ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী মখাদা মথং নুমিৎ ১০০দা পাংথোক্কদবা স্কিমশিং অমসুং মরুওইবা থবকশিংগী খুমাং চাউশিনবা শ্রী জুৱাল ওরাম্না হন্না য়েংশিনখ্রে
17 JUL 2024 6:05PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা পাংথোকখিবা মীফম অমদা, ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জুৱাল ওরাম অমসুং রাজ্য মন্ত্রী শ্রী দুর্গাদাস উইকেনা মথং নুমিৎ ১০০দা মিনিস্ত্রিনা পাংথোক্কদবা স্কিমশিং অমসুং মরুওইবা থবকশিংগী খুমাং চাউশিনবা হন্না য়েংশিনখ্রে।
মিনিস্ত্রিগী স্কিমশিং অমসুং থবকশিংগী মতাংদা অপুনবা ফিবম অমা পাউদম্বগা লোয়ননা মীফম অদু হৌদোকখি, তুংদা বজেতকী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অমা পাংথোকখি।
মীফম অদুদা খন্নখিবা মরুওইবা স্কিমশিং অমসুং থবকশিং অদুদি :
• ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগী স্কোলারসিপ স্কিমশিং
• প্রধান মন্ত্রী জনজাতি অদিবাসি মহা অভিয়ান(পি.এম-জনমন)
• প্রধান মন্ত্রী অদি অদর্স গ্রাম য়োজনা(পি এম এ এ জি ৱাই)
• এক্লাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল(ই এম আর এস)
• লাইফলিহুদ স্কিমশিং
• সংবিধানগী আর্তিকল ২৭৫(১)গী মখাদা গ্রান্তশিং পীবা
• ত্রাইবেল রিছার্স ইন্সতিতুসনশিংদা মতেং পাংবা
• এন.জি.ওশিংদা শৌগৎপা
• হকশেলগী লমদা মরুওইবা থবকশিং পায়খৎপা, অমসুং
• মিনিস্ত্রিগী তোঙান-তোঙানবা দিবিজনশিংনা পায়খৎপা অতোপ্পা থবকশিং
শ্রী ওরামনা হায়খি মীওই খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং খুদোংচাবশিং চপ মান্ননা ফংমিন্না খুন্নাই অমা শেমগৎনবা হায়রিবা থবকশিং অসি য়াম্না মরুওই। শ্রী উইকেনা হায়খি হায়রিবা থবকশিং অসি মপুংফানা পায়খৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী সেক্রেতরি শ্রী বিভু নায়ার অমসুং সেনিয়ার ওফিসারশিংনা মতম চানা অমসুং মপুংফানা থবকশিং পাংথোক্নবা অকুপ্পা থৌরাংশিং অমসুং নুঙগী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি।
ত্রাইবেল মীয়াম চাউখৎনবা পান্দমশিং ফংনবা চোকথবা নাইদনা থবক তৌনবা মিনিস্ত্রিগী অমতা ওইবা ৱারেপ অমা লৌদুনা মীফম অদু লোইশিনখি।

Ministry of Tribal Affairs
Shri Jual Oram reviews the progress of Schemes and key Initiatives under the Ministry of Tribal Affairs for the next 100 days
17 JUL 2024 6:05PM by PIB Delhi
In a daylong meeting in New Delhi today, Union Minister for Tribal Affairs, Shri Jual Oram and Minister of State, Shri Durgadas Uikey reviewed the progress of schemes and strategized on key initiatives of the Ministry for the next 100 days.
The meeting commenced with a comprehensive presentation on the Ministry’s schemes and initiatives, followed by an overview of the budget.
Key schemes and initiatives discussed in the meeting were:
• Scholarships schemes for tribal students
• Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha AbhiyaN (PM-JANMAN)
• Pradhan Mantri Adi Adarsh Gram Yojana (PMAAGY)
• Eklavya Model Residential Schools (EMRS)
• Livelihood Schemes
• Grants under Proviso to Article 275 (1) of the Constitution
• Support to Tribal Research Institutes (TRIs)
• Support to voluntary organisations (NGOs)
• Major initiatives taken in the health sector, and
• Other ancillary matters handled by various divisions of the Ministry
Shri Oram emphasised the importance of these initiatives in fostering an inclusive and equitable society. Shri Uikey echoed these sentiments, highlighting the collaborative efforts needed to drive these initiatives forward. Secretary (Tribal Affairs), Sh. Vibhu Nayar, along with senior officers, provided valuable insights and detailed plans to ensure timely and effective implementation.
The meeting concluded with a unanimous commitment of the Ministry to work tirelessly for the outlined goals for empowering tribal community.