Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
ANUBHAV AWARDS 2023 will be conferred by Union Minister Dr Jitendra Singh tomorrow in Vigyan Bhawan, New Delhi
Dr Jitendra Singh, MOS, PMO, PPG&P will also inaugurate Pre-Retirement Counselling workshop for central Governemnt employees
Dr Jitendra Singh will launch Integrated Pensioners’ Portal with Punjab National Bank & Bank of Baroda on 23rd October, 2023
The Minister will also launch Nation-wide Digital Life Certificate 2.0 portal.
Dr Jitendra Singh will preside over All India Pension Adalat on pending pension processing case
22 OCT 2023 10:58AM by PIB Delhi
The Department of Pension and Pensioners’ Welfare will be holding the Anubhav Awards 2023 Ceremony in Vigyan Bhawan, New Delhi on 23.10.23 to felicitate the awardees for their write-ups for the year 2023. Union Minister for Personnel, Public Grievances & Pensions, Dr Jitendra Singh will confer the Awards.
DoPPW had launched Anubhav Portal at the behest of the Hon'ble Prime Minister, March 2015. The portal provides an online system for the retiring/retired employees to submit and showcase their commendable work done; to share their experiences of working in the Government and to give suggestions for improvement in governance. 96 Ministries/ Departments/ Organizations have registered on Anubhav Portal of this Department and more than 10000 write-ups have been published so far.
This time, an Anubhav outreach programme was undertaken with the aim of maximizing submission of the soon to be retiring/retired employees as Anubhav write ups. The campaign has resulted in publication of 1901 Anubhav write-ups which is highest in number since its inception in 2015. Maximum numbers of published write ups are from CISF. After careful screening, it has been decided to confer 4 Anubhav awards and 9 Jury Certificates. The awardees are from 8 different Ministries/Departments/Organisations. It is worthwhile to mention that for the first time, 9 Jury Certificates are also being conferred upon to encourage wider participation in the process. The Anubhav Awardees will be felicitated with a Medal, a Certificate and a cash prize of Rs.10,000/-. The Jury Certificate winners will be conferred with a Medal and a Certificate.
DoPPW is also organising Pre-Retirement Counselling (PRC) Workshop for the benefit of retiring employees of the Government of India which is a revolutionary step in direction of ‘Ease of Living’ of the pensioners. In the workshop, soon to be retiring employees, will be provided relevant information related to the retirement benefits and sanction process.
Further, All India Pension Adalat has emerged as an effective platform for the redressal of pension grievances. Till date 08 Pension Adalats have been conducted by DoP&PW and out of 24, 671 taken up in the Pension Adalat, 17,551 grievances were resolved (71%) by the different Ministries/Departments/ Organisation which participated in this initiative.
In the upcoming ceremony, Thematic All India Pension Adalat will be conducted in which pending Pension Payment Order cases across Ministries /Departments will be taken up by DoPPW in Delhi and at other locations across India by Ministries /Departments.
DoPPW has now decided that keeping in view the rationale for integrating portals viz. Ease of Living for the Pensioners at large, all portals like Pension Disbursing Bank portals, ANUBHAV, CPENGRAMS, CGHS etc. should be integrated in the newly created “Integrated Pensioners’ Portal” (https://ipension.nic.in).
In order to mitigate the problems faced by the pensioners with the banks like Change of bank, Submission of life certificate, Submission of death certificate of pensioners, Pension slip and retrieval of pension slip, Income tax deduction data/form 16, Pension receipt information, the websites of Pension Disbursing Banks will also be integrated with the Integrated Pensioners Portal. The task of Integration of Pension Seva Portal of SBI and Canara Bank with Bhavishya portal have been completed.
Now, Punjab National Bank and Bank of Baroda have also integrated their pension portals with Integrated Pensioners Portal. 4 facilities viz. Monthly Pension Slip, Status of Life Certificate, Submission Form16 of the Pensioner and Due & Drawn Statement of pension arrears are being provided by these Banks. In the ceremony, Union Minister MoS (PP) will launch the Integrated Pensioners’ Portal with Punjab National Bank and Bank of Baroda.
Department of Pension & Pensioners’ Welfare will be organizing Nation-wide Digital Life Certificate campaign 2.0 in month of November, 2023 to enable 70 lakh Central Government pensioners to submit life certificate. DLC camps will be organized in 500 locations in 100 cities across India in collaboration of 17 banks. Union Minister MOS will be launching National DLC Portal on 23rd October, 2023 in Vigyan Bhawan, New Delhi for monitoring of this campaign.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
হয়েং নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবন্দা য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা অনুভাব এৱার্দ ২০২৩ য়েন্থোক্কনি
পি.এম.ও, পি.পি.জি অমসুং পিগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা কেন্দ্র সরকারগী থবক তৌবা মীওইশিংগী প্রি-রিতাইয়রমেন্ত কাউন্সেল্লিং ৱার্কশোপ হৌদোক্কনি
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনবা ওক্তোবর ২৩,২০২৩ দা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক অমসুং বেঙ্ক ওফ বরোদাগী ইন্তেগ্রেতেদ পেন্সন্নরস পোর্তেল হৌদোক্কনি
মিনিস্তরনা লৈবাক শীনবা থুংনা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেদ ২.০ পোর্তেলসু হৌদোক্কনি
পন্দুনা লৈরিবা পেন্সনগী কেসশিংগী ওল ইন্দিয়া পেন্সন অদালত দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা লুচিংদুনা পাংথোক্কগনি
22 OCT 2023 10:58AM by PIB Imphal
মখোয়গী খুৎইশিংগীদমক চহি ২০২৩গী মনা ফংলবশিং ইকায়খুম্নবা উৎনবা ওক্তোবর ২৩,২০২৩দা নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবন্দা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা অনুভাব এৱার্দ ২০২৩ য়েন্থোকপগী থৌরম পাংথোক্কনি। পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মনাশিং য়েন্থোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রীগী লুচিং মখাদা ২০১৫দা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা অনুভাব পোর্তেল হৌদোকখি। থবক্তগী পোথারগদবা/পোথারবা ইমপ্লোয়িশিংনা মখোয়না পাংথোকখিবা অফবা থবকশিং উৎনবা অমসুং পীশিন্নবা, সরকারগী থবক তৌবদা থেংনখিবা থৌদোকশিং অমসুং লৈঙাক থবক ফগৎহন্নবা পাউতাকশিং পীশিন্নবা পোর্তেল অসিনা ওনলাইনগী সিস্তেম অমা পীরি। দিপার্তমেন্ত অসিগী অনুভাব পোর্তেলদা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং/লুপশিং ৯৬ রেজিস্তার তৌরে অমসুং হৌজিক ফাওবদা খুৎই ১০০০০ হেন্না ফোঙখ্রে।
অথুবা মতমদা থবক্তগী পোথারগদবা/পোথারবা ইমপ্লোয়িশিংনা খ্বাইদগী মশিং য়াম্না খুৎইশিং পীশিন্নবা অনুভাব থৌরম অসি পাংথোকপনি। থৌরম অসি ২০১৫দা হৌদোকপদগী খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা ওইনা খোঙজং অসিগী ফল ওইনা অনুভাবকী লাইরিক ১৯০১ ফোঙখ্রে। সি.আই.এস.এফকী রাইত অপসনা মশিং খ্বাইদগী য়ামখি। মখোয় চেকশিন্না য়েংশিল্লবা মতুংদা, অনুভাব মনা ৪ অমসুং জুরিল সর্তফিকেদ ৯ পীনবা ৱারেপ লৌখিবনি। মনা ফংলবা মীওইশিং অদু তোঙান-তোঙানবা দিপার্তমেন্ত/মিনিস্ত্রি ৮দগীনি। থবক অসি পাক-শন্না শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎনবা অহানবা ওইনা জুরি সর্তফিকেদ ৯ পীগনি। অনুভাব মনা ফংলবা মীওই অমদা মেদল অমা, সর্তিফিকেদ অমা অমসুং লুপা লিশিং ১০ পীগনি। জুরি সর্তিফিকেদ ফংলবশিংদা মেদল অমা অমসুং সর্তিফিকেদ অমা পীগনি।
পেন্সন্নরশিং হিংবদা লাইনবা মাইকৈদা থাংজিনবা অনৌবা খোঙথাং অমা ওইনা ভারত সরকারগী থবক্তগী পোথারবা ইমপ্লোয়িশিং কান্নবা পীনবা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা প্রি-রিতাইয়রমেন্ত কাউন্সেল্লিং ৱার্কশোপসু পাংথোক্লি। ৱার্কশোপ অদুদা, অথুবা মতমদা থবক্তগী পোথারগদবা ইমপ্লোইয়িশিংদা পোথারবা মতুংদা ফংগদবা কান্নবশিং অমসুং সেঙ্কসন তৌনবগী মতাংদা মরী লৈনবা ই-পাউশিং পীগনি।
পেন্সনগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা অফবা মফম অমা ওইনা ওল ইন্দিয়া পেন্সন অদালত লৈরে। হৌজিক ফাওবদা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা পেন্সন অদালত ৮ পাংথোকখ্রে অমসুং পেন্সন অদালত্তা লৌখৎখিবা কেস ২৪,৬৭১গী মনুংদা খুদোংচাদবা কেস ১৭,৫৫১(চাদা ৭১) ৱারোইশিন পুরকখ্রে অমসুং মসিদা তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিং/লুপশিং শরুক য়াখি।
মতুং তারকপদা, নিউ দিল্লিদা থিমেতিক ওল ইন্দিয়া পেন্সন অদালত পাংথোক্কনি অমসুং মসিদা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা মিনিস্ত্রিশিং/দিপার্তমেন্তশিংগী পন্দুনা লৈরিবা পেন্সন পীনবগী কেসশিং লৌখৎকনি অমসুং ভারতকী অতোপ্পা মফমশিংদসু পাংথোক্কনি।
নৌনা শেমখিবা “ইন্তেগ্রেতেদ পেন্সন্নরস পোর্তেল”(https://ipension.nic.in) দা পোর্তেলশিং হায়বদি পেন্সন দিসবর্সিং বেঙ্ক পোর্তেল, অনুভাব, সি.পি.ই.এন.জি.আর.এ.এম.এস, সি.জি.ঐচ.এস পুনশিনগনি অমসুং পেন্সন ফংলবশিং হিংনবদা লাইহন্নবা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা ৱারেপ লৌরে।
পেন্সন ফংলবশিংনা বেঙ্কতা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং হায়বদি বেঙ্ক হোংবা, লাইফ সর্তিফিকেদ পীশিনবা, পেন্সন ফংলবশিংগী দেথ সর্তিফিকেদ পীশিনবা, পেন্সন স্লিপ অমসুং পেন্সন শ্লিপ অমুক লৌবা, ইনকম তেক্স ককপগী দেতা/ফোর্ম ১৬, পেন্সন রিসিপগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পেন্সন পীরিবা বেঙ্কশিংগী ৱেবসাইতশিং ইন্তেগ্রেতেদ পেন্সন্নরস পোর্তেলদা পুনশিনগনি। এস.বি.আইগী পেন্সন সেবা পোর্তেল অমসুং কনারা বেঙ্কগী ভবিস্যা পোর্তেল পুনশিনবগী থবক লোইরে।
হৌজিক পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক অমসুং বেঙ্ক ওফ বরোদা মখোয়গী পেন্সন পোর্তেলশিং ইন্তেগ্রেতেদ পেন্সন্নরস পোর্তেলগা পুনশিল্লে। খুদোংচাবা ৪ হায়বদি, থাগী পেন্সন শ্লিপ, লাইফ সর্তিফিকেদকী ফিবম, পেন্সন্নরশিংগী ফোর্ম ১৬ পীশিনবা অমসুং পেন্সন এরিয়ারগী দিউ অমসুং দ্রাউনগী ৱারোলশিং হায়রিবা বেঙ্কশিং অসিনা পীগনি। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা পঞ্জাব নেসনেল বেঙ্ক অমসুং বেঙ্ক ওফ বরোদাগী ইন্তেগ্রেতেদ পেন্সন্নরস পোর্তেল হৌদোক্কনি।
কেন্দ্র সরকারগী পেন্সন ফংলবা ইমপ্লোয়ি লাখ ৭০ না মখোয়গী লাইফ সর্তফিকেদ পীশিনবা ঙম্নবা নবেম্বর ২০২৩দা পেন্সন অমসুং পেন্সন্নরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা শীন্দুনা লৈবাক শীনবা থুংনা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেদ কেম্পেন ২.০ পাংথোক্কনি। বেঙ্ক ১৭ কা খুৎশম্নদুনা ভারতকী সহর ১০০গী মফম ৫০০ হেনবদা দি.এল.সি কেম্পশিং পাংথোক্কনি। মসিগী কেম্পেন অসি য়েংশিন্নবা নিউ দিল্লিগী বিগ্যান ভাবন্দা ওক্তোবর ২৩,২০২৩দা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা নেসনেল দি.এল.সি পোর্তেল হৌদোক্কনি।