গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীয়ে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বাবে কেইবাটাও দুৰ্যোগ প্ৰশমন আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ প্ৰকল্পত অনুমোদন
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত দুৰ্যোগৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ
মুম্বাই, কলকাতা, বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদ, আহমেদাবাদ আৰু পুনেৰ নগৰীয়া বান ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে মুঠ ২৫১৪.৩৬ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে ৬টা প্ৰকল্পত অনুমোদন উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীৰ
অসম, কৰ্ণাটক আৰু তামিলনাডুৰ বাবে “ৰাজ্যসমূহত অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ” আঁচনিৰ অধীনত ৮১০.৬৪ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে তিনিটা প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীৰ
হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, ছিকিম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ বাবে মুঠ ১৫০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ জিএলঅ’এফ ক্ষতিশংকা প্ৰশমন প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱতো অনুমোদন উচ্চ পৰ্যায়ৰ কমিটীৰ
দেশৰ ৩১৫খন অতি দুৰ্যোগপ্ৰৱণ জিলাত ১৩০০ আপদা মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱক আৰু ২.৩৭ লাখ স্বেচ্ছাসেৱকক মাষ্টাৰ প্ৰশিক্ষক হিচাপে প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ বাবে ৪৭০.৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে যুৱ আপদা মিত্ৰ আঁচনি (YAMS)ত অনুমোদন উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিৰ
25 JUL 2024 8:13PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অধ্যক্ষতাত এখন উচ্চস্তৰীয় সমিতিয়ে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ বাবে কেইবাটাও দুৰ্যোগ প্ৰশমন আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে। আজি নতুন দিল্লীত বিত্তমন্ত্ৰী, কৃষি মন্ত্ৰী আৰু নিটি আয়োগৰ উপাধ্যক্ষক সদস্য হিচাপে গঠিত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিখনে ছখন চহৰৰ নগৰীয়া বানপানীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ, ৪ পাহাৰীয়া ৰাজ্যৰ হিমবাহৰ বিস্ফোৰণ বানপানী (জিএলঅ’এফ) হ্ৰাস কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজি (এনডিএমএফ) আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এনডিআৰএফ)ৰ পুঁজি আৰু ৩খন ৰাজ্যত অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে মুঠ ৯টা প্ৰস্তাৱ বিবেচনা কৰে। লগতে ২৮খন ৰাজ্যৰ আটাইকেইখনতে যুৱ আপদা মিত্ৰ আঁচনি ৰূপায়ণৰ প্ৰস্তাৱো বিবেচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী সাকাৰ কৰাৰ বাবে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহেৰ নিৰ্দেশনাত দেশত দুৰ্যোগৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতত দুৰ্যোগৰ ক্ষতিশংকা হ্ৰাস ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰি দুৰ্যোগৰ সময়ত জীৱন আৰু সম্পত্তিৰ কোনো ধৰণৰ ব্যাপক ক্ষতি ৰোধৰ বাবে কেইবাটাও পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
আজিৰ বৈঠকত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিখনে তেলেংগানা, গুজৰাট, কৰ্ণাটক, পশ্চিমবংগ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰ ৰাজ্যৰ ছটা প্ৰকল্পৰ বাবে ২৫১৪.৩৬ কোটি টকা অনুমোদন জনায়। এই টকাৰে ছয়খন মহানগৰ ক্ৰমে মুম্বাই, কলকাতা, বেংগালুৰু, হায়দৰাবাদ, আহমেদাবাদ আৰু পুনেত নগৰীয়া বান ব্যৱস্থাপনা কৰা হ’ব। ইয়াৰ পূৰ্বে উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে ২০২৩ চনৰ ২৭ নৱেম্বৰত চেন্নাই চহৰৰ তামিলনাডু ৰাজ্যৰ বাবে বান ব্যৱস্থাপনাৰ সংহত সমাধানৰ বাবে প্ৰকল্প প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনাইছিল, যাৰবাবে ৫৬১.২৯ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছিল।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে অসম, কৰ্ণাটক আৰু তামিলনাডুৰ বাবে “ৰাজ্যসমূহত অগ্নিনিৰ্বাপক সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু আধুনিকীকৰণ” আঁচনিৰ অধীনত মুঠ ৮১০.৬৪ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে তিনিটা প্ৰকল্পৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়। এই আঁচনিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজি (এনডিআৰএফ)ৰ অধীনত ৫০০০ কোটি টকা আগবঢ়াইছিল আৰু ইতিমধ্যে ১১খন ৰাজ্যৰ প্ৰস্তাৱত মুঠ ১৬৯১.৪৩ কোটি টকা ব্যয়ত অনুমোদন জনাইছিল।
তদুপৰি, উচ্চস্তৰীয় সমিতিয়ে হিমাচল প্ৰদেশ, উত্তৰাখণ্ড, ছিকিম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশ ৰাজ্যৰ বাবে জিএলঅ’এফ দুৰ্যোগ প্ৰশমনৰ প্ৰকল্প প্ৰস্তাৱত মুঠ ১৫০ কোটি টকা ব্যয়ত অনুমোদন জনায়। জিএলঅ’এফৰ দুৰ্যোগ প্ৰশমন প্ৰকল্পই এই চাৰিখন ৰাজ্যক জিএলঅ’এফৰ দুৰ্যোগহ মোকাবিলা কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ সমিতিয়ে এন ডি আৰ এফৰ ৪৭০.৫০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে যুৱ আপদা মিত্ৰ আঁচনিৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়। ইয়াৰ অধীনত দেশৰ ৩১৫খন অতি দুৰ্যোগপ্ৰৱণ জিলাত ১৩০০ প্ৰশিক্ষিত আপদা মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱকক মাষ্টাৰ ট্ৰেইনাৰ্ছ আৰু দুৰ্যোগৰ প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰিৰ ক্ষেত্ৰত এনচিচি, এনএছএছ, এনৱাইকেএছ আৰু বি এছ এণ্ড জি (ভাৰত স্কাউটছ এণ্ডগাইড)ৰ পৰা একান্তভাৱে স্বেচ্ছাসেৱককে ধৰি ২.৩৭ লাখক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ পূৰ্বে চৰকাৰে “ আপদা মিত্ৰ” আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে যাৰ অধীনত দেশৰ ৩৫০ খন অতি দুৰ্যোগপ্ৰৱণ জিলাত দুৰ্যোগ সঁহাৰিৰ বাবে প্ৰায় ১ লাখ সামূহিক স্বেচ্ছাসেৱকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। এই দক্ষ আৰু প্ৰশিক্ষিত ‘আপদা মিত্ৰ’ আৰু ‘আপদা সখী’সকলে যিকোনো দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত স্থানীয় প্ৰশাসনক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
চলিত বিত্তীয় বৰ্ষত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজিৰ অধীনত ১৪খন ৰাজ্যক ৬,৩৪৮ কোটি টকা আৰু ৰাজ্যিক দুৰ্যোগ প্ৰশমন পুঁজি (এছডিএমএফ)ৰ অধীনত ৬খন ৰাজ্যলৈ ৬৭২ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে। তদুপৰি ৰাষ্ট্ৰীয় দুৰ্যোগ সঁহাৰি পুঁজিৰ অধীনত ১০খন ৰাজ্যলৈ ৪,২৬৫ কোটি টকা মুকলি কৰি দিয়া হৈছে।

Ministry of Home Affairs
A High-Level Committee, under the chairmanship of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah approves a number of disaster mitigation and capacity building projects for various states
To fulfill Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of disaster resilient India, several initiatives have been taken under the guidance of Home Minister Shri Amit Shah to ensure effective management of disasters in the country
HLC approves six projects of Rs. 2514.36 crore for Urban Flood Management in Mumbai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Pune
Committee also approves three projects of Rs. 810.64 crore under “Expansion and Modernization of Fire Services in the states” for Assam, Karnataka and Tamil Nadu
GLOF risk mitigation project proposal of Rs. 150 crore for Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh also approved by High-Level Committee
HLC also gives nod to Yuva Aapda Mitra Scheme (YAMS) at an outlay of Rs. 470.50 crore to be implemented in 315 most disaster-prone districts of for training of 1300 trained Aapda Mitra Volunteers as Master Trainers and 2.37 lakh volunteers
Central Government has released Rs. 6348 crores to 14 states under State Disaster Response Fund (SDRF) and Rs. 672 crores to 6 states under State Disaster Mitigation Fund (SDMF) during current financial year
25 JUL 2024 8:13PM by PIB Delhi
A High-Level Committee, under the chairmanship of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has approved a number of disaster mitigation and capacity building projects for various states. The meeting of HLC comprising of Finance Minister, Agriculture Minister and Vice Chairman NITI Aayog as members held in New Delhi today. The High-Level Committee considered a total of nine proposals for funding from National Disaster Mitigation Fund (NDMF) and National Disaster Response Fund (NDRF) to combat Urban Flooding in six cities, to mitigate Glacial Lake Outburst Flood (GLOF) in 4 Hill states and to strengthen Fire Services in 3 states. The committee also considered a proposal to implement Yuva Aapda Mitra Scheme in all the 28 states.
To fulfill Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of disaster resilient India, Ministry of Home Affairs under the guidance of Home Minister, Shri Amit Shah has taken several initiatives to ensure effective management of disasters in the country. A number of steps have been taken to prevent any extensive loss to life and property during disasters by strengthening disaster risk reduction system in India.
The High-Level Committee in today’s meeting approved six project proposals in thestates of Telangana, Gujarat, Karnataka, West Bengal and Maharashtra at a total cost of Rs. 2514.36 crore for Urban Flood Management in sixmetrocities, namely Mumbai, Kolkata, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad andPune. Earlier, HLC, on 27th November 2023, had approved the Project proposal for integrated solutions for flood management for the state of Tamil Nadu in Chennai city at a cost of Rs. 561.29 crore.
HLC also approved three project proposals under the scheme for “Expansion and Modernization of Fire Services in the states” for the Assam, Karnataka and Tamil Nadu of a total outlay of Rs. 810.64 crore.Central Government has allocated a total amount of Rs. 5000 crore under National Disaster Response Fund (NDRF) for this scheme, and had already approved the proposals of 11 states at a total outlay of Rs. 1691.43 crore.
In addition, High-Level Committee also approved a project proposal for GLOF risk mitigation for the states of Himachal Pradesh, Uttarakhand, Sikkim and Arunachal Pradesh at a total outlay of Rs. 150 crore. The GLOF Risk MitigationProject will provide necessary impetus to these four states in taking necessary mitigation measures to address GLOF risks.
HLC also approved a proposal of YuvaAapdaMitra Scheme (YAMS) at an outlay of Rs.470.50 crore from NDRF, which will be implemented in 315 most disaster-prone districts of the country for training of 1300 trained Aapda Mitra Volunteers as Master Trainers and 2.37 lakh volunteers exclusively from NCC, NSS, NYKS and BS&G (Bharat Scouts &Guides) in disaster preparedness and response. This is in line with the vision of Prime Minister, Shri Narendra Modi, of preparing the community as first responders during any disaster. Earlier, the Government has implemented“ Aapda Mitra”, scheme under which around 1 lakh community volunteers have been trained for disaster response in 350 most disaster-prone districts of the country. These skilled and trained ‘Apda Mitras’ and ‘Apda Sakhis’ are playing an important role in assisting the local administration in responding to any disaster.
During the current financial year, Central Government has released Rs 6348 crores to 14 states under State Disaster Response Fund (SDRF) and Rs672 crores to 06 states under State Disaster Mitigation Fund (SDMF). In addition, an amount of Rs. 4265 crore has been released to 10 states under National Disaster Response Fund (NDRF).