ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା ପୁରସ୍କାର ପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି
ମୋ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଅଧିକ ଯୁବ ଅନୁକୂଳ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ହିଁ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଣ୍ଣୟକାରୀ: କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ
17 JUL 2024 2:12PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିୟ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଜାତୀୟ ଯୁବ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା (ଏନ୍ଏସ୍ଏସ୍) ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅଧିବେଶନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଯୁବ ନେତାଙ୍କ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ମୋ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ରଣନୀତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯାହା ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଲଭ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଥିବା ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି), ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଜନା, ଯୁବ ସଶକ୍ତୀକରଣ, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାର ନିବାରଣ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ଅସାଧାରଣ ଅବଦାନକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଏହି ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ପାଇଁ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାଙ୍କୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ କହିଲେ, ଭାରତର ଯୁବବର୍ଗ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଆମର ସାମୂହିକ ଯାତ୍ରା କୁ ନେଇ ମୁଁ ଉତ୍ସାହିତ।
ଆଲୋଚନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ମାଇଁ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଗଠନମୂଳକ ଯୁବ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ଅଭିନବ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲା । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ କିପରି ଅଧିକ ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍, ସୂଚନାପ୍ରଦ ଏବଂ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ନେଇ ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭିୟ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଅଧିକ ଡିଜିଟାଲ ଉପକରଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା, ଏହାକୁ ଯୁବ-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ଆଶାୟୀ ଯୁବ ନେତାମାନଙ୍କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ମେଣ୍ଟରସିପ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଭଳି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ପୂରଣ ହୋଇପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଯୁବ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ।
ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ମାଇଁ ଭାରତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ଯୁବ ସଂପୃକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ମୂଳଦୁଆ ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମୂହିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଲୋଚନା ଶେଷ ହୋଇଥିଲା । ଡ. ମାଣ୍ଡଭିୟ ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଭାରତକୁ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପରିବର୍ତନ ଶକ୍ତି ଉପରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ବିଷୟରେ ଆଶାବାଦୀ ଥିଲେ ।
ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ସଚିବ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Dr. Mansukh Mandaviya Interacts with National Youth Awardees and National Service Scheme Awardees
Discusses Making MY Bharat Platform More Youth-Friendly
Youth of India are our Future Decision-Makers: Union Minister
17 JUL 2024 2:12PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs & Sports and Labour & Employment, Dr Mansukh Mandaviya held an insightful interaction with the National Youth Awardees and National Service Scheme (NSS) Awardees in New Delhi today. The session aimed to celebrate the achievements of these young leaders and discuss strategies to enhance the MY Bharat platform, ensuring it becomes more accessible and beneficial to the youth of India.
Dr. Mandaviya commenced the interaction by acknowledging the extraordinary contributions of the awardees, who hail from different States across India and have made significant impacts in diverse areas such as Sustainable Development Goals (SDGs), Climate Change, Urban Planning, Youth Empowerment, Drug Abuse prevention, among others. He emphasized the importance of recognizing and nurturing young talent to build a robust future for the nation.
Addressing the participants, Dr, Mandaviya said, “The youth of India are our future decision-makers, and I am excited about our collective journey towards empowering them”.
A significant part of the discussion focused on innovative and collaborative ideas for constructive youth engagement on the MY Bharat platform. Dr. Mandaviya invited suggestions from the awardees on how to make the platform more interactive, informative, and engaging. The awardees proposed ideas such as incorporating more digital tools, making it a one stop solution for all youth-related initiatives, and creating mentorship and internship programs to guide aspiring young leaders.
Dr. Mandaviya encouraged continuous dialogue between the youth and the Ministry to ensure that the needs and aspirations of young Indians are adequately addressed.
Dr. Mandaviya reiterated the government's commitment to empowering the youth through various schemes and programs. The interaction concluded with a collective vision to make the MY Bharat platform a cornerstone for youth engagement and development. Dr. Mandaviya expressed his optimism about the future and his belief in the transformative power of the youth in driving India towards progress and innovation.
The interaction was also attended by Secretary, Department of Youth Affairs and senior officials of the Ministry of Youth Affairs & Sports.