Ministry of Health and Family Welfare
Myth vs. Facts
Media reports highlighting high number of ‘zero dose children’ in India paint an incomplete picture of the country’s immunization efforts
The media reports present a flawed comparison with countries without taking into consideration India’s population and high vaccination coverage
As a percentage of total population, Zero Dose children account for 0.11% of the country’s total population
Given the large population size of India, it has the highest number of vaccinated children across the countries
Full Immunization Coverage of the country for FY 2023-24 stands at 93.23%
India’s Immunisation Programme is the Largest Public Health Initiative globally, targets a massive cohort of 2.6 crore children and 2.9 crore pregnant women, annually through 1.2 crore vaccination sessions
Under Mission Indradhanush, 5.46 crore children and 1.32 crore pregnant women have been vaccinated, till 2023
18 JUL 2024 6:37PM by PIB Delhi
There have been some media reports stating that in comparison to other countries, India has a high number of ‘zero dose children’ – children who did not receive any vaccine, according to a recent UNICEF report. These reports depict an incomplete picture of the country’s immunization data, as they do not factor in the population base and immunization coverage of the countries compared.
The accurate and complete narrative of the Immunization efforts of the Government can be gauged through comprehensive understanding of the relative data and programmatic interventions.
Graph 1 shows in the blue line that percentage coverage for all antigens in India is higher than the global average. In India, for most of the antigens, the coverage is more than 90%, which is at par with other high-income countries e.g., New Zealand (DTP-1 93%), Germany & Finland (DPT-3 91%), Sweden (MCV-1 93%), Luxembourg (MCV-2 90%), Ireland (PCV-3 83%), United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (RotaC 90%).
Even if the India’s coverage of 83% is compared for Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV), which falls at the lowest bracket, it is much higher than the global figures of 65%.
Graph 1: Antigen wise comparison between India and Global coverage (%)
(WUENIC 2023)
The Graph 2 compares DTP-1 (Penta-1) & DTP-3 (Penta-3) coverage of India with other countries having high burden of zero dose and under-vaccinated children. The graph indicates that India with its large population has the highest number of vaccinated children. The target cohort of India is more than 3 times of the other nine countries compared in the graph. Among the compared countries, India is the only country having DTP-1 (Penta-1) coverage above 90% and dropout children i.e., those that receive a first but not the third dose of DTP (Penta), are 2%, whereas this gap is much wider in other compared countries. These figures are clearly reflective of focused programmatic interventions in the country within the folds of its wide socio-geographically diversity.
Graph 2: Comparison between India and other Countries with high number of zero dose children for DTP Containing Vaccine (%) (WUENIC 2023)
The Graph 3 shows that the number of zero dose children in India account for 0.11% of the country’s total population.
Graph 3: Zero dose children as a percentage of the total population
These statistics reflect the unwavering commitment of the Government to continuously increase the scope and reach of the immunization program of the nation. The country’s Universal Immunization Programme is the largest public health initiative, targeting a massive cohort of 2.6 crore children and 2.9 crore pregnant women annually through 1.2 crore vaccination sessions. The Full Immunization Coverage for FY 2023-24 stands at 93.23% nationally. With consistent efforts to reach and vaccinate all eligible children against vaccine preventable diseases, the country has been able to achieve a noteworthy reduction in the Under-5 Mortality Rate (U5MR) declining from 45 per 1000 live births in 2014 to 32 per 1000 live births (SRS 2020). In addition, India has widened the basket of vaccines with the introduction of six new vaccines under the UIP to increase breadth of protection since 2014.
To reach out to zero dose and under vaccinated children, India has implemented initiatives under Mission Indradhanush and Intensified Mission Indradhanush with the support of the States. This has resulted in the reduction in the number of zero dose children by 34% between 2014-2023. Since 2014, 12 phases of Mission Indradhanush have been conducted across all districts wherein 5.46 crore children and 1.32 crore pregnant women have been vaccinated across all phases.
India provides maximum number of WHO recommended vaccines under the UIP in comparison to most of the other countries. The mean coverage for India is 83.4%, which is more than 10 percentage point of the global coverage. With high level of coverage of OPV and IPV, India has successfully maintained 13 years of polio-free status since the last polio case was detected in 2011.
With 93% DTP-1 (Penta-1) vaccine 1st dose coverage and 93% Measles and Rubella vaccine 1st dose coverage, the drive in the country is to reduce zero-dose children and achieving Measles and Rubella elimination. In recognition of its tireless efforts to combat Measles and Rubella, India was bestowed with the prestigious Measles and Rubella Champion Award by The Measles and Rubella Partnership (American Red Cross, BMGF, GAVI, US CDC, UNF, UNICEF, and WHO) at the American Red Cross Headquarters in Washington DC, USA on March 6th, 2024.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
থাজনবা অমসুং অচুম্বা
মীদিয়া রিপোর্তশিংনা ভারত্তা 'জিরো দোজ চিলদ্রেন' মশীং ৱাংনা ইবনা লৈবাক অসিগী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরাংদা মপুং ফাদবা শক্তম অমা উৎলে
মীদিয়া রিপোর্তশিংনা ভারতকী মীশিং অমসুং তিকা মশীং ৱাংনা থাবগী চাং য়াওদনা অতৈ লৈবাকশিংগা লান্না চাংদম্নরি
অপুনবা মীশিংগী ওইনা য়েংবদা, জিরো দোজ চিলদ্রেনগী চাং অসি লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী ০.১১%দা লৈ
ভারতকী মীশিং য়াম্বগী ফিভম অসি য়েংলগদি লৈবাক শীনবা থুংবদা তিকা থারবা অঙাংগী মশীং অসি খ্বাইদগী য়াম্লি
লৈবাক অসিগী শেনবা চহি ২০২৩-২৪গী ফুল ইম্ম্যুনাইজেসন কভরেজ অসি ৯৩.২৩%দা লৈ
ভারতকী ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম অসিনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক হেল্থ ইনিসিএতিব ওইরি, মসিনা অঙাং মশীং করোর ২.৬ অমসুং মীরোনবী মশীং করোর ২.৯ চহি খুদিংগী ওইনা তিকা থাবগী সেসন করোর ১.২দা কাপথোক্নবা পান্দম থম্লি
মিসন ইন্দ্রধনুশকী মখাদা, অঙাং করোর ৫.৪৬ অমসুং মীরোনবী নুপী করোর ১.৩২ ২০২৩ ফাওবদা তিকা থাখ্রে
18 JUL 2024 6:37PM by PIB Imphal
অতৈ লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা য়ুনিসেফকী হন্দক্তা ফোংবা রিপোর্ত অমগী মতুং ইন্না ভারতনা 'জিরো দোজ চিলদ্রেন' – তিকা অমত্তা থাদ্রিবা অঙাং মশীং খ্বাইদগী য়াম্না লৈ হায়না মীদিয়া রিপোর্ত খরনা ফোংলি। রিপোর্তশিং অসিনা লৈবাক অসিগী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরাংদা মপুং ফাদবা শক্তম অমা উৎলে, মরমদি মখোয়না লৈবাক অসিগী অমসুং অতৈ লৈবাক্কী মীশিং অমসুং তিকা থাখ্রবা মশীং চাংদম্নদুনা পাদে।
মরীক চুম্বা অমসুং মপুং ফাবা লৈঙাক্না তিকা থাবগী ৱারোলদি মরী লৈনবা দেতা অমসুং প্রোগ্রামেতিক ইন্তর্ভেন্সনশিং মুন্না খঙলগা ফংগনি।
গ্রাফ ১ না ভারত্তা লৈবা এন্তিজেন খুদিংমক্কী কোনশিল্লিবা চাদা পাবা শরুক অসি ব্লু লাইন অসিনা উত্তুনা ভারতনা মালেমগী চাংচত্তগী খ্বাইদগী ৱাংই হায়বা তাক্লি। ভারত্তা, এন্তিজেন অয়াম্বগী ওইনা, কোনশিল্লিবা চাং অসি ৯০% নি, মসি অতৈ চাগা ৱাংবা লৈবাকশিং হায়বদি ন্যু জিলেন্দ (দি.তি.পি. -১ ৯৩%), জর্মনি অমসুং ফিনলেন্দ (দি.তি.পি. ৩ ৯১%), স্বেদেন (এম.সি.ভি.) – ১ ৯৩%), লকজেম্বর্গ (এম.সি.ভি. – ২ ৯০%), আইয়র্লেন্দ (পি.সি.ভি. – ৩ ৮৩%), য়ুনাইতেদ কিংদম ওব গ্রেত ব্রিতেন অমসুং নোরদর্ন আইয়রলেন্দ (রোতাসি ৯০%)গা চাংদম্নবদা নোপতে।
ভারতকী ৮৩%গী কভরেজ অসিনা ন্যুমোকোকেল কঞ্জুগেত ভেক্সিন (পি.সি.ভি.)গী ওইনা চাংদম্নরবসু, মসি মালেমগী ৬৫%দা লৈরিবা চাং অসিসগী অদুমক হেন্না ৱাংলি।
গ্রাফ ১: এন্তিজেনগী ওইনা ভারত অমসুং মালেমগী কভরেজগা চাংদম্নবা (%)
(WUENIC ২০২৩)
গ্রাফ২না ভারতকী দি.তি.পি.-১ (পেন্তা-১) অমসুং দি.তি.পি.-৩ (পেন্তা-৩) কভরেজগা জিরো দোজ অমসুং তিকা থাদ্রিবা অঙাংশিংগী বর্দন ৱাংবা অতৈ লৈবাকশিংগা চাংদম্নরি। গ্রাফ অসিনা ভারতপু মীশিং য়াম্না লৈবগা লোইননা খ্বাইদগী য়াম্না তিকা থারি হায়বা তাক্লি। ভারতকী তার্গেত কোহোর্ত অসি গ্রাফ অসিদা চাংদম্নরিবা অতৈ লৈবাক মাপনদগী শরুক অহুম হেল্লি। চাংদম্নরিবা লৈবাকশিং অসিদগী, ভারতনা দি.তি.পি.-১ (পেন্তা-) কভরেজ ৯০%গী মথক্তা লৈবা লৈবাক ওইরি অমসুং দি.তি.পি (পেন্তা) অহানবা দোজ কাপ্লগা অহুমশুবা দোজ কাপতবা অঙাংশিং অসিনা ২% ওইরি, মসিদা লৈরিবা অহাংবা অসি চাংদম্নরিবা অতৈ লৈবাকশিং অসিদগী কা হেন্না কান্নরি। হায়রিবা ফিগরশিং অসি সোসিও-জিওগ্রাফিকেল ওইনা পাক চাউবা লৈবা লৈয়াক্কী প্রোগ্রামেতিক ইন্তর্ভেন্সন্দা মীৎয়েং চংলি হায়বা তাক্লি।
গ্রাফ ২: ভারত অমসুং দি.তি.পি. য়াওবা তিকাদা জিরো দোজ চিলদ্রেন মশীং য়াম্বা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবা (%)(WUENIC ২০২৩)
গ্রাফ ৩না ভারত্তা লৈবা মীশিংগা চাংদম্নবদা লৈবা জিরো দোজ চিলদ্রেন অসি ০.১১% নি হায়বা উৎলি।
গ্রাফ ৩: অপুনবা মীশিংগী চাদা পাবা জিরো দোজ চিলদ্রেন
হায়রিবা স্তেতিস্তিক্স অসিনা লৈঙাক্কী হনবা লৈতনা লৈবাক অসিদা ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরাং মফম খুদিংদা য়ৌহন্নবা হোৎনরিববু তাক্লি। লৈবাক অসিগী য়ুনিভর্সেল ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রাম অসিনা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা পব্লিক হেল্থ ইনিসিএতিব ওইরি, মসিনা অঙাং মশীং করোর ২.৬ অমসুং মীরোনবী মশীং করোর ২.৯ চহি খুদিংগী ওইনা তিকা থাবগী সেসন করোর ১.২দা কাপথোক্নবা পান্দম থম্লি। লৈবাক অসিগী শেনবা চহি ২০২৩-২৪গী ফুল ইম্ম্যুনাইজেসন কভরেজ অসি ৯৩.২৩%দা লৈ। কাপ্পা য়ারবা অঙাং খুদিংমকপু ঙাকথোকপা য়াবা লায়নাশিংদগী ঙাকথোক্নবা তিকা কাপ্নবগীদমক, লৈবাক অসিনা অন্দর-৫ মোর্তালিতী রেত (U5MR) অসি ২০১৪দা হিংনা ১০০০ পোকপদা ৪৫ লৈরম্বদগী হিংনা ১০০০ পোকপদা (এস.আর.এস. ২০২০) ৩২ দা হন্থরে। মসিগী মথক্তা ভারতনা ২০১৪ দগী হৌদুনা ঙাকথোকপগী চাং হেনগৎনবা য়ু.আই.পি.গী মখাদা অনৌবা তিকা তরুক অমগা পুথোক্তুনা তিকাগী মশীং হেনগৎহল্লে।
জিরো দোজ অমসুং তিকা কাপত্রিবা অঙাংশিংদা য়ৌহন্নবগীদমক, ভারতনা মিসন ইন্দ্রধনুশ অমসুং ইন্তেন্সিফাইদ মিসন ইন্দ্রধনুশকী মখাদা থৌরাং কয়া লৌখৎলে, মসিবু রাজ্যশিংনা শৌগৎলি। মসিনা ২০১৪-২০২৩গী মরক্তা জিরো দোজ চিলদ্রেনগী অঙাং মশীং অসি ৩৪% হন্থহল্লে। ২০১৪দগী হৌদুনা, মিসন ইন্দ্রধনুশকী তাংকক ১২ দি জিল্লা খুদিংমক্তা পাঙথোকখ্রে, মসিদা অঙাং করোর ৫.৪৬ অমসুং মীরোনবী করোর ১.৩২না তিকা থাখি।
অতৈ লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা, ভারতনা দব্ল্যু.ঐচ.ও.না রিকমেন্দ তৌবা তিকা মশীং য়ু.আই.পি.গী মখাদা খ্বাইদগী য়াম্না পীরি। ভারতকী মিন কভরেজ অসি ৮৩.৪% নি, মসি মালেমগী কভরেজগী চাদা ১০ দগী হেল্লিবনি। ও.পি.ভি. অমসুং আই.পি.ভি.গী কভরেজ ৱাংবগা লোইননা, ভারতনা ২০১১দা পোলিও কেস লৈখিবা অদুগী মতুংদা চহি ১৩ লেপতনা পোলিও লৈত্রবা লৈবাক অমা ওইবগী থাক মায় পাক্না ঙাক্না লাক্লি।
দি.তি.পি (পেন্তা-১) ৯৩% অহানবা দোজ কভরেজ অমসুং ৯৩% মিজল অমসুং রুবেল্লা ভেক্সিন ১বা দোজ কভরেজগা লোইননা লৈবাক অসিগী দ্রাইব অসি জিরো দোজ চিলদ্রেন হন্থহনবা অমসুং মিজল অমসুং রুবেল্লা মুৎথৎনবা হোৎনরি। লেপা লৈতনা মিজল অমসুং রুবেল্লা মুৎথৎনবা হোৎনরিবা অসিদা ভারতপু দি মিজল অমসুং রুবেল্লা পার্তনরশিপ (অমেরিকান রেদ ক্রোস, বি.এম.জি.এফ., গাভি, য়ু.এস. সি.দি.সি., য়ু.এন.এফ., য়ুনিসেফ, অমসুং দব্ল্যু.ঐচ.ও.)না দি অমেরিকান রেদ ক্রোস হেদক্বার্তর, ৱাসিংতন দি.সি., য়ু.এস.এ.দা মার্চ ৬, ২০২৪দা মমল য়াম্লবা মিজল অমসুং রুবেলা চেম্পিয়ন এৱার্দ পীদুনা ইকাইখুম্নবা উৎখি।