Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Jal Sanchay Jan Bhagidari initiative in Surat, Gujarat via Video Conferencing
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Delhi
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, my colleagues in the Union Council of Ministers, C. R. Patil and Nimuben, ministers of the Gujarat government, MPs, MLAs, District Magistrates, Collectors from all districts of the country, other esteemed guests, and my dear brothers and sisters!
Today, an important initiative is being launched by the Ministry of Jal Shakti from the land of Gujarat. Before that, the widespread rainfall in recent days across every corner of the country has been unprecedented. There is hardly any region in the country that hasn't been affected by this calamity. I served as the Chief Minister of Gujarat for many years, but I had never heard or seen such intense rainfall across so many talukas simultaneously. However, Gujarat faced a significant crisis this time. Our systems were not strong enough to withstand the fury of nature. But the people of Gujarat, and indeed the people of our country, have a nature and capability to come together and support each other in times of crisis. Even today, many parts of the country are facing problems due to severe rainfall.
Friends,
‘Jal Sanchay’ (water conservation) is not just a policy. It is also an effort, and one might even say it is a virtue. It involves both generosity and responsibility. When future generations assess us, our attitude towards water will likely be one of their primary parameters. This is not just a question of resources; it is a question of life; it is a question of the future of humanity. Therefore, among the nine resolutions we have presented for a sustainable future, water conservation is the first resolution. I am pleased that another meaningful effort in this direction is beginning today through ‘Jan Bhagidari’ (public participation). On this occasion, I extend my best wishes to the Ministry of Jal Shakti of the Government of Bharat, the Gujarat government, and all the people of the country participating in this initiative.
Friends,
When we talk about environmental and water conservation, we must always keep several realties in mind. Bharat holds only 4 percent of the world's fresh water. Our people of Gujarat should understand that this is only 4 percent. Despite the presence of many large rivers in Bharat, a significant part of the country is grappling with water shortage. Water levels are continuously falling in many places. Climate change is deepening this crisis.
And friends,
Despite all this, it is Bharat that has the potential to find solutions to these challenges not only for itself but for the entire world. This is due to the ancient tradition of knowledge in Bharat. Water conservation and nature preservation are not new concepts for us; they are not just theoretical knowledge. These issues are not something that have come to us due to circumstances. They are part of Bharat’s cultural consciousness. We belong to a culture that has revered water as a divine entity and considered rivers as goddesses. ‘Sarovars’ (lakes) and ‘kunds’ (ponds) have been accorded the status of temples. The Ganges is our mother; the Narmada is our mother. The Godavari and the Kaveri are our mothers. This relationship spans thousands of years. Even thousands of years ago, our ancestors understood the importance of water and water conservation. Our ancient scriptures say: "अद्भिः सर्वाणि भूतानि, जीवन्ति प्रभवन्ति च। तस्मात् सर्वेषु दानेषु, तयोदानं विशिष्यते॥", meaning all beings are born of water and live by it. Therefore, donating water, saving water for others, is the greatest donation. This was also emphasised by Rahim Das centuries ago. We all have read it. Rahim Das said: "रहिमन पानी राखिए, बिन पानी सब सून!", meaning we should conserve water; without water, everything is barren. A nation with such far-sighted and comprehensive thinking must stand at the forefront of the world in finding solutions to the water crisis.
Friends,
Today’s program is starting on the land of Gujarat, where many successful experiments in delivering and conserving water to every citizen have taken place. We all are aware of the conditions in Saurashtra and North Gujarat until two or three decades ago. The previous governments lacked vision regarding water conservation. That’s why I resolved to prove to the world that a solution to the water crisis is possible. I completed the long-pending Sardar Sarovar Dam project. The Sauni project was started in Gujarat. Water was transferred from areas with surplus water to regions facing water scarcity. Even opposition members mocked us, saying that the pipes being laid would only carry air, not water. But today, the results of the efforts in Gujarat are visible to the entire world. Gujarat’s success and my experiences in Gujarat reassure me that we can rid the country of the water crisis.
Friends,
Water conservation is not just a matter of policies but also of social commitment. ‘Jagruk Janmanas’ (awareness among the public), ‘Jan Bhagidari’ (public participation), and ‘Jan Andolan’ (mass movement) are the greatest strengths of this initiative. You would recall that there were numerous schemes worth thousands of crores of rupees related to water and rivers for decades. But it is only in the last 10 years that we have seen concrete results. Our government has worked with a whole-of-society and whole-of-government approach. Look at all the major schemes over the past 10 years. For the first time, silos related to water issues were broken. We created a separate Ministry of Jal Shakti with a commitment from the whole government. For the first time, the country has taken the pledge of 'Har Ghar Jal' (water to every home) through the Jal Jeevan Mission. Previously, only 3 crore households in the country received piped water. Today, over 15 crore rural households are getting piped water. Through the Jal Jeevan Mission, clean water has reached over 75 percent of households in the country. Local ‘Jal Samitis’ (water committees) are now handling the responsibilities of the Jal Jeevan Mission. And just as women excelled in ‘Jal Samitis’ in Gujarat, women are now performing exceptionally well in ‘Jal Samitis’ across the country. At least 50 percent of the participants in these committees are village women.
Brothers and sisters,
Today, the Jal Shakti campaign has become a national mission. Whether it is the renovation of traditional water sources or the construction of new structures, everyone is involved from stakeholders to civil society and panchayats. We also began the work of creating Amrit Sarovars in every district during the Amrit Mahotsav of Independence through Jan Bhagidari. Under this initiative, more than 60,000 Amrit Sarovars have been created across the country through Jan Bhagidari. You can imagine how significant this is for future generations of our country. Similarly, we have started the Atal Bhujal Yojana for groundwater recharge. In this scheme, the responsibility of managing water sources has been given to the people in villages. In 2021, we launched the ‘Catch the Rain’ campaign. Today, people from cities to villages are increasingly participating in ‘Catch the Rain’ campaign. The ‘Namami Gange’ scheme is another example. ‘Namami Gange’ has become an emotional pledge for millions of Indians. People are abandoning superstitions and changing irrelevant practices to make our rivers clean.
Friends,
You all know that I have appealed to the people of the country for ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ for the environment. When trees are planted, groundwater levels rise rapidly. In the past few weeks alone, millions of trees have been planted across the country in the name of mothers. There are many such campaigns, many such pledges, and today these are becoming public movements with the participation of 140 crore citizens.
Friends,
We need to focus on the principles of reduce, reuse, recharge, and recycle for water conservation. In other words, water will be saved when we prevent its misuse—reduce its consumption. We need to reuse water, recharge water sources, and recycle polluted water. To achieve this, we need to adopt new methods. We need to be innovative and use technology. We all know that 80 percent of our water needs are for agricultural purposes. Therefore, our government is continuously promoting technologies like drip irrigation in the direction of sustainable agriculture. Campaigns like ‘Per Drop More Crop’ are saving water and increasing farmers' incomes in low-water areas. The government is also encouraging the cultivation of water-efficient crops like pulses, oilseeds, and millets. Some states are providing incentives to farmers for alternative crops for water conservation. I urge all states to come together to accelerate these efforts and work in mission mode. We need to build ponds and reservoirs near fields and promote traditional knowledge along with new technologies for water recharge.
Friends,
The availability of clean water and the success of water conservation are linked to a significant water economy. For instance, the Jal Jeevan Mission has provided lakhs of people with employment and self-employment opportunities. A large number of jobs have been created for engineers, plumbers, electricians, and managers. According to WHO, providing piped water to every household will save nearly 5.5 crore hours for the people of the country. This time which will be saved, particularly for our sisters and daughters, will directly contribute to boosting the nation’s economy. One important aspect of the water economy is health—well-being. Reports indicate that the Jal Jeevan Mission can prevent the untimely deaths of over 125,000 children. We will also be able to protect over 400,000 people each year from diseases like diarrhea, which means we will be able to reduce expenses on medical care.
Friends,
A significant contribution to this ‘Jan Bhagidari’ mission comes from our industrial sector as well. Today, I would like to thank those industries that have met net zero liquid discharge standards and water recycling goals. Many industries have initiated water conservation efforts as part of their corporate social responsibilities (CSR). Gujarat has set a new benchmark by utilizing CSR for water conservation. I have been informed that about 10,000 borewell recharge structures have been completed with the help of CSR initiatives in Surat, Valsad, Dang, Tapi and Navsari. Now, the Ministry of Jal Shakti and the Gujarat Government have jointly launched a campaign to create an additional 24,000 such structures under the ‘Jal Sanchay-Jan Bhagidari Abhiyan’. This campaign itself is a model that will inspire other states to undertake similar efforts in the future. I hope that together we will make Bharat a beacon of inspiration for water conservation for all of humanity. With this confidence, I extend my best wishes to all of you for the success of this campaign.
Thank you very much.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଗୁଜରାଟର ସୁରଟରେ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 SEP 2024 3:04PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ ସି.ଆର.ପାଟିଲ, ନିମୁବେନ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ବିଧାୟକଗଣ , ଜିଲ୍ଲାପାଳ, ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଡିଏମ୍‌, ଜିଲ୍ଲାପାଳ, ଅନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ ଏବଂ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ମାଟିରୁ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବିଗତ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ବ୍ୟାପକ ବୃଷ୍ଟିପାତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ହୋଇଛି, ଦେଶର ଏମିତି କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନାହିଁ। ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ତହସିଲରେ ଏତେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବା କେବେ ଶୁଣି ନ ଥିଲି କିମ୍ବା ଦେଖି ନ ଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟ ଏଥର ବହୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ଆସିଛି। ପ୍ରକୃତିର ପ୍ରକୋପକୁ ସହ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ପାଖରେ ସେମିତି କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଗୁଜୁରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ସ୍ୱଭାବ ରହିଛି । ଆମ ଦେଶର ସେମିତି କିଛି ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅଛି ଯେ ସେମାନେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଏକାଠି ହୋଇ ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ଆଜି ବି ଦେଶର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ଏମିତି ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ସମସ୍ୟା ଘେରରେ ରହିଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କେବଳ ଏକ ନୀତି ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ଏବଂ ଏମିତି କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହା ପୂର୍ଣ୍ଣ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏଥିରେ ଉଭୟ ଉଦାରତା ଏବଂ ଉତ୍ତର ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଆମର ଆକଳନ କରିବେ, ଜଳ ପ୍ରତି ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ମାନଦଣ୍ଡ ହେବ। କାରଣ ଏହା କେବଳ ସମ୍ବଳର ପ୍ରଶ୍ନ ନୁହେଁ; ଏହା ହେଉଛି ଜୀବନର ପ୍ରଶ୍ନ; ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ମାନବିକତାର ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଶ୍ନ। ତେଣୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିବା ୯ଟି ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ସଂକଳ୍ପ। ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ ଆଜି 'ଜନ ଭାଗିଦାରୀ' ମାଧ୍ୟମରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ, ଗୁଜୁରାଟ ସରକାରକୁ ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ବିଷୟରେ କଥା ଆସୁଛି, ଆମକୁ ସର୍ବଦା ଅନେକ ବାସ୍ତବତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । ପୃଥିବୀର ମାତ୍ର ୪ ପ୍ରତିଶତ ମିଠା ଜଳ ଭାରତ ପାଖରେ ରହିଛି। ଆମ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ବୁଝିବା ଦରକାର ଯେ ଏହା ମାତ୍ର ୪ ପ୍ରତିଶତ । ଭାରତରେ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ନଦୀ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳଜଳ ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜଳସ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏହି ସଙ୍କଟକୁ ଗଭୀର କରୁଛି।
ଏବଂ ସାଥିମାନେ,
ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ୱେ, କେବଳ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ଖୋଜିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଭାରତ ପାଖରେ ରହିଛି । ଏହାର କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତର ଜ୍ଞାନର ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରକୃତି ସଂରକ୍ଷଣ ଆମ ପାଇଁ ନୂଆ ଧାରଣା ନୁହେଁ; ଏହା ଆମ ପାଇଁ କେବଳ ତାତ୍ତ୍ୱିକ ଜ୍ଞାନ ନୁହେଁ । ପରିସ୍ଥିତି କାରଣରୁ ଏସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆମ ପାଖକୁ ଆସିନାହିଁ। ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚେତନାର ଏକ ଅଂଶ । ଆମେ ଏପରି ଏକ ସଂସ୍କୃତିର ଲୋକ ଅଟନ୍ତି, ଯେଉଁଠାରେଂ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ରୂପ କୁହାଯାଇଛି, ଏବଂ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଦେବୀ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛୁ । 'ସରୋବର'କୁ (ହ୍ରଦ) ଏବଂ 'କୁଣ୍ଡ' (ପୋଖରୀ)କୁ ମନ୍ଦିରର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ଗଙ୍ଗା ଆମର ମା' ; ନର୍ମଦା ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ମା' । ଗୋଦାବରୀ ଏବଂ କାବେରୀ ଆମର ମାଆ ଅଟନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ପର୍କ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଥାଏ । ଏପରିକି ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଜଳ ଓ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିଥିଲେ ।ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଗ୍ରନ୍ଥରେ କୁହାଯାଇଛି, “ଅଦ୍ରିଃ ସର୍ବାଣୀ ଭୂତାନୀ, ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରଭବନ୍ତିଚ । ତସ୍ମାତ ସର୍ବେଷୁ ଦାନେଷୁ ତୟୋଦାନଂ ବିଶିଷ୍ୟତେ। ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀ ଜଳରୁ ଉତ୍ପନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଜଳଦ୍ୱାରା ହିଁ ବଞ୍ôଚଥାନ୍ତି । ତେଣୁ ପାଣି ଦାନ କରିବା, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ହେଉଛି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦାନ। ଏହି କଥା ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ରହିମ ଦାସ କହିଥିଲେ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ପଢିଛୁ । ରହିମ ଦାସ କହିଥିଲେ ଯେ: ରହିମାନ ପାନି ରଖିଏ, ବିବିଜାନ ସୁବ୍ ସୁନ ! , ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ଜଳସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଉଚିତ୍‌; ବିନା ପାଣିରେ ସବୁ କିଛି ଉଜୁଡ଼ି ଯାଇଥାଏ। ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏଭଳି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ଓ ବ୍ୟାପକ ଚିନ୍ତାଧାରା ରଖୁଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ର ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିବା ଦରକାର।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଜରାଟର ସେହି ମାଟିରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି, ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାରେ ଅନେକ ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରାଯାଇଛି । ଦୁଇତିନି ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ ଅଛୁ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ନେଇ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଅଭାବ ଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲି ଯେ ଜଳ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ସମ୍ଭବ । ଦୀର୍ଘ ଦିନଧରି ଅଟକି ରହିଥିବା ସର୍ଦ୍ଦାର ସରୋବର ଡ୍ୟାମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ କରିଥିଲି। ସୌନି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଜରାଟରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁଠାରେର ଅତିରିକ୍ତ ଜଳ ଥିଲା । ସେଠାରୁ ପାଣି, ଜଳସଙ୍କଟ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏପରିକି ବିରୋଧୀ ସଦସ୍ୟମାନେ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଉପହାସ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିଛାଯାଉଥିବା ପାଇପରେ ପାଣି ନୁହେଁ, କେବଳ ବାୟୁ ବାହାରିବ, ବାୟୁ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ଗୁଜରାଟର ସଫଳତା, ଗୁଜରାଟରେ ମୋର ଅନୁଭୂତି ମୋତେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆମେ ଦେଶକୁ ଜଳ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିବା ।
ସାଥିମାନେ,
ଜଳସଂରକ୍ଷଣ କେବଳ ନୀତିର ବିଷୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ବିଷୟ । 'ଜାଗରୁକ୍ ଜନମାସସା' (ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା), 'ଜନ ଭାଗିଦାରୀ' (ଜନଭାଗିଦାରୀ) ଏବଂ 'ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ' (ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ) ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଆପଣଙ୍କୁ ମନେଥିବ ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜଳ ଓ ନଦୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ଯୋଜନା ଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଫଳାଫଳ ଦେଖିଛୁ । ଆମ ସରକାର ସମଗ୍ର ସମାଜ ଏବଂ ସମଗ୍ର ସରକାରୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପାଣି ସମସ୍ୟା ସମ୍ପର୍କିତ ସାଇଲୋକୁ ଭଙ୍ଗା ଯାଇଥିଲା। ସମଗ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି କ୍ରମେ ଆମେ ଏକ ପୃଥକ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଥିଲୁ। ଜଳ-ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଦେଶ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ 'ହର ଘର ଜଳ'ର ଶପଥ ନେଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ମାତ୍ର ୩ କୋଟି ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ମିଳୁଥିଲା। ଆଜି ୧୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ପାଉଛନ୍ତି। ଜଳ-ଜୀବନ ମିଶନ ଜରିଆରେ ଦେଶର ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ରୁ ଅଧିକ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳ ପହଞ୍ଚିଛି । ସ୍ଥାନୀୟ 'ଜଳ ସମିତି' (ଜଳ ସମିତି) ଏବେ ଜଳ-ଜୀବନ ମିଶନର ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନ ସମିତିଗୁଡିକ ତୁଲାଉଛଡ଼୍‌ତି। ଗୁଜରାଟରେ 'ଜଳ ସମିତି'ରେ ମହିଳାମାନେ ଯେପରି ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି, ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ 'ଜଳ ସମିତି'ରେ ମହିଳାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି କମିଟିଗୁଡ଼ିକରେ ଅତି କମରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳା ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ଜଳ ଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ପାରମ୍ପରିକ ଜଳଉତ୍ସର ନବୀକରଣ ହେଉ ଅବା ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ହିତାଧିକାରୀଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ନାଗରିକ ସମାଜ ଓ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଜନଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୬୦ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅମୃତ ସରୋବର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଏହା ଆମ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେହିଭଳି ଭୂତଳକୁ ଜଳ ରିଚାର୍ଜ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଅଟଳ ଭୂ-ଜଳ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଜଳଉତ୍ସ ପରିଚାଳନା ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି। ୨୦୨୧ରେ ଆମେ 'କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍‌' ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଆଜି ସହରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଗାଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୋକମାନେ 'କ୍ୟାଚ୍ ଦ ରେନ୍‌' ଅଭିଯାନରେ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି। 'ନମାମି ଗଙ୍ଗେ' ଯୋଜନା ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ। 'ନମାମି ଗଙ୍ଗେ' କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ପ୍ରତିଜ୍ଞା ପାଲଟିଛି। ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ତ୍ୟାଗ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଅପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରଥାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଉଛନ୍ତି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପରିବେଶ ପାଇଁ 'ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ' ପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛି। ଗଛ ଲଗାଇଲେ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ। କେବଳ ଗତ କିଛି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ମା'ଙ୍କ ନାମରେ ସାରା ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗଛ ଲଗାଯାଇଛି। ଏଭଳି ଅନେକ ଅଭିଯାନ ଅଛି, ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ରହିଛି ଏବଂ ଆଜି ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏହା ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ହ୍ରାସ, ପୁନଃବ୍ୟବହାର, ରିଚାର୍ଜ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ର ନୀତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା- ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହ୍ରାସ କରିବା ସେତେବେଳେ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ଆମକୁ ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର, ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡିକୁ ରିଚାର୍ଜ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷିତ ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ନୂଆ ନୂଆ ପଦ୍ଧତି ଅବଲମ୍ବନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଅଭିନବ ହେବାକୁ ପଡିବ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଆମର ଜଳ ଆବଶ୍ୟକତାର ୮୦ ପ୍ରତିଶତ କୃଷି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଆମ ସରକାର ନିରନ୍ତର କୃଷି ଦିଗରେ ଡ୍ରିପ୍ ଜଳସେଚନ ଭଳି ଜ୍ଞାନକୌଶଳକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ' ଭଳି ଅଭିଯାନ, ଏହି ଦ୍ୱାରା ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହ ନିମ୍ନ ଜଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ବଢ଼ାଉଛି। ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଓ ବାଜରା ଭଳି ଜଳ ଉପଯୋଗୀ ଫସଲ ଚାଷକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ରାଜ୍ୟ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଫସଲ ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରନ୍ତୁ । ଆମକୁ କ୍ଷେତ ନିକଟରେ ପୋଖରୀ ଏବଂ ଜଳଭଣ୍ଡାର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ଜଳ ରିଚାର୍ଜ ପାଇଁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ସାଥିମାନେ
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜଳର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ସଫଳତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଳ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଜଡିତ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଇଞ୍ଜିନିୟର, ପ୍ଲମ୍ବର, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିସିଆନ୍ ଓ ମ୍ୟାନେଜରଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ସାଢେ ୫ କୋଟି ଘଣ୍ଟା ସଞ୍ଚୟ ହେବ। ବିଶେଷ କରି ଆମ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ, ଯାହା ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ସିଧାସଳଖ ସହାୟକ ହେବ। ଜଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ-ଆରୋଗ୍ୟ। ରିପୋର୍ଟ ରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ୧ଲକ୍ଷ ୨୫ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଶିଶୁଙ୍କ ଅକାଳ ମୃତ୍ୟୁକୁ ରୋକାଯାଇପାରିବ । ଆମେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୪ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଡାଇରିଆ ଭଳି ରୋଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ ଚିକିତ୍ସା ସେବା ରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ ।
ସାଥିମାନେ
ଏହି 'ଜନ ଭାଗିଦାରୀ' ଅଭିଯାନରେ ଆମ ର ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଆଜି, ମୁଁ ସେହି ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ ନେଟ୍ ଶୂନ୍ୟ ତରଳ ନିଷ୍କାସନ ମାନକ ଏବଂ ଜଳ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି । କର୍ପୋରେଟ ସାମାଜିକ ଦାୟିତ୍ୱ (ସିଏସଆର)ର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସିଏସଆରକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଗୁଜରାଟ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ଯେ ସୁରଟ, ବଲସାଡ, ଡାଙ୍ଗ, ତାପି ଏବଂ ନବସାରୀରେ ସିଏସଆର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହାୟତାରେ ପ୍ରାୟ ୧୦ହଜାର ବୋରୱେଲ ରିଚାର୍ଜ ଢାଞ୍ଚା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ଏବେ ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାର ମିଳିତ ଭାବେ 'ଜଳ ସଞ୍ଚୟ-ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଅଭିଯାନ' ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ୨୪ହଜାର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଭିଯାନ ନିଜେ ଏକ ମଡେଲ ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମାନ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆମେ ମିଳିମିଶି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ଭାରତକୁ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ପାଇଁ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ତିଆରି କରିବି। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ