Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributes citizenship certificates to 188 refugee sisters-brothers in Ahmedabad under the Citizenship Amendment Act (CAA)
CAA is not just to grant citizenship to millions of people living in the country, but it is also to provide them justice and their rights
Those who were earlier called refugees have joined the family of Mother India from today
Prime Minister Shri Narendra Modi ji provided justice to crores of refugees who were facing injustice for three generations
Those in Opposition now have reneged on their promises they had made to the refugees at the time of partition
There can be no greater sin than depriving crores of refugees of citizenship due to the policy of appeasement
Those now in opposition have given rights to infiltrators, but denied rights to refugees
When partition happened, there were 27% Hindus in Bangladesh, today there are 9 %
Those having a refugee status should not fear, they should feel free to apply for citizenship
18 AUG 2024 5:54PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah distributed citizenship certificates to 188 refugee sisters-brothers under the Citizenship Amendment Act (CAA) in Ahmedabad, Gujarat today. Many dignitaries were present on the occasion including the Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel.
In his address, Shri Amit Shah said that the CAA is not just to give citizenship to millions of people settled in the country, but to give justice and rights to millions of refugees. He said that due to the appeasement policy of the previous governments, the people who took refuge in the country from 1947 to 2014 did not get their rights and justice. He said these people had to endure abuse not only in neighbouring countries but also here. Shri Shah said that these millions of people yearned for justice for three generations but due to the appeasement policy of the opposition, they did not get justice. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi has provided justice to these lakhs and crores of people.
Union Home Minister said that at the time of independence, India was divided on the basis of religion and at that time there were severe riots. He said crores of Hindus, Buddhists, Sikhs, Jains and Christians living in Pakistan, Afghanistan and Bangladesh cannot forget their sufferings. He said many families were left desolated, while, those now in Opposition had then promised that people from Hindu, Buddhist, Sikh, Jain and Christian communities coming from neighbouring countries would be given citizenship of India. Shri Shah said that by the time the elections came, the leaders of the then government had reneged on their promises and the assurances made in 1947, 1948 and 1950 were forgotten. He said the then government did not give citizenship to these people as it would have angered their vote bank. He said that due to their policy of appeasement, millions of these people were deprived of citizenship and there can be no greater sin than that.
Shri Amit Shah said that crores of people fled and suffered, many lost their families and property, but here in India they did not even get a citizenship. He said that the journey from 1947 to 2019 and 2019 to 2024 will always be remembered by the history of this country. He asked why can’t those from neighbouring countries who came to India seeking self-respect be given a citizenship? Shri Shah said that on one hand, the opposition made crores of people citizens illegally in India by infiltrating them from across the border, and on the other hand, those who followed and abided by the law were told that there is no legal provision for their citizenship.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the law is for the people and not the people for the law. He said that we had promised in 2014 that we will bring CAA and in 2019 the Modi government brought this law. He said that through this law, crores of Hindus, Jains, Buddhists, Sikhs, who did not get justice, started getting justice. Shri Shah said that this law was passed in 2019 but even after that people were provoked and were told that it would take away the citizenship of Muslims. Union Home Minister clarified that there is no provision in this law to take anyone's citizenship and it is a law to give citizenship. He said that people of our own country are living in destitution in our own country, what can be more unfortunate and ironic than this? Shri Shah said that what could not be done for many years due to the appeasement policy, Prime Minister Modi did it and brought this law in 2019.
Shri Amit Shah said that even after the law was passed in 2019, these families did not get citizenship till 2024 as riots were fomented in the country and minorities were instigated. He said rumours were spread in the country about CAA. This law does not take away anyone's citizenship and it is a law to give citizenship to Hindu, Jain, Sikh, Buddhist refugees. Shri Shah said that even today some state governments are misleading the people. The Home Minister appealed to the refugees across the country to feel free to apply for citizenship and this will keep their jobs, houses, etc. intact as before.
Union Home Minister said that there is no provision of any criminal prosecution in this law and everyone has been given amnesty. He said this has been done because the delay in giving citizenship was due to the government and not because of the people. He told the refugees across the country that this law will work to give justice and honour, and will be an atonement for the atrocities that happened to the refugee people.
Shri Amit Shah said that when partition took place, there were 27 per cent Hindus in Bangladesh, today only 9 per cent are left. He asked where did the remaining Hindus go? He said that they were forcibly converted. Shri Amit Shah said that the people who came in our shelter deserve to have a life of self respect and continue to practice their religion as per their wish? He said, if neighbours cannot live with dignity in their country and come to our shelter, we cannot remain a mute spectator. He said this is the Narendra Modi government and these people will definitely get justice in this government.
Union Home and Minister of Cooperation said that the refugees had been demanding to bring this law for a long time and Prime Minister Modi took a strong- willed decision in 2019 and got the law passed. He said that after the passage of this law, there were violent incidents in some places, but finally, before the 2024 Lok Sabha elections, we were able to bring out the necessary rules to confer the right of citizenship along with a certificate to the applicants.
Shri Amit Shah said that in 2014, Shri Narendra Modi had said that the democracy of this country is suffering from the four evils of nepotism, casteism, appeasement and corruption. He said that in the last 10 years, Modi ji has worked tirelessly to uproot these four evils. Shri Shah said that on 15th August this year, Prime Minister Modi has appealed against dynastic politics asking 1 lakh youth to join politics, those whose family members are not in politics. He said Modi ji also fought against corruption. He said Modi ji declared four castes - poor, women, youth and farmers - to end the scourge of casteism. Shri Shah said that Prime Minister Modi put a new kind of a political philosophy before the country and also ended the politics of appeasement.
Union Home Minister said that there were many issues of this country which were stuck for decades. For example, it was Modi ji who did the work of building a grand Ram temple in Ayodhya after 550 years. Similarly, the Kashi Vishwanath temple destroyed by Aurangzeb has been rebuilt, the Shaktipeeth of Pavagadh destroyed by Mohammad Begada has also been restored. He said that Narendra Modi ji also did the work of ending triple talaq in India. Shri Shah said that Article 370, which nurtured that thought that led to the birth of Terror factories and was the main reason for them to be operational, was also abolished by Prime Minister Modi. Similarly, the amendment to the citizenship law was also brought by Shri Narendra Modi ji and justice was given to crores of Hindu, Sikh, Buddhist, Jain brothers who were deprived of their rights.
Shri Amit Shah appealed to the refugees across the country that the Opposition parties will try to mislead them, but they should not be afraid. He said that those who are misleading minorities should know that they are doing injustice to them. Making a reference to the Opposition, Shri Shah said that they did not had the courage to bring this law, but now at least they should support the Modi government in implementing it.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি আহমেদাবাদত CAAৰ অধীনত ১৮৮গৰাকী শৰণাৰ্থী ভগ্নী-ভাতৃক নাগৰিকত্বৰ প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰে
CAA কেৱল শৰণাৰ্থীক নাগৰিকত্ব দিয়াৰ আইন নহয়, বৰং তেওঁলোকক ন্যায় আৰু অধিকাৰ প্ৰদানৰ আইন
যিসকলক আগতে শৰণাৰ্থী বুলি কোৱা হৈছিল, তেওঁলোক আজিৰ পৰা ভাৰত মাতৃৰ পৰিয়ালত অন্তৰ্ভুক্ত হ’ল
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে তিনি প্ৰজন্ম ধৰি অন্যায়ৰ সন্মুখীন হৈ থকা কোটি কোটি শৰণাৰ্থীক ন্যায় প্ৰদানৰ কাম কৰিলে
বিভাজনৰ সময়ত বিৰোধীয়ে শৰণাৰ্থীসকলক যি প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল, তেওঁলোক সেই সকলো প্ৰতিশ্ৰুতিৰ পৰা আঁতৰি গ’ল
কোটি কোটি শৰণাৰ্থীক তুষ্টিকৰণৰ নীতিৰ বাবে নাগৰিকত্বৰ পৰা বঞ্চিত কৰাতকৈ ডাঙৰ পাপ আৰু একো হ’ব নোৱাৰে
বিৰোধীয়ে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক অধিকাৰ দিলে, কিন্তু শৰণাৰ্থীসকলক তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত কৰি ৰাখিলে
যেতিয়া বিভাজন হৈছিল তেতিয়া বাংলাদেশত ২৭% হিন্দু আছিল, আজি ৯% হ’লগৈ
কোনো শৰণাৰ্থীয়ে ভয় খোৱাৰ প্ৰয়োজন নাই, তেওঁলোকে নিঃসংকোচে নাগৰিকত্বৰ বাবে আবেদন কৰিব লাগে
18 AUG 2024 5:54PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি আহমেদাবাদত CAAৰ অধীনত ১৮৮গৰাকী শৰণাৰ্থী ভগ্নী-ভাতৃক নাগৰিকত্বৰ প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান কৰে। এই উপলক্ষে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত ভূপেন্দ্ৰ পেটেলকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
নিজৰ ভাষণত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে CAA দেশত বসতি স্থাপন কৰা লাখ লাখ লোকক কেৱল নাগৰিকত্ব প্ৰদানৰ আইন নহয় বৰঞ্চ ন্যায় আৰু অধিকাৰ প্ৰদানৰ আইন। তেওঁ কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ তুষ্টিকৰণৰ নীতিৰ বাবে ১৯৪৭ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে দেশত আশ্ৰয় লোৱা লোকসকলে অধিকাৰ আৰু ন্যায় নাপালে। তেওঁ কয় যে এই লোকসকলে কেৱল চুবুৰীয়া দেশতে নহয় বৰং ইয়াতো নিৰ্যাতন সহ্য কৰিবলগীয়া হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই লাখ-কোটি লোকে তিনি প্ৰজন্ম ধৰি ন্যায়ৰ বাবে হাহাকাৰ কৰি থাকিল কিন্তু বিৰোধীৰ তুষ্টিকৰণ নীতিৰ বাবে তেওঁলোকে ন্যায় নাপালে। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে এই লাখ-কোটি লোকক ন্যায় প্ৰদানৰ কাম কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ সময়ত ভাৰতৰ বিভাজন ধৰ্মৰ ভিত্তিত কৰা হৈছিল আৰু সেই সময়ত ভয়ংকৰ দাঙ্গা সংঘটিত হৈছিল। তেওঁ কয় যে পাকিস্তান, আফগানিস্তান আৰু বাংলাদেশত বসবাস কৰা কোটি কোটি হিন্দু, বৌদ্ধ, শিখ, জৈন আৰু খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ লোকে নিজৰ যন্ত্ৰণা পাহৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে সেই সময়ত বিভাজনৰ সিদ্ধান্ত লৈ তদানীন্তন চৰকাৰে প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল যে চুবুৰীয়া দেশৰ পৰা অহা হিন্দু, বৌদ্ধ, শিখ, জৈন আৰু খ্ৰীষ্টান সম্প্ৰদায়ৰ লোকক ভাৰতীয় নাগৰিকত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে নিৰ্বাচনৰ সময় ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে তেতিয়াৰ চৰকাৰৰ নেতাসকলে এই প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহৰ পৰা আঁতৰি গ’ল আৰু ১৯৪৭, ১৯৪৮ আৰু ১৯৫০ চনত দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিবোৰ পাহৰি গ’ল। তেওঁ কয় যে সেই সময়ৰ চৰকাৰে এই লোকসকলক এইকাৰণেই নাগৰিকত্ব নিদিলে কাৰণ ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকৰ ভোট বেংক নাৰাজ হ’ব৷ তেওঁ কয় যে তুষ্টিকৰণৰ নীতিৰ বাবেই এই লাখ-কোটি লোকক নাগৰিকত্বৰ পৰা বঞ্চিত কৰি ৰখা হ’ল আৰু ইয়াতকৈ ডাঙৰ পাপ একো হ’ব নোৱাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে এই কোটি কোটি মানুহ পলাই আৰু প্ৰতাড়ণাৰ সন্মুখীন হৈ আহিল, বহুতে নিজৰ পৰিয়াল আৰু সম্পত্তি সকলো হেৰুৱালে যদিও ইয়াত তেওঁলোকে নাগৰিকত্ব পৰ্যন্ত নাপালে। তেওঁ কয় যে ১৯৪৭ চনৰ পৰা ২০১৯ চনলৈ আৰু ২০১৯ চনৰ পৰা ২০২৪ চনলৈকে যাত্ৰাৰ কথা এই দেশৰ ইতিহাসে সদায় মনত ৰাখিব। তেওঁ কয় যে যিসকলে নিজৰ আত্মসন্মান বচাবলৈ ইয়ালৈ আহিল তেওঁলোকে কিয় এই দেশৰ নাগৰিকত্ব লাভ কৰিব নোৱাৰে? শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এফালে তো পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে কোটি কোটি লোকক সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা অনুপ্ৰৱেশ কৰাই অবৈধভাৱে ভাৰতৰ নাগৰিক কৰি তুলিলে, আনফালে আইন পালনকাৰী লোকসকলক কোৱা হ’ল যে ইয়াৰ বাবে কোনো আইনী ব্যৱস্থা নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আইন জনসাধাৰণৰ বাবেহে, জনসাধাৰণ আইনৰ বাবে নহয়। তেওঁ কয় যে আমি ২০১৪ চনত প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে আমি CAA আনিম আৰু ২০১৯ চনত মোদী চৰকাৰে এই আইনখন আনে। তেওঁ কয় যে এই আইনৰ জৰিয়তে কোটি কোটি হিন্দু, জৈন, বৌদ্ধ, শিখ যিসকলে ন্যায় পোৱা নাছিল তেওঁলোকক ন্যায় দিবলৈ আৰম্ভ কৰা হয়। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এই আইনখন ২০১৯ চনত গৃহীত হৈছিল যদিও তাৰ পিছতো সকলোকে উচটনি দিয়া হৈছিল যে ইয়াৰ ফলত মুছলমানসকলে নাগৰিকত্ব হেৰুৱাব। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে এই আইনত কাৰো পৰা নাগৰিকত্ব হৰণ কৰাৰ কোনো ব্যৱস্থা নাই আৰু এইখন নাগৰিকত্ব দিয়াৰ আইন। তেওঁ কয় যে আমাৰ দেশৰেই জনসাধাৰণে আমাৰেই দেশত নিৰাশ্ৰয়ী হৈ জীৱন কটাবলগীয়া হৈছে, ইয়াতকৈ ডাঙৰ দুৰ্ভাগ্য আৰু বিড়ম্বনা কি হ’ব পাৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বহু বছৰ ধৰি তুষ্টিকৰণৰ নীতিৰ বাবে এই কাম কৰিব পৰা নগৈছিল কিন্তু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০১৯ চনত এই আইনখন অনাৰ সিদ্ধান্ত লয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৯ চনত এই আইনখন গৃহীত হোৱাৰ পিছতো ২০২৪ চনলৈকে এই পৰিয়ালসমূহে নাগৰিকত্ব লাভ কৰা নাছিল কিয়নো দেশত দাঙ্গা সংগঠিত কৰোৱা হৈছিল আৰু সংখ্যালঘু লোকক উচটনি দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে CAA সন্দৰ্ভত দেশত উৰাবাতৰি বিয়পোৱা হৈছিল। এই আইনখনৰ ফলত কাৰো নাগৰিকত্ব নেহেৰায় আৰু ই হিন্দু, জৈন, শিখ, বৌদ্ধ শৰণাৰ্থীক নাগৰিকত্ব দিয়াৰ আইন। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজিও কিছুমান ৰাজ্য চৰকাৰে জনসাধাৰণক বিপথে পৰিচালিত কৰি আছে। গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ শৰণাৰ্থীসকলক আহ্বান জনায় যে তেওঁলোকে নাগৰিকত্ব লাভৰ বাবে কোনো সংকোচ নকৰাকৈ আবেদন কৰক আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ চাকৰি, ঘৰ ইত্যাদি পূৰ্বৰ দৰেই থাকিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আইনত কোনো ধৰণৰ অপৰাধমূলক গোচৰৰ কোনো ব্যৱস্থা নাই আৰু সকলোকে ক্ষমা কৰা হৈছে আৰু এই কাম এইবাবেই কৰা হৈছে যে নাগৰিকত্ব প্ৰদানত পলম চৰকাৰৰ কাৰণেহে হৈছে, আপোনালোকৰ কাৰণে হোৱা নাই। তেওঁ কয় যে এই আইনখনে শৰণাৰ্থীসকলক ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে আৰু তেওঁলোকৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা অত্যাচাৰৰ ক্ষমাসহ পৰিমাৰ্জনৰ বাবে তেওঁলোকক মৰ্যাদা প্ৰদানৰ কাম কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া বিভাজন হৈছিল তেতিয়া বাংলাদেশত ২৭ শতাংশ হিন্দু আছিল, আজি ৯% হ’লগৈ, বাকীসকল ক’লৈ গ’ল। তেওঁ কয় যে তাত তেওঁলোকৰ বলপূৰ্বক ধৰ্ম পৰিৱৰ্তন কৰা হ’ল আৰু ইয়াত আমাৰ আশ্ৰয়লৈ অহা লোকসকলৰ নিজৰ ইচ্ছা অনুসৰি তাত নিজৰ ধৰ্ম পালন কৰাৰ অধিকাৰ নাই নেকি? তেওঁ কয় যে যদি চুবুৰীয়া দেশত মৰ্যাদাসহকাৰে জীয়াই থাকিব নোৱাৰে আৰু আমাৰ আশ্ৰয়ৰ বাবে আহে তেন্তে আমি মূক দৰ্শক হৈ থাকিব নোৱাৰোঁ, এয়া নৰেন্দ্ৰ মোদী চৰকাৰ আৰু এই লোকসকলে নিশ্চিতভাৱে ন্যায় পাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সহযোগিতা মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই আইন প্ৰৱৰ্তনৰ দাবী শৰণাৰ্থীসকলে দীৰ্ঘদিন ধৰি কৰি আছিল আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০১৯ চনত নিজৰ দৃঢ় ইচ্ছা শক্তিৰে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি এই আইনখন গৃহীত কৰে। তেওঁ কয় যে এই আইনখন গৃহীত হোৱাৰ পিছত কিছু ঠাইত হিংসাত্মক ঘটনাও সংঘটিত হৈছিল কিন্তু শেষত ২০২৪ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ পূৰ্বে নিয়ম প্ৰণয়ন কৰি আমি নাগৰিকত্বৰ অধিকাৰ আৰু প্ৰমাণ পত্ৰ দিলোঁ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনত শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৈছিল যে এই দেশৰ গণতন্ত্ৰ পৰিয়ালবাদ, জাতিবাদ, তুষ্টিকৰণ আৰু ভ্ৰষ্টাচাৰৰ চাৰিটা চয়তানৰ দ্বাৰা পীড়িত। তেওঁ কয় যে বিগত ১০ বছৰত মোদী জীয়ে এই চাৰিটা অসুৰক উৎখাত কৰিবলৈ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টা চলাইছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চলিত বৰ্ষৰ ১৫ আগষ্টত পৰিয়ালবাদৰ বিৰুদ্ধে আবেদন জনাইছে যে এনে এক লাখ যুৱক-যুৱতী ৰাজনীতিৰ সৈতে জড়িত হওক, যাৰ পৰিয়ালৰ পৰা কোনো লোক ৰাজনীতিৰ লগত নাই। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে ভ্ৰষ্টাচাৰৰ বিৰুদ্ধেও যুঁজ দিয়ে। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে জাতিবাদৰ চয়তানৰ অন্ত পেলাবলৈ চাৰিটা জাতি ঘোষণা কৰিলে – দুখীয়া, মহিলা, যুৱক-যুৱতী আৰু কৃষক। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দেশৰ সন্মুখত এক নতুন ধৰণৰ ৰাজনৈতিক দৰ্শন দাঙি ধৰিলে আৰু লগতে তুষ্টিকৰণৰ ৰাজনীতিৰ অন্ত পেলালে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই দেশৰ বহু সমস্যা এনে আছিল যিবোৰ দশক দশক ধৰি আবদ্ধ হৈ আছিল। উদাহৰণস্বৰূপে, ৫৫০ বছৰৰ পাছত অযোধ্যাত এটা ভব্য ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ কাম মোদী জীয়ে কৰিলে। একেদৰে ঔৰংজেৱে ভাঙি পেলোৱা কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, মহম্মদ বেগড়াই ভাঙি পেলোৱা পাৱাগড়ৰ শক্তিপীঠো পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতত তিনি তালাকৰ অন্ত পেলোৱাৰ কামো নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে কৰিলে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সন্ত্ৰাসবাদৰ কাৰখানাটো যি চিন্তাধাৰাৰ কাৰণে জন্ম হৈছিল আৰু যি চিন্তাধাৰাৰ কাৰণে চলিছিল সেই চিন্তাধাৰাৰ লালন-পালন কৰা ধাৰা ৩৭০ৰো প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে বিলুপ্ত কৰে। তেওঁ কয় যে এনেদৰেই কোটি কোটি হিন্দু, শিখ, বৌদ্ধ, জৈন ভাতৃক তেওঁলোকৰ অধিকাৰৰ পৰা বঞ্চিত ৰখা আইনখনৰ সংশোধনী বাধাগ্ৰস্ত হৈ আছিল, সেই CAA আইনখনো নৰেন্দ্ৰ মোদী জীয়ে আনিলে আৰু এই লোকসকলক ন্যায় দিলে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে সমগ্ৰ দেশৰ শৰণাৰ্থীসকলক আবেদন জনাই কয় যে বিৰোধী দলসমূহে তেওঁলোকক বিপথে পৰিচালিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব, কিন্তু তেওঁলোকে ভয় খাব নালাগে। তেওঁ কয় যে যিসকল লোকে সংখ্যালঘুসকলক বিপথে পৰিচালিত কৰি আছে তেওঁলোকে জানিব লাগে যে তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সৈতে অন্যায় কৰি আছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ এই আইনখন আনিবলৈ সাহস নাছিল, সেয়ে এতিয়া অন্ততঃ ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাত বিৰোধী দলসমূহে মোদী চৰকাৰৰ সমৰ্থন কৰা দৰকাৰ।