Vice President's Secretariat
Strongly condemn the terming of violence against women as 'symptomatic malaise', asserts VP
The fear in the minds of our girls and women is a cause of national concern- VP
Gender-based pay inequities must be decimated, stresses VP
Vice-President calls upon all girls to be financially independent
Uniform Civil Code will be a measure of justice to women, underscores Shri Dhankhar
Vice-President urges citizens to echo the President’s clarion call of “enough is enough”
30 AUG 2024 3:23PM by PIB Delhi
The Vice-President, Shri Jagdeep Dhankhar today strongly condemned the terming of violence against women as ‘symptomatic malaise’. Addressing the students and faculty members on the theme ‘Role of Women in Viksit Bharat’ at the Bharati college, University of Delhi today, the Vice-President said “I am appalled; I am pained and somewhat surprised that someone holding a position in the Supreme Court Bar, a Member of Parliament, acting in a manner and what does he say? A symptomatic malaise and suggested that such incidents are common place? What a shame! Words fail me in condemning such a stance. It is doing greatest injustice to the high position.
Expressing his pain over suggestions made by person in high position calling such outrageous incidents are commonplace, Shri Dhankhar termed the statements as extremely shameful. Vice President stressed that such statements are akin to trivialising the suffering of our girls. “For partisan interest? For self-interest? You take a stance, leveraging your authority to perpetrate such kind of heinous injustice to our girls and women? What can be greater injustice to humanity? We trivialise suffering of our girls? No, not any longer”, he added.
Calling upon the citizens to echo the clarion call of “enough is enough” of the President Shri Dhankhar stated, “The President has said, enough is enough!” Let us, call it enough is enough. I want this clarion call to be national call. I want everyone to be participant in this call. Let us resolve, create a system, no longer, zero accommodation, zero tolerance when you make a girl or woman victim. You are injuring our civilisation, you are injuring sublimity, you are behaving like a monster. You are exemplifying barbarity to an extreme draconian level. Nothing should come in the way and I want everyone in the country to heed the sane, sage and timely caution by the President of India.”
Stating that the fear in the minds of our girls and women is a cause of concern, Shri Dhankhar said, “The society where women and girls do not feel safe is not a civilized society. That democracy is tarnished; it is the biggest obstacle to our progress and today.”
“The fear in the in mind of our girls and women is a cause of concern, is a national concern. How can in land of Bharat, girls and women be unsafe. How can their dignity be outraged?...in hospital when girl doctor is in service of humanity saving lives of others?”, emphasised Vice-President.
Stressing on the need of financial independence for girls and women, Shri Dhankhar emphasised, “I call upon each of you to be financially independent. This is quintessentially important for you to unleash your energy and potential.”
“Girls are the most important stakeholders in the development of the Nation. They constitute the backbone and spinal strength of the rural economy, agro-economy, and informal economy”, he further added.
Advocating for decimation of gender-based inequities; VP highlighted the existing gender disparity in terms of pay and opportunities for women in the society. “But can we say that there is no gender disparity today? Same qualification but different pay, better qualification but not equal opportunities. That mindset has to change. The ecosystem has to be equitable, inequities have to be decimated”, Shri Dhankhar added.
Highlighting India’s current growth trajectory, he stressed that this progress cannot be achieved without the full participation of women, who constitute half of the country's population. "The very thought of India as a developed nation without the participation of girls and women is not rational. They have energy, they have talent. With your participation, the dream of a developed India will be fulfilled before 2047." he remarked.
Drawing attention to the need of Uniform Civil Code, the Vice-President underlined, “Uniform Civil Code is a constitutional ordainment. It is in directive principles. Supreme Court has severally held it is being delayed, but Uniform Civil Code that has been on the shelf for too long is a small measure of justice to your segment. Look around what it means. It will help in several ways, but majorly it will help your gender.”
Commending the significant advancements made in women's representation in governance, Shri Dhankhar noted that, "Reservation for women in Parliament, Lok Sabha, and state Legislatures to the extent of one third will be a game changer." He emphasized that this landmark initiative will revolutionize policymaking and ensure that the right people occupy right seat for decision-making positions.
Expressing concern over the persistent focus of youth on government jobs, Shri Dhankhar remarked, "I have seen and experienced the vast opportunities available to boys and girls, yet the seductive commitment to government jobs is very painful to me". Criticizing the commercialization of coaching, he urged youth to "de-silo" and explore the abundant opportunities available.
Stressing upon the importance of anticipating and neutralizing challenges to national interest, particularly anti-national narratives, Shri Dhankhar remarked, "The world is praising us, yet some spread negativity. Are they keeping the national interest above their own interests?" He appealed to all citizens, emphasizing, "When it comes to the nation, national interest, and development, we must set aside political, partisan, and self-interest."
Addressing the existential threat posed by climate change, Shri Dhankhar underscored the urgency of taking immediate action to protect our planet. He echoed the Prime Minister's call for the 'Ek Ped Maa Ke Naam' initiative, urging everyone to plant trees in honour of their mothers and grandmothers. He called upon citizens to join this noble cause, emphasizing the growing impact of the initiative. "Trust me, the Prime Minister's call is getting real traction. But when you do it, and do it regularly, the results will be remarkable,” he said.
Prof. Yogesh Singh, Vice-Chancellor, University of Delhi, Prof. Kavita Sharma, Chairperson, Bharati College, University of Delhi, Prof. Saloni Gupta, Principal, Bharati College, University of Delhi, students, faculty members and other dignitaries were also present on the occasion.
Read full text here : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2050045

উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
মহিলাৰ বিৰুদ্ধে হিংসাক ‘লক্ষণাত্মক অসুস্থতা’ বুলি অভিহিতকৰণক তীব্ৰ নিন্দা উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিৰ
আমাৰ কন্যা আৰু মহিলাসকলৰ মনৰ ভয় ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্বেগৰ কাৰণ- উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি
বেতনৰ ক্ষেত্ৰত লিংগ-ভিত্তিক বৈষম্য বিলোপ কৰিব লাগিব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সকলো কন্যাকে আৰ্থিকভাৱে স্বাৱলম্বী হ’বলৈ আহ্বান জনায়
ইউনিফৰ্ম চিভিল ক’ড মহিলাৰ ন্যায়ৰ পৰিমাপ হ’ব বুলি আলোকপাত কৰে শ্ৰী ধনখড়ে
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ “বহুত হ’ল” আহ্বানক প্ৰতিধ্বনিত কৰিবলৈ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে নাগৰিকসকলক আহ্বান জনায়
30 AUG 2024 3:23PM by PIB Guwahati
দেশৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখড়ে আজি মহিলাৰ বিৰুদ্ধে সংঘটিত হিংসাক ‘লক্ষণাত্মক অসুস্থতা’ বুলি অভিহিতকৰণ কাৰ্য্যক তীব্ৰ নিন্দা কৰে। আজি দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভাৰতী মহাবিদ্যালয়ত ‘বিকশিত ভাৰতত মহিলাৰ ভূমিকা’ শীৰ্ষক বিষয়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু ফেকাল্টীসকলক সম্বোধনেৰে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয়, “মই স্তম্ভিত হৈছোঁ; উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ বাৰৰ পদত অধিষ্ঠিত, সাংসদ কোনোৱে এনেকৈ কোৱা কথাত মই আঘাত পাইছোঁ আৰু আচৰিত হৈ পৰিছোঁ। সাধাৰণ কথা বুলি কৈ এনে কাণ্ডক তেওঁলোকে এটা লক্ষণাত্মক অসুস্থতা বুলি পৰামৰ্শ আগবঢ়াইছে! কি যে লজ্জাজনক! এনে স্থিতিক নিন্দা কৰিবলৈ মোৰ ভাষা নাই। এয়া উচ্চ পদবীৰ প্ৰতি সৰ্বাধিক অন্যায় কৰা কাৰ্য্য।“
উচ্চ পদস্থ ব্যক্তিয়ে এনে ক্ষোভজনক কাণ্ডক সাধাৰণ কথা বুলি আগবঢ়োৱা পৰামৰ্শক লৈ নিজৰ দুখ প্ৰকাশেৰে শ্ৰী ধনখড়ে এনে বক্তব্যক অত্যন্ত লজ্জাজনক বুলি অভিহিত কৰে। উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে এনে বক্তব্য আমাৰ কন্যাসকলৰ দুখ-কষ্টক তুচ্ছজ্ঞান কৰাৰ সৈতে সংগতিপূৰ্ণ। “এয়া পক্ষীয় স্বাৰ্থৰ বাবে? আত্মস্বাৰ্থৰ বাবে? আপোনালোকে এনে স্থিতি গ্ৰহণ কৰে, আপোনাৰ কৰ্তৃত্বৰ সহায় লৈ আমাৰ কন্যা আৰু মহিলাসকলৰ বিৰুদ্ধে এনে ধৰণৰ জঘন্য অন্যায় সংঘটিত কৰা কাৰ্য্যক সহজ কৰি পেলায়? মানৱতাৰ ওপৰত ইয়াতকৈ ডাঙৰ অন্যায় আৰু কি হ’ব পাৰে? আমি আমাৰ কন্যাসকলৰ দুখ-কষ্টক তুচ্ছজ্ঞান কৰোঁ? এনে কৰিলে নহ’ব”, তেওঁ লগতে কয়।
উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ধনখড়ে দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে “বহুত হ’ল” (enough is enough) বুলি জনোৱা আহ্বানক প্ৰতিধ্বনিত কৰিবলৈ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনাই কয়, “ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কৈছে, বহুত হ’ল!” আহক আমি ইয়াক বহুত হ’ল বুলি কওঁ। মই বিচাৰোঁ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ এই আহ্বান ৰাষ্ট্ৰীয় আহ্বান হওঁক। মই বিচাৰোঁ সকলোৱে এই আহ্বানত অংশগ্ৰহণ কৰক। আহক আমি সংকল্প গ্ৰহণ কৰোঁ, এটা ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলো, আৰু নহ’ব। এনে অপৰাধৰ বিৰুদ্ধে শূন্য সহনশীলতা অৱলম্বন কৰোঁ আহক। তেনে অপৰাধ সংঘটনকাৰীয়ে আমাৰ সভ্যতাক আঘাত কৰিছে, মৰ্য্যাদাক আঘাত কৰিছে আৰু তেওঁলোকে দানৱৰ দৰে আচৰণ কৰিছে। তেওঁলোকে বৰ্বৰতাৰ উদাহৰণক চৰম কঠোৰ স্তৰলৈ অৱনমিত কৰিছে। কোনো কথাতে বাটত বাধা আহিব নালাগে আৰু মই বিচাৰোঁ যে দেশৰ সকলোৱে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সুস্থ আৰু সময়োপযোগী সতৰ্কবাণীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখক।”
আমাৰ কন্যা আৰু মহিলাসকলৰ মনৰ ভয় এক উদ্বেগৰ কাৰণ বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী ধনখড়ে কয়, “যিখন সমাজত মহিলা আৰু কন্যাই নিৰাপত্তা অনুভৱ নকৰে, সেইখন সমাজ সভ্য সমাজ হ’ব নোৱাৰে। সেই গণতন্ত্ৰ কলংকিত; ই আমাৰ প্ৰগতিৰ আৰু আজিৰ সৰ্ববৃহৎ বাধা।”
“আমাৰ কন্যা আৰু মহিলাসকলৰ মনৰ ভয় উদ্বেগৰ কাৰণ, ৰাষ্ট্ৰীয় চিন্তাৰ বিষয়। এই ভাৰত ভূমিত কেনেকৈ কন্যা আৰু মহিলাসকল অসুৰক্ষিত হ’ব পাৰে। তেওঁলোকৰ মৰ্য্যাদা কেনেকৈ অৱনমিত হ’ব পাৰে?... চিকিৎসালয়ত মহিলা চিকিৎসকে আনৰ জীৱন ৰক্ষাৰ দৰে মানৱতাৰ সেৱা কাৰ্য্যত থাকোঁতেও?”, উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয়।
কন্যা আৰু মহিলাৰ আৰ্থিক স্বাধীনতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব আৰোপেৰে শ্ৰী ধনখড়ে কয়, “মই আপোনালোক প্ৰত্যেককে আৰ্থিকভাৱে স্বাধীন হ’বলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। মূলতঃ আপোনালোকৰ সামৰ্থ্য আৰু সম্ভাৱনাক বাস্তৱায়িত কৰিবলৈকে এয়া আপোনাসৱৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ।”
“ৰাষ্ট্ৰখনৰ উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত কন্যাসকল আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। তেওঁলোক গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি, কৃষি অৰ্থনীতি আৰু অনানুষ্ঠানিক অৰ্থনীতিৰ মেৰুদণ্ড আৰু শক্তি”, তেওঁ আৰু কয়।
লিংগ-ভিত্তিক বৈষম্যৰ অৱসানৰ পোষকতাৰে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে সমাজত মহিলাসকলৰ বেতন আৰু সুযোগৰ ক্ষেত্ৰত লিংগ বৈষম্য সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। “কিন্তু আমি ক’ব পাৰোনে যে আজি লিংগ বৈষম্য নাই? একে অৰ্হতা কিন্তু সুকীয়া বেতন, উচ্চ অৰ্হতা কিন্তু সমান সুযোগ নহয়। সেই মানসিকতা সলনি হ’ব লাগিব। এনে পৰিবেশ ন্যায্য হ’ব লাগিব, বৈষম্য দূৰ কৰিব লাগিব”, শ্ৰী ধনখড়ে লগতে কয়।
ভাৰতৰ সাম্প্ৰতিক বিকাশৰ পৰিক্ৰমাত আলোকপাতেৰে তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে দেশৰ জনসংখ্যাৰ আধা অংশ অধিকাৰ কৰা মহিলাসকলৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ অবিহনে এনে অগ্ৰগতি লাভ কৰিব নোৱাৰি। "কন্যা আৰু মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ অবিহনে ভাৰতক এখনি উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ চিন্তা যুক্তিযুক্ত নহয়। তেওঁলোকৰ শক্তি আছে, তেওঁলোকৰ প্ৰতিভা আছে। আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণেৰে ২০৪৭ৰ পূৰ্বেই এখনি উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ হ'ব", তেওঁ কয়।
ইউনিফৰ্ম চিভিল ক’ডৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণেৰে উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয়, “ইউনিফৰ্ম চিভিল ক’ড হৈছে এক সাংবিধানিক সংস্কাৰ। নিৰ্দেশনাত্মক নীতিত ইয়াৰ উল্লেখ আছে। উচ্চতম ন্যায়ালয়ে কেইবাবাৰো কৈছে যে এই ক্ষেত্ৰত পলম হৈছে, কিন্তু বহুদিন ধৰি আবদ্ধ হৈ থকা ইউনিফৰ্ম চিভিল ক’ড আপোনাসৱৰ বাবে ন্যায়ৰ এক সৰু পৰিমাপ। ইয়াৰ অৰ্থ কি চাৰিওফালে চাওঁক। ই কেইবাটাও দিশত সহায় কৰিব।”
শাসন ​​ব্যৱস্থাত মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি কাৰ্য্যক প্ৰশংসাৰে শ্ৰী ধনখড়ে কয়, "সংসদ, লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাসমূহত মহিলাৰ বাবে এক-তৃতীয়াংশ আসন সংৰক্ষণ কাৰ্য্য এক চিত্ৰপট-পৰিৱৰ্তনকাৰী পদক্ষেপ হ'ব।" তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপে নীতি নিৰ্ধাৰণত এক বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ বেলিকা উপযুক্ত লোকে যাতে সঠিক আসন লাভ কৰে, সেয়া সুনিশ্চিত কৰিব।
যুৱক-যুৱতীসকলৰ চৰকাৰী চাকৰিৰ প্ৰতি অহৰহ মনোনিৱেশ কাৰ্য্যত উদ্বেগ প্ৰকাশেৰে শ্ৰী ধনখড়ে কয়, "মই ল'ৰা-ছোৱালীসকলৰ বাবে উপলব্ধ বিশাল সুযোগৰাজিক দেখিছোঁ আৰু অনুভৱ কৰিছোঁ, তথাপিও চৰকাৰী চাকৰিৰ প্ৰতি প্ৰলোভনমূলক প্ৰতিশ্ৰুতি মোৰ বাবে অতিকে যন্ত্ৰণাদায়ক।" ক’চিঙৰ বাণিজ্যিকীকৰণক সমালোচনাৰে তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক উপলব্ধ প্ৰচুৰ সুযোগসমূহৰ সন্ধান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ প্ৰতি প্ৰত্যাহ্বান, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰ বিৰোধী চিন্তা-চৰ্চা আৰু কথাৰ আগতীয়াকৈ অনুমান আৰু ইয়াক নিষ্ক্ৰিয়কৰণৰ গুৰুত্ব সম্পৰ্কে আলোকপাতেৰে শ্ৰী ধনখড়ে কয়, "আজি বিশ্বই আমাক প্ৰশংসা কৰিছে, তথাপিও একাংশ লোকে নেতিবাচক চিন্তা-চৰ্চা বিয়পাইছে। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থক নিজৰ স্বাৰ্থৰ উৰ্ধত ৰাখিছে নে?" তেওঁ সকলো নাগৰিককে আবেদন জনাই কয়, "ৰাষ্ট্ৰ, ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ আৰু উন্নয়নৰ কথা আহি পৰা মাত্ৰেকে আমি ৰাজনৈতিক, দলীয় আৰু আত্মস্বাৰ্থৰ কথা পৰিহাৰ কৰিব লাগিব।"
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে কঢ়িয়াই অনা অস্তিত্বৰ প্ৰতি ভাবুকিৰ কথা লক্ষ্য ৰাখি শ্ৰী ধনখড়ে আমাৰ গ্ৰহটোক সুৰক্ষিতকৰণৰ বাবে তাৎক্ষণিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কে আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘এক পেড় মা কে নাম’ পদক্ষেপৰ আহ্বানক প্ৰতিধ্বনিতকৰণেৰে সকলোকে মাতৃ-আইলৈ সন্মানাৰ্থে এটিকৈ গছপুলি ৰোপণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। এই পদক্ষেপৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰভাৱত গুৰুত্ব আৰোপেৰে তেওঁ নাগৰিকসকলক এই উদাৰ কাৰ্য্যত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। "প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই আহ্বান সঠিক হৈছে। কিন্তু, যেতিয়া আপোনাসৱে এয়া বাস্তৱায়িত কৰিব আৰু নিয়মিতভাৱে কৰিব, তেতিয়া ইয়াৰ ফলাফল উল্লেখযোগ্য হৈ উঠিব।"
এই কাৰ্য্যসূচীত দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ উপাচাৰ্য্য অধ্যাপক যোগেশ সিং, দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অন্তৰ্গত ভাৰতী মহাবিদ্যালয়ৰ চেয়াৰপাৰ্ছন অধ্যাপক কবিতা শৰ্মা, দিল্লী বিশ্ববিদ্যালয়ৰ ভাৰতী মহাবিদ্যালয়ৰ অধ্যক্ষ অধ্যাপক শালনী গুপ্তাকে প্ৰমুখ্য কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, ফেকাল্টী আৰু আন-আন বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পূৰ্ণাংগ ভাষণৰ বাবে ইয়াত ক্লিক কৰকঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2050045