শেল-থুম মন্ত্রালয়
হৌখিবা চহি খরদা অনা-লায়য়েং হেন্না মমল হোংদোক্লে অমসুং ইরাই লাইনা ফংলে
শেনবা চহি ২০ দা গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিজর(জি ঐচ ই) চাদা ৫৫.৯ দা হেনগৎতুনা প্রাইমারি হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী চাকথুং হেনগৎলে
২০২০ দা অঙাং শিবগী চাং লাইভ বার্থস লাখতা ২৮ দা হন্থরে; অঙাং উনবদা মমা শিবগী চাং লাইভ বার্থস লাখতা ৯৭ দা হন্থরে
22 JUL 2024 2:45PM by PIB Imphal
নেসনেল হেল্থ একাউন্তস(এন ঐচ এ)না পীবগী মতুংইন্না হৌখিবা চহি খরদা অনা-লায়য়েং হেন্না মমল হোংদোক্লে অমসুং ইরাই লাইনা ফংলে হায়না ঙসি ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন্না সংসদতা ইকোনোমি সর্ভে ২০২৩-২৪ পুথোকখ্রে।
শেনবা চহি ২০গী খ্বাইদগী নৌবা নেসনেল হেল্থ একাউন্তস(এন ঐচ এ)না পীবগী মতুংইন্না অপুনবা জি.দি.পিদা গভর্নমেন্ত হেল্থ এক্সপেন্দিজর(জি ঐচ ই)গী চাকথুং হেনগৎপা অমসুং তুতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচর(তি ঐচ ই)দা জি.ঐচ.ইগী চাকথুং হেনগৎলকপা অদু সর্ভেদা উৎলে।
মখা তানা, চহি খর অসিদা, প্রাইমারি হেল্থ কিয়ার এক্সপেন্দিচর অসি শেনবা চহি ১৫দা জি.ঐচ.ইগী চাদা ৫১.৩ ওইরম্বদগী শেনবদা চহি ২০দা জি.ঐচ.ইগী চাদা ৫৫.৯ দা হেনগৎলকপা অদু সর্ভেদা উৎলে। প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দরি কিয়ারগী চাকথুং অসি শেনবা চহি ১৫দা জি.ঐচ.ইগী চাদা ৭৩.২ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২০দা চাদা ৮৫.৫ তা হেনগৎলে। অতোপ্পা অমদা, লনাইগী হকশেলগী চাদিংদা প্রাইমারি অমসুং সেকেন্দিরগী কিয়ারগী চাকথুং অসি চাদা ৮৩.০ দগী চাদা ৭৩.৭ দা হন্থরে, মসিনা অরুবা অনাবশিংগী পোৎলুম হেনগৎলকপা অমসুং প্রাইমারি হেল্থকিয়ারগীদমক সরকারগী হোস্পিতালশিং শীজিন্নবা হেনগৎলকপা অদু সর্ভে অসিদা উৎলে।
হকশেলদা মীয়ামগী য়াইফনবা শেন চাদিং তৌবা হেনগৎলকপা অদু সর্ভে অসিদা উৎতুনা, শেনবা চহি ১৫দা চাদা ৫.৭ ওইরম্বদগী শেনবা চহি ২০দা চাদা ৯.৩ দা হেনগৎলে। শেনবা চহি ১৫ অমসুং শেনবা চহি ২০গী মরক্তা তুতেল হেল্থ এক্সপেন্দিচরগী চাদা ওইনা আউত-ওফ-পোক্কেত এক্সপেন্দিচর(ও ও পি ই)শু হন্থরক্লে।
ফিবম ফগৎলক্লিবা অসিগী মখা তারকপা ওইনা, মরুওইবা হকশেলগী ইন্দিকেতরশিং ফগৎলকপা সর্ভেদা উৎলি, ২০১৩ দা ইনফেন্ত মোর্তালিতি রেত(আই এম আর) ৩৯ ওইরম্বদগী ২০২০ দা ২৮ দা হন্থরে। মেতরনেল মোর্তালিতি রেত( এম এম আর) ২০১৪ দা লাইভ বার্থস লাখ অমদা ১৬৭ ওইরম্বা অদু ২০২০ দা ৯৭ দা হন্থরক্লে।
লৈবাক অসিদা তুংদা হকশেল অমসুং লায়নাগী মতাংদা ওইরকপা য়াবা লম্বী অনি সর্ভে অসিদা উৎলে। অহানবদা, অফবা চীঞ্জাক চানবা অমসুং পুক্নিং-ৱাখলগী হকশেলগী ফিবম ফনা থম্নবা সর্ভে অসিনা সরকার অমসুং মীয়ামদা পাউতাক পীরে। অনিশুবদা, মীয়ামগী হকশেলগী থবক অসি লৈবাক্কী থবক অমা ওইবনা, জাতি থাক্কী থৌরমশিং খ্বাইদগী থাপ্পা মফমশিং ফাওবা য়ৌহন্নবা রাজ্য অমসুং লোকেল থাক্কী সরকারগী মরুওইবা থৌদাং অদু সর্ভে অসিদা উৎথোক্লি।

Ministry of Finance
HEALTHCARE BECOMES MORE AFFORDABLE AND ACCESSIBLE OVER THE PAST FEW YEARS
SHARE OF PRIMARY HEALTHCARE EXPENDITURE INCREASED TO 55.9% OF GOVERNMENT HEALTH EXPENDITURE (GHE) IN FY20
INFANT MORTALITY RATE DECLINES TO 28 PER LAKH LIVE BIRTHS IN 2020; MATERNAL MORTALITY RATE DECLINES TO 97 PER LAKH LIVE BIRTHS
22 JUL 2024 2:45PM by PIB Delhi
Over the past few years, healthcare has become more affordable and accessible for the general public, as noted by the National Health Accounts (NHA) estimates, states the Economic Survey 2023-2024 tabled by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman in Parliament today.
The Survey highlights that the latest NHA estimates (for FY20) show an increase in the share of Government Health Expenditure (GHE) in the total GDP as well as the share of GHE in Total Health Expenditure (THE).
Further, the Survey points out that over the years, the share of primary healthcare expenditure has increased from 51.3% of GHE in FY15 to 55.9% of GHE in FY20. The share of primary and secondary care in the GHE rose from 73.2% in FY15 to 85.5% in FY20. On the other hand, the share of primary and secondary care in private health expenditure has declined from 83.0% to 73.7% during the same period, which the Survey attributes to rising tertiary disease burden and utilization of Government facilities for primary healthcare.
The Survey also notes a significant increase in the social security expenditure on health, which grew from 5.7% in FY15 to 9.3% in FY20. There was also a decline in out-of-pocket expenditure (OOPE) as a percentage of Total Health Expenditure (THE) between FY15 and FY20.
Consequent to these developments, the Survey underscores improvements in key health indicators such as Infant Mortality Rate (IMR), declining from 39 per 1000 live births in 2013 to 28 per 1000 live births in 2020, and Maternal Mortality Rate (MMR) declining from 167 per lakh live births in 2014 to 97 per lakh live births in 2020.
Looking forward, the Survey recommends two trends that would be decisive for the health and disease profile of the country in the near future. First, the Survey advises the Government and the public at large to accord primacy to healthy eating and mental health. Second, with public health being a State subject, the Survey highlights the pivotal role of State and local level governance for the national programmes to reach the last mile through the ‘path of least resistance’.