সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা US-India সিভিল ন্যুক্লিয়র কম্মর্সকী মীফম পাঙথোকখ্রে
ভারতকী এস্ত্রোনোতনা Indo-US স্পেস কোওপরেসনগী মখাদা ইন্তরনেস্নেল স্পেস স্তেসন্দা চৎকদৌরি, হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে
ভারতনা গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসন অমসুং SMR কোলাবোরেসনগী খুত্থাঙদা গ্লোবেল ক্লাইমেত গোলশিংগী ফীভম ফগৎহনগনি: দোক্তর সিংহ
25 AUG 2024 12:49PM by PIB Imphal
কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা পৃথ্বী ভবন্দা US-India সিভিল ন্যুক্লিয়র কম্মর্সকী মরুওইবা মীফম পাঙথোক্তুনা সাইন্স, তেক্নোলোজী, অমসুং ক্লীন ইনর্জীগী মরুওইবা হীরমশিংদা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা তেংবাংনবগী মরী হেন্না চেৎশিনহনখ্রে‍।
গগনয়ান মিসন্দগী ভারতকী এসত্রোনেত অমা ইন্তরনেস্নেল স্পেস স্তেসনদা চত্তুনা Indo-US স্পেস কোলাবোরেসন শিংথানিংঙাই ওইরবা পন্দোল অমা লোম্বা ঙম্লগনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা লাউথোকখি‍। মহাক্না গ্লোবেল সপ্লাই চেন পায়বদা, মরুওইনা ঙসিগী অমগা অমগা শম্নরবা মালেমসিদা মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা সেমিকন্দক্তর, ফার্মাসিউতিকেল, অমসুং ক্লীন ইনর্জী তেক্নোলোজীনচিংবা সেক্তরশিংদা পার্ত্নরসিপ অসিগী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোকখি।
(1)TVQL.JPG)
সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ), PMO, দিপার্তমেন্ত ওফ এতোমিক ইনর্জী, দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা গ্রীন হায়দ্রোজেন মিসনবু হেভী ইন্দস্ত্রী, ত্রান্সপোর্তেসন, অমসুং মৈ পুথোকপগী থৌওংদা দিকার্বোনাইজ তৌনবা ভারতকী খুজিল থৌরাংগী কোর্নরস্তোন অমা ওইরি হায়না ফোঙদোকখি। মিসন অসি ক্লীন তেক্নোলোজীশিংদা ইনোভেসন পুরকপদা অমসুং মালেমগী ক্লাইমেত গোলশিং ফংবদা মরুওই হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। অচৌবা পোলিসী ফ্রেমৱর্কশিং অমসুং মালেমগী ওইবা কোলাবোরেসনশিংগী খুত্থাঙদা তুং কোইগদবা অমসুং রেজিলিএন্ত ইনর্জীঈ ফ্যুচর অমদা চঙশিল্লকপদা ভারতনা মাঙজিল থারগনি‍।
ভারত লৈঙাক্না মালেমগী ওইবা খোঙবুশিং থিরি, রিছর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ততা শেল থাদরি, অমসুং স্মোল মোদুলার রিএক্তর (SMRs) দিপ্লোয় তৌবদা তেংবাং ওইনবা রিগুলেতরী ফ্রেমৱর্ক শেম্নবা খন্নরি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। SMRs না ভারতনা ক্লীন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন তৌরকপদা, ইনর্জী সেল্ফ-রিলাইএন্সতা চঙশিল্লকপদা অমসুং ক্লাইমেত কম্মিৎমেন্ত ফংবদা শিংথানিংঙাই ওইবা শক্লোন লৌগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
(1)1JDI.JPG)
ভারতকী ‘অনুসন্ধান’ নেস্নেল রিছর্চ ফাউন্দেসন (NRF) অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসকী নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন (NSF) অনিগী মরক্তা মান্নবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ওর্গনাইজেসন অনিমক্না সাইন্তিফিক রিছর্চ অমসুং ইনোভেসন খুমাঙ চাওশিলহন্বদা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাংশিং ফোঙদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী, নন-ফোসিল ইনর্জী কেপাসিতী ৫০০ GW দা হেনগৎহন্বা, কার্বোন ইমিসন বিলিয়ন তন ১ দা হন্থহন্বা, অমসুং মমৈদা ২০৭০ ফাওবদা নেত-জিরো ইমিসন ফংবদা ভারতনা লেপ্লিবা খোঙফম হেন্না চেৎশিলহন্বা “পঞ্চমৃৎ” ক্লাইমেত এক্সন প্লানবু নীংশিংখি‍।
ভারত লৈঙাক্কী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর দোক্তর এ.কে. সুদনা Indo-US পার্ত্নরসিপকী মরুওইবা ৱাফমশিং ফোঙদোক্লদুনা, মসি ৱাখল-লৌশিং তাথোক তাশিন তৌবগী ৱাফমদা নত্তনা তুংলমচৎকী মমায় চুমগদবা পাম্বৈশিং পুন্না শেমগৎমিন্নবগী ৱাফম্নি হায়খি‍। মহাক্না সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইকনমিক প্রোস্পেরিতীগী অনৌবা লম্বী য়াৎপদা কোলাবোরেসন অসিগী মতিংবুসু ফোঙদোকখি।
আর্থ সাইন্সকী সেক্রেতরী, দোক্তর রবী চন্দ্রন্না ওসীন ইনর্জী অমসুং কার্বোন কেপচর, য়ুতিলাইজেসন, এন্দ স্তোরেজ (CCUS) তেক্নোলোজীশিংদা পার্ত্নরসিপ অসিগী লৈরিবা খোঙজেলগী মরমদা ফোঙদোকখি, অদুগা দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী সেক্রেতরী, দোক্তর রাজেস গোখলেনা বাইওমাসপু ইনর্জীদা ওন্থোকপদা ভারতনা থম্লিবা মীৎয়েঙ অমসুং ফর্স্ত অমসুং সেকেন্দ জেনেরেসন বাইফুএলশিং মায় পাক্না পায়খৎপগী মতাঙদা থমখি‍।
প্রোফেসর অভয় করন্দিকরনা দেতা এনালাইতিক্স, অর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (AI), অমসুং মেচিন লর্নিং য়াওনা নৌনা মাঙজিল থাগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা ভারতনা থাংজিল্লিবা খোঙফমশিংগী মতাঙদা মরুওইবা ৱাফম কয়া পাউদম্লদুনা হায়রিবা হীরমশিং অসিদা ইনোভেসনগী মরুওইবা ৱাফমশিং থমখি‍। CSIRগী দাইরেক্তর জেনেরেল, দোক্তর এন. কলাইসেল্ভীনা তুং কোইগদবা অমসুং সর্কুলর ইনর্জী স্তোরেজ পাম্বৈশিং শেমগৎপদা মরুওইবা ৱাফম থম্লদুনা, লিইথিয়ম-আইয়ন বেত্তরী শেমগৎপা অমসুং লমদমসিদা বেত্তরী পুথোকপদা ভারতনা খুমাঙ চাওশিন্না থাংজিল্লিবা খোঙথাঙগী মরমদা ফোঙদোকখি।
অৱাংবা থাক্কী US দেলিগেসন অদু সিনিয়র এদভাইজর তু দি প্রেসিদেন্ত ওফ USA ফোর ইন্তরনেস্নেল ক্লাইমেৎ পোলিসী, জোন পোদেস্তা, অমসুং দিপুতী সেক্রেতরী, US দিপার্তমেন্ত ওফ ইনর্জীঈ, দেবিদ তর্কনা লমজিংখি‍।
লৈবাক অনিমক্না শেন্মিৎলোন চাওখৎহন্বা, নেস্নেল সিক্যুরিতী ফগৎহন্বা, অমসুং তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্ততা মালেমবু লুচিংবগী থাক হেনগৎহনবদা নাকল অনিমক্কী কান্নগদবা মওংদা নৌনা মাঙজিল থাগৎলক্লিবা তেংবাংনবগী থাক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লেপ্লিবা খোঙফম হেন্না চেৎশিলহনবগা লোয়ননা মীফম অদু লোইশিনখি‍।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr. Jitendra Singh chaired bilateral meeting on US-India Civil Nuclear Commerce
Indian Astronaut Set to join International Space Station Under Indo-US Space Cooperation, says Union Minister Dr. Jitendra Singh
India to Enhance Global Climate Goals through Green Hydrogen Mission and SMR Collaborations: Dr. Singh
25 AUG 2024 12:49PM by PIB Delhi
Union Minister Dr. Jitendra Singh chaired a pivotal bilateral meeting on US-India Civil Nuclear Commerce, highlighting the deepening cooperation between the two nations in critical areas of science, technology, and clean energy at Prithvi Bhavan.
Dr. Jitendra Singh announced that an Indian astronaut from the Gaganyaan Mission is set to join the International Space Station, marking a significant milestone in Indo-US Space collaboration. He emphasized the importance of this partnership in securing global supply chains, especially in sectors like semiconductors, pharmaceuticals, and clean energy technologies, which are increasingly vital in today’s interconnected world.
(1)TVQL.JPG)
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, Minister of State (Independent Charge) for Earth Sciences, MoS PMO, Department of Atomic Energy, Department of Space, Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr. Jitendra Singh underscored the Green Hydrogen Mission as a cornerstone of India's strategy to decarbonize heavy industry, transportation, and power generation. He highlighted that this mission is crucial for driving innovation in clean technologies and achieving global climate goals. Through robust policy frameworks and international collaborations, India is poised to lead the transition to a sustainable and resilient energy future.
Dr. Jitendra Singh also revealed that the Indian government is exploring international partnerships, investing in research and development, and considering regulatory frameworks to support the deployment of Small Modular Reactors (SMRs). He stated that SMRs would play a significant role in India’s clean energy transition, contributing to energy self-reliance and meeting climate commitments.
(1)1JDI.JPG)
Drawing parallels between India’s "Anusandhan" National Research Foundation (NRF) and the United States' National Science Foundation (NSF), Dr. Jitendra Singh highlighted the critical roles both organisations play in advancing scientific research and innovation. He recalled Prime Minister Narendra Modi’s "Panchamrit" climate action plan, reaffirming India’s commitment to increasing non-fossil energy capacity to 500 GW, reducing carbon emissions by 1 billion tons and finally achieving net-zero emissions by 2070.
Dr. A. K. Sood, Principal Scientific Advisor to the Government of India, echoed the significance of the Indo-US partnership, stating that it is not just about exchanging knowledge but about co-creating solutions that will shape the future. He emphasized the collaboration's potential to pave new paths for sustainable development and economic prosperity.
Dr. Ravi Chandran, Secretary of Earth Sciences, highlighted the partnership’s progress in ocean energy and Carbon Capture, Utilisation, and Storage (CCUS) technologies, while Dr. Rajesh Gokhale, Secretary of the Department of Biotechnology, underscored India's focus on biomass to energy conversion and the successful implementation of first and second-generation biofuels.
Prof. Abhay Karandikar shared insights into India’s progress in emerging technologies, including data analytics, Artificial Intelligence (AI), and machine learning, emphasising the strategic importance of innovation in these fields. Dr. N Kalaiselvi, Director General of CSIR, discussed India’s advancements in Lithium-Ion Battery development and indigenous battery manufacturing, stressing the importance of creating sustainable and circular energy storage solutions.
The high-level US delegation led by John Podesta, Senior Advisor to the President of USA for International Climate Policy and David Turk, Deputy Secretary, U.S. Department of Energy.
The meeting concluded with both nations reaffirming their commitment to strengthening their cooperation in emerging technologies, with mutual interests in enhancing economic growth, national security, and global leadership in technological advancements.