Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the National Conference of District Judiciary
31 AUG 2024 1:41PM by PIB Delhi
Present in the program Chief Justice of India, Shri D.Y. Chandrachud ji, Justice Shri Sanjiv Khanna ji, Justice B.R. Gavai ji, Union Minister of Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General R. Venkataramani ji, Chairman of the Supreme Court Bar Council, Shri Kapil Sibal ji, Chairman of the Bar Council of India, Shri Manan Kumar Mishra ji, all judges of the Supreme Court, Chief Justices of High Courts, district judges, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Your serious demeanour makes me feel that this ceremony is quite solemn. Just a few days ago, I attended the Platinum Jubilee Ceremony of the Rajasthan High Court. And today, on the occasion of the 75th anniversary of the Supreme Court's journey, there is a National Conference of the District Judiciary happening. The 75 years of the Supreme Court are not just the journey of an institution; it is a journey of the Indian Constitution and constitutional values! It is the journey of Bharat maturing as a democracy! And the contributions of our Constitution makers and many eminent personalities of the judiciary have been of great significance in this journey. This journey also includes the contribution of millions of citizens who, in every circumstance, kept their faith unwavering in the judiciary. The people of Bharat have never doubted the Supreme Court, or our judiciary. Therefore, these 75 years of the Supreme Court further enhance Bharat’s pride as the Mother of Democracy. It strengthens our cultural proclamation which says, "Satyameva Jayate, Nanritam" (Truth alone triumphs, not falsehood). As the nation celebrates 75 years of independence, it is about to mark the 75th anniversary of the Constitution. Therefore, there is pride, glory, and inspiration in this moment. I extend my heartfelt congratulations to all jurists and the entire nation on this occasion. I also extend my best wishes to the National District Judiciary Conference which is being held at this time.
Friends,
In our democracy, the judiciary is considered the custodian of the Constitution. This in itself is a very significant responsibility. We can proudly say that the Supreme Court and our judiciary have made efforts to fulfill this responsibility well. After independence, the judiciary protected the spirit of justice, even during the dark period of Emergency. At that time, the judiciary played an essential role in safeguarding the Constitution. The Supreme Court also protected fundamental rights when they were attacked. Moreover, whenever the question of national security arose, the judiciary upheld national interest above all and protected Bharat’s unity. Amidst all these achievements, I congratulate all the scholars for these memorable 75 years.
Friends,
In the past 10 years, the country has made several efforts to make justice accessible. Work is being done at a mission level for the modernization of courts, in which the collaboration of the Supreme Court and the judiciary has been significant. Today, this event of the District Judiciary is another example of the same effort. Earlier, it was mentioned here that the Supreme Court and the Gujarat High Court jointly organized the "All India District Court Judges Conference." Such events are very crucial for the ease of justice. I have been informed that over the next two days, several important issues will be discussed here, such as the management of pending cases, human resources, and the improvement of the legal fraternity. You have selected all the necessary topics for discussion. I am pleased that, alongside all these, a session on Judicial Wellness will also be held over the next two days. Personal wellness is the foremost requirement for social well-being. This will help us prioritize health in our work culture.
Friends,
We all know that in this Amrit Kaal of independence, the dream of 140 crore Indians is a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) and a ‘Naya Bharat’ (New India)! Naya Bharat means a modern Bharat with thought and resolution! Our judiciary is a strong pillar of this vision, especially our District Judiciary. The District Judiciary is the foundation of the Indian judicial system. The common citizen of the country first knocks on your doors for justice. Therefore, it is the first centre of justice, the first step. Making it fully capable and modern is a priority for the country. I am confident that this national conference, with its discussions, will help meet the expectations of the nation.
Friends,
If there is any meaningful parameter for the development of any country, it is the standard of living of the common person. The standard of living of the common person is determined by their ease of living. And simple, accessible justice is an essential condition for ease of living. This will only be possible when our district courts are equipped with modern infrastructure and technology. We all know that today, around 4.5 crore cases are pending in district courts. Several efforts have been made over the past decade to eliminate this delay in justice. Over the last 10 years, the country has spent nearly 8,000 crore rupees on the development of judicial infrastructure. You will also be pleased to know that 75 percent of the amount spent on judicial infrastructure over the past 25 years has been spent in the last 10 years. In these 10 years alone, over 7,500 court halls and 11,000 residential units have been prepared for the District Judiciary.
Friends,
Whenever I come among the legal fraternity, the topic of e-courts naturally comes up. This technological intervention/innovation has not only accelerated judicial processes but also rapidly reduced the troubles faced by everyone from lawyers to litigants. Today, courts across the country are being digitized. And as I mentioned, the Supreme Court's e-Committee is playing a crucial role in all these efforts.
Friends,
Last year, the third phase of the e-Courts project was also approved. We are moving towards creating a unified technology platform. Emerging technologies like Artificial Intelligence and Optical Character Recognition will be used under this. We will be able to analyze pending cases and even predict future litigations. Technology will integrate police, forensics, jails, and courts, and will speed up their work as well. We are moving towards a justice system that will be fully future-ready.
Friends,
You know that in a significant change, along with infrastructure and technology, rules, policies, and intent also play a role. Therefore, after seven decades of independence, the country has made such a significant and crucial change in our legal framework for the first time. We have received a new Indian legal code in the form of the Bharatiya Nyaya Sanhita. The spirit of these laws is ‘Citizen First, Dignity First, and Justice First’. Our criminal laws have been freed from the colonial mindset of rulers and subjects. British laws like sedition have been abolished. The Bharatiya Nyaya Sanhita is not only about punishing citizens but also about providing security to citizens. That is why, on one hand, strict laws have been made against crimes against women and children, and on the other hand, community service has been provisioned as a punishment for minor offenses for the first time. Under the Bharatiya Sakshya Adhiniyam, electronic and digital records are now recognized as evidence. Summons can now be sent electronically under the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. This will also reduce the burden of pending cases on the judiciary. I urge that new initiatives should be taken to train the district judiciary in this new system under the guidance of the Supreme Court. Our judges and lawyer colleagues can also be part of this campaign. Lawyers and Bar Associations also have a crucial role in familiarizing the public with this new system.
Friends,
I want to raise another burning issue facing the country and society. Today, atrocities against women and the safety of children are serious concerns of society. Several strict laws have been enacted in the country for the safety of women. In 2019, the government proposed the establishment of fast-track special courts. Under this, there is a provision for deposition centres for key witnesses. District Monitoring Committees can play a significant role in this as well. This committee includes the district judge, DM, and SP. Their role is crucial in coordinating between the different aspects of the Criminal Justice System. We need to make these committees more active. The faster decisions are made in cases related to atrocities against women, the more confidence the half of the population will have in their safety.
Friends,
I believe that the discussions here will yield valuable solutions for the country, and the path to 'Justice to all' will be strengthened. Once again, I extend my best wishes to all of you for this sacred ceremony and gathering, with the hope that this deliberation will yield the nectar of wisdom.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জিলা ন্যায়পালিকাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী পাঠ
31 AUG 2024 1:41PM by PIB Guwahati
কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থাকে ভাৰতৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ ডি ৱাই চন্দ্ৰচুদ জী, ন্যায়াধীশ শ্ৰী সঞ্জীৱ খান্না জী, ন্যায়াধীশ বি আৰ গাৱৈ জী, দেশৰ আইন মন্ত্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱাল জী, এটৰ্নী জেনেৰেল আৰ ভেংকট ৰমণি জী, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ বাৰ কাউন্সিলৰ অধ্যক্ষ শ্ৰীযুত। কপিল ছিবাল জী, ভাৰতীয় বাৰ কাউন্সিলৰ সভাপতি ভাই মনন কুমাৰ মিশ্ৰ, উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ সকলো ন্যায়াধীশ, উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ মুখ্য ন্যায়াধীশ, জিলা ন্যায়াধীশ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ভদ্ৰ মহিলাসকল!
আপোনালোকে সকলো যথেষ্ট গম্ভীৰ ব্যক্তি, গতিকে এই অনুষ্ঠানটোও বৰ গুৰু-গম্ভীৰ হ’ব বুলি মই অনুভৱ কৰিছো। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে মই ৰাজস্থান উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ প্লেটিনাম জয়ন্তী অনুষ্ঠানলৈ গৈছিলো।আৰু, আজি উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৭৫ বছৰীয়া যাত্ৰাৰ স্মৃতিত জিলা ন্যায়পালিকাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ৭৫ বছৰ, এয়া কেৱল এটা প্ৰতিষ্ঠানৰ যাত্ৰা নহয়। এয়া ভাৰতৰ সংবিধান আৰু সাংবিধানিক মূল্যবোধৰ যাত্ৰা! গণতন্ত্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ অধিক পৰিপক্ক হোৱাৰ এই যাত্ৰা! আৰু এই যাত্ৰাত আমাৰ সংবিধান নিৰ্মাতাসকলৰ লগতে ন্যায়পালিকাৰ বহু জ্ঞানী ব্যক্তিৰ অৱদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
ইয়াৰ লগতে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম কোটি কোটি দেশবাসীৰ অৱদান আছে, যিয়ে প্ৰতিটো পৰিস্থিতিত ন্যায়পালিকাৰ দৃঢ়তাৰ ওপৰত নিজৰ বিশ্বাস ৰাখিছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে কেতিয়াও উচ্চতম ন্যায়ালয়, আমাৰ ন্যায়পালিকাক অবিশ্বাস কৰা নাছিল। গতিকে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ এই ৭৫ বছৰে গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে ভাৰতৰ গৌৰৱ আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ সাংস্কৃতিক শ্লোগানটোৱে শক্তি প্ৰদান কৰে য’ত লিখা আছে – সত্যদেৱ জয়তে, ননৰিতাম। এই সময়ত দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি সংবিধানৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উদযাপন কৰিবলৈ ওলাইছে। গতিকে, এই উপলক্ষতো গৌৰৱ, সন্মান আৰু প্ৰেৰণা আছে। এই উপলক্ষে আপোনালোক সকলো ন্যায়িক আৰু সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো। এই উপলক্ষে ৰাষ্ট্ৰীয় জিলা ন্যায়পালিকাৰ সন্মিলনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটিৰ বাবে আপোনালোকক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গণতন্ত্ৰত ন্যায়পালিকাক সংবিধানৰ ৰক্ষক হিচাপে গণ্য কৰা হয়। এইটো নিজৰ মাজতে এক বৃহৎ দায়িত্ব। আমি সন্তুষ্টিৰে ক’ব পাৰো যে উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু আমাৰ ন্যায়পালিকাই এই দায়িত্ব অতি সুন্দৰভাৱে পালন কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে। স্বাধীনতাৰ পিছত ন্যায়পালিকাৰে ন্যায়ৰ মনোভাৱ ৰক্ষা কৰিছিল, আনকি জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ দৰে অন্ধকাৰ সময়তো। তাৰ পিছত সংবিধান ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ন্যায়পালিকাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। মৌলিক অধিকাৰক আক্রমণ কৰাৰ সময়ত উচ্চতম ন্যায়ালয়েও সেইবোৰক সুৰক্ষা দিছিল। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, যেতিয়াই ৰাষ্ট্রীয় নিৰাপত্তাৰ প্রশ্ন আহিছিল, ন্যায়পালিকায়েও জাতীয় স্বার্থক প্রধান কৰি ৰাখি ভাৰতৰ ঐক্য ৰক্ষা কৰি আহিছে৷ এই সকলোবোৰ সাফল্যৰ মাজতে আপোনালোক সকলো পণ্ডিতক এই স্মৰণীয় ৭৫ বছৰৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত দেশে ন্যায় সুলভ কৰি তোলাৰ বাবে বহু প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। আদালতৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে মিছন পৰ্যায়ত কাম চলি আছে। এই ক্ষেত্ৰত উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু ন্যায়পালিকাৰ সহযোগিতাই ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আজি জিলা ন্যায়পালিকাৰ এই কাৰ্যসূচী ইয়াৰ আন এক উদাহৰণ। ইয়াৰ পূৰ্বে ইয়াত একাংশ লোকে উল্লেখ কৰা মতে, উচ্চতম ন্যায়ালয় আৰু গুজৰাট উচ্চ ন্যায়ালয়ে যৌথভাৱে “অল ইণ্ডিয়া জিলা আদালতৰ ন্যায়াধীশ সন্মিলন” আয়োজন কৰিছিল। ইজ অৱ জাষ্টিছৰ বাবে এনেধৰণৰ অনুষ্ঠান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মোক কোৱা হৈছে, ইয়াত বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় অহা দুদিনত আলোচনা কৰা হ’ব। বিচাৰধীন গোচৰৰ ব্যৱস্থাপনা, মানৱ সম্পদৰ উন্নতি আৰু আইনী ভ্ৰাতৃত্ববোধ। আলোচনাৰ বাবে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আপুনি সিদ্ধান্ত লৈছে। মই সুখী যে, এই সকলোবোৰৰ লগতে, অহা দুদিনত ন্যায়িক সুস্থতাৰ ওপৰত এখন অধিৱেশনৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ব্যক্তিগত সুস্থতা...সামাজিক সুস্থতা প্ৰথম প্ৰয়োজন। ইয়াৰ দ্বাৰা আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতিত স্বাস্থ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াত সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি সকলোৱে জানো যে আজি স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগত ১৪০ কোটি দেশবাসীৰ এটাই সপোন আছে – উন্নত ভাৰত, নতুন ভাৰত! নতুন ভাৰত মানে চিন্তা আৰু দৃঢ়তাৰে এখন আধুনিক ভাৰত! আমাৰ ন্যায়পালিকা এই দৃষ্টিভংগীৰ এক শক্তিশালী স্তম্ভ। বিশেষকৈ আমাৰ জিলা ন্যায়পালিকাৰ। জিলা ন্যায়পালিকা ভাৰতীয় ন্যায়িক ব্যৱস্থাৰ ভেটি। ভাৰতৰ সাধাৰণ নাগৰিকে ন্যায়ৰ বাবে প্ৰথমে আপোনালোৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰে। গতিকে এইটোৱেই হৈছে ন্যায়ৰ প্ৰথম কেন্দ্ৰ, এইটোৱেই প্ৰথম পদক্ষেপ। সকলো দিশতে সক্ষম আৰু আধুনিক হোৱাটো দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ। এই ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন আৰু ইয়াত অনুষ্ঠিত হোৱা আলোচনাই দেশৰ আশা পূৰণত সহায় কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস।
বন্ধুসকল,
যিকোনো দেশত যদি উন্নয়নৰ কোনো আটাইতকৈ অৰ্থপূৰ্ণ পৰিমাপ থাকে তেন্তে সেয়া হ’ল সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন ধাৰণৰ মানদণ্ড। এজন সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন-যাপনৰ মানদণ্ড তেওঁৰ জীৱন-যাপনৰ সহজতাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। আৰু, সহজ আৰু সহজ ন্যায় সহজ জীৱন যাপনৰ এক অপৰিহাৰ্য চৰ্ত। আমাৰ জিলা আদালতসমূহ আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিৰে সজ্জিত হ’লেহে সেয়া সম্ভৱ হ’ব। আমি সকলোৱে জানো যে আজি প্ৰায় ৪.৫ কোটি গোচৰ জিলা আদালতত বিচাৰাধীন হৈ আছে। ন্যায়ৰ এই বিলম্বৰ অন্ত পেলাবলৈ যোৱা দশকত বহু স্তৰত কাম কৰা হৈছে। যোৱা ১০ বছৰত ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ বাবে দেশে প্ৰায় ৮ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। আপুনি আৰু এটা তথ্য জানি সুখী হ’ব। যোৱা ২৫ বছৰত ন্যায়িক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ব্যয় কৰা ধনৰ ৭৫ শতাংশ ধন কেৱল যোৱা ১০ বছৰতহে ব্যয় কৰা হৈছে। এই ১০ বছৰত জিলা ন্যায়পালিকাৰ বাবে সাড়ে ৭ হাজাৰৰো অধিক আদালত হল আৰু ১১ হাজাৰ আৱাসিক ইউনিট প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়াই মই আইনী সমূদায়ৰ মাজলৈ আহোঁ, তেতিয়াই ই-ক’ৰ্টৰ বিষয়টো ওলোৱাটো অতি স্বাভাৱিক। প্ৰযুক্তিৰ এই হস্তক্ষেপ/উদ্ভাৱনে ন্যায়িক প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰাই নহয়...অধিবক্তাৰ পৰা অভিযোগকাৰীলৈকে সকলোৰে সমস্যাও হ্ৰাস কৰিছে। আজি দেশত আদালত ডিজিটাইজ কৰা হৈছে। আৰু মই কোৱাৰ দৰে এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাত উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ই-কমিটিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ ই-কোৰ্টছ প্ৰকল্পৰ তৃতীয় পৰ্যায়তো অনুমোদন জনোৱা হৈছিল। আমি এক ঐক্যবদ্ধ প্ৰযুক্তিৰ মঞ্চ সৃষ্টিৰ দিশত আগবাঢ়িছো। ইয়াৰ অধীনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, অপটিকেল চৰিত্ৰ চিনাক্তকৰণৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব। আমি বিচাৰাধীন গোচৰসমূহ বিশ্লেষণ কৰিব পাৰিম আৰু লগতে ভৱিষ্যতৰ গোচৰৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিব পাৰিম। আৰক্ষী, ফৰেনছিক, জেল আৰু আদালত। প্ৰযুক্তিয়ে তেওঁলোকক একত্ৰিত কৰিব আৰু লগতে তেওঁলোকৰ কাম ক্ষিপ্ৰতা বৃদ্ধি কৰিব। আমি এনে এখন ন্যায় ব্যৱস্থাৰ দিশে আগবাঢ়িছো যিখন সম্পূৰ্ণৰূপে ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু হ’ব।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানে যে বৃহৎ পৰিৱৰ্তনত আন্তঃগাঁথনি আৰু প্ৰযুক্তিৰ লগতে নিয়ম, নীতি আৰু উদ্দেশ্যেইও গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। সেয়েহে স্বাধীনতাৰ ৭ দশকৰ পাছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশে আমাৰ আইনী কাঠামোত এনে বৃহৎ আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। ভাৰতীয় ন্যায়িক সংহিতাৰ ৰূপত আমি নতুন ভাৰতীয় ন্যায়িক সংবিধান পাইছো। এই আইনসমূহৰ মনোভাৱ হ’ল – ‘নাগৰিক প্ৰথম, মৰ্যাদা প্ৰথম আৰু ন্যায় প্ৰথম’। আমাৰ অপৰাধমূলক আইনসমূহ শাসক আৰু দাসৰ ঔপনিৱেশিক চিন্তাধাৰাৰ পৰা মুক্ত হৈ পৰিছে। চেডিচনৰ দৰে ইংৰাজী আইন বিলুপ্ত কৰা হৈছে। ন্যায় সংহিতাই নাগৰিকক শাস্তি দিব বুলি ধাৰণাটোৱেই ইয়াত একমাত্ৰ নহয়। কিন্তু আমি নাগৰিকক নিৰাপত্তাও দিব লাগিব। সেইবাবেই এফালে নাৰী আৰু শিশুৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে। আনহাতে, প্ৰথমবাৰৰ বাবে সৰু সৰু অপৰাধৰ শাস্তি হিচাপে সামূহিক সেৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইলেক্ট্ৰনিক আৰু ডিজিটেল ৰেকৰ্ডকো ভাৰতীয় প্ৰমাণ আইনৰ অধীনত প্ৰমাণ হিচাপে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। ভাৰতীয় অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষা সংহিতাৰ অধীনত ইলেক্ট্ৰনিক মোডত চমন প্ৰেৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ন্যায়পালিকাৰ ওপৰত বিচাৰাধীন গোচৰৰ বোজাও হ্ৰাস পাব। মোৰ অনুৰোধ হ’ব যে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনাত জিলা ন্যায়পালিকাক এই নতুন ব্যৱস্থাত প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবেও নতুন পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজন।আমাৰ বিচাৰক আৰু অধিবক্তা সহকৰ্মীসকলো এই অভিযানৰ অংশ হ’ব পাৰে। এই নতুন ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে জনসাধাৰণক সজাগ কৰাত আমাৰ অধিবক্তা আৰু বাৰ এছ’চিয়েশ্যনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ সন্মুখত দেশ আৰু সমাজৰ আন এক জ্বলন্ত বিষয় উত্থাপন কৰিব বিচাৰিছো। আজি নাৰীৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰ আৰু শিশুৰ সুৰক্ষা সমাজৰ এক গুৰুতৰ চিন্তাৰ বিষয়। মহিলাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে দেশত বহু কঠোৰ আইন প্ৰণয়ন কৰা হৈছে।২০১৯ চনত চৰকাৰে ফাষ্ট ট্ৰেক বিশেষ আদালত স্থাপনৰ পৰিকল্পনা কৰিছিল। ইয়াৰ অধীনত গুৰুত্বপূৰ্ণ সাক্ষীৰ বাবে জবানবন্দী কেন্দ্ৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াতো জিলা নিৰীক্ষণ সমিতিৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব পাৰে। জিলা ন্যায়াধীশ, ডি এম আৰু এছ পিও এই কমিটীত অন্তৰ্ভুক্ত। অপৰাধমূলক ন্যায় ব্যৱস্থাৰ বিভিন্ন দিশৰ মাজত সমন্বয় স্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ভূমিকা গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি এই সমিতিসমূহক অধিক সক্ৰিয় কৰি তুলিব লাগিব। নাৰীৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰৰ সৈতে জড়িত গোচৰত যিমানেই ক্ষীপ্ৰতাৰে সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ব, সিমানেই আধা জনসংখ্যাই নিৰাপত্তাৰ নিশ্চয়তা লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
ইয়াত যি আলোচনা হ’ব, সেই আলোচনাই দেশৰ বাবে মূল্যৱান সমাধানৰ ফল দিব আৰু ‘সকলোৰে বাবে ন্যায়’ৰ পথ শক্তিশালী কৰিব বুলি মোৰ বিশ্বাস৷ এই পবিত্ৰ অনুষ্ঠান আৰু সমাৱেশ আৰু চিন্তা-চৰ্চাৰ পৰা নিশ্চিতভাৱে অমৃতৰ উন্মেষ ঘটিব বুলি আশাৰে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।