO, providing piped water to every household will save nearly 5.5 crore hours for the people of the country. This time which will be saved, particularly for our sisters and daughters, will directly contribute to boosting the nation’s economy. One important aspect of the water economy is health—well-being. Reports indicate that the Jal Jeevan Mission can prevent the untimely deaths of over 125,000 children. We will also be able to protect over 400,000 people each year from diseases like diarrhea, which means we will be able to reduce expenses on medical care.
Friends,
A significant contribution to this ‘Jan Bhagidari’ mission comes from our industrial sector as well. Today, I would like to thank those industries that have met net zero liquid discharge standards and water recycling goals. Many industries have initiated water conservation efforts as part of their corporate social responsibilities (CSR). Gujarat has set a new benchmark by utilizing CSR for water conservation. I have been informed that about 10,000 borewell recharge structures have been completed with the help of CSR initiatives in Surat, Valsad, Dang, Tapi and Navsari. Now, the Ministry of Jal Shakti and the Gujarat Government have jointly launched a campaign to create an additional 24,000 such structures under the ‘Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan’. This campaign itself is a model that will inspire other states to undertake similar efforts in the future. I hope that together we will make Bharat a beacon of inspiration for water conservation for all of humanity. With this confidence, I extend my best wishes to all of you for the success of this campaign.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা গুজরাতকী সুরত্তা জল সঞ্জয় জন ভাগিদারি থবক হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Imphal
গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ আর. পতিল, নিমুবেন, গুরাত সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং, লৈবাক অসিগী জিলাশিংগী দি.এমশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং !
ঙসি গুজরাত্তা হায়দ্রোপৱার মিনিস্ত্রিনা মরুওইবা খোঙজং অমা হৌদোক্লে। মতম খরগী মমাঙদা নোং কন্না চুবগী অৱাবা থেংনদবা লৈবাক অসিগী মফম অমতা লৈরমদে। ঐনা চহি কয়া গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, মতম অমতদা জিলা কয়াদা অকনবা নোং চুবা কৈদৌঙৈদা থেংনখিদে। অদুবু হন্দক্কী গুজরাত্তা নোং কা হেন্না চুবগী অৱাবা মায়োক্নরে। মহৌশাগী ওইবা অৱাবা অসি থেংন্নবগী থৌনা অমতা দিপার্তমেন্তশিংগী লৈরমদে। অদুবু গুজরাতকী ওইনা অৱাবা তারকপা মতমদা মীওই খুদিংমক মতেং পাংবা ঙম্বগী মশাগী ওইবা থৌনা অমা লৈজরি। ঙসি ফাওবা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফম কয়াদা অকনবা কুমগী নোংগী চৈথেং মায়োক্নরি।
মরুপশিং,
ঈশিং তুংশিনবা অসি শুপ্নগী থৌশিল অমা খক নত্তে। মসি হোৎনবা অমনি অমসুং অফবা থবক অমনি। মসি পুকচেল চাউবা অমসুং দাইত্ব লৌবা থবক্নি। তুংগী মীরোলশিংগী ঐখোয়গী মরমদা ঙাংনবদা মতমদা, ঐখোয়না ঈশিংগীদমক পাংথোকপা থবকশিংনা মখোয়গী অহানবা নাপচৈ ওইগনি। মরমদি, মসি শুপ্নগী লন-থুমগী ৱাহং অমা নত্তে। মসি পুন্সিগী ৱাহংনি , মসি মীওইবা খুন্নাইগী তুংগী ৱাহংনি। মরম অদুনা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা তুংলমচৎকীদমক ঐখোয়গী মাঙদা তারিবা ৱারেপ ৯ গী মনুংদা, অহানবা ৱারেপ অসি ঈশিং তুংশিনবনি। মীয়াম শরুক য়াদুনা মাইকৈ অসিদা ঙসিদগী অতোপ্পা কান্নরবা থবক অমা হৌদোকপদা ঐ হরাওই। খোঙজং অসিদা শরুক য়ারিবা হায়দ্রোপৱার মিনিস্ত্রি, ভারত সরকার, গুজরাত সরকার অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমসুং ঈশিং তুংশিনবগী মতাংদা খন্নরকপদা, খঙজিনগদবা অচুম্বা ৱাফম কয়া লৈরি। মালেমগী অপুনবা অফবা ঈশিংগী চাদা ৪ খক ভারত্তা ফংলি। ঐখোয়গী ফংলিবা ঈশিং অসি চাদা ৪ খক্তনি হায়বা গুজরাতকী মীয়াম্না খঙগদবনি। ভারত্তা অচৌবা তুরেল কয়া চেল্লি, অদুবু ঐখোয়গী লৈবাক্কী য়াম্লবা শরুক ঈশিং তাংবগী অৱাবা মায়োক্নরি। মফম কয়াদা ঈশিং ফংবগী চাং হন্থরক্লে। মসিগী অৱাবা অসি অইং-অশাগী খল হোংলকপনা থোকহনবনি।
মরুপশিং,
পুম্নমক লৈরবসু, ভারতনা মশামক্কী অমসুং মালেম শীনবা থুংবগী অৱাবশিং কোক্নবা পাম্বৈ পুথোকপা ঙম্লে। মসি ভারতকী অরিবা লৌশিংনা ঙমহনবনি। ঈশিং তুংশিনবা, মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবা হায়বসি ঐখোয়দা অনৌবা ৱাহৈ অমা নত্তে, মসি ঐখোয়গী ওইনা লাইরিক্তগী ফংবা লৌশিং নত্তে। মসি ফিবমনা মরম ওইদুনা থোকহনবা ঐখোয়গী শরুক নত্তে। মসি ভারতকী চৎনবীগী ওইবা ৱাখল তাবা অমনি। ঐখোয় ঈশিং অসি ঈশ্বর ওইনা লাৎপা, তুরেলশিং লাইরেম্বীশিং ওইনা খনবগী চৎনবী লৈবা মীয়াম্নি। পাৎশিং, পুখ্রিশিং লাইশঙশিংগী থাক্তা থম্লি। গঙ্গা ঐখোয়গী ইমানি, নর্মাদা ঐখোয়গী ইমানি। গোদাবরি অমসুং কাবেরি ঐখোয়গী ইমাশিংনি। মসিগী মরী অসি চহি লিশিং কয়া শুরে। চহি লিশিং কয়াগী মমাঙদা, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা ঈশিং অমসুং ঈশিং তুংশিনবগী মরুওইবা খঙলমখি। চহি চা কয়া শুরবা ঐখোয়গী লাইরিকশিংদা হায়রি- সরৱানি ভুতানি জিবন্তি প্রাভৱান্তি, তসমত সর্ভেসু দানেসু, তয়োদানান বিসিসয়াত। মসিনা হায়রি মদুদি থৱায় পানবা খুদিংমক ঈশিংদগী পোক্লকপনি অমসুং ঈশিংনা হিংলি। মরম অদুনা, অতোপ্পা মীওইশিংগীদমক ঈশিং তুংশিনবা অসি খ্বাইদগী চাউবা কৎথোকপনি। ৱাফম অসি চহি চা কয়াগী মমাঙদা রহিমদাসনশু হায়রমখি। ঐখোয় খুদিংমক্না পারে। রহিমদাসনা হায়খি- রহিমান পানি রহিয়ে, বিন পানি সব সুন! তুংগী উবা ঙম্বা অমসুং পুকচেল ফাওবা লৈবাক অমনা ঈশিংগী অৱাবা কোক্নবা পাম্বৈ অমা পুথোক্নবা মালেমগী মমাঙ থাগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি থৌরম অসি, মীয়ামদা ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনবগী লমদা মাইপাক্লবা চাংয়েং কয়া পাংথোকখ্রবা গুরাত্তগী হৌরে। চহি ২৫ রোমগী মমাঙদা সৌরাস্ত্রাগী ফিবম করি ওইরমখি, অৱাং থংবা গুজরাতকী ফিবম ঐখোয়না খঙলিবদুনি। মমাঙগী সরকারশিংদা ঈশিং তুংশিনবগী পান্দম লৈরমখিদে। ঈশিংগী অৱাবা অসি কোকহনগনি হায়না ঐনা ৱারেপ লৌখি। চহি কয়া পন্দুনা লৈরকপা সরদার সরোভর দাম ঐনা মপুংফানা লোইশিনখ্রে। গুজরাত্তা সৌনি য়োজনা হৌদোকখ্রে। ঈশিং ফংদবা মফমশিংদা ঈশিং মরাংকাইনা ফংহনখি। ঈশিং পুনবা পাইপশিংনা নুংশিৎ পীগনি হায়না ওপোজিসনগী মীওইশিংনা ঐখোয়দা নোক্নখি। অদুবু ঙসিদি গুজরাত্তা পায়খৎখিবা থবকশিং অদুগী মহৈনা মালেম শীনবা থুংবগী মমাঙদা ঐখোয়না মাঙজিল থারে। গুজরাত্তা ঐনা পাংথোকখিবা চাংয়েং অদু মাইপাকপদগী লৈবাক অসিগী ঈশিংগী অৱাবা কোকহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ঐঙোন্দা পীখি।
মরুপশিং,
ঈশিং তুংশিনবা অসি থৌশিলগী ৱাফম খক নত্তনা, মসি খুন্নাইগী থবক অমনি। মীয়াম ৱাখল তাবা, মীয়াম শরুক য়াবা অমসুং অচৌবা ইহৌ অসি খোঙজং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা থৌনানি। চহি কয়া ঈশিংগী মিংদা, তুরেলশিংগী মিংদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেকশিং পায়খৎখি। অদুবু মহৈদি হৌখিবা চহি ১০ অসি খক্তদা উবা ফংখি। ঐখোয়গী সরকারনা মীয়াম হুপ্না অমসুং সরকার হুপ্না শরুক য়াদুনা থবক তৌরে। হৌখিবা চহি ১০দা পায়খৎখিবা অচৌবা থবকশিং অদোম উরে। অহানবা ওইনা, ঈশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমশিংদা সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংগী মরক্তা পাউ ফাওনদবা লৈত্রে। ঐখোয়না অহানবা ওইনা হায়দ্রোপৱারগী তোখায়বা মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎলে। লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা ‘হর ঘর জল’গী ৱাশক লৌরে। মমাঙদা য়ুমথোং করোর ৩ খক তোতি ঈশিং ফংখি। ঙসিদা লৈবাক অসিদা য়ুমথোং করোর ১৫ হেন্না তোতি ঈশিং ফংলে। জল জিবন মিসনগী মখাদা লৈবাক অসিগী য়ুমথোংশিংগী চাদা ৭৫ তোতিগী অফবা থক্নবা ঈশিং ফংলে। জল জিবন মিসনগী থবকশিং লোকেল ৱাতর বোদিশিংনা পাংথোক্লে। গুজরাত্তা ৱাতর কম্মিতিদা নুপীশিংনা অচৌবা থবক অমা পাংথোকপগুম, হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংবগী ৱাতর কম্মিতিশিংগী নুপীশিংনা অচৌবা থবক পাংথোক্লে। কম্মিতিদা চাদা ৫০ খুঙ্গংগী নুপীশিংনা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি জলশক্তি অভিয়ান অসি লৈবাক্কী মিসন অমা ওইরে। মসি হান্নগী ঈশিং ফংফমশিং নৌনা শেমজিনবা ওইবা য়াই, অনৌবা মফমশিং শেমগৎপা ওইবা য়াই, মসিদা সিবিল সোসাইতি, পঞ্চয়াতশিং অমসুং মীওই খুদিংমক শরুক য়ারে। মীয়াম শরুক য়াদুনা ঐখোয়না অজাদি কে অমৃত মহোৎসবতা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর শেমগৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে। থৌরাং অসিগী মখাদা, মীয়াম শরুক য়াদুনা লৈবাক অসিদা অমৃত সরোভর লিশিং ৬০ হেন্না শেমগৎলে। মসি লৈবাক অসিগী তুংগী মীরোলগী কয়া চাউখ্রবা থবক্নো হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ। মসিগা চপ মান্ননা লৈনুংগী ঈশিং হেনগৎনবা ঐখোয়না অতল ভুজাল য়োজনা হৌদোক্লে। স্কিম অসিদা, ঈশিং ফংফম য়েংশিনবগী থবক মীয়ামদা শীন্নরে। ২০২১দা, ঐখোয়না নোংগী ঈশিং লোকশিনবগী খোঙজং হৌদোকখি। ঙসি সহরশিং অমসুং খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না নোংগী ঈশিং লোকশিনবগী খোঙজং অসিদা শরুক য়ারে। নমামি গঙ্গে স্কিম অসি অতোপ্পা খুদম অমনি। নমামি গঙ্গে অসি মীওই মিল্লিয়ন কয়াগী ৱাশক অমা ওইরে। মীয়াম্না অপংবা থাজবা কয়া থাদোক্লে অমসুং ঐখোয়গী তুরেলশিং লু-নান্না থম্নবা মরী লৈনদবা থবকশিং থাদোক্লে।
মরুপশিং,
মহৌশাগী ফিবম ফগৎনবা লৈবাক অসিগী মীয়ামদা এক পের মা কে নামগীদমক ঐনা হায়জবা অদু অদোম্না খঙলে। উশিং থাবা মতমদা লৈনুংগী ঈশিংগী ইমায় য়াংনা হেনগৎলকই। হৌখিবা চয়োল খর অসিদা, লৈবাক শীনবা থুংবা ইমাশিংগী মিংদা উ পাম্বী মিল্লিয়ন কয়া থাখ্রে। অসিগুম্বা খোঙজং কয়া, অসিগুম্বা ৱাশক কয়া লৈরি অমসুং ঙসিদি খোঙজংশিং অসি মীওই করোর ১৪০ শরুক য়াদুনা মীয়ামগী অচৌবা ইহৌ অমা ওইরে।
মরুপশিং,
ঈশিং তুংশিন্নবগীদমক ঐখোয়না রিদক্স, রিয়ুজ, রিচার্জ অমসুং রিসাইকলগী অচুম্বা ৱাখল্লোনশিংদা মীৎয়েং চঙবা দরকার ওইরে। অতোপ্পা ৱাহৈশিংদা, ঐখোয়না ঈশিং লান্না শীজিন্নবা থিংলবা, ঈশিং শীজিন্নবা হন্থহল্লবা মতমদা ঈশিং কনবা ঙমগনি। ঐখোয়না ঈশিং অমুক হন্না শীজিন্নবা, ঈশিং ফংফম ঈশিং হাপচিনবা অমসুং অমোৎপা ঈশিং রিসাইকল তৌবা দরকার ওই। মসি পাংথোক্নবগীদমক, ঐখোয়না অনৌবা পাম্বৈশিং শীজিন্নবা দরকার ওই। ঐখোয়না অনৌবা থবক অমসুং তেক্নোলোজি শীজিন্নবা দরকার ওই। ঐখোয়গী দরকার ওইরিবা ঈশিংগী চাদা ৮০ লৌউ-শিংউগী থবকশিংগীনি হায়বা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙলে। মরম অদুনা, দ্রিপ ইরিগেসনগুম্বা তেক্নোলোজিশিং ঐখোয়গী সরকারনা মখা তানা পুক্নিং থৌগৎলি। ‘পর দ্রোপ মোর ক্রোপ’গুম্বা খোঙজংশিংনা ঈশিং তুংশিল্লে অমসুং ঈশিং য়াম্না ফংবদা মফমশিংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে। ঈশিং য়াম্না চঙদবা মহৈ-মরোশিং হায়বদি থাউ থোকপা মহৈ-মরোংশিং, হৱায়শিং অমসুং মিল্লেতশিং থানবা সরকারনা পুক্নিং থৌগৎলে। ঈশিং তুংশিন্নবা অতোপ্পা মহৈ-মরোং থাবগীদমক রাজ্য খরদা লৌমীশিংদা মতেং পীরে। হায়রিবা থবকশিং অসি য়াংখৎনবা অমসুং মিসনগী মওংদা পায়খৎনবা ঐনা রাজ্যশিংদা তকশিল্লি। ঐখোয়না লৌবুকশিংগী ময়াদা পুখ্রিশিং তৌবা দরকার ওই অমসুং ঈশিং অমুক লৈহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগা লোয়ননা মমাংঙৈগী লৌশিং পুক্নিং থৌগৎকদবনি।
মরুপশিং,
অফবা ঈশিং ফংহনবা অমসুং ঈশিং তুংশিনবা মাইপাকপা অসি ঈশিংগী শেন্মিৎলোন অমগা মরী লৈনৈ। খুদম ওইনা, জল জিবন মিসন্না মীওই কয়া থবক পীরে অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা খুদোংচাবশিং পীরে। ইঞ্জিনয়ারশিং, প্লমবরশিং, ইলেক্ত্রিসিয়ানশিং অমসুং মেনেজরশিংদা য়াম্লবা থবকশিং ফংহল্লে। ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী মতুংইন্না, য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুং করোর ৫.৫ কনবা ঙমগনি হায়রি। ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী কনগদৌরিবা মতম অসিনা, লৈবাক্কী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবদা হকথেংননা মতেং পাংগনি। ঈশিংগী শেন্মিৎলোনগী অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমনা হকচাং ফবনি। জল জিবন মিসন্না অঙাং ১২৫,০০০ হেন্না মতম চাদনা শিবদগী কনবা ঙম্লে হায়রি। চহি খুদিংগী খোহাম্বগুম্বা লায়নাশিংদগী ঐখোয়না মীওই ৪০০,০০০ ঙাকথোকপা ঙমদুনা, মসিনা অনা-লায়য়েংবদা চঙবা শেনফম হন্থহনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মসিগী জন ভাগিদারি মিসন অসিদা ঙসিদি ঐখোয়গী উদ্যগকী সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরে। অমোৎপা মহি অমতা থাদোক্তবা অমসুং ঈশিং রিসাইকল তৌবগী পান্দমশিং ফংলবা ঐখোয়গী উদ্যোগশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী কোর্পোরেত সোসিএল রেসপোন্সিবিলিতিস(সি এস আর)গী শরুক অমা ওইনা উদ্যোগ কয়ানা ঈশিং তুংশিনবগী থবকশিং পায়খৎপা হৌরে। ঈশিং তুংশিন্নবা সি.এস.আর শীজিন্নবদা গুজরাতনা অনৌবা চৎনবী অমা শেমগৎলে। সুরত, বালসাদ, দাং, তাপী অমসুং নাবসারিদা সি.এস.আরগী মতেংদগী গুহাদা অমুক হন্না ঈশিং লৈহন্নবা স্ত্রকচর ১০,০০০ শেমগৎলে হায়বা ঐ খঙলে। জল সঞ্জয়-জন ভাগিদারি অভিয়ানগী মখাদা অসিগুম্বা স্ত্রকচর ২৪,০০০ শেমগৎনবা হৌজিক জল শক্তি মিনিস্ত্রি অমসুং গুজরাত সরকারনা থবক পায়খৎপা হৌরে। খোঙজং অসিমক অতোপ্পা রাজ্যশিংদা মসিগা চপ মান্নবা থবকশিং পায়খৎনবা ইথিল পীনবা নমুনা অমা ওইরগনি। মীওইবা খুন্নাইগীদমক ঈশিং তুংশিন্নবা ইথিল পীনবা মৈরা অমা ভারতনা ওইবা ঙম্নবা ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। মসিগী থাজবা অসিগা লোয়ননা, খোঙজং অসি মাইপাক্নবগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।