ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୋଲାଣ୍ଡରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 AUG 2024 12:49AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନାର୍ଥେ ୱାର୍ସାରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ ।
ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭବ୍ୟ ଓ ଆନନ୍ଦର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ନିଜ ଅଭିଭାଷଣରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୪୫ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୋଲାଣ୍ଡ ଗସ୍ତ ହେଉଛି ଏବଂ ଭାରତ-ପୋଲାଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆଣ୍ଡରଜେ ଡୁଡା ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡୋନାଲ୍ଡ ଟସ୍କଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ଉତ୍ସୁକତାର ସହ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା ଭାବରେ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡ ସହିତ ଏହାର ଅଂଶୀଦାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ନିକଟତର କରିଛି ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେ ଅପରେସନ ଗଙ୍ଗାର ସଫଳତାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବା ସହ ଏହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କାହାଣୀର ଏକ ଅଂଶ ହେବାକୁ ସେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଡୋବ୍ରି ମହାରାଜା, କୋହ୍ଲାପୁର ଏବଂ ମଣ୍ଟେ କ୍ୟାସିନୋ ସ୍ମାରକୀ ଯୁଦ୍ଧ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଜୀବନ୍ତ ସମ୍ପର୍କର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ । ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମସାହେବ ମେମୋରିଆଲ ୟୁଥ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ନାମରେ ଏକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୦ ଜଣ ପୋଲାଣ୍ଡ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ । ଗୁଜରାଟରେ ଭୂମିକମ୍ପ ସମୟରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ସହାୟତାକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ।
ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ହାସଲ କରିଥିବା ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର - ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭାରତ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗିଦାରୀ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍" ଉପରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ - ବିଶ୍ୱ ହେଉଛି ଏକ ପରିବାର - ଯାହା ଜଗତ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଏବଂ ମାନବିକ ସଙ୍କଟରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Indian Community in Poland
22 AUG 2024 12:49AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian diaspora at an event organized in his honour by the Indian community in Warsaw today.
Prime Minister was welcomed with special warmth and exuberance by the community. In his address, he noted that a visit to Poland by Indian Prime Minister was happening after 45 years and he was eagerly looking forward to meeting President Andrzej Duda and Prime Minister Donald Tusk to strengthen India-Poland ties. He stated that India as Mother of Democracy and its shared values with Poland bring the two countries closer.
Prime Minister shared his thoughts on the significant contribution made by the Indian Diaspora in strengthening bilateral relations between the two countries. He also commended their role in the success of Operation Ganga. He called upon the community to become a brand ambassador of tourism to India and be part of its growth story. He noted that the Dobry Maharaja, Kolhapur and Battle of Monte Cassino memorials were shining examples of vibrant people-to-people ties between the two countries. To further strengthen this special bond, Prime Minister announced a new initiative called Jamsaheb Memorial Youth Exchange Program under which 20 Polish youth would be invited to India each year. He also recalled the help provided by Poland during the earthquake in Gujarat.
Prime Minister spoke about the transformative progress achieved by India in the last 10 years. He expressed confidence that India will become the third largest economy in the next few years. He also spoke about his vision for the country to becoming a developed nation - Viksit Bharat - by 2047. He stated that Poland and India were enhancing their partnership in areas of new technology and clean energy and driving green growth.
Prime Minister dwelt on India’s belief in "Vasudhaiva Kutumbakam” – the world is one family – which inspires it to contribute to global well-being and to be the First Responder in humanitarian crises.