Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister, Shri Narendra Modi’s interaction with Paris Olympics contingent
16 AUG 2024 12:22PM by PIB Delhi
Prime Minister: Friends, I would like to have a chat with you all. Now, how many of you are here thinking you have come back after a loss? First, let me tell you to erase that thought from your minds. You are here after representing our country, and you have returned having learned something valuable. That's why in sports, no one truly loses; everyone learns. I want to make this clear to you all. That's why I asked how many of you felt that way. It's good to see that 80% of you didn't raise your hands, which means you understand what I'm saying. Those who did raise their hands did so out of humility, perhaps out of wisdom. But even to them, I want to say, don't think that you have been left behind; you have come back with a wealth of knowledge. Do you agree with me? Come on, say it louder—you are athletes after all."
Athletes: Yes, Sir!
Prime Minister: Now, I want to ask you something. The world saw what you did on the field, but tell me, what else did you do besides competing? You must have made friends with players from around the world, learned a lot of new things. Perhaps you thought it would be great if we had something like that here too. I'm sure such thoughts must have crossed your mind. So, I would like to hear about your experiences. Who will share with me?
Lakshya: Yes, Sir, first of all, Namaste to you…
Prime Minister: When I first met Lakshya, he was just a little boy, but look at him now—he has grown so much.
Lakshya: During the tournament, my matches were long and intense right from the first day, so I mainly focused on my games. However, whenever we had some free time, we would all go for dinner together, where I met many other athletes. Watching them and sharing a dining room with them was a big deal for me. The whole atmosphere was incredible, especially since this was my first Olympics. Playing in such a large stadium with so many people watching was overwhelming at first. I was nervous during the first two or three matches, but as the tournament progressed, I became more comfortable. Overall, it was a great experience.
Prime Minister: Well, you are from Devbhoomi, but do you realise that you have suddenly become a celebrity?
Lakshya: Yes, Sir. During the matches, Prakash Sir took my phone and said I wouldn't be allowed to use it until the tournament was over. Later on I learnt that I received a lot of support from people. It was a valuable learning experience, though it was a bit heartbreaking as I was so close. I am determined to improve my results in the future.
Prime Minister: So, Prakash Sir was strict and disciplined, right? Next time, I’ll make sure to send him along.
Lakshya: Sure, Sir, absolutely.
Prime Minister: But you must have learned a great deal. Let me tell you, it would have been wonderful if you had won, but even those who don’t really understand the game watched you play for hours. They kept watching reels on your game's highlights. The way you played made people realise that it's not just foreign players who excel—our children can do that too. This spirit has really taken root.
Lakshya: Yes, Sir. I think there were one or two shots of mine that became quite popular. But overall, I hope to inspire other young players who take up badminton in the future to keep playing just like this with my performance in the tournament.
Prime Minister: Very good. Now, there was no AC, and it was quite hot. Who was the first to shout out? Who said, 'Modi talks big, but there’s no AC in the room—what are we supposed to do?' Who was most troubled by the heat? But I heard that within a few hours, the issue was resolved. Everyone got AC right away, didn’t they? See how much every player is taken care of? Everyone acts immediately."
Anjum Moudgil: Namaskar, Sir. My name is Anjum Moudgil, and I’m in shooting sports. My overall experience was that this was my second Olympics, and I missed the finals by just a few points. But as an Indian and as an athlete, I experienced what athletes go through every day—the extreme joy of reaching a goal and the deep disappointment when it slips away. The entire country felt that during the Olympics because of Bharat’s performance. One day, we were overjoyed with Manu’s medal, but then there were instances where others finished fourth, and Vinesh’s story was truly heartbreaking. Then there was the hockey match, and the happiness that followed it. The range of emotions that we athletes experience daily was something the whole country lived through during those ten days. I think these games came at a very good time to promote a sports culture in Bharat, and from now on, people will better understand our journey as athletes. The positive changes that come from this will be even more impactful in the future.
Prime Minister: You are right; it wasn’t just you—every corner of Bharat shared the same attitude. If any player looked even a little troubled, the people watching the game would become restless. It's akin to driving a car: if you’re in the back seat and you know how to drive, then even if the person in the front has to push the brakes, we still press our feet as if we were driving. Similarly, whenever players used to play, people would move their hands and legs up and down. Sreejesh, had you already decided to retire, or was this a recent decision?
Sreejesh: Sir, Namaste. I had been considering it for a few years. My teammates often asked me when I would retire; this question was frequently posed to me. However, I felt that I had started my career in 2002 and played my first international match in 2004 with the junior team. I have been playing for my country for twenty years, so I wanted to retire from a prominent platform. The Olympics is such a platform, where the entire world celebrates, so I believed there would not be a better opportunity. Hence, I made a well-considered decision.
Prime Minister: Let me tell you that the team will undoubtedly miss you, but they gave you a wonderful farewell.
Sreejesh: Yes, sir.
Prime Minister: Congratulations to the team.
Sreejesh: Truly, Sir, we could only dream of such an outcome. It was quite tough for us when we lost in the semi-finals. We had high hopes when the team went to Paris; we aimed to reach the final or perhaps win the gold. Losing in the semi-finals left everyone feeling somewhat disheartened. However, when we prepared to play the final match, everyone resolved to win it for Sree Bhai (Sreejesh). This, Sir, is what makes me most proud. The years of hard work I have put in were for my country. My teammates supported me, and I especially thanked them during the farewell and said goodbye.
Prime Minister: Tell me, when you had to compete against Britain with only ten players, did you feel demoralized at the beginning? Sarpanch Sahab, please share your thoughts. It must have been very challenging.
Harmanpreet Singh: Namaskar, Sir. Yes, it was indeed very difficult. Our player had already been knocked out in the quarter-finals. However, our coaching staff provided substantial support. We visualized every possible scenario because anything can happen at the Olympics, often unexpectedly. We were determined to stick to our plans regardless of the situation, which increased the team's enthusiasm. We had a bit of a rivalry with GB, and that motivated us further.
Prime Minister: That rivalry has been ongoing for 150 years.
Harmanpreet Singh: Exactly, Sir. We are continuing that tradition. We were resolute that we would win the match, and it was a significant moment that the match ended in a one-on-one draw and we triumphed in the shootout. This was unprecedented in Olympic history. Another highlight was defeating Australia; that was a major achievement for us, ending a 52-year streak.
Prime Minister: Indeed, you have broken records that stood for 52 years. Competing in consecutive Olympics is also a significant achievement.
Harmanpreet Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: And you are the youngest.
Aman Sehrawat: Namaste, Sir.
Prime Minister: I’m sure there were many voices advising you, telling you what not to do. Did that make you feel apprehensive at times?
Aman Sehrawat: I have faced very challenging times at such a young age. My parents left me when I was just ten years old, leaving me with only their dream of winning an Olympic medal. I share that dream and am determined to win a medal for the country. With that in mind, I continued practising diligently, and the support from Target Olympic Podium Scheme (TOPS), Sports Authority of India (SAI), and the Wrestling Federation of India (WFI) has been invaluable.
Prime Minister: How are you feeling now?
Aman Sehrawat: I’m feeling very good; I am quite pleased.
Prime Minister: Have you had anything to eat that you enjoy since returning home?
Aman Sehrawat: I haven’t been home yet.
Prime Minister: You haven’t gone home at all? If you had let me know, I would have arranged something for you.
Aman Sehrawat: I plan to have churma once I get home.
Prime Minister: By the way, just as our Sarpanch Sahab has a nickname, does anyone else among you have a nickname?
Shreyasi Singh: Greetings, Sir. I am Shreyasi Singh, currently an MLA from Bihar. Everyone in the team calls me MLA Didi.
Prime Minister: MLA Didi, you say.
Shreyasi Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: So, we have both a Sarpanch and an MLA here. I have noticed that many of you seem to be glued to your mobile phones these days. Is that correct? You watch reels and even make reels, don’t you? How many of you are making reels?
Harmanpreet Singh: Sir, actually, I would like to share that the entire team decided not to use mobile phones throughout the Olympics. We chose not to engage with social media.
Prime Minister: That was a good decision—well done!
Harmanpreet Singh: Absolutely, Sir. We felt that whether the comments were positive or negative, they could influence us. Therefore, as a team, we agreed to stay off social media entirely.
Prime Minister: You all made a commendable decision.
Harmanpreet Singh: Yes, Sir.
Prime Minister: I would like you to advise the youth of the country that staying away from social media can be very beneficial. Many people end up wasting their time and getting stuck in it. You seem a bit disheartened, daughter.
Reetika Hooda: Yes, Sir. I competed for the first time and lost the bout by a narrow margin. If I had won that bout, I would have reached the final and possibly won gold. Unfortunately, it was just bad luck and not a good day for me.
Prime Minister: It’s alright; you’re still young, and there’s plenty of time to achieve more.
Ritika Hooda: Yes, Sir.
Prime Minister: And the soil of Haryana is such that it will infuse the spirit in you to show your strength
Ritika Hooda: Yes, Sir.
Dr. Dinshaw Pardiwala: Namaskar, Prime Minister. I believe that this time, the injuries within our contingent were minimal. There were only one or two serious injuries, whereas typically, we see three or four major injuries across all sports requiring surgery. Fortunately, this time there was just one significant injury, which was a positive outcome. One notable improvement was that, unlike previous times when the Olympic village had limited facilities, this time we had all the necessary facilities within our own building. This made recovery, injury management, and preparation much easier for many athletes. I believe this setup was beneficial and instilled confidence in the athletes, knowing that they had all the resources they needed. If we continue with this approach in the future, we will be better able to support our athletes.
Prime Minister: Look, the doctor informed me of an important point: this time, our team experienced significantly fewer injuries compared to previous years. The reduction in injuries suggests that you have expertise in every aspect of the game. Injuries often occur due to gaps in our understanding of the sport, which can sometimes lead to damage. Your preparation and training have evidently equipped your bodies to withstand minor jolts and difficulties, thereby preventing major injuries. I am confident that you must have trained diligently and worked very hard to achieve this. Congratulations to you all for this remarkable achievement.
Prime Minister: Friends,
Joining me are Mansukh Mandaviya Ji and Minister of State for Sports Raksha Khadse Ji. The person who has brought great pride to our country in the world of sports, PT Usha Ji, is also present here. You have all returned from Paris, and I extend a warm welcome to you and your colleagues from the bottom of my heart. I welcome you with the same enthusiasm with which I bade you farewell to Paris. This welcome is not based on the number of medals won but on the global praise for our Indian players. I hear about their courage, discipline, and conduct from all corners of the world. This fills me with immense pride. Our players represent our country with such dedication that not a single player wishes for even a minor blemish on our nation's name. This is our greatest asset, and the entire team deserves heartfelt congratulations.
Friends,
I am proud that you have returned to the country after enhancing the glory of the Tricolour across the world, and I have the honour of welcoming you to my residence. Those who go to Paris know they must give their best, and you have certainly done so. Furthermore, our players are young and have gained valuable experience, which means there is much more to achieve in the future. The country will benefit greatly from this experience.
Perhaps this Paris Olympics has been historic for Bharat in numerous ways. The records set during these Games will inspire crores of young people across the country. In the nearly 125-year history of the Olympics, Manu is our first female athlete to win two individual medals. Neeraj Chopra is the first Indian to secure both gold and silver in individual events. In hockey, Bharat has won medals in two consecutive Olympics for the first time in 52 years. Aman achieved great joy for the nation by winning a medal at just 21 years old, and his story now highlights how personal challenges can be overcome to achieve one's dreams. Aman’s journey proves that difficulties are surmountable. Vinesh became the first Indian to reach the finals in wrestling, which is also a significant achievement. Indian shooters made it to the finals in seven shooting events, a first for us. Similarly, in archery, Dhiraj and Ankita became the first Indian archers to compete for medals. Lakshya Sen's performance has greatly excited the nation, making him the only Indian male badminton player to reach the semi-finals. Avinash Sable also made history by qualifying for the finals in steeplechase, another first in this format.
Friends,
Most of our medalists are in their 20s and are incredibly young. You have ample time and energy ahead of you. Normally, there is a four-year gap between the Olympics, but this time it was only three years. Perhaps with an additional year of practice, even more remarkable achievements could have been possible. You will participate in many major tournaments throughout your careers; do not stop playing or miss a single match. This young team exemplifies the bright future of Indian sports. I believe that the Paris Olympics will serve as a launch pad for the future of Indian sports and mark a turning point. From here on, victory is the only way forward. We will not stop.
Friends,
Today, Bharat is prioritizing the development of a world-class sports ecosystem. It is crucial to identify and nurture talent from the grassroots level. We have initiated the Khelo India campaign to promote young talent from every village and city. I am pleased to see that 28 players from Khelo India are part of this Olympic team, including Aman, Anantjeet, Dheeraj, and Sarabjot. Their journey began as Khelo India athletes, highlighting the significance of this programme in Bharat’s sporting landscape.
I believe that Khelo India deserves even greater emphasis and support. Through this initiative, we will discover new and promising talent. Like you, a substantial cohort of Khelo India athletes is being prepared for our country. The budget is being consistently increased to ensure that our players have access to ample facilities and resources, thereby avoiding any obstacles in their training. It is well known how crucial it is for athletes to participate in numerous competitions. I am pleased that you have had exposure to many international events before the Olympics. The attention to detail provided by numerous coaches and experts—covering diet, equipment, and coaching—along with efforts to provide world-class facilities, is unprecedented. Such support was not previously available in our country. Previously, players relied on their own efforts and luck to achieve success for the country. Now, however, a comprehensive ecosystem has been established. This represents not only a shift in the country's sports policies but also a demonstration of the trust the nation now places in its younger generation.
Friends,
You are all a tremendous source of inspiration for the youth of our country. It is important that the nation and its youth become more familiar with each one of you. I would like to acknowledge each of you by name, especially our daughters. Just as last time, our daughters have once again led Bharat's victories in the Olympics. Despite Manu's technical difficulties previously, her remarkable comeback, Ankita's best performance of the season, and the impressive performances of Manika Batra and Sreeja Akula have all captured public attention. Similarly, Neeraj’s consistency, Swapnil’s triumph over challenges, and our Sarpanch Sahab’s hockey team have all demonstrated Bharat’s strength. PR Sreejesh has shown the significance of the ball. Every athlete, whether they won a medal or missed out by a narrow margin, has shared the same resolve: to secure gold. I am confident that the youth of our country will learn a great deal from this.
Friends,
Bharat is preparing to host the 2036 Olympics. I mentioned from the ramparts of the Red Fort that we are undertaking thorough preparations. The insights of athletes who have competed in previous Olympics are invaluable. You have observed and experienced a great deal, from Olympic planning to event management, and from sports management to organizational arrangements. It is essential to document and share your experiences and observations with the government. This will help us prepare for 2036, addressing the challenges and gaps identified by the athletes. In essence, you are the vanguards of my 2036 team. Your assistance will help us organize and host Olympic Games in 2036 that sets new global standards. I would like the Sports Ministry to draft a plan and gather detailed feedback and suggestions from all players to ensure thorough preparation.
Friends,
Players and coaches provide valuable ideas on how to enhance Indian sports, which we managers cannot offer. Your input and ideas are crucial. You also have the responsibility to motivate and guide future players. Engage with the youth through social media and inspire them. The Sports Ministry and other organizations can facilitate interaction sessions with various groups to share experiences. Even if individuals do not speak directly to me, they can share their experiences in such places.
Friends,
Having had the opportunity to meet all of you, I believe it would be incomplete to let you go without leaving you with a responsibility. In the past, whenever I have asked you to do something, you have endeavoured to fulfil it. For example, I requested the friends who returned from the Tokyo Olympics to visit schools and engage with the youth, and they did so, with beneficial outcomes. Today, our country is running a campaign called 'Ek Ped Maa Ke Naam' to promote environmental protection. I would like to invite all of you to participate in this initiative. Plant a tree with your mother, and remember Paris as you do so. If your mother is not there, plant a tree alongside her picture. Many of you come from rural and modest backgrounds, and you have witnessed the environment-friendly practices promoted during this year's Paris Olympics. Upon returning to your villages, share information about natural, chemical-free farming, and emphasize the importance of protecting our Mother Earth. Additionally, inspire other young people to take up sports and embrace fitness. Only you can guide them towards a healthier lifestyle, which I believe will be highly beneficial.
Friends,
I am confident that you will continue to bring honour to our country. The success of young talents like you will greatly enhance our journey towards becoming a developed nation. With this hope, I extend my heartfelt best wishes to each of you. To me, you are all achievers, and there is no one among you who has not accomplished something remarkable. As our youth achieve great things, our country is also inspired to reach new heights.
Congratulations once again, and best wishes, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆଲୋଚନା
16 AUG 2024 12:22PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ଏବେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ହାରିବା ପରେ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି ବୋଲି ଭାବୁଛନ୍ତି? ପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ମନରୁ ସେହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରଖନ୍ତୁ ନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ଆମ ଦେଶକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବା ପରେ ଏଠାରେ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣମାନେ କିଛି ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ଶିଖି ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। ତେଣୁ କ୍ରୀଡାରେ, କେହି ପ୍ରକୃତରେ ହାରନ୍ତି ନାହିଁ; ସମସ୍ତେ ଶିଖନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପଚାରିଲି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ଏପରି ଅନୁଭବ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ଦେଖି ଭଲ ଲାଗୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୮୦% ହାତ ଉଠାଇ ନାହାଁନ୍ତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଆପଣ ବୁଝିପାରୁଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ କ'ଣ କହୁଛି। ଯେଉଁମାନେ ହାତ ଉଠାଇଥିଲେ ସେମାନେ ନମ୍ରତାରୁ, ହୁଏତ ଏହା କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି; ଆପଣ ଜ୍ଞାନର ଭଣ୍ଡାର ସହିତ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣ କ'ଣ ମୋ ସହିତ ସହମତ? ସମସ୍ତେ ଜୋରରେ କୁହ - ସବୁ ପରେ ତୁମେମାନେ ଖେଳାଳି।"
କ୍ରୀଡାବିତ୍: ହଁ, ମହାଶୟ!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବେ, ମୁଁ ତୁମକୁ କିଛି ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ତୁମେ ପଡ଼ିଆରେ କ'ଣ କଲ ତାହା ଦୁନିଆ ଦେଖିଲା, କିନ୍ତୁ ମୋତେ କୁହ, ତୁମେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କଣ କଲ? ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ସହିତ ବନ୍ଧୁତା ସ୍ଥାପନ କରିଛ, ବହୁତ ନୂଆ ଜିନିଷ ଶିଖିଛ। ହୁଏତ ତୁମେ ଭାବୁଥିଲ ଯେ ଯଦି ଆମର ବି ଏଭଳି ସୁବିଧା କିଛି ଥାଆନ୍ତା ତେବେ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏପରି ଚିନ୍ତାଧାରା ତୁମ ମନକୁ ଆସିଥିବ। ତେଣୁ, ମୁଁ ତୁମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହେଁ। ମୋ ସହିତ କିଏ ସେୟାର କରିବ?
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ହଁ, ମହାଶୟ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କୁ ନମସ୍କାର...
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ଲକ୍ଷ୍ୟଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି, ସେ ଛୋଟ ପୁଅ ଟିଏ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ତାକୁ ଦେଖନ୍ତୁ - ସେ ବହୁତ ବଡ଼ ହୋଇଗଲାଣି।
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ସମୟରେ, ପ୍ରଥମ ଦିନରୁ ମୋର ମ୍ୟାଚ୍ ଲମ୍ବା ଏବଂ ତୀବ୍ର ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ମୋର ଖେଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଥିଲି। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ଆମର କିଛି ଖାଲି ସମୟ ରହେ , ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ରାତ୍ରୀଭୋଜନ ପାଇଁ ଯାଉଥିଲୁ, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଅନେକ ଅନ୍ୟ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲି। ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଥିଲି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଠୁ ବହୁତ କିଛି ସିଖୁଥିଲି । ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଭାଗ୍ୟର କଥା ଥିଲା। ସମଗ୍ର ପରିବେଶ ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ ଥିଲା, ବିଶେଷକରି ଯେହେତୁ ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଥିଲା। ଏତେ ବଡ଼ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଏତେ ଲୋକ ଦେଖୁଥିବା ବେଳେ ଖେଳିବା ପ୍ରଥମେ ମନରେ ବହୁତ ଡର ଥିଲା। ପ୍ରଥମ ଦୁଇ କିମ୍ବା ତିନୋଟି ମ୍ୟାଚ୍ ସମୟରେ ମୁଁ ନର୍ଭସ ହୋଇଗଲି, କିନ୍ତୁ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ ମୁଁ ଠିକ ହୋଇଗଲି। ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହଁ,ତୁମେ ଦେବଭୂମି ଦେଶରୁ ଆସିଛ। କିନ୍ତୁ ତୁମେ କ’ଣ ଜାଣ ଯେ ତୁମେ ଏଥର ହଠାତ୍ ଜଣେ ସେଲିବ୍ରିଟି ହୋଇଗଲ ବୋଲି ?
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ହଁ, ମହାଶୟ। ମ୍ୟାଚ୍ ସମୟରେ, ପ୍ରକାଶ ସାର୍ ମୋ ଫୋନ୍ ନେଇଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଶେଷ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋତେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ। ପରେ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ବହୁତ ସମର୍ଥନ ପାଇଛି। ଏହା ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥିଲା, ଯଦିଓ ମୁଁ ଏତେ ନିକଟତର ଥିବାରୁ ଏହା ଟିକେ ହୃଦୟ ବିଦାରକ ଥିଲା। ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମୋର ଫଳାଫଳକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ, ପ୍ରକାଶ ସାର୍ କଠୋର ଏବଂ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଥିଲେ, ଠିକ୍ ନା? ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ପଠାଇବାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବି।
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ନିଶ୍ଚିତ, ମହାଶୟ, ନିଶ୍ଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କିନ୍ତୁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଥିବେ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯଦି ଆପଣ ଜିତିଥାନ୍ତେ ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ଯେଉଁମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ଖେଳ ବୁଝି ନାହାଁନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା ଧରି ଆପଣଙ୍କ ଖେଳ ଦେଖୁଥିଲେ। ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କ ଖେଳର ହାଇଲାଇଟ୍ସ ଉପରେ ରିଲ୍ ଦେଖୁଥିଲେ। ଆପଣ ଯେଉଁ ଭାବରେ ଖେଳିଥିଲେ ତାହା ଲୋକଙ୍କୁ ଅନୁଭବ କରାଇଲା ଯେ କେବଳ ବିଦେଶୀ ଖେଳାଳିମାନେ ଉତ୍କର୍ଷ ଲାଭ କରନ୍ତି ନାହିଁ - ଆମର ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ତାହା କରିପାରିବେ। ଏହି ମନୋଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଲକ୍ଷ୍ୟ: ହଁ, ମହାଶୟ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ମୋର ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ସଟ୍ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ନେଉଥିବା ଅନ୍ୟ ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ମୋର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଏହିପରି ଖେଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦେବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଭଲ। ସେଠାରେ , କୌଣସି ଏସି ନଥିଲା, ଏବଂ ବହୁତ ଗରମ ମଧ୍ୟ ଥିଲା। ପ୍ରଥମେ କିଏ ପାଟିକରି କହିଁଥିଲା? କିଏ କହିଲା, 'ମୋଦୀ ବଡ଼ ବଡ଼ କଥା କୁହନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କୋଠରୀରେ କୌଣସି ଏସି ନାହିଁ - ଆମେ କ'ଣ କରିବା ?' ଗରମ ଯୋଗୁଁ କିଏ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ପାଉଥିଲା? କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଶୁଣିଲି ଯେ କିଛି ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହୋଇଗଲା। ସମସ୍ତେ ତୁରନ୍ତ ଏସି ପାଇଗଲେ, ନୁହେଁ କି? ଦେଖନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳିଙ୍କର କେତେ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଇଛି? ସମସ୍ତେ ତୁରନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି।"
ଅଞ୍ଜୁମ୍ ମୁଦଗିଲ୍: ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ। ମୋର ନାମ ଅଞ୍ଜୁମ୍ ମୁଦଗିଲ୍, ଏବଂ ମୁଁ ସୁଟିଂ କ୍ରୀଡାରେ ଅଛି। ମୋର ଏହା ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ କେବଳ କିଛି ପଏଣ୍ଟ ପାଇଁ ଫାଇନାଲ୍ ହାରିଯାଇ ଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଜଣେ ଆଥଲେଟ୍ ଭାବରେ, ମୁଁ ପ୍ରତିଦିନ ଖେଳାଳିମାନେ ଯାହା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ତାହା ଅନୁଭବ କଲି: ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପରେ ହଠାତ୍ ଆନନ୍ଦ ଲାଗେ , ତା’ପରେ ହଠାତ୍ ନିରାଶ ଲାଗେ । ଭାରତର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଯୋଗୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଥିଲା। ଗୋଟିଏ ଦିନ, ଆମେ ମନୁଙ୍କ ପଦକରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ହୋଇଥିଲୁ, କିନ୍ତୁ ତା'ପରେ ଏପରି ଉଦାହରଣ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲେ, ଏବଂ ଭିନେଶଙ୍କ ସମଗ୍ର କାହାଣୀ ଗଭୀର ଭାବରେ ହତାଶାଜନକ ଥିଲା। ତା’ପରେ, ହକି ମ୍ୟାଚ୍ ପରେ, ସାଧାରଣ ଜୀବନରେ ପ୍ରତିଦିନ ଖେଳାଳିମାନେ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି - ଏହି ଦଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ବିଭିନ୍ନ ଭାବନା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଖେଳଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ କ୍ରୀଡା ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ସମୟରେ ଆସିଥିଲା, ଏବଂ ଏବେଠାରୁ, ଲୋକମାନେ ଆଥଲେଟ୍ ଭାବରେ ଆମର ଯାତ୍ରାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରିବେ। ଏଥିରୁ ଆସୁଥିବା ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଠିକ୍ କହୁଛନ୍ତି ; କେବଳ ତୁମେ ନୁହଁ - ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ସମାନ ମନୋଭାବ ବହନ କରୁଥିଲ। ଯଦି କୌଣସି ଖେଳାଳି ଟିକେ ବି ଅସୁବିଧାରେ ପଡୁଥିଲେ , ତେବେ ଖେଳ ଦେଖୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଅସ୍ଥିର ହୋଇଯାଉଥିଲା । ଏହା ଗାଡ଼ି ଚଲାଇବା ପରି: ଯଦି ତୁମେ ପଛ ସିଟରେ ବସିଛ ଏବଂ ତୁମେ ଗାଡ଼ି ଚଲାଇବା ଜାଣ, ତେବେ ଯଦି ଆଗରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ବ୍ରେକ୍ ଦବାଇବାକୁ ପଡ଼େ, ତଥାପି ଆମେ ଗାଡ଼ି ଚଲାଇବା ପରି ଆମ ପାଦକୁ ଦବାଉ। ସେହିପରି, ଯେତେବେଳେ ଖେଳାଳିମାନେ ଖେଳୁଥିଲେ, ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ହାତ ଏବଂ ଗୋଡକୁ ଉପରକୁ ତଳକୁ ଘୁଞ୍ଚାଉଥିଲେ। ଶ୍ରୀଜେଶ, ତୁମେ ପୂର୍ବରୁ ଅବସର ନେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲ, ନା ଏହା ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା?
ଶ୍ରୀଜେଶ: ମହାଶୟ, ନମସ୍କାର । ମୁଁ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିଲି। ମୋର ସାଥୀ ଖେଳାଳିମାନେ ମୋତେ ପ୍ରାୟତଃ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ କେବେ ଅବସର ନେବି; ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ପଚରାଯାଉଥିଲା। ତଥାପି, ମୁଁ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଯେ ମୁଁ ୨୦୦୨ ରେ ମୋର କ୍ୟାରିଅର ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି ଏବଂ ୨୦୦୪ ରେ ଜୁନିଅର ଦଳ ସହିତ ମୋର ପ୍ରଥମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିଥିଲି। ମୁଁ କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ଧରି ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳୁଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚରୁ ଅବସର ନେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି। ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଏପରି ଏକ ମଞ୍ଚ, ଯେଉଁଠାରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରେ, ତେଣୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କଲି ଯେ ଏହାଠାରୁ ଭଲ ସୁଯୋଗ ଆଉ କିଛି ହେବ ନାହିଁ। ତେଣୁ, ମୁଁ ଏକ ଭଲ ଭାବରେ ଭାବି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଦଳ ନିସନ୍ଦେହରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମିସ୍ କରିବ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ବିଦାୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀଜେଶ: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ଶ୍ରୀଜେଶ: ସତରେ, ମହାଶୟ, ଆମେ ଏପରି ଫଳାଫଳର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିପାରୁଥିଲୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେମିଫାଇନାଲରେ ହାରିଗଲୁ ସେତେବେଳେ ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଦଳ ପ୍ୟାରିସ ଯିବା ସମୟରେ ଆମର ବହୁତ ଆଶା ଥିଲା; ଆମେ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ କିମ୍ବା ହୁଏତ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଥିଲୁ। ସେମିଫାଇନାଲରେ ହାରିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ କିଛିଟା ନିରାଶ କରିଥିଲା। ତଥାପି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଫାଇନାଲ ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲୁ, ସମସ୍ତେ ଶ୍ରୀ ଭାଇ (ଶ୍ରୀଜେଶ) ପାଇଁ ଏହାକୁ ଜିତିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ। ମହାଶୟ, ଏହା ମୋତେ ବହୁତ ଗର୍ବିତ କରିଥାଲା ମୁଁ ଯେଉଁ ବର୍ଷ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଛି ତାହା ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ଥିଲା। ମୋର ସାଥୀମାନେ ମୋତେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ବିଦାୟ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇ ବିଦାୟ ନେଇଇଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କୁ କେବଳ ଦଶ ଜଣ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହିତ ବ୍ରିଟେନ ବିପକ୍ଷରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିବାକୁ ପଡିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଆରମ୍ଭରେ ମନୋବଳ ହରାଇଥିବା ଅନୁଭବ କରିଥିଲେ କି? ସରପଞ୍ଚ ସାହେବ, ଦୟାକରି ଆପଣଙ୍କ ମତାମତ ସେୟାର କରନ୍ତୁ। ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବହୁତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ଥିଲା।
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ। ହଁ, ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଆମର ଖେଳାଳି ପୂର୍ବରୁ କ୍ୱାର୍ଟର ଫାଇନାଲରେ ପରାସ୍ତ ହୋଇସାରିଥିଲେ। ତଥାପି, ଆମର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ କର୍ମଚାରୀମାନେ ଯଥେଷ୍ଟ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ କଳ୍ପନା କରିଥିଲୁ କାରଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ କିଛି ବି ହୋଇପାରେ, ପ୍ରାୟତଃ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ଭାବରେ। ଆମେ ପରିସ୍ଥିତି ନିର୍ବିଶେଷରେ ଆମର ଯୋଜନାକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥିର କରିଥିଲୁ, ଯାହା ଦଳର ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ଜିବି ସହିତ ଆମର ଟିକେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ଆମକୁ ଆହୁରି ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେହି ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ୧୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲିଛି।
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ଠିକ୍, ମହାଶୟ। ଆମେ ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ଜାରି ରଖିଛୁ। ଆମେ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତିବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଥିଲୁ, ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଯେ ମ୍ୟାଚ୍ ଏକାକୀ ଡ୍ରରେ ଶେଷ ହେଲା ଏବଂ ଆମେ ସୁଟଆଉଟରେ ବିଜୟୀ ହେଲୁ। ଏହା ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଇତିହାସରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଥିଲା। ଆଉ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଘଟଣା ଥିଲା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆକୁ ପରାସ୍ତ କରିବା; ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଥିଲା, ୫୨ ବର୍ଷର ଧାରା ସମାପ୍ତ କରିବାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରକୃତରେ, ଆପଣ ୫୨ ବର୍ଷ ଧରି ରହିଥିବା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିଛନ୍ତି। ଲଗାତାର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା।
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କଠୁ ସାନ।
ଅମନ ସେହରାୱତ: ନମସ୍କାର , ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚୟ କହୁଥିବେ ଯେ ଏହା କର ନାହିଁ, ସେ କର ନାହିଁ, ତୁମେ ହୁଏତ ଟିକେ ଭୟଭୀତ ହେଉଛ।
ଅମନ ସେହରାୱତ: ମୁଁ ଏତେ କମ୍ ବୟସରେ ବହୁତ କଷ୍ଟକର ସମୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି। ମୋ ବାପାମାଆ ମୋତେ କେବଳ ଦଶ ବର୍ଷ ବୟସରେ ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯାଇଥିଲେ, ମୋ ପାଖରେ କେବଳ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପଦକ ଜିତିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା। ମୁଁ ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ବାଣ୍ଟି ନେଉଛି ଏବଂ ଦେଶ ପାଇଁ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ଏହାକୁ ମନରେ ରଖି,ମୁଁ କଠିନ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିଲି, ଏବଂ ଟାର୍ଗେଟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ପୋଡିୟମ୍ ସ୍କିମ୍ (TOPS), ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ (SAI), ଏବଂ ଭାରତୀୟ କୁସ୍ତି ମହାସଂଘ (WFI) ର ସମର୍ଥନ ଅମୂଲ୍ୟ ହୋଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଏବେ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି?
ଅମନ ସେହରାୱତ: ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ; ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଘରକୁ ଫେରିବା ପରଠାରୁ ଆପଣ କିଛି ସୁସ୍ୱାଦୁ ଖାଦ୍ୟ ଖାଇଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ?
ଅମନ ସେହରାୱତ: ମୁଁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଘରକୁ ଯାଇନାହିଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଘରକୁ ଯାଇନାହାଁନ୍ତି? ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ ଜଣାଇଥାନ୍ତେ, ତେବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥାନ୍ତି।
ଅମନ ସେହରାୱତ: ମୁଁ ଘରକୁ ଫେରିବା ପରେ ଚୁରମା ଖାଇବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଟରେ, ଯେପରି ଆମର ସରପଞ୍ଚ ସାହେବଙ୍କର ଏକ ଡାକନାମ ଅଛି, ସେହିପରି ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆଉ କାହାର ଡାକନାମ ଅଛି କି?
ଶ୍ରେୟସୀ ସିଂହ: ନମସ୍କାର, ମହାଶୟ। ମୁଁ ଶ୍ରେୟସୀ ସିଂହ, ବର୍ତ୍ତମାନ ବିହାରର ବିଧାୟକ। ଦଳର ସମସ୍ତେ ମୋତେ ବିଧାୟକ ଦିଦି ଡାକୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବିଧାୟକ ଦିଦି, ଆପଣ କହୁଛନ୍ତି।
ଶ୍ରେୟସୀ ସିଂହ: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ, ଆମର ଏଠାରେ ଜଣେ ସରପଞ୍ଚ ଏବଂ ଜଣେ ବିଧାୟକ ଉଭୟ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆଜିକାଲି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ସହିତ ଲାଗି ରହିଥିବା ପରି ମନେ ହେଉଛି। ଏହା କ’ଣ ଠିକ୍? ଆପଣମାନେ ରିଲ୍ ଦେଖନ୍ତି ଏବଂ ରିଲ୍ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରନ୍ତି, ନୁହେଁ କି? ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ରିଲ୍ ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି?
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ମହାଶୟ, ପ୍ରକୃତରେ, ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସମଗ୍ର ଦଳ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସମୟରେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ନକରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲା। ଆମେ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ସହିତ ଜଡିତ ନହେବାକୁ ବାଛିଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ଏକ ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା - ବହୁତ ଭଲ!
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ, ମହାଶୟ। ଆମେ ଅନୁଭବ କଲୁ ଯେ ମନ୍ତବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସକାରାତ୍ମକ ହେଉ କି ନକାରାତ୍ମକ, ସେଗୁଡ଼ିକ ଆମକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିପାରିବ। ତେଣୁ, ଏକ ଦଳ ଭାବରେ, ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ହରମନପ୍ରୀତ ସିଂହ: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଆପଣ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆରୁ ଦୂରେଇ ରହିବା ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରେ। ଅନେକ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଫସି ଯାଆନ୍ତି। ଝିଅ, ତୁମେ ଟିକେ ନିରାଶ ହୋଇଯାଉଛ।
ରିତିକା ହୁଡା: ହଁ, ମହାଶୟ। ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିଥିଲି ଏବଂ ଏକ ଛୋଟ ବ୍ୟବଧାନରେ ମୁକାବିଲା ହାରିଯାଇଥିଲି। ଯଦି ମୁଁ ସେହି ମୁକାବିଲା ଜିତିଥାନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ଭବତଃ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଜିତିଥାନ୍ତି। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଏହା କେବଳ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଥିଲା ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ଦିନ ନୁହେଁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା ଠିକ୍ ଅଛି; ତୁମେ ଏବେ ବି ଯୁବ, ଏବଂ ଆହୁରି ସଫଳତା ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସମୟ ଅଛି।
ରିତିକା ହୁଡା: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବଂ ହରିୟାଣାର ମାଟି ଏପରି ଯେ ଏହା ତୁମ ଭିତରେ ତୁମର ଶକ୍ତି ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ମନୋବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ରିତିକା ହୁଡା: ହଁ, ମହାଶୟ।
ଡକ୍ଟର ଦିନଶା ପାରଡିୱାଲା: ନମସ୍କାର, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏଥର ଆମର ସମଗ୍ର ଦଳରେ ଆଘାତ ସଂଖ୍ୟା ବହୁତ କମ୍ ଥିଲା। ଗୋଟିଏ କିମ୍ବା ଦୁଇଟି ଗୁରୁତର ଆଘାତ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟଥା, ସାଧାରଣତଃ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳରେ ତିନି କିମ୍ବା ଚାରୋଟି ବଡ଼ ଆଘାତ ହୋଇଥାଏ ଯାହା ପାଇଁ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ। କିନ୍ତୁ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଏଥର, ମହାଶୟ, ଗୋଟିଏ ଥିଲା, ଏବଂ ତାହା ଏକ ଭଲ କଥା ଥିଲା। ଏହା ଏକ ଶିକ୍ଷା ଥିଲା ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଗ୍ରାମର ପଲିକ୍ଲିନିକ୍ ସୀମିତ ସୁବିଧା ରହିଛି। କିନ୍ତୁ ଏଥର, ଆମେ ଆମ ଗାଁରେ, ଆମର କୋଠାରେ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ରଖିଥିଲୁ, ଏବଂ ତେଣୁ, ଅନେକ ଖେଳାଳି ସେମାନଙ୍କର ସୁସ୍ଥତା, ଆଘାତ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବହୁତ ସହଜରେ କରିପାରିଥିଲେ। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ଅନେକ ଖେଳାଳିଙ୍କ ତୁଳନାରେ ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ ଥିଲା, ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥିଲା ଯେ ଆମର ସବୁକିଛି ଅଛି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯଦି ଆମେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହା ଜାରି ରଖୁ, ତେବେ ଆମେ ଆମର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିପାରିବୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖନ୍ତୁ, ଡାକ୍ତର ମୋତେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି: ଏଥର, ଆମର ଦଳ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ବହୁତ କମ୍ ଆଘାତ ଅନୁଭବ କରିଛି। ଆଘାତ ହ୍ରାସ ସୂଚାଇ ଦିଏ ଯେ ଖେଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ ଆପଣଙ୍କର ବିଶେଷଜ୍ଞତା ଅଛି। ଆଘାତ ପ୍ରାୟତଃ ଖେଳ ବିଷୟରେ ଆମର ବୁଝାମଣାରେ ଫାଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା କେତେକ ସମୟରେ କ୍ଷତିର କାରଣ ହୋଇପାରେ। ତୁମର ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ତାଲିମ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ତୁମର ଶରୀରକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଝଟକା ଏବଂ କଷ୍ଟକୁ ସହ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସଜ୍ଜିତ କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ବଡ଼ ଆଘାତକୁ ରୋକିଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ତୁମେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବ। ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପାଇଁ ତୁମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋ ସହିତ ଆମର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ ଜୀ, ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଭଉଣୀ ରକ୍ଷା ଖଡସେ ଜୀ ଅଛନ୍ତି। କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ଆମ ଦେଶକୁ ଗୌରବ ଆଣିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହେଉଛନ୍ତି ପି.ଟି. ଉଷା ଜୀ। ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ପ୍ୟାରିସରୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସାଥୀ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ମୁଁ ପ୍ୟାରିସରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଦାୟ ଦେଉଛି, ଆଜି ସେହି ଉତ୍ସାହ ସହିତ ଆପଣଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଏବଂ ଏହାର କାରଣ ପଦକ ତାଲିକା ନୁହେଁ। କାରଣ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ସେମାନଙ୍କ ସାହସ, ଅନୁଶାସନ, ସେମାନଙ୍କ ଆଚରଣ ବିଷୟରେ କାହାଣୀ ଶୁଣୁଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହା ଶୁଣେ, ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରେ। ମୋ ଦେଶର ଖେଳାଳିମାନେ କେବଳ ମୋ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଳନ୍ତି। ମୋ ଦେଶର ଜଣେ ବି ଖେଳାଳି ମୋ ଦେଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଉପରେ ସାମାନ୍ୟତମ ଦାଗ ମଧ୍ୟ ଚାହାଁନ୍ତି ନାହିଁ। ଏହା ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଳକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପରେ ଦେଶକୁ ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋ ବାସଭବନରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ଗୌରବ ଅନୁଭବ କରୁଛି। ଯେଉଁମାନେ ପ୍ୟାରିସ ଯାଆନ୍ତି ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଦେବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ତାହା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଆମର ଖେଳାଳିମାନେ ଯୁବ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆହୁରି ବହୁତ କିଛି ହାସଲ କରିବାକୁ ଅଛି। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଦେଶ ବହୁତ ଲାଭବାନ ହେବ।
ହୁଏତ ଏହି ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଐତିହାସିକ ହୋଇଆସିଛି। ଏହି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ତାହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଅଲିମ୍ପିକ୍ସର ପ୍ରାୟ ୧୨୫ ବର୍ଷର ଇତିହାସରେ, ମନୁ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳି ଯିଏ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ଜିତିଛନ୍ତି। ଆମର ନୀରଜ ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ଖେଳାଳି ଯିଏ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଇଭେଣ୍ଟରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ରୌପ୍ୟ ଜିତିଛନ୍ତି। ହକିରେ, ଭାରତ ୫୨ବର୍ଷ ପରେ ଲଗାତାର ଦୁଇଟି ପଦକ ଜିତିଛି। ଅମନ ମାତ୍ର ୨୧ ବର୍ଷ ବୟସରେ ପଦକ ଜିତି ଦେଶ ପାଇଁ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଆଣି ଦେଇଛନ୍ତି। ଦେଶ ଅମନଙ୍କ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପରେ, ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନର କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ନିଜର ଯାତ୍ରା, ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ନିଜ ଦୃଢ଼ତାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିବେ। ଅସୁବିଧା ନିଜ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଅମନ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛନ୍ତି। ଭିନେଶ କୁସ୍ତିରେ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ହୋଇଥିଲେ। ଏହା ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ଭାରତୀୟ ଶୁଟରମାନେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସାତଟି ସୁଟିଂ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ। ସେହିପରି, ତୀରନ୍ଦାଜୀରେ, ଧୀରଜ ଏବଂ ଅଙ୍କିତା ପଦକ ପାଇଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ତୀରନ୍ଦାଜ ହୋଇଥିଲେ। ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସେନ୍, ତୁମର ମ୍ୟାଚ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶର ମନୋବଳକୁ ଉଠାଇ ଦେଇଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସେମିଫାଇନାଲରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ଏକମାତ୍ର ପୁରୁଷ ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଖେଳାଳି ହୋଇଥିଲେ। ଆମର ଅଭିନାଶ ସାବଲେ ଷ୍ଟିପଲଚେଜ୍ ଫାଇନାଲ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହି ଫର୍ମାଟରେ ପ୍ରଥମ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଅଧିକାଂଶ ପଦକ ବିଜେତା ୨୦ ବର୍ଷ ବୟସର ଏବଂ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଯୁବ। ଆପଣଙ୍କ ଆଗରେ ପ୍ରଚୁର ସମୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଅଛି। ସାଧାରଣତଃ, ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଚାରି ବର୍ଷର ବ୍ୟବଧାନ ଥାଏ, କିନ୍ତୁ ଏଥର ଏହା କେବଳ ତିନି ବର୍ଷ ଥିଲା। ହୁଏତ ଅଭ୍ୟାସର ଅତିରିକ୍ତ ବର୍ଷ ସହିତ, ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥାନ୍ତା। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କ୍ୟାରିଅର ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ; ଖେଳିବା ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ହାତଛଡ଼ା କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏହି ଯୁବ ଦଳ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଉଦାହରଣ ଦିଏ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ପ୍ୟାରିସ୍ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ଲଞ୍ଚ ପ୍ୟାଡ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ଏକ ମୋଡ଼ ଗ୍ରହଣ କରିବ। ବିଜୟ ହେଉଛି ଏକମାତ୍ର ରାସ୍ତା। ଆମେ ଅଟକିବୁ ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ବିକାଶକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛି। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ପ୍ରତିଭାକୁ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ସହରରୁ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆର ୨୮ ଜଣ ଖେଳାଳି ଏହି ଅଲିମ୍ପିକ୍ ଦଳରେ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅମନ, ଅନନ୍ତଜିତ, ଧୀରଜ ଏବଂ ସରବଜୋତ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଭାରତର କ୍ରୀଡା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରି ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଖେଳାଳି ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ପାଇବା ଉଚିତ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ନୂତନ ଏବଂ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ପ୍ରତିଭା ଆବିଷ୍କାର କରିବୁ। ଆପଣଙ୍କ ପରି, ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଖେଳାଳିମାନଙ୍କର ଏକ ବିରାଟ ଦଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଆମର ଖେଳାଳିମାନେ ପ୍ରଚୁର ସୁବିଧା ଏବଂ ସମ୍ବଳ ପାଇପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବଜେଟ୍ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦ୍ଵାରା ସେମାନଙ୍କ ତାଲିମରେ କୌଣସି ବାଧା ଏଡାଇ ପାରିବ। ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣା ଯେ ଖେଳାଳିମାନେ ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇଭେଣ୍ଟ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ବିବରଣୀ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ - ଖାଦ୍ୟ, ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ - ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏପରି ସମର୍ଥନ ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ନଥିଲା। ପୂର୍ବରୁ, ଖେଳାଳିମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ସଫଳତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିଜସ୍ୱ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏକ ବ୍ୟାପକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ଦେଶର କ୍ରୀଡ଼ା ନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ତା’ର ଯୁବ ପିଢ଼ି ଉପରେ ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି ତାହାର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ମହାନ ଉତ୍ସ। ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ି ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ସହିତ ଅଧିକ ପରିଚିତ ହେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ନାମ ଧରି ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ବିଶେଷକରି ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କୁ। ଗତ ଥର ପରି, ଆମର ଝିଅମାନେ ପୁଣି ଥରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାରତର ବିଜୟର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ମନୁଙ୍କ ବୈଷୟିକ ଅସୁବିଧା ସତ୍ତ୍ୱେ, ତାଙ୍କର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ, ଅଙ୍କିତାଙ୍କ ସିଜନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ମାନିକା ବାତ୍ରା ଏବଂ ଶ୍ରୀଜା ଆକୁଲାଙ୍କ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି। ସେହିପରି, ନୀରଜଙ୍କ ସ୍ଥିରତା, ସ୍ୱପ୍ନିଲଙ୍କ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଉପରେ ବିଜୟ ଏବଂ ଆମର ସରପଞ୍ଚ ସାହେବଙ୍କ ହକି ଦଳ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି। ପିଆର ଶ୍ରୀଜେଶ ବଲ୍ ର ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଖାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖେଳାଳି, ସେମାନେ ପଦକ ଜିତିଥିବେ କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ବ୍ୟବଧାନରେ ହାତଛଡ଼ା ହୋଇଥିବେ, ସମାନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି: ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ଏଥିରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି ଯେ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରୁଛୁ। ପୂର୍ବ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଖେଳାଳିମାନଙ୍କ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଅମୂଲ୍ୟ। ଆପଣ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଯୋଜନା ଠାରୁ ଇଭେଣ୍ଟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ କ୍ରୀଡା ପରିଚାଳନା ଠାରୁ ସଂଗଠନାତ୍ମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁତ କିଛି ଦେଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତା କରିଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକୁ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିବା ଏବଂ ବାଣ୍ଟିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ଏହା ଆମକୁ ୨୦୩୬ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, କ୍ରୀଡାବିତମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଏବଂ ଫାଙ୍କକୁ ସମାଧାନ କରିବ। ମୂଳତଃ, ଆପଣମାନେ ମୋର ୨୦୩୬ ଦଳର ଅଗ୍ରଣୀ। ଆପଣଙ୍କ ସହାୟତା ଆମକୁ ୨୦୩୬ ରେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଯାହା ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରେ। ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳିଙ୍କଠାରୁ ବିସ୍ତୃତ ମତାମତ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ସଂଗ୍ରହ କରୁ ଯାହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖେଳାଳି ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାକୁ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରିବେ ସେ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଧାରଣା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି, ଯାହା ଆମେ ପରିଚାଳକମାନେ ଦେଇପାରିବେ ନାହିଁ। ଆପଣଙ୍କ ମତାମତ ଏବଂ ଚିନ୍ତାଧାରା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଭବିଷ୍ୟତର ଖେଳାଳିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ଅଛି। ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ। କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଅଧିବେଶନର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବେ। ଯଦିଓ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ମୋ ସହିତ ସିଧାସଳଖ କଥା ନହୁଅନ୍ତି, ସେମାନେ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିପାରିବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ନ ଦେଇ ଛାଡିବା ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଅତୀତରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି କରିବାକୁ କହିଥିଲି, ଆପଣମାନେ ତାହା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୁଁ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରୁ ଫେରିଥିବା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି, ଏବଂ ସେମାନେ ଲାଭଦାୟକ ଫଳାଫଳ ସହିତ ତାହା କରିଥିଲେ। ଆଜି, ଆମ ଦେଶ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 'ଏକ ପେଡ ମା କେ ନାମ' ନାମକ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆପଣଙ୍କ ମା'ଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ, ଏବଂ ପ୍ୟାରିସକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ ଯେପରି ଆପଣମାନେ ଏପରି କରନ୍ତି। ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ମା' ସେଠାରେ ନାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କ ଫଟୋ ପାଖରେ ଏକ ଗଛ ଲଗାନ୍ତୁ। ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ସାଧାରଣ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରୁ ଆସିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣ ଏହି ବର୍ଷର ପ୍ୟାରିସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ସମୟରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ପରିବେଶ-ଅନୁକୂଳ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକର ସାକ୍ଷୀ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣଙ୍କ ଗାଁକୁ ଫେରିବା ପରେ, ପ୍ରାକୃତିକ, ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଚାଷ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟନ୍ତୁ, ଏବଂ ଆମର ପୃଥିବୀ ମାତାଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରନ୍ତୁ। ଏହା ସହିତ, ଅନ୍ୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କ୍ରୀଡା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଫିଟନେସ୍ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ। କେବଳ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁସ୍ଥ ଜୀବନଶୈଳୀ ଆଡ଼କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ, ଯାହା ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆମ ଦେଶକୁ ସମ୍ମାନ ଆଣିବା ଜାରି ରଖିବେ। ଆପଣଙ୍କ ପରି ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କ ସଫଳତା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଦିଗରେ ଆମର ଯାତ୍ରାକୁ ବହୁ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି ଆଶା ସହିତ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ମୋ ପାଇଁ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସଫଳ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଏପରି ନାହାନ୍ତି ଯିଏ କିଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିନାହାଁନ୍ତି। ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସହିତ, ଆମର ଦେଶ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ପାଏ।
ପୁଣି ଥରେ ଅଭିନନ୍ଦନ, ଏବଂ ଶୁଭକାମନା, ବନ୍ଧୁଗଣ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।