থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
অনুভাব মনা ২০২৪
এক্সপরিএন্সতগী এক্সপর্তাইজদাঃ থবক্তগী পোত্থারগদবা লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিংবু ইকাইখুম্নবা
29 AUG 2024 4:38PM by PIB Imphal
হৌদোকপগী ৱারোল
'অনুভাব' পোর্তেল অসি মার্চ ২০১৫দা থবক্তগী পোত্থারগদবা লৈঙাক্কী ওফিসিএলশিংগী চোকথবা নাইদনা হোৎনরম্বা কয়াবু খঙহন্নবা অমসুং শকখঙবীনবা ফম্বাক অমা ওইনা হৌদোকখি।
অনৌবা প্রোজেক্ত অসিনা থবক্তগী পোত্থারগদবা সিভিল সর্ভেন্তশিংবু মখোয়না থবক তৌরিঙৈ মনুংদা লৈখিবা মখোয়গী হৈশিংবা অমসুং ৱাখল্লোনশিং দোকুমেন্ত তৌনবগী পুক্নিং থৌগৎলি। থৌরাং অসিগী মরুওইবা পান্দমদি তুংদা লাক্কদবা এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্ম অমসুং অফবা লৈঙাক্লোনগী থবকশিংগী য়ুম্ফম অমা ওইনবা লৌশিংগী পুকৈ অমা শেম্বনি। মসিনা মখোয়দা তোঙান-তোঙানবা লৈঙাক্কী পোলিসীশিংগী কান্নবা হেনগৎহনবদা চঙবা মখোয়গী মচাকশিংগা মরী লৈনবা ঈ পাউশিং পীবা য়াহল্লি।
মখা তানা থবক্তগী পোত্থারগদবা লৈঙাক্কী ইমপ্লোইয়ীশিংবু মখোয়গী হৈশিংবশিং লান্থোকহন্নবা পুক্নিং থৌগৎনবগীদমক, চহিগী ওইবা মনা অমা ২০১৬ দগী লান্থোকপা হৌখি। অনুভাব মনা ২০২৪ অসিনা খ্বাইদগী শাফু পীবা য়াবা অমসুং ইন্সাইতফুল ওইবা সবমিসনশিং খঙবীদুনা ইকাইখুম্নবা উৎলি।
অনুভাব মনা ২০২৪
৭শুবা অনুভাব মনাগী থৌরম অসি ওগস্ত ২৮, ২০২৪দা বিগ্যান ভাবন, নৈ দিল্লীদা পাঙথোকখি। থৌরম অসি নুপী এৱার্দীশিংনা ৩৩% ওইদুনা মখোয়না লৈঙাক্লোন্দা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা উৎতুনা হেন্না মশক থোকপা অমা ওইখি।
মনাশিং অসিদা অনুভাব মনা ৫ অমসুং জুরী সর্তিফিকেত ১০ য়াওরি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা লৈবা কন্ত্রিব্যুসনশিং মশক খঙবীরি। কাংলুপশিং অসিদা এদমিনিস্ত্রেতিব ৱার্ক, অফবা লৈঙাক্লোন, রিসর্চ, থবক থৌরম লায়থোকহনবা, একাউন্ত, ফীল্দ ৱার্ক কন্ত্রিব্যুসন, অমসুং থবক ফগৎনবগী কন্সত্রক্তিব ফীদবেকশিং য়াওরি।
মনাশিং অসিনা রিকগনিসনগী থাক অনি খাইদোক্লিঃ
১. অনুভাব মনাঃ ফংখিবশিংনা মেদাল অমা, সর্তিফিকেত অমা, অমসুং লুপা ১০,০০০ গী ইন্সেন্তিব অমা য়াওরি।
২. জুরী সর্তিফিকেতঃ ইকাইখুম্নবা উৎখ্রবশিংদা মেদাল অমা অমসুং সর্তিফিকেত অমা খুৎশিন্নখি।
২০২৪গী থৌরম অসিগী ওইনা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয় অমসুং বিভাগ ২২ দগী কন্ত্রিব্যুসনশিং লাকখি। দিপার্ত্মেন্ত ওব পেন্সন অমসুং পেন্সনর'স ৱেলফিয়র (দি.ও.পি.পি.দব্ল্যু.)নসু হেন্না শরুক য়াবা হেনগৎনবা, নোদাল ওফিসরশিংগা উন্নবা অমসুং দোক্যুমেন্তেসনগী মতাংদা নোলেজ লান্থোকনবা য়াওনা এক্সতেন্সিব আউৎরিচ প্রোগ্রাম অমা পাঙথোকখি।
থৌরম অসিদা মনা ফংগদবা ১৫গী প্রোফেসনেল এচিবমেন্ত তাকপা শোর্ত মুভী অমসুং সাইতেসন বুক্লেত অমা ফোংখি, মসিনা তুংদা লৈঙাক্লোন হেন্না ফগৎনবগীদমক সিভিল সর্ভিস এক্সপরিএন্সশিং লান্থোকপা অমসুং তুংদুনা থম্বগী থৌদাংশিং উৎলি। মসিনা ২০১৬দা হেক হৌদোক্লকপদগী, থৌরম সসিনা অনুভাব মনা ৫৯ অমসুং জুরী সর্তিফিকেত ১৯ লান্থোকখ্রে।
মসিমসু পনবা য়াই মদুদি জুরী সর্তিফিকেত অসি ২০২৩ অনুভাব এৱার্দ স্কিমদা হৌদোকখি। মসি হাপচিনবনা রিকগনিসনগী স্কোপ পাকথোক চাউথোক্নবা অমসুং পোত্থারগদবা অমসুং পোত্থারবা ইমপ্লোইয়ীশিংনা হেন্না শরুক য়াবা হেনগৎনবা পান্দম থম্লি, মসিনা মখোয়গী মরুওইরবা এক্সপিরিএন্স অমসুং ইন্সাইতশিং হেন্না পাকথোক চাউথোক্না শকখঙবা অমসুং মীয়াম্না খঙনবা হেনগনি।
অনুভাব মনাগী হৌরকপা অমসুং খোঙচৎ
প্রধান মন্ত্রীগী পাউতাক্কী মতুং ইন্না, দিপার্ত্মেন্ত ওব পেন্স অমসুং পেন্সনর'স ৱেলফিয়র (দি.ও.পি.পি.দব্ল্যু.)না 'অনুভাব' কৌবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা হৌদোকখি। মসিনা পোত্থারগদবা ইমপ্লোইয়ীশিংদা মখোয়না থবক তৌরিঙৈ মতমদা লৈখিবা মতীক চাবা মায় পাকপশিং উৎনবা পাম্বৈ অমা ওইরি।
মসিনা মখোয়দা তোঙান-তোঙানবা লৈঙাক্কী পোলিসীশিংগী কান্নবা ফংবা হেনগৎনবা হোৎনবদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাংগা মরী লৈনবা ঈ পাউশিং তম্বা য়াহল্লি। অনুভাব পোর্তেল অসিনা থবক্তগী পোত্থারগদবা ইমপ্লোইয়ীশিংদা ভারত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা মখোয়গী এক্সপিরিএন্সশিং লান্থোক্নবা ফম্বাক অমা পীরি।
মন্ত্রালয়/দিপার্ত্মেন্ত/ওর্গানাইজেসন ৯৮ না অনুভাব পোর্তেলদা রেজিস্তর তৌখ্রে অমসুং ওগস্ত ২৯, ২০২৪ ফাওবদা অইবা ১০,৮০৪ ফোঙখ্রে। থবক্তগী পোত্থারগদবা ইমপ্লোইয়ী অমনা মশানা খন্দোক্লবা হীরম ২০দা তঙাফদবা লৈরবদি এতেচমেন্তকা লোইননা ৱাহৈ ৫০০০ ফাওবা পোর্তেলদা থাজিল্লি। মরী লৈনবা বিভাগনা থাজিল্লবা অইবশিং অসিবু হন্না য়েংই অমসুং অয়াবা পীরবা অইবশিং অদুবু অনুভাব পোর্তেলদা ফোঙই।
অনুভাব মনাগী থৌরম অসি ২০১৬ দা চহিগী ওইবা থৌরম ওইনা থবক্তগী পোত্থারবা ইমপ্লোইয়ীশিংনা মখোয়গী লৈঙাক্কী ওইবা এক্সপরিএন্সশিংবু লান্থোক্নবা পুক্নিং থৌগৎনবা হৌদোকখি।
মমাংদা ২০১৬, ২০১৭, ২০১৮ অমসুং ২০১৯ দা পাংথোকখিবা অনুভাব মনাগী থৌরমদা দা. জিতেন্দ্র সিংহ, পার্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্যগী মন্ত্রীনা মনা ফংগদবা মীওই ৩৫ দা অনুভাব মনা লান্থোকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওক্তোবর ১৮, ২০২২দা পাঙথোকপা থৌরম অমদা মনা ফংগদবা মীওই ১৫ (চহি ২০১৯-২০২০, ২০২০-২০২১ অমসুং ২০২১-২০২২দা চহি অমদা ৫-৫) দা অনুভাব মনা লান্থোকখি।
২০২৩গী থৌরমদা, 'জুরী সর্তিফিকেত' অসি হৌজিক লৈরিবা অনুভাব মনা অসিগা লোইননা শরুক য়াবা অমসুং ভিজিবিলিতী হেনগৎনবা পীবা হৌখি। অনুভাব মনা ৪ অমসুং জুরী সর্তিফিকেত ৯ ফংগদবশিং মমাং চহিগী থৌরমদা ইকাইখুম্নবা উৎতুনা লান্থোকখি।
লোইশিনবা
অনুভাব মনাগী থৌরাং অসিনা সিভিল সর্ভেন্তশিংগী জেনরেসনশিংগী মরক্তা লৈবা অহাংবা মেনশিন্নবা থোং অমা ওইনা মথৌ তৌরি, মসিনা পোত্থারগদবা ওফিসিএলশিংগী মরুওইরবা এক্সপরিএন্স অমসুং ইন্সাইতশিং তুংদুনা থম্বা ঙমগনি। থৌরম অসিনা তুং কোইনা চৎকদবা লিগেসী অমা শেম্লে, মসিনা তুংদা লাক্কদবা পব্লিক সর্ভেন্তশিংবু লমজিংগনি অমসুং ইথিল পীগনি। অনুভাব পোর্তেল অসিনা অইবা কয়াগা লোইননা ইন্দিয়ন সিভিল সর্ভিসকী মনুংদা এক্সপিরিএন্সকী লন অমা শেম্লগনি অমসুং মসিনা অপুনবা লৌশিং কয়ানা পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসনবু লাক্কদবা চহি কয়াদা হেন্না মঙাল নাইনা মওং মরিল তাহন্নবা হোৎনবদা মতেং পাংলগনি।
রিফরেন্সেস
পি.দি.এফ. য়েংনবগীদমক মফম অসিদা নম্বীয়ু:

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Anubhav Awards 2024
From Experience to Expertise: Honouring the Retiring Government Officials
29 AUG 2024 4:38PM by PIB Delhi
Introduction.
The ‘Anubhav’ portal was launched in March 2015 as a platform to highlight and recognise the tireless contributions of retiring government officials.
This innovative project encourages retiring civil servants to document their experiences and insights gained during their years of service. The primary aim of this initiative is to create a rich repository of knowledge and wisdom that can serve as a foundation stone for future administrative reforms and good governance practices. It also allows them to convey information related to their contribution for enhancing the effectiveness of various Government policies.
To further motivate retiring government employees to share their experiences, an Annual Awards were started in 2016. Anubhav Awards 2024 honoured outstanding contributions by acknowledging the most impactful and insightful submissions.
Anubhav Awards 2024
The 7th Anubhav Awards Ceremony was held on August 28, 2024, at Vigyan Bhawan, New Delhi. The ceremony was notable for its highest-ever representation of women awardees at 33%, reflecting their growing role in governance.
The awards, comprising 5 Anubhav Awards and 10 Jury Certificates, recognised outstanding contributions across various categories. The categories included Administrative Work, Good Governance, Research, Simplification of Procedures, Accounts, Field Work Contributions, and Constructive Feedback for Work Improvement.
The awards offered two levels of recognition:
1. Anubhav Awards: Recipients received a medal, a certificate, and an incentive of Rs. 10,000.
2. Jury Certificates: Honourees were presented with a medal and a certificate.
For the 2024 ceremony, contributions were received from 22 different ministries and departments. The Department of Pension & Pensioners’ Welfare (DOPPW) also conducted an extensive outreach campaign to encourage broader participation, including meetings with nodal officers and knowledge-sharing sessions on documentation.
The ceremony also featured the release of a short movie and citation booklet highlighting the 15 awardees' professional achievements, underscoring the initiative's role in preserving and sharing valuable civil service experiences for future governance improvements. Since its inception in 2016, the program has conferred 59 Anubhav Awards and 19 Jury Certificates.
It's worth noting that the Jury Certificates were introduced in the 2023 Anubhav Awards Scheme. This addition aimed to broaden the scope of recognition and encourage greater participation from retiring and retired employees, ensuring their valuable experiences and insights receive wider acknowledgement and publicity.
Origin and Journey of Anubhav Awards
On the direction of the Prime Minister, the Department of Pension & Pensioners’ Welfare (DoPPW) launched an online platform entitled ‘Anubhav’. It is a means for retiring employees to showcase significant achievements during their service period.
It also allows them to convey information related to their contribution to enhancing the effectiveness of the various Government policies. Anubhav Portal provides a Platform for retiring Government Employees to share their experiences while working in different sectors of the Government of India.
98 Ministries/ Departments/ Organizations have registered on the Anubhav Portal, and 10,804 write-ups have been published as of August 29, 2024. The retiring employees submit a write-up voluntarily of up to 5000 words on the 20 defined areas along with appropriate attachments, if needed, on the portal. The respective departments review the submitted write-ups, and approved write-ups are published on the Anubhav Portal.
The Anubhav Awards ceremony was started in 2016 as an annual feature to encourage retiring government employees to share their government experience on their retirement.
In the earlier four Anubhav Award ceremonies held in 2016, 2017, 2018, and 2019, Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions, conferred the Anubhav Awards to 35 awardees.
Dr Jitendra Singh conferred Anubhav Awards to 15 awardees (5 Awards each for years 2019-2020, 2020-2021 & 2021-2022) in a ceremony held on October 18, 2022.
In the 2023 ceremony, 'Jury Certificates' were introduced alongside the existing Anubhav Awards to boost participation and visibility. 4 Anubhav Awards and 9 Jury Certificates recipients were conferred during the ceremony last year.
Conclusion
The Anubhav Awards initiative serves as a vital bridge between generations of civil servants, preserving retiring officials' invaluable experiences and insights. This program creates a lasting legacy that guides and inspires future public servants by encouraging the sharing of hard-earned lessons and expertise. The Anubhav Portal, with its growing collection of write-ups, stands as a testament to the wealth of experience within the Indian civil service and ensures that this collective wisdom continues to shape and enhance public administration for years to come.
References
Click here to see in PDF: