প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ 3.0গী হৌদোকপগী লুচিংবশিংগী সেসন্দা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী হৌদোকপগী ৱারোলশিং
17 AUG 2024 11:03AM by PIB Imphal
য়োর হায়নেস,
এক্সিলেন্সীশিং,
খুরুমজরি!
ভারত মচা করোর 140গী মাইকৈদগী, অহুমশুবা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ অসিদা ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকচরি।
হৌখিবা সম্মিৎ অনিদা ঐহাক্না মরুপ কয়াগা লোয়ননা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি।
চহি অসিদা, ভারতকী জেনরেল ইলেক্সন মতুংদা, ঐহাক্না অমুক হন্না ময়াম পুম্নমকপু থৌরম অসিদা উনবগী খুদোংচাবা ফংজবা অসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
2022দা, ভারতনা G-20গী প্রসিদেন্সী পায়বা মতমদা, ঐখোয়না G-20দা অনৌবা মওং অমা পীনবা ৱারেপ লৌখি।
ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ অসি ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা সমস্যাশিং অমসুং মরুওইবশিং অদু ময়েক শেংনা খন্ন-নৈনবগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইখি।
অমসুং ভারতনা গ্লোবেল সাউথকী আশা, এস্পিরেসন অমসুং প্রাইওরিতীশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা G-20 এজেন্দা শেমখি।
G-20 অসি ইনক্লুসিব অমসুং দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থম্লিবা এপ্রোচ অমগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনখি।
মসিগী খ্বাইদগী চাউবা খুদমদি আফ্রিকন য়ুনিয়ননা G-20দা পর্মিনেন্ত মেম্বর ওইরকখিবা পুৱারী ওইরবা তাঙ্কক অদুনি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না মীফম অসি পাংথোক্লিবা অসি অকোইবদা অকিবা লৈরবা তানফম অমদনি।
মালেম অসি কোবিদকী শাফু অসিদগী হৌজিক ফাওবা মপুং ফানা ফগৎলকপা ঙমদ্রি।
অমরোমদা, লানগী ফিভম অসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎতা শীংনবশিং থোকহল্লি।
ঐখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী শীংনবশিং মায়োক্নরি, অমসুং হৌজিক হেল্থ সেক্যুরিতী, ফুদ সেক্যুরিতী, অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতীগী অৱাবসু লৈরি।
তেরোরিজম, এক্সত্রিমিজম অমসুং সেপরেতিজম হায়বসি ঐখোয়গী খুন্নাইগীদমক য়াম্না চাউবা খুদোংথীবনি।
তেক্নোলোজী দিভাইদ অমসুং তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা অনৌবা শেন্মিৎলোন অমসুং খুন্নাইগী শীংনবশিংসু মায়োক্নরি।
মমাং চহিচাদা শেমখিবা গ্লোবেল গবর্নান্স অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা চহিচা অসিগী শীংনবশিং অসি থেংনবদা ঙমখিদে।
মরুপশিং,
গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিং অসি অমত্তা ওইনা পুনশিনবা, অমত্তা ওইনা ৱা ঙাংনবা অমসুং অমনা অমগী শক্তি ওইরকপা অসি মতম অসিগী তঙাইফদবা অমনি।
ঐখোয় অমনা অমগী এক্সপরিয়েন্সশিংদগী তমশিনসি।
ঐখোয়না ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং শিয়র তৌসি।
ঐখোয় পুন্না ঐখোয়গী ৱারেপশিং অসি মপুং ফাহনসি।
ঐখোয় পুন্না মীওইবা খুন্নাইগী শরুক অহুম থোকপগী অনিবু মশক খঙগদবনি।
অমসুং ভারতনা গ্লোবেল সাউথক লৈবাক পুম্নমক্কা মাগী এক্সপিরিয়েন্স অমসুং কেপাসিতীশিং শিয়র তৌনবা ফিরেপ লৌখি।
ঐখোয়না ম্যুচেল ত্রেদ, ইনক্লুসিব গ্রোথ, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিংগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং নুপীশিংনা লুচিংবা দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংবা পাম্মি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, ঐখোয়গী কোওপরেসন অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর, দিজিতেল অমসুং ইনর্জী কনেক্তিবিতীনা হেনগৎহনখ্রে।
মিসন লাইফইগী মখাদা ঐখোয়না ভারত খক্তদা নত্তনা পার্তনর লৈবাকশিংদসু রুফ-তোপ সোলর অমসুং রিন্যুএবল পাৱর জেনরেসনদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি।
ঐখোয়না ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং লাস্ত মাইল দেলিভরীগী মতাংদা ঐখোয়গী এক্সপিরিয়েন্সশিং অদু শেয়র তৌখি।
ঐখোয়না গ্লোবেল সাউথকী তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংবু য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেস, হায়বদি UPIগা কন্নেক্ত তৌনবা থৌশিল পায়খৎখি।
ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা এজুকেসন, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং স্কিলিংগী লমদা চাউনা খুমাং চাওশিল্লি।
হৌখিবা চহিদা গ্লোবেল সাউথ য়ং দিপ্লোমেৎ ফোরমসু হৌদোকখি।
অমসুং, গ্লোবেল সাউথ এক্সিলেন্স সেন্তরনা ঐখোয়গী মরক্তা কেপাসিতী বিল্দিং, স্কিলিং অমসুং নোলেজ শিয়র তৌনবা থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (DPI) না ইনক্লুসিব গ্রোথতা পীরিবা কন্ত্রিব্যুসন অসি রিভোলুসন অমদগী তাবা নত্তে।
ঐখোয়গী G-20 প্রসিদেন্সীগী মখাদা শেমখিবা গ্লোবেল DPI রিপোজিতরী অসি DPI গী মতাংদা অহানবা মল্তিলেতরেল কন্সেন্সসনি।
গ্লোবেল সাউথকী পার্তনর 12গা লোয়ননা “ইন্দিয়া স্তেক” শিয়র তৌনবা য়ানখিবা অসিদা ঐখোয়না নুংঙাইবা ফাওই।
গ্লোবেল সাউথতা DPIগী খোঙজেল য়াংশিন্নবা ঐখোয়না সোসিএল ইম্পেক্ত ফন্দ অমা শেম্লে।
ভারতনা মসিদা অহানবা ওইনা দোল্লর মিলিয়ন 25গী শেনফম অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
হকশেলগী সেক্যুরিতীগীদমক ঐখোয়গী মিসনদি - ৱান ৱর্ল্দ-ৱান হেল্থনি।
অমসুং ঐখোয়গী ভিজনদি - "আরোগ্য মৈত্রী" হায়বদি "হকশেলগীদমক্তা মরুপ-মপাং ওইবা" হায়বা অসিনি।
ঐখোয়না অফ্রিকা অমসুং পেসিফিক ইথৎশিংগী লৈবাকশিংদা হোস্পিতালশিং, দাইলাইসিস মেছিনশিং, পুন্সি কন্নবা হিদাকশিং অমসুং জন ঔশধী কেন্দ্রশিং পীনদুনা মরুপ ওইবগী মরী অসি মপুং ফাহনখি।
হ্যুমেনিতরিয়ন ক্রাইসিসকী মতমদা, ভারতনা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংদা অহানবা রেস্পোন্দর অমা ওইনা মতেং পাংলি।
পাপুয়া ন্যু গিনিদা মৈগী চীং পোকখাইবা, নত্রগা কেনিয়াদা ঈশিং-ঈচাউ থোকপা ওইরো।
ঐখোয়না গাজা অমসুং য়ুক্রেনগুম্বা লানগী মফমশিংদা মীওইবগী ওইবা মতেংসু পীরম্মি।
মরুপশিং,
ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ অসি হৌজিক ফাওবদা খোঞ্জেল তাবীখিদ্রবা মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং অপাম্বশিং খঙহন্নবগী প্লেৎফোর্ম অমনি।
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি ঐখোয়গী অমত্তা ওইবা অসিদা লৈ, অমসুং মসিগী অমত্তা ওইবগী শক্তিগা লোয়ননা ঐখোয়না অনৌবা মায়কৈ অমদা চংশিনগনি।
মথং থাদা য়ু.এন.দা ফ্যুচর সম্মিৎ পাংথোক্লগনি।
মসিদা য়ানচে অসিগী তুংলমচৎকী মতাংদা খন্ন-নৈনরি।
গ্লোবেল সাউথকী ওইবা ভোইস অসি য়ানা ৱারোল অসিদা য়াওহন্নবগীদমক ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না পোজিতিব ওইবা থৌওং লৌখৎপা ঙমগদ্রা?
ৱাখল্লোনশিং অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱারোল লোইশিনজরি।
হৌজিক ঐহাক্না পুম্নমক্কী ৱাখল্লোনশিং অদু খঙনবা খৌরাংনা ঙাইরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Opening Remarks at the Inaugural Leaders’ Session of the 3rd Voice of Global South Summit
17 AUG 2024 11:03AM by PIB Delhi
Your Highnesses,
Excellencies,
Namaskar!
On behalf of 140 crore Indians, a warm welcome to all of you at the 3rd Voice of Global South Summit. During previous two Summits, I had the opportunity to work closely with many of you. I am very happy that after the General Elections in India this year, I am once again getting the opportunity to connect with all of you on this platform.
Friends,
When India assumes the G20 Presidency in 2022, we had resolved to give a new character to the G20. The Voice of Global South Summit became a platform where we openly discussed development-related problems and priorities.
And India formulated the G20 agenda based on the hopes, aspirations and priorities of the Global South; led the G20 forward with an inclusive and development-centred approach. Its biggest example was the historic moment, when the African Union (AU) was made a permanent member of the G20.
Friends,
Today we are meeting at a time when there is an atmosphere of uncertainty across the world. The world has not yet fully come out of the impact of Covid. At the same time, the situation of war has posed challenges to our development journey. While we are already facing the challenges of climate change; and now there are also concerns of health security, food security, and energy security.
Terrorism, extremism and separatism continue to pose serious threats to our societies. The technology divide and technology-related new economic and social challenges are also emerging. The global governance and financial institutions set up in the last century have been unable to fight the challenges of this century.
Friends,
Thus, it is the need of the hour for countries of the Global South to unite, stand together with one voice and become one another's strength. Let’s learn from one another’s experiences, share our capabilities, together transform our resolutions into success.
Let us join together to get recognition for the two-third of humanity. India is committed to share its experiences, its capabilities with all the countries of Global South. We want to promote mutual trade, inclusive growth, progress of Sustainable Development Goals, and women-led development. In recent years, our mutual cooperation has been promoted by infrastructure, digital and energy connectivity.
Under Mission LIFE, we are prioritizing rooftop solar and renewable power generation not only in India but in partner countries also. We have shared our experiences in financial inclusion and last-mile delivery; and have made initiatives to connect various countries in the Global South with Unified Payment Interface, i.e. UPI. There has been significant progress in our partnership in the areas of education, capacity building and skilling.
Last year, the Global South Young Diplomat Forum was also launched. And, 'Dakshin' i.e. Global South Excellence Centre is working on capacity building, skilling and knowledge sharing among us.
Friends,
The contribution of Digital Public Infrastructure i.e. DPI to inclusive growth is no less than a revolution. The Global DPI Repository, created under our G20 presidency, was the first ever multilateral consensus on DPI.
We are happy that agreements to share the "India Stack” have been done with 12 partners from the Global South. We have created the Social Impact Fund to accelerate DPI in the Global South. India will make an initial contribution of $25 million to it.
Friends,
One World-One Health is our mission for health security; and our vision is - "Arogya Maitri” i.e. "Friendship for Health”. We have maintained this friendship by providing hospitals, dialysis machines, life-saving medicines and ‘Jan Aushadhi Kendras’ to African and Pacific Island countries.
In times of humanitarian crisis, India is helping its friend countries as first responder, whether it is a volcanic eruption in Papua New Guinea or a flood crisis in Kenya. We have also provided humanitarian assistance in conflict areas, like in Gaza and Ukraine.
Friends,
The Voice of Global South Summit is a platform where we are giving voice to the needs and aspirations of the people, who have been unheard so far. I believe that our strength lies in our unity, and with the strength of this unity, we will move towards a new direction. The Summit of the Future is being scheduled in the UN next month. Within this, discussions are ongoing on Pact for the Future.
Can we all take a positive approach together to make the voice of Global South strengthened in this Pact? With these thoughts, I conclude my speech. Now I'm looking forward to hearing your thoughts.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.