প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রাগী পালঘরদা লুপা করোর ৭৬,০০০ রোম চঙনা শেমগৎকদবা বধবন হিথাংফমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ১,৫৬০ রোমগী ফিসরিজ প্রোজেক ২১৮ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লুপা করোর ৩৬০ রোম চঙনা শেমগৎপা ভেসেল কম্মুনিকেসন অমসুং সপোর্ত সিস্তেম লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোকখ্রে
ঙামী বেনিফিসরিশিংদা ত্রান্সপোন্দর সেতশিং অমসুং কিষান ক্রেদিত কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে
“মহারাস্ত্রাদা থুংলবগা ঐনা অহানবা পাংথোকখিবা থবক অসি ঐগী শেংলবা ঈশ্বর ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী মফমদা ঐগী কোক নোনবনি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা সিন্ধুবর্গতা থোকখিবা থৌদোক অদুগীদমক ঙাকপীনবা হায়জখি”
“ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা ইথিল পীদুনা, বিকসিত মহারাস্ত্রা-বিকসিত ভারতকী ৱাশক্কা লোয়ননা ঐখোয় মাঙলোমদা য়াংনা চঙশিল্লি”
“বিকসিত মহারাস্ত্রা অসি বিকসিত ভারতকী ৱাশক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা শরুকনি”
“চাউখৎনবগী দরকার ওইবা তৌবা ঙম্বা অমসুং লন-থুম অনিমক মহারাস্ত্রাগী লৈরি”
“ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা বধবন হিথাংফমলোমদা য়েংলক্লে”
দিঘি হিথাংফম মহারাস্ত্রাগী শক্তম অমা ওইরগনি অমসুং ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী মঙলানশিংগী খুদম অমনি
“মসি অনৌবা ভারতনি। অনৌবা ভারতনা পুৱারিদগী তম্লে অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং চাউথোকপা মশক খঙলে”
“২১শুবা চ
30 AUG 2024 5:33PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রাগী পালঘরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। ঙসি উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিংগী মনুংদা লুপা করোর ৭৬,০০০ রোমগী বধবন হিথাংফম অমসুং লুপা করোর ১,৫৬০ রোমগী ফিসরিজ প্রোজেক ২১৮ শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বা য়াওখি। শ্রী মোদীনা লুপা করোর ৩৬০ রোম চঙনা শেমগৎপা ভেসেল কম্মুনিকেসন অমসুং সপোর্ত সিস্তেম লৈবাক শীনবা থুংনা হৌদোকখ্রে। ঙা ফানবগী হিথাংফমশিং ফগৎহনবা অমসুং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎপা, ঙা থুংলফমশিং অমসুং ঙাগী কৈথেলশিং শেমগৎপা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা ফিসিরি ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেকশিংশু প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ-উয়ুং তমখি। মহাক্না ঙামী বেনিফিসরিশিংদা ত্রান্সপোন্দর সেতশিং অমসুং কিষান ক্রেদিত কার্দশিং য়েন্থোকখ্রে।
সান্ত সেনাজি মহারাজগী পুন্যা তিথিদা মহাক্কী মফমদা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱা ঙাংবা হৌদোকখি। ২০১৩দা প্রধান মন্ত্রী ফমগীদমক মহাক খন্নখিবা অদু শ্রী মোদীনা নিংশিংখি অমসুং ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী সমাধিদা খুরুম্নবা রাইগর ফোর্ততা চৎখিবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিগী সেবা তৌনবা অনৌবা খোঙচৎ অমা হৌনবা মহাক্না মহাক্কী ওজাদা চঙজখিবা অদুগা চপ মান্নবা ‘ভক্তি ভাব’ অমা মহাক্না ফাওখি।
সিন্ধুবর্গতা থোকখিবা লাইবক থিবা থৌদোক অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সিবাজী মহারাজ শুপ্নগী মমিং অমা, অচৌবা নিংথৌ অমা নত্ত্রগা অচৌবা মীওই অমা নত্তে, মহাক ঈশ্বর অমনি। শ্রী সিবাজী মহারাজগী মখোঙদা খুরুমদুনা মহাক্না সিবাজী মফমদা লাল্লে হায়না হায়জখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্কী হৌরকফম অমসুং মহাক্কী নাতনা মরম ওইদুনা লমদম অসিগী অচৌবা মীওই বীর সবারকর ইকায়বা পীনবা হোৎনরিবা অমসুং মরৈবাক নুংশিবগী ৱাখল্লোন খোঙনেৎনরিবা মীওইশিংগা মহাক্কা খেন্নবা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বীর সরবারকর ইকায়বা পীরিবা মীওইশিংদগী মহারাস্ত্রাগী মীয়াম চেকশিনগদবনি অমসুং মসিদা নিংঙমদবা ফাওরোইদবনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মহারাস্ত্রাদা থুংলবগা ঐনা অহানবা পাংথোকখিবা থবক অসি ঐগী শেংলবা ঈশ্বর ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী মফমদা ঐগী কোক নোনবনি অমসুং নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা সিন্ধুবর্গতা থোকখিবা থৌদোক অদুগীদমক ঙাকপীনবা হায়জখি। সিবাজী মহারাজ নিংজরিবা মীওইশিংদা ঙাকপীনবশু মহাক্না হায়জখি।
নুমিৎ অসি রাজ্য অমসুং লৈবাক অনিমক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী পুৱারি ওইরবা নুমিৎ অমনি হায়না থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা মহারাস্ত্রা চাউখৎনবা মহাক্কী সরকারনা মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। বিকসিত মহারাস্ত্রা অসি বিকসিত ভারতকী ৱাশক্কী খ্বাইদগী মরুওইবা শরুকনি। রাজ্য অসিগী পুৱারিগী সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি রাজ্য অসি সমুদ্রগা নক্না লৈবদগী চাউখৎনবা তৌবা ঙম্বা অমসুং লন-থুম কয়া লৈরি অমসুং তুংগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি। বধবন হিথাংফম লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা কন্তেন্নর পোর্ত ওইরগনি অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী ঈশিং লুবা হিথাংফমশিংগী মনুংদা য়াওরগনি। মসি মহারাস্ত্রা অমসুং ভারতকী ললোন-ইতিক অমসুং উদ্যোগ চাউখৎনবা মফম অমা ওইরগনি। বধবন হিথাংফম প্রোজেক্কীদমক প্রধান মন্ত্রীনা মহারাস্ত্রাগী পালঘরগী মীয়াম অমসুং লৈবাক শীনবা থুংবদা হরাওবা ফোঙদোকখি।
দিঘি পোর্ত ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া শেমগৎনবা হন্দক সরকারনা ৱারেপ লৌখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি মহারাস্ত্রাগী মীয়াম শরুক অনি হরাওনবা থৌরম অমনি। ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী লৈবাক্কী কোনুং ওইখিবা রাইগর ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ওইনা শেমগৎলগনি। মরম অদুনা, দিঘি হিথাংফম মহারাস্ত্রাগী শক্তম অমা ওইরগনি অমসুং ছত্রপতি সিবাজী মহারাজগী মঙলানশিংগী খুদম অমনি। প্রোজেক অসিনা তুরিজম অমসুং ইকো-স্পোর্ত চাউখৎহনগনি।
অপুনবা ঙামী ফুরুপ থাগৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ঙামীশিংগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৭০০ হেনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তম্লে অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লুপা করোর ৪০০ হেনবগী প্রোজেকশিংশু শঙ্গারে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা বধবন হিথাংফম, দিঘি পোর্ত ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া শেমগৎপা অমসুং ফিসরিজগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং য়াওরি। চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অশি মাতা মহালক্ষমী দেবী, মাতা জিবদানি অমসুং ভাগবন তুঙ্গারেশ্বরগী থৌজালশিংদগী ওইথোকপনি।
ভারতনা মপান ফরিঙৈগী মতম নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিগী সমুদ্রগী তৌবা ঙম্বশিংনা মরম ওইদুনা মতম অমদা খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত লৈবাক অমা ওইরমখি। মসিগী তৌবা ঙম্বা অসি মহারাস্ত্রাগী মীয়াম্না নিংথিনা খঙলে। মহাক্কী থৌশিলশিং অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎনবা অকনবা ৱারেপশিংগা লোয়ননা ছত্রপতি সিবাজী মহারাজনা ভারতকী সমুদ্রগী তৌবা ঙম্বা শক্তিশিং অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলমখি। অপুনবা ইস্ত ইন্দিয়া কম্পেনি ফাওবা দারয়া সরাং কনহোজি য়াগান্তিগী মমাংদা লেপ্পা ঙমখিদে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মমাঙগী সরকারশিংনা ভারতকী ইনাকখুল্লবা হৌখ্রবা মতম অদু পুক্নিং চঙখিদে। মসি অনৌবা ভারতনি। অনৌবা ভারতনা পুৱারিদগী তম্লে অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা অমসুং চাউথোকপা মশক খঙলে। মীনাই ওইরিঙৈ মতমগী খোঙ্গুল খুদিংমক তুংওইনরম্লগা অনৌবা ভারতনা মেরিতাইম ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা মাইপাকপা কয়া পুরকপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ দা হান্না ওইখিদ্রিবা মওংগী খোঙজেলদা ভারতকী সমুদ্র মপানশিং শেমগৎলে। হিথাংফমশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে, ঈশিং লম্বীশিং শেমগৎলে অমসুং ভারত্তা জহাজ শাবা পুক্নিং থৌগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে। হিরম অসিদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদরে। মসিগী ফলশিং ভারতকী হিথাংফম অয়াম্বা থবক তৌবা ঙম্বা শরুক অনি হেনগৎলকপা, লনাই ওইনা শেন থাদবা হেনগৎলকপা অমসুং জহাজশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী মতম হন্থরকপা অসিগী খুৎথাংদা উবা ফংলগনি। শেন চঙহন্দবগা লোয়ননা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমদুনা মসিনা উদ্যোগশিং অমসুং ললোনবশিংদা কান্নবা পীরগনি। হিরোয়শিংগী খুদোংচাবশিংশু হেনগৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা বধবন হিথাংফমলোমদা য়েংলক্লে। বধবন হিথাংফমগী মিতর ২০ লুবা অসি মালেমদা হিথাংফম খর খক্তনা চাংদম্নবা ঙমগনি। রেলৱে অমসুং হায়ৱেগা শম্নদুনা হিথাংফম অসিনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা অওনবা অমা পুরক্লগনি। মসিনা দেদিকেতেদ ৱেস্তর্ন ফ্রেদ কোরিদোরগা শম্নদুনা অমসুং দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগা নক্নদুনা মসিনা অনৌবা ললোন-ইতিক অমসুং পোৎ-চৈ থমফমগী খুদোংচাবশিং পীরগনি। চহি চুপ্পা লমদম অসিদগী কার্গো পুথোক-পুশিন তৌদুনা মহারাস্ত্রাগী মীয়ামদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রা চাউখৎহনবা হায়বসি ঐগী অচৌবা মরুওইবা থবক অমনি। মহারাস্ত্রানা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং অত্মানির্ভর ভারত অভিয়ান থৌরমশিংদগী কান্নবা কয়া ফংলে। ভারত চাউখৎহনবা মহারাস্ত্রানা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। অদুবু মীওই খরনা চাউখৎপা থিন্থনবা থবকশিং পায়খৎলিবা অসি লাইবক থিবনি।
মমাঙগী সরকারশিংনা চহি ৬০ হেন্না বধবন হিথাংফম প্রোজেক পন্দুনা থম্লমখিবা অদুদা নুংঙাইতবা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সমুদ্রগী ললোন-ইতিক্কীদমক ভারতনা অনৌবা অমসুং চাউখৎলবা হিথাংফম দরকার ওইরে। অদুবু হিরম অসিদা ২০১৬ ফাওবা থবক অমতা পায়খৎখিদে। দেবেন্দ্র ফদনাবিসনা সরকার পায়রক্লবা মতুংদা প্রোজেক অসি থৱায় য়াওনা পায়খৎলকপনি অমসুং সরকার অসিনা পালঘরদা হিথাংফম শেমগৎনবা ২০২০ দা ৱারেপ লৌখিবনি। অদুবু, সরকার হোংখিবদগী প্রোজেক অসি চহি ২.৫ নমশীন্দুনা থমখি। প্রোজেক অসি পায়খৎপা মতমদা লুপা করোর লাখ কয়া থাদবা দরকার ওই হায়না পানখি অমসুং মসিনা রাজ্য অসিদা থবক লাখ ১২ রোম পীগনি হায়না পানখি। হৌখিবা সরকারশিংনা প্রোজেক অসি মখা তানা পায়খৎনবা থবক পায়খৎখিদে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সমুদ্রগা মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং লাকপা মতমদা ভারতকী ঙামীশিং অসি খ্বাইদগী মরুওইবা মরুপনি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী সম্পদা স্কিমগী বেনিফিসরিশিংগা ৱারি শান্নরে অমসুং সরকারগী স্কিমশিং অমসুং সরকারগী থবক তৌনিংবগী থৌনা অসিনা মরম ওইদুনা হৌখিবা চহি ১০ অসিদা সেক্তর অসিদা অচৌবা অওনবা কয়া পুরকখ্রে। ভারত মালেমদা ঙা খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা অনিশুবা লৈবাক্নি। ২০১৪ দা লৈবাক অসিদা ঙা তোন লাখ ৮০ পুথোকখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসি ঙা তন লাখ ১৭০ পুথোক্লে। হৌখিবা চহি ১০দা ঙা পুথোকপা শরুক অনিদা হেনগৎলে। ভারতনা মপান লৈবাকশিংদা সমুদ্রগী পোৎথোকশিং থাদোকপা হেনগৎলক্লি অমসুং চহি ১০গী মমাঙদা লুপা করোর লিশিং ২০গী খজিং মপান্দা থাদোকখিবা অদুগা চাংদম্নবদা ঙসিদি লুপা করোর লিশিং ৪০ হেনবগী খজিং মপান্দা থাদোক্লে। ঙসিদি মপান্দা খজিং থাদোকপা শরুক অনিদা হেনগৎলে। মসি ব্লু রিভোলুসন মাইপাকপগী ওইরকপনি অমসুং মসিনা অনৌবা থবক লাখ কয়া ফংহনবদা মতেং পাংলে।
ফিসরিজ সেক্তরদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পি.এম মতস্যা সম্পদা য়োজনাগী মখাদা নুপী লিশিং কয়া মতেং পাংলে। সেক্তর অসিদা অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিশিং অমসুং সেতেল্লাইতশিং শীজিন্নরে অমসুং ঙসি ভেসেল কম্মুনিকেসন সিস্তেম হৌদোক্লিবা অসিনা ঙামীশিংগী বর অমা ওইরগনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং, হি মপুশিং, ফিসরিজ দিপার্তমেন্ত অমসুং কোস্ত গার্দশিংগা অতৎ-অখম লৈতনা পাউ ফাউনবা ঙম্নবা ঙামীশিংগী ভেসেলশিংদা ত্রান্সপোন্দর লাখ ১ পান্নবা সরকারগী থৌরাং লৈরে। মসিনা ঙামীশিংনা অৱাবা তারকপা মতমদা, নোংলৈ-নুংশিৎ লাকপদা অমসুং পামদবা থৌদোকশিং থোরকপা মতমদা সেতেল্লাইগী খুৎথাংদা পাউ ফাওন্নবা ঙামীশিংগী মতেং পাংগনি। অৱাবা তারকপা মতমদা থৱায় কয়া কনবা হায়বসি সরকারগী মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙামীশিংগী ভেসেলশিং অশোই-অঙাম য়াওদনা হল্লক্নবা ঙামীশিংগী হিথাংফম অমসুং লেন্দিং সেন্তর ১১০ হেন্না শেমগৎলে। কোল্দ চেন, প্রোসেসিংগী খুদোংচাবশিং, হি লৈনবা লোনগী স্কিমশিং অমসুং পি.এম মতস্যা সম্পদা য়োজনা পায়খৎলে। সমুদ্র মপানগী খুঙ্গংশিং শেমগৎপদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলে। হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা লায়রবশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎলে অমসুং খুদোংচাবা কয়া পীরে, অদুগা মমাঙগী সরকারশিংনা ঙামীশিং অমসুং ত্রাইবেলশিং য়েঙশিন্দনা থমখি অমসুং লৈবাক অসিদা ত্রাইবেলশিংনা তাবা পাক-চাউরবা লম কয়া লৈরবসু ত্রাইবেলশিংগী য়াইফনবা দিপার্তমেন্ত অমা ফাওবা লৈখিদে। ঐখোয়গী সরকারনা ঙামীশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী তোখায়বা মিনিস্ত্রিশিং লিংখৎলে। ঙসিদি মীরাইদুনা লাক্লবা ত্রাইবেগী লমদমশিং পি.এম জনমন য়োজনাগী কান্নবশিং ফংলে অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক চাউখৎনবা ঐখোয়গী ত্রাইবেলশিং অমসুং ঙামীশিংনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নুপীশিংনা মাংজিল থাবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং রাজ্য সরকারনা পায়খৎলিবা অসি থাগৎনিঙাইনি অমসুং লৈবাক অসিগী নুপীশিংদা শক্তি পীনবা লম্বী মহারাস্ত্রানা শেম্লি। মহারাস্ত্রাদা অৱাংবা থাক্কী ফম কয়া নুপীশিংনা শিংথাবা য়ানা থবকশিং পাংথোক্লে। রাজ্য অসিগী পুৱারিদা অহানবা ওইনা সুজাতা সৌনিক্না রাজ্য অসিগী চীফ সেক্রেতরি ওইনা থবক তৌরি, দি.জি.পি রসমি সুক্লানা রাজ্যগী পুলিস ফোর্স লুচিংলি, সোমিতা বিশ্বাসনা রাজ্যগী ফোরেস্ত ফোর্সকী লুচিংলি অমসুং রাজ্যগী লো দিপার্তমেন্তগী মকোক ওইনা সুবরনা কেৱালেনা থৌদাং লৌরি।
মহাক্না হায়খি জয়া ভাগতনা রাজ্য অসিগী প্রিন্সিপাল একাউন্তেন্ত জেনেরেল ওইরি, প্রাচি শ্বারুপনা মুম্বাইদা কস্তুমস দিপার্তমেন্ত লুচিংলিং অমসুং অশ্বিনি ভিদেনা মুম্বাই মেত্রোগী এম.দি ওইরি। অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিংগী লমদা মহারাস্ত্রাগী নুপীশিংগী থৌদাং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহারাস্ত্রা হেল্থ য়ুনিভর্সিতিগী ভাইস চান্সেল্লর লেফতনেন্ত জেনেরেল দোক্তর মধুরি কনিতকারনা ওইরি অমসুং দোক্তর অপুরবা পালকারনা মহারাস্ত্রাগী স্কিল য়ুনিভর্সিতিগী অহানবা ভি.সি ওইরি। হায়রিবা নুপীশিং অসিগী মাইপাকপা অসিনা ২১শুবা চহিচাদা নুপীশিংগী থৌনা অসি খুন্নাইগী অনৌবা মাইকৈ অমা তাক্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈরি হায়বগী খুদম ওইরে। মসিগী নারী শক্তি অসি বিকসিত ভারতকী অকনবা য়ুম্ফমনি।
লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাসকী থাজবগা লোয়ননা সরকার অসিনা থবক পায়খৎলি। মহারাস্ত্রাগী মীয়ামগী মতেংগা লোয়ননা রাজ্য অসি চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিংদা য়ৌবা ঙম্লগনি।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা, মহারাস্ত্রাগী রাজ্যপাল শ্রী সি পি রাধাকৃষ্ণন, মহারাস্ত্রাগী চীফ মিনিস্তর শ্রী একনাথ সিন্দে, মহারাস্ত্রাগী দিপুতি চীফ মিনিস্তরশিং, শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিস অমসুং শ্রী অজিত পৱার, পোর্তস, সিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱাল অমসুং ফিসরিজ, এনিলেম হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িংগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা বধবন হিথাংফম উরেপ উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা শেনফম অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৭৬,০০০ নি। অচৌবা কন্তেনরগী জহাজশিং, দীপ দ্রাফ্তশিং অমসুং য়াম্না চাউবা কার্গো জহাজশিং থম্বা য়াহন্দুনা লৈবাক অসিগী ললোন-ইতিক অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগদবা মালেমগী থাক্কী মেরিতাইম গেৎৱে অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
পালঘর জিলাগী দাহানু সহরগী মনাক্তা লৈবা বধবন হিথাংফম অসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা দীপ ৱাতর পোর্তশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি অমসুং মসিনা ত্রান্সিৎকী মতম অমসুং শেনফম হন্থহন্দুনা ইন্তর্নেস্নেল শিপ্পিং রুতশিংদা হকথেংননা শম্নবা ঙমহল্লগনি। স্তেৎ-ওফ-আর্ত তেক্নোলোজী অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোয়ননা পোর্ত অসিদা দীপ বার্থশিং, অফবা কার্গো হেন্দলিং ফেসিলিতীশিং, অমসুং মোদর্ন পোর্ত মেনেজমেন্ত সিস্তেমশিং য়াওগনি। পোর্ত অসিনা থবক ফংহন্নবা অচৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি, লোকেল বিজিনেসশিং পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং লমদম অসিগী অপুনবা শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি হায়না পানরি। বধবন পোর্ত প্রোজেক্ত অসিদা অকোইবগী ফীভমদা শাফু পীবা হন্থহন্নবা অমসুং অকনবা ইকোলোজিকেল স্তেন্দর্দশিং ঙাক্না চৎনবদা মীৎয়েং থমদুনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত প্রাক্তিসশিং য়াওহল্লিন। পোর্ত অসি ওপরেস্নেল ওইরবা মতুংদা, ভারতকী মেরিতাইম কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহল্লগনি অমসুং গ্লোবেল ত্রেদ হব অমা ওইনা আগী থাক অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
লৈবাক শিনবা থুংনা সেক্তর অসিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা লুপা করোর ১৫৬০ গী ফিশরীজ প্রোজেক্ত ২১৮ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। খোঙথাংশিং অসিনা ফিশরীজ সেক্তরদা থবক লাখ মঙা হেনবগী খুদোংচাবা পীগনি হায়না পানরি।
প্রধান মন্ত্রীনা চাউরাক্না লুপা করোর ৩৬০ চংনা নেস্নেল রোল আউৎ ওফ ভেসেল কম্ম্যুনিকেসন এন্দ সপ্পোর্ত সিস্তেম হৌদোকখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, সমুদ্র মপালগী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৩ দা লৈরিবা মেকানাইজ অমসুং মোতোরাইজ ফিশিং ভেসিলশিংদা তাঙ্কক নাইনা ত্রান্সপোন্দর লাখ ১ ইনস্তোল তৌগনি। ভেসেল কম্ম্যুনিকেসন অমসুং সপ্পোর্ত সিস্তেম অসি ইসরোনা শাবা লমদমসিগী ওইবা তেক্নোলোজীনি। মসিনা ঙামীশিং সমুদ্রদা লৈরিঙৈ মতমদা নাকল অনিগী ওইবা কম্ম্যুনিকেসন অমা শেমগৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং ঐখোয়গী ঙামীশিংগী রেস্ক্যু ওপরেসনশিং লোয়ননা শাফনা লৈহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌদোকখিবা অতোপ্পা থৌশিলশিংগী মনুংদা রিসর্ক্যুলেতরী এক্বাকলচর সিস্তেম অমসুং বাইওফ্লোককুম্বা এদভান্স তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মথক্তা ফিশিং হার্বরশিং অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ এক্বা পার্কশিং শেমগৎপা য়াওরি। প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্য কয়াদা পায়খৎকনি অমসুং ঙাগী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা, লৌরোক মতুংগী মেনেজমেন্ত ফগৎহন্নবা অমসুং ঙাগী সেক্তরদা শরুক য়াবা মীওই মিলিয়ন কয়াগীদমক তুং কোইনা হিংনবগী লম্বী শেম্নবগীদমক মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হায়-ক্বালিতী ইনপুতশিং ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিশিং হার্বরশিং, ঙা য়োকপগী সেন্তরশিং অমসুং ঙাগী কৈথেলশিং শেমগৎপা, অপগ্রেদ তৌবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌবা য়াওনা মরুওইবা ফিশরী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগীদমক উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিনা ঙা অমসুং সমুদ্রগী পোৎলমশিংগী পোস্ত-হর্ভেস্ত মেনেজমেন্তকীদমক মথৌ তাবা ফেসিলিতীশিং অমসুং হায়জিনিক কন্দিসনশিং ফংহল্লগনি হায়না থাজনরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Vadhvan Port worth around Rs 76,000 crore in Palghar, Maharashtra
Inaugurates and lays foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore
Launches National Roll Out of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs 360 crore
Hands out transponder sets and Kisan Credit Cards to fishermen beneficiaries
“First thing I did after coming to Maharashtra was to bow my head at the feet of my revered god Chhatrapati Shivaji Maharaj and ask for forgiveness for what happened in Sindhudurg a few days ago”
“Taking inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, we are moving forward rapidly on the resolution of Viksit Maharashtra - Viksit Bharat”
“Viksit Maharashtra is the most important part of the resolution of Viksit Bharat”
“Maharashtra has both the capability and resources required for development”
“Entire world is looking towards Vadhvan Port today”
Dighi Port will become an identity of Maharashtra and a symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s dreams
“This is New India. It learns from history and recognizes its potential and pride”
“Success of women in Maharashtra is proof that women power of the 21st century is ready to give a new direction to society”
30 AUG 2024 5:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects in Palghar, Maharashtra today. The projects of today include laying the foundation stone of Vadhvan Port at a cost of around Rs 76,000 crore, and inauguration and laying the foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore. Shri Modi launched the national rollout of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs 360 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone for important fishery infrastructure projects including development, upgradation and modernization of fishing harbours, fish landing centers and construction of fish markets. He handed out transponder sets and Kisan Credit Cards to fishermen beneficiaries.
The Prime Minister began his address by paying tribute to Sant Senaji Maharaj on his punya tithi. Shri Modi spoke from his heart and recalled the time in 2013 when he was nominated for the post of Prime Minister and mentioned visiting the Raigarh Fort as the first thing to pray before the Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj. He said that he was blessed with the same ‘bhakti bhav’ with which he revered his master and took on the new journey to serve the nation. Referring to the unfortunate incident in Sindhudurg, the Prime Minister underlined that Shivaji Maharaj is not merely a name, a revered king or a great personality but a God. He tendered his humble apology by bowing at the feet of Shri Shivaji Maharaj and said that his upbringing and his culture make him different from those who intend to disrespect the great son of the land, Veer Savarkar, and trample the feeling of nationalism. “People of Maharashtra should remain wary of those who disrespect Veer Savarkar and feel no remorse for it”, the Prime Minister said. Shri Modi underlined that the first thing he did after visiting Maharashtra was to apologize to his God, Chhatrapati Shivaji Maharaj. He also asked for forgiveness from all those who worship Shivaji Maharaj.
Hailing the day as historic in both the state and the country’s development journey, the Prime Minister said his government has taken major steps for the growth of Maharashtra in the last 10 years as “a Viksit Maharashtra is the most crucial element of the resolution of a Viksit Bharat .” Referring to the state’s historic maritime trade, Shri Modi said the state has the potential and resources to grow due to its coastal proximity, holding immense possibilities for the future. “The Vadhvan Port will be the country's largest container port and will be counted among the world’s deep water ports. It will become an epicenter of trade and industrial development for Maharashtra and India,” he said. The Prime Minister congratulated the people of Palghar, Maharashtra and the entire nation for the Vadhvan Port Project.
Recalling the recent decision by the government to develop the Dighi Port Industrial Area, the Prime Minister said that it is an occasion of double happiness for the people of Maharashtra. He informed that the industrial area will be developed in Raigarh, the capital of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s empire. Therefore, the Prime Minister said, Dighi Port will become an identity of Maharashtra and a symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s dreams. He stated that it will encourage tourism and eco-resort.
Congratulating the entire fishermen community, Prime Minister Modi said that foundation stones for projects related to the fishermen worth more than Rs 700 crore have been laid today and projects worth more than Rs 400 crore have also been inaugurated all across the country. He mentioned Vadhvan Port, the development of Dighi Port Industrial Area and multiple schemes for fisheries and said that all development work has been made possible by the blessings of Mata Mahalakshmi Devi, Mata Jivdani and Bhagwan Tungareshwar.
Referring to India’s golden age, the Prime Minister held that there was a time when Bharat used to be counted among the most strong and prosperous nations due to its maritime capabilities. “People of Maharashtra are well-versed in this potential. Chhatrapati Shivaji Maharaj took India’s maritime capabilities to new heights with his policies and strong decisions for the development of the country,” Shri Modi said, adding that even the entire East India Company could not stand in front of Darya Sarang Kanhoji Yaganti. The Prime Minister said that the previous governments failed to pay heed to Bharat’s rich past. “This is New India. It learns from history and recognizes its potential and pride”, the Prime Minister remarked, adding that New India is creating new milestones in maritime infrastructure by leaving behind every trace of the shackles of slavery.
The Prime Minister emphasized that development on India's coast has gained unprecedented speed in the last decade. He gave examples of modernizing ports, developing waterways, and efforts to encourage ship-building in India. “Lakhs of crore of rupees have been invested in this direction”, PM Modi highlighted that the results can be witnessed through the doubled handling capacity of most ports in India, an increase in private investments and a significant reduction in the turnaround time of ships. The Prime Minister underlined that it has benefitted the industries and businessmen by bringing the costs down, while new opportunities are being created for the youth. “Facilities for sailors have also increased”, he added.
“Entire world is looking towards Vadhvan Port today”, the Prime Minister said as he highlighted that very few ports in the world can match Vadhvan Port’s depth of 20 meters. He underlined the port would transform the economic landscape of the entire region due to railway and highway connectivity. He mentioned that it would create opportunities for new businesses and warehousing owing to its connectivity to the dedicated Western Freight Corridor and proximity to the Delhi-Mumbai Expressway. “Cargo will flow in and out of the region throughout the year, thereby benefiting the people of Maharashtra”, he added.
“Development of Maharashtra is a huge priority for me”, PM Modi said, highlighting the gains made by Maharashtra through ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat Abhiyan’ programs. Noting Maharashtra’s key role in India’s progress, the Prime Minister lamented the efforts by those trying to stall development.
Lamenting the efforts of the previous government for stalling the Vadhvan Port project for almost 60 years, the Prime Minister said that India required a new and advanced port for maritime trade but the work in this direction did not start until 2016. It was only after Devendra Fadnavis came to power that this project was taken seriously and it was decided to create a port in Palghar by 2020. However, the project again got stalled for 2.5 years due to a change in government, he said. The Prime Minister informed that an investment of several lakh crore of rupees is estimated in this project alone and about 12 lakh job opportunities will be created here. He also questioned the previous governments for not allowing this project to proceed.
The Prime Minister emphasized that the fishermen community of India are the most important partner when it comes to ocean-related opportunities. Recalling his conversation with the beneficiaries of the PM Matsya Sampada scheme, the Prime Minister highlighted the transformation of the sector in the last 10 years owing to government schemes and its spirit of service. Informing that India is the second-largest fish-producing country in the world, the Prime Minister pointed out that in 2014, 80 lakh tonnes of fish were produced in the country compared to 170 lakh tonnes of fish today. “Fish production has doubled in just 10 years”, he exclaimed. He also stated India's growing seafood exports and gave the example of shrimp export worth more than Rs 40 thousand crore today compared to less than Rs 20 thousand crore ten years ago. “Shrimp export has also more than doubled today”, he added, crediting its success to the Blue Revolution Scheme which helped in creating lakhs of new employment opportunities.
Throwing light on the government’s efforts to boost women's participation in the fisheries sector, the Prime Minister mentioned assisting thousands of women under PM Matsya Sampada Yojna. He spoke about advanced technologies and satellites and mentioned the launch of the Vessel Communication System today which will become a blessing for the fishermen community. Shri Modi declared that the government plans to install 1 lakh transponders on vessels used by fishermen to establish uninterrupted connectivity with their families, boat owners, fisheries department and coast guards. This, the Prime Minister said, will help fishermen communicate in times of emergency, cyclones or any untoward incidents through the help of satellites. “It is the government’s priority to save lives during any emergency”, he assured.
The Prime Minister informed that more than 110 fishing ports and landing centers are being built for the safe return of fishermen's vessels. Giving examples of cold chain, processing facilities, loan schemes for boats and PM Matsya Sampada Yojana, the Prime Minister said that the government is paying more attention to the development of coastal villages while fishermen government organizations are also being strengthened.
The Prime Minister stated that the present government has always worked for those belonging to the backward classes and gave opportunities to the deprived, whereas the policies formed by previous governments always held the fishermen and tribal community at the margins with not even a single department for the welfare of tribal communities in such large tribal-dominated areas in the country. “It is our government which created separate ministries for both fishermen and tribal communities. Today, the neglected tribal areas are availing benefits of PM JanMan Yojana and our tribal and fishermen communities are making a huge contribution towards the development of our country,” Shri Modi remarked.
The Prime Minister lauded the state government for its women-led development approach and said that Maharashtra is laying the path of women empowerment for the nation. Referring to women doing an excellent job in many high positions in Maharashtra, the Prime Minister mentioned Sujata Saunik who is guiding the state administration as Chief Secretary for the first time in the state’s history of the state, DGP Rashmi Shukla leading the state police force, Shomita Biswas leading as the head of the state's Forest Force and Suvarna Kewale handling the responsibility as the head of the state’s Law Department. He also mentioned Jaya Bhagat taking charge as Principal Accountant General of the state, Prachi Swaroop leading the Customs Department in Mumbai and Ashwini Bhide as the MD of Mumbai Metro. Referring to women in Maharashtra in the field of higher education, the Prime Minister mentioned Lieutenant General Dr Madhuri Kanitkar, the Vice Chancellor of Maharashtra Health University, and Dr Apoorva Palkar, the first Vice Chancellor of Maharashtra's Skills University. “Successes of these women are proof that women power of the 21st century is ready to give a new direction to society”, Shri Modi remarked adding that this woman power is the biggest foundation of Viksit Bharat.
Concluding the address, the Prime Minister said that this government works with the belief of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas.’ Shri Modi expressed confidence that the state will reach new heights of development with the help of the people of Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal and Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Vadhvan Port. The total cost of this project is around Rs 76,000 crore. It aims to establish a world-class maritime gateway that will boost the country’s trade and economic growth by catering to large container vessels, offering deeper drafts, and accommodating ultra-large cargo ships.
Vadhvan Port, located near Dahanu town in Palghar district, will be one of India’s largest deep-water ports and will provide direct connectivity to international shipping routes, reducing transit times and costs. Equipped with state-of-the-art technology and infrastructure, the port will feature deep berths, efficient cargo handling facilities, and modern port management systems. The port is expected to generate significant employment opportunities, stimulate local businesses, and contribute to the overall economic development of the region. The Vadhvan Port project incorporates sustainable development practices with a focus on minimizing environmental impact and adhering to stringent ecological standards. Once operational, the port will enhance India's maritime connectivity and further strengthen its position as a global trade hub.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore, aimed at bolstering the sector's infrastructure and productivity across the nation. These initiatives are expected to generate more than five lakh employment opportunities in the fisheries sector.
The Prime Minister launched the National Roll Out of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs. 360 crore. Under this project, 1 lakh transponders will be installed in a phased manner on mechanized and motorized fishing vessels in 13 coastal States and Union Territories. The vessel communication and support system is indigenous technology developed by ISRO, which will help in establishing two-way communication while fishermen are at sea and also help in rescue operations as well as ensure the safety of our fishermen.
Other initiatives inaugurated by the Prime Minister included the development of fishing harbours and Integrated Aquaparks, alongside the adoption of advanced technologies such as the Recirculatory Aquaculture System and Biofloc. These projects will be implemented across multiple states to provide crucial infrastructure and high-quality inputs to enhance fish production, improve post-harvest management, and create sustainable livelihoods for millions involved in the fisheries sector.
The Prime Minister also laid the foundation stone for important fishery infrastructure projects including development, upgradation and modernization of fishing harbours, fish landing centers and construction of fish markets. This is expected to provide necessary facilities and hygienic conditions for post-harvest management of fish and seafood.