কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কঞ্জুমরশিংবু স্পাম অমসুং ফ্রোদকী অমাংবশিনিংদগী ঙাকথোক্নবা; হেন্না সেক্যুর অমসুং এফিসিএন্ত ওইবা তেলিকোম ইকোসিস্তেম অমা পীনবা জে.সি.ও.আর.গী মীফম অমা ত্রাইনা কৌখ্রে
28 AUG 2024 9:01AM by PIB Imphal
তেলিকোম রিগুলেতরী ওথোরিতী ওব ইন্দিয়ানা জোইন্ত কম্মিতী ওব রিগুলেতর (জে.সি.ও.আর.)গী মীফম অমা ওগস্ত ২৭, ২০২৪দা নৈ দিল্লীদা লৈবা মসিগী ময়াই লোইশঙদা পাঙথোকখ্রে। IRDAI, PFRDA, RBI, SEBI, MoCA, MeitY, অমসুং TRAIদগী জে.সি.ও.আর.গী মেম্বরশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি। মসিগী মথক্তা, DoT অমসুং MHA গী মীহুৎশিংনা অখন্নবা মীথুংলেন ওইনা শরুক য়াখি। জে.সি.ও.আর.না দিজিতেল এজ অসিদা রিগুলেতরী ইমপ্লিকেসনশিং য়েংশিন্নবা মপুং ওইবা ফম্বাক অমা ওইনা মথৌ তৌরি অমসুং রিগুলেতরী ফ্রেমৱার্কশিংদা অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎলি।
ত্রাইগী চীয়রমেন শ্রী অনিল কুমার লাহোতিনা মহাক্কী ৱারোলদা স্পাম মেসেজ অমসুং কোলগী সমশ্যাশিং থেংননবা অপুনবা থৌরাং অমগী তঙাইফদবা ফোংদোকখি। মহাক্না রিগুলেতরশিংদা (i) য়ু.আর.এল., এ.পি.কে. ও.তি.তি. লিঙ্ক অমসুং এস.এম.এস.তা থাগদবা কোল বেক নম্বরশিং ৱাইতলিস্ত তৌবা, (ii) দি.এল.তি. ফম্বাক্তা ১৪০ সেরিজদা প্রোমোসনেল কোল তৌনবা হৌজিক লৈরিবা তেলিমার্কেতরশিংগী মাইগ্রেসন অমসুং (iii) তেলিমার্কেতরশিংগী অপুনবা চেনবু পি.ই.-তি.এম. চেন বাইন্দিংদা শীজিন্ননবা লাউথোকপা, হায়রিবশিং অসি পায়খৎনবা খন্ননবা পুক্নিং চিংশিনখি।
মীফম অসিনা য়ু.সি.সি. অমসুং ফ্রোদপু তেলিকোম রিসোর্সশিং অসিগী খুত্থাংদা লোইশিন্নবা অপুনবগী থৌরাং লৌখৎপা য়াবগী মতাংদা খন্নখি। খন্নখিবা মরুওইবা হীরমশিংদি –
• কন্তেন্ত তেমপ্লেত্তা য়ু.আর.এল., এ.পি.কে. ও.তি.তি. লিঙ্কশিং অমসুং কোল বেক নম্বর ৱাইতলিস্ত তৌবগী এন্তাইতীশিংগী থৌদাং অমসুং সেন্দরদগী রিসিপিএন্ত ফাওবগী মেসেজ খুদিংমক ত্রেস তৌবা য়াহনবা – হেদর অমসুং তেমপ্লেতশিং লান্না শীজিন্নবগী থৌদোক কয়া থেংনরে। ফ্রোদশিং অসি মেসেজগী ভেয়াইএবল ওইবা শরুকশিং শীজিন্নদুনা শাশিন্নবা লিঙ্কশিংগী থাদুনা পাঙথোক্লি। করিগুম্বা হেদর অমসুং কন্তেন্ত তেমপ্লেত লান্না শীজিন্নবগী মতাংদদি, ত্রাফিক পুস তৌরিবা এন্তাইতী অদু ফংবা ৱাই। মরম অসিনা, য়ু.আর.এল., এ.পি.কে., ও.তি.তি. লিঙ্ক নৎত্রগা কোল বেক নম্বর ৱাইতলিস্ত তৌবা হায়বসি তঙাইফদবা ওইরকই অমসুং মখোয়না শীজিন্নরিবা অপুনবা তেলিমার্কেতরগী চেন অদুবু পি.ই.-তি.এম. চেন বাইন্দিংদা ত্রাইনা খ্বাইদগী নৌনা লেপ্পা পাউতাক্তা শীজিন্ননবা লাউথোকপা তঙাইফদে।
• পি.আর.আই./এস.আই.পি. চেনেলশিং পামদবা কোল তৌনবা শীজিন্নবগী ইস্যু থেংননবা – বিজিনেস এন্তাইতী কয়ানা ত্রাইগী নিয়ম থুগাইদুনা ইন্দিকেতর চাম্মরোমগা লোইননা এস.আই.পি./পি.আর.আই. লাইনশিং শীজিন্নদুনা কম্মর্সিএল ভোইস কোল তৌরি। হায়রিবা এন্তাইতীশিং অসি প্রোমোসনেল কোল তৌনবগীদমক ১৪০ সেরিজতা মাইগ্রেত তৌগদবনি। মসিগী মথক্তা, থীন্থবা তৌদনা, পি.আর.আই/এস.আই.পি./বল্ক কন্নেক্সন শীজিন্নদুনা প্রোমোসনেল ভোইস কোল/রোবো কোল/প্রি রেকোর্দেদ কোল তৌরিবা স্পাম্মরশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎপগী তঙাইফদবা লৈরে।
• তেলিকোম সর্ভিস প্রোভাইদরশিংনা কস্তমরশিংদগী দিজিতেল কন্সেন্ত লৌনবা লিংখৎপা দি.সি.এ. সিস্তেম কনখৎহনবা – দি.সি.এ. সিস্তেম অসি এন্তাইতীশিংদা য়াম্না মরুওইবা অমা ওইগনি, মসি মেসেজিং খক্তগী নত্তনা ভোইস কোলদসু কান্নগনি। মসিনা মেসেজ অমসুং কোলশিং রিসিপেন্তশিংদা মখোয়গী দি.এন.দি. প্রিফরেন্স লৈজরবসু য়ৌহনবা য়াই। দি.সি.এ.গী তেক্নিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং হৌজিক্তি লৈরে। রিগুলেতরশিংদা মখোয়গী জুরিসদিক্সনদা লৈবা এন্তাইতীশিংবু হায়রিবা ফেসিলিতী অসি মতম চানা শীজিন্ননবা খঙহনখ্রে।
• কঞ্জুমরশিংনা লায়না খঙদোকপা য়ানবগীদমক এন্তাইতীশিংনা সর্ভিস অমসুং ত্রাঞ্জেক্সনেল কোলশিং তৌবদা ১৬০ সেরিজ শীজিন্নবা – সর্ভিস অমসুং ত্রাঞ্জেক্সনেল কোলগীদমক ১৬০ সেরিজ অসি অখন্ননা শীজিন্নরি। পাইলত স্তদী অমা ত্রাই অমসুং আর.বি.আই.না তোঙান তোঙানবা মখলশিংগী শীজিন্নফম য়েংনবা কম্মিসন তৌখি অমসুং মসিগী ফলশিং খন্নখি।
• রিগুলেতরশিংগী মরক্তা তেলিকোম রিসোর্স শীজিন্নদুনা ফ্রোদ তৌবা লাকশিন্নবা ইনফোর্মেসন এক্সচেঞ্জ তৌনবা – তোঙান তোঙানবা রিগুলেতরশিংনা মখোয়গী প্লেৎফোর্মশিংদা লৈরিবা ঈ পাউশিং লান্ননবা অমসুং মসিবু ফ্রোদ লাকশিনবদা মতীক চানা শীজিন্ননবা মরুওইবা মীৎয়েং থম্লি।
হায়রিবা হীরমশিং অসি অপুনবা ওইনা য়েংশিন্দুনা, জে.সি.ও.আর.না কঞ্জুমরশিংবু স্পাম অমসুং ফ্রোদকী অমাং অতাদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং হেন্না সেক্যুর ওইবা অমসুং কান্নবা তেলিকোম ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।

Ministry of Communications
TRAI convenes meeting of JCoR to protect consumers from harms of spam and fraud; ensure more secure and efficient telecom ecosystem
28 AUG 2024 9:01AM by PIB Delhi
Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) convened a meeting of the Joint Committee of Regulators (JCoR) on August 27, 2024, at its headquarters in New Delhi. Members of the JCoR from IRDAI, PFRDA, RBI, SEBI, MoCA, MeitY, and TRAI attended the meeting. Additionally, DoT and MHA representatives joined as special guests. The JCoR serves as a collaborative platform to examine regulatory implications in the digital age and work collaboratively on regulatory frameworks.
In his address, TRAI Chairman Shri Anil Kumar Lahoti stressed the need for a joint effort to tackle the problem of spam messages and calls. He urged the regulators to discuss and enable implementation of (i) whitelisting of URLs, APKs, OTT links and call back numbers to be sent in SMS, (ii) migration of existing telemarketers making promotional calls to 140 series on DLT platform, and (iii) declaration of entire chain of telemarketers engaged by them for PE-TM chain binding.
The meeting explored potential collaborative efforts and strategies to address UCC and fraud through telecom resources. The key issues discussed are as given below-
• Role of Entities in Whitelisting of URLs, APKs, OTT links, and call back numbers in the content templates and ensuring the traceability of all the messages from Senders to recipients – Many instances of misuse of headers and templates have been observed. Fraud takes place through the transmission of malicious links using the variable parts of the messages. In case of misuse of headers and content templates, it is difficult to find the entity that pushed the traffic. Therefore, mandatory whitelisting of URLs, APKs, OTT links, or call back numbers, and declaration of entire chain of telemarketers engaged by them for PE-TM chain binding as per the timelines fixed by TRAI’s latest Directions needs to be enforced.
• Addressing the issue of entities using PRI/ SIP channels for making unsolicited calls – Many business entities make commercial voice calls using SIP/ PRI lines with hundreds of indicators in violation of TRAI’s regulations. These entities should be migrated to the designated 140 series for making promotional calls. Also, there is an urgent need to take firm action, without further delay, on spammers who are using PRI/ SIP/ bulk connections for making promotional voice calls/ Robo calls/ Pre-recorded calls.
• Leveraging the DCA system established by telecom service providers to obtain digital consent from consumers – DCA system will be of great value to the entities, not only for messaging services, but also for voice calls. It permits the delivery of Messages and calls to the recipients despite their DND preference. The technical infrastructure for DCA is now in place. Regulators were requested to ask the entities under their jurisdiction to start using this facility in time bound manner.
• Use of 160 series by the Entities for making service and transactional calls for easy identification by the consumers - 160 series has been allocated exclusively for Service and Transactional Calls. A Pilot Study was commissioned by TRAI and RBI to determine the technical feasibility of various options, the outcome of the same was discussed.
• Enhancing information exchange among regulators to control frauds using telecom resources – Emphasis was given to exchange information available with various regulators on their platforms and for its effective utilisation to control frauds.
By addressing these issues collectively, the JCoR aims to protect consumers from the harms of spam and fraud while ensuring a more secure and efficient telecom ecosystem.