ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୨ତମ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
09 JUL 2024 9:54PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ-ରୁଷ୍: ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ବିସ୍ତାରିତ ଭାଗିଦାରୀ
1. ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 22ତମ ଭାରତ -ରୁଷିଆ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ରୁଷୀୟ ସଂଘର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣକ୍ରମେ ଜୁଲାଇ 8-9, 2024 ରେ ରୁଷୀୟ ସଂଘକୁ ଏକ ସରକାରୀ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିଲେ ।
2. ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନ୍ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କର ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଋଷର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବେସାମରିକ ସମ୍ମାନ "ଅର୍ଡର ଅଫ୍ ସେଣ୍ଟ ଆଣ୍ଡ୍ରିୟୁ ଦ ଆପୋଷ୍ଟେଲ’’ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ
3. ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ଉପରେ ନେତାମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
4. ବିଶ୍ୱାସ, ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏହି ସମୟପରୀକ୍ଷିତ ସମ୍ପର୍କର ବିଶେଷ ପ୍ରକୃତିକୁ ନେତାମାନେ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ୨୦୨୩ରେ ଏସସିଓ ଏବଂ ଜି-୨୦ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଏବଂ ୨୦୨୪ରେ ବ୍ରିକ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଋଷର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମେତ ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ।
5. ରାଜନୈତିକ ଓ ରଣନୈତିକ, ସାମରିକ ଓ ନିରାପତ୍ତା, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଶକ୍ତି, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପରମାଣୁ, ମହାକାଶ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ମାନବୀୟ ସହଯୋଗ ସମେତ ସହଯୋଗର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ବହୁମୁଖୀ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଦିଗ ଗୁଡିକ ଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ଆକଳନ ଭାରତ-ରୁଷର ନେତା ମାନେ କରିଥିଲେ । ପାରମ୍ପରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା।
୬. ବର୍ତ୍ତମାନର ଜଟିଳ, ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଅନିଶ୍ଚିତ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ-ରୁଷ୍ ସମ୍ପର୍କ ସୁଦୃଢ଼ ରହିଛି ବୋଲି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ସମସାମୟିକ, ସନ୍ତୁଳିତ, ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ରୁଷ୍ ସମ୍ପର୍କର ବିକାଶ ଏକ ମିଳିତ ବୈଦେଶିକ ନୀତିର ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ
7. କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବିକଶିତ ଏବଂ ଜଟିଳ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାରମ୍ବାର ବୈଠକ ଏବଂ ବିନିମୟକୁ ନେତାମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନିୟମିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ପରସ୍ପରର ମୂଳ ସ୍ୱାର୍ଥ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂଗଠନରେ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଝିବା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ।
8. ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରୁଷୀୟ ସଂଘର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ଡିସେମ୍ବର 2023 ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ 2024-28 ଅବଧି ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରୋଟୋକଲକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ବିନିମୟ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ଜାତିସଂଘ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ, ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା, ଦୂତାବାସ ଏବଂ ସମ୍ପତ୍ତି ମାମଲା ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥସମ୍ପନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରସଙ୍ଗଉପରେ ବୈଦେଶିକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପରାମର୍ଶ ନିୟମିତ ଆୟୋଜନ ରେ ସେମାନେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗ
9. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଘନିଷ୍ଠ ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ବାର୍ତ୍ତାଳାପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ-ରୁଷ୍ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଉଭୟ ଗୃହର ଆନ୍ତଃ-ସଂସଦୀୟ ଆୟୋଗ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ବନ୍ଧୁତା ଗୋଷ୍ଠୀର ନିୟମିତ ବୈଠକର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ନବମ ଜି-୨୦ ସଂସଦୀୟ ବକ୍ତା ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ରେ ରୁଷୀୟ ସଂଘ ପରିଷଦର ବାଚସ୍ପତିଙ୍କୁ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଗସ୍ତକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ
10. ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସ୍ତରରେ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିୟମିତ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ତଥା ବୈଶ୍ୱିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ରଣନୈତିକ ବୁଝାମଣା ଏବଂ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଗମ କରିଥିଲା ।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ
11. ଉଭୟ ପକ୍ଷ 2023 ରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କୁ ନେଇ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯାହା କି 2025 ପାଇଁ ଦୁଇ ନେତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର ପ୍ରାୟ ଦୁଇଗୁଣ ଅଟେ । ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସନ୍ତୁଳିତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ନେତା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନୂତନ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ନିବେଶ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ, ବିଶେଷକରି ଉନ୍ନତ ଉଚ୍ଚ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଆକାର ଖୋଜିବା ମାଧ୍ୟମରେ ରୁଷିଆକୁ ଭାରତର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
12. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ବଜାୟ ରଖିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଦୁଇ ନେତା ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୧୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
13. ଏପ୍ରିଲ 2023 ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବୈଷୟିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ଆୟୋଗ (ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଟିଇସି) ଏବଂ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମର 24ତମ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ପରିବହନ, ନଗର ଉନ୍ନୟନ ଏବଂ ରେଳବାଇ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ଉପ-କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ଉଦଘାଟନୀ ବୈଠକକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଅଧିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ୨୦୨୪ ର ଦ୍ୱିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଟିଇସିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧିବେଶନ ରୁଷିଆରେ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
14.ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ସେବା ବାଣିଜ୍ୟରେ ଗତିଶୀଳ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଧାରା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଏହାର ସଠିକ ପରିମାଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ନେତାମାନେ ୨୦୩୦ (ପ୍ରୋଗ୍ରାମ-୨୦୩୦) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୁଷ-ଭାରତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସହଯୋଗର ଆଶାଜନକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ-୨୦୩୦ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ, ପ୍ରକଳ୍ପ, ଅଗ୍ରାଧିକାର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ସାମଗ୍ରିକ ସମନ୍ୱୟ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଟିଇସି ଦ୍ୱାରା କରାଯିବ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ-୨୦୩୦ର ତଦାରଖ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ସମର୍ଥନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ଉପ-କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ତଥା ଦୁଇ ଦେଶର ସଂପୃକ୍ତ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
15. ଜାତୀୟ ମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବହାର କରି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କଆର୍ଥିକ ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଣାଳୀର ଆନ୍ତଃକାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ପାଇଁ ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବୀମା ଏବଂ ପୁନଃବୀମା ସମସ୍ୟା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଗ୍ରହଣୀୟ ସମାଧାନ ଖୋଜିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
16. ସୁରକ୍ଷାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସମେତ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଅଣ-ଶୁଳ୍କ / ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ, ନେତାମାନେ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରେସିଆନ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ରେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବୈଠକକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେବା ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବା ପାଇଁ ନେତାମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
17. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗର ମହତ୍ତ୍ୱକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରିବହନ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ, ଧାତୁବିଜ୍ଞାନ, ରାସାୟନିକ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ଅଗ୍ରାଧିକାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଶାଜନକ ଯୁଗ୍ମ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦର ପାରସ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରବାହବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
18. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଋଷର ଫେଡେରାଲ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ସେବା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୋକ୍ଷ ଟିକସ ଏବଂ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ବୋର୍ଡ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମଧ୍ୟରେ ମେ 2024 ରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଅଧିକୃତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରେଟରର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଇଁ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତି ନାମକରଣର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ରୁଷିଆ-ଭାରତ ବାଣିଜ୍ୟର ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କୁ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ସହିତ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ।
19. ରୁଷିଆ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାଇଗ୍ରେସନ୍ ଏବଂ ମୋବିଲିଟି ପାର୍ଟନରସିପ୍ ଚୁକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
20. ସାର ଉପରେ ମିଳିତଭାବେ ଭାରତ-ରୁଷିଆ କମିଟିର ଢାଞ୍ଚା ରେ କମ୍ପାନି ରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଚୁକ୍ତି ଆଧାରରେ ଭାରତକୁ ସାରର ସ୍ଥାୟୀ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ସହଯୋଗ ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
21. ନେତାମାନେ ମସ୍କୋରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ନିବେଶ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ନିବେଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ସପ୍ତମ ବୈଠକକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ "ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଏବଂ "ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ରୁଷୀୟ ବ୍ୟବସାୟଏବଂ ରୁଷିଆରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସହଜ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ଶିଳ୍ପ ସହରରେ ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଭାରତ ପକ୍ଷରୁ ରୁଷୀୟ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ ।
22. ଟେଲିଯୋଗାଯୋଗ, ଉପଗ୍ରହ ଯୋଗାଯୋଗ, ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବେଶର ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍, ମୋବାଇଲ୍ ଯୋଗାଯୋଗ, ସୂଚନା ନିରାପତ୍ତା ଇତ୍ୟାଦି ସମେତ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ପରିବହନ ଏବଂ ସଂଯୋଗ
23. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ଥିର ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପରିବହନ କରିଡରର ଏକ ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଏକ ବୃହତ ୟୁରେସିଆନ ମହାକାଶର ଧାରଣାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୟୁରେସିଆରେ ଆଶାଜନକ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ଶୃଙ୍ଖଳାର ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚେନ୍ନାଇ-ଭ୍ଲାଦିଭୋସ୍ତୋକ ପୂର୍ବ ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ପରିବହନ କରିଡରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଥା ଉତ୍ତର ସାଗର ମାର୍ଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହ ଭିତ୍ତିଭୂମିର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହିତ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ସମ୍ପର୍କ କୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
24. ମାଲ ପରିବହନର ସମୟ ଓ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ୟୁରେସିଆନ ମହାକାଶରେ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଏନଏସଟିସି ମାର୍ଗର ବ୍ୟବହାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ । ପରିବହନ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ବ୍ୟାପକଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା, ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ସମସ୍ତ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତା ପ୍ରତି ସମାନର ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ହେବ ।
25. ଉତ୍ତର ସାଗର ମାର୍ଗ ଦେଇ ରୁଷ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିକାଶ ରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି । ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେମାନେ ଉତ୍ତର ସାଗର ମାର୍ଗ ରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଟିଇସି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଗଠନ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
26. ମସ୍କୋରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଉପରେ ଉପ-କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଫେବୃଆରୀ, 2023) ବୈଠକର ଫଳାଫଳକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ଶକ୍ତି ଭାଗିଦାରୀ
27. ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହ ନୂତନ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଚୁକ୍ତି ଖୋଜିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
28. ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତକୁ କୋକିଂ କୋଇଲା ଯୋଗାଣ କୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ଋଷରୁ ଭାରତକୁ ଆନ୍ଥ୍ରାସାଇଟ୍ କୋଇଲା ରପ୍ତାନି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ରୁଷର ସୁଦୂର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆର୍କ୍ଟିକ୍ ରେ ସହଯୋଗ
29. ରୁଷିଆ ସଂଘର ସୁଦୂର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆର୍କଟିକ୍ ଜୋନରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତି କରିବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୪ରୁ ୨୦୨୯ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଷର ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ରୁଷ୍ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବା ସହ ରୁଷୀୟ ସଂଘର ଆର୍କ୍ଟିକ୍ ଜୋନରେ ସହଯୋଗ ନୀତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷିଆର ସୁଦୂର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ କରି କୃଷି, ଶକ୍ତି, ଖଣି, ମାନବ ସମ୍ବଳ, ହୀରା, ଔଷଧ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିବହନ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
30. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଋଷର ସୁଦୂର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃଆଞ୍ଚଳିକ ଆଲୋଚନାର ବିକାଶ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିକ୍ଷାଗତ, ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
31. ରୁଷୀୟ ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହୀ ଭାରତୀୟ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଋଷର ସୁଦୂର ପ୍ରାଚ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଢାଞ୍ଚା ରେ ଉଚ୍ଚ-ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନିବେଶ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛି । ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ରେ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଗୁଜରାଟ ଗ୍ଲୋବାଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଋଷର ସୁଦୂର ପୂର୍ବ ଏବଂ ଆର୍କଟିକ୍ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେଣ୍ଟ ପିଟର୍ସବର୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ (ଜୁନ୍ ୨୦୨୩) ଏବଂ ଇଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଇକୋନୋମିକ୍ ଫୋରମ୍ (ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩)ରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ରୁଷୀୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ନିବେଶ ଆଦି ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମ୍ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ବ୍ୟବସାୟିକ ଆଲୋଚନାର ଅବଦାନ କୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
32. ପୂର୍ବ ଅର୍ଥନୈତିକ ଫୋରମର ଢାଞ୍ଚା ସମେତ ଏସିଆ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳର ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟବସାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ର ବିକାଶ ର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ।
ମହାକାଶକ୍ଷେତ୍ରରେ ବେସାମରିକ ପରମାଣୁ ସହଯୋଗ, ସହଯୋଗ
33. ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରକ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୁଡାନକୁଲମରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ୟୁନିଟ୍ ନିର୍ମାଣରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୋଗାଣର ସମୟସୀମା ସମେତ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ପୂର୍ବ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଚୁକ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ଦ୍ଵିତୀୟ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ଅଧିକ ଆଲୋଚନରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ରୁଷୀୟ ଡିଜାଇନର ଭିଭିଇଆର ୧୨୦୦, ଉପକରଣର ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଏବଂ ଏନପିପି ଉପାଦାନଗୁଡିକର ମିଳିତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଦେଶରେ ସହଯୋଗ ଉପରେ ବୈଷୟିକ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଇନ୍ଧନ ଚକ୍ର, କେକେଏନପିପି ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଜୀବନ ଚକ୍ର ସହାୟତା ଏବଂ ଅଣ-ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ ସମେତ ଆଣବିକ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
34. ମହାକାଶରେ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଏବଂ ରୁଷୀୟ ରାଜ୍ୟ ମହାକାଶ ନିଗମ "ରୋସ୍କସ୍ମୋସ୍" ମଧ୍ୟରେ ମାନବ ମହାକାଶ ଯାତ୍ରା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଉପଗ୍ରହ ନେଭିଗେସନ ଏବଂ ଗ୍ରହ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସମେତ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ବ୍ୟବହାରରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭାଗିଦାରୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ର ସଫଳ ଅବତରଣ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ରୁଷିଆ ଭାରତକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛି, ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତର ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇପାରିବ। ରକେଟ ଇଞ୍ଜିନର ବିକାଶ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବନା ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ସାମରିକ ଏବଂ ସାମରିକ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ
ସାମରିକ ଏବଂ ସାମରିକ-ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ଭାରତ ଏବଂ ଋଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ସ୍ତମ୍ଭ ରହିଆସିଛି, ଯାହା ସାମରିକ ଏବଂ ସାମରିକ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆନ୍ତଃସରକାରୀ ଆୟୋଗ (ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଏମଆଣ୍ଡ ଏମଟିସି) ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଅନେକ ଦଶନ୍ଧିର ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସଫଳ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଛି । ଏସସିଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ମିଳିତ ଅଭ୍ୟାସ ଅବସରରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ସମେତ ନିୟମିତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମରିକ ଯୋଗାଯୋଗ କୁ ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୪ ର ଦ୍ୱିତୀୟାର୍ଦ୍ଧରେ ମସ୍କୋରେ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଏମଆଣ୍ଡଏମଟିସିର ୨୧ତମ ରାଉଣ୍ଡ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଅଭିଯାନରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରି ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ, ସହ-ବିକାଶ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ ପ୍ରଣାଳୀର ମିଳିତ ଉତ୍ପାଦନ ଦିଗରେ ପୁନର୍ଗଠନ କରୁଛି । ମିଳିତ ସାମରିକ ସହଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ସାମରିକ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ବିନିମୟ କୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ।
36. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମେକ୍-ଇନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ରୁଷୀୟ ମୂଳ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭାରତରେ ସ୍ପେୟାର ପାର୍ଟସ୍, ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ସମୁଦାୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ମିଳିତ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ଅନୁମୋଦନ ଦ୍ୱାରା ପାରସ୍ପରିକ ବନ୍ଧୁତ୍ଵ ଦ୍ୱାରା ତୃତୀୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନି କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଏମଆଣ୍ଡଏମଟିସିର ପରବର୍ତ୍ତୀ ବୈଠକରେ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
ଶିକ୍ଷା ଓ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
37. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ବିଭିନ୍ନ ଏକାଡେମିକ ମୋବିଲିଟି ଫର୍ମ, ଶିକ୍ଷାକାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସହିତ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂଗଠନମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀ ବିକଶିତ କରିବା ରେ ପାରସ୍ପରିକ ଆଗ୍ରହକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତରେ ଆଗ୍ରହୀ ରୁଷୀୟ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଂଗଠନର ଶାଖା ଖୋଲିବାରେ ସହଯୋଗ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ।
38. ରୁଷୀୟ ସଂଘର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ, 2021 ମଧ୍ୟରେ ରୋଡମ୍ୟାପର ସଫଳ ରୂପାୟନ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇ ଦେଶର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାଧ୍ୟମରେ ରୁଷିଆ-ଭାରତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକକାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
39. ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନବସୃଜନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବାଣିଜ୍ୟୀକରଣ ଏବଂ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଚକ୍ର ସହାୟତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ପାଇଁ 2021 ର ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ର ଢାଞ୍ଚାରେ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ବୈଷୟିକ ଭାଗିଦାରୀରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଅଭିନବ ଉଦ୍ୟୋଗଏବଂ ଆନ୍ତଃ-କ୍ଲଷ୍ଟର ଇଣ୍ଟରଆକ୍ସନ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
40. ଉଭୟ ପକ୍ଷ କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଓ ମରାମତି, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ସାମୁଦ୍ରିକ ଶିଳ୍ପ ଓ ସମୁଦ୍ର ସମ୍ପଦ, ରାସାୟନିକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଶକ୍ତି, ଜଳ, ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଜୀବନ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଉପଯୋଗୀ ଗଣିତ ଏବଂ ଡାଟା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ପଦାର୍ଥ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଭଳି ସହଯୋଗର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି । ଯାହାକି ପୋଲାର ଗବେଷଣା ଏବଂ ନାନୋ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ।
41. ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ ଏବଂ ରୁଷୀୟ ସଂଘର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୁଷୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମିଳିତ ନିଲାମର ସଫଳ ରୂପାୟନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
42. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଇଆରଆଇଜିସି-ଟିଇସିଢାଞ୍ଚା ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଉପରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଇ ଦେଶର ଆଗ୍ରହୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଂଗଠନର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଇ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯୋଗାଯୋଗର ସାମୟିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ ।
43. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶିକ୍ଷାର ପାରସ୍ପରିକ ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ଶୈକ୍ଷିକ ଡିଗ୍ରୀ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
44. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶିକ୍ଷା ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମ୍ପର୍କବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରୁଷିଆ-ଭାରତ ରାଉଣ୍ଡ ଟେବୁଲ, ସେମିନାର, ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
45. ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ସୁଦୃଢ଼ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୪ରେ ପ୍ରାୟ ୬୦ଟି ରୁଷୀୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଭାରତରେ ଆୟୋଜିତ ଶିକ୍ଷା ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ
46. ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ରୁଷ-ଭାରତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ବୋଲି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଭୟ ଦେଶର ସଙ୍ଗଠନ, ଥିଏଟର, ପାଠାଗାର, ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ସୃଜନଶୀଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଯୋଗାଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ସ୍ଥାପନକୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ।
47. ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ସୁଦୃଢ଼ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ 2021-2024 ପାଇଁ ରୁଷୀୟ ସଂଘର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳ ରୂପାୟନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ । ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିବାର ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଅଭ୍ୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା। ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନର ଭୌଗୋଳିକ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଯୁବ ଓ ଲୋକକଳା ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଧିକ ସଂପୃକ୍ତି ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ରୁଷିଆର ୮ଟି ସହରରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ୨୦୨୪ରେ ଭାରତରେ ରୁଷୀୟ ସଂସ୍କୃତି ମହୋତ୍ସବର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ନେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
48. ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା କୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ନେତାମାନେ ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ରେ ସୋଚି ବିଶ୍ୱ ଯୁବ ମହୋତ୍ସବରେ ଛାତ୍ର ଏବଂ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଜୁନ୍ 2024 ରେ ଯଥାକ୍ରମେ "ଭବିଷ୍ୟତର ଖେଳ" ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଜୁନ୍ ରେ କାଜାନରେ ବ୍ରିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଏବଂ ଆଥଲେଟନମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
49. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟତୀତ ଉଭୟ ଦେଶର ଅଧିକ ସମସାମୟିକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସବୁଜ ଶକ୍ତି, ମହାକାଶ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃହତ ସ୍ତରର ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଏବଂ ବିନିମୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହୋଇପାରେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ନାଗରିକ ସମାଜକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶରେ "କ୍ରସ/ମଲ୍ଟି-ସେକ୍ଟୋରାଲ ଇୟର ଅଫ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ" ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
50. ଭାରତରେ ରୁଷୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ଋଷିଆରେ ଭାରତୀୟ ଭାଷାକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଦିଗରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବା ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
51. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷିଆର ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଥିଙ୍କଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଭାରତ ଓ ରୁଷର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରାଯାଇପାରିବ ।
52. ରୁଷ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ବିନିମୟ କ୍ରମାଗତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରବାହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ମସ୍କୋ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଟୁରିଜିମ୍ ଆଣ୍ଡ ଟ୍ରାଭେଲ୍ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୩ ଓ ୨୦୨୪ ଏବଂ ଓଟିଡିୱାଇକେଏଚ୍-୨୦୨୩ ଭଳି ଲୋକପ୍ରିୟ ରୁଷୀୟ ଟୁର୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀରେ ଅତୁଳନୀୟ ଭାରତ ଦଳର ନେତୃତ୍ଵରେ ଭାରତୀୟ ଟୁର୍ ଅପରେଟର, ଭାରତୀୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଭାଗ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
53. ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ଇ-ଭିସା ପ୍ରଚଳନ ସମେତ ଭିସା ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସରଳୀକରଣ କୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭିସା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ସରଳୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ
54. ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାପାରରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସମନ୍ୱୟକାରୀ ଭୂମିକା ସହିତ ବହୁପକ୍ଷବାଦକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନର ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାରରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନ କରିବାର ନୀତି ସମେତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ନୀତି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
55. ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦର ଅସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଭାରତର 2021-22 କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ଏବଂ ସଂସ୍କାରିତ ବହୁପକ୍ଷବାଦ, ଜାତିସଂଘ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ଦିଗରେ ଭାରତର ୟୁଏନଏସସି ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ପ୍ରୟାସକୁ ରୁଷ୍ ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ଜାତିସଂଘରେ ଅଧିକାଂଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ୟୁଏନଏସସିରେ ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
56. ସମସାମୟିକ ବୈଶ୍ୱିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୟୁଏନଏସସିକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୟୁଏନଏସସିର ବ୍ୟାପକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସଂଶୋଧିତ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ରୁଷ୍ ନିଜର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଦୋହରାଇଛି।
57. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଜି-୨୦ ଫର୍ମାଟରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷ କରି ୨୦୨୩ରେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ "ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍" ବା "ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ପରିବାର ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ" ଶୀର୍ଷକ ଅଧୀନରେ ଯାହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ (ଏଲଏଫଇ) ପଦକ୍ଷେପକୁ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜି-୨୦ର ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ସଫଳତାକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନ୍ୟାୟଏବଂ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ମାନବ-କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥକ ଭାବରେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ଉପରେ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତର ସଫଳ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ଋଷର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
58. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାରିକ ପରମ୍ପରା ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ମଞ୍ଚର କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀରେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଫୋରମ୍ ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟ ପଦବୀରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ପ୍ରବେଶ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୩ରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଏକ ବହୁଧ୍ରୁବୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସପକ୍ଷରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍କେତ ଦେଇଥିଲା। ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆହ୍ୱାନର ମିଳିତ ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା, ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଜି-୨୦ରେ ନେତା ଘୋଷଣାରେ ଥିବା ସବୁଜ ବିକାଶ ଚୁକ୍ତିରେ ପରିକଳ୍ପିତ ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ର ଅଧିକ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଏକାଠି କରିବା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶାସନ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ବିଶେଷକରି ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଜି-୨୦ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସେମାନେ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ।
59. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବ୍ରିକ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୋହାନ୍ସବର୍ଗରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ XV ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବ୍ରିକ୍ସର ସଦସ୍ୟତା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନ ଓ ବୁଝାମଣା, ସମାନତା, ଏକତା, ଖୋଲାପଣ, ସମାବେଶୀତା ଏବଂ ସହମତି ଥିବା ବ୍ରିକ୍ସ ଭାବନା ପ୍ରତି ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ବ୍ରିକ୍ସ ସହଯୋଗର ନିରନ୍ତରତା ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ, ବ୍ରିକ୍ସରେ ନୂତନ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବ୍ରିକ୍ସ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶଭାବେ ମଡେଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପଦ୍ଧତି ବିକଶିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବାକୁ ରୁଷ୍ ଏବଂ ଭାରତ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ୨୦୨୪ରେ ରୁଷିଆ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିବାରୁ ରୁଷିଆ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତକୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରାଯାଇଛି।
60. ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ବ୍ରିକ୍ସ ପରିବାରରେ ନୂତନ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ୨୦୨୪ରେ 'ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱ ବିକାଶ ଓ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ବହୁପକ୍ଷବାଦକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା' ଶୀର୍ଷକ ଅଧୀନରେ ଭାରତ ରୁଷିଆର ବ୍ରିକ୍ସ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛି। ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରେ କାଜାନଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଷୋଡ଼ଶ ବ୍ରିକ୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସଫଳତା ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
61. ରୁଷ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ର ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନର ଢାଞ୍ଚା ରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି ।
62. ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ, ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦ, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚାଲାଣ, ସୀମାପାର ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ସୂଚନା ସୁରକ୍ଷା ବିପଦ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସସିଓ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ଫଳପ୍ରଦ ସହଯୋଗ କୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସନ୍ତୋଷର ସହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଋଷ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଭାରତର ଏସସିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଏସସିଓରେ ସହଯୋଗର ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ଗତି ଯୋଡ଼ିଥିବା ସ୍ୱୀକାର କରିଛି । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ବହୁଧ୍ରୁବୀ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନରେ ଏସସିଓର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଭୂମିକାକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଏସସିଓର ନୂତନ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ସେମାନେ ଇରାନ ଓ ବେଲାରୁସ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସସିଓର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି, ଜାତିସଂଘ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସଂଗଠନ ଏବଂ ସଂଘ ସହିତ ସଂଗଠନର ଯୋଗାଯୋଗର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ।
ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା
63. ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସୀମାପାର ଗତିବିଧି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳୀ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ । ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀରର କଠୁଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ୮ ତାରିଖରେ ସେନା ବାହିନୀ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣ, ଜୁନ୍ ୨୩ତାରିଖରେ ଦାଗେସ୍ତାନରେ ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖରେ ମସ୍କୋର କ୍ରୋକସ୍ ସିଟି ହଲ୍ ରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣକୁ ସେମାନେ ତୀବ୍ର ନିନ୍ଦା କରିବା ସହ ଆତଙ୍କବାଦ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ସ୍ମାରକୀ ବୋଲି ସେମାନେ ଦୃଢ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ। ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିରେ ଗୁପ୍ତ ଏଜେଣ୍ଡା ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ବିନା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଉଗ୍ରବାଦ ବିରୋଧରେ ଆପୋସ ଲଢ଼େଇ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହାବ୍ୟତୀତ ଜାତିସଂଘ ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ, ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସହ ଜାତିସଂଘ ର ଆତଙ୍କବାଦ ନିରୋଧୀ ରଣନୀତିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
64. ଆତଙ୍କବାଦ ର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ବିପଦକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆତଙ୍କବାଦ ପ୍ରତି ଶୂନ୍ୟ ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଢାଞ୍ଚାରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଚୁକ୍ତିକୁ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ଦେବା ଏବଂ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୟୁଏନଜିଏ ଏବଂ ୟୁଏନଏସସି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
65 ଆତଙ୍କବାଦ କୌଣସି ଧର୍ମ, ଜାତୀୟତା, ସଭ୍ୟତା କିମ୍ବା ଜାତିଗତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମର୍ଥକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରାଯାଇ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ନେତାମାନେ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
66. ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ ସିଟିସିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଭାରତରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ୟୁଏନଏସସି ଆତଙ୍କବାଦଙ୍କ ନିରୋଧୀ କମିଟି (ସିଟିସି)ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୈଠକକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ ଘୋଷଣାନାମାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଘୋଷଣାନାମାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସୂଚନା ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଯେପରିକି ଦେୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ ପାଣ୍ଠି ସଂଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ମାନବବିହୀନ ଆକାଶ ଯାନ (ୟୁଏଭି, କିମ୍ବା ଡ୍ରୋନ)ର ଅପବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ।
67. ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା, ମନି ଲଣ୍ଡରିଂ, ଆତଙ୍କବାଦ କୁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚାଲାଣ ର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
68. ଅକ୍ଟୋବର 15, 2016 ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୂଚନା ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ରାଜିନାମା ଆଧାରରେ ଆଇସିଟିବ୍ୟବହାରକ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମ ସମାନତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାରରେ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ନକରିବାର ନୀତିକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ପାଳନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସାର୍ବଜନୀନ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉପକରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଇସିଟି ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ମିଳନୀ ସମେତ ଜାତିସଂଘ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
69. ବାହ୍ୟ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସ୍ଥାୟୀତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମେତ ବାହ୍ୟ ମହାକାଶର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜାତିସଂଘ କମିଟି (ୟୁଏନ୍ ସିଓପିଓଓଏସ୍) ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
70. ସାମୂହିକ ବିନାଶକାରୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରପ୍ରସାର ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପରମାଣୁ ଯୋଗାଣକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଭାରତର ସଦସ୍ୟତା ପ୍ରତି ରୁଷ୍ ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଛି। ବୈଶ୍ୱିକ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
71. ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ), ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ) ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସ (ଆଇବିସିଏ)ରେ ରୁଷିଆ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ ।
72. ଉଭୟ ଦେଶର ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଭାରତ ଏବଂ ରୁଷ୍ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ସ୍ଥିତି, ସୁରକ୍ଷା ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଏହାର ପ୍ରଭାବ, ସାମ୍ପ୍ରତିକ ରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି, ଆତଙ୍କବାଦ, ଉଗ୍ରବାଦ ଏବଂ ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଚାଲାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନକୁ ଆତଙ୍କବାଦ, ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ନିଶାମୁକ୍ତ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ, ଏକଜୁଟ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ, ଏହାର ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଶାନ୍ତିରେ ରହିବା ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ଦୁର୍ବଳ ବର୍ଗ ସମେତ ମୌଳିକ ମାନବିକ ଅଧିକାର ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ । ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ବୁଝାମଣାକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ମସ୍କୋ ଫର୍ମାଟ ବୈଠକର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
73. ନେତାମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବିଶେଷକରି ଆଇଏସଆଇଏସ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧୀ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହେବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦାବି ବିନା ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ବାସୀଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ମାନବିକ ସହାୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
74. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ କୂଟନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ୟୁକ୍ରେନ୍ କୁ ନେଇ ବିବାଦର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ସଂଘର୍ଷର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ଏବଂ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପ୍ରସ୍ତାବଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଆଧାରରେ ସେମାନେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
75. ଗାଜା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟର ସ୍ଥିତି କୁ ନେଇ ଗଭୀର ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେମାନେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ୟୁଏନଜିଏ ପ୍ରସ୍ତାବ ଏବଂ ୟୁଏନଏସସି ପ୍ରସ୍ତାବ ୨୭୨୦ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଗାଜା ଉପତ୍ୟକାରେ ସିଧାସଳଖ ପାଲେଷ୍ଟାଇନ ବେସାମରିକ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ମାନବିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ସ୍ଥାୟୀ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ପାଇଁ ୟୁଏନଏସସି ପ୍ରସ୍ତାବ ୨୭୨୮କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସେମାନେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ସମସ୍ତ ବନ୍ଧକଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ନିଃସର୍ତ୍ତ ମୁକ୍ତ କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନବୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମାନବିକ ଆକସେସ୍ ପାଇଁ ସେମାନେ ସମାନ ଭାବରେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ପାଲେଷ୍ଟାଇନର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ସମର୍ଥନ କୁ ସେମାନେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତ ଆଧାର ଅନୁଯାୟୀ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମାଧାନର ନୀତି ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଅତୁଟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
76. ସମାନ ଏବଂ ଅବିଭାଜ୍ୟ ଆଞ୍ଚଳିକ ନିରାପତ୍ତାର ଏକ ଢାଞ୍ଚା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବୃହତ ୟୁରେସିଆନ ମହାକାଶ ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ବିଚାରବିମର୍ଶକୁ ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
77. ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ, ଆସିଆନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ଫୋରମ୍ (ଏଆରଏଫ), ଆସିଆନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ପ୍ଲସ୍ (ଏଡିଏମ୍ଏମ୍-ପ୍ଲସ୍) ସମେତ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
78. ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଫ୍ରେମୱାର୍କ ସମ୍ମିଳନୀ (ୟୁଏନଏଫସିସିସି) ଏବଂ ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଗ୍ରୀନହାଉସ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ଗମନ କୋଟା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସଂଗଠନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ, କମ୍ କାର୍ବନ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ରୁଷ-ଭାରତ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ "ସବୁଜ" ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ସହିତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଅନୁକୂଳ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ ।
79. ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ସ୍ଥାୟୀତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ବିକାଶ, ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ବାଣିଜ୍ୟ ନିୟମପାଳନ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଜି-୨୦, ବ୍ରିକ୍ସ, ଏସସିଓ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଥିଲେ । ୨୦୨୪ ରେ ବ୍ରିକ୍ସରେ ରୁଷୀୟ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅଧୀନରେ ପରିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀଢାଞ୍ଚା ରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଉପରେ ବ୍ରିକ୍ସ ଯୋଗାଯୋଗ ଗୋଷ୍ଠୀର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
80. ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଭାଗିଦାରୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବୈଦେଶିକ ନୀତି ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ନେଇ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ପରିପୂରକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ଭାରତ ଓ ରୁଷ୍ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତି ଭାବେ ବହୁଧ୍ରୁବୀ ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
81. ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମସ୍କୋରେ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉଦାର ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଭ୍ଲାଦିମିର ପୁଟିନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ 23ତମ ଭାରତ-ରୁଷିଆ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ 2025 ରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Joint Statement following the 22nd India-Russia Annual Summit
09 JUL 2024 9:54PM by PIB Delhi
India-Russia: Enduring and Expanding Partnership
1. Prime Minister of the Republic of India Shri Narendra Modi paid an official visit to the Russian Federation on July 8-9, 2024 at the invitation of President of the Russian Federation H.E. Mr. Vladimir Putin for the 22nd India – Russia Annual Summit.
2. During the visit, H.E. Mr. President Vladimir Putin conferred Russia’s highest civilian honour the "Order of Saint Andrew the Apostle” on Prime Minister Shri Narendra Modi for his distinguished contribution to the development of Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia and friendly ties between the peoples of the two countries.
Political relations
3. The Leaders noted the continued strengthening and deepening of the Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia.
4. The Leaders highly appreciated the special nature of this time-tested relationship which is based on trust, mutual understanding and strategic convergence. Regular bilateral engagement at all levels, including during India’s Chairship of SCO and G20 in 2023 and under Russia’s Chairship of BRICS in 2024, helped in further deepening and expansion of the growing bilateral partnership.
5. The Leaders positively assessed the multi-faceted mutually beneficial India-Russia relations that span all possible areas of cooperation including political and strategic, military and security, trade and investment, energy, science and technology, nuclear, space, cultural, education and humanitarian cooperation. It was noted with satisfaction that both Sides are actively exploring new avenues for cooperation while further strengthening cooperation in the traditional areas.
6. The Sides underlined that India-Russia ties have remained resilient in the backdrop of the prevailing complex, challenging and uncertain geopolitical situation. Both Sides have strived to forge a contemporary, balanced, mutually beneficial, sustainable and long-term partnership. Development of the India-Russia relations over the entire spectrum of cooperation areas is a shared foreign policy priority. The Leaders agreed to make all efforts to unlock the full potential of the strategic partnership.
Cooperation at the level of Foreign Ministries
7. The Leaders appreciated the close cooperation between the Foreign Ministries and frequent meetings and exchanges between the Foreign Ministers for nurturing and steering the bilateral partnership through the constantly evolving and complex geopolitical scenario and adapting it to the changing circumstances. The regular close engagement has also helped in a deeper understanding and appreciation of each other’s core interests, positions on international issues and in various international and multilateral organizations.
8. The Leaders welcomed the Protocol on Foreign Office Consultations for the period 2024-28 signed in December 2023 between the Ministry of External Affairs of India and the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation which lays down the foundation for exchanges and dialogue on most pressing bilateral, global and regional issues. They noted with satisfaction the regular holding of Foreign Office Consultations on bilateral, UN related, Counter-Terrorism, Consular and Property matters as well as regional and global issues of mutual interest.
Parliamentary Cooperation
9. The Sides noted the close inter-parliamentary interaction and underlined the importance of regular meetings of Inter-Parliamentary Commission and Parliamentary Friendship Groups of both Houses as a valuable component of India-Russia relations. They appreciated the visit of the Speaker of the Russian Federation Council to New Delhi in October 2023 for the 9th G20 Parliamentary Speakers' Summit.
Cooperation between National Security Councils
10. The Leaders highlighted the importance of the security dialogue at the level of National Security Advisors and the National Security Councils on bilateral and regional issues and welcomed regular interactions which facilitated greater strategic understanding and coordination between the two countries on bilateral as well as global and regional issues of mutual concern.
Trade and Economic partnership
11. The Sides noted with satisfaction the significant growth of bilateral trade in 2023 which is around double of the bilateral trade target of USD 30 billion set by the Leaders for 2025. To achieve balanced and sustainable bilateral trade in long term, the Leaders stressed the need to increase Indian exports to Russia through strengthening industrial cooperation, forging new technological and investment partnerships, especially in advanced high-technology areas and finding new avenues and forms of cooperation.
12. Aiming to further accelerate and sustain the growth in bilateral trade, the Leaders agreed to set the bilateral trade target of USD 100 billion by 2030.
13. The Leaders welcomed the 24th Session of the India-Russia Intergovernmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technical and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC) and India-Russia Business Forum held in New Delhi in April 2023, and the inaugural meetings of the Working-Groups and Sub-Working Groups on Transport, Urban Development and Railways. They appreciated the work of the Commission for ensuring further expansion and diversification of bilateral economic relations. They agreed to hold the next session of IRIGC-TEC in the second half of 2024 in Russia.
14. The Leaders, seeking to provide an additional impetus to the deepening of the trade and economic cooperation and guided by the intention to maintain the trend of dynamic growth in trade of goods and services between the two states and the desire to ensure a significant increase in its volume, instructed the concerned agencies to prepare a Programme for the development of promising areas of Russian-Indian economic cooperation till 2030 (Programme-2030). The Sides reaffirmed readiness to contribute to the implementation of the initiatives, projects, measures and activities provided for by the Programme-2030. The overall coordination of its implementation will carried out by the IRIGC-TEC. Its Working Groups and Sub-Working groups, as well as concerned agencies of the two countries are instructed to ensure monitoring, control and support of the Programme-2030.
15. The Sides agreed to continue working together to promote bilateral settlement system using national currencies. The Sides agreed to continue consultations for interoperability of their financial messaging systems. They noted the importance of finding mutually acceptable solutions for issues of insurance and reinsurance for facilitating further enhancement in bilateral trade.
16. For eliminating the non-tariff/tariff barriers in trade, including protective measures and administrative barriers, the Leaders appreciated the initial meeting in March 2024 to commence full negotiations for a Free Trade Agreement on goods between India and the Eurasian Economic Union. The Leaders also directed their relevant officials to explore the possibility of commencing negotiations for signing a bilateral free-trade agreement in services and investments.
17. Noting the great significance of industrial cooperation for the development of bilateral relations, the Sides confirmed their mutual aspiration for the strengthening of manufacturing cooperation in the fields of transport engineering, metallurgy, chemical industry and other sectors of mutual interest. The Sides expressed their intention to create favorable conditions for the implementation of promising joint projects in priority areas. The Sides emphasized the importance of expanding reciprocal trade flows of industrial products and increasing their share in bilateral trade.
18. The Sides reaffirmed that the Agreement between the Federal Customs Service of Russia and the Central Board of Indirect Taxes and Customs of India on mutual recognition of the relevant institutions of the Authorized Economic Operator, signed in May 2024, will provide an additional impetus to the expansion of the nomenclature and increase the volume of Russia-India trade, as well as ensure the security of supply chains.
19. The Sides agreed to continue discussion on the Migration and Mobility Partnership Agreement between the Government of the Russian Federation and the Government of the Republic of India.
20. The Sides agreed to continue cooperation on the sustainable supply of fertilizers to India on the basis of company to company long-term contracts within the framework of Joint India-Russia Committee on Fertilizers.
21. The Leaders welcomed the first ever India-Russia Investment Forum and the 7th meeting of Working Group on Priority Investment Projects in April 2024 in Moscow where the Sides agreed to facilitate participation of Russian businesses in "Make in India” and "Atmanirbhar Bharat” Programmes and that of Indian companies in investment projects in Russia. The Indian Side invited Russian businesses to set up manufacturing facilities in greenfield industrial cities under Industrial Corridor program of Government of India.
22. The Sides confirmed their interest in expanding cooperation in the field of communication technologies, including telecommunications, satellite communications, digitalization of public administration and the urban environment, mobile communications, information security, etc.
Transport and Connectivity
23. The Sides share approaches on building a new architecture of stable and efficient transport corridors, and pay close attention to the development of promising production and marketing chains in Eurasia, including for the purpose of implementing the idea of a Greater Eurasian space. In this context, the Sides expressed readiness to actively work to expand logistics links with an emphasis on increasing the capacity of infrastructure, including for implementation of the Chennai-Vladivostok Eastern Maritime Corridor and the International North-South Transport Corridor, as well as using the potential of the Northern Sea Route.
24. Both Sides will continue joint efforts to intensify the use of INSTC route in order to reduce the time and cost of cargo transportation and to promote connectivity in the Eurasian space. Cooperation in the field of transport and logistics will be based on the principles of transparency, broad participation, local priorities, financial sustainability and respect for sovereignty and territorial integrity of all nations.
25. The Sides support cooperation in developing shipping between Russia and India via the Northern Sea Route. For this purpose, they expressed readiness to establish a joint working body within the IRIGC-TEC for cooperation within the Northern Sea Route.
26. The Sides noted with satisfaction the results of the meeting of the Sub-Working Group on Civil Aviation (February, 2023) in Moscow. They agreed to cooperate in the field of civil aviation and civil aviation security.
Energy partnership
27. The Sides reiterated the importance of the robust and wide ranging cooperation in the energy sector as a significant pillar of the Special and Privileged Strategic Partnership. In this context, the Sides noted the continued special importance of bilateral trade in energy resources and agreed to explore new long term contracts.
28. The Sides appreciated the ongoing cooperation in the coal sector and agreed to explore the possibility for further increasing supply of coking coal to India, and the opportunities of exporting anthracite coal from Russia to India.
Cooperation in the Russian Far East and Arctic
29. The Sides their readiness to intensify trade and investment cooperation in the Far East and the Arctic zone of the Russian Federation. In this regard, the Sides welcomed the signing of the Program of India-Russia cooperation in trade, economic and investment spheres in the Russian Far East for the period from 2024 -2029, as well as of cooperation principles in the Arctic zone of the Russian Federation. The Program of Cooperation will provide the necessary framework for further cooperation between India and the Russian Far East region, especially in the sectors of agriculture, energy, mining, manpower, diamonds, pharmaceuticals, maritime transport, etc.
30. The Sides reiterated the need for the development of interregional dialogue between the regions of the Russian Far East and the Indian States and encourage the establishment of twinning relations to develop business, trade, educational, cultural exchanges and projects.
31. The Russian side invites interested Indian investors to implement high-tech investment projects within the framework of the Territories of Advanced Development in the Russian Far East. The Indian Side appreciated participation of the delegation of the Russian Ministry of Far East and Arctic Development in the Vibrant Gujarat Global Summit in January 2024. The Russian Side welcomed the participation of Indian delegations in the Saint Petersburg International Economic Forum (June 2023) and the Eastern Economic Forum (September 2023). The Sides noted the contribution of India-Russia Business Dialogue organized on the sidelines of these economic forums for promotion of bilateral trade, economic and investment cooperation.
32. The Sides recognize the importance of developing cooperation at leading business arenas in the Asia-Pacific region, including within the framework of the Eastern Economic Forum.
Civil Nuclear Cooperation, Cooperation in Space
33. The Sides noted the importance of the cooperation in the peaceful uses of nuclear energy as a significant component of the strategic partnership. The Sides welcomed the progress achieved in the construction of the remaining nuclear power plant units at Kudankulam and agreed on adhering to the schedule, including to the timelines for delivery of supplies. Both Sides noted the importance of further discussion on the second site in India in accordance with earlier signed agreements. The Sides agreed to continue technical discussions on the VVER 1200 of the Russian design, localization of equipment and joint manufacturing of NPP components as well as on cooperation in third countries. The Sides confirmed their intention to broaden cooperation in Nuclear Power including fuel cycle, life cycle support for operating KKNPPs and non-power applications.
34. Noting the importance of cooperation in Space, the Sides welcomed the enhanced partnership between the Indian Space Research Organization and the Russian State Space Corporation "Roscosmos” in the use of outer space for peaceful purposes, including in the human spaceflight programs, satellite navigation and planetary exploration. The Russian Side congratulated India on successful landing of Chandrayaan-3 as a long stride in the exploration of outer space and the impressive progress made by India in science and engineering, which can be mutually beneficial for future cooperation. The Sides agreed to explore prospects of mutually beneficial cooperation in rocket engine development, production and use.
Military and Military Technical Cooperation
35. Military and Military-Technical Cooperation has traditionally been the pillar of Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia, which has grown from strength to strength through several decades of joint efforts and fruitful cooperation, steered by the Intergovernmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC).The Sides expressed their satisfaction with regular defence and military contacts, including the meeting of Defence Ministers in New Delhi in April 2023 on the sidelines of the SCO Defence Ministers’ Meeting and joint exercises of the Armed Forces of the two countries. They agreed to hold the 21st round of IRIGC-M&MTC in Moscow in the second half of 2024. Responding to India’s quest for self-sufficiency, the partnership is reorienting presently to joint research and development, co-development and joint production of advanced defence technology and systems. The Sides confirmed commitment to maintain the momentum of joint military cooperation activities and expand military delegation exchanges.
36. Both Sides agreed to encourage joint manufacturing in India of spare parts, components, aggregates and other products for maintenance of Russian origin arms and defence equipment under Make-in-India program through transfer of technology and setting up of joint ventures for meeting the needs of the Indian Armed Forces as well as subsequent export to mutually friendly third countries by the Sides’ approval. In this regard, the Sides agreed on establishing a new Working Group on Technological Cooperation and discussing its provisions during the next meeting of IRIGC-M&MTC.
Cooperation in Education and Science & Technology
37. The Sides noted the importance of bilateral cooperation in science, technology and innovation, confirmed mutual interest in developing partnerships between educational and scientific organizations, including the implementation of various academic mobility forms, educational programs and research projects, as well as cooperation in the opening of branches of interested Russian educational and scientific organizations in India.
38. The Sides noted the successful implementation of the Roadmap between the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation and the Department of Science and Technology of the Government of the Republic of India, 2021, including the implementation of Russia-India research projects through ministries and scientific foundations of the two countries.
39. Emphasizing the importance of joint research in science, technology and innovation, the two Sides agreed to work together in the framework of the Roadmap for Science, Technology & Innovation Cooperation of 2021 to boost innovation-related collaborations between the two countries, and focus on commercialization of technologies and full-cycle support to joint projects for economic and societal impact. Both sides agreed to explore the creation of International centers for Innovative Entrepreneurship & Inter-Cluster Interactions to improve Technology Partnerships.
40. The Sides identified potential areas of cooperation as agriculture and food science and technology, ship building and repair, blue economy, marine industry & ocean resources, chemical science & technology, energy, water, climate, and natural resources, health and medical technology, life sciences, and biotechnology, applied mathematics and data science and technology, material science & technology, physics and astrophysics, polar research and nanotechnology.
41. The Sides also noted the successful implementation of joint bids for joint research projects by the Department of Science & Technology, Government of India, and the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation, as well as with the Russian Science Foundation in areas of mutual interest.
42. The Sides reiterated their intention to establish a Working Group on higher education within the framework of the IRIGC-TEC, involving representatives of interested departments and organizations of two countries to address topical issues of interaction in this field.
43. The Sides agreed to continue their consultations on mutual recognition of education and academic degrees.
44. The Sides expressed support for holding of Russia-India round tables, seminars, conferences and other activities aimed at enhancing and expanding bilateral educational and scientific ties.
45. Recognizing the traditionally strong cooperation between India and Russia in the sphere of education, the Sides agreed to continue their efforts in promoting linkages between universities and educational institutions and in this regard welcomed the Education Summit organised in India with participation of about 60 Russian universities in April 2024.
Cultural cooperation, Tourism and people to people exchanges
46. The Sides agreed that cultural interaction is an important component of the Russia-India Special and Privileged Strategic Partnership. The Sides support and encourage the establishment of direct contacts and further cooperation between ensembles, theaters, libraries, museums, creative universities and other cultural institutions of the two countries.
47. Underlining the traditionally robust cultural linkages, the Sides appreciated the successful implementation of Cultural Exchange Programme between the Ministry of Culture of the Russian Federation and the Ministry of Culture of the Government of the Republic of India for 2021-2024, which plays a crucial role in enhancing people to people contacts. It was agreed to continue the mutually beneficial practice of reciprocally holding cultural and film festivals. The need for geographical expansion of cultural exchanges and greater involvement of the youth and folk art groups was also highlighted. In this regard, the Sides noted with satisfaction, the successful holding of Festival of Indian Culture in eight cities of Russia in September 2023, and the Festival of Russian Culture in India in 2024.
48. Noting the important role of youth in promoting the bilateral relations the Leaders noted with satisfaction the enhanced youth exchanges through the active participation of Indian delegation of students and young entrepreneurs in the Sochi World Youth Festival in March 2024 and Indian sportspersons and athletes in the "Games of the Future” and BRICS Games in Kazan in March and June 2024 respectively.
49. The Sides also emphasized the need to promote a more contemporary understanding of both countries in addition to the cultural exchanges which may include large scale exhibitions and exchanges in areas like science and technology, green energy, space etc. In this regard the Sides agreed to hold "Cross/Multi-Sectoral Years of Exchange” in both countries for enhanced people to people exchanges and bringing together the economic, educational, scientific and civil societies.
50. The Sides agreed to continue their joint efforts in promoting Russian language in India and Indian languages in Russia comprehensively, including by developing contacts between relevant educational institutions.
51. The Sides noted with appreciation the enhanced exchanges and contacts between the experts, think-tanks and institutes of India and Russia. Over the years, this track of dialogue has promoted increased mutual understanding between Indian and Russian strategic and policy making circles and businesses so as to further strengthen the Strategic Partnership.
52. The Sides appreciated the steady increase in tourist exchanges between Russia and India. To further deepen the cooperation in tourism, the Sides agreed to cooperate both at government and private sector level with the aim to enhance tourist flows. In this context, the Sides noted the participation of Indian tour operators, tourism Departments of Indian states under the leadership of Incredible India team in popular Russian tour exhibitions like Moscow International Tourism and Travel Expo 2023 & 2024 and OTDYKH-2023.
53. The Sides welcomed simplification of visa formalities, including introduction of e-Visa by both countries. They agreed to continue the work on further simplification of the visa regime in future.
Cooperation in the UN and multilateral fora
54. The Sides noted the high level of political dialogue and cooperation between two countries on issues at the UN and agreed to deepen it further. Both Sides stressed the importance of reinvigorating multilateralism, with the central coordinating role played by the United Nations in world affairs. The Sides underlined the primacy of respect for international law and emphasized their commitment to the purposes and the principles stated in the UN Charter including the principle of non-interference in the internal affairs of Member States.
55. Russia appreciated India’s 2021-22 term as non-permanent member of the UN Security Council and India’s UNSC priorities and efforts towards reformed multilateralism, UN peacekeeping and counter-terrorism. Both Sides highlighted that India’s presence in the UNSC provides a valuable opportunity to further coordinate on most pressing issues at the UN.
56. Both Sides called for comprehensive reform of the UNSC to reflect contemporary global realities and to make it more representative, effective and efficient in dealing with issues of international peace and security. Russia reiterated its steadfast support for India’s permanent membership of a reformed and expanded UN Security Council.
57. The Sides highlighted their fruitful cooperation within the G20 format especially under India’s Presidency of the G20 in 2023 under the theme "Vasudhaiva Kutumbakam” or "One Earth One Family One Future” which also put forth Prime Minister Shri Narendra Modi’s initiative of Lifestyles for Sustainable Development (LiFE) to combat Climate Change. President H.E. Mr. Vladimir Putin highly appreciated the success of Indian Presidency of G20 under the leadership of Prime Minister Modi which emphasized just and equitable growth for all, human-centric approach while supporting innovation and digital technology, including Digital Public Infrastructure (DPI) as a critical enabler for inclusive development, and renewed faith in multilateralism. The Indian side appreciated Russia’s consistent support for India’s successful G20 Presidency.
58. The Sides emphasized that the important practical legacy of India’s G20 Presidency was the consolidation of the priorities of the countries of the Global South in the agenda of the main platform for international economic and financial cooperation, as well as the entry of the African Union into the ranks of full members of the forum. The Sides also welcomed the holding of the Voice of Global South virtual summits under the auspices of the Indian Presidency in 2023, which sent an important signal in favor of building a multipolar world order and strengthening the position of developing countries in global affairs. They agreed to continue to strengthen coordination within the G20 in order to develop joint solutions to global economic challenges, mobilize increased access to climate finance and technology as envisaged in the Green Development Pact enshrined in the New Delhi G20 Leaders’ Declaration, and ensure just reform of international economic governance institutions, especially the Multilateral Development Banks.
59. The Sides stressed the importance of strengthening their strategic partnership and close coordination within BRICS, and welcomed the decision to expand the membership of BRICS that was taken at the XV summit in Johannesburg. They reaffirmed their commitment to the BRICS spirit featuring mutual respect and understanding, equality, solidarity, openness, inclusiveness, and consensus. Russia and India agreed to continue joint efforts aimed at ensuring continuity and consolidation of BRICS cooperation, seamless integration of new members in BRICS, and developing modalities for establishing a BRICS Partner Country Model. The Russian Side expressed gratitude to India for supporting the priorities of the Russia’s Chairship in 2024.
60. The Sides welcomed the new member States to the expanded BRICS family. India expressed its full support to Russia’s BRICS Chairship in 2024 under the theme "Strengthening Multilateralism for Just Global Development and Security”. The Sides expressed their commitment to working together for the success of the XVI BRICS Summit in October 2024 in Kazan.
61. The Sides consider joint work within the framework of the Shanghai Cooperation Organization to be important for deepening the relations of Special and Privileged Strategic Partnership between Russia and India.
62. The Sides noted with satisfaction their fruitful cooperation within SCO on key areas like countering terrorism, extremism, separatism, drug trafficking, cross-border organized crime, and information security threats. Russia appreciated India’s SCO Chairship of 2022-23 and acknowledged that it added new momentum to the wide areas of cooperation in SCO. They welcomed the increased role of SCO in international affairs and in the formation of a sustainable and multipolar world order. They welcomed Iran and Belarus as new members of SCO. The Sides support the enhancement of the role of the SCO on the international arena, the comprehensive development of the organization’s contacts with the UN and its specialized agencies, as well as with other multilateral organizations and associations.
Counter terrorism
63. The Leaders unequivocally condemned terrorism and violent extremism conducive to terrorism in all its forms and manifestations including the cross-border movement of terrorists, and terrorism financing networks and safe havens. They strongly condemned the recent dastardly terrorist attack on an Army convoy in Kathua area of Jammu & Kashmir on 8th July 2024, in Dagestan on 23rd June and on the Crocus City Hall in Moscow on 22nd March and stressed that these terrorist attacks are a grim reminder for further strengthening cooperation to combat terrorism. The Sides called for an uncompromising fight against international terrorism and extremism in all their forms and manifestations, noting the importance of increasing cooperation in this area, without hidden agendas and double standards on the solid basis of international law and the UN Charter. Besides, they stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, the UN General Assembly, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy.
64. The Sides emphasized the primary responsibility of States and their competent authorities in combating terrorism and that global efforts to prevent and counter terrorist threats must fully comply with their obligations under international law. They called for zero tolerance for terrorism and expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism in the UN framework as well as implementation of the UNGA and the UNSC resolutions on countering terrorism and violent extremism, conducive to terrorism.
65. The Leaders reiterated that terrorism should not be associated with any religion, nationality, civilization or ethnic group and that all those involved in terrorist activities and their supporters must be held accountable and brought to justice in accordance with international law.
66. The Sides highly appreciated the Special Meeting of the UNSC Counter Terrorism Committee (CTC) held in India in October 2022 under India’s Chairship of the CTC and welcomed the unanimously adopted Delhi Declaration on countering the use of new and emerging technologies for terrorist purposes. They noted that the declaration aims to cover the main concerns surrounding the terrorist exploitation of Information and Communications Technology, such as payment technologies, social media platforms and fundraising methods and misuse of unmanned aerial vehicles (UAV, or drones).
67. The Sides reaffirmed their commitment to strengthening multilateral cooperation in the field of combating transnational organized crime, countering money laundering, terrorist financing and drug trafficking.
68. The Sides expressed their readiness to strengthen the dialogue in the field of security in the use of ICTs on the basis of the Agreement on Cooperation in International Information Security dated October 15, 2016. Both Sides stressed the importance of strict compliance with the principles of sovereign equality of States and non-interference in their internal affairs. Towards this end both Sides urged to adopt universal international legal instruments and welcome efforts under the aegis of the United Nations, including the comprehensive convention on combating ICT crime.
69. The Sides intend to strengthen cooperation within the UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (UN COPUOS), including the issues of the long-term sustainability of outer space activities.
70. The Sides reaffirmed their commitment to further strengthening global efforts for non-proliferation of weapons of mass destruction. Russia expressed its strong support for India’s membership of the Nuclear Suppliers Group. The Sides urged all members of the international community to work towards enhancing the level of mutual trust, in order to promote global peace and security.
71. The Indian Side looked forward to Russia’s joining of the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and the International Big Cat Alliance (IBCA).
72. The Sides noted with appreciation the close coordination between India and Russia on Afghanistan including through the dialogue mechanism between the Security Councils of both countries. Both Sides discussed the situation in Afghanistan, including the security situation and its implications in the region, the current political situation, issues related to terrorism, radicalization and drug trafficking. They advocated for Afghanistan as an independent, united and peaceful state free from terrorism, war and drugs, living in peace with its neighbors and ensuring respect for basic human rights and freedoms, including for the most vulnerable sections of the Afghan society. They emphasized the important role of the Moscow Format meetings to facilitate the Afghan settlement.
73. The Leaders welcomed the counter-terrorism measures against international terrorist groups, including in particular ISIS, and other groups and expressed confidence that the fight against terrorism in Afghanistan would be comprehensive and effective. They stressed the need to ensure urgent and uninterrupted humanitarian assistance to the Afghan people without any political demands.
74. The Sides highlighted the imperative of peaceful resolution of the conflict around Ukraine through dialogue and diplomacy including engagement between both parties. They noted with appreciation relevant proposals of mediation and good offices aimed at peaceful resolution of the conflict in accordance with international law and on the basis of the UN Charter in its entirety and totality.
75. The Sides expressed deep concern on the situation in the Middle East, with a particular focus on Gaza. In this regard they called for the effective implementation of the relevant UNGA resolutions and UNSC resolution 2720 and for immediate safe and unhindered delivery of humanitarian assistance at scale directly to the Palestinian civilian population throughout the Gaza Strip. They also called for the effective implementation of the UNSC resolution 2728 for a lasting sustainable ceasefire. They equally called for the immediate and unconditional release of all hostages as well as humanitarian access to address their medical and other humanitarian needs. They reaffirmed their support for Palestine’s full membership in the United Nations and reiterated their unwavering commitment to the principle of the two-state solution according to internationally accepted basis.
76. The Sides agreed to strengthen joint efforts to build an architecture of equal and indivisible regional security and to intensify consultations on complementarities between integration and development initiatives in Greater Eurasian space and in the regions of Indian and Pacific oceans.
77. The Sides underlined the importance of strengthening cooperation within various regional fora, aimed at deepening regional peace and security, including East Asia Summit, ASEAN Regional Forum on Security (ARF), ASEAN Defence Ministers Meeting Plus (ADMM-Plus).
78. The Sides noted the importance of expanding efforts to combat climate change and achieving the goals of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and the Paris Agreement. In this regard the Sides agreed to develop cooperation in the field of preventing climate change and adapting to it, including the exchange of experience on the organization and operation of greenhouse gas emission quota systems, the implementation of joint Russian-Indian investment projects in the field of low-carbon development, as well as sustainable and "green” financing.
79. The Sides agreed to continue interaction within G20, BRICS, SCO on key issues such as increasing the sustainability and developing resiliency of international supply chains, compliance with free and fair trade rules and climate change. They welcomed the launch of the BRICS Contact Group on Climate Change and Sustainable Development within the framework of the Environment Working Group under the Russian Chairship in BRICS in 2024.
80. The Sides noted with satisfaction the resilience of India-Russia Special and Privileged Strategic Partnership and the convergent and complementary approaches of their foreign policy priorities, and reaffirmed their commitment for its further strengthening. They stressed that India and Russia as major powers will continue to strive for global peace and stability in multipolar world.
81. Prime Minister Shri Narendra Modi thanked President H.E. Mr. Vladimir Putin for the gracious hospitality extended to him and his delegation in Moscow and invited him to visit India in 2025 for the 23rd India-Russia Annual Summit.