Cabinet
Cabinet approves BioE3 (Biotechnology for Economy, Environment and Employment) Policy for Fostering High Performance Biomanufacturing
24 AUG 2024 7:22PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved the proposal ‘BioE3 (Biotechnology for Economy, Environment and Employment) Policy for Fostering High Performance Biomanufacturing’ of the Department of Biotechnology.
The salient features of BioE3 policy include innovation-driven support to R&D and entrepreneurship across thematic sectors. This will accelerate technology development and commercialization by establishing Biomanufacturing & Bio-AI hubs and Biofoundry. Along with prioritizing regenerative bioeconomy models of green growth, this policy will facilitate expansion of India’s skilled workforce and provide a surge in job creation.
Overall, this Policy will further strengthen Government’s initiatives such as ‘Net Zero’ carbon economy & ‘Lifestyle for Environment’ and will steer India on the path of accelerated ‘Green Growth’ by promoting ‘Circular Bioeconomy’. The BioE3 Policy will foster and advance future that is more sustainable, innovative, and responsive to global challenges and lays down the Bio-vision for Viksit Bharat.
Our present era is an opportune time to invest in the industrialization of biology to promote sustainable and circular practices to address some of the critical societal issues-such as climate change mitigation, food security and human health. It is important to build a resilient biomanufacturing ecosystem in our nation to accelerate cutting-edge innovations for developing bio-based products.
High performance biomanufacturing is the ability to produce products from medicine to materials, address farming and food challenges, and promote manufacturing of bio-based products through integration of advanced biotechnological processes. To address the national priorities, the BioE3 Policy would broadly focus on the following strategic/thematic sectors: high value bio-based chemicals, biopolymers & enzymes; smart proteins & functional foods; precision biotherapeutics; climate resilient agriculture; carbon capture & its utilization; marine and space research.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা BioE3 (বাইওতেক্নোলোজী ফোর ইকনমী, এনভাইরনমেন্ত এন্দ এমপ্লোইমেন্ত) পোলিসী ফোর ফোস্তরিং হায় পর্ফোর্মেন্স বাইওমেনুফেকচরিং অয়াবা পীখ্রে
24 AUG 2024 7:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা ঙসি দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী BioE3 (বাইওতেক্নোলোজী ফোর ইকনমী, এনভাইরনমেন্ত এন্দ এমপ্লোইমেন্ত) পোলিসী ফোর ফোস্তরিং হায় পর্ফোর্মেন্স বাইওমেনুফেকচরিং অয়াবা পীখ্রে‍।
BioE3 পোলিসীগী মচং ওইবা ৱাফমশিংগী মনুংদা থীমেতিক সেক্তর শিন্বা থুংনা লৈরিবা R&D অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপশিংদা ইনোভেসন-দ্রিভন সপ্পোর্ত পীবা য়াওরি‍। মসিনা বাইওমেনুফেকচরিং অমসুং বাইও-এ.আই. হবশিং অমসুং বাইওফাউন্দ্রী লিংখত্তুনা তেক্নোলোজী শেমগৎপা অমসুং কম্মর্সিএলাইজেসন খোঙজেল য়াঙখৎহনগনি‍। গ্রীন গ্রোথকী রিজেনরেতিব বাইওইকনমী মোদেলশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্বগা লোয়ননা, পোলিসী অসিনা ভারতকী স্কিল্দ ৱর্কফোর্স পাকথোক চাউথোকহন্বদা মতেং ওইগনি অমসুং থবক পীবগী চাং হেনগৎহনগনি‍।
মপুং ওইনা, পোলুসী অসিনা ‘নেত জিরো’ কার্বোন ইকনবী & লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্ত’ অসিনচিংবা লৈঙাক্কী থৌরাংশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি অমসুং ‘সর্কুলর বাইওইকনমী’ য়োকখত্তুনা ভারতপু ‘গ্রীন গ্রোথ’ খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবগী লম্বীদা মমায় চুমগনি‍। BioE3 পোলিসি অসিনা হেন্না তুং কোইবা, ইনোভেতিব ওইবা অমসুং মালেমগী ওইবা শিংনবশিংদা হেন্না রেস্পোন্সিব ওইবা তুংলমচৎ অমা পুরক্কনি অমসুং খুমাঙ চাওশিলহনগনি, অমদি বিক্সিত ভারতকী বাইও-ভিজনগী লম্বী য়াৎকনি‍।
ঐখোয়গী হৌজিক্কী মতম অসিঅইং-অশাগী খল হোংলকপা হন্থহনবা, ফুদ সিক্যুরিতী অমসুং মীওইবগী হকশেল অসিনচিংবা মরুওইবা খুন্নাইগী ৱাফম খরগী পাম্বৈ পুরক্নবগীদীমক তুং কোইগদবা অমসুং সর্কুলর প্রাক্তিসশিং য়োকখৎনবগীদমক বাইওলোজী ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন তৌবদা শেল থাদনবগী চপ চারবা মতম্নি‍। বাইও-বেজ পোত্থোকশিং শেমগৎনবগীমক কত্তিং-এদ্জ ইনোভেসনশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা ঐখোয়গী লৈবাকসিদা রেজিলিএন্ত বাইওমেনুফেকচরিং ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপা মরুওই‍।
হায় পর্ফোর্মেন্স বাইওমেনুফেকচরিং অসি এদভান্স বাইওতেক্নোলোজিকেল প্রোসেসশিং পুনশিন্দুনা হিদাক লাংথক্তগী অতৈ পোৎলমশিং ফাওবগী পোত্থোকশিং পুথোকপা, লৌউ-শিংউ অমসুং চিঞ্জাক্কী শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবা, অমসুং বাইও-বেজ পোত্থোকশিং পুথোক্নবা লৈরিবা মতিং অদুনি‍। নেস্নেল প্রাইওরিতীশিংগী পাম্বৈ পুরক্নবগীদমক, BioE3 পোলিসী অসিনা, হায় ভেল্যু বাইও-বেজ কেমিকেল, বাইওপোলিমর অমসুং এঞ্জাইমশিং; স্মার্ত প্রোতীন অমসুং ফংস্নেল চিঞ্জাকশিং; প্রিসিজন বাইওথেরাপ্যুতিক্স; ক্লাইমেত রেজিলিএন্স এগ্রিকলচর; কার্বোন কেপচর অমসুং মসি শীজিন্নবা; মরিন অমসুং স্পেস রিছর্চ হায়রিবা স্ত্রেতেজিক/থীমেতিক সেক্তরশিংদা মপুং ওইনা মীৎয়েঙ চঙগনি‍।