কেবিনেট
কেবিনেটেএকত্ৰিত পেঞ্চন আঁচনিত অনুমোদন জনালে
24 AUG 2024 8:33PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি একত্ৰিত পেঞ্চন আঁচনি (Unified Pension Scheme-UPS)ত অনুমোদন জনায়।
আঁচনিখনৰ উল্লেখযোগ্য বৈশিষ্ট্যৰাজি হ’লঃ
১/ নিশ্চিত পেঞ্চনঃ ২৫ বছৰৰ ন্যূনতম যোগ্যতাসম্পন্ন সেৱাৰ বাবে চুপাৰ এনুৱেচনৰ পূৰ্বে অন্তিম ১২ মাহৰ গড় বেচিক পে’ৰ ৫০%। এই পে’ন্যূনতম ১০ বছৰ সেৱা পৰ্য্যন্তচমু সেৱা প্ৰদান কালৰসমানুপাতিক হ’ব লাগে।
২/ নিশ্চিত পৰিয়াল পেঞ্চনঃএগৰাকী কৰ্মচাৰীৰ মৃত্যুৰ ঠিক পূৰ্বে তেওঁৰ পেঞ্চনৰ @৬০%।
৩/ নিশ্চিত ন্যূনতম পেঞ্চনঃন্যূনতম ১০ বছৰ সেৱাৰ পিছত চুপাৰ এনুৱেচনত প্ৰতিমাহে @১০,০০০।
৪/ মুদ্ৰাস্ফীতি সূচক (indexation): নিশ্চিত পেঞ্চন, নিশ্চিত পৰিয়াল পেঞ্চন আৰু নিশ্চিত ন্যূনতম পেঞ্চনৰ ওপৰত।
সেৱা কৰ্মচাৰীৰ ক্ষেত্ৰত, ঔদ্যোগিক শ্ৰমিকৰ বাবে সৰ্বভাৰতীয় উপভোক্তা মূল্য সূচকাংক (AICPI-IW)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মৰগীয়াসাহায্য(Dearness Relief)।
৫/ গ্ৰেচুইটিৰ উপৰিও চুপাৰ এনুৱেচনত এককালীন (lump sum)ধন পৰিশোধ।
প্ৰতি সম্পূৰ্ণ ছমাহৰ সেৱাৰ বাবে চুপাৰ এনুৱেচনৰ তাৰিখ অনুসৰি মাহিলী বেতনৰ ১/১০ ভাগ (পে’ + ডিএ) পেমেন্টে নিশ্চিত পেঞ্চনৰ পৰিমাণ হ্ৰাস নকৰে।

Cabinet
Cabinet approves Unified Pension Scheme
24 AUG 2024 8:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the Unified Pension Scheme (UPS).
The salient features of the UPS are:
1. Assured pension: 50% of the average basic pay drawn over the last 12 months prior to superannuation for a minimum qualifying service of 25 years. This pay is to be proportionate for lesser service period upto a minimum of 10 years of service.
2. Assured family pension: @60% of pension of the employee immediately before her/his demise.
3. Assured minimum pension: @10,000 per month on superannuation after minimum 10 years of service.
4. Inflation indexation: on assured pension, on assured family pension and assured minimum pension
Dearness Relief based on All India Consumer Price Index for Industrial Workers (AICPI-IW) as in case of service employees
1. lump sum payment at superannuation in addition to gratuity
1/10th of monthly emoluments (pay + DA) as on the date of superannuation for every completed six months of service
this payment will not reduce the quantum of assured pension