ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଠାରେ ପ୍ରାୟ ୭୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବାଧବାନ ବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ପାଖାପାଖି ୧୫୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨୧୮ଟି ମତ୍ସ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
ପାଖାପାଖି ୩୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନ୍ୟାସନାଲ ରୋଲ୍ ଆଉଟ୍ ଅଫ୍ ଭେସେଲ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ୍ ର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର ସେଟ୍ ଏବଂ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ପ୍ରଥମେ ମୋର ଭଗବାନ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପାଦରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଁଇ କିଛି ଦିନ ତଳେ ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗରେ ଘଟିଥିବା ଘଟଣା ପାଇଁ କ୍ଷମା ମାଗିଥିଲି
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆମେ ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର- ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ
"ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ"
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଭୟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସମ୍ବଳର ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି
"ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଜି ବାଧବାନ ବନ୍ଦର ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି"
ଦିଘୀ ବନ୍ଦର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିଚୟ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତୀକ ହେବ
ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତ। ଏହା ଇତିହାସରୁ ଶିଖିଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଗୌରବକୁ ଚିହ୍ନିଥାଏ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ସଫଳତା ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନାରୀ ଶକ୍ତି ସମାଜକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାକ
30 AUG 2024 5:33PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘରଠାରେ ଏକାଧିକ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୭୬,୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବାଧବନ ବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୧୫୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୨୧୮ଟି ମତ୍ସ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପାଖାପାଖି ୩୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଭେସେଲ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଆଣ୍ଡ ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମର ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର, ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର, ମାଛ ମାର୍କେଟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିକାଶ, ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମତ୍ସ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ସେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଟ୍ରାନ୍ସପୋଣ୍ଡର ସେଟ୍ ଏବଂ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ ସେନାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପୁଣ୍ୟ ତିଥିରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରି ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ହୃଦୟରୁ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୧୩ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଦ ପାଇଁ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସମାଧି ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବା ପାଇଁ ରାୟଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ପ୍ରଥମ କଥା ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ସେହି 'ଭକ୍ତି ଭ' ମିଳିଥିଲା ଯାହା ସହିତ ସେ ତାଙ୍କ ଗୁରୁଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଦେଶ ସେବା ପାଇଁ ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସିନ୍ଧୁଦୁର୍ଗରେ ଘଟିଥିବା ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କେବଳ ଜଣେ ନାମ, ଜଣେ ସମ୍ମାନଜନକ ରାଜା କିମ୍ବା ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ଜଣେ ଭଗବାନ । ସେ ଶ୍ରୀ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଚରଣରେ ପ୍ରଣାମ କରି ବିନମ୍ରତାର ସହ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଲାଳନପାଳନ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ତାଙ୍କୁ ଦେଶର ମହାନ ପୁତ୍ର ବୀର ସାବରକରଙ୍କୁ ଅସମ୍ମାନ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟତାବାଦର ଭାବନାକୁ ଦମନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଭିନ୍ନ କରିଥାଏ । ବୀର ସାବରକରଙ୍କୁ ଅସମ୍ମାନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀ ସତର୍କ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଅନୁତାପ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଗସ୍ତ ପରେ ସେ ପ୍ରଥମେ ନିଜ ଭଗବାନ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କୁ ପୂଜା କରୁଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ମାଗିଛନ୍ତି।
ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏହି ଦିନକୁ ଐତିହାସିକ ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି କାରଣ "ଏକ ବିକଶିତ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହେଉଛି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ । ରାଜ୍ୟର ଐତିହାସିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପକୂଳ ନିକଟରେ ଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ଓ ସମ୍ବଳ ରହିଛି, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ବାଧବାନ ବନ୍ଦର ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ କଣ୍ଟେନର ବନ୍ଦର ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଗଭୀର ବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ପରିଗଣିତ ହେବ । ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଭାରତ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ର ରେ ପରିଣତ ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଧବାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପାଲଘର, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଦିଘୀ ବନ୍ଦର ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ନିକଟରେ ନେଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଖୁସିର ଅବସର । ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ରାୟଗଡ଼ରେ ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଦିଘି ବନ୍ଦର ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିଚୟ ଏବଂ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନର ପ୍ରତୀକ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଇକୋ-ରିସୋର୍ଟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ସମଗ୍ର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । ସେ ବାଧବାନ ବନ୍ଦର, ଦିଘୀ ବନ୍ଦର ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ ପାଇଁ ଏକାଧିକ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ମାତା ମହାଲକ୍ଷ୍ମୀ ଦେବୀ, ମାତା ଜୀବଦାନୀ ଓ ଭଗବାନ ତୁଙ୍ଗରେଶ୍ୱରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସମସ୍ତ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଏହାର ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯୋଗୁଁ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ରାଷ୍ଟ୍ର ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଉଥିଲା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି। ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ନିଜ ନୀତି ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚାଇଥିଲେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ସମଗ୍ର ଇଷ୍ଟ ଇଣ୍ଡିଆ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ଦର୍ୟ ସାରଙ୍ଗ କାହ୍ନୋଜୀ ଯଗନ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଠିଆ ହୋଇପାରିନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଅତୀତ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଥିଲେ । ଏହା ହେଉଛି ନୂଆ ଭାରତ। ଏହା ଇତିହାସରୁ ଶିଖିଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଗୌରବକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଥାଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନୂତନ ଭାରତ ଦାସତ୍ୱର ବନ୍ଧନର ପ୍ରତିଟି ଚିହ୍ନକୁ ପଛରେ ପକାଇ ସାମୁଦ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନୂତନ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଉପକୂଳରେ ବିକାଶ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର ଆଧୁନିକୀକରଣ, ଜଳପଥର ବିକାଶ ଏବଂ ଭାରତରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସର ଉଦାହରଣ ସେ ଦେଇଥିଲେ । "ଏହି ଦିଗରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅଧିକାଂଶ ବନ୍ଦରର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା, ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶରେ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଜାହାଜଗୁଡିକର ମାଲପରିବହନ ସମୟରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ହ୍ରାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖାଯାଇପାରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଶିଳ୍ପ ଓ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ଲାଭବାନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ। ନାବିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
"ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆଜି ବାଧବାନ ବନ୍ଦର ଆଡକୁ ଚାହିଁଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱର ବହୁତ କମ୍ ବନ୍ଦର ବାଧବାନ ବନ୍ଦରର ୨୦ ମିଟର ଗଭୀରତା ସହିତ ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିବ । ରେଳ ଓ ରାଜପଥ ସଂଯୋଗ ଯୋଗୁଁ ଏହି ବନ୍ଦର ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଶ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ | ସମର୍ପିତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ମାଲପରିବହନ କରିଡର ସହ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ-ମୁମ୍ବାଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେର ନିକଟତରତା ହେତୁ ଏହା ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଗୋଦାମ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମାଲ ପରିବହନ ବର୍ଷସାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳଭିତରକୁ ଓ ବାହାରକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନେ ଉପକୃତ ହେବେ ।
'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ଏବଂ 'ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ହାସଲ କରିଥିବା ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା। ଭାରତର ପ୍ରଗତିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶକୁ ଅଟକାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରାୟ ୬୦ ବର୍ଷ ଧରି ବଧବାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅଟକାଇବା ପାଇଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ବନ୍ଦର ର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ୨୦୧୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇନଥିଲା । ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ନିଆଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୨୦ ସୁଦ୍ଧା ପାଲଘରରେ ଏକ ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା । ତେବେ ସରକାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। କେବଳ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନେକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେବ ଏବଂ ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ୧୨ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ଅନୁମତି ନ ଦେବା ପାଇଁ ସେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ।
ସମୁଦ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାଳାପକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ ଏହାର ସେବା ଭାବନା ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ବିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଦେଶ ବୋଲି ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ୮୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆଜି ୧୭୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି। "ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମାଛ ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି", ସେ କହିଥିଲେ। ସେ ଭାରତର ବଢୁଥିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟ ରପ୍ତାନି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୨୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ମୂଲ୍ୟର ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ରପ୍ତାନିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । "ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ରପ୍ତାନି ମଧ୍ୟ ଆଜି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି", ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ନୀଳ ବିପ୍ଳବ ଯୋଜନାକୁ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାରେ ହଜାର ହଜାର ମହିଳାଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ଉପଗ୍ରହ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ଆଜି ଭେସେଲ କମ୍ୟୁନିକେସନ ସିଷ୍ଟମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିବ । ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର, ଡଙ୍ଗା ମାଲିକ, ମତ୍ସ୍ୟ ବିଭାଗ ଏବଂ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଜାହାଜରେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସରକାର ଯୋଜନା କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି, ବାତ୍ୟା କିମ୍ବା କୌଣସି ଅପ୍ରୀତିକର ଘଟଣା ସମୟରେ ଉପଗ୍ରହ ସାହାଯ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ଯେକୌଣସି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛନ୍ତି।
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀଙ୍କ ଜାହାଜକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ୧୧୦ରୁ ଅଧିକ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ଓ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ। କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସୁବିଧା, ଡଙ୍ଗା ପାଇଁ ଋଣ ଯୋଜନା ଏବଂ ପିଏମ ମତ୍ସ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ବିକାଶ ଉପରେ ସରକାର ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିବା ବେଳେ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସରକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ସର୍ବଦା ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କାମ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ନୀତିରେ ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ଆଦିବାସୀ ଅଧ୍ୟୁଷିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ବି ବିଭାଗ ନଥିବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସର୍ବଦା ତଳ ସ୍ତରରରେ ରଖାଯାଇଛି । ଆମ ସରକାର ହିଁ ଉଭୟ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଅଲଗା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗଠନ କରିଛନ୍ତି। ଆଜି ଅବହେଳିତ ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଓ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶ ଦିଗରେ ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ବାଧୀନ ବିକାଶ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ମହିଳା ସଶକ୍ତୀକରଣର ମାର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ଉଚ୍ଚ ପଦବୀରେ ମହିଳାମାନେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ସୁଜାତା ସୌନିକ, ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ବଳର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ଡିଜିପି ରଶ୍ମି ଶୁକ୍ଳା, ରାଜ୍ୟ ବନ ବାହିନୀର ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ଶୋମିତା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ଆଇନ ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟ ଭାବେ ସୁବର୍ଣ୍ଣ କେଓ୍ଵାଲେ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରିନ୍ସିପାଲ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଭାବେ ଜୟା ଭଗତ, ମୁମ୍ବାଇରେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବିଭାଗର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଥିବା ପ୍ରାଚୀ ସ୍ୱରୂପ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ମେଟ୍ରୋର ଏମଡି ଭାବରେ ଅଶ୍ୱିନୀ ଭିଡେଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ | ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମହିଳାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତି ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ଡକ୍ଟର ମାଧୁରୀ କାନିତକର ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଥମ କୁଳପତି ଡ. ଅପୂର୍ବ ପାଲକରଙ୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନାରୀ ଶକ୍ତି ସମାଜକୁ ଏକ ନୂଆ ଦିଗ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବୋଲି ଏହି ମହିଳାଙ୍କ ସଫଳତା ପ୍ରମାଣ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସରକାର 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ'ର ବିଶ୍ୱାସ ନେଇ କାମ କରୁଛି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରବାସୀଙ୍କ ସହଯୋଗରେ ରାଜ୍ୟ ବିକାଶର ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସିପି ରାଧାକ୍ରିଷ୍ଣନ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନାଭିସ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର, କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଧବାନ ବନ୍ଦରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୭୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା । ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରବେଶ ପଥ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯାହା ବଡ଼ କଣ୍ଟେନର ଜାହାଜଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବା, ଗଭୀର ବନ୍ଦରର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୃହତ ମାଲବାହୀ ଜାହାଜଗୁଡିକୁ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ ।
ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାର ଦହାନୁ ସହର ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ ବଦ୍ଧବନ ବନ୍ଦର ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ଗଭୀର ଜଳ ବନ୍ଦର ହେବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମାର୍ଗକୁ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ପରିବହନ ସମୟ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବ । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ରେ ସଜ୍ଜିତ ଏହି ବନ୍ଦରରେ ଗଭୀର ବର୍ଥ, ଦକ୍ଷ ମାଲ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ। ଏହି ବନ୍ଦର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ବାଧବାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପରିବେଶ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ କଠୋର ପରିବେଶ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ଏହାର ସ୍ଥିତି ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହେବ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ ୧୫୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ୨୧୮ଟି ମତ୍ସ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପାଖାପାଖି ୩୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜାହାଜ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ୧୩ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଏବଂ ମୋଟରଚାଳିତ ମାଛଧରା ଜାହାଜରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ୧ ଲକ୍ଷ ଟ୍ରାନ୍ସପଣ୍ଡର ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ। ଜାହାଜ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇସ୍ରୋ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ, ଯାହା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ସମୁଦ୍ରରେ ଥିବା ସମୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସହିତ ଆମ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ଘାଟିତ ଅନ୍ୟନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଆକ୍ୱାପାର୍କର ବିକାଶ ସହିତ ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ଜଳ ଦ୍ବରା ଚାଷ ପ୍ରଣାଳୀ ଏବଂ କୁଣ୍ଡରେ ମାଛଚାଷ ପରି ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ ଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂପୃକ୍ତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବିକା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଉନ୍ନତ ମାନର ଉପକରଣ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଏକାଧିକ ରାଜ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାଛଧରା ବନ୍ଦର, ମାଛ ଅବତରଣ କେନ୍ଦ୍ର, ମାଛ ମାର୍କେଟ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବିକାଶ, ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ସମେତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମତ୍ସ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ମାଛ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାଦ୍ୟର ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଓ ପରିଷ୍କାର ପରିବେଶ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone of Vadhvan Port worth around Rs 76,000 crore in Palghar, Maharashtra
Inaugurates and lays foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore
Launches National Roll Out of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs 360 crore
Hands out transponder sets and Kisan Credit Cards to fishermen beneficiaries
“First thing I did after coming to Maharashtra was to bow my head at the feet of my revered god Chhatrapati Shivaji Maharaj and ask for forgiveness for what happened in Sindhudurg a few days ago”
“Taking inspiration from Chhatrapati Shivaji Maharaj, we are moving forward rapidly on the resolution of Viksit Maharashtra - Viksit Bharat”
“Viksit Maharashtra is the most important part of the resolution of Viksit Bharat”
“Maharashtra has both the capability and resources required for development”
“Entire world is looking towards Vadhvan Port today”
Dighi Port will become an identity of Maharashtra and a symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s dreams
“This is New India. It learns from history and recognizes its potential and pride”
“Success of women in Maharashtra is proof that women power of the 21st century is ready to give a new direction to society”
30 AUG 2024 5:33PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects in Palghar, Maharashtra today. The projects of today include laying the foundation stone of Vadhvan Port at a cost of around Rs 76,000 crore, and inauguration and laying the foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore. Shri Modi launched the national rollout of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs 360 crore. The Prime Minister also laid the foundation stone for important fishery infrastructure projects including development, upgradation and modernization of fishing harbours, fish landing centers and construction of fish markets. He handed out transponder sets and Kisan Credit Cards to fishermen beneficiaries.
The Prime Minister began his address by paying tribute to Sant Senaji Maharaj on his punya tithi. Shri Modi spoke from his heart and recalled the time in 2013 when he was nominated for the post of Prime Minister and mentioned visiting the Raigarh Fort as the first thing to pray before the Samadhi of Chhatrapati Shivaji Maharaj. He said that he was blessed with the same ‘bhakti bhav’ with which he revered his master and took on the new journey to serve the nation. Referring to the unfortunate incident in Sindhudurg, the Prime Minister underlined that Shivaji Maharaj is not merely a name, a revered king or a great personality but a God. He tendered his humble apology by bowing at the feet of Shri Shivaji Maharaj and said that his upbringing and his culture make him different from those who intend to disrespect the great son of the land, Veer Savarkar, and trample the feeling of nationalism. “People of Maharashtra should remain wary of those who disrespect Veer Savarkar and feel no remorse for it”, the Prime Minister said. Shri Modi underlined that the first thing he did after visiting Maharashtra was to apologize to his God, Chhatrapati Shivaji Maharaj. He also asked for forgiveness from all those who worship Shivaji Maharaj.
Hailing the day as historic in both the state and the country’s development journey, the Prime Minister said his government has taken major steps for the growth of Maharashtra in the last 10 years as “a Viksit Maharashtra is the most crucial element of the resolution of a Viksit Bharat .” Referring to the state’s historic maritime trade, Shri Modi said the state has the potential and resources to grow due to its coastal proximity, holding immense possibilities for the future. “The Vadhvan Port will be the country's largest container port and will be counted among the world’s deep water ports. It will become an epicenter of trade and industrial development for Maharashtra and India,” he said. The Prime Minister congratulated the people of Palghar, Maharashtra and the entire nation for the Vadhvan Port Project.
Recalling the recent decision by the government to develop the Dighi Port Industrial Area, the Prime Minister said that it is an occasion of double happiness for the people of Maharashtra. He informed that the industrial area will be developed in Raigarh, the capital of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s empire. Therefore, the Prime Minister said, Dighi Port will become an identity of Maharashtra and a symbol of Chhatrapati Shivaji Maharaj’s dreams. He stated that it will encourage tourism and eco-resort.
Congratulating the entire fishermen community, Prime Minister Modi said that foundation stones for projects related to the fishermen worth more than Rs 700 crore have been laid today and projects worth more than Rs 400 crore have also been inaugurated all across the country. He mentioned Vadhvan Port, the development of Dighi Port Industrial Area and multiple schemes for fisheries and said that all development work has been made possible by the blessings of Mata Mahalakshmi Devi, Mata Jivdani and Bhagwan Tungareshwar.
Referring to India’s golden age, the Prime Minister held that there was a time when Bharat used to be counted among the most strong and prosperous nations due to its maritime capabilities. “People of Maharashtra are well-versed in this potential. Chhatrapati Shivaji Maharaj took India’s maritime capabilities to new heights with his policies and strong decisions for the development of the country,” Shri Modi said, adding that even the entire East India Company could not stand in front of Darya Sarang Kanhoji Yaganti. The Prime Minister said that the previous governments failed to pay heed to Bharat’s rich past. “This is New India. It learns from history and recognizes its potential and pride”, the Prime Minister remarked, adding that New India is creating new milestones in maritime infrastructure by leaving behind every trace of the shackles of slavery.
The Prime Minister emphasized that development on India's coast has gained unprecedented speed in the last decade. He gave examples of modernizing ports, developing waterways, and efforts to encourage ship-building in India. “Lakhs of crore of rupees have been invested in this direction”, PM Modi highlighted that the results can be witnessed through the doubled handling capacity of most ports in India, an increase in private investments and a significant reduction in the turnaround time of ships. The Prime Minister underlined that it has benefitted the industries and businessmen by bringing the costs down, while new opportunities are being created for the youth. “Facilities for sailors have also increased”, he added.
“Entire world is looking towards Vadhvan Port today”, the Prime Minister said as he highlighted that very few ports in the world can match Vadhvan Port’s depth of 20 meters. He underlined the port would transform the economic landscape of the entire region due to railway and highway connectivity. He mentioned that it would create opportunities for new businesses and warehousing owing to its connectivity to the dedicated Western Freight Corridor and proximity to the Delhi-Mumbai Expressway. “Cargo will flow in and out of the region throughout the year, thereby benefiting the people of Maharashtra”, he added.
“Development of Maharashtra is a huge priority for me”, PM Modi said, highlighting the gains made by Maharashtra through ‘Make in India’ and ‘Atmanirbhar Bharat Abhiyan’ programs. Noting Maharashtra’s key role in India’s progress, the Prime Minister lamented the efforts by those trying to stall development.
Lamenting the efforts of the previous government for stalling the Vadhvan Port project for almost 60 years, the Prime Minister said that India required a new and advanced port for maritime trade but the work in this direction did not start until 2016. It was only after Devendra Fadnavis came to power that this project was taken seriously and it was decided to create a port in Palghar by 2020. However, the project again got stalled for 2.5 years due to a change in government, he said. The Prime Minister informed that an investment of several lakh crore of rupees is estimated in this project alone and about 12 lakh job opportunities will be created here. He also questioned the previous governments for not allowing this project to proceed.
The Prime Minister emphasized that the fishermen community of India are the most important partner when it comes to ocean-related opportunities. Recalling his conversation with the beneficiaries of the PM Matsya Sampada scheme, the Prime Minister highlighted the transformation of the sector in the last 10 years owing to government schemes and its spirit of service. Informing that India is the second-largest fish-producing country in the world, the Prime Minister pointed out that in 2014, 80 lakh tonnes of fish were produced in the country compared to 170 lakh tonnes of fish today. “Fish production has doubled in just 10 years”, he exclaimed. He also stated India's growing seafood exports and gave the example of shrimp export worth more than Rs 40 thousand crore today compared to less than Rs 20 thousand crore ten years ago. “Shrimp export has also more than doubled today”, he added, crediting its success to the Blue Revolution Scheme which helped in creating lakhs of new employment opportunities.
Throwing light on the government’s efforts to boost women's participation in the fisheries sector, the Prime Minister mentioned assisting thousands of women under PM Matsya Sampada Yojna. He spoke about advanced technologies and satellites and mentioned the launch of the Vessel Communication System today which will become a blessing for the fishermen community. Shri Modi declared that the government plans to install 1 lakh transponders on vessels used by fishermen to establish uninterrupted connectivity with their families, boat owners, fisheries department and coast guards. This, the Prime Minister said, will help fishermen communicate in times of emergency, cyclones or any untoward incidents through the help of satellites. “It is the government’s priority to save lives during any emergency”, he assured.
The Prime Minister informed that more than 110 fishing ports and landing centers are being built for the safe return of fishermen's vessels. Giving examples of cold chain, processing facilities, loan schemes for boats and PM Matsya Sampada Yojana, the Prime Minister said that the government is paying more attention to the development of coastal villages while fishermen government organizations are also being strengthened.
The Prime Minister stated that the present government has always worked for those belonging to the backward classes and gave opportunities to the deprived, whereas the policies formed by previous governments always held the fishermen and tribal community at the margins with not even a single department for the welfare of tribal communities in such large tribal-dominated areas in the country. “It is our government which created separate ministries for both fishermen and tribal communities. Today, the neglected tribal areas are availing benefits of PM JanMan Yojana and our tribal and fishermen communities are making a huge contribution towards the development of our country,” Shri Modi remarked.
The Prime Minister lauded the state government for its women-led development approach and said that Maharashtra is laying the path of women empowerment for the nation. Referring to women doing an excellent job in many high positions in Maharashtra, the Prime Minister mentioned Sujata Saunik who is guiding the state administration as Chief Secretary for the first time in the state’s history of the state, DGP Rashmi Shukla leading the state police force, Shomita Biswas leading as the head of the state's Forest Force and Suvarna Kewale handling the responsibility as the head of the state’s Law Department. He also mentioned Jaya Bhagat taking charge as Principal Accountant General of the state, Prachi Swaroop leading the Customs Department in Mumbai and Ashwini Bhide as the MD of Mumbai Metro. Referring to women in Maharashtra in the field of higher education, the Prime Minister mentioned Lieutenant General Dr Madhuri Kanitkar, the Vice Chancellor of Maharashtra Health University, and Dr Apoorva Palkar, the first Vice Chancellor of Maharashtra's Skills University. “Successes of these women are proof that women power of the 21st century is ready to give a new direction to society”, Shri Modi remarked adding that this woman power is the biggest foundation of Viksit Bharat.
Concluding the address, the Prime Minister said that this government works with the belief of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas.’ Shri Modi expressed confidence that the state will reach new heights of development with the help of the people of Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnavis and Shri Ajit Pawar, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal and Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Rajiv Ranjan Singh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister laid the foundation stone of Vadhvan Port. The total cost of this project is around Rs 76,000 crore. It aims to establish a world-class maritime gateway that will boost the country’s trade and economic growth by catering to large container vessels, offering deeper drafts, and accommodating ultra-large cargo ships.
Vadhvan Port, located near Dahanu town in Palghar district, will be one of India’s largest deep-water ports and will provide direct connectivity to international shipping routes, reducing transit times and costs. Equipped with state-of-the-art technology and infrastructure, the port will feature deep berths, efficient cargo handling facilities, and modern port management systems. The port is expected to generate significant employment opportunities, stimulate local businesses, and contribute to the overall economic development of the region. The Vadhvan Port project incorporates sustainable development practices with a focus on minimizing environmental impact and adhering to stringent ecological standards. Once operational, the port will enhance India's maritime connectivity and further strengthen its position as a global trade hub.
The Prime Minister also inaugurated and laid the foundation stone of 218 fisheries projects worth around Rs 1,560 crore, aimed at bolstering the sector's infrastructure and productivity across the nation. These initiatives are expected to generate more than five lakh employment opportunities in the fisheries sector.
The Prime Minister launched the National Roll Out of Vessel Communication and Support system at a cost of around Rs. 360 crore. Under this project, 1 lakh transponders will be installed in a phased manner on mechanized and motorized fishing vessels in 13 coastal States and Union Territories. The vessel communication and support system is indigenous technology developed by ISRO, which will help in establishing two-way communication while fishermen are at sea and also help in rescue operations as well as ensure the safety of our fishermen.
Other initiatives inaugurated by the Prime Minister included the development of fishing harbours and Integrated Aquaparks, alongside the adoption of advanced technologies such as the Recirculatory Aquaculture System and Biofloc. These projects will be implemented across multiple states to provide crucial infrastructure and high-quality inputs to enhance fish production, improve post-harvest management, and create sustainable livelihoods for millions involved in the fisheries sector.
The Prime Minister also laid the foundation stone for important fishery infrastructure projects including development, upgradation and modernization of fishing harbours, fish landing centers and construction of fish markets. This is expected to provide necessary facilities and hygienic conditions for post-harvest management of fish and seafood.