প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পেরিস ওলিম্পিক্স কন্তিঞ্জেন্তগা লোয়ননা ৱারী শাখিবগী ৱারোল
16 AUG 2024 12:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী- ইচিল-ইনাও, ঐনা ময়ামগা ৱারী শানগনি। নখোয়গী মাংজিল থারি মরক্তগী কয়ানা মায়থিরবা মতুংদা মফমসিদা লাকখিবনো? অহানবদা, অদোম্না মায়থিরবা মতুংদা মফমসিদা লাকখি হায়বা অদু নহাক্কী ৱাখলদগী লৌথোকউ। লৈবাক অসিগী ফিরাল ৱাংনা পায়হল্লবা মতুংদা অমসুং করিগুম্বা খরা তমশিল্লবা মতুংদা অদোম্না মফম অসিদা লাক্লি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা শান্ন-খোৎনবসি কনাগুম্বা অমত্তনা মায়থিবা নংদবা অমত্তা ঙাইরবা লমনি। মীপুম খুদিংমক্না তম্বা ফংই। মরম অদুনা ঐহাক্না অহানবদা পুম্নমকপু, ঐহাক্না থওইনা নখোয় পুম্নমকপু খুৎ থাংগৎনবা হায়জরি। অদুম ওইনমক, মীওই 80%না মখোয়গী খুৎ থাংগৎলকখিদবা অসি অফবনি, মসিনা তাক্লি মদুদি মখোয়না ঐনা হায়রিবসি খঙই। খুৎ থাংগৎলিবশিং অদুনা ইকায়বদগীনি। অদুবু ঐনা মখোয়দা হায়নীংবদি ঐখোয়না মায়থিরে হায়না খল্লোইদবনি; ঐখোয়না কয়া অমা তম্লবা মতুংদা মফম অসিদা লাক্লি খনগদবনি। অদুনা, ঐনা হায়রিবশিং অসি অদোম্না য়ানীংবরা? অসিগুম্বা মওংদা নত্তে, ঐঙোন্দা হৌনা হায়বিয়ু, নখোয় শান্নরোই অমনি।
শান্নরোয়শিং- হোয় সর...
প্রধান মন্ত্রী - ফরে, ঐনা করিগুম্বা খরা খঙবা পাম্মি, নহাক্না শান্নবুংদা তৌখিবা অদু মালেম পুম্বনা উখি। শান্নবুংদা নত্তনা করি-করি তৌখিবগে হায়বদু ঐঙোন্দা পাউদম্বীয়ু। মালেমগী শান্নরোই কয়াগা মরুপ ওইরমগনি, কয়া অমা খঙলমগনি। ঐখোয়গী লমদমদসু অসিগুম্বা থৌওং অসি থোক্লবদি নুংঙাইরমগনি হায়না অদোম্না খল্লমগনি। অসিগুম্বা অমা থোক্কদবনি। মরম অদুনা ঐনা ময়ামদগী অসিগুম্বা ৱাফম খরা খঙবা পাম্মি। কনানা হায়গনি?
লক্ষ্য - হোয় সর, অহানবদা অদোমবু খুরুমজরি,
প্রধান মন্ত্রী - লক্ষ্যগা ঐনা অহানবা উনবদা য়াম্না পিকখিবনি হৌজিক্তি য়াম্না চাউরম্লে।
লক্ষ্য ঐগী তোর্নামেন্ত অসি শাংবনা মরম ওইদুনা অহানবা নুমিৎ অদুদগী হৌনা য়াম্না শাংবা মেৎচ কয়া অমা লৈখি। মরম অদুনা ঐহাক্কী মীৎয়েং অয়াম্বনা শান্ন-খোৎনবদা থমলম্মি অদুবু, ঐখোয়না মতম ফংলবা মতমদা ঐখোয় পুম্নমক্কা লোয়ননা অয়ুক্কী ব্রেকফাস্তকীদমক চৎনৈ অমসুং ঐখোয়না মফম অদুদা শান্নরোয় কয়াগা উনৈ, মখোয়বু য়েংদুনা ঐহাক য়াম্না তম্লকই হায়না ঐহাক্না খল্লি অমসুং ঐখোয়না মখোয়গা লোয়ননা লৈমিন্নৈ। ঐহাক্না মসি য়াম্না চাউবা থৌরম অমনি হায়না খল্লি, অমসুং মফম অদুদা লৈরিবা নুংশি-চান্নবা অদু, মসি ঐহাক্কী অহানবা ওলিম্পিক্নি হায়না খল্লি অমসুং মফম অদুদা ঐহাক্না থেংনখিবা অদু য়াম্না নুংঙাইবা ওইখি, খুদম ওইনা অচৌবা স্তেদিয়ম অমদা শান্নবা, মীওই কয়া অমনা ঐখোয়বু য়েংবা, মরম অদুনা অহানবা মেৎচ অনি-অহুমদা ঐহাক খজিক্তং পুক্নিং চরাংনখি, অদুবু তোর্নামেন্ত অদু চত্থরকপগা লোয়ননা, মসি হেন্না ফগৎলকখি, অদুবু মসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমনি হায়না ঐহাক্না খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী – হে ইনাও, অদোম দেবভূমিদগীনি। অদোম্না খঙলব্রা মদুদি মতম অসিদা অদোম্না থোইদোক হেন্দোক্না মমিং চৎলবা মীওই অমা ওইরক্লিবসি?
লক্ষ্য –হোয় সর, মেৎচশিং অদুগী মতমদা, প্রকাস সরনা ঐগী ফোন লৌরগা মেৎচশিং অদু লোইদ্রিফাউবা ঐহাক্না ফোন কোল অমত্তা তৌবা য়ারোই হায়না হায়খি। অদুবু, হোয়, মদুগী মতুংদা মীওই কয়ানা ঐবু সপ্পোর্ত তৌখি হায়না ঐনা খল্লি। অদুবু ঐহাক্না হায়জনীংবদি মদু তমশিন্নবগী অফবা এক্সপরিয়েন্স অমা ওইখি। ঐহাক্না খজিক্তংদা মায়থিহৌবা অসি য়াম্না নুংঙাইতবা অমনি, অদুবু লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐহাক্কী মহৈ অদু হেন্না ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী –করিগুম্বা প্রকাস সরনা য়াম্না দিসিপ্লিন লৈনা স্ত্রিক্ত ওইবা তারবদি ঐহাক্না মহাকপু মথংদসু থাগনি।
लक्ष्‍य –হোয় সর শোইদনা থাবীয়ু।
প্রধান মন্ত্রীঅদুম ওইনমক, অদোম্না কয়া অমা তম্লমগনি, মরমদি, য়েংবিয়ু, ঐহাক্না অদোমদা হায়গে। করিগুম্বা অদোম্না মায় পাক্লম্লম্লবদি অফবা ওইরমগনি, অদুবু গেম অসি করিনো হায়বা খঙদবা মীওইশিংনা অদোমগী গেম অদু পুং কয়া য়েংদুনা লৈ। মখোয়না রিল অদু হন্না-হন্না য়েংই। অদোম্না শান্নখিবা মওংদা, মীয়াম্না হায়খি মদুদি - নত্তে, মসি মপানগী মীওইশিংখক্তনা শান্নবা নত্তে, ঐখোয়গী অঙাংশিংসু শান্নৈ, মসিগী ৱাখল্লোন অসি পোকহনখি।
লক্ষ্য হোয় সর, ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐহাক্না শোর্ত অমা নৎত্রগা অনি শক্তম লাংখি অমসুং মদু য়াম্না মমিং চৎখি। অদুবু ঐহাক্না খল্লি, তোর্নামেন্ত অসিদা শান্নরকপগা লোয়ননা তুংদা বেদমিন্তন শান্নবা অমসুং মসিগুম্না শান্নদুনা লৈবা পাম্বা অঙাংশিংদা ঐহাক্না ইথিল পীগনি।
প্রধান মন্ত্রী –য়াম্না ফৈ। এ.সি. লৈরমদে অমসুং মদু য়াম্না শারমখি, মদুদা কনানা অহানবদা লাওখি? মোদীনা ৱা য়াম্না ঙাংই, মহাক্না করি তৌরিবগে, মফম অসিদা এ.সি. লৈতে, ঐখোয়না করি তৌগদগে? খ্বাইদগী খুদোংচাদবা মীওইশিং অদু কনানো? অদুম ওইনমক, ঐহাক্না খঙলকখি মদুদি পুং খরগী মনুংদা অদোমগী থবক লোইশিনখ্রে। মীপুম খুদিংমক্না খুদক্তা এ.সি. ফংখি, চুমবরা? য়েংউ! শান্নরোই খুদিংমক নীংথিনা য়েংশিনখি। মীপুম খুদিংমক্না খুদক্তা থবক তৌখি।
অঞ্জু মোদগিল- খুরুমজরি সর, ঐহাক্কী মীং অঞ্জু মোদগিল কৌই, ঐহাক শুতিং স্পোর্তসতগীনি। ঐহাক্কী অপুনবা এক্সপরিয়েন্স অদুদি মসি ঐহাক্কী অনিশুবা ওলিম্পিক্সনি অমসুং ফাইনেলদা পোইন্ত খরখক্তদা মায়থিহৌখি। অদুবু ভারত মচা অমা ওইনা অমসুং শান্নরোই অমা ওইনা, শান্নরোইশিংনা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা অদু ঐহাক্না থেংনখি, পান্দম অমা ফংবদা য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং য়াম্না নুংঙাইতবা থেংনৈ। ভারতকী পর্ফোরমেন্সনা মরম ওইদুনা ওলিম্পিক্সকী মতমদা লৈবাক পুম্বনা মসি থেংনখি। নোংমদি, ঐখোয়না মনুগী মেদলদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি, মদুদগী থৌদোক কয়া থোকখি মদুদা মহাক্না ৪শুবা মফমদা লৈখি অমসুং ভিনেসকী ৱারী অসি য়াম্না নুংঙাইতবা ওইখি। মসিগী মতুংদা হোকী মেৎচ লৈখি, মদুগী মতুংদা লাকপা নুংঙাইবা, ঐখোয়না শান্নরোয়শিংনা নোরমেল লাইফদা নুমিৎ খুদিংগী থেংনরিবা তোঙান-তোঙানবা ইমোসনশিং, লৈবাক পুম্বনা হায়রিবা নুমিৎ ১০ অসিদা থেংনখি। অমসুং ঐহাক্না খল্লি মদুদি গেমস অসি ভারত্তা স্পোর্তস কলচর প্রমোৎ তৌনবা য়াম্না অফবা মতম অমদা লাক্লি। অমসুং ঐহাক্না খল্লি মদুদি হৌজিক্তি মীওইশিংনা ঐখোয়গী স্পোর্তসকী খোঙচৎ অসি য়াম্না ফজনা খঙলগনি অমসুং মদুদা করিগুম্বা পোজিতিব ওইবা অহোংবশিং লাক্লবদি, মখোয় অদু তুংগী মতমদা হেন্না ফবা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রী –অদোম্না হায়রিবা অদ চুম্মি, অদোম খক্তমক নত্তে, ভারতকী মফম খুদিংমক্তা মান্নবা ৱাখল্লোন ফাওখি, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা খরা নুংঙাইতবা উরবদি, মফমসিদা মখোয়না নুংঙাইতবা ফাওগনি। মসি মফমসিদা কার অমা দ্রাইভ তৌবগা মান্নৈ, করিগুম্বা ঐখোয়না থৌবা হৈরবদি অমসুং ঐখোয়না তুংদা ফম্লবদি, মাংলোমদা লৈরিবা মীওই অদুনা ব্রেক শীজিন্নবা তাই, অদুবু ঐখোয়না মাংলোমদা লৈরিবা মীওই অদুগী খোঙদা নেৎলি মসিগা মান্ননা, শান্নরোয়শিংনা মফম অদুদা শান্নরম্মি অমসুং মীশিংনা মখোয়গী খুৎ-শা অমসুং খোঙ অদু মথক্তা অমসুং মখাদা তিংথোক-তিংশিন তৌরম্মি। শ্রীজেশ, অদোম্না রিতায়র তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রবরা, মদু করিনো?
শ্রীজেশ - সর, খুরুমজরি সর। ঐহাক্না চহি খরগী মমাংদগী মসিগী মতাংদা খন্নদুনা লাক্লি, সর। ঐগী তীমমেতশিংনা ঐঙোন্দা হায়খি, করম্বা মতমদা অদোম্না থাদোক্কদগে, মসি ঐঙোন্দা লাক্লিবা ৱাহং অদুনি। অদুবু ঐহাক্না ফাওখি মদুদি সর, ঐহাক্না 2002দা ইহান হানবা ওইনা শান্নবা চৎখি অমসুং জুনিয়র তীমদা 2004দা ইহান হানবা ইন্তর্নেস্নেল শান্নখি। মতম অদুদগী ঐহাক শান্নদুনা লাক্লি, মরম অদুনা ঐহাক্না ঐহাক্কী লৈবাক অসিগীদমক্তা চহি 20 শান্নখ্রে হায়না খল্লি। মরম অদুনা ঐহাক্না অফবা প্লেৎফোর্ম অমদগী রিতায়র তৌগদবনি। অসুম্না ওলিম্পিক্স অসি মালেম পুম্নমক্না থৌরম পাংথোক্লিবা অদুগুম্লবা প্লেৎফোর্ম অমনি সর। অসুম্না ঐহাক্না খল্লি মদুদি মসিদগী হেন্না অফবা খুদোংচাবা অমা লৈরোই। মরম অদুনা ঐহাক্না অফবা ৱারেপ অমা লৌখি।
প্রধান মন্ত্রী –অদুবু ঐনা হায়জরি মদুদি তীম অসিনা অদোমবু য়াম্না মিস তৌগনি, অদুম ওইনমক তীম অসিনা অদোমবু নীংশিনা বিদাই পীরি।
শ্রীজেশ – হোয় সর,
প্রধান মন্ত্রী – তীম অসিবু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
শ্রীজেশ –তশেংনা সর, ঐখোয়না অসিগুম্বা অমা খনবা ঙম্মী সর, মরমদি সেমি-ফাইনেলদা ঐখোয়না মায়থীবা নংখিবা মতমদা মদু ঐখোয়গীদমক খরা অৱাবা ওইখি। মরমদি মসিগী তীম অসি পেরিসতা চৎপা মতমদা, ঐখোয়না ফাইনেলদা শান্নগনি নৎত্রগা ঐখোয়না সনাগী তকমান ফংলগনি হায়না আশা তৌখি। অদুবু ঐখোয়না সেমি-ফাইনেলদা মায়থীবা নংবা মতমদা মীপুম খুদিংমক নুংঙাইতবা ফাওখি, অদুবু অরোইবদা ঐখোয়না অরোইবা মেৎচ অসি শান্নবা লাকপা মতমদা মীপুম খুদিংমক্না হায়খি মদুদি শ্রী ভাইগীদমক ঐখোয়না মেৎচ অসি মায় পাক্কদবনি। অদুনা মসি ঐহাক্কী ওইনা খ্বাইদগী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফমনি সর। মরমদি ঐখোয়না চহি কয়া অসিদা হোৎনখিবা অদু ঐখোয়গী লৈবাক্কীদমক্তনি। ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং অসিনা ঐঙোন্দা মতেং পাংখি অমসুং ঐহাক্না পোর্ত দেদা ঐহাক্কী তীমদা অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং সরদা বিদাই পীখি।
প্রধান মন্ত্রী –অদুদি ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, নহাক্না মীওই 10 খক্তগী মতেংগা লোয়ননা ব্রিতেনগী মায়োক্তা লান্থেংনবা হোৎনবদা, নহাক অসি অহানবদা শিংথানিংঙাই ওইখিদ্রবরা, সরপঞ্চ সাহেব, হায়বিয়ু। করিগুম্বা অমা থোক্লম্বা তাই, মসি য়াম্না অৱাবা অমা ওইখি।
হরমনপ্রীত সিংহ–খুরুমজরি সর, হোয় তশেংনা সর, মসি য়াম্না অরুবা অমা ওইখি। মরমদি ঐখোয়গী শান্নরোই অদু ক্বার্তরদা নোক আউত তৌখ্রে। অদুবু ঐহাক্না খল্লি, ঐখোয়গী কোচিং স্তাফনা ঐখোয়দা য়াম্না মতেং পাংলি। অমসুং ঐখোয়না ফিভম খুদিংমক ভিজুএলাইজ তৌরম্মি মরমদি ওলিম্পিক্সতা করিগুম্বা অমা হেক্তা থোকপা য়াই সর, খংহৌদনা। মরম অদুনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিদি করিগুম্বা অসিগুম্বা ফিভম অমা লাক্লবদি, ঐখোয়না ঐখোয়গী থৌরাংশিংদা স্ত্রিক্ত ওইনা চৎকনি হায়বসিনি অমসুং তীম পুম্বগী পুক্নিং থৌগৎপা অসি অমুক্কা হেন্না হেনগৎলে সর। মরমদি ঐখোয়গা GBগা নুঙাইুনদবা অমা লৈ। অদুনা মসিগী মেন্তেলিতী অসি লৈখি
প্রধান মন্ত্রী- মদু চহি চামা য়ঙ্খৈদগী চত্থরক্লবনি।
হরমনপ্রীত সিংহমসিমক্নি সর, ঐখোয়না চৎনবী অসি ঙাক্না চৎলি সর। অদুম ওইনমক, সর, ঙসিগী মেৎচ অসি ঐখোয়না মায় পাক্কনি হায়না ঐখোয়না খল্লি। মরম অদুনা ওন-ওন দ্রো অসি সর ওইখিবা অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমনি, অমসুং মদুগী মতুংদা ঐখোয়না শুতরদা মায় পাকখি। মরম অদুনা মসি অহানবনি, মরমদি ওলিম্পিক্সকী পুৱারী পুম্বদা অসিগুম্বা থৌদোক অসি থোকখিদ্রি সর। অতোপ্পা নুংঙাইবা ৱাফম অমনা ঐখোয়না ওস্ত্রেলিয়াবু মায়থিবা পীখি। চহি 52গী মতুংদা ঐখোয়না ওস্ত্রেলিয়াবু অচৌবা প্লেৎফোর্ম অমদা মায়থিবা পীখিবা অসিসু ঐখোয়গীদমক য়াম্না চাউবা অমনি।
প্রধান মন্ত্রী –অদুবু নখোয়না চহি 52দা রেকোর্দ পুম্নমক থুগাইখি। থংন-থংননা ওলিম্পিক্সতা শরুক য়াবা অসিসু অচৌবা মায়পাকপা অমনি।
হরমনপ্রীত সিংহ – হোয় সর!
প্রধান মন্ত্রী – অদোমদি খ্বাইদগী অঙাংনি।
অমন শেরাৱত – খুরুমজরি সর জী,
প্রধান মন্ত্রী – মীপুম খুদিংমক্না মসি তৌগনু মদু তৌগনু হায়বদা অদোম খরা খজিক অকিবা পোকলমগনি।
অমন শেরাৱত - ঐহাক্না অসিগুম্বা অৱাবা অসি চহি নৌরিঙৈ মতমদা উখি। ঐনা চহি 10 শুরকপা মতমদা ঐগী ইমা-ইপা ঐখোয়বু থাদোক্লগা চৎখি। মখোয়গী অপাম্বা অসি ওলিম্পিক্সতা মেদল অমা লৌবা অদুগা ঐহাক্কীসু অপাম্বা অসি মান্নৈ, ঐহাক্না ওলিম্পিক্সতা লৈবাক অসিদা মেদল অমা পীবা পাম্মি। অসুম্না ৱাখল খল্লদুনা, ঐহাক্না ত্রেনিং তৌদুনা লৈখি অমসুং তোপ অমসুং এস.এ.আই. অমসুং রেস্তলিং ফেদরেসন ৱাই.এফ.আই.নসু মোদেল অসিদা চাউনা মতেং পাংখি।
প্রধান মন্ত্রী – হৌজিক মুদ কমদৌবগে?
অমন শেরাৱত –য়াম্না নুংঙাই জী, নুংঙাইবা ফাওই।
প্রধান মন্ত্রী – য়ুমদা লাক্লবা মতুংদা অদোম্না পামজবা মথেল চাদ্রিবরা?
অমন শেরাৱত – হৌজিক ফাওবগীদি য়ুমদা চৎত্রি।
প্রধান মন্ত্রী –য়ুম চৎত্রি হায়বা। অদুদি হায়রকপা য়াদ্রা অখন্নবা করিগুম্বা অমা শেমলমগদবনি।
অমন শেরাৱত – য়ুম চৎলগা শোইদনা চাগনি সর।
প্রধান মন্ত্রী - ঐখোয়গী সরপঞ্চ সাহেবকী নিকনেম লৈবগুম্না, অদোমগী মরক্তগী কনানা অসিগুম্বা মমিং অমা লৈবগে?
শ্রেয়াসী সিংহ - খুরুমজরি সর, ঐহাক শ্রীয়াসী সিংহনি অমসুং হৌজিক্তি বিহারগী এম.এল.এ. অমা ওইরি, মরম অদুনা তীম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না ঐহাকপু এম.এল.এ. দিদি হায়না কৌনৈ।
প্রধান মন্ত্রী –এম.এল.এ. কৌই হায়বা।
শ্রেয়াসী সিংহ – হোয় সর।
প্রধান মন্ত্রী - অদুদি সরপঞ্চ অমা অমসুং এম.এল.এ. অমা লৈ। ফরে, অদোমগী মরক্তগী কয়া অমা হৌজিক্কী মতমদা অদোমগী সেলফোনদা নপতুনা লৈ হায়বসি ঐনা উরে। ঐনা হায়রিবা অসি চুমব্রা? নহাক্না রিলশিং য়েংই অমসুং রিলশিং শেম্মী। হোয়, অদোম্না রিলশিং শেমগৎলি, চুম্ব্রা? মীওই কয়ানা রিলশিং শেম্বগে?
হরমনপ্রীত সিংহ- সর, তশেংনমক্কীদি ঐহাক্না পাউজেল অমা পীবা পাম্মি মরমদি ওলিম্পিক্সকী মতমদা ঐখোয়না মোবাইল ফোন শীজিন্নরোই হায়না তীম পুম্নমক্না ৱারেপ লৌখ্রে। ঐখোয়না সোসিএল মীদিয়া শীজিন্নরোই।
প্রধান মন্ত্রী –ৱাহ, য়াম্না ফবা থবকনি!
হরমনপ্রীত সিংহ –তশেংনা সর! মরমদি সর, অফবা ৱাফমশিং নৎত্রগা ফত্তবা ৱাফমশিং লৈরবসু, মখোয় অনীমক্না ইথিল পী। মরম অদুনা ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসিদি তীম অমা ওইনা, ঐখোয়না সোসিএল মীদিয়া অমত্তা শীজিন্নরোই হায়না ৱারেপ লৌখি।
প্রধান মন্ত্রী –নখোয়না তৌরিবা অদু য়াম্ন ফৈ।
হরমনপ্রীত সিংহ – হোয় সর।
প্রধান মন্ত্রী - অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংদা অদোম্না হায়বিয়ু মদুদি মখোয়না মসিদগী হেন্না লাপ্না লৈবগা লোয়ননা হেন্না ফগনি। মদু নত্ত্রবদি মীওই অয়াম্বনা মদুদা মখোয়গী মতম মাংহনগনি অমসুং মদুদা পন্দুনা লৈগনি। অদোম্না য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওরব্রা, ইচিল-ইনাও?
রিতিকা হুদ্দা - হোয় সর, ঐহাক অহানবা ওইনা চংখি অমসুং ঐহাক ইহান হানবা ওইনা মায়থীবা নংখি অমসুং ঐহাক্না মায়পাক্লম্বা তারবদি ঐহাক ফাইনেলদা চঙলমগনি। ঐহাক্না সনাগী তকমান ফাওবা ফংলমগনি। অদুবু মদু ঐগী নুংঙাইতবা অমনি। নুমিৎ অসি অফবা ওইখিদে মরম অদুনা ঐহাক্না মদুদা মায়থিবা নংখি।
প্রধান মন্ত্রী –‌করিবা কাইদে, চহি য়াম্না নৌরি, মরম য়াম্না লৈ।
রিতিকা হুদ্দা – হোয় সর।
প্রধান মন্ত্রী –অমসুং হরিয়ানাগী লৈহাও অসুম্না তৌই উৎকদ্রা।
রিতিকা হুদ্দা – হোয় সর।
দা. দিনশো পরদিৱালা- প্রনব মুখর্জী, খুরুমজরি। ঐহাক্না খল্লি মদুদি মসিগী মতম অসিদা ঐখোয়গী কন্তিঞ্জেন্ত পুম্বদা অশোক-অপন থোকপা অসি য়াম্না হন্থরে। শাথীবা অশোক-অপন অমা নৎত্রগা অনী থোকই, অদুবু মহৌশানা শান্নবা পুম্নমক্তা সর্জরী মথৌ তাবা অহুম নৎত্রগা মরি থোকপা অদুনি। অদুবু মসিগী মতমসিদা নুংঙাইবা অমা লৈখি অমসুং মসি অফবা অমনি। ওলিম্পিক ভিলেজদা পোলিক্লিনিক অমা লৈরবদি, খুদোংচাবা খরা লৈ হায়বসি ঐখোয়না তম্বা য়াবা ৱাফম অমনি। অদুবু হায়রিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী খুঙ্গংদা, ঐখোয়গী বিল্দিংদা খুদোংচাবা পুম্নমক লৈরে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা শান্নরোই কয়ানা মখোয়না মথৌ তারিবা রিকোভরী, ইনজুরি মেনেজমেন্ত, শেম-শাবগী থবকশিং য়াম্না লাইনা পাংথোকপা ঙমখি। মসি শান্নরোই কয়ানা পাম্লম্মি হায়না ঐনা খল্লি অমসুং মসিনা ঐখোয়দা পুম্নমক লৈ হায়না মখোয়দা থাজবা পীরম্মি হায়না ঐনা খল্লি। ঐখোয়না তুংলমচৎতা অসিগুম্না তৌরবদি ঐখোয়না ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংবু মতেং পাংগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
প্রধান মন্ত্রী –য়েংঙু, সর, দোক্তরনা ঐঙোন্দা য়াম্না মরুওইবা ৱাফম অমা হায়খি মদুদি মমাংগী মতমগা চাংদম্নবদা ঐখোয়গী তীমদা অশোক-অপন য়াম্না হন্থরে। অশোক-অপন থোকপা হন্থরে, মসিনা তাক্লি মদুদি অদোম্না শান্ন-খোৎনবগী হীরম খুদিংমক্তা এক্সপর্তিস লৈরে। অশোক-অপন থোকপগী মরমদি ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী মতাংদা করিগুম্বা মতমদা অশোক-অপন থোকহল্লিবা অদু খঙদবা অসিনি। মসিনা উৎলি মদুদি অদোম্না ইশামকপু শেম-শাদুনা লৈরে অমসুং অদোম্না অপীকপা জর্ক, অৱাবা কয়া মায়োক্নরবসু, অদোম্না অদোমগী হকচাং অসি অচৌবা অশোক-অপনদগী ঙাকথোক্নবা শেম-শাদুনা লৈরে। মরম অদুনা ঐহাক্না থাজৈ মদুদি অদোম্না অদোমগী হকচাং অদু য়াম্না ত্রেনিং তৌরমগনি, য়াম্না কন্না হোৎনরমগনি, মদুগী মতুংদা মসি থোক্লক্কনি। ময়াম পুম্নমকপু মসিগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী –মরুপশিং,
ঐহাক্কা লোয়ননা ঐখোয়গী মনসুখ মান্দাবিয়া জী, স্পোর্তসকী রাজ্য মন্ত্রী, সর রক্ষ খাদ্সে জীসু, স্পোর্তসকী লমদা লৈবাক অসিবু চাউথোকচবা পোকহনবা মীওই, পি.তি. উশা য়াওরি। নখোয় পুম্নমক পেরিসতগী হল্লকখ্রে, অমসুং ঐহাক্না নখোয় পুম্নমক অমসুং অদোমগী মরূপশিংবু মফম অসিদা থম্মোয় শেংনা তরাম্না ওকচরি। ঐহাক্না অদোমবু পেরিসকীদমক্তা য়াইফ-মঙ্গোল পীখিবগী চপ মান্নবা নুংঙাইবা অদুগা লোয়ননা ঐহাক্না অদোমবু ঙসি অমুক হন্না তরাম্না ওকচরি। মসিগী মরমদি মেদল কয়া লৌখিবগে হায়বসি নত্তে, মসিগী মরমদি মালেম অসিনা ভারতকী শান্নরোইশিংবু থাগৎলিবা অসিনি। ঐনা নখোয়গী থৌনা, নখোয়গী দিসিপ্লিন, নখোয়গী লমচৎ শাজৎ অদুগী মতাংদা মফম পুম্নমক্তগী পাউ ফংখি। অমসুং মসি তাবদা ঐহাক য়াম্না চাউথোকচৈ। ঐগী লৈবাক্কী শান্নরোয়শিংনা ঐগী লৈবাক্কীদমক খক্তমক শান্নৈ। ঐগী লৈবাক্কী শান্নরোই অমত্তনা ঐগী লৈবাক্কী মিংদা অশোয়বা অমত্তা য়াওবা পামদে। অমসুং মসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা চাউথোকচবনি। মসিগীদমক, তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী ফিরালগী ইকাই খুম্নরবা মতুংদা নখোয় পুম্নমক লৈবাক অসিদা হল্লকপা অসি ঐহাক্কী ইকাই খুম্নবনি অমসুং ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু ঐহাক্কী য়ুমদা তরাম্না ওকপগী খুদোংচাবা ফংজরে। অমসুং পেরিস চৎত্রিঙৈ মমাংদা, নখোয়না খ্বাইদগী ফবা মওংদা হোৎনগদবনি হায়বা নখোয়না খঙখি। অমসুং ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা মীপুম খুদিংমক্তা নখোয়গী খ্বাইদগী ফবা চাংদা তৌগদবনি হায়না হায়জখি অমসুং নখোয়না মতুং পাংথোকখি। অনিশুবদা, ঐখোয়গী শান্নরোইশিং অসি য়াম্না নহা ওইরি অমসুং এক্সপরিয়েন্স অসি হৌজিক ফংলে, মরম অদুনা ঐখোয়না হেন্না মায় পাক্নবা মতম য়াম্না লৈরি অমসুং নখোয় মসি তৌরগনি। লৈবাক অসিনা মসিগী এক্সপরিয়েন্স অসিদগী কান্নবা ফংগনি।
করিগুম্বা পেরিস ওলিম্পিক্স অসি ভারতকী ওইনা মওং কয়া অমদা পুৱারী ওইরম্বা য়াই। মসিগী ওলিম্পিক্স অসিদা লৈবাক অসিগীদমক রেকোর্দ কয়া অমা থমখিবা অসিনা লৈবাক অসিগী নহারোল মিলিয়ন কয়াদা ইথিল পীরগনি। অদোম্না উবা ফংলি, ওলিম্পিক্সকী চহি 125গী পুৱারীদা, মনু অসি ভারতকী শান্নরোই অমা ওইনা ইন্দিয়ন ইভেন্তশিংদা মেদল অনি ফংখিবা ঐখোয়গী অহানবা মচানুপীনি। ঐখোয়গী নীরাজ অসি ইন্দিয়ন প্লেয়র ওইনা ইন্দিভিজুএল ইভেন্তশিংদা সনা অমসুং সিলভর ফংখিবা অহানবা শান্নরোইনি। হোকীদা, চহি 52গী মতুংদা ভারতনা মথং-মথং মেদল অনি ফংখ্রে। অমননা চহি 21 খক্তদা মেদল অমা লৌদুনা লৈবাক অসিবু য়াম্না নুংঙাইহল্লে অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিনা অমনগী পুন্সিগী মরমদা খঙবা হৌরে। মরম অদুনা মখোয়না ফাওরি মদুদি লন্নাইগী পুন্সিগী অৱাবা কয়া লৈরবসু, মীওই অমনা মহাক্কী খোঙচৎ, মহাক্কী মঙলান, মহাক্কী ৱারেপ অদু শোয়দনা ফংবা ঙমগনি। অৱাবা অসি মশাগী মফমদা লেংদনা লৈগনি, অমন্না মসি উৎখ্রে। ভিনেসনা রেস্তলিংদা ফাইনেল চঙখিবা অহানবা ভারত মচা ওইখি। মসিসু ঐখোয়গী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি। ভারতকী শুতরশিংনা ওলিম্পিক্সতা শুতিংগী ইভেন্ত তরেৎতা ফাইনেল চঙখ্রে অমসুং মসি অহানবনি। মতৌ অসুম্না, আর্চরীদসু, ধিরেজ অমসুং অঙ্কিতা মেদল ফংনবা শান্নখিবা অহানবা ভারতকী আর্চরশিং ওইখি। অমসুং লক্ষ্য, ঐখোয়গী লক্ষ্য সেন, অদোমগী শান্নবা অসিনা লৈবাক পুম্বগী পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়গী লক্ষ্মীনা ওলিম্পিক্সতা সেমি ফাইনেল চঙবা অমত্তা ঙাইরবা নুপা বেদমিনতন শান্নরোইসু ওইরে। ঐখোয়গী অবিনাশ সেবলনা স্তীপলেচেজকী ফাইনেলদা চৎখ্রে। অসিগুম্বা ফোর্মেৎ অসিদা মসি অহানবাসুনি।
মরুপশিং,
ঐনা হায়খিবগুম্না ঐখোয়গী মেদল লৌবা অয়াম্বদি য়াম্না নহা ওইরিবা, চহি 20গী মনুংদা লৈবা মীওইশিংনি। নখোয় পুম্নমক অসি য়াম্না নহা ওইরি। নখোয়দা মতম অমসুং থৌনা য়াম্না লৈ। অমসুং মসিসু অচুম্বনি মদুদি মহৌশানা তোকিও অমসুং পেরিসকী মরক্তা চহি মরিগী অৱাৎপা লৈ, মসিদা চহি অহুমখক্তমক লৈ, মরম অদুনা করিগুম্বা অদোম্না চহি অমা হেন্না মহৈ তম্বা ফংলবদি, অদোম্না হেন্না নুংঙাইবা থবক কয়া অমা পাংথোকপা ঙম্লমগনি। নহাক্কী কেরিয়রগী মতম শাংনা অচৌবা তোর্নামেন্ত কয়াদা শান্নগনি, নহাক্না শান্নবা লেপহৌরোইদবনি, নহাক্না লেপহৌরোইদবনি। অদোম্না মেৎচ অমত্তা মাংহন্দবা তাই। নহা ওইরিবা তীম অসিনা শান্ন-খোৎনবদা ভারতকী তুংলমচৎ অসি করম্না মঙাল লৈবা ওইগনি হায়বগী খুদম্নি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি পেরিস ওলিম্পিক্স অসি ভারতকী শান্ন-খোৎনবগী লমজেল অসি হৌদোকপগী মফম অমা ওইরগনি। মসি ঐখোয়গী অহোংবা অমনি। মদুগী মতুংদা, মাইপাকপা হায়বসি মাইপাকপনি, মরুপশিং। ঐখোয়না লেপকনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী থাক্কী স্পোর্তস ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। গ্রাসরুৎশিংদগী লাকপা শান্নরোইশিং থিদোকপা অমসুং শেমগৎপা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না খুঙ্গং অমসুং শহর খুদিংগী নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংবু শৌগৎনবা খেলো ইন্দিয়া কেম্পেন হৌদোক্লে। খেলো ইন্দিয়াগী শান্নরোয় 28না ওলিম্পিক গ্রুপ অসিগী শরুক অমা ওইরকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। অমন, অনন্তজিৎ, দীরেজ, সরভজোৎ লৈরি। মখোয় পুম্নমক্না খেলো ইন্দিয়াগী শান্নরোই ওইনা মখোয়গী খোঙচৎ হৌখি অমসুং খেলো ইন্দিয়াদা শান্নবা অমসুং মপুং ফানা মায় পাকপা অসি ভারতকী য়াম্না মরু ওইবা প্রোগ্রাম অমা ওইরক্লি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি খেলো ইন্দিয়াদা অহেনবা মরুওইবা অমসুং মপাঙ্গল পীবা মথৌ তাই। মসিদগী ঐখোয়না অফবা, অনৌবা অমসুং থাজনিংঙাই ওইবা শান্নরোইশিং ফংলগনি। অদোমগুম্না, খেলো ইন্দিয়াগী শান্নরোইশিংগী অচৌবা লান্মী অমা লৈবাক অসিগীদমক্তা শেম-শারি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা ফেসিলিতী অমসুং রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা লৈহন্দনবা অমসুং ত্রেনিংদা খুদোংচাদবা লৈহন্দনবা, বজেৎ অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লি। শান্নরোই খুদিংমক্না য়ারিবমখৈ মশীং য়াম্লবা কম্পিতিসনশিংদা শরুক য়াবা হায়বসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বসি মীপুম খুদিংমক্না খঙই। অদোম্না ওলিম্পিক্স মমাংদা ইন্তর্নেস্নেল কম্পিতিসন কয়াদা শরুক য়াখিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। কোচ অমসুং এক্সপর্ত কয়া অমা - দাইত, ইক্বিপমেন্ত অমসুং কোচিং, পুম্নমক্তা অখন্নবা মীৎয়েং চংবা, মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা হোৎনরিবশিং অসি; অসিগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসি মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরমদে। শান্নরোই অদুনা মাগী চাদিং তৌজদুনা কন্না হোৎনরম্মি, লৈবাক অসিগীদমক করিগুম্বা খরা তৌরম্মি। অদুবু হৌজিক্তি ইকোসিস্তেম অমা শেম্লে। মসি লৈবাক অসিগী স্পোর্তসকী পোলিসীশিংদা অহোংবা পুরকপা খক্তা নত্তে, মসি হৌজিক লৈবাক অসিনা নহা ওইরিবা জেনরেসনশিংদা থাজবা থম্লিবা অসিগী মশক অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমক অসি লৈবাক অসিগী নহারোলশিংগীদমক অচৌবা ইথিল অমনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি লৈবাক অসিনা অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা অদোম খুদিংমক্কী মরমদা হেন্না-হেন্না খঙগদবনি। মফম অসিদা ঐহাক্না মখোয় অমমমগী মমিং পল্লগা খন্ন-নৈনবসু পাম্মি, মরুওইনা ঐখোয়গী ইচানুপীশিংগী মমিং পল্লগা। মমাংগী মতৌগুম্না, মসিগী মতম অসিদসু, ওলিম্পিক্সতা ভারতকী মায় পাকপা হৌরকখিবা অসি নুপীমচাশিংনি। মমাং চহিদা তেক্নিকেলগী ওইবা মরমশিংগী মতুং ইন্না মনুবু পুক্নিং নুংঙাইহন্দবা, মতুংদা মহাকপু অমুক হন্না পুথোকপা, অঙ্কিতানা চহি অসিগী খ্বাইদগী ফবা পার্ফোমেন্স পীখিবা, মনিকা বত্রা অমসুং শ্রীজা একুলানা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনখি। মতৌ অসুম্না, অতোপ্পা শান্নরোইশিংসু মফম অদুদা লৈরম্মি, মরু ওইনা নীরাজনা মহাক্কী থৌনা অমসুং দিসিপ্লিনগা লোয়ননা কন্সিস্তেন্সী উৎলি, স্বপনীলনা অৱাবা কয়া মায়োক্নদুনা মেদল লৌরকপা, ঐখোয়গী সরপঞ্চ সাহব, হোকীদা মহাক্কী তীমনা ভারতকী শক্তি করিনো হায়বদু উৎলি। পি.আর. শ্রীজেশনা বোল অদু করিগীদমক মফম অদুদা লৈরিবনো হায়বদু তাক্লে। মেদল ফংলম্বা মীওই অমা নৎত্রগা পীক্লিবা মীওই অমা নৎত্রগা সেকেন্দ খরা খক্তনা মেদল ফংলবসু, মীপুম খুদিংমক্না চপ মান্নবা ৱারেপ লৌখি। মসিগী সেরিজ অসি গোল্দকী মমাংদা লেপকদ্রে। ঐনা থাজৈ মদুদি, লৈবাক অসিগী নহারোলশিংনা মসিদগী কয়া অমা তমগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ভারতনা 2037 ওলিম্পিক্স পাংথোক্নবা শেম-শারি। ঐখোয়না মপুং ফানা শেম-শারি হায়না ঙসি রেদ ফোর্ৎতগী ঐনা হায়জরে। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, মমাংগী ওলিম্পিক্সতা শরুক য়াখিবা শান্নরোয় কয়াগী ইনপুৎ অসি য়াম্না মরু ওই। অদোম্না মফম অদুদা কয়া অমা উবা ফংলগনি, কয়া অমা উবা ফংলগনি। ওলিম্পিক্সকী থৌরাং তৌবদগী হৌরগা মফম অদুগী থৌরাং তৌবদা, শান্ন-খোৎনবগী মেনেজমেন্তদগী হৌরগা থৌরম অদুগী মেনেজমেন্ত ফাওবা, ঐখোয়না অদোমগী এক্সপরিয়েন্সশিং, অদোমগী ওবজর্বেসনশিং অদু রেকোর্দ তৌদুনা লৈঙাক্কা শরুক য়ামিন্নগদবনি। মসিদগী ঐখোয়না 2037কীদমক শেম-শাবা ঙমগনি। মরম অদুনা, মওং অমদা, নখোয় পুম্নমক অসি ঐগী 2037কী তীমগী লান্মীশিংনি। অদোম পুম্নমক্না ঐগী মতেং পাংবীগদবনি। মদুদি ঐখোয়না 2037তা মালেমদা হৌজিক ফাওবদা থোকখিদ্রিবা অসিগুম্বা ওলিম্পিক্স অমা শীনদুনা অমসুং পাংথোক্তুনা উৎপা ঙমগনি। ঐহাক্না শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়দা মসিগীদমক খোংথাং অমা শেমগৎপা অমসুং শান্নরোই পুম্নমক্তগী অকুপ্পা ফিদবেক লৌবা, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং লৌবা পাম্মি, মদুদগী ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগীদমক নীংথিনা শেম-শাবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী শান্ন-খোৎনববু মতৌ করম্না হেন্না ফগৎহনগদগে হায়বগী ৱাখল্লোন অসি শান্নরোই অমনা, কোচ অমনা পীবা ঙম্মী, অদুবু ঐখোয়না মেনেজরশিংনা ৱাখল্লোনশিং অসি পীবা ঙমদে। মরম অসিনা অদোমগী ইনপুৎশিং অসি য়াম্না মরু ওই, অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অসি য়াম্না মরু ওই। অদোমগী মথক্তা তুংলমচৎকী শান্নরোইশিংবু পুক্নিং থৌগৎপা, মখোয়বু মাংলোমদা পুখৎনবগী থৌদাংসু লৈ অমসুং মীশিংনা শেম-শাদুনা লৈগদবনি, মাংলোমদা চংশিনগদবনি। নহাশিংগা সোসিএল মেদিয়াগী মফমশিংদা মরী লৈনহনবা ঙম্মী অমসুং মরী লৈনহল্লি, মখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি। স্পোর্তস মন্ত্রালয় অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংনা তোঙান তোঙানবা কাংলুপশিংগী মীওইশিংগা লোয়ননা অসিগুম্বা ইন্তরেক্সন সেসনশিংসু শীনবা য়াই। মরম অদুনা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিং শেয়র তৌগনি। মখোয়না ঐগী মমাংদা ৱা ঙাংবা ঙম্লোই, অদুবু মপানদা মখোয়না ৱা ঙাংবা ঙম্মি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে, অমসুং করিগুম্বা অদোম লাক্লবা অমসুং ঐহাক্না অদোমবু লেমনা চৎহনখ্রবদি, ৱাফম অসি মপুং ফাদ্রি। মরম অদুনা ঐহাক্না অদোমগী থৌদাংদা থবক খরা পীগনি। অদুগা মমাংদসু ঐহাক্না নখোয়দা করিগুম্বা খরা হায়রকপা মতমদা, নখোয়না মদু মপুং ফাহন্নবা হোৎনখি। ঐহাক্না তোকিও ওলিম্পিক্সকী মতুংদা লাকপা মরুপশিংবু স্কুলশিংদা চৎতুনা নহাশিংগা উননবা হায়জখি। নখোয়না তৌখি অমসুং মসিনা কান্নবা ফংখি। ঙসি লৈবাক অসিনা অকোইবগী ফিভম ঙাক্নবা 'এক পের মা কে নাম' কেম্পেন অমা চত্থরি। ঐহাক্না নখোয় পুম্নমকপুসু মসিদা শরুক য়াবীনবা হায়জনীংই। নহাক্কী মমাগা লোয়ননা পাম্বী অমা থাবা। পেরিসপুসু নীংশিংদুনা উ পাম্বী অমা থাবা। করিগুম্বা নহাক্কী ইমা লৈত্রবদি, নহাক্কী ইমাগী ফোতো অদুগা লোয়ননা উ অমা থাবা। নখোয় শান্নরোই অয়াম্বদি খুঙ্গংগী লমদমদগীনি, লায়রবা ইমুংগীনি। পেরিসতা অদোম্না মসিসু উখি অমসুং চহি অসিগী পেরিস ওলিম্পিক্সকী অখন্নবা অসিদি মখোয়না অকোইবগী ফিভমদা পুক্নিং থৌগৎপনি। মখোয়না মফম অদুদা অকোইবগী ফিভমগা চান্নবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলে। করিগুম্বা নহাক্কী খুঙ্গংদা চৎলবদি, মফম অদুগী মীওইশিংদা নেচরেল ফার্মিং, কেমিকেল ফ্রি ফার্মিংগী মরমদা পাউদমবীয়ু। ঐখোয়না ঐখোয়গী ইমা পৃথিবীবু ঙাকশেনগদবনি। অমসুং মসিগা লোয়ননা, অদোম্না অতোপ্পা নহা ওইরিবা মরুপশিংবু শান্ন-খোৎনবদা, ফিৎনেসতা য়াওহনগদবনি। নহাক্না খক্তনা মখোয়বু ফিৎনেসকী মায়কৈদা লমজিংবা ঙম্মী। অমসুং মসি য়াম্না কান্নবা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমক্না লৈবাক অসিগীদমক মতম পুম্নমক্তা মীংচৎ পুরক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। চাউখৎলবা ভারত অমগী মায়কৈদা ঐখোয়না চংশিল্লিবা খোঙচৎ অসি নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংগী মায়পাকপগা লোয়ননা হেন্না ফজবা ওইরগনি। য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐগীদমক্তদি, নখোয় পুম্নমক অসি মায় পাকপা ঙম্বা মীওইশিংনি। নখোয়গী মরক্তা করিগুম্বা অমা ফংলমদবা মীওই অমত্তা লৈতে। অদুগা ঐগী লৈবাক্কী অসিগুম্বা নহারোলশিংনা করিগুম্বা খরা ফংলকপা মতমদা, মখোয়দা থাজবা থমদুনা, লৈবাক অসিনা মায়পাকপা ফংনবা শেম-শাদুনা লৈ।।
হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি, হন্না-হন্না থাগৎচরি মরুপশিং।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi’s interaction with Paris Olympics contingent
16 AUG 2024 12:22PM by PIB Delhi
Prime Minister: Friends, I would like to have a chat with you all. Now, how many of you are here thinking you have come back after a loss? First, let me tell you to erase that thought from your minds. You are here after representing our country, and you have returned having learned something valuable. That's why in sports, no one truly loses; everyone learns. I want to make this clear to you all. That's why I asked how many of you felt that way. It's good to see that 80% of you didn't raise your hands, which means you understand what I'm saying. Those who did raise their hands did so out of humility, perhaps out of wisdom. But even to them, I want to say, don't think that you have been left behind; you have come back with a wealth of knowledge. Do you agree with me? Come on, say it louder—you are athletes after all."
Athletes: Yes, Sir!
Prime Minister: Now, I want to ask you something. The world saw what you did on the field, but tell me, what else did you do besides competing? You must have made friends with players from around the world, learned a lot of new things. Perhaps you thought it would be great if we had something like that here too. I'm sure such thoughts must have crossed your mind. So, I would like to hear about your experiences. Who will share with me?
Lakshya: Yes, Sir, first of all, Namaste to you…
Prime Minister: When I first met Lakshya, he was just a little boy, but look at him now—he has grown so much.
Lakshya: During the tournament, my matches were long and intense right from the first day, so I mainly focused on my games. However, whenever we had some free time, we would all go for dinner together, where I met many other athletes. Watching them and sharing a dining room with them was a big deal for me. The whole atmosphere was incredible, especially since this was my first Olympics. Playing in such a large stadium with so many people watching was overwhelming at first. I was nervous during the first two or three matches, but as the tournament progressed, I became more comfortable. Overall, it was a great experience.
Prime Minister: Well, you are from Devbhoomi, but do you realise that you have suddenly become a celebrity?
Lakshya: Yes, Sir. During the matches, Prakash Sir took my phone and said I wouldn't be allowed to use it until the tournament was over. Later on I learnt that I received a lot of support from people. It was a valuable learning experience, though it was a bit heartbreaking as I was so close. I am determined to improve my results in the future.
Prime Minister: So, Prakash Sir was strict and disciplined, right? Next time, I’ll make sure to send him along.
Lakshya: Sure, Sir, absolutely.
Prime Minister: But you must have learned a great deal. Let me tell you, it would have been wonderful if you had won, but even those who don’t really understand the game watched you play for hours. They kept watching reels on your game's highlights. The way you played made people realise that it's not just foreign players who excel—our children can do that too. This spirit has really taken root.
Lakshya: Yes, Sir. I think there were one or two shots of mine that became quite popular. But overall, I hope to inspire other young players who take up badminton in the future to keep playing just like this with my performance in the tournament.
Prime Minister: Very good. Now, there was no AC, and it was quite hot. Who was the first to shout out? Who said, 'Modi talks big, but there’s no AC in the room—what are we supposed to do?' Who was most troubled by the heat? But I heard that within a few hours, the issue was resolved. Everyone got AC right away, didn’t they? See how much every player is taken care of? Everyone acts immediately."
Anjum Moudgil: Namaskar, Sir. My name is Anjum Moudgil, and I’m in shooting sports. My overall experience was that this was my second Olympics, and I missed the finals by just a few points. But as an Indian and as an athlete, I experienced what athletes go through every day—the extreme joy of reaching a goal and the deep disappointment when it slips away. The entire country felt that during the Olympics because of Bharat’s performance. One day, we were overjoyed with Manu’s medal, but then there were instances where others finished fourth, and Vinesh’s story was truly heartbreaking. Then there was the hockey match, and the happiness that followed it. The range of emotions that we athletes experience daily was something the whole country lived through during those ten days. I think these games came at a very good time to promote a sports culture in Bharat, and from now on, people will better understand our journey as athletes. The positive changes that come from this will be even more impactful in the future.
Prime Minister: You are right; it wasn’t just you—every corner of Bharat shared the same attitude. If any player looked even a little troubled, the people watching the game would become restless. It's akin to driving a car: if you’re in the back seat and you know how to drive, then even if the person in the front has to push the brakes, we still press our feet as if we were driving. Similarly, whenever players used to play, people would move their hands and legs up and down. Sreejesh, had you already decided to retire, or was this a recent decision?
Sreejesh: Sir, Namaste. I had been considering it for a few years. My teammates often asked me when I would retire; this question was frequently posed to me. However, I felt that I had started my career in 2002 and played my first international match in 2004 with the junior team. I have been playing for my country for twenty years, so I wanted to retire from a prominent platform. The Olympics is such a platform, where the entire world celebrates, so I believed there would not be a better opportunity. Hence, I made a well-considered decision.
Prime Minister: Let me tell you that the team will undoubtedly miss you, but they gave you a wonderful farewell.
Sreejesh: Yes, sir.
Prime Minister: Congratulations to the team.
Sreejesh: Truly, Sir, we could only dream of such an outcome. It was quite tough for us when we lost in the semi-finals. We had high hopes when the team went to Paris; we aimed to reach the final or perhaps win the gold. Losing in the semi-finals left everyone feeling somewhat disheartened. However, when we prepared to play the final match, everyone resolved to win it for Sree Bhai (Sreejesh). This, Sir, is what makes me most proud. The years of hard work I have put in were for my country. My teammates supported me, and I especially thanked them during the farewell and said goodbye.
Prime Minister: Tell me, when you had to compete against Britain with only ten players, did you feel demoralized at the beginning? Sarpanch Sahab, please share your thoughts. It must have been very challenging.
Harmanpreet Singh: Namaskar, Sir. Yes, it was indeed very difficult. Our player had already been knocked out in the quarter-finals. However, our coaching staff provided substantial support. We visualized every possible scenario because anything can happen at the Olympics, often unexpectedly. We were determined to stick to our plans regardless of the situation, which increased the team's enthusiasm. We had a bit of a rivalry with GB, and that motivated us further.
Prime Minister: That rivalry has been ongoing for 150 years.
Harmanpreet Singh: Exactly, Sir. We are continuing that tradition. We were resolute that we would win the match, and it was a significant moment that the match ended in a one-on-one draw and we triumphed in the shootout. This was unprecedented in Olympic history. Another highlight was defeating Australia; that was a major achievement for us, ending a 52-year streak.
Prime Minister: Indeed, you have broken records that stood for 52 years. Competing in consecutive Olympics is also a significant achievement.
Harmanpreet Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: And you are the youngest.
Aman Sehrawat: Namaste, Sir.
Prime Minister: I’m sure there were many voices advising you, telling you what not to do. Did that make you feel apprehensive at times?
Aman Sehrawat: I have faced very challenging times at such a young age. My parents left me when I was just ten years old, leaving me with only their dream of winning an Olympic medal. I share that dream and am determined to win a medal for the country. With that in mind, I continued practising diligently, and the support from Target Olympic Podium Scheme (TOPS), Sports Authority of India (SAI), and the Wrestling Federation of India (WFI) has been invaluable.
Prime Minister: How are you feeling now?
Aman Sehrawat: I’m feeling very good; I am quite pleased.
Prime Minister: Have you had anything to eat that you enjoy since returning home?
Aman Sehrawat: I haven’t been home yet.
Prime Minister: You haven’t gone home at all? If you had let me know, I would have arranged something for you.
Aman Sehrawat: I plan to have churma once I get home.
Prime Minister: By the way, just as our Sarpanch Sahab has a nickname, does anyone else among you have a nickname?
Shreyasi Singh: Greetings, Sir. I am Shreyasi Singh, currently an MLA from Bihar. Everyone in the team calls me MLA Didi.
Prime Minister: MLA Didi, you say.
Shreyasi Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: So, we have both a Sarpanch and an MLA here. I have noticed that many of you seem to be glued to your mobile phones these days. Is that correct? You watch reels and even make reels, don’t you? How many of you are making reels?
Harmanpreet Singh: Sir, actually, I would like to share that the entire team decided not to use mobile phones throughout the Olympics. We chose not to engage with social media.
Prime Minister: That was a good decision—well done!
Harmanpreet Singh: Absolutely, Sir. We felt that whether the comments were positive or negative, they could influence us. Therefore, as a team, we agreed to stay off social media entirely.
Prime Minister: You all made a commendable decision.
Harmanpreet Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: I would like you to advise the youth of the country that staying away from social media can be very beneficial. Many people end up wasting their time and getting stuck in it. You seem a bit disheartened, daughter.
Reetika Hooda: Yes, Sir. I competed for the first time and lost the bout by a narrow margin. If I had won that bout, I would have reached the final and possibly won gold. Unfortunately, it was just bad luck and not a good day for me.
Prime Minister: It’s alright; you’re still young, and there’s plenty of time to achieve more.
Ritika Hooda: Yes, Sir.
Prime Minister: And the soil of Haryana is such that it will infuse the spirit in you to show your strength
Ritika Hooda: Yes, Sir.
Dr. Dinshaw Pardiwala: Namaskar, Prime Minister. I believe that this time, the injuries within our contingent were minimal. There were only one or two serious injuries, whereas typically, we see three or four major injuries across all sports requiring surgery. Fortunately, this time there was just one significant injury, which was a positive outcome. One notable improvement was that, unlike previous times when the Olympic village had limited facilities, this time we had all the necessary facilities within our own building. This made recovery, injury management, and preparation much easier for many athletes. I believe this setup was beneficial and instilled confidence in the athletes, knowing that they had all the resources they needed. If we continue with this approach in the future, we will be better able to support our athletes.
Prime Minister: Look, the doctor informed me of an important point: this time, our team experienced significantly fewer injuries compared to previous years. The reduction in injuries suggests that you have expertise in every aspect of the game. Injuries often occur due to gaps in our understanding of the sport, which can sometimes lead to damage. Your preparation and training have evidently equipped your bodies to withstand minor jolts and difficulties, thereby preventing major injuries. I am confident that you must have trained diligently and worked very hard to achieve this. Congratulations to you all for this remarkable achievement.
Prime Minister: Friends,
Joining me are Mansukh Mandaviya Ji and Minister of State for Sports Raksha Khadse Ji. The person who has brought great pride to our country in the world of sports, PT Usha Ji, is also present here. You have all returned from Paris, and I extend a warm welcome to you and your colleagues from the bottom of my heart. I welcome you with the same enthusiasm with which I bade you farewell to Paris. This welcome is not based on the number of medals won but on the global praise for our Indian players. I hear about their courage, discipline, and conduct from all corners of the world. This fills me with immense pride. Our players represent our country with such dedication that not a single player wishes for even a minor blemish on our nation's name. This is our greatest asset, and the entire team deserves heartfelt congratulations.
Friends,
I am proud that you have returned to the country after enhancing the glory of the Tricolour across the world, and I have the honour of welcoming you to my residence. Those who go to Paris know they must give their best, and you have certainly done so. Furthermore, our players are young and have gained valuable experience, which means there is much more to achieve in the future. The country will benefit greatly from this experience.
Perhaps this Paris Olympics has been historic for Bharat in numerous ways. The records set during these Games will inspire crores of young people across the country. In the nearly 125-year history of the Olympics, Manu is our first female athlete to win two individual medals. Neeraj Chopra is the first Indian to secure both gold and silver in individual events. In hockey, Bharat has won medals in two consecutive Olympics for the first time in 52 years. Aman achieved great joy for the nation by winning a medal at just 21 years old, and his story now highlights how personal challenges can be overcome to achieve one's dreams. Aman’s journey proves that difficulties are surmountable. Vinesh became the first Indian to reach the finals in wrestling, which is also a significant achievement. Indian shooters made it to the finals in seven shooting events, a first for us. Similarly, in archery, Dhiraj and Ankita became the first Indian archers to compete for medals. Lakshya Sen's performance has greatly excited the nation, making him the only Indian male badminton player to reach the semi-finals. Avinash Sable also made history by qualifying for the finals in steeplechase, another first in this format.
Friends,
Most of our medalists are in their 20s and are incredibly young. You have ample time and energy ahead of you. Normally, there is a four-year gap between the Olympics, but this time it was only three years. Perhaps with an additional year of practice, even more remarkable achievements could have been possible. You will participate in many major tournaments throughout your careers; do not stop playing or miss a single match. This young team exemplifies the bright future of Indian sports. I believe that the Paris Olympics will serve as a launch pad for the future of Indian sports and mark a turning point. From here on, victory is the only way forward. We will not stop.
Friends,
Today, Bharat is prioritizing the development of a world-class sports ecosystem. It is crucial to identify and nurture talent from the grassroots level. We have initiated the Khelo India campaign to promote young talent from every village and city. I am pleased to see that 28 players from Khelo India are part of this Olympic team, including Aman, Anantjeet, Dheeraj, and Sarabjot. Their journey began as Khelo India athletes, highlighting the significance of this programme in Bharat’s sporting landscape.
I believe that Khelo India deserves even greater emphasis and support. Through this initiative, we will discover new and promising talent. Like you, a substantial cohort of Khelo India athletes is being prepared for our country. The budget is being consistently increased to ensure that our players have access to ample facilities and resources, thereby avoiding any obstacles in their training. It is well known how crucial it is for athletes to participate in numerous competitions. I am pleased that you have had exposure to many international events before the Olympics. The attention to detail provided by numerous coaches and experts—covering diet, equipment, and coaching—along with efforts to provide world-class facilities, is unprecedented. Such support was not previously available in our country. Previously, players relied on their own efforts and luck to achieve success for the country. Now, however, a comprehensive ecosystem has been established. This represents not only a shift in the country's sports policies but also a demonstration of the trust the nation now places in its younger generation.
Friends,
You are all a tremendous source of inspiration for the youth of our country. It is important that the nation and its youth become more familiar with each one of you. I would like to acknowledge each of you by name, especially our daughters. Just as last time, our daughters have once again led Bharat's victories in the Olympics. Despite Manu's technical difficulties previously, her remarkable comeback, Ankita's best performance of the season, and the impressive performances of Manika Batra and Sreeja Akula have all captured public attention. Similarly, Neeraj’s consistency, Swapnil’s triumph over challenges, and our Sarpanch Sahab’s hockey team have all demonstrated Bharat’s strength. PR Sreejesh has shown the significance of the ball. Every athlete, whether they won a medal or missed out by a narrow margin, has shared the same resolve: to secure gold. I am confident that the youth of our country will learn a great deal from this.
Friends,
Bharat is preparing to host the 2036 Olympics. I mentioned from the ramparts of the Red Fort that we are undertaking thorough preparations. The insights of athletes who have competed in previous Olympics are invaluable. You have observed and experienced a great deal, from Olympic planning to event management, and from sports management to organizational arrangements. It is essential to document and share your experiences and observations with the government. This will help us prepare for 2036, addressing the challenges and gaps identified by the athletes. In essence, you are the vanguards of my 2036 team. Your assistance will help us organize and host Olympic Games in 2036 that sets new global standards. I would like the Sports Ministry to draft a plan and gather detailed feedback and suggestions from all players to ensure thorough preparation.
Friends,
Players and coaches provide valuable ideas on how to enhance Indian sports, which we managers cannot offer. Your input and ideas are crucial. You also have the responsibility to motivate and guide future players. Engage with the youth through social media and inspire them. The Sports Ministry and other organizations can facilitate interaction sessions with various groups to share experiences. Even if individuals do not speak directly to me, they can share their experiences in such places.
Friends,
Having had the opportunity to meet all of you, I believe it would be incomplete to let you go without leaving you with a responsibility. In the past, whenever I have asked you to do something, you have endeavoured to fulfil it. For example, I requested the friends who returned from the Tokyo Olympics to visit schools and engage with the youth, and they did so, with beneficial outcomes. Today, our country is running a campaign called 'Ek Ped Maa Ke Naam' to promote environmental protection. I would like to invite all of you to participate in this initiative. Plant a tree with your mother, and remember Paris as you do so. If your mother is not there, plant a tree alongside her picture. Many of you come from rural and modest backgrounds, and you have witnessed the environment-friendly practices promoted during this year's Paris Olympics. Upon returning to your villages, share information about natural, chemical-free farming, and emphasize the importance of protecting our Mother Earth. Additionally, inspire other young people to take up sports and embrace fitness. Only you can guide them towards a healthier lifestyle, which I believe will be highly beneficial.
Friends,
I am confident that you will continue to bring honour to our country. The success of young talents like you will greatly enhance our journey towards becoming a developed nation. With this hope, I extend my heartfelt best wishes to each of you. To me, you are all achievers, and there is no one among you who has not accomplished something remarkable. As our youth achieve great things, our country is also inspired to reach new heights.
Congratulations once again, and best wishes, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.