Cabinet
Dr. T.V. Somanathan takes over as the new Cabinet Secretary
30 AUG 2024 4:47PM by PIB Delhi
Dr. T.V. Somanathan today took over as the new Cabinet Secretary in the Government of India after the superannuation of Shri Rajiv Gauba. Dr. Somanathan is an IAS officer of Tamil Nadu cadre (1987 batch). He holds a Ph.D. in Economics from Calcutta University. He has also completed the Executive Development Program of Harvard Business School, and is a fully qualified Chartered Accountant, Cost Accountant and Company Secretary.
Dr. Somanathan has held important assignments at the Centre like Joint Secretary and Additional Secretary in Prime Minister’s Office. He also served as Joint Secretary in the Ministry of Corporate Affairs and was deputed as Director, Corporate Affairs at the World Bank in Washington DC. Prior to his joining as Cabinet Secretary, he was holding the charge of Finance Secretary and Secretary, Department of Expenditure.
In the State Government of Tamil Nadu, Dr. Somanathan served at many key positions such as Managing Director of Chennai Metro Rail Corporation Ltd., Secretary to the Chief Minister and was Additional Chief Secretary & Commissioner of Commercial Taxes during the crucial phase of roll out of GST. He also served as Commissioner, Disciplinary Proceedings. As founder Managing Director of Metro Rail Corporation Limited, Chennai, he was responsible for achieving financial closure and awarding the initial tenders for implementing the Chennai Metro Rail Project.
Dr. Somanathan joined the World Bank in 1996, Washington through the Young Professionals Program, as Financial Economist in the East Asia & Pacific Regional Vice Presidency. He became one of the Bank’s youngest Sector Managers when he was appointed Manager of the Budget Policy Group. In 2011, his services were sought by the World Bank and he served as Director from 2011 to 2015.
Dr. Somanathan has published over 80 papers and articles in journals and newspapers on economics, finance and public policy, and is the author of three books published by McGraw Hill, Cambridge/ Oxford University Press.

କ୍ୟାବିନେଟ
ନୂତନ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସଚିବ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କଲେ ଡକ୍ଟର ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନ
30 AUG 2024 4:47PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ଗୌବାଙ୍କ ଅବସର ପରେ ଡକ୍ଟର ଟି.ଭି. ସୋମନାଥନ ଆଜି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ତାମିଲନାଡୁ କ୍ୟାଡର (୧୯୮୭ ବ୍ୟାଚ୍)ର ଜଣେ ଆଇଏଏସ୍ ଅଧିକାରୀ। ସେ କଲିକତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପିଏଚଡି କରିଛନ୍ତି। ସେ ହାର୍ଭାର୍ଡ ବିଜନେସ୍ ସ୍କୁଲର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ଚାଟାର୍ଡ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ, କଷ୍ଟ୍‌
ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ସଚିବ ଅଟନ୍ତି ।
ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଭଳି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି । ସେ କର୍ପୋରେଟ୍ ବିଜ୍ଞାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୱାଶିଂଟନ୍ ଡିସି ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ। କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଭାବରେ ଯୋଗଦାନ ପୂର୍ବରୁ ସେ ଅର୍ଥ ସଚିବ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ବିଭାଗର ସଚିବ ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇଥିଲେ।
ତାମିଲନାଡୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରରେ, ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସଚିବ ଏବଂ ଜିଏସ୍‌ଟି ଲାଗୁ ହେବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅତିରିକ୍ତ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଟିକସ କମିଶନର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ କମିଶନର, ଶୃଙ୍ଖଳାଗତ କାର୍ଯ୍ୟବିଧି ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଚେନ୍ନାଇର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ, ସେ ଚେନ୍ନାଇ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ବନ୍ଦୋବସ୍ତ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଟେଣ୍ଡର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟୀ ଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ୧୯୯୬ ମସିହାରେ ୱାଶିଂଟନରେ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷରେ ଆର୍ଥିକ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସେ ବଜେଟ୍ ନୀତି ଗୋଷ୍ଠୀର ପରିଚାଳକ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ ହେଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ବ୍ୟାଙ୍କର ସବୁଠାରୁ କନିଷ୍ଠ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ହୋଇଗଲେ। ୨୦୧୧ ମସିହାରେ, ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କର ସେବା ଲୋଡା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ସେ ୨୦୧୧ ରୁ ୨୦୧୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଡକ୍ଟର ସୋମନାଥନ ଅର୍ଥନୀତି, ବିତ୍ତ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଉପରେ ପତ୍ରିକା ଏବଂ ସମ୍ବାଦପତ୍ରରେ ୮୦ ରୁ ଅଧିକ ପତ୍ରିକା ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ମ୍ୟାକଗ୍ରା ହିଲ୍, କେମ୍ବ୍ରିଜ୍ / ଅକ୍ସଫୋର୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରେସ୍ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ତିନୋଟି ପୁସ୍ତକର ଲେଖକ ଅଟନ୍ତି।