Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the National Conference of District Judiciary
31 AUG 2024 1:41PM by PIB Delhi
Present in the program Chief Justice of India, Shri D.Y. Chandrachud ji, Justice Shri Sanjiv Khanna ji, Justice B.R. Gavai ji, Union Minister of Law and Justice, Shri Arjun Ram Meghwal ji, Attorney General R. Venkataramani ji, Chairman of the Supreme Court Bar Council, Shri Kapil Sibal ji, Chairman of the Bar Council of India, Shri Manan Kumar Mishra ji, all judges of the Supreme Court, Chief Justices of High Courts, district judges, other distinguished guests, ladies and gentlemen!
Your serious demeanour makes me feel that this ceremony is quite solemn. Just a few days ago, I attended the Platinum Jubilee Ceremony of the Rajasthan High Court. And today, on the occasion of the 75th anniversary of the Supreme Court's journey, there is a National Conference of the District Judiciary happening. The 75 years of the Supreme Court are not just the journey of an institution; it is a journey of the Indian Constitution and constitutional values! It is the journey of Bharat maturing as a democracy! And the contributions of our Constitution makers and many eminent personalities of the judiciary have been of great significance in this journey. This journey also includes the contribution of millions of citizens who, in every circumstance, kept their faith unwavering in the judiciary. The people of Bharat have never doubted the Supreme Court, or our judiciary. Therefore, these 75 years of the Supreme Court further enhance Bharat’s pride as the Mother of Democracy. It strengthens our cultural proclamation which says, "Satyameva Jayate, Nanritam" (Truth alone triumphs, not falsehood). As the nation celebrates 75 years of independence, it is about to mark the 75th anniversary of the Constitution. Therefore, there is pride, glory, and inspiration in this moment. I extend my heartfelt congratulations to all jurists and the entire nation on this occasion. I also extend my best wishes to the National District Judiciary Conference which is being held at this time.
Friends,
In our democracy, the judiciary is considered the custodian of the Constitution. This in itself is a very significant responsibility. We can proudly say that the Supreme Court and our judiciary have made efforts to fulfill this responsibility well. After independence, the judiciary protected the spirit of justice, even during the dark period of Emergency. At that time, the judiciary played an essential role in safeguarding the Constitution. The Supreme Court also protected fundamental rights when they were attacked. Moreover, whenever the question of national security arose, the judiciary upheld national interest above all and protected Bharat’s unity. Amidst all these achievements, I congratulate all the scholars for these memorable 75 years.
Friends,
In the past 10 years, the country has made several efforts to make justice accessible. Work is being done at a mission level for the modernization of courts, in which the collaboration of the Supreme Court and the judiciary has been significant. Today, this event of the District Judiciary is another example of the same effort. Earlier, it was mentioned here that the Supreme Court and the Gujarat High Court jointly organized the "All India District Court Judges Conference." Such events are very crucial for the ease of justice. I have been informed that over the next two days, several important issues will be discussed here, such as the management of pending cases, human resources, and the improvement of the legal fraternity. You have selected all the necessary topics for discussion. I am pleased that, alongside all these, a session on Judicial Wellness will also be held over the next two days. Personal wellness is the foremost requirement for social well-being. This will help us prioritize health in our work culture.
Friends,
We all know that in this Amrit Kaal of independence, the dream of 140 crore Indians is a ‘Viksit Bharat’ (Developed India) and a ‘Naya Bharat’ (New India)! Naya Bharat means a modern Bharat with thought and resolution! Our judiciary is a strong pillar of this vision, especially our District Judiciary. The District Judiciary is the foundation of the Indian judicial system. The common citizen of the country first knocks on your doors for justice. Therefore, it is the first centre of justice, the first step. Making it fully capable and modern is a priority for the country. I am confident that this national conference, with its discussions, will help meet the expectations of the nation.
Friends,
If there is any meaningful parameter for the development of any country, it is the standard of living of the common person. The standard of living of the common person is determined by their ease of living. And simple, accessible justice is an essential condition for ease of living. This will only be possible when our district courts are equipped with modern infrastructure and technology. We all know that today, around 4.5 crore cases are pending in district courts. Several efforts have been made over the past decade to eliminate this delay in justice. Over the last 10 years, the country has spent nearly 8,000 crore rupees on the development of judicial infrastructure. You will also be pleased to know that 75 percent of the amount spent on judicial infrastructure over the past 25 years has been spent in the last 10 years. In these 10 years alone, over 7,500 court halls and 11,000 residential units have been prepared for the District Judiciary.
Friends,
Whenever I come among the legal fraternity, the topic of e-courts naturally comes up. This technological intervention/innovation has not only accelerated judicial processes but also rapidly reduced the troubles faced by everyone from lawyers to litigants. Today, courts across the country are being digitized. And as I mentioned, the Supreme Court's e-Committee is playing a crucial role in all these efforts.
Friends,
Last year, the third phase of the e-Courts project was also approved. We are moving towards creating a unified technology platform. Emerging technologies like Artificial Intelligence and Optical Character Recognition will be used under this. We will be able to analyze pending cases and even predict future litigations. Technology will integrate police, forensics, jails, and courts, and will speed up their work as well. We are moving towards a justice system that will be fully future-ready.
Friends,
You know that in a significant change, along with infrastructure and technology, rules, policies, and intent also play a role. Therefore, after seven decades of independence, the country has made such a significant and crucial change in our legal framework for the first time. We have received a new Indian legal code in the form of the Bharatiya Nyaya Sanhita. The spirit of these laws is ‘Citizen First, Dignity First, and Justice First’. Our criminal laws have been freed from the colonial mindset of rulers and subjects. British laws like sedition have been abolished. The Bharatiya Nyaya Sanhita is not only about punishing citizens but also about providing security to citizens. That is why, on one hand, strict laws have been made against crimes against women and children, and on the other hand, community service has been provisioned as a punishment for minor offenses for the first time. Under the Bharatiya Sakshya Adhiniyam, electronic and digital records are now recognized as evidence. Summons can now be sent electronically under the Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita. This will also reduce the burden of pending cases on the judiciary. I urge that new initiatives should be taken to train the district judiciary in this new system under the guidance of the Supreme Court. Our judges and lawyer colleagues can also be part of this campaign. Lawyers and Bar Associations also have a crucial role in familiarizing the public with this new system.
Friends,
I want to raise another burning issue facing the country and society. Today, atrocities against women and the safety of children are serious concerns of society. Several strict laws have been enacted in the country for the safety of women. In 2019, the government proposed the establishment of fast-track special courts. Under this, there is a provision for deposition centres for key witnesses. District Monitoring Committees can play a significant role in this as well. This committee includes the district judge, DM, and SP. Their role is crucial in coordinating between the different aspects of the Criminal Justice System. We need to make these committees more active. The faster decisions are made in cases related to atrocities against women, the more confidence the half of the population will have in their safety.
Friends,
I believe that the discussions here will yield valuable solutions for the country, and the path to 'Justice to all' will be strengthened. Once again, I extend my best wishes to all of you for this sacred ceremony and gathering, with the hope that this deliberation will yield the nectar of wisdom.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীগী জাতিগী থাক্কী মীফমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
31 AUG 2024 1:41PM by PIB Imphal
থৌরম অদুদা ভারতকী চীফ জস্তিস দি.ৱাই. চন্দ্রচুদ জী, জস্তিস শ্রী সঞ্জীব খান্না জী, জস্তিস বি.আর. গবই জী, লৈবাক অসিগী লো মন্ত্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল জী, এতর্নি জেনরেল আর. কপিল সিবলজী, বার কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়াগী চেয়রমেন ব্রাদার মানন কুমার মিশ্রজী, সুপ্রিম কোর্তকী জজশিং, হাই কোর্তকী চীফ জস্তিশিং, দিস্ত্রিক্ত জজশিং, অতৈ মকোক থোংবশিং, নুপীমচাশিং অমসুং নুপাশিং!
অদোমগী মীশিং অসি য়াম্না মরুওই, মরম অদুনা থৌরম অসিসু য়াম্না মরুওই হায়না ঐনা ফাওই। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ঐহাক রাজস্থান হাই কোর্তকী প্লাতিনম জুবিলী থৌরমদা চৎখি। ঙসিসু সুপ্রিম কোর্তকী চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীশিংগী নেস্নেল কনফরেন্স অমা পাংথোক্লি। সুপ্রিম কোর্তকী চহি ৭৫ অসি ইন্সতিত্যুসন অমগী খোঙচৎ নত্তে। মসি ভারতকী সংবিধান অমসুং সংবিধানগী ভেল্যুশিংগী খোঙচৎনি! মসি ভারতনা দেমোক্রেসী অমা ওইনা হেন্না মপুং ফাহনবা খোঙচৎনি! অমসুং মসিগী খোঙচৎ অসিদা, ঐখোয়গী সংবিধান শেম্লিবশিং, জুদিসিয়রীগী শক্নাইরবা মীওই কয়াগী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই। মসিদা, মীরোল অমগী মথং অমনা, লৈয়াক অসিগী মীওই করোর কয়াগী থৌদাংসু য়াওরি। ভারতকী মীয়াম্না সুপ্রিম কোর্ত, ঐখোয়গী জুদিসিয়রীদা থাজবা মাংবা য়াওখিদে। মরম অদুনা, সুপ্রিম কোর্তকী চহি ৭৫ অসিনা ভারতপু দেমোক্রেসীগী মমানা ওইবগী ইকাই খুম্নবা অদু মখা তানা হেনগৎহল্লি। মখোয়না ঐখোয়গী কলচরেল প্রোক্লেমেসন অসিবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, মসিনা হায়রি - 'সত্যমেব জয়তে, ননরিতম'। হৌজিক লৈবাক অসিনা মনিংতম্বা চহি ৭৫ মপুং ফারক্লবা মতুংদা সংবিধানগী ৭৫শুবা চহিগী থৌরম পাংথোক্কদৌরি। মরম অদুনা, থৌরম অসিদা চাউথোকচবা, ইকাই খুম্নবা অমসুং ইথিল পীবা লৈ। ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু, আইনগী মীওইশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই পুম্নমকপু থৌরম অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসিগী থৌরম অসিদা নেশনেল দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রী কনফরেন্সকী মরুওইবা থৌরম অসিগা মরী লৈননা ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী দেমোক্রেসীদা, জুদিসিয়রী অসি সংবিধানগী ঙাক্লৌনি হায়না লৌই। মসি মশামক্না অচৌবা থৌদাং অমনি। সুপ্রিম কোর্ত, ঐখোয়গী জুদিসিয়রীনা মসিগী থৌদাং অসি য়াম্না ফজনা পাংথোক্নবা হোৎনখ্রে হায়না ঐখোয়না অপেনবা পোকপগা লোয়ননা হায়জবা য়াই। নীংতম্বগী মতুংদা, জুদিসিয়রীনা অচুম্বা ৱায়েলগী ৱাখল্লোনবু ঙাকখি, ইমর্জেন্সীগুম্বা অৱাবা মতম অমা লাকখি। মতম অদুদা কন্সতিত্যুসন ঙাকপদা জুদিসিয়রীনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ফন্দামেন্তেল রাইতশিং লান্দারকপা মতমদা সুপ্রিম কোর্তনা মখোয়বু ঙাকখি। অমসুং মসি খক্তা নত্তে, মতম খুদিংদা নেস্নেল সেক্যুরিতীদা শীংনরকপা মতমদা, জুদিসিয়রীনা নেস্নেল ইন্তরেস্তপু খ্বাইদগী মরুওইনা থমদুনা ভারতকী অপুনবা ঙাক-শেনখি। মসিগী মাইপাকপশিং অসিগী মরক্তা, ঐহাক্না ইকায় খুম্ননিংঙাই ওইরবা চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা স্কোলর পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিনা জস্তিস ফংহন্নবা হোৎনখি। কোর্তশিং মোদর্নাইজ তৌনবা মিসনগী থাক্তা থবক পায়খৎলি। সুপ্রিম কোর্ত অমসুং জুদিসিয়রীগী মতেং পাংনবা অসিনা মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি। ঙসিদি, দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীগী প্রোগ্রাম অসি মসিগী অতোপ্পা খুদম অমনি। মমাংদা, মফম অসিদা মীওই খরনা হায়খি মদুদি সুপ্রিম কোর্ত অমসুং গুজরাত হায় কোর্তনা পুন্না "ওল ইন্দিয়া দিস্ত্রিক্ত কোর্ত জজ কনফরেন্স" পাংথোকখ্রে। অসিগুম্বা থৌরমশিং অসি অচুম্বা ৱায়েলগীদমক য়াম্না মরু ওই। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ নিনি অসিদা মরু ওইবা হীরম কয়া অমা খন্ন-নৈনগনি হায়না ঐহাক্না খঙহনখ্রে। পন্দুনা লৈরিবা কেসশিংগী মেনেজমেন্ত, হ্যুমেন রিসোর্সশিং অমসুং লিগেল ফ্রেত্রোনিতী ফগৎহনবা। খন্ন-নৈনবগীদমক মরুওইবা হীরম পুম্নমক অদোম্না লেপখ্রে। মসি পুম্নমক্কা লোয়ননা, লাক্কদৌরিবা নুমিৎ নিনি অসিদা জুদিসিএল ৱেলনেসকী সেসন অমা পাংথোকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। লন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং... খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং অসি খ্বাইদগী মরুওইবা মথৌ তাই। মসিনা ঐখোয়গী থবক শুফমগী চৎনবীদা হকশেলবু মরুওইনা লৌবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না পুম্নমক্না খঙই মদুদি ঙসিদি, নীংতম্বাগী অমৃত কলদা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী অপাম্বা অমখক্তনি - দিবেলপ ইন্দিয়া, ন্যু ইন্দিয়া! অনৌবা ভারতকী ৱাহন্থোক্তি - ৱাখল খনবা অমসুং ৱারেপ লৌবা মোদর্ন ভারত অমা! ঐখোয়গী জুদিসিয়রী অসি ভিজন অসিগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বী অমনি। মরু ওইনা ঐখোয়গী দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রী। দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রী অসি ভারতকী জুদিসিএল সিস্তেমগী য়ুম্ফম অমনি। লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিংনা অচুম্বা ৱায়েল ফংনবগীদমক্তা অহানবদা ৱায়েলগীদমক অদোমগী য়ুমগী থোং থিনখি। মরম অদুনা, মসি অচুম্বা ৱায়েলগী অহানবা কেন্দ্রনি, মসি অহানবা খোঙথাংনি। মওং খুদিংমক্তা মতিক চাবা অমসুং মোদর্ন ওইবসি লৈবাক অসিগী প্রাইওরিতিনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি নেস্নেল কনফরেন্স অসিনা, মসিদা পাংথোকপা খন্ন-নৈনবশিংনা লৈবাক অসিগী অপাম্বশিং অদু মপুং ফাহনবদা মতেং পাংগনি।
মরুপশিং,
লৈবাক অমা হেক্তদা চাউখৎপগী খ্বাইদগী মরু ওইবা পেরামিতর অমা লৈরবদি, মসিদি মীচম প্রজা অমগী হিংবগী থাক্নি! মীচম প্রজা অমগী পুন্সি মহিং অসি মহাক্কী পুন্সিদা নুংঙাইবা ফংবদগী লেপকনি। অমসুং, অচম্বা অমসুং অরায়বা জস্তিস অসি ইজ ওফ লিবিংগী তঙাইফদবা অমনি। মসি ঐখোয়গী দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিং অসি মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজীগা লোয়ননা খুৎশিন্নরবা মতমদা খক্তদা ওইথোকপা ঙমগনি। ঙসিদি দিস্ত্রিক্ত কোর্তশিংদা কেস কতোত ৪.৫ রোম লেপ্লি হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। ৱায়েল পীবদা থিন্থবা অসি মুত্থৎনবা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা থাক কয়া অমদা থবক পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০ অসিদা লৈবাক অসিনা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা লুপা করোর লিশিং ৮ চাদিং তৌখ্রে। অদোম্না অতোপ্পা ৱাফম অমা খঙবদা নুংঙাইবা পোক্কনি... হৌখিবা চহি ২৫দা জুদিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদখিবা শেনফমগী চাদা ৭৫দি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা থাদখি। চহি ১০ অসিদা, কোর্ত হোল লিশিং ৭.৫ হেন্না অমসুং দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীগীদমক রেসিদেন্সিএল য়ুনিত লিশিং ১১ হেন্না শেমগৎখ্রে।
মরুপশিং,
লিগেল ফ্রেতর্নিতীগী মরক্তা লাকপা মতমদা, ই-কোর্তশিংগী ৱাফম লাকপা অসি য়াম্না মহৌশানা থোকই। তেক্নোলোজীগী ইন্তরভেন্সন/ইন্নোবেসন অসিনা ৱায়েল-পথাপকী থৌওংশিং খক্তদা খোঙজেল য়াংখৎহনখিদে... মসিনা উকিলশিংদগী হৌরগা কমপ্লেনেন্তশিংফাওবদা, মীপুম খুদিংমক্কী অৱাবা অসি তপ্না তপ্না হন্থরক্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা কোর্টতশিং দিজিতেলাইজ তৌরি। অমসুং ঐনা হায়খিবগুম্না, মসিগী খোঙথাং পুম্নমক্তা সুপ্রিম কোর্তকী ই-কমিতিনা অচৌবা থৌদাং লৈরি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা ই-কোর্তস প্রোজেক্তকী অহুমশুবা তাঙ্ককসু অয়াবা পীখি। ঐখোয়না য়ুনিফাইদ তেক্নোলোজী প্লেৎফোর্ম অমা শেমগৎনবা হোৎনরি। মসিগী মখাদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ওপ্তিকল কেরেক্তর রিকোগনিসনগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নগনি। ঐখোয়না হৌজিক চত্থরিবা কেসশিং নৈনবা ঙম্লগনি অমসুং তুংগী কেসশিংসু মাংজৌননা প্রিদিক্ত তৌবা ঙম্লগনি। পুলিস, ফোরেন্সিক, জেল অমসুং কোর্ত... তেক্নোলোজীনা মখোয়বু পুনশিনগনি অমসুং মখোয়গী থবকসু য়াঙখৎহল্লগনি। ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক্তা মপুং ফানা শেম-শারিবা জস্তিস সিস্তেম অমগী মায়কৈদা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
অচৌবা অহোংবশিং অসিদা, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং তেক্নোলোজীগী মথক্তা, কাংলোনশিং, পোলিসীশিং অমসুং ইন্তেন্সনশিংসু থৌদাং অমা লৌরি হায়বসি অদোম্না খঙই। মরম অদুনা, নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি তরাগী মতুংদা, লৈবাক অসিনা অহানবা ওইনা ঐখোয়গী আইনগী কাংলোনদা অসিগুম্বা অচৌবা অমসুং মরুওইবা অহোংবা অমা পুরক্লি। ঐখোয়না ইন্দিয়ন জুদিসিএল কোদকী মওংদা অনৌবা ইন্দিয়ন জুদিসিএল লেজিসলেসন অমা ফংলে। হায়রিবা আইনশিং অসিগী ৱাখল্লোনদি 'সিতিজন অহানবা, দিগ্নিতি অহানবা অমসুং জস্তিস অহানবা' অসিনি। ঐখোয়গী ক্রিমিনেল লোশিং অসি লৈঙাকপা অমসুং মনাইগী কোলোনিএলগী ৱাখল্লোনদগী লাপথোক্লে। ইংলিশকী আইনশিং হায়বদি সেদিসন অসি লৌথোকখ্রে। জুদিসিএল কোদকী ৱাখল্লোন অসি নাগরিকশিংবু চৈরাক পীনবা খক্তা নত্তে। অদুবু মসিনা নাগরিকশিংদা সেক্যুরিতীসু পীগদবনি। মসিনা মরম ওইদুনা, নুপামচা অমসুং অঙাংশিংগী মায়োক্তা চত্থবা ক্রাইমশিংদা অকনবা আইনশিং শেমখ্রে... অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদনা, অহানবা ওইনা, অপীকপা ক্রাইমশিংগী দন্দি ওইনা কম্ম্যুনিতী সর্বিসকী প্রোভিজন শেমখ্রে। ইলেক্ত্রোনিক অমসুং দিজিতেল রেকোর্দশিংসু ইন্দিয়ন ইভিদেন্স এক্তকী মখাদা প্রমান ওইনা শকখঙখ্রে। ইন্দিয়ন সিবিল সেক্যুরিতী কোদকী মখাদা, ইলেক্ত্রোনিক মোদতা সমন থানবা সিস্তেম অমা শেম্লে। মসিনা জুদিসিয়রীদা লেপ্পা কেসশিংগী বোদরসু হন্থহল্লগনি। ঐহাক্কী হায়জরিবদি...সুপ্রিম কোর্তকী লমজিং মখাদা অনৌবা সিস্তেম অসিদা দিস্ত্রিক্ত জুদিসিয়রীবু ত্রেনিং পীনবগীদমক অনৌবা থৌরাংশিং লৌখৎপা মথৌ তাই। ঐখোয়গী জজশিং অমসুং উকিলগী মরূপশিংসু কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইরকপা য়াই। ঐখোয়গী আইনজীবশিং অমসুং বার এসোসিয়েসনশিংনা মীয়াম্বু অনৌবা সিস্তেম অসিগা লোয়নহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমগী মমাংদা লৈবাক অসিগী অমসুং খুন্নাই অসিগী অতোপ্পা য়াম্না মরু ওইবা ৱাফম অমা পুখৎপা পাম্মি। ঙসিদি নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা অকিবা কয়া, অঙাংশিংগী সেক্যুরিতী অসি খুন্নাইগী অরুবা ৱাফম অমনি। লৈবাক অসিদা নুপীশিংগী সেফতীগীদমক অকনবা আইন কয়া শেমখ্রে। ২০১৯দা সরকারনা ফাস্ত ত্রেক স্পেসিএল কোর্তশিং লিংখৎনবা থৌরাং তৌখি। মসিগী মখাদা, মরুওইবা ৱাকৎশিংগীদমক্তা দিপোজিসন সেন্তরগী প্রোভিজন অমা লৈ। মসিদা দিস্ত্রিক্ত মোনিতরিং কম্মিতীশিংগী থৌদাং অসিসু মরু ওই। কম্মিতী অসিদা দিস্ত্রিক্ত জজ, দি.এম. অমসুং এস.পি.সু য়াওরি। মখোয়গী থৌদাং অসি ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন শেমগৎপদা মরু ওই। ঐখোয়না কমিতীশিং অসিবু হেন্না এক্তিব ওইহনবা মথৌ তাই। নুপীশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা ফত্তবশিংগা মরী লৈনবা কেসশিংদা ৱারেপশিং থুনা লৌখৎলিবমখৈ, পোপ্যুলেসনগী শরুক অনিগীদমক সেক্যুরিতীগী থাজবা অদু হেন্না লৈগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি মফম অসিদা পাংথোক্কদৌরিবা খন্ন-নৈনবশিং অসিনা লৈবাক অসিগীদমক মমল য়াম্লবা সোলুসনশিং পুরক্কনি অমসুং 'জাস্তিস তু ওল'গী লম্বী অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মসিগী অশেংবা থৌরম, মীতিন অমসুং ৱাখল তামিন্নবগী থৌরম অসিনা অমৃত ফংহনগনি হায়না ঐহাক্না আশা তৌজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!