প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহারাস্ত্রগী মুম্বাইদা পাংথোকপা গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্ত (GFF) 2024দা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী ফিনতেক রিভোল্যুসন্না ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন হেনগৎহল্লি লোয়ননা ইন্নোভেসন থৌগৎলি”
“ভারতকী ফিনতেক দাইভর্সিতীনা মীপুম খুদিংমক্তা অঙকপা পোকহল্লি”
“জন ধন য়োজনানা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি”
“UPI অসি ভারতকী ফিনতেক্কী মায়পাকপগী অচৌবা খুদম অমনি”
“জন ধন প্রোগ্রামনা নুপীশিংগী ফাইনান্সিএল এম্পাৱরমেন্তগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা ওইখি”
“ভারত্তা ফিনতেকনা পুরকখিবা অওনবা অসি তেক্নোলোজীদা খক্তা নত্তে। মসিনা খুন্নাইদা পীবা কান্নবা অসি য়াম্না চাউই”
“ফিনতেকনা ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস দেমোক্রেতাইজ তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি”
“ভারতকী ফিনতেক ইকোসিস্তেমনা মালেম পুম্বগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনগনি। ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা অদু লাকখিগনি”
30 AUG 2024 1:45PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহারাস্ত্রগী মুম্বাইদা লৈবা জিও ৱর্ল্দ কনভেন্সন সেন্তরদা পাংথোকপা গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্ত (GFF) 2024 দা ৱা ঙাংখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা একজিবিসনগী ৱাকথ্রুসু তৌখি। GFF অসি পেমেন্ত কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া, নেস্নেল পেমেন্ত কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং ফিনতেক কনভর্জেন্স কাউন্সিলনা পুন্না শীন-লাংদুনা পাংথোক্লি। মসিগী পান্দমদি ফিনতেক্তা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং উৎনবা অমসুং সেক্তর অসিগী মরুওইবা স্তেকহোল্দরশিং পুনশিন্নবনি।
মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা কুহ্মৈগী মতম অমা চত্থরিঙৈ অমসুং গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্তকী থৌরম অসি মুম্বাইদা পাংথোক্লিঙৈ মতম অসিদা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন অমসুং কৈথেলশিং অসি কুহ্মৈগী ফীভমদা লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা মকোক থোংবা মীওইশিং অমসুং মীথুংলেন পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি। থৌরম হৌদ্রিঙৈগী মমাংদা একজিবিসন অদুদা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অমসুং ৱারী-ৱাতাই শাখিবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি নহারোলশিংগী ইন্নোভেসন অমসুং তুংলমচৎকী ওইথোকপা য়াবশিংগী অপুনবা অনৌবা মালেম অমা উবা ফংলি। মহাক্না গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্ত (GFF) 2024 মায় পাক্না পাংথোকপদা শরুক য়াখিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
ভারতকী ফিনতেক ইন্নোভেসনবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "হান্নদি ভারত্তা লাকপা মপান লমগী মীথুংলেনশিংনা ভারতকী চৎনবীগী মখল-মখা কয়াদা অঙকপা পোক্নরমখি, হৌজিক্তি মখোয়না ফিনতেক্কী দাইভর্সিতীদসু অঙকপা পোকখি"। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী ফিনতেক রিভোলুসন অসি এয়রপোর্ত য়ৌরকপা মতমদগী হৌরগা স্ত্রীৎ ফুদ অমসুং শোপ্পিংগী এক্সপরিয়েন্স ফাওবা মীওই অমনা পাক শন্না উবা ফংলি। “হৌখিবা চহি 10দা, ইন্দস্ত্রী অসিনা রেকোর্দ ওইবা দোল্লর বিল্লিয়ন 31 হেন্না ইনভেস্ত তৌখি অমসুং স্তার্তঅপশিং অসি চাদা 500 হেনগৎলকখি।" মহাক্না হায়খি, অহোংবা মোবাইল ফোনশিং, মমল তাংদবা দেতা অমসুং জেরো বেলেন্সতগী হৌবা জন ধন বেঙ্ক একাউন্তশিং অসিনা রিভোলুসন অমা পুরক্নবা হোৎনরি।ঙসিদি, লৈবাক অসিদা ব্রোদবেন্দ শীজিন্নরিবশিংগী অপুনবা মশিং অসি মিলিয়ন 60দগী মিলিয়ন 940দা হেনগৎলে," ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা দিজিতেল আইদেন্তিফিকেসন অমা ওইরিবা আধার দবা পায়দবা চহি 18 শুরবা মীওই অমত্তা লৈতে। “ঙসিদি, লৈবাক অসিদা মীওই মিলিয়ন 530 হেনবনা জন ধন একাউন্ত লৈরে। ঐখোয়না চহি 10 খক্তদা য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়ন পুম্নমক্কী মীশিংগা মান্নবা মীওইশিংবু বেঙ্ককা শম্নহনখ্রে," হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জনধন, আধার অমসুং মোবাইলগী ত্রিনিতীনা 'কেশ ইজ কিং'গী ৱাখল্লোন অসি থুগাইখি অমসুং মালেমগী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী চাউরাক্না তংখাই ভারত্তা পাংথোক্নবগী লম্বী শেমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী UPIনা মালেমদা ফিনতেক্কী মরুওইবা খুদম অমা ওইরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা খুঙ্গং অমসুং সহর খুদিংদা ফীভম পুম্নমক্ত 27 X 7 বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফংহল্ই। কোবিদ লাইচৎকী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারত অসি মালেমদা বেঙ্কিং সিস্তেমগী খুদোংচাদবা লৈতবা লৈবাক খরগী মনুংদা অমনি।
নুমিৎ খরনিগী মমাংদা জন ধন য়োজনাগী চহি 10 মপুং ফাখিবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিনা নুপীশিংদা শক্তি পীনবগী অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লি। হৌজিক ফাওবদা নুপীশিংগীদমক বেঙ্ক একাউন্ত করোর 29 হেন্না হাংদোকখ্রে। মসিনা সেভিং অমসুং ইনভেস্তমেন্তকী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি খ্বাইদগী চাউবা মাইক্রো ফাইনান্স স্কিম, মুদ্রা য়োজনা অসি জন ধন একাউন্তশিংগী ফিলোসোফীদা হৌদোকখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা লুপা ত্রিলিয়ন 27গী ক্রেদিৎ পীখ্রে।স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলবশিংগী চাদা 70দি নুপীশিংনি,” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি জন ধন একাউন্তশিং অসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু বেঙ্কিং সিস্তেমগা শম্নহনবদা শীজিন্নরি অমসুং মসিনা খুঙ্গংগী নুপী করোর 10দা কান্নবা পীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "জন ধন প্রোগ্রামনা নুপীশিংগী শেল-থুমগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মপাঙ্গল কনবা য়ুম্ফম অমা শেমখি।"
মালেমগী ওইনা পেরেলেল ইকনোমীগী খুদোংথিবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফিনতেকনা অসিগুম্বা সিস্তেম অসি থিংবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না ফোংদোকখি অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লাকপদা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিজিতেল তেক্নোলোজীনা ভারত্তা ত্রান্সপরেন্সী পুরকখি। মহাক্না সরকারগী স্কিম চা কয়াদা শীজিন্নরিবা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুদম পীখি মসিনা সিস্তেম অসিদা লিকেজ ঙাকথোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদা, মীয়ামনা ফোর্মেল বেঙ্কিং সিস্তেমগা লোয়ননা চৎমিন্নবগী কান্নবা অদু উবা ফংলে।"
ফিনতেক ইন্দস্ত্রীনা লৈবাক অসিদা পুরক্লিবা অহোংবশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ভারতকী তেক্নোলোজিকেল ফ্রন্ততা অহোংবা পুরকপতা নত্তনা ভারতকী অর্বান অমসুং রুরেলগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অদু মাংহন্দুনা পাক-শন্না খুন্নাইদা কান্নবা পীরি। শ্রী মোদীনা মখা তানা ফিনতেক্কী মতেংগা লোয়ননা মমাংদদি বেঙ্কিং সর্ভিসশিং অসি লৌমীশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী ইমুংশিংগীদমক অৱাবা ওইদুনা নুমিৎ চুপ্না চংলমখিবা অদু হৌজিক মোবাইল ফোনদা লায়না ফংহল্লে হায়না ফোংদোকখি।
ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং দিমোক্রেতাইজ তৌবদা ফিনতেক্কী থৌদাং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা লোন, ক্রেদিৎ কার্দশিং, ইনভেস্তমেন্তশিং অমসুং ইন্সুরেন্সকী খুদমশিং পনখি। মহাক্না ফিনতেকনা ক্রেদিৎ ফংহনবদা লায়হল্লি অমসুং ইনক্লুসিব ওইহল্লি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না পি.এম. স্বানিধি স্কিমগী খুদম পীরদুনা হায়খি মদুদি লম্বীদা পোৎ য়োনবশিংনা কোল্লাতরেল য়াওদনা লোন ফংবা অমসুং দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনগী মতেংদগী মখোয়গী ললোন-ইতিক মখা তানা পাকথোক-চাউথোকপা ঙমহল্লি। শেয়র মার্কেতশিং অমসুং ম্যুচ্যুএল ফন্দশিং, ইনভেস্তমেন্ত রিপোর্তশিং অমসুং দিমেৎ একাউন্তশিং হাংবদা লায়থোকহনবগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুমাং চাউশিল্লকপগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রিমোৎ হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং, দিজিতেল এজুকেসন অমসুং স্কিল লর্নিং অসি ফিনতেক য়াওদনা ওইথোক্লোই। “ভারতকী ফিনতেক রিভোলুসন অসিনা পুন্সিগী ইকাই খুম্নবা অমসুং পুন্সিগী মগুন হেনগৎহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরি," হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতকী ফিনতেক রিভোলুসনগী মায় পাকপা অসি অনৌবা পুথোকপদা নত্তনা এদোপ্সনদসু য়াওরি। ভারতকী মীয়াম্বু মসিগী রিভোলুসন অসিগী স্পীদ অমসুং স্কেলগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী মোদীনা অসিগুম্বা অহোংবা পুরকপদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর ((DPI) গী থৌদাংবুসু থাগৎপা ফোংদোকখি।
দিজিতেল ওংলি বেঙ্কশিং অমসুং নিও-বেঙ্কিংগী অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "21শুবা চহি চাগী মালেম অসি য়াম্না থুনা হোংলক্লি অমসুং শেন-থুমদগী QR (ক্বিক রেস্পোন্স) কোদ ফাওবগী খোঙচৎ অসি মতম খরা চংলক্লবসু, ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা খোঙথাং কয়া উবা ফংলি।" দিজিতেল ত্বিন্স তেক্নোলোজীবু থাগৎলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিনা মালেম অসিনা রিস্ক মেনেজমেন্ত, নমথাক তৌবা থিদোকপা অমসুং কস্তমর এক্সপরিয়েন্স পীবগী মওং অসি হোংদোক্লগনি। ওপন নেৎৱার্ক ফোর দিজিতেল কম্মর্স (ONDC) গী কান্নবশিং পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা ওনলাইন শোপ্পিংবু ইনক্লুসিব ওইহল্লি অমসুং অপীকপা বিজিনেসশিং অমসুং এন্তরপ্রাইজশিংবু হেন্না চাউবা খুদোংচাবশিংগা শম্নহল্লি। ঙসিদি, কম্পনীশিংবু শোয়দনা মথৌ তৌহন্নবা একাউন্ত এগ্রিগেতরশিংনা দেতা শীজিন্নরি, ত্রেদ প্লেৎফোর্মশিংগী মতেংদগী অপীকপা ইন্সতিত্যুসনশিংগী লিক্বিদিতী অমসুং শেল থাদবগী চাং হেনগৎলক্লি অমসুং ই-রুপিগুম্বা দিজিতেল ভাউচর অসি মওং কয়া অমদা শীজিন্নরি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। হায়রিবা প্রদক্তশিং অসি মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদসু চপ মান্ননা কান্নবা ফংলি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“ভারতনা AIগীদমক মালেমগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা হায়খ্রে” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। সাউদ বোক্সশিং অমসুং QR কোদশিং শীজিন্নবা অসি অসিগুম্বা ইন্নোভেসন অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতকী ফিনতেক সেক্তরদা সরকারগী বেঙ্ক সখি প্রোগ্রাম নৈননবা হায়খি অমসুং খুঙ্গং খুদিংমক্তা বেঙ্কিং অমসুং দিজিতেলগী মতাংদা খঙহনবা অমসুং ফিনতেকপু অনৌবা কৈথেল অমা পীনবা ইচানুপীশিংনা হোৎনরিবশিং অদু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিনতেক সেক্তরদা মতেং পাংনবা সরকারনা পোলিসীগী থাক্তা মথৌ তাবা অহোংবা পুম্নমক পুরক্লি হায়না পনখি। মহাক্না এঞ্জেল তেক্স লৌথোকপা, লৈবাক অসিদা রিসর্স অমসুং ইন্নোভেসন পুক্নিং থৌগৎনবা লুপা করোর লাখ অমা পীবা অমসুং দিজিতেল পর্সনেল দেতা প্রোতেক্সন এক্ত চৎনহনবগী খুদমশিং পনখি। সাইবর ফ্রোদশিং লোইশিন্নবগী তঙাইফদবা অদু ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা দিজিতেল লিতরেসী হেনগৎহন্নবা অচৌবা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা রেগ্যুলেতরশিংদা তকশিনখি। সাইবর ফ্রোদ অসিনা লৈবাক অসিদা ফিনতেক অমসুং স্তার্ত-অপশিং চাউখৎহনবদা অথিংবা লৈহন্দবা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "তুং কোইবা শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিনবা অসি ঙসি ভারতকী মরুওইবা অমনি।" সরকারনা ফাইনান্সিএল মার্কেতশিংবু এদভান্স তেক্নোলোজীশিং অমসুং রেগ্যুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংগা লোয়ননা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ত্রান্সপরেন্ত অমসুং ইফিসিএন্ত ওইবা সিস্তেমশিং শেমগৎলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মহাক্না গ্রীন ফাইনান্স অমসুং ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী সেচুরেসনগা লোয়ননা সস্তেনেবল গ্রোথপু সপ্পোর্ত তৌবগী মতাংদা পনখি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থাজবা থমখি মদুদি ভারতকী ফিনতেক ইকোসিস্তেম্না ভারতকী মীয়ামদা ক্বালিতী লাইফস্তাইল অমা ফংহনবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। ভারতকী ফিনতেক ইকোসিস্তেমনা মালেম পুম্বগী পুন্সি মহিংদা হেন্না নুংঙাইহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফবা অসি লাক্কদৌরি।" চহি মঙাগী মতুংদা মহাক্না GFF গী 10শুবা এদিসনদা শরুক য়াগনি হায়বগী থাজবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। থৌরম অদু লোইদ্রিঙৈ মমাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামগা লোয়ননা সেল্ফি নম্বগীদমক্তা পোজ তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি AI শীজিন্নদুনা, ফোতো অমদা য়াওরিবা মীওই খুদিংমক্না নমো এপকী ফোতো সেক্সনদা চংদুনা মখোয়গী সেল্ফি অদু অপলোদ তৌদুনা মদুদা এক্সেস তৌবা য়াগনি।
থৌরম অসিদা রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নর, শ্রী শক্তিকান্তা দাস অমসুং GFFকী চিয়রমেন, শ্রী কৃস গোপালকৃষ্ণনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
GEF অসি পেমেন্ত কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া, নেস্নেল পেমেন্ত কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া অমসুং ফিনতেক কনভর্জেন্স কাউন্সিলনা পুন্না শীনবনি। ভারত অমসুং অতোপ্পা লৈবাক কয়াদগী পোলিসী মেকরশিং, রেগ্যুলেতরশিং, মকোক থোংবা বেঙ্করশিং, ইন্দস্ত্রীগী কেপ্তেনশিং অমসুং একাদেমিকশিং য়াওনা স্পিকর 800 রোম্না কনফরেন্স অসিদা সেসন 350 হেনবদা ৱা ঙাংগনি। মসিদা ফিনতেক লেন্দস্কেপকী খ্বাইদগী নৌবা ইন্নোভেসনশিংসু উৎকনি। 2024গী GFFদা থোত লীদরশিপ রিপোর্ত 20 হেনবা অমসুং হ্বাইৎ পেপরশিং লোঞ্চ তৌগনি, মখোয়না ৱাখল্লোনশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী অকুপ্পা মরোলশিং পীগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Global Fintech Fest (GFF) 2024 in Mumbai, Maharashtra
“India's FinTech revolution is improving financial inclusion as well as driving innovation”
“India's FinTech diversity amazes everyone”
“Jan Dhan Yojana has been pivotal in boosting financial inclusion”
“UPI is a great example of India's FinTech success”
“Jan Dhan Program has laid strong foundations of financial empowerment of women”
“Transformation brought about by FinTech in India is not limited to just technology. Its social impact is far-reaching”
“FinTech has played a significant role in democratizing financial services”
“India's Fintech ecosystem will enhance the Ease of Living of the entire world. Our best is yet to come”
30 AUG 2024 1:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, addressed the Global Fintech Fest (GFF) 2024 at the Jio World Convention Centre in Mumbai, Maharashtra today. The Prime Minister also took a walkthrough of the exhibition showcased on the occasion. GFF is jointly organized by the Payments Council of India, the National Payments Corporation of India and the Fintech Convergence Council and it aims to showcase India's strides in Fintech and bring together key stakeholders of the sector.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that the economy and the markets of the nation are in a celebratory mood at a time when the nation is also going through a festive period, and the organization of Global Fintech Fest is happening in the city of dreams, Mumbai. The Prime Minister extended a warm welcome to all the dignitaries and guests. Speaking about his experiences and interactions at the exhibition before the commencement of the program, Shri Modi said that one can witness a whole new world of innovations of the youth and possibilities of the future. He congratulated all those involved in the successful organization of the Global Fintech Fest (GFF) 2024.
Hailing Bharat’s fintech innovation, the Prime Minister said, “Earlier foreign guests visiting India used to be amazed by its cultural diversity, now they are amazed by its fintech diversity as well.” Shri Modi held that Bharat’s fintech revolution is widespread for one to witness right from the moment of their arrival at the airport to street food and shopping experience. “In the last 10 years, the industry has received a record investment of more than 31 billion USD along with witnessing a startup growth of 500 percent,” he underlined, highlighting affordable mobile phones, inexpensive data and Jan Dhan Bank accounts starting with zero balance for bringing in a revolution. “Today, the total number of broadband users in the country has increased from 60 million to 940 million,” Shri Modi said, further highlighting that there is hardly any 18-year-old in the country without an Aadhaar, a digital identification. “Today, more than 530 million people in the country have Jhan Dhan accounts. In a way we have connected a population equivalent to that of the entire European Union to banks in just 10 years,” he added.
The Prime Minister underlined that the trinity of Jan Dhan, Aadhaar and Mobile have broken down the mentality of ‘Cash is King’ and made way for approximately half of the digital transactions in the world taking place in India. “India’s UPI has become a major example of Fintech in the world” the Prime Minister said adding that it has enabled 27 X 7 banking services in every village and city in all weather conditions. Recalling the Covid pandemic, the Prime Minister said that India was one of the handful of nations in the world where the banking system remained uninterrupted.
The Prime Minister highlighted the 10th anniversary of Jan Dhan Yojna a few days ago and said that it has become a huge medium for women empowerment. He informed that more than 29 crore bank accounts have been set up for women so far opening up new opportunities for savings and investments. He further added that the largest microfinance scheme, Mudra Yojna, was launched on the philosophy of Jan Dhan accounts and has disbursed a credit of Rs 27 trillion so far. “70 percent of the beneficiaries of this scheme are women”, Shri Modi informed. He further explained that Jan Dhan accounts are also used in connecting self-help groups with the banking system and have benefited 10 crore rural women. “Jan Dhan Program has laid strong foundations of financial empowerment of women”, PM Modi remarked.
Cautioning about the dangers of a parallel economy for the world, the Prime Minister remarked that Fintech has played an impactful role in denting such a system and credited the emergence of transparency. He said that digital technology has introduced transparency in India and gave the example of the implementation of Direct Benefit Transfer used in hundreds of government schemes that has prevented leakages in the system. “Today, people can see the benefits of aligning with the formal banking system”, the Prime Minister reiterated.
Noting the changes brought in by the fintech industry in the country, the Prime Minister said that it has not only transformed the technological front of Bharat but also made a widespread social impact by closing the gap between urban and rural India together. Shri Modi further highlighted that the same banking services which earlier used to take a whole day, creating hindrances for the farmers, fishermen and middle-class families, are now easily accessible on mobile phones with the help of fintech.
Underlining the role of Fintech in democratizing financial services, the Prime Minister gave examples of readily available loans, credit cards, investments and insurance. He said that Fintech has made access to credit easy and inclusive, and gave the example of PM SVANidhi scheme that has enabled street vendors to avail collateral-free loans and further expand their business with the help of digital transactions. He also mentioned easy access to the share markets and mutual funds, investment reports and opening demat accounts. Referring to the rise of Digital India, the Prime Minister highlighted that services such as remote healthcare services, digital education and skill learning would not be possible without fintech. “India's Fintech revolution is playing a big role in improving the Dignity of Life and Quality of Life”, Shri Modi added.
The Prime Minister held that the feats achieved by India’s fintech revolution are not just about innovations, but also about adoption. Applauding the people of India for adopting the speed and scale of this revolution, Shri Modi also hailed the role of the Digital Public Infrastructure (DPI) for bringing in this transformation, adding that amazing innovations have been made in the country to create trust regarding this technology.
Referring to the modern-day concepts of Digital Only Banks and Neo-Banking, the Prime Minister said, “The 21st-century world is changing at a fast pace and while the journey from currency to QR (quick response) codes took us a while, we have been witnessing innovations daily.” Hailing the Digital Twins technology, Shri Modi said it is going to change the way the world has been assessing risk management, evaluating fraud detection and providing customer experience. Noting the advantages of Open Network for Digital Commerce (ONDC), the Prime Minister said it is making online shopping inclusive and connecting small businesses and enterprises to bigger opportunities. Today, account aggregators are using data for smooth functioning of companies, the liquid and cash flow of small institutions are improving due to trade platforms and a digital voucher like e-RUPI is being used in many forms, Shri Modi said, adding that these products are equally useful for other countries of the world.
“India has called for a global framework for AI”, the Prime Minister said, noting that the use of sound boxes along with QR codes is one such innovation. He also urged India’s fintech sector to study the government's Bank Sakhi program and highlighted the efforts of the daughters in spreading banking and digital awareness in every village thereby giving a new market to fintech.
The Prime Minister underlined that the government is making all necessary changes on the policy level to assist the Fintech sector and gave examples of doing away with Angel Tax, allocating Rs 1 lakh crores to encourage research and innovation in the country and implementing the Digital Personal Data Protection Act. Expressing the need to put an end to cyber fraud, the Prime Minister urged the regulators to initiate huge steps to boost digital literacy. He said that it is equally important to ensure cyber fraud does not come in the way of the growth of fintech and startups in the country.
“Sustainable economic growth is India’s priority today”, the Prime Minister said. He emphasized that the government is creating robust, transparent and efficient systems to strengthen financial markets with advanced technologies and regulatory frameworks. He mentioned supporting sustainable growth with green finance and saturation of financial inclusion.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that India’s Fintech ecosystem will play a huge role in providing a quality lifestyle to the people of India. “I am confident that India's Fintech ecosystem will enhance the Ease of Living of the entire world. Our best is yet to come”, the Prime Minister said. The Prime Minister expressed the belief that he would be present in the 10th edition of GFF, five years later. Before the conclusion of the event, the Prime Minister posed for a selfie with the gathering and explained that with the use of AI, anybody who finds themselves in the photograph can get access to it by visiting the photo section of NaMo app and uploading their selfie.
Governor of Reserve Bank of India, Shri Shaktikanta Das and Chairman of GFF, Shri Kris Gopalakrishnan were present on the occasion among others.
Background
The Payments Council of India, the National Payments Corporation of India and the Fintech Convergence Council are jointly organizing the Global Fintech Fest. Around 800 speakers, including policymakers, regulators, senior bankers, industry captains, and academicians, from India and various other countries will address more than 350 sessions at the conference. It will also showcase the latest innovations in the fintech landscape. Over 20 thought leadership reports and white papers will be launched at GFF 2024, offering insights, and in-depth industry information.