কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ত্রাইনা রেজিস্তর তৌদ্রবা সেন্দরশিং নৎত্রগা তেলি-মার্কেতরশিংনা স্পাম কোল তৌবগীদমক্তা এক্সেস সর্বিস প্রোভাইদরশিংদা তেলিকোম রিসোর্স পুম্নমক দিসকনেক্ত তৌনবা হায়খ্রে
13 AUG 2024 3:42PM by PIB Imphal
স্পাম কোলশিংগী মশিং হেনগৎলকপা থিংনবা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইনা, তেলিকোম রেগুলেতরী ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (ত্রাই)না তেলিকোম কম্মর্সিএল কম্ম্যুনিকেসন কস্তমর প্রিফরেন্স রিগুলেসন, 2018 (তি.সি.সি.সি.সি.পি.আর.-2018)গী মখাদা এক্সেস সর্বিস প্রোবাইদর পুম্নমক্তা ভোইস প্রমোস্নেল কোলশিং, রেজিস্তর তৌদবা সেন্দর নত্ত্রগা তেলেমার্কেত্তর (য়ু.তি.এম.)শিংনা এস.আই.পি./পি.আর.আই. নত্ত্রগা অতোপ্পা তেলিকোম রিসোর্স শিজিন্নদুনা পাংথোকপা প্রি-রেকোর্দ তৌরবা নত্ত্রগা কম্প্যুতরনা শেম্বা, লেপহন্নবা খঙহনখ্রে।
এক্সেস সর্ভিস প্রোভাইদরশিংগী মফমদা মখাদা পীরিবা য়াথংশিং অসি খঙহনখ্রেঃ
1. তেলিকোম রিসোর্স (এস.আই.পি./পি.আর.আই./অতোপ্পা তেলিকোম রিসোর্স) শীজিন্নরিবা রেজিস্তর তৌদবা সেন্দর/রেজিস্তর তৌদবা তেলিকোম মার্কেতিং (য়ু.তি.এম.শিং)দগী লাকপা প্রোমোস্নেল ভোইস কোল পুম্নমক অথুবা মতমদা থিংগদবনি;
2. করিগুম্বা রেজিষ্টর তৌদ্রিবা সেন্দর/রেজিস্তর তৌদ্রিবা তেলিমার্কেতিং (য়ু.তি.এম.) অমনা রেজিস্তর তৌরবা সেন্দর অদুদা পীরিবা রিসোর্স ইন্দিকেতরশীংগী মশীং অমহেক্তগী মথক্তা কঞ্জ্যুমরনা কম্মর্সিএল ভোইস কোল তৌদুনা রেগুলেসনশীং থুগাইদুনা, মহাক্কী টেলিকোম রিসোর্সশীং (এস.আই.পি./পি.আর.আই./অতোপ্পা টেলিকোম রিসোর্স) অসিবু লান্না শীজিন্নরকপা থেংনরবদি -
i. অসিগুম্বা সেন্দর অদুগী তেলিকোম রিসোর্স পুম্নমক ওরিজিনেতিং এক্সেস প্রোভাইদর (ও.এ.পি.)না রিগুলেসনশিংগী রেগুলেসন 25গী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না চহি অনি ফাউবগী ওইনা দিসকনেক তৌগনি;
ii. অসিগুম্বা সেন্দর অদু ও.এ.পি.না রেগুলেসনশিংগী প্রোভিজনশিংগী মতুং ইন্না চহি অনি ফাউবগী ওইনা ব্লেকলিস্ত তৌগনি;
iii. সেন্দরবু ব্লেকলিস্ত তৌবগী মতাংদা ও.এ.পি.না অতোপ্পা দি.এল.তি. প্লেতফোর্মদা এক্সেস প্রোভাইদর পুম্নমক্তা পুং 24গী মনুংদা পাউ ফাওনগনি। মখোয়না মথংগী পুং 24গী মনুংদা সেন্দর অদুদা পীরিবা তেলিকোম রিসোর্স পুম্নমক দিসকনেক্ত তৌগনি।
iv. রেগুলেসনশিংদা পল্লিবা ব্লেক লিস্তকী মতমগী মনুংদা এসেস প্রোভাইদর অমত্তনা অসিগুম্বা সেন্দর অদুদা অনৌবা তেলিকোম রিসোর্স অমত্তা এলোকেৎ তৌরোইদবনি;
1. নাগরিকশিংদা কম্মর্সিএল ভোইস কোল তৌনবগীদমক এস.আই.পি./পি.আর.আই./অতোপ্পা তেলিকোম রিসোর্সশিং শীজিন্নরিবা রেজিস্তর তৌদবা সেন্দর/রেজিস্তর তৌদবা তেলেমার্কেতর (য়ু.তি.এম.) পুম্নমক অসি য়াথং অসি থোকপা থা অমগী মনুংদা দি.এল.তি.দা মাইগ্রেত তৌগদবনি অমসুং মদুগী মতুংদা নুমিৎ তরেৎনিগী মনুংদা কমপ্লাইএন্স রিপোর্ত পীরক্কদবনি;
এক্সেস প্রোভাইদর পুম্নমকপু দাইরেক্তিবশিং অসি ঙাক্না চৎনবা অমসুং থা খুদিংগী 1 অমসুং 16দা লৌখৎখিবা থবকশিংগী মতাংদা চাং নাইনা অপদেৎশিং পীবা খঙহনখ্রে। ত্রাইনা লৌখৎলিবা ৱারেপ অসিনা স্পাম কোলশিং য়াম্না হন্থহল্লগনি অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না পানরি।

Ministry of Communications
TRAI asks Access Service Providers to disconnect all telecom resources of unregistered senders or telemarketers for making spam calls
13 AUG 2024 3:42PM by PIB Delhi
In a major step to curb the increasing number of spam calls, Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has mandated all Access Service Providers to stop voice promotional calls whether pre-recorded or computer generated or otherwise from all Unregistered Senders or Telemarketers (UTMs) using SIP/PRI or other telecom resources under Telecom Commercial Communication Customer Preference Regulations, 2018 (TCCCPR-2018).
Following are the directions issued to the Access Service Providers:
1. all promotional voice calls from the unregistered Senders/Unregistered Telemarketer (UTMs) using Telecom Resources (SIP/PRI/other telecom resources) shall be stopped immediately;
2. if any unregistered Sender/Unregistered Telemarketer (UTM) is found to be misusing its Telecom Resources (SIP/PRI/other telecom resources) for making commercial voice calls in violation of the regulations resulting into consumer complaints against any one or more number of resource indicators allocated to the Sender -
1. all the telecom resources of such Sender shall be disconnected by the Originating Access Provider (OAP) for a period up to two years as per the provisions of the regulation 25 of the regulations;
2. such Sender shall be blacklisted by the OAP for a period up to two years as per the provisions of the regulations;
3. information regarding blacklisting of the Sender shall be shared by the OAP with all other Access Providers on DLT platform, within 24 hours, who will, in turn, disconnect all the telecom resources given by them to that Sender within the next 24 hours;
4. no new telecom resources shall be allocated to such Sender by any Access Provider during the period of blacklisting as provided for in the regulations;
3. all the unregistered Senders/ Unregistered Telemarketers (UTMs) using SIP/PRI/other telecom resources to make commercial voice calls to the citizen shall be migrated to the DLT platform within one month of the issue of this Direction and submit compliance report within seven days thereafter;
All Access Providers have been directed to comply with these directives and submit regular updates on the actions taken on the 1st and 16th of every month. This decisive action by TRAI is expected to significantly reduce spam calls and provide relief to consumers.