বিত্ত মন্ত্ৰালয়
সৰ্বাংগীন আৰু ব্যাপক সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে ‘সামগ্ৰিকতা পদ্ধতি’ গ্ৰহণ কৰা হ’ব
জনসাধাৰণৰ বিশেষকৈ কৃষক, যুৱক-যুৱতী, মহিলা আৰু দুখীয়াৰ সৰ্বাংগীন, সৰ্বাংগীন আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰ দায়বদ্ধ
পিএম বিশ্বকৰ্মা, পিএম স্বনিধি, ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱিকা অভিযান আৰু ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে আঁচনিৰ ৰূপায়ণ ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা হ’ব
23 JUL 2024 12:52PM by PIB Guwahati
আজি সংসদত ‘২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেট’ দাখিল কৰি কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কয় যে সৰ্বাংগীন মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়ৰ বাবে ‘সামগ্ৰিকতাৰ দৃষ্টিভংগী’ গ্ৰহণ কৰা হ’ব। নিয়োগ, দক্ষতা, এমএছএমই আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ উপৰিও এই কেন্দ্ৰীয় বাজেটত অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সৰ্বাংগীনতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক বহল ৰোডমেপ প্ৰদানৰ বাবে অন্তৱৰ্তীকালীন বাজেটত উল্লেখ কৰা কৌশলৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ২০২৪-২৫ বৰ্ষৰ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত সৰ্বাংগীন মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়ক পৰ্যাপ্ত সৃষ্টিৰ বাবে নটা অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে সকলোৰে বাবে সুযোগ দিয়া হৈছে এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে বুলিও তেওঁ কয়।
২০২৪-২৫ বৰ্ষ কেন্দ্ৰীয় বাজেটত ৯টা বিষয়ভিত্তিক লক্ষ্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে যিবোৰে পৰিৱৰ্তনশীল পৰিৱৰ্তন অনাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই লক্ষ্যসমূহৰ ভিতৰত কৃষি, নিয়োগ আৰু দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ, সৰ্বাংগীন মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু সামাজিক ন্যায়, উৎপাদন আৰু সেৱা, নগৰ উন্নয়ন, শক্তি সুৰক্ষা, আন্তঃগাঁথনি, উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত উৎপাদনশীলতা আৰু অভিযোজন ক্ষমতা আদি উল্লেখযোগ্য। জনসাধাৰণৰ বিশেষকৈ কৃষক, যুৱক-যুৱতী, মহিলা আৰু দুখীয়াৰ সৰ্বাংগীন, সৰ্বাংগীন আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে চৰকাৰ দায়বদ্ধ। তেওঁ কয় যে এই ‘সামগ্ৰিকতা দৃষ্টিভংগী’ৰ লক্ষ্য হৈছে সামগ্ৰিক সামাজিক ন্যায় লাভৰ বাবে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্য কাৰ্যসূচীকে ধৰি বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে সকলো যোগ্য লোকক সামৰি লোৱা। ইয়াৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য উন্নত কৰি শক্তিশালী হ’ব বুলি তেওঁ জোৰ দিয়ে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে এই অগ্ৰাধিকাৰ বিষয়বস্তুৰ গুৰুত্ব আলোকপাত কৰি শিল্পী, শিপিনী, আত্মসহায়ক গোট, অনুসূচিত জাতি, অনুসূচিত জনজাতি, মহিলা উদ্যোগী আৰু ৰাজপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপক সহায় কৰাৰ লক্ষ্যৰে পিএম বিশ্বকৰ্মা, পিএম স্বনিধি, ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱিকা অভিযান আৰু ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে আঁচনি ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।

Ministry of Finance
‘SATURATION APPROACH’ TO BE ADOPTED FOR INCLUSIVE AND COMPREHENSIVE RESOURCE DEVELOPMENT AND SOCIAL JUSTICE
GOVERNMENT COMMITTED TO ALL-ROUND, ALL-PERVASIVE AND ALL-INCLUSIVE DEVELOPMENT OF PEOPLE, PARTICULARLY, FARMERS, YOUTH, WOMEN AND POOR
SCHEMES SUCH AS PM VISHWAKARMA, PM SVANIDHI, NATIONAL LIVELIHOOD MISSIONS, AND STAND-UP INDIA TO BE STEPPED UP
23 JUL 2024 12:52PM by PIB Delhi
‘Saturation Approach’ will be adopted for inclusive human resource development and social justice. This was stated by Smt. Nirmala Sitharaman, Union Minister for Finance & Corporate Affairs as she presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today. Apart from the particular focus on employment, skilling, MSMEs and the middle class, the Union Budget also underscores the importance of comprehensiveness and inclusivity.
The Union Finance Minister highlighted that in line with the strategy set out in the Interim Budget which presented a detailed roadmap for the pursuit of ‘Viksit Bharat’, inclusive human resource development and social justice have been enlisted in the Union Budget 2024-25 as one of the 9 priorities for generating ample opportunities for all. She further added that sustained efforts had been envisaged for achieving this goal.
The Union Budget 2024-25 has prioritised 9 thematic goals which have potential for transformative changes. These are productivity and resilience in agriculture, employment & skilling, inclusive human resource development and social justice, manufacturing & services, urban development, energy security, infrastructure, innovation, research & development and next generation reforms. Noting that “Government is committed to all-round, all-pervasive and all-inclusive development of people, particularly, farmers, youth, women and poor”, she stated that the ‘Saturation Approach’ aims to cover all eligible people through various programmes including those for education and health for achieving social justice comprehensively. This will empower them by improving their capabilities, she stressed.
Underscoring the importance accorded to this priority theme with focus on effective implementation, Smt. Nirmala Sitharaman further announced that implementation of schemes meant for supporting economic activities by craftsmen, artisans, self-help groups, scheduled caste, schedule tribe and women entrepreneurs, and street vendors, such as PM Vishwakarma, PM SVANidhi, National Livelihood Missions, and Stand-Up India will be stepped up.