ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୩.୦ର ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ମନ୍ତବ୍ୟ
17 AUG 2024 11:03AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ନମସ୍କାର!
ତୃତୀୟ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ତରଫରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ।
ଗତ ଦୁଇଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କ ସହ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି ।
ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଯୋଗ ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୨୨ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଜି-୨୦ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ ଯେ ଆମେ ଜି-୨୦କୁ ଏକ ନୂଆ ରୂପ ଦେବୁ।
ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଖୋଲାଖୋଲି ଆଲୋଚନା କରିଥିଲୁ ।
ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଆଶା, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଆଧାରରେ ଜି-୨୦ ଏଜେଣ୍ଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା ।
ଜି-୨୦କୁ ଏକ ସମାବେଶୀ ଓ ବିକାଶ ଭିତ୍ତିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲା।
ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ସେହି ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଯେତେବେଳେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘ ଜି-୨୦ରେ ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ନେଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଏଭଳି ସମୟରେ ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟୁଛୁ ଯେତେବେ ସବୁଆଡେ ଅସ୍ଥିରତା ଲାଗି ରହିଛି ।
କୋଭିଡ୍ ର ପ୍ରଭାବରୁ ବିଶ୍ୱ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକୁଳି ପାରିନାହିଁ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ଯୁଦ୍ଧ ପରିସ୍ଥିତି ଆମ ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ଆମେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା ରହିଛି ।
ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ ଓ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ ଆମ ସମାଜ ପାଇଁ ଭୟଙ୍କର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଜନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହ ଜଡିତ ନୂତନ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଆହ୍ୱାନ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେଉଛି ।
ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଗଠିତ ବିଶ୍ୱ ଶାସନ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଅସମର୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଏକଜୁଟ ହୋଇ ଗୋଟିଏ ସ୍ୱରରେ ଏକାଠି ହୋଇ ପରସ୍ପରର ଶକ୍ତି ହେବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା।
ଆମେ ପରସ୍ପରର ଅନୁଭୂତିରୁ ଶିଖିଥାଉ ।
ନିଜର ଦକ୍ଷତାକୁ ସେୟାର କରନ୍ତୁ।
ଆମେ ମିଳିମିଶି ତୁମର ସଂକଳ୍ପକୁ ସଫଳତା ଦିଗରେ ନେବା ଉଚିତ୍ |
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ମାନବିକତାର ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶକୁ ଚିହ୍ନିପାରିବା ।
ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହ ନିଜର ଅଭିଜ୍ଞତା, ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଆମର ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ମିଶନ ଏଲଏଫଇ ଅଧୀନରେ ଆମେ କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସହଯୋଗୀ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛୁ ।
ଆମେ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ, ଏବଂ ଶେଷ ମାଇଲ ସେବା ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଛୁ |
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ୟୁନିଫାଇଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁପିଆଇ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆମେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ।
ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମ ର ଭାଗିଦାରୀରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଛି ।
ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍ ୟଙ୍ଗ ଡିପ୍ଲୋମେଟ ଫୋରମ ମଧ୍ୟ ଗତବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
'ସାଉଥ୍' ଅର୍ଥାତ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ସେଣ୍ଟର ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଅର୍ଥାତ୍ ଡିପିଆଇର ଅବଦାନ କୌଣସି ବିପ୍ଳବଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ ।
ଆମର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ଗ୍ଲୋବାଲ ଡିପିଆଇ ରିପୋଜିଟୋରୀ, ଡିପିଆଇ ଉପରେ ଏହା ଥିଲା ପ୍ରଥମ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହମତି ।
ଆମେ ଖୁସି ଯେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ୧୨ଟି ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହ "ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେକ୍" ଅଂଶୀଦାର କରିବା ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି ।
ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱରେ ଡିପିଆଇକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପାଣ୍ଠି ଗଠନ କରିଛୁ ।
ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ୨୫ ନିୟୁତ ଡଲାର ର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ଆମର ମିଶନ ହେଉଛି- ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ-ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ।
ଏବଂ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି - "ଆରୋଗ୍ୟ ମୈତ୍ରୀ" ଅର୍ଥାତ୍ "ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବନ୍ଧୁତା"।
ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଡାକ୍ତରଖାନା, ଡାଏଲିସିସ୍ ମେସିନ୍, ଜୀବନ ରକ୍ଷାକାରୀ ଔଷଧ ଏବଂ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ସହ ମିଳିତ ଭାବେ ଆମେ ଏହି ବନ୍ଧୁତା ବଜାୟ ରଖିଛୁ ।
ମାନବିକ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ଆମ ର ସହଯୋଗୀ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଭଳି ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପାପୁଆ ନ୍ୟୁଗିନିରେ ଆଗ୍ନେୟଗିରି ବିସ୍ଫୋରଣ ହେଉ କିମ୍ବା କେନିଆରେ ବନ୍ୟା ଘଟଣା ହେଉ।
ଗାଜା ଓ ୟୁକ୍ରେନ ଭଳି ବିବାଦୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ୱର ଦେଉଛୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହେୟଜ୍ଞାନ କରାଯାଇଛି ।
ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଆମର ଶକ୍ତି ଆମର ଏକତାରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଏକତା ବଳରେ ଆମେ ଏକ ନୂତନ ଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବୁ ।
ଆସନ୍ତା ମାସରେ ଜାତିସଂଘରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ। ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଚୁକ୍ତି ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏହି ଚୁକ୍ତିରେ ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱର ସ୍ୱର ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇପାରିବ?
ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ମୁଁ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି ।
ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ଶୁଣିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Opening Remarks at the Inaugural Leaders’ Session of the 3rd Voice of Global South Summit
17 AUG 2024 11:03AM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
On behalf of 140 crore Indians, a warm welcome to all of you at the 3rd Voice of Global South Summit. During previous two Summits, I had the opportunity to work closely with many of you. I am very happy that after the General Elections in India this year, I am once again getting the opportunity to connect with all of you on this platform.
Friends,
When India assumes the G20 Presidency in 2022, we had resolved to give a new character to the G20. The Voice of Global South Summit became a platform where we openly discussed development-related problems and priorities.
And India formulated the G20 agenda based on the hopes, aspirations and priorities of the Global South; led the G20 forward with an inclusive and development-centred approach. Its biggest example was the historic moment, when the African Union (AU) was made a permanent member of the G20.
Friends,
Today we are meeting at a time when there is an atmosphere of uncertainty across the world. The world has not yet fully come out of the impact of Covid. At the same time, the situation of war has posed challenges to our development journey. While we are already facing the challenges of climate change; and now there are also concerns of health security, food security, and energy security.
Terrorism, extremism and separatism continue to pose serious threats to our societies. The technology divide and technology-related new economic and social challenges are also emerging. The global governance and financial institutions set up in the last century have been unable to fight the challenges of this century.
Friends,
Thus, it is the need of the hour for countries of the Global South to unite, stand together with one voice and become one another's strength. Let’s learn from one another’s experiences, share our capabilities, together transform our resolutions into success.
Let us join together to get recognition for the two-third of humanity. India is committed to share its experiences, its capabilities with all the countries of Global South. We want to promote mutual trade, inclusive growth, progress of Sustainable Development Goals, and women-led development. In recent years, our mutual cooperation has been promoted by infrastructure, digital and energy connectivity.
Under Mission LIFE, we are prioritizing rooftop solar and renewable power generation not only in India but in partner countries also. We have shared our experiences in financial inclusion and last-mile delivery; and have made initiatives to connect various countries in the Global South with Unified Payment Interface, i.e. UPI. There has been significant progress in our partnership in the areas of education, capacity building and skilling.
Last year, the Global South Young Diplomat Forum was also launched. And, 'Dakshin' i.e. Global South Excellence Centre is working on capacity building, skilling and knowledge sharing among us.
Friends,
The contribution of Digital Public Infrastructure i.e. DPI to inclusive growth is no less than a revolution. The Global DPI Repository, created under our G20 presidency, was the first ever multilateral consensus on DPI.
We are happy that agreements to share the "India Stack” have been done with 12 partners from the Global South. We have created the Social Impact Fund to accelerate DPI in the Global South. India will make an initial contribution of $25 million to it.
Friends,
One World-One Health is our mission for health security; and our vision is - "Arogya Maitri” i.e. "Friendship for Health”. We have maintained this friendship by providing hospitals, dialysis machines, life-saving medicines and ‘Jan Aushadhi Kendras’ to African and Pacific Island countries.
In times of humanitarian crisis, India is helping its friend countries as first responder, whether it is a volcanic eruption in Papua New Guinea or a flood crisis in Kenya. We have also provided humanitarian assistance in conflict areas, like in Gaza and Ukraine.
Friends,
The Voice of Global South Summit is a platform where we are giving voice to the needs and aspirations of the people, who have been unheard so far. I believe that our strength lies in our unity, and with the strength of this unity, we will move towards a new direction. The Summit of the Future is being scheduled in the UN next month. Within this, discussions are ongoing on Pact for the Future.
Can we all take a positive approach together to make the voice of Global South strengthened in this Pact? With these thoughts, I conclude my speech. Now I'm looking forward to hearing your thoughts.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.