ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଆଜି ସିଏଏ ଅଧୀନରେ ୧୮୮ଜଣ ଶରଣାର୍ଥୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସିଏଏ କେବଳ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ ନୁହେଁ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ
ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବରୁ ଶରଣାର୍ଥୀ କୁହାଯାଉଥିଲା, ସେମାନେ ଆଜିଠାରୁ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପରିବାରରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ତିନି ପିଢ଼ି ଧରି ଅନ୍ୟାୟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା କୋଟି କୋଟି ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ
ବିଭାଜନ ସମୟରେ ବିରୋଧୀମାନେ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିକୁ ସେମାନେ ଖଣ୍ଡନ କରି ଦେଇଥିଲେ
ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି କାରଣରୁ କୋଟି କୋଟି ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିବାଠାରୁ ବଡ଼ ପାପ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ
ବିରୋଧୀ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଦେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରିଥିଲେ
ଯେତେବେଳେ ବିଭାଜନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବାଂଲାଦେଶରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହିନ୍ଦୁ ଥିଲେ, ଆଜି ୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଛନ୍ତି
କୌଣସି ଶରଣାର୍ଥୀ ଭୟ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ସେମାନେ ନାଗରିକତ୍ୱ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅନୁଭବ କରିବା ଉଚିତ୍
18 AUG 2024 5:54PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ସିଏଏ ଅଧୀନରେ ୧୮୮ ଜଣ ଶରଣାର୍ଥୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ସିଏଏ କେବଳ ନାଗରିକତ୍ୱ ନୁହେଁ, ବରଂ ଦେଶରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି କାରଣରୁ ୧୯୪୭ରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଆଶ୍ରୟ ନେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଅଧିକାର ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ମିଳିନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଯାତନା ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ତିନି ପିଢ଼ି ଧରି ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଉତ୍କଣ୍ଠାର ସହ ଅପେକ୍ଷାରେ ଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି କାରଣରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଓ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସମୟରେ ଭାରତ ଧର୍ମ ଆଧାରରେ ବିଭାଜିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଭୟଙ୍କର ଦଙ୍ଗା ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାକିସ୍ତାନ, ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଏବଂ ବାଂଲାଦେଶରେ ବସବାସ କରୁଥିବା କୋଟି କୋଟି ହିନ୍ଦୁ, ବୌଦ୍ଧ, ଶିଖ, ଜୈନ ଏବଂ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଃଖକୁ ଭୁଲି ପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେହି ସମୟରେ ବିଭାଜନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସମୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶରୁ ଆସୁଥିବା ହିନ୍ଦୁ, ବୌଦ୍ଧ, ଶିଖ, ଜୈନ ଏବଂ ଖ୍ରୀଷ୍ଟିଆନ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଲୋକଙ୍କୁ ଭାରତର ନାଗରିକତ୍ୱ ଦିଆଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ନିର୍ବାଚନ ଆସିବା ବେଳକୁ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କ ନେତାମାନେ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୪୭, ୧୯୪୮ ଏବଂ ୧୯୫୦ ମସିହାରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିନଥିଲେ କାରଣ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ଅସନ୍ତୁଷ୍ଟ କରିଥାଆନ୍ତା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି କାରଣରୁ ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନାଗରିକତ୍ୱରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ପାପ ଆଉ କିଛି ହୋଇନପାରେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ପଳାୟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଭୋଗିଥିଲେ, ଅନେକ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ହରାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ସେମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ମିଳିନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୪୭ ରୁ ୨୦୧୯ ଏବଂ ୨୦୧୯ ରୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଏହି ଦେଶର ଇତିହାସରେ ସର୍ବଦା ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ କାହିଁକି ଏହି ଦେଶର ନାଗରିକତ୍ୱ ପାଇପାରୁନାହାନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ପୂର୍ବ ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ସୀମା ଆରପଟୁ ଅନୁପ୍ରବେଶ କରାଇ ଭାରତର ବେଆଇନ ନାଗରିକ କରିଥିଲେ, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆଇନ ପାଳନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ଯେ ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ଆଇନଗତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ, ଲୋକମାନେ ଆଇନ ପାଇଁ ହୋଇନଥା’ନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ୨୦୧୪ରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲୁ ଯେ ଆମେ ସିଏଏ ଆଣିବୁ ଏବଂ ୨୦୧୯ରେ ମୋଦୀ ସରକାର ଏହି ଆଇନ ଆଣିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ହିନ୍ଦୁ, ଜୈନ, ବୌଦ୍ଧ, ଶିଖଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ନ୍ୟାୟ ପାଇ ନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନ ୨୦୧୯ରେ ପାରିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା କହି ଉତ୍ତେଜିତ କରାଗଲା ଯେ ଏହା ମୁସଲମାନମାନଙ୍କ ନାଗରିକତ୍ୱ ଛଡ଼ାଇ ନେବ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନରେ କାହାର ନାଗରିକତ୍ୱ ନେବାର କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ନାଗରିକତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ନିଜ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ଆମ ନିଜ ଦେଶରେ ନିରାଶ୍ରୟ ଅବସ୍ଥାରେ ରହୁଛନ୍ତି, ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ଏବଂ ବିଡ଼ମ୍ବନା ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ତୁଷ୍ଟିକରଣ ନୀତି କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୯ରେ ଏହି ଆଇନ ଆଣିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ରେ ଏହି ଆଇନ ପାରିତ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଦଙ୍ଗା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁମାନଙ୍କୁ ଉସୁକାଇବା କାରଣରୁ ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନାଗରିକତ୍ୱ ମିଳିନଥିଲା। ସିଏଏକୁ ନେଇ ଦେଶରେ ଗୁଜବ ବ୍ୟାପିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି। ଏହି ଆଇନ କାହାରି ନାଗରିକତ୍ୱ ଛଡ଼ାଇ ନେବ ନାହିଁ ବରଂ ହିନ୍ଦୁ, ଜୈନ, ଶିଖ, ବୌଦ୍ଧ ଶରଣାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆଇନ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କେତେକ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସାରା ଦେଶର ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକତ୍ୱ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାକୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଚାକିରି, ଘର ଇତ୍ୟାଦି ପୂର୍ବ ପରି ଅକ୍ଷୁର୍ଣ୍ଣ ରଖିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଅପରାଧିକ ମାମଲାର କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା କରାଯାଇଛି କାରଣ ନାଗରିକତ୍ୱ ଦେବାରେ ବିଳମ୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାରଣରୁ ହୋଇଛି, ଆପଣଙ୍କ କାରଣରୁ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆଇନ ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ହେଉଥିବା ଅତ୍ୟାଚାର ପ୍ରତି କ୍ଷମା ସହ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ବିଭାଜନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବାଂଲାଦେଶରେ ୨୭ ପ୍ରତିଶତ ହିନ୍ଦୁ ଥିଲେ, ଆଜି ୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟମାନେ କୁଆଡେ ଗଲେ? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସେଠାରେ ବଳପୂର୍ବକ ଧର୍ମାନ୍ତରୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏଠାରେ ଆମ ଆଶ୍ରୟକୁ ଆସିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଇଚ୍ଛା ଅନୁଯାୟୀ ସେଠାରେ ନିଜ ଧର୍ମ ପାଳନ କରିବାର ଅଧିକାର ନାହିଁ! ଯଦି ପଡ଼ୋଶୀମାନେ ଦେଶରେ ମର୍ଯ୍ୟାଦାର ସହ ବଞ୍ଚିପାରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଆମ ଆଶ୍ରୟକୁ ଆସିପାରିବେ ନାହିଁ, ତେବେ ଆମେ ନୀରବ ଦର୍ଶକ ହୋଇ ରହିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଏହା ହେଉଛି ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସରକାର ଏବଂ ଏହି ଲୋକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ନ୍ୟାୟ ପାଇବେ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଶରଣାର୍ଥୀମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହି ଆଇନ ଆଣିବାକୁ ଦାବି କରିଆସୁଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ୨୦୧୯ରେ ନିଜର ଦୃଢ଼ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତିରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ଆଇନକୁ ପାରିତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଇନ ପାରିତ ହେବା ପରେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଶେଷରେ, ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ, ନିୟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଆମେ ନାଗରିକତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରମାଣପତ୍ରର ଅଧିକାର ଦେଇଛୁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦେଶର ଗଣତନ୍ତ୍ର ପରିବାରବାଦ, ଜାତିବାଦ, ତୁଷ୍ଟିକରଣ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ୪ଟି କୁପ୍ରଥାରେ ପୀଡ଼ିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ଜୀ ଏହି ଚାରୋଟି କୁପ୍ରଥାକୁ ମୂଳପୋଛ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅଗଷ୍ଟ ୧୫ ତାରିଖରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତି ବିରୋଧରେ ନିବେଦନ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ରାଜନୀତିରେ ଯୋଗଦେବା ଉଚିତ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପରିବାର ସଦସ୍ୟ ରାଜନୀତିରେ ନାହାନ୍ତି। ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ମଧ୍ୟ ମୋଦୀ ଜୀ ଲଢ଼ିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତିବାଦକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚାରିଟି ଜାତି- ଗରିବ, ମହିଳା, ଯୁବକ ଏବଂ କୃଷକଙ୍କୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରକାରର ରାଜନୈତିକ ଦର୍ଶନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ରାଜନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦେଶରେ ଅନେକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ରହିଛି, ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିଥିଲା। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ମୋଦୀଜୀ ୫୫୦ ବର୍ଷ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଇ ଥିଲେ। ସେହିଭଳି ଔରଙ୍ଗଜେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିବା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ମହମ୍ମଦ ବେଗଡାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧ୍ୱଂସ କରାଯାଇଥିବା ପାୱାଗଡ଼ର ଶକ୍ତିପୀଠର ମଧ୍ୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଭାରତରେ ତିନି ତଲାକକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଧାରା ୩୭୦, ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଆତଙ୍କବାଦୀ କାରଖାନାର ଜନ୍ମ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ଦ୍ୱାରା ଏହା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା, ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଚ୍ଛେଦ କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, କୋଟି କୋଟି ହିନ୍ଦୁ, ଶିଖ, ବୌଦ୍ଧ, ଜୈନ ଭାଇମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାରରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଥିବା ଆଇନର ସଂଶୋଧନ ଅଟକି ରହିଥିଲା, ସିଏଏ ଆଇନ ମଧ୍ୟ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଆଣିଥିଲେ ଏବଂ ଏହା ଲୋକଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ସାରା ଦେଶର ଶରଣାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଭୟଭୀତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରୁଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଏହି ଆଇନ ଆଣିବାର ସାହସ ନଥିଲା, ତେଣୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିରୋଧୀ ଦଳମାନେ ଅତି କମ୍‌ ରେ ଏହାକୁ ଲାଗୁ କରିବାରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଉଚିତ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributes citizenship certificates to 188 refugee sisters-brothers in Ahmedabad under the Citizenship Amendment Act (CAA)
CAA is not just to grant citizenship to millions of people living in the country, but it is also to provide them justice and their rights
Those who were earlier called refugees have joined the family of Mother India from today
Prime Minister Shri Narendra Modi ji provided justice to crores of refugees who were facing injustice for three generations
Those in Opposition now have reneged on their promises they had made to the refugees at the time of partition
There can be no greater sin than depriving crores of refugees of citizenship due to the policy of appeasement
Those now in opposition have given rights to infiltrators, but denied rights to refugees
When partition happened, there were 27% Hindus in Bangladesh, today there are 9 %
Those having a refugee status should not fear, they should feel free to apply for citizenship
18 AUG 2024 5:54PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributed citizenship certificates to 188 refugee sisters-brothers under the Citizenship Amendment Act (CAA) in Ahmedabad, Gujarat today. Many dignitaries were present on the occasion including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel.
In his address, Shri Amit Shah said that the CAA is not just to give citizenship to millions of people settled in the country, but to give justice and rights to millions of refugees. He said that due to the appeasement policy of the previous governments, the people who took refuge in the country from 1947 to 2014 did not get their rights and justice. He said these people had to endure abuse not only in neighbouring countries but also here. Shri Shah said that these millions of people yearned for justice for three generations but due to the appeasement policy of the opposition, they did not get justice. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has provided justice to these lakhs and crores of people.
Union Home Minister said that at the time of independence, India was divided on the basis of religion and at that time there were severe riots. He said crores of Hindus, Buddhists, Sikhs, Jains and Christians living in Pakistan, Afghanistan and Bangladesh cannot forget their sufferings. He said many families were left desolated, while, those now in Opposition had then promised that people from Hindu, Buddhist, Sikh, Jain and Christian communities coming from neighbouring countries would be given citizenship of India. Shri Shah said that by the time the elections came, the leaders of the then government had reneged on their promises and the assurances made in 1947, 1948 and 1950 were forgotten. He said the then government did not give citizenship to these people as it would have angered their vote bank. He said that due to their policy of appeasement, millions of these people were deprived of citizenship and there can be no greater sin than that.
Shri Amit Shah said that crores of people fled and suffered, many lost their families and property, but here in India they did not even get a citizenship. He said that the journey from 1947 to 2019 and 2019 to 2024 will always be remembered by the history of this country. He asked why can’t those from neighbouring countries who came to India seeking self-respect be given a citizenship? Shri Shah said that on one hand, the opposition made crores of people citizens illegally in India by infiltrating them from across the border, and on the other hand, those who followed and abided by the law were told that there is no legal provision for their citizenship.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the law is for the people and not the people for the law. He said that we had promised in 2014 that we will bring CAA and in 2019 the Modi government brought this law. He said that through this law, crores of Hindus, Jains, Buddhists, Sikhs, who did not get justice, started getting justice. Shri Shah said that this law was passed in 2019 but even after that people were provoked and were told that it would take away the citizenship of Muslims. Union Home Minister clarified that there is no provision in this law to take anyone's citizenship and it is a law to give citizenship. He said that people of our own country are living in destitution in our own country, what can be more unfortunate and ironic than this? Shri Shah said that what could not be done for many years due to the appeasement policy, Prime Minister Modi did it and brought this law in 2019.
Shri Amit Shah said that even after the law was passed in 2019, these families did not get citizenship till 2024 as riots were fomented in the country and minorities were instigated. He said rumours were spread in the country about CAA. This law does not take away anyone's citizenship and it is a law to give citizenship to Hindu, Jain, Sikh, Buddhist refugees. Shri Shah said that even today some state governments are misleading the people. The Home Minister appealed to the refugees across the country to feel free to apply for citizenship and this will keep their jobs, houses, etc. intact as before.
Union Home Minister said that there is no provision of any criminal prosecution in this law and everyone has been given amnesty. He said this has been done because the delay in giving citizenship was due to the government and not because of the people. He told the refugees across the country that this law will work to give justice and honour, and will be an atonement for the atrocities that happened to the refugee people.
Shri Amit Shah said that when partition took place, there were 27 per cent Hindus in Bangladesh, today only 9 per cent are left. He asked where did the remaining Hindus go? He said that they were forcibly converted. Shri Amit Shah said that the people who came in our shelter deserve to have a life of self respect and continue to practice their religion as per their wish? He said, if neighbours cannot live with dignity in their country and come to our shelter, we cannot remain a mute spectator. He said this is the Narendra Modi government and these people will definitely get justice in this government.
Union Home and Minister of Cooperation said that the refugees had been demanding to bring this law for a long time and Prime Minister Modi took a strong- willed decision in 2019 and got the law passed. He said that after the passage of this law, there were violent incidents in some places, but finally, before the 2024 Lok Sabha elections, we were able to bring out the necessary rules to confer the right of citizenship along with a certificate to the applicants.
Shri Amit Shah said that in 2014, Shri Narendra Modi had said that the democracy of this country is suffering from the four evils of nepotism, casteism, appeasement and corruption. He said that in the last 10 years, Modi ji has worked tirelessly to uproot these four evils. Shri Shah said that on 15th August this year, Prime Minister Modi has appealed against dynastic politics asking 1 lakh youth to join politics, those whose family members are not in politics. He said Modi ji also fought against corruption. He said Modi ji declared four castes - poor, women, youth and farmers - to end the scourge of casteism. Shri Shah said that Prime Minister Modi put a new kind of a political philosophy before the country and also ended the politics of appeasement.
Union Home Minister said that there were many issues of this country which were stuck for decades. For example, it was Modi ji who did the work of building a grand Ram temple in Ayodhya after 550 years. Similarly, the Kashi Vishwanath temple destroyed by Aurangzeb has been rebuilt, the Shaktipeeth of Pavagadh destroyed by Mohammad Begada has also been restored. He said that Narendra Modi ji also did the work of ending triple talaq in India. Shri Shah said that Article 370, which nurtured that thought that led to the birth of Terror factories and was the main reason for them to be operational, was also abolished by Prime Minister Modi. Similarly, the amendment to the citizenship law was also brought by Shri Narendra Modi ji and justice was given to crores of Hindu, Sikh, Buddhist, Jain brothers who were deprived of their rights.
Shri Amit Shah appealed to the refugees across the country that the Opposition parties will try to mislead them, but they should not be afraid. He said that those who are misleading minorities should know that they are doing injustice to them. Making a reference to the Opposition, Shri Shah said that they did not had the courage to bring this law, but now at least they should support the Modi government in implementing it.