ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ (ଜିଏଫଏଫ୍) ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି
ଭାରତର ଫିନ୍ ଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହିତ ଅଭିନବତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଭାରତର ଫିନ୍ ଟେକ୍ ବିବିଧତା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଛି
"ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ"
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ସଫଳତାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ୟୁପିଆଇ
"ଜନ ଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣର ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି"
ଭାରତରେ ଫିନଟେକ୍ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଏହାର ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ
"ଆର୍ଥିକ ସେବାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ କରିବାରେ ଫିନଟେକ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି"
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠତା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିନାହିଁ
30 AUG 2024 1:45PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ମୁମ୍ବାଇସ୍ଥିତ ଜିଓ ୱାର୍ଲ୍ଡ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ (ଜିଏଫଏଫ୍) ୨୦୨୪କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ପ୍ରଦର୍ଶନୀକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୁଲି ଦେଖିଥିଲେ। ପେମେଣ୍ଟ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ନ୍ୟାସନାଲ ପେମେଣ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ କନଭରଜେନ୍ସ କାଉନସିଲ୍ ମିଳିତ ଭାବେ ଜିଏଫଏଫ୍ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଫିନଟେକ୍ ରେ ଭାରତର ଅଗ୍ରଗତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବଜାର ଏକ ଉତ୍ସବର ମୁଡରେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ସବ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟର ଆୟୋଜନ ସ୍ୱପ୍ନର ସହର ମୁମ୍ବାଇରେ ହେଉଛି । ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ଓ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ନୂତନ ଦୁନିଆ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିପାରେ। ଗ୍ଲୋବାଲ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ (ଜିଏଫଏଫ୍) ୨୦୨୪ର ସଫଳ ଆୟୋଜନରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ପୂର୍ବରୁ ଭାରତକୁ ଆସୁଥିବା ବିଦେଶୀ ଅତିଥିମାନେ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତା ଦେଖି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଉଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ଏହାର ଫିନଟେକ୍ ବିବିଧତାକୁ ଦେଖି ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଫୁଡ୍ ଏବଂ ସପିଂ ଅନୁଭୂତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ ବ୍ୟାପକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ। ସୁଲଭ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍, ଶସ୍ତା ଡାଟା ଏବଂ ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିବା ପାଇଁ ଜିରୋ ବାଲାନ୍ସରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଜନ ଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟଉ ପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଶିଳ୍ପ ୩୧ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହାସଲ କରିଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ମୋଟ ବ୍ରଡବ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୬୦ ନିୟୁତରୁ ୯୪୦ ନିୟୁତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶରେ ଆଧାର, ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ବିନା ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ ନାହାନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶରେ ୫୩୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ଜ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିଛି। ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆମେ ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସମାନ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିଛୁ।
ଜନ ଧନ, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲର ତ୍ରିମୂର୍ତ୍ତି 'କ୍ୟାସ୍ ଇଜ୍ କିଙ୍ଗ୍'ର ମାନସିକତାକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଛି ଏବଂ ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱର ପ୍ରାୟ ଅଧା ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତର ୟୁପିଆଇ ବିଶ୍ୱରେ ଫିନଟେକ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସବୁ ପାଣିପାଗ ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ଏବଂ ସହରରେ ୨୭ x ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି । କୋଭିଡ ମହାମାରୀକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ହାତଗଣତି ଦେଶ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଯେଉଁଠାରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ରହିଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଜନଧନ ଯୋଜନାର ଦଶମ ବାର୍ଷିକୀ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୨୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଦର୍ଶନ ଉପରେ ସର୍ବବୃହତ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ ଯୋଜନା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୨୭ ଟ୍ରିଲିୟନ ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନାର ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ମହିଳା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜନ ଧନ ଆକାଉଣ୍ଟଗୁଡିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ଏବଂ ଏହା ୧୦ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଛି। ଜନଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମହିଳାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତୀକରଣର ମଜଭୁତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସମାନ୍ତରାଳ ଅର୍ଥନୀତିର ବିପଦ ବିଷୟରେ ସତର୍କ କରାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଫିନଟେକ୍ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଆବିର୍ଭାବକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଭାରତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିଛି ଏବଂ ଶତାଧିକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ବ୍ୟବହୃତ ଡାଇରେକ୍ଟ ବେନିଫିଟ ଟ୍ରାନ୍ସଫରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି ଯାହା ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗଳାବାଟକୁ ରୋକିଛି । ଆଜି ଲୋକମାନେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଫାଇଦା ଦେଖୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ଫିନଟେକ୍ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଅଣାଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା କେବଳ ଭାରତର ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିନାହିଁ ବରଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଏକାଠି କରି ଏକ ବ୍ୟାପକ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରପାଇଁ ଯେଉଁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେବା ସାରା ଦିନ ଲାଗିଯାଉଥିଲା, ତାହା ଏବେ ଫିନଟେକ୍ ସହାୟତାରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ରେ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ସେବାକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବାରେ ଫିନଟେକ୍ ର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ଋଣ, କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ, ନିବେଶ ଏବଂ ବୀମାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଫିନଟେକ୍ ଋଣ ପାଇବାକୁ ସହଜ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି ଯାହା ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଭେଣ୍ଡରମାନଙ୍କୁ ବିନା ଜାମିନରେ ଋଣ ପାଇବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ସାହାଯ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି । ସେୟାର ମାର୍କେଟ ଏବଂ ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡକୁ ସହଜରେ ପ୍ରବେଶ, ନିବେଶ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଡିମାଟ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ଉନ୍ନତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଫିନଟେକ୍ ବିନା ରିମୋଟ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଡିଜିଟାଲ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ଶିକ୍ଷା ଭଳି ସେବା ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ । ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ବିପ୍ଳବ ଜୀବନର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ବିପ୍ଳବ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ ହୋଇଥିବା ସଫଳତା କେବଳ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ପୋଷ୍ୟ ସନ୍ତାନ ଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଏହି ବିପ୍ଳବର ଗତି ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ)ର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କୁ ନେଇ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଉଦ୍ଭାବନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଡିଜିଟାଲ ଓନଲି ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ନିଓ-ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗର ଆଧୁନିକ ଧାରଣା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଦୁନିଆ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି ଏବଂ ମୁଦ୍ରାରୁ କ୍ୟୁଆର (ଦ୍ରୁତ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା) କୋଡ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଆମକୁ କିଛି ସମୟ ଲାଗିଥିବା ବେଳେ ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ନୂତନତା ଦେଖୁଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଟ୍ୱିନ୍ସ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିପଦ ପରିଚାଳନାର ଆକଳନ, ଠକେଇ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଓପନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିସି)ର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଅନଲାଇନ୍ ସପିଂକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଛି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ବୃହତ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି । ଆଜି ଆକାଉଣ୍ଟ ଏଗ୍ରିଗେଟରମାନେ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକର ସୁରୁଖୁରୁରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗୁଁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ତରଳ ଏବଂ ନଗଦ ପ୍ରବାହରେ ଉନ୍ନତି ହେଉଛି ଏବଂ ଇ-ରୂପି ଭଳି ଡିଜିଟାଲ ଭାଉଚର୍ ଅନେକ ରୂପରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି।
"ଭାରତ ଏଆଇ ପାଇଁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ୟୁଆର କୋଡ୍ ସହିତ ସାଉଣ୍ଡ ବକ୍ସର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ଏପରି ଏକ ଅଭିନବ ଉଦ୍ଭାବନ । ସେ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର କରିବା ରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଫିନଟେକ୍ କୁ ଏକ ନୂତନ ବଜାର ମିଳିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଞ୍ଜେଲ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା, ଦେଶରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ କରିବା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଡାଟା ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ କୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ ସାଇବର ଠକେଇକୁ ବନ୍ଦ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରକାଶ କରି ଡିଜିଟାଲ ସାକ୍ଷରତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିୟାମକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ଫିନଟେକ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସାଇବର ଠକେଇ ଯେପରି ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ନ ହୁଏ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ।
"ସ୍ଥାୟୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ନିୟାମକ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବଜାରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସୁଦୃଢ଼, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ଗ୍ରୀନ୍ ଫାଇନାନ୍ସ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ଗୁଣାତ୍ମକ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ଏକ ବିରାଟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଭାରତର ଫିନଟେକ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସହଜ ଜୀବନଧାରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଆମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସିନାହିଁ" ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପରେ ଜିଏଫଏଫ ଦଶମ ସଂସ୍କରଣରେ ସେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଶେଷ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକଙ୍କ ସହ ସେଲ୍ଫି ପାଇଁ ପୋଜ୍ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ବୁଝାଇଥିଲେ ଯେ ଏଆଇ ର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁମାନେ ଫଟୋରେ ନିଜକୁ ପାଇବେ ସେମାନେ ନମୋ ଆପର ଫଟୋ ସେକ୍ସନକୁ ଯାଇ ନିଜର ସେଲ୍ଫି ଅପଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ ।
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କଗଭର୍ଣ୍ଣର ଶ୍ରୀ ଶକ୍ତିକାନ୍ତ ଦାସ ଏବଂ ଜିଏଫଏଫ୍ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ କ୍ରିସ୍ ଗୋପାଳକ୍ରିଷ୍ଣନ୍ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପେମେଣ୍ଟ କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ନ୍ୟାସନାଲ ପେମେଣ୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିନଟେକ କନଭରଜେନ୍ସ କାଉନସିଲ୍ ମିଳିତ ଭାବେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଫିନଟେକ୍ ଫେଷ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ତଥା ଅନ୍ୟନ୍ୟ ଦେଶର ନୀତି ନିର୍ଧାରକ, ନିୟାମକ, ବରିଷ୍ଠ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପ ମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ ବକ୍ତା ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବେ। ଏଥିରେ ଫିନଟେକ୍ ଲ୍ୟାଣ୍ଡସ୍କେପ୍ ରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯିବ। ଜିଏଫଏଫ୍ ୨୦୨୪ରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ନେତୃତ୍ୱ ରିପୋର୍ଟ ଏବଂ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଥିରେ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Global Fintech Fest (GFF) 2024 in Mumbai, Maharashtra
“India's FinTech revolution is improving financial inclusion as well as driving innovation”
“India's FinTech diversity amazes everyone”
“Jan Dhan Yojana has been pivotal in boosting financial inclusion”
“UPI is a great example of India's FinTech success”
“Jan Dhan Program has laid strong foundations of financial empowerment of women”
“Transformation brought about by FinTech in India is not limited to just technology. Its social impact is far-reaching”
“FinTech has played a significant role in democratizing financial services”
“India's Fintech ecosystem will enhance the Ease of Living of the entire world. Our best is yet to come”
30 AUG 2024 1:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the Global Fintech Fest (GFF) 2024 at the Jio World Convention Centre in Mumbai, Maharashtra today. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. GFF is jointly organized by the Payments Council of India, the National Payments Corporation of India and the Fintech Convergence Council and it aims to showcase India's strides in Fintech and bring together key stakeholders of the sector.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the economy and the markets of the nation are in a celebratory mood at a time when the nation is also going through a festive period, and the organization of Global Fintech Fest is happening in the city of dreams, Mumbai. The Prime Minister extended a warm welcome to all the dignitaries and guests. Speaking about his experiences and interactions at the exhibition before the commencement of the program, Shri Modi said that one can witness a whole new world of innovations of the youth and possibilities of the future. He congratulated all those involved in the successful organization of the Global Fintech Fest (GFF) 2024.
Hailing Bharat’s fintech innovation, the Prime Minister said, “Earlier foreign guests visiting India used to be amazed by its cultural diversity, now they are amazed by its fintech diversity as well.” Shri Modi held that Bharat’s fintech revolution is widespread for one to witness right from the moment of their arrival at the airport to street food and shopping experience. “In the last 10 years, the industry has received a record investment of more than 31 billion USD along with witnessing a startup growth of 500 percent,” he underlined, highlighting affordable mobile phones, inexpensive data and Jan Dhan Bank accounts starting with zero balance for bringing in a revolution. “Today, the total number of broadband users in the country has increased from 60 million to 940 million,” Shri Modi said, further highlighting that there is hardly any 18-year-old in the country without an Aadhaar, a digital identification. “Today, more than 530 million people in the country have Jhan Dhan accounts. In a way we have connected a population equivalent to that of the entire European Union to banks in just 10 years,” he added.
The Prime Minister underlined that the trinity of Jan Dhan, Aadhaar and Mobile have broken down the mentality of ‘Cash is King’ and made way for approximately half of the digital transactions in the world taking place in India. “India’s UPI has become a major example of Fintech in the world” the Prime Minister said adding that it has enabled 27 X 7 banking services in every village and city in all weather conditions. Recalling the Covid pandemic, the Prime Minister said that India was one of the handful of nations in the world where the banking system remained uninterrupted.
The Prime Minister highlighted the 10th anniversary of Jan Dhan Yojna a few days ago and said that it has become a huge medium for women empowerment. He informed that more than 29 crore bank accounts have been set up for women so far opening up new opportunities for savings and investments. He further added that the largest microfinance scheme, Mudra Yojna, was launched on the philosophy of Jan Dhan accounts and has disbursed a credit of Rs 27 trillion so far. “70 percent of the beneficiaries of this scheme are women”, Shri Modi informed. He further explained that Jan Dhan accounts are also used in connecting self-help groups with the banking system and have benefited 10 crore rural women. “Jan Dhan Program has laid strong foundations of financial empowerment of women”, PM Modi remarked.
Cautioning about the dangers of a parallel economy for the world, the Prime Minister remarked that Fintech has played an impactful role in denting such a system and credited the emergence of transparency. He said that digital technology has introduced transparency in India and gave the example of the implementation of Direct Benefit Transfer used in hundreds of government schemes that has prevented leakages in the system. “Today, people can see the benefits of aligning with the formal banking system”, the Prime Minister reiterated.
Noting the changes brought in by the fintech industry in the country, the Prime Minister said that it has not only transformed the technological front of Bharat but also made a widespread social impact by closing the gap between urban and rural India together. Shri Modi further highlighted that the same banking services which earlier used to take a whole day, creating hindrances for the farmers, fishermen and middle-class families, are now easily accessible on mobile phones with the help of fintech.
Underlining the role of Fintech in democratizing financial services, the Prime Minister gave examples of readily available loans, credit cards, investments and insurance. He said that Fintech has made access to credit easy and inclusive, and gave the example of PM SVANidhi scheme that has enabled street vendors to avail collateral-free loans and further expand their business with the help of digital transactions. He also mentioned easy access to the share markets and mutual funds, investment reports and opening demat accounts. Referring to the rise of Digital India, the Prime Minister highlighted that services such as remote healthcare services, digital education and skill learning would not be possible without fintech. “India's Fintech revolution is playing a big role in improving the Dignity of Life and Quality of Life”, Shri Modi added.
The Prime Minister held that the feats achieved by India’s fintech revolution are not just about innovations, but also about adoption. Applauding the people of India for adopting the speed and scale of this revolution, Shri Modi also hailed the role of the Digital Public Infrastructure (DPI) for bringing in this transformation, adding that amazing innovations have been made in the country to create trust regarding this technology.
Referring to the modern-day concepts of Digital Only Banks and Neo-Banking, the Prime Minister said, “The 21st-century world is changing at a fast pace and while the journey from currency to QR (quick response) codes took us a while, we have been witnessing innovations daily.” Hailing the Digital Twins technology, Shri Modi said it is going to change the way the world has been assessing risk management, evaluating fraud detection and providing customer experience. Noting the advantages of Open Network for Digital Commerce (ONDC), the Prime Minister said it is making online shopping inclusive and connecting small businesses and enterprises to bigger opportunities. Today, account aggregators are using data for smooth functioning of companies, the liquid and cash flow of small institutions are improving due to trade platforms and a digital voucher like e-RUPI is being used in many forms, Shri Modi said, adding that these products are equally useful for other countries of the world.
“India has called for a global framework for AI”, the Prime Minister said, noting that the use of sound boxes along with QR codes is one such innovation. He also urged India’s fintech sector to study the government's Bank Sakhi program and highlighted the efforts of the daughters in spreading banking and digital awareness in every village thereby giving a new market to fintech.
The Prime Minister underlined that the government is making all necessary changes on the policy level to assist the Fintech sector and gave examples of doing away with Angel Tax, allocating Rs 1 lakh crores to encourage research and innovation in the country and implementing the Digital Personal Data Protection Act. Expressing the need to put an end to cyber fraud, the Prime Minister urged the regulators to initiate huge steps to boost digital literacy. He said that it is equally important to ensure cyber fraud does not come in the way of the growth of fintech and startups in the country.
“Sustainable economic growth is India’s priority today”, the Prime Minister said. He emphasized that the government is creating robust, transparent and efficient systems to strengthen financial markets with advanced technologies and regulatory frameworks. He mentioned supporting sustainable growth with green finance and saturation of financial inclusion.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that India’s Fintech ecosystem will play a huge role in providing a quality lifestyle to the people of India. “I am confident that India's Fintech ecosystem will enhance the Ease of Living of the entire world. Our best is yet to come”, the Prime Minister said. The Prime Minister expressed the belief that he would be present in the 10th edition of GFF, five years later. Before the conclusion of the event, the Prime Minister posed for a selfie with the gathering and explained that with the use of AI, anybody who finds themselves in the photograph can get access to it by visiting the photo section of NaMo app and uploading their selfie.
Governor of Reserve Bank of India, Shri Shaktikanta Das and Chairman of GFF, Shri Kris Gopalakrishnan were present on the occasion among others.
Background
The Payments Council of India, the National Payments Corporation of India and the Fintech Convergence Council are jointly organizing the Global Fintech Fest. Around 800 speakers, including policymakers, regulators, senior bankers, industry captains, and academicians, from India and various other countries will address more than 350 sessions at the conference. It will also showcase the latest innovations in the fintech landscape. Over 20 thought leadership reports and white papers will be launched at GFF 2024, offering insights, and in-depth industry information.