ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
PVTGনা নমনা তাবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা সরকারগী স্কিমশিংগী এৱের্নেস পীনবা অমসুং 100% সেচুরেসন ফংহন্নবা PM-JANMAN মিসনগী IEC কেম্পেন অসি ওগস্ত 23দগী সেপ্তেম্বর 10, 2024 ফাওবা চত্থগনি
কেম্পেন অসিনা PVTG তাবা মফম লিশিং 28.7দা লৈবা মীওই লাখ 44.6রোমদা (য়ুমথোং লাখ 10.7) কেম্পেন য়ৌশিনহনগনি; লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা জিলা 194গী খুঙ্গং 16,500, গ্রাম পঞ্চায়ৎ 15,000 অমসুং তলুকা 1000 কোনশিনগনি
23 AUG 2024 11:39AM by PIB Imphal
লৈবাক অসিগী জিলা 194দা লৈরিবা পার্তিক্যুলর্কী ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (PVTG) তাবা মফমশিং অমসুং PVTG গী ইমুং-মনুংশিংদা য়ৌহন্নবা পান্দম থমদুনা, কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফেয়র্স মন্ত্রালয়না লৈবাক শিনবা থুংনা ইনফোর্মেসন, এজুকেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন (IEC) কেম্পেন অমসুং 2024গী ওগস্ত 23দগী সেপ্তেম্বর 10 ফাওবা প্রধান মন্ত্রী জনজাতি আদিবাসী য়োজনা মহা অভিয়ান (PM-JANMAN) গী বেনিফিসরীগী সেচুরেসন কেম্পশিং পাংথোক্লি।
কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রী, শ্রী জুয়েল ওরাম অমসুং রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী দুর্গাদাস উইকেয়না ঙরাং পাংথোকখিবা মীফম অমদা PM-JANMAN গী মখাদা স্কিমশিংগী খোংজেল য়েংশিনখি অমসুং PM-JANMAN গী IEC কেম্পেনগী শেম-শাবা অদু য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জনজাতি গৌরব দিবস (নবেম্বর 15, 2023) দা ঝারখন্দগী খুন্তি দিস্ত্রিক্ততগী PM-JANMAN মিসন হৌদোকখি।
কেম্পেনগী এক্তিবিতীশিং অমসুং য়ৌশিনবা ঙম্বা
মমাং চহিদা রাজ্য 18 অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিংগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা লৈবা জিলা 100দা চাউরাক্না ব্লোক 500 অমসুং PVTG 15,000 কোনশিন্দুনা মমাং চহিদা কম্প্রিহেন্সিব IEC কেম্পেন অমা চত্থখি। চহি অসিদা, অন্ধ্র প্রদেশ, ছত্তিসগর, গুজরাত, ঝারখন্দ, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, ওরিশা, রাজস্থান, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, ত্রিপুরা, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং অন্দমান অমসুং নিকোবর আইলেন্দগী রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী দিস্ত্রিক্ত 194গী দিস্ত্রিক্ত 28,700গী মনুংদা লৈবা PVTG তাবা মফম 28,7000দা লৈবা PVTG য়ুমথোং লাখ 10.7গী PVTG মীওই লাখ 44.6দা য়ৌশিন্নবা হেন্না কনবা কেম্পেন চত্থগনি। স্তেৎতগী দিস্ত্রিক্ত ফাওবা, ব্লোকতগী খুঙ্গং ফাওবা, PVTGগী লৈফমগী থাক ফাওবা থাক পুম্নমক্তা এৱেরনেস জেনরেসন পাংথোক্কনি। হায়রিবা জিলা 194 অসিদা চাউরাক্না খুঙ্গং 16,500, গ্রাম পঞ্চায়ৎ 15,000 অমসুং তালুক 1000 কোনশিন্নবা পান্দম থম্লি।
কেম্পেন অসিনা PVTG গী ইমুংশিংদা মরুওইবা ইন্দিভিজুএল এন্তাইতলমেন্তশিং ফংহন্নবা অমসুং PVTG গী য়ুমশিংদা মরুওইবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা PM-JANMANনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা ই-পাউ শন্দোক্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা ত্রাইবেল কম্ম্যুনিতীশিং অসিনা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেৎ স্কিমশিং অমসুং মদুগী মখাদা ফংলিবা কান্নবশিংগী মরমদা খঙহনগনি। অরাপ্পা মফম, লম্বী অমসুং দিজিতেল কনেক্তিবিতী লৈতবনা মরম ওইদুনা য়ৌশিনবা ঙমদবা PVTG য়ুমথোং খুদিংমক কবর তৌগনি অমসুং মখোয়গী য়ুমথোংদা খুদোংচাবশিং ফংহনগনু। হাৎ বাজার, কম্ম্যুনিতী সর্বিস সেন্তর, গ্রাম পঞ্চায়ৎ, অঙ্গনৱাদি, মলতিপরপজ সেন্তর, ভন্দন বিকাস কেন্দ্র, কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিং অসি থৌরমশিং অসি পাংথোক্নবগীদমক শীজিন্নগনি। মখা তানা, কেম্পেন অসি মায় পাক্না পাংথোক্নবগীদমক মাইভারত ভোলুন্তিয়রশিং, নেহরু য়ুভক কেন্দ্রশিং, কৃশি বিজ্ঞান কেন্দ্রশিং, NSS, NCC, SHG/ FPOশিং অমসুং অতোপ্পা অসিগুম্বা বোদীশিং অসিনচিংবশিংগী এক্তিব ওইবা থৌদাং লৌনবা হোৎনরি।
• কেম্পেনগী মতমগী মনুংদা, আধার কার্দ, কম্ম্যুনিতী সর্তিফিকেৎ, জন ধন একাউন্ত, অমসুং ফোরেস্ত রাইৎস এক্ত (FRA) গী বেনেফিসরীশিংগীদমক তঙাই ফদনা মথৌ তাবশিং পীগনি।
• PM JANMAN ইন্তরভেন্সন কার্দশিং অসি PVTGশিংগী লোলদা য়েন্থোক্কনি।
• কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা বেনিফিসরী সেচুরেসন কেম্পশিং অমসুং হেল্থ কেম্পশিংসু লৈগনি। কেম্পশিং অসিনা মীওই/য়ুমথোংশিংদা স্কিমশিংগী মখাদা অথুবা মতমদা কান্নবা পীবদা অমসুং সিকল সেল দিজিজকীদমক স্ক্রিনিং তেস্তশিংগুম্বা PVTG গ্রুপশিংদা অখন্নবা হেল্থকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মীৎয়েং থমগনি।
• লমদমসিগী অমসুং ত্রাইবেলশিংগী লোলশিংদা পাউচেশিং, ভিদিওশিং, ক্রিয়েতিবশিং, ইনফোগ্রাফিকশিং অসিনচিংবা এৱেরনেস মেতরিএলশিং শীজিন্নগনি হায়না পানরি।
• PM-JANMAN গী মরুওইবা পাউজেলশিং য়াওবা থিমেতিক ৱাল পেন্তিংশিংনা PVTG তাবা মফমশিংদা থেৎকনি।
• স্কোলরশিপ, মেতর্নেতি বেনিফিৎ স্কিমশিং, কিসান ক্রেদিৎ কার্দ, কিসান সম্মান নিধি, SCD গী অনাবশিংগী দিসএবিলিতী সর্তিফিকেৎশিং অসিনচিংবা স্কিমশিংগী মখাদা কান্নবা অসি ইলিজিবল ওইরবা PVTG দা ফংহন্নবা হোৎনগনি।
• স্কিমগী বেনিফিসরীশিং অমসুং মায় পাক্লবশিংনা মখোয়গী মায় পাকপগী ৱারীশিং অসি অখন্নবা সেসনশিংদা লিগনি।
কেম্পেন অসি য়েংশিন্নবা জিলা খুদিংমক্তা দিস্ত্রিক্ত থাক্কী ওফিসরশিং থমখ্রে। কেম্পেন অমসুং মিসন অসি মায় পাক্না পাংথোক্নবা রাজ্য সরকারশিংগী তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিংগা রাজ্য থাক্কী ওফিসরশিংনা চৎমিন্নগনি। মরী লৈনবা দিপার্তমেন্ত পুম্নমক পুনশিন্নবা ঙম্নবগীদমক্তা রিগুলর ওফিসরশিং অমসুং স্তাফকীদমক্তা অমসুং কন্সল্তেন্তশিং অমসুং অতৈ কন্ত্রেক্তকী ওইবা স্তাফকীদমক্তা ওরিএন্তেসন ৱর্কশোপশিং পাংথোক্কনি। মখা তানা, তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা লৈরিবা ত্রাইবেল রিসর্স ইন্সতিত্যুৎশিংনা দিস্ত্রিক্ত, ব্লোক অমসুং ত্রাইবেল হেবিতেসনগী থাক্তা থবকশিং অসি থৌরাং তৌনবা অমসুং পাংথোকপদা মতেং পাংগনি।
মিসনগী পান্দম
PM-JANMAN মিসন অসিনা দিবেলপমেন্ত সেদ্যুল্দ ত্রাইব এক্সন প্লান (DAPST) গী মখাদা FY 2023-24দগী 2025-26 ফাওবদা লুপা করোর 24,104 (সেন্ত্রেল শেয়র: লুপা করোর 15,336 অমসুং স্তেত শেয়র: লুপা করোর 8,768) গী বজেৎ থাদদুনা মরুওইবা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্ত 9গা মরী লৈনবা মরুওইবা ইন্তরভেন্সন 11দা মিৎয়েং থম্লি ।
PVTGশিংগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক আধারগী এনরোলমেন্ত, কম্ম্যুনিতী সর্তিফিকেৎশিং পীবা, PM-JANDHAN য়োজনা, পি.এম. গরীব কল্যান য়োজনা, আয়ুশ্মান কার্দ, পি.এম. কিসান সম্মান নিধি, কিসান ক্রেদিৎ কার্দ, ইন্দিভিজুএল অমসুং কম্ম্যুনিতী ফোরেস্ত রাইৎশিংগী লেপ্পা কেসশিং লোইশিন্নবা অসিগুম্বা অতৈ স্কিমশিং অমসুং মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিং য়াওবা অতোপ্পা থৌরাং 10সু মশক খঙদোকখ্রে।
2023গী দিসেম্বর 15দা পাংথোকখিবা নেস্নেল মন্থন শিভিরগী মনুংদা মিসন অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা স্ত্রেতেজী অমা খন্নখি। মসিদা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী ওফিসর 700 হেন্না পুন্না খন্নখি। মসিগী মতুং তারকপদা, PM-JANMAN গী মখাদা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী খোংজেল অসি য়েংশিন্নবগীদমক রাজ্যগী ত্রাইবেল ৱেলফিয়র দিপার্তমেন্তশিংগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীশিং, সেক্রেতরীশিং, দাইরেক্তরশিং অমসুং ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা নুমিৎ নিনিগী মন্থন শিভির অমা চহি অসিগী জুলাই 18-19, 2024দা পাংথোকখি। PM-JANMAN গী ফেজ 2গী অনৌবা খোংথাংশিংসু খন্নখি।
হেশতেগশিং
#PMJANMAN
#EmpoweringTribalsTransformingIndia

Ministry of Tribal Affairs
IEC Campaign on PM-JANMAN mission, to raise awareness and ensure 100% saturation of Government Schemes in PVTG majority tribal areas, to run from 23rd August till 10th September, 2024
Campaign to reach around 44.6 lakh individuals (10.7 lakh households) in 28.7 thousand PVTG habitations; To cover 16,500 villages, 15,000 Gram Panchayats and 1000 Talukas in 194 districts across the country
23 AUG 2024 11:39AM by PIB Delhi
With an aim of reaching out to Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTG) habitations and PVTG families in 194 districts across the country, the Union Ministry of Tribal Affairs is running a nationwide Information, Education and Communication (IEC) campaign and Beneficiary Saturation Camps for the Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha AbhiyaN (PM-JANMAN), from 23rd August, 2024 till 10th September, 2024.
Union Minister for Tribal Affairs, Shri Jual Oram and Minister of State, Shri Durgadas Uikey reviewed the progress of schemes under PM-JANMAN and took note of the preparedness for the IEC campaign on PM-JANMAN, in a meeting convened yesterday. Prime Minister Shri Narendra Modi launched the PM-JANMAN mission on Janjatiya Gaurav Diwas (15th November, 2023), from the Khunti District of Jharkhand.
Campaign Activities and Reach
A comprehensive IEC campaign was run last year in 100 districts, covering approximately 500 blocks and 15,000 PVTG habitations across 18 States and the Union Territory of Andaman and Nicobar Islands. This year, a more intensive campaign is being envisaged to reach out to 44.6 lakh PVTG individuals of 10.7 lakh PVTG households in 28,700 PVTG habitations of 194 districts in the States/UT of Andhra Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand, West Bengal, and Andaman & Nicobar Islands. Awareness generation will be undertaken at all levels – from States to Districts, from Block to Village, all the way down to the PVTG habitation level. The goal is to cover around 16,500 villages, 15,000 Gram Panchayats and 1000 Talukas in the said 194 districts.
This campaign is an effort aimed at saturating PVTG families with key individual entitlements and the disseminate information about the PM-JANMAN interventions for providing PVTG habitations with basic facilities, so as to enable these tribal communities to be aware about the Central and State schemes and the benefits thereunder. The initiative will cover every PVTG household that has remained unreached because of distance, lack of road and digital connectivity and will provide facilities at their doorstep. Places like Haat Bazar, Community Service Center, Gram panchayat, Anganwadi, Multipurpose centre, Vandhan Vikas Kendras, Krishi Vigyan Kendras will be used to organise these events. Further, the active involvement of entities such as the MyBharat volunteers, Nehru Yuvak Kendras, Krishi Vigyan Kendras, NSS, NCC, SHGs / FPOs and other such bodies is also being sought to ensure the success of the campaign.
• During the entire campaign period, Aadhar cards, Community certificates, Jan Dhan accounts, and pattas for Forest Rights Act (FRA) beneficiaries will be provided as these are basic requirements for other schemes.
• PM JANMAN Intervention Cards will be distributed in the language of the PVTGs.
• Part of the campaign will also comprise of Beneficiary Saturation Camps and Health Camps. These camps will focus on providing immediate benefits under schemes for individuals/households and for health-related issues particular to PVTG groups, such as screening tests for Sickle Cell Disease.
• Awareness material like pamphlets, video, creatives, infographics etc. are expected to be utilised in local and tribal languages.
• Thematic Wall Paintings bearing key PM-JANMAN messages will adorn PVTG habitations.
• Efforts will be undertaken to ensure that the benefits under various schemes such as scholarship, maternity benefit schemes, Kisan Credit Card, Kisan Samman Nidhi, Disability certificates for the patients of SCD and so on reach the eligible PVTG beneficiaries.
• Scheme beneficiaries and achievers will relate their success stories at special sessions to inspire other members of the community to come forward.
Officers at District level have been assigned for each district to supervise the campaign, while the State level officers will coordinate with different line departments of State governments to ensure the success of the campaign and the Mission. Orientation workshops for regular officers and staff as well as consultants and other contractual personnel up to the lowest level will be held to ensure convergence of all concerned departments. Further, Tribal Research Institutes in various States will assist to plan and execute these activities at the District, Block, and Tribal Habitation levels.
Mission Objective
The PM-JANMAN mission focuses on 11 critical interventions related to 9 key aligned Ministries/Departments, with budgetary outlay of Rs. 24,104 crores (Central Share: Rs.15,336 crore and State Share: Rs.8,768 crore) from FY 2023-24 to 2025-26, under the Development Action Plan for Scheduled Tribes (DAPST).
Other 10 interventions involving other schemes and Ministries/Departments have also been identified which are crucial for ensuring the holistic development of the PVTGs like enrolment in Aadhar, issue of community certificates, PM-JANDHAN yojana, PM Garib Kalyan Yojna, Ayushman card, PM Kisan Samman Nidhi, Kisan Credit Card, resolving pending cases of Individual and Community Forest rights and so on.
During the National Manthan Shivir held on 15th December, 2023, an implementation strategy of the mission was discussed, where more than 700 officers from Central and State governments brainstormed jointly. Subsequently, a two-day Manthan Shivir to review the progress of activities undertaken under PM-JANMAN was held this year on July 18-19, 2024 with Principal Secretaries, Secretaries, Directors and officials of State Tribal Welfare Departments. New initiatives for phase 2 of PM-JANMAN were also discussed.
Hashtags
#PMJANMAN
#EmpoweringTribalsTransformingIndia