প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২২শুবা ভারত-রুসিয়া চহিগী মীফম মতুংদা থোকখিবা অপুনবা ৱারোল
09 JUL 2024 9:54PM by PIB Imphal
ভারত-রুসিয়া: মতম কুইরবা অমসুং মশা-মরেং ফন্দোরক্লিবা মরী
1. ২২শুবা ভারত-রুসিয়া চহিগী মীফমগীদমক রুসিয়াগী রাস্ত্রপতি ব্লাদিমির পুতিন্না চেবাউ পীরকপদগী ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী সরকারগী খোঙচৎ অমদা জুলাই ৮-৯,২০২৪ দা রুসিয়াদা চৎখি।
2. খোঙচৎ মনুংদা রাস্ত্রপতি ব্লাদিমির পুতিন্না রুসিয়াগী খ্বাইদগী চাউবা সিবিলিয়ান মনা “ওর্দর ওফ সেন্ত এন্দ্রিয়ু এপোস্তল” প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা পীখি। মনা অসি শ্রী মোদীনা ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা লৈনরিবা অখন্নবা অমসুং অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরুপ-মপাং ওইবা মরীশিং চাউখৎনবা হোৎনবদা মতেং পাংখিবা অদু ইকায়খুম্নবা উৎপা ওইনা পীবনি।
রাজনিতিগী মরীশিং
3. ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্ত লৈনরিবা অখন্নবা অমসুং অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি মখা তানা হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং চেৎশীনহন্নবা লুচিংবশিংনা য়ানখ্রে।
4. থাজবা, অমনা অমবু মশক খঙনবা অমসুং অরুবা থবকশিং পুন্না পাংথোকমিন্নবদা য়ুম্ফম ওইবা মতম কুইরবা মরী অসিগী তোপ-তোপ্পা মশক অসি লুচিংবশিংনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ২০২৩দা ভারতনা এস.সি.ও অমসুং জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইরিঙৈ মনুং অমসুং ২০২৪দা রুসিয়ানা ব্রিক্সকী চিয়ার্মেন ওইরিঙৈ মনুং য়াওনা থাক খুদিংমক্তা চাংনাইনা লৈবাক অনি ৱারি শানখি, মসিনা লৈবাক অনিগী মরী মখা তানা চেৎশীনহনবা অমসুং পাকথোক-চাউথোকহনবদা মতেং পাংখি।
5. রাজনিতি, মিলিতির অমসুং সেকুরিতি, ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা, ইনর্জি, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, ন্যুক্লিয়ার, স্পেস, নাত, লাইরিক-লাইশু অমসুং অৱা-অনাগী মতেং পাংনবা য়াওনা হিরম কয়াদা লৈবাক অনিমক খুদোংচাবা ফংনরিবা ভারত-রুসিয়াগী মরীশিং লুচিংবা অনিনা খন্নখি। মমাংঙৈদগী লৈরক্লবা মরীশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগা লোয়ননা নাকল অনিমক্না অনৌবা হিরমশিং থৱায় য়াওনা মশক খঙদোকপদা লুচিংবশিংনা অপেনবা ফোঙদোকখি।
6. হৌজিক মালেমগী ওইরিবা অরুবা ফিবম, শিংনবা অমসুং তম্বা ঙমদবা ফিবমশিং অসিদা ভারত-রুসিয়াগী মরীশিং অৱাবা কয়া মায়োক্নরিবা অদু নাকল অনিমক্না খঙজিনখি। মতম অসিগী ওইবা, খল মান্নবা, নাকল অনিমক খুদোংচাবা ফংবা, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং মতম শাংবা মরুপ-মপাংগী মরী অমা শেমগৎনবা নাকল অনিমক্না ফোঙদোক্নখি। মতেং পাংনবগী হিরম কয়া কোনশীন্দুনা ভারত-রুসিয়াগী মরীশিং চাউখৎহনবা অসি লৈবাক অনিমক্কী মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী মরুওইবা অমনি। অচেৎপা মরী অসিগী কান্নবা মপুংফানা লৌনবা পায়খৎপা য়াবা থবকশিং পায়খৎনবা লুচিংবশিংনা য়ানখি।
ফোরেন মিনিস্ত্রিশিংগী থাক্তা মতেং পীনবা
7. ফোরেন মিনিস্তরশিংগী মরক্ত মতেং পাংনবা অমসুং য়াম্না তোইনা মীফমশিং পাংথোকপা অমসুং লেপ্তনা হোংলক্লিবা মালেমগী ফিবম অসিগী মতুংইন্না নাকল অনিগী মরী য়োকখৎনবা অমসুং মমাই চুম্নবা ফোরেন মিনিস্তরশিংগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা অমসুং হোংলক্লিবা ফিবমশিংদা চুনশিন্ননবা হোৎনরিবা অসিদা লুচিংবশিংনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। চাংনাইন নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা অসিনা মালেমগী ওইবা ৱাফমশিংদা লৌরিবা ফিরেপশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা মালেমগী লুপশিংগী মতাংদা অমনা অমগী মরুওইবা ৱাফমশিং মশক খঙবা অমসুং থাগৎপদা মতেং পাংলে।
8. ভারতকী এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি অমসুং রুসিয়াগী ফোরেন এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী মরক্তা দিশেম্বর ২০২৩দা খুৎয়েক পীনখিবা ২০২৪-২৮গী ফোরেন ওফিস কন্সলতেসনগী প্রোতোগোল লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। মসিনা লৈবাক অনিগী, মালেমগী অমসুং লমদম-লমদমগী ৱাফমশিংদা খন্নবা অমসুং ৱারি শান্নবগী য়ুম্ফম থোল্লে। নাকল অনি ফোরেন ওফিস কন্সলতেসন চাংনাইনা পাংথোকপা, য়ু.এন, কাউন্তর-তেরোরিজম, কন্সুলর অমসুং লন-থুমগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং অমসুং নাকল অনিমক্না পাম্নবা লমদম-লমদমগী অমসুং মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং খন্নবদা লুচিংবশিংনবা অপেনবা ফোঙদোকখি।
সংসদকী থবকশিংদা মতেং পাংনবা
9. সংসদ অনিগী মরক্তা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা অমসুং ভারত-রুসিয়াগী মরীশিংগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা হাওস অনিমক্কী ইন্তর-পর্লিয়ামেন্তরি কম্মিসন অমসুং পর্লিামেন্তরি ফ্রেন্দসিপ গ্রুপকী মীফমশিং চাংনাইনা পাংথোকপগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা থাগৎখি। ৯শুবা জি-২০ পর্লিয়ামেন্তরি স্পিকরস সম্মিৎ শরুক য়ানবা ওক্তোবর ২০২৩দা নিউ দিল্লিদা রসিয়াগী স্পিকর লাকখিবা অদু মখোয়না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
নেসনেল সেকুরিতি কাউন্সিলশিংগী মরক্তা মতেং পীনবা
10. লৈবাক অনিগী অমসুং লমদম-লমদমগী ওইবা ৱাফমশিংদা নেসনেল সেকুরিতি এদভাইজরশিং অমসুং নেসনেল সেকুরিতি কাউন্সিলশিংগী থাক্তা সেকুরিতিগী ৱারি শানবগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা থমখি অমসুং লৈবাক অনিমক্না দরকার ওইবা মালেমগী অমসুং লমদম-লমদমগী ৱাফমশিং অমসুং লৈবাক অনিগী ওইবা ৱাফমশিংদা ৱাখল তামিন্নবা অমসুং মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা চাংনাইনা উনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি অমসুং অপেনবা ফোঙদোকখি।
ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী মরী
11. লুচিংবশিংনা ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা য়ু.এস.দোল্লর বিল্লিয়ন ৩০গী নাকল অনিগী ললোন-ইতিক্কী পান্দম অমা থমখিবা অদু ২০২৩দা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক শিংথাবা য়ানা চাউখৎলকপদা নাকল অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মতম শাংনা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক খল চানবা অমসুং তুংকোইনা লৈহন্নবা, উদ্যোগকী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্দুনা, অনৌবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা অমসুং অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা পুন্না শেন থাদমিন্নদুনা অমসুং মতেং পাংনবগী অনৌবা হিরমশিং অমসুং মওংশিং খঙদোক্তুনা ভারতনা রুসিয়াদা পোৎ-চৈ য়োনবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু লুচিংবশিংনা তকশিনখি।
12. লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক্কী থবক মখা তানা য়াংখৎহন্নবা অমসুং চাউখৎহন্নবা, ২০৩০ ফাওবদা য়ু.এস.দোল্লর বিল্লিয়ন ১০০গী লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক্কী পান্দম থম্নবা লুচিংবশিংনা য়ানখি।
13. এপ্রিল ২০২৩দা নিউ দিল্লিদা পাংথোকখিবা ইন্দিয়া-রুসিয়া ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন ত্রেদ, ইকোনোমিক, সাইন্তিফিক, তেক্নিকেল এন্দ কলচরেল কোওপরেসনগী ২৪শুবা মীফম অমসুং ইন্দিয়া-রুসিয়া বিজিনেস ফোরম অমসুং ত্রান্সপোর্ত, অর্বান দিবলপমেন্ত অমসুং রেলৱেজগী ৱার্কিং-গ্রুপস অমসুং সব-ৱার্কিং গ্রুপশিংগী মীফমশিং লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। লৈবাক অনিগী শেন-থুমগী মরীশিং মখা তানা পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং মখল কয়া থোকহন্নবা পাংথোকপা থবকশিং মখোয়না থাগৎপা ফোঙদোকখি। রুসিয়াদা ২০২৪দা ইন্দিয়া-রুসিয়া ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন ত্রেদ, ইকোনোমিক, সাইন্তিফিক, তেক্নিকেল এন্দ কলচরেল কোওপরেসনগী মথংগী মীফম পাংথোকপদা মখোয়না য়ানখি।
14. ললোন-ইতিক অমসুং শেন-থুমগী মতেং পাংনবা মখা তানা ফগৎনবা অহেনবা থবক অমা পায়খৎপা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্ত পোৎ-চৈ অমসুং থবকশিংদা ললোন-ইতিক চাউখৎনবা খোঙজেল অমা লেংহন্দনা থম্বা অমসুং মসিগী ভোলুম শিংথাবা য়ানা হেনগৎহন্নবা, ২০৩০ ফাওবদা হিরম কয়াদা রুসিয়া-ভারত শেন-থুমগী মতেং পাংনবা চাউখৎহন্নবা থৌরম শেম্নবা মরী লৈনবা এজেন্সিশিংদা পাউতাক পীনবা লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থবক খুদিংমক ইন্দিয়া-রুসিয়া ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন ত্রেদ, ইকোনোমিক, সাইন্তিফিক, তেক্নিকেল এন্দ কলচরেল কোওপরেসন্না পাংথোক্কনি। প্রোগ্রাম-২০৩০ মমুৎ তানা য়েংশিন্নবা, লাকশিন্নবা অমসুং শৌগৎনবা মসিগী ৱার্কিং-গ্রুপস অমসুং সব-ৱার্কিং গ্রুপশিং, লৈবাক অনিগী মরী লৈনবা এজেন্সিশিংদা পাউতাক পীখ্রে।
15. জাতিগী করেন্সিশিং শীজিন্নদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা শেন পীথোক-পীশিনগী থবকশিং চাউখৎহন্নবা মখা তানা থবক তৌমিন্নবা হায়না নাকল অনিনা য়ানখি। মখোয়গী ফাইনান্সিএল মেসেজিং সিস্তেমশিং লৈবাকশিংগী মরক্তা শীজিন্নবা য়ানবা মখা তানা খন্নবা হায়না মখোয়না য়ানখি। ইন্সুরেন্সকী ৱাফমশিং অমসুং নাকল অনিগী ললোন-ইতিক মখা তানা হেনগৎহন্নবা অমুক হন্না থাজবা পীনবগী মতাংদা লৈবাক অনিনা য়ানবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবগী মরুওইবা অদু মখোয়না খঙজিনখি।
16. কনখৎপগী থবকশিং অমসুং লৈঙাক্কী অথিংবশিং য়াওনা, ললোন-ইতিক্তা লৈরিবা নন-তারিফ/তারিফ অথিংবশিং লৌথোক্নবা, ভারত অমসুং য়ুরেসিয়ান ইকোনোমিক য়ুনিয়নগী মরক্ত পোৎ-চৈগী ফ্রি ত্রেদ এগ্রিমেন্ত অমা লৈনবা মপুংফানা ৱারি শানবা হৌনবা ২০২৪দগী মীফম পাংথোকপা হৌবদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। সর্বিসেস অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিংদা লৈবাক অনিগী ফ্রি-ত্রেদ এগ্রিমেন্ত অমা খুৎয়েক পীন্নবা ৱারি শানবা হৌনবা ওইথোকপা য়াবশিং মশক খঙদোক্নবা লুচিংবশিংনা মখোয়গী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংদা পাউতাক পীখি।
17. লৈবাক অনিগী মরীশিং ফগৎহন্নবা উদ্যোগকী মতেং পাংনবগী মরুওইবা পল্লদুনা, ত্রান্সপোর্ত ইঞ্জিনিয়ারিং, মেতাল্লুরজি, কেমিকেল ইন্দস্ত্রি অমসুং নাকল অনিনা পাম্নবা অতোপ্পা হিরমশিংদা মেনুফেকচরিংগী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী অপাম্বশিং নাকল অনিনা থমখি। মরুওইবা হিরমশিংদা অপুনবা প্রোজেকশিং পায়খৎনবা খুদোংচাবা ফিবমশিং শেমগৎনবা মখোয়গী অনিংবশিং থমখি। উদ্যোগকী পোৎথোকশিং লৈবাক অমনা লৈবাক অমদা য়োনবা হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না থমখি।
18. ওথোরাইজ ইকোনোমিক ওপরেতরগী মরী লৈনবা ইন্সতিতুসনশিং লৈবাক অমনা লৈবাক অমগী শকখঙনবা রুসিয়াগী ফেদেরেল কস্তমস সর্বিস অমসুং ভারতকী সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ ইন্দাইরেক্ত তেক্সেস এন্দ কস্তমসগী মরক্তা মে ২০২৪ দা খুৎয়েক পীনখিবা অদুনা নোমেনক্লেচর পাকথোক-চাউথোকহনবা অমসুং রুসিয়া-ভারতকী ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা অমসুং সপ্লাই চেনশিংগী সেকুরিতি হেনগৎহনবদা অহেনবা ইথিল অমা পীগনি হায়না নাকল অনিমক্না অমুক হন্না থমখি।
19. রুসিয়া সরকার অমসুং ভারত সরকারগী মরক্তা মাইক্রেসন অমসুং মোবিলিতি পার্তনরশিপ এগ্রিমেন্তগী মতাংদা মখা তানা খন্নবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে।
20. হারগী মতাংদা অপুনবা ভারত-রুসিয়া কম্মিতিগী ঙাক্লৌ মনুংদা কম্পেনি অমদগী কম্পেনি অমদা মতম শাংবা কন্ত্রেকশিংগী খুৎথাংদা ভারত্তা তুংকোইনা হারশিং ফংহন্নবা মখা তানা মতেং পাংনবা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে।
21. এপ্রিল ২০২৪দা মোস্কোদা পাংথোকখিবা অহানবা ইন্দিয়া-রুসিয়া ইনভেস্তমেন্ত ফোরম অমসুং মরুওইবা ইনভেস্তমেন্ত প্রোজেকশিংগী ৱার্কিং গ্রুপকী ৭শুবা মীফম লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি অমসুং মীফম অদুদা “মেক ইন ইন্দিয়া” অমসুং “অত্মানির্ভর ভারত” থৌরমশিংদা রুসিয়াগী ললোন-ইতিকশিং শরুক অমসুং রুসিয়াদা ভারতকী কম্পেনিশিং শেন থাদবা হায়না নাকল অনিনা য়ানখি। ভারত সরকারগী ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর প্রোগ্রামগী মখাদা গ্রিনফিল্দ ইন্দস্ত্রিএল সহরশিংদা মেনুফেকচরিং য়ুনিতশিং লিংখৎনবা রুসিয়াগী কম্পেনিশিং ভারতনা চেবাউ পীখি।
22. তেলিকম্মুনিকেসনশিং, সেতেল্লাইত কম্মুনিকেসনশিং, লৈবাক ঙাকপা অমসুং সহরগী থবকশিংদা দিজিতেলগী থবকশিং, মোবাইল কম্মুনিকেসনশিং অমসুং ইনফোর্মেসন সেকুরিতি য়াওনা কম্মুনিকেসনগী তেক্নোলোজিশিংগী লমদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নিংবগী অপাম্বা নাকল অনিনা থমখি।
ত্রান্সপোর্ত অমসুং চৎথোক-চৎশিন
23. তুংদু-লৈতাবা অমসুং মতিক চাবা ত্রান্সপোর্ত কোরিদোরগী অনৌবা ফিবম অমা শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎনবা লৈবাক অনিনা ৱাফমশিং খন্নখি অমসুং গ্রেতর য়ুরাসিয়ান স্পেস অমগী ৱাখল্লোন থবক ওইনা পাংথোক্নবা খন্নবা য়াওনা য়ুরোসিয়াদা পোৎথোক পুথোকপা অমসুং মার্কেত্তিং চেনশিং চাউখৎহন্নবা পুক্নিং চঙনবা খন্নখি। হিরম অসিদা, চেন্নাই-ব্লাদিভোস্তোক ইস্তর্ন মেরিতাইম কোরিদোর অমসুং ইন্তরনেসনেল নোর্থ-সাউথ ত্রান্সপোর্ত কোরিদোর অমসুং নোর্থন সি রুতশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা কেপাসিতি হেনগৎহন্নবা অমসুং লোজিস্তিক্স লিঙ্কশিং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা থৱায় য়াওনা থবক তৌনবা থৌরাং তৌরে হায়না নাকল অনিনা ফোঙদোকখ্রে।
24. কার্গো চৎথোক-চৎশিনগী মতম অমসুং শেল হন্থহন্নবা অমসুং য়ুরাসিয়ান লমদমদা চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা আই.এস.এস.তি.সি লম্বী শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা অপুনবা থবকশিং নাকল অনিনা মখা তানা পায়খৎকনি। অরোন-অথুপ লৈতবা, পাক-শন্না শরুক য়াবা, লমদম অমগী মরুওইবশিং, তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা শেন-থুমগী ফিবম অমসুং লৈবাক খুদিংমক্কী মনিংতম্বা অমসুং অপুনবগী ঙমখৈ ইকায়খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইদুনা ত্রান্সপোর্ত অমসুং লোজিস্তিক্সকী লমদা মতেং পাংনগনি।
25. অৱাং থংবা সমুদ্রগী লম্বী ফাওরবা ভারত অমসুং রুসিয়াগী মরক্ত জহাজ চৎথোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা মতেং পাংনবা নাকল অনিনা শৌগৎখি। মসিগীদমক, অৱাং থংবা সমুদ্র লম্বীগী মনুংদা মতেং পাংন্নবা ইন্দিয়া-রুসিয়া ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন ত্রেদ, ইকোনোমিক, সাইন্তিফিক, তেক্নিকেল এন্দ কলচরেল কোওপরেসনগী মনুংদা অপুনবা ৱাকিং বোদি অমা লিংখৎনবা থৌরাং তৌরিবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখ্রে।
26. মোস্কোদা পাংথোকখিবা সিবিল এভিএসনগী সব-ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম(ফেব্রুৱারি ২০২৩)গী ফলশিংদা নাকল অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। সিবিল এভিএসন অমসুং সিবিল এভিএসন সেকুরিতিগী লমদা মতেং পাংনবদা মখোয়না অয়াবা পীখ্রে।
ইনর্জিগী মতেং পাংনবা
27. অখন্নবা অমসুং অচেৎপা মরুপ-মপাংগী মরীগী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা পাক-চাউনা অমসুং হিরম কয়াদা ইনর্জিগী মতেং পাংনবগী মরুওইবা নাকল অনিনা অমুক হন্না নিংশিংখি। হিরম অসিদা, ইনর্জিগী মচাকশিং নাকল অনি ললোন-ইতিক পাংথোকপগী থবক মখা তানা পাংথোকপগী মরুওইবা লুচিংবশিংনা পনখি অমসুং অনৌবা মতম শাংনা চৎনগদবা কন্ত্রেকশিং মশক খঙদোকপা হায়না য়ানরে।
28. কয়লাগী সেক্তরদা হৌজিক মতেং পীনরিবা অসি নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ভারত্তা কোকিং কোয়েল পীবা হেনগৎহন্নবা অমসুং রুসিয়াদগী ভারত্তা এন্ত্রাসাইত কোয়েল থাদোক্নবগী খুদোংচাবশিং খঙদোক্নবা ওইথোকপা য়াবশিং মশক খঙদোকপা হায়না য়ানরে।
রুসিয়াগী ফার ইস্ত অমসুং আর্তিক্তা মতেং পীনবা
29. রুসিয়াগী ফার ইস্ত অমসুং আর্তিক জোন্দা ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবগী মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিনা য়ানরে। হিরম অসিগী মতাংদা, ২০২৪-২০২৯ ফাওবগী ওইনা রুসিয়াগী ফার ইস্ত লমদম অমসুং আর্তিক লমদমদা ললোন-ইতিক, শেন-থুম অমসুং শেন থাদবগী লমদা মতেং পীন্নবা ভারত-রুসিয়া খুৎয়েক পীনবদা নাকল অনিনা তরাম্না ওকখি। মতেং পীন্নবা থৌরম অসিনা ভারত অমসুং রুসিয়াগী ফার ইস্ত লমদমদা লৌউ-শিংউ, ইনর্জি, মাইনিং, মেনপৱার, দাইমন্দ, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং সমুদ্রদা চৎথোক-চৎশিনগী লমদা মখা তানা মতেং পীন্নবা দরকার ওইবা ঙাক্লৌ পীগনি।
30. রুসিয়াগী ফার ইস্ত অমসুং ভারতকী রাজ্যশিংগী মরক্ত ৱারি শানবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা থমখি অমসুং ললোন-ইতিক, লাইরিক-লাইশু, নাত খঙহনবা অমসুং প্রোজেকশিং চাউখৎহন্নবা মরীশিং শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি।
31. রুসিয়াগী ফার ইস্ত লমদমদা অৱাংবা থাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী হিরমশিংদা অৱাংবা তেক্নোলোজিগী ইনভেস্তমেন্ত প্রোজেকশিং পায়খৎনিংবা ভারতকী ইনভেস্তরশিং রুসিয়ানা চেবাউ পীখি। জনুৱারি ২০২৪ দা ভাইব্রেন্ত গুজরাত গ্লোবেল সম্মিৎতা রুসিয়াগী ফার ইস্ত অমসুং আর্তিক দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী মীহুৎশিং শরুক য়াখিবদা ভারতনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। সেন্ত পেতর্সবগ ইন্তরনেসনেল ইকোনোমিক ফোরম(জুন ২০২৩) অমসুং ইস্তর্ন ইকোনোমিক ফোরম(সেপ্তেম্বর ২০২৩)দা ভারতকী মীহুৎশিং শরুক য়াখিবদা রুসিয়ানা তরাম্না ওকখি। লৈবাক অনিগী মরক্ত ললোন-ইতিক, শেন-থুম অমসুং শেন থাদবগী লমদা মতেং পীনবা চাউখৎহন্নবা হায়রিবা ইকোনোমিক ফোরমশিংগী নাকলদা ভারত-রুসিয়া বিজিনেস দাইলোগনা লৌখিবা থৌদাংশিং নাকল অনিনা পনখি।
32. ইস্তর্ন ইকোনোমিক ফোরমগী ফ্রেমৱার্ক মনুং য়াওনা, এসিয়া-পেসিফিক লমদমদা মরুওইবা ললোন-ইতিকশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিমক্না খঙজিনখি।
সিবিল ন্যুক্লিয়ারগী মতেং পীনবা, স্পেসকী মতেং পীনবা
33. অচেৎ মরুপ-মপাং ওইবা মরীগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা ন্যুক্লিয়ার ইনর্জি শান্তি ওইনা শীজিন্নবগী মতাংদা মতেং পীনবগী মরুওইবা নাকল অনিনা থমখি। কুদানকুলমদা লেমহৌরিবা ন্যুক্লিয়ার পৱার প্লান্তশিং শেমগৎপা খুমাঙ চাউশিনবদা লৈবাক অনিনা তরাম্না ওকখি অমসুং সপ্লাইশিং ফংহনবগী মতম য়াওনা য়ানখিবা মতমদা থবক লোইশিনবা হায়না য়ানরে। হান্না খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচেশিংগী মতুংইন্না ভারত্তা অনিশুবা মফম অমা শেমগৎনবা মখা তানা খন্নবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা ফোঙদোক্নখি। ভি.ভি.ই.আর ১২০০গী রুসিয়াগী দিজাইন, খুৎলায়শিং থমফম অমসুং এন.পি.পি মচাকশিং পুন্না পুথোকমিন্নবা অমসুং চাউখৎত্রিবা লৈবাকশিংদা মতেং পীবগী হিরমদা মখা তানা তেক্নিকেলগী খন্ন-নৈনবা লুচিংবশিংনা য়ানরে। ফ্যুএল সাইকল, কে.কে.এন.পি.পিশিং থবক তৌনবা লাইফ সাইকলগী মতেং অমসুং নন-পৱার এপ্লিকেসনশিং য়াওনা ন্যুক্লিয়ার পৱারদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী অপাম্বা অদু নাকল অনিমক্না ফোঙদোক্নরে।
34. স্পেসকী লমদা মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, মীওইবা য়াওবা স্পেসকী খোঙচৎশিং, সেতেল্লাইত নেভিগেসন অমসুং গ্রহ থিদোকপগী হিরম য়াওনা শান্তি ওইনা স্পেস শীজিন্ননবা ইন্দিয়ান স্পেস রিছার্স ওর্গনাইজেসন অমসুং রুসিয়ান স্তেৎ স্পেস কোর্পোরেসন “রোসকোসমোস”গী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎলকপদা লৈবাক অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। স্পেসকী লমদা থিজিনবগী মাইপাকপা ওইনা চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাক্না তাখিবদা রুসিয়ানা ভারত থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং তুংদা মতেং পাংনবদা লৈবাক অনিমক কান্না ফংবা য়ারবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা ভারতনা শিংথাবা য়ানা চাউখৎলকপদা অপেনবা ফোঙদোকখি। রোক্কেত ইঞ্জিন শেমগৎপা, পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবদা লৈবাক অনিমক কান্নবা ফংনবা খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে।
মিলিতরি অমসুং মিলিতরি তেক্নিকেল মতেং পীনবা
35. মিলিতরি অমসুং মিলিতরি তেক্নিকেল মতেং পীনবা অসি মমাংঙৈদগী হৌনা ভারত অমসুং রুসিয়াগী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী মরীগী য়ুম্বী অমা ওইদুনা লাক্লি অমসুং মসি ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন মিলিতরি এন্দ মিলিতরি তেক্নিকেল কোওপরেসন (আই আর আই জি সি-এম এম তি সি)না লমজিংবা চহি কয়াগী অপুনবা থবকশিংদগী মপাঙ্গল কনখৎলকপনি। এস.সি.ও দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী মীফমগী নাকলদা এপ্রিল ২০২৩ দা নিউ দিল্লিদা দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী মীফম য়াওনা চাংনাইনা দিফেন্স অমসুং মিলিতরিশিংগী মীফমশিং পাংথোকপা অমসুং লৈবাক অনিগী আর্মদ ফোর্সশিংগী অপুনবা এক্সরসাইজশিং পাংথোকপদা লৈবাক অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। ২০২৪গী তঙ্খায় চল্লকপদা মোস্কোদা ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন মিলিতরি এন্দ মিলিতরি তেক্নিকেল কোওপরেসনগী ২১শুবা রাউন্দ পাংথোকপদা লুচিংবশিং য়ানরে। অৱাংবা থাক্কী দিফেন্স তেক্নোলোজি অমসুং সিস্তেমশিং পুন্না পুথোক্নবা হৌজিক লৈরিবা অপুনবা রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবকশিং হন্না য়েংশিন্নবা ভারতনা পুখৎখি। অপুনবা মিলিতরিগী থবকশিং মতেং পাংনবা অমসুং মিলিতরিগী মীহুৎশিং চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং হেনগৎহন্নবা নাকল অনিনা থাজবা পীনখি।
36. তেক্নোলোজি পীনবা খুৎথাংদা মেক-ইন-ইন্দিয়া থৌরমগী মখাদা রুসিয়ানা শাবা খুৎলায়শিং অমসুং ঙাক-শেনগী খুৎলায়শিং শেমজিন-শাজিন্নবা অহেনবা পার্তশিং, মচাকশিং অমসুং অতোপ্পা পোৎথোকশিং ভারত্তা পুন্না মেনুফেকচরিং তৌমিন্নবা লৈবাক অনিনা পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং ভারতকী আর্মদ ফোর্সশিংগী দরকার ওইবশিং ফংনবা অমসুং মখা তারকপদা লৈবাক অনিমক্না মরুপ-মপাং ওইবা চাউখৎত্রিবা লৈবাকশিংদা য়োন্নবা অপুনবা ভেঞ্চরশিং লিংৎপা হায়না য়ানরে। মসিগী মতাংদা, মথংগী ইন্তরগভর্নমেন্তেল কম্মিসন ওন মিলিতরি এন্দ মিলিতরি তেক্নিকেল কোওপরেসনগী মীফমদা খন্নবা তেক্নোলোজিকেল কোওপরেসন অমসুং খন্ন-নৈন্নবগী অনৌবা ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমগৎপদা লৈবাক অনিনা য়ারে।
লাইরিক-লাইশু অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিদা মতেং পীনবা
37. সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন, ইজুকেসন অমসুং সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা নাকল অনিমক্না পাম্নবা হিরমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহনবা, তোঙান-তোঙানবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী চৎথোক-চৎশিনগী থবকশিং পাংথোকপা, লাইরিক-লাইশু অমসুং রিছার্সকী প্রোজেকশিং অমসুং রুসিয়াগী লাইরিক-লাইশু অমসুং সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসনশিংগী মশা লোয়শঙশিং ভারত্তা হাংদোক্না মতেং পীনবগী মরুওইবা নাকল অনিনা ফোঙদোকখি।
38. লৈবাক অনিগী মিনিস্ত্রিশিং অমসুং সাইন্তিফিক ফাউন্দেসনশিংগী খুৎথাংদা রুসিয়া-ইন্দিয়া রিছার্স প্রোজেকশিং পায়খৎপা য়াওনা, ২০২১দা রুসিয়াগী সাইন্স অমসুং হয়ার ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী মরক্তা মাইপাক্না রোদমেপ থবক ওইনা পাংথোকপদা নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
39. সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন্দা পুন্না রিছার্স তৌমিন্নবগী মরুওইবা পল্লদুনা, লৈবাক অনিগী মরক্তা ইন্নোবেসনগা মরী লৈনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা ২০২১গী সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসনগী রোদমেপকী ঙাক্লৌদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে অমসুং শেন-থুম অমসুং খুন্নাই চাউখৎনবা অপুনবা প্রোজেকশিং মপুংফানা শৌগৎপা অমসুং তেক্নোলোজিশিং শেন তাবদা শীজিন্নবদা মীৎয়েং চঙলে। তেক্নোলোজিগী মতেং পীনবা ফগৎহন্নবা ইন্নোবেতিপ ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রসিপ অমসুং ইন্তর-ক্লস্তর ইন্তরেক্সনশিংগী ইন্তরনেসনেল সেন্তরশিং শেমগৎনবা হোৎনবা নাকল অনিনা য়ানরে।
40. লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, জহাজ শাবা অমসুং শেমজিনবা, ব্লু ইকোনোমি, মেরিতাইম ইন্দস্ত্রি অমসুং সমুদ্রগী লন-থুমশিং, কেমিকেল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, ইনর্জি, ঈশিং, ক্লাইমেত, অমসুং মহৌশাগী লনশিং, হকশেল অমসুং মেদিকেল তেক্নোলোজি, মেতরিএল সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, ফিজিক্স অমসুং এস্ত্রোফিজিক্স, পোলার রিছার্স অমসুং নেনোতেক্নোলোজিগী হিরমশিংদা মতেং পীন্নবা খুদোংচাবশিং নাকল অনিনা মশক খঙদোক্লে।
41. ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত অমসুং রুসিয়াগী সাইন্স অমসুং হয়ার ইজুকেসন মিনিস্ত্রি অমসুং রুসিয়ান সাইন্স ফাউন্দেসন্না লৈবাক অনিনা পাম্নবা হিরমশিংদা অপুনবা রিছার্স প্রোজেকশিংগীদমক অপুনবা বিদশিং মাইপাক্না পাংথোকপদা নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
42. হিরম অসিদা থেংনরিবা মরুওইবা ৱাফমশিংগী মতাংদা খন্ননবা লৈবাক অনিমক্কী থৱায় য়াওবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং লুপশিংগী মীহুৎশিং শরুক য়াদুনা আই.আর.আই.জি.সি-তি.ই.সিগী মনুংদা হয়ার ইজুকেসনগী ৱার্কিং গ্রুপ অমা লিংখৎনিংবগী মখোয়গী অপাম্বা অদু নাকল অনিমক্না থমখি।
43. লৈবাক অমনা অমগী ইজুকেসন অমসুং একাদেমিক দিগ্রিশিং মশক খঙনবগী মখোয় খন্ন-নৈনবা মখা চৎথবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে।
44. লৈবাক অনিগী ওইবা ইজুকেসন অমসুং সাইন্তিফিক মরীশিং হেনগৎহন্নবা রুসিয়া-ইন্দিয়া রাউন্দ তেবলশিং, সেমিনারশিং, কনফরেন্সশিং অমসুং অতোপ্পা থবকশিং পাংথোকপদা নাকল অনিনা শৌগৎনবা থাজবা পীখ্রে।
45. ইজুকেসনগী লমদা ভারত অমসুং রুসিয়াগী মরক্ত মমাংঙৈদগী অকনবা মতেং পাংনবা অমা লৈরক্লিবা অদু খঙলে, য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা মরী লৈনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়গী থবকশিং মখা চৎথবা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে অমসুং হিরম অসিগী মতাংদা ভারতনা শীন্দুনা এপ্রিল ২০২৪দা পাংথোকখিবা ইজুকেসন সম্মিৎতা রুসিয়াগী য়ুনিভর্সিতি ৬০ হেন্না শরুক য়াখিবা অদু তরাম্না ওকখ্রে।
নাতকী মতেং পীনবা, তুরিজম অমসুং মীগা মীগা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা
46. নাতকী ওইবা থৌরমশিং পাংথোকপা অসি রুসিয়া-ভারতকী অচেৎপা মরীগী মরুওইবা শরুক অমনি হায়না নাকল অনিনা য়ানরে। এনসেম্বলশিং, থিয়েতরশিং, লাইব্রেরিশিং, ম্যুজিয়মশিং, ক্রিয়েতিপ য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং লৈবাক অনিগী অতোপ্পা নাতকী মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা শম্নবা অমসুং মখা তানা মতেং পীনবা নাকল অনিনা পুক্নিং থৌগৎলে।
47. ২০২১-২০২৪গী ওইনা রুসিয়াগী কলচর মিনিস্ত্রি অমসুং ভারতকী কলচর মিনিস্ত্রিগী মরক্তা নাতকী ওইবা থৌরমশিং মাইপাক্না পাকথোকপদা নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং মসিনা মীগা মীগা লৈনবা মরী ফগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরে। মখা তানা নাকল অনিমক কান্নবা ফংবা নাত অমসুং ফিল্ম ফেস্তিবেলশিং পাংথোকপা হায়না নাকল অনিনা য়ানরে। নাতকী থৌরমশিং পাংথোকপদা লমদম কয়া কোনশিনবা অমসুং নহারোলশিং অমসুং ফোক আর্ত গ্রুপশিং হেন্না শরুক য়াহনবগী মরুওইবা পনখি। সেপ্তেম্বর ২০২৩দা রুসিয়াগী সহর ৮দা ভারতকী কলচরগী ফেস্তিবেল পাংথোকখিবা অমসুং ২০২৪দা ভারত্তা রুসিয়ান কলচর ফেস্তিবেল পাংথোকখিবদা নাকল অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখি।
48. লৈবাক অনিগী মরীশিং ফগৎহন্নবা নহারোলশিংগী থৌদাংগী মরুওইবা পনবগা লোয়ননা মার্চ ২০২৪ দা পাংথোকখিবা সোচি ৱার্ল্দ য়ুথ ফেস্তিবেলদা ভারতকী মহৈরোয়শিং অমসুং নহা ওইরিবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং শরুক য়াখিবা অমসুং মার্চ অমসুং জুন ২০২৪ দা কাজান্দা গেমস ওফ ফ্যুচর অমসুং ব্রিক্স গেমসতা ভারতকী শান্নরোয়শিং শরুক য়াখিবদা লুচিংবশিংনা অপেনবা ফোঙদোকখি।
49. নাতকী থৌরমশিং একচেঞ্জ তৌনবগী মথক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, গ্রিন ইনর্জি, স্পেস অসিনচিংবা হিরমশিংদা অৱাংবা থাক্কী একজিবিসনশিং অমসুং একচেঞ্জশিং পাংথোক্নবা নাকল অনিনা তকশিনখি। হিরম অসিগী মতাদা, মীগা মীগা উনবা হেনগৎহন্নবা অমসুং ইকোনোমিক, ইজুকেসন, সাইন্তিফিক অমসুং সিবিল সোসাইতিশিং পুনশিন্নবা লৈবাক অনিমক্তা “ক্রোস/মল্তি-সেক্তোরেল এয়ার্স ওফ একচেঞ্জ” পাংথোক্নবা নাকল অনিনা য়ানরে।
50. ভারত্তা রুসিয়াগী লোল চাউখৎহন্নবা অমসুং রুসিয়াদা ভারতকী লোল চাউখৎহন্নবা মখোয়গী অপুনবা থবকশিং মখা চৎথবা হায়না নাকল অনি য়ানরে।
51. রুসিয়া অমসুং ভারতকী অখঙ-অহৈশিং, থিঙ্ক-তেঙ্কশিং অমসুং মহৈলোয়শঙশিংগী মরক্তা উনবা অমসুং চৎথোক-চৎশিন তৌনবা হেনগৎলকপদা নাকল অনি অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। চহি কয়া মসিগী ৱারি শান্নবগী খোঙচৎ অসিনা ভারত অমসুং রুসিয়াগী মরুওইবা অমসুং থৌশিল শেম্বা অমসুং ললোন-ইতিক্কী লমদা অমনা অমবু কুপ্না মশক খঙবা হেনগৎহল্লে।
52. রুসিয়া অমসুং ভারতকী মরক্তা তুরিজম হেনগৎলকপদা নাকল অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। তুরিজমদা মতেং পীনবা মখা তানা হেনগৎনবা অমসুং লমকোয়বা মীওইশিং লাকপা হেনগৎহন্নবা পান্দমগা লোয়ননা সরকার অমসুং অমসুং লনাইগী থাক অনিমক্তা মতেং পীনবা নাকল অনিনা য়ানরে। রুসিয়াগী মমিং লৈরবা তুর একজিবিসনশিং হায়বদি মোস্কো ইন্তরনেসনেল তুরিজম এন্দ ত্রাবেল এক্সপো ২০২৩ অমসুং ২০২৪ অমসুং ওতদিখ-২০২৩ দা ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া তিমগী মখাদা ভারতকী তুর ওপেরেতরশিং, ভারতকী রাজ্যশিংগী তুরিজম দিপার্তমেন্তশিং শরুক য়াখিবা অদু নাকল অনিনা খঙলে।
53. লৈবাক অনিমক্না ই-ভিসা চৎনবা য়াওনা ভিসাগী থবকশিং লাইথোকহনবদা নাকল অনিনা তরাম্না ওক্লে। তুংদা ভিসাগী থবকশিং মখা তানা লাইথোকহন্নবা মখা তানা থবক তৌনবা মখোয়না য়ানরে।
য়ু.এন অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লুপশিংদা মতেং পীনবা
54. য়ু.এনদা ৱাফম কয়াদা লৈবাক অনিগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী রাজনিতিগী ৱারি শানবা অমসুং মতেং পীনবা নাকল অনিনা খঙলে। মালেমগী থৌদোকশিংদা য়ু.এন্না মরুওইবা থৌদাং লৌবগা লোয়ননা মালেমগী লুপশিংগী থৌদাং অমুক হন্নবা খন্নবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা তকশিনখি। মেম্বর লৈবাকশিংগী মখোয়গী ওইবা ৱাফমশিংদা খুৎ থিংজিন্দবা য়াওনা য়ু.এন চার্তরদা পল্লিবা পান্দমশিং ঙাক্নবগা লোয়ননা মালেমগী আইনশিং ইকায়খুম্নবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা থমখি।
55. য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিলদা নন-পর্মনেন্ত মেম্বর ওইনা ভারতকী ২০২১-২২ তার্ম অমসুং মালেমগী লুপশিং অওনবা পুরক্নবা, য়ু.এন পিছকিপ্পিং অমসুং তেরোরিজম থেংনবগী থবকশিং অমসুং য়ু.এন.এস.সিদা ভারতকী মরুওইবশিংগী মতাংদা রুসিয়ানা থাগৎপা ফোঙদোক্লে। ভারতনা য়ু.এন.এস.সিদা শরুক য়াবা অসিনা মখা তানা মরুওইবা ৱাফমশিং য়ু.এনদা পুখৎনবগী মমল য়াম্লবা খুদোংচাবা অমা পীরে হায়না নাকল অনিনা থমখি।
56. মালেমগী হৌজিক ওইরিবা ফিবমগী অশেংবা মমি তানবা য়ু.এন.এস.সি অমুক হন্না শেমদোক্নবা অমসুং মালেমগী শান্তি অমসুং সেকুরিতিগী ৱাফমশিং মপুংফানা খন্ননবা অহেনবা মীহুৎশিং শরুক য়াহন্নবা নাকল অনিনা তকশিনখ্রে। শেমদোক্লবা অমসুং পাকথোক-চাউথোক্লবা য়ু.এন সেকুরিতি কাউন্সিল অমদা ভারতনা লেংদবা মেম্বর ওইনবা রুসিয়ানা অমুক হন্না শৌগৎপা ফোঙদোক্লে।
57. ২০২৩ দা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লাইফস্তাইল ফোর স্তেনেবল দিবলপমেন্ত(লাইফ)গী থবকশিং মাংদা থমদুনা মাইপাক্না মতেং পীনখিবা অদু নাকল অনিনা ফোঙদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা মাইপাক্না জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইখিবা অদুদা রাস্ত্রপতি ব্লাদিমির পুতিন্না থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর(দি পি আই) য়াওনা মীওইবগী য়াইফনবা অনৌবা অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজি কয়া পায়খৎলকপদা থাগৎখি। ভারতনা মাইপাক্না জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইখিবদা রুসিয়ানা মপুংফানা শৌগৎপদা ভারতকী মাইকৈদগী থাগৎপা ফোঙদোকখি।
58. ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবদা গ্লোবেল সাউথকী লৈবাকশিংগী মরুওইবশিং খন্নখিবা অমসুং অফ্রিকান য়ুনিয়ন ফোরমগী মেম্বর ওইখিবা অদু নাকল অনিনা ফোঙদোক্নখি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ পাংথোকখিবা অদু নাকল অনিনা তরাম্না ওকখি। মালেমগী শেন-থুমগী অৱাবশিংগী অপুনবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা, ক্লাইমেত ফাইনান্সকী শেন খোমগৎপা হেনগৎহন্নবা অমসুং নিউ দিল্লি জি-২০ লিদরস দিক্লারেসনগী য়ানখিবশিংগী মরক্তা গ্রিন দিবলপমেন্ত পেক থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী লুপশিং অওনবা পুরক্নবা জি-২০গী মনুংদা মখা তানা মতেং পীনবা হায়না মখোয়না য়ানরে।
59. জোহান্নেসবার্গতা পাংথোকখিবা ১৫শুবা মীফমদা ব্রিক্সকী মেম্বর হেনগৎহন্নবা লৌখিবা ৱারেপ নাকল অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। অমনা অমবু ইকায়খুম্নবা,চপ মান্নবা, অমতা ওইবা, মনিংতম্বা, অপুনবা অমসুং য়ানবা পুরকপদা য়ুম্ফম ওইবা ব্রিক্সকী ৱাখল্লোন মখোয়না তরাম্না ওকখি। ২০২৪দা রুসিয়ানা ব্রিক্সকী চিয়ারমেন ওইবদা শৌগৎপগীদমক রুসিয়ানা ভারত থাগৎপা ফোঙদোকখি।
60. ব্রিক্সকী অনৌবা মেম্বর লৈবাকশিং নাকল অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। “মালেমগী চাউখৎনবা অমসুং সেকুরিতিগীদমক মালেমগী লুপশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবা” পান্দমদা রুসিয়ানা ২০২৪ দা ব্রিক্সকী চিয়ারমেন ওইরিবা অসিদা ভারতনা মপুংফানা শৌগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ওক্তোবর ২০২৪দা কাজান্দা ১৬শুবা ব্রিক্স মীফম মাইপাক্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না লৈবাক অনিনা থাজবা পীনরে।
61. ভারত অমসুং রুসিয়াগী মরী হেন্না ফগৎনবা সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসনগী ঙাক্লৌ মনুংদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা লৈবাক অনিনা খন্নরে।
62. তেরোরিজম, তোখাই তাবা, দ্রগ পুথোক-পুশিন তৌবা, ঙমখৈ ৱাংমদগী ক্রাইম চৎথরকপা অমসুং ইনফোর্মেসন সেকুরিতিগী শিংনবশিং থেংননবা এস.সি.ও মনুংদা মতেং পাংনবদা লৈবাক অনিনা অপেনবা ফোঙদোকখ্রে। ভারতনা ২০২২-২৩দা এস.সি.ওগী চিয়ারমেন ওইবদা রুসিয়ানা থাগৎপা ফোঙদোকখি। এস.সি.ওগী অনৌবা মেম্বরশিং ওইনা মখোয়না ইরান অমসুং বেলারুস তরাম্না ওকখি।
তেরোরিজম থেংনবা
63. মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম, তেরোরিস্তশিং লমখৈ লান্না চৎথোক-চৎশিন তৌবা, তেরোরিজমদা শেন থাদনবা নেতৱার্ক অমসুং চঙজফম পীবগী মায়োক্তা মখোয়না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। জুলাই ৮,২০২৪দা জে অমসুং কেগী কাথুৱাদা, জুন ২৩দা দাগেস্তান্দা অমসুং মার্চ ২২ দা মোস্কোগী ক্রোকস সিতি হোলদা তেরোরিস্তশিংনা লান্দারকপা অদু লুচিংবশিংনা য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মালেমগী আইনশিং অমসুং য়ু.এন চার্তরগী মখাদা মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম থেংননবা মতেং পীনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা থমখি। য়ু.এন.এস.সি, য়ু.এন,জি.এ অমসুং য়ু.এন গ্লোবেল কাউন্তর-তেরোরিজম স্ত্রাতেজিগী মরী লৈনবা ৱারেপশিং মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোকপগী মরুওইবা লুচিংবশিংনা থমখি।
64. মালেমগী আইনশিং ঙাক্না তেরোরিজম থেংননবা লৈবাকশিং অমসুং মখোয়গী ওথোরিতিশিংগী মরুওইবা থৌদাং লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। তেরোরিজমগী মায়োক্তা তুমিন্না খাংদুনা লৈতনবা মখোয়না তকশিনখি অমসুং মখল খুদিংমক্কী তেরোরিজম থেংননবা য়ু.এনগী মখাদা য়ু.এন.জি.এ অমসুং য়ু.এন.এস.সিগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা তকশিনখি।
65. তেরোরিজম অসি লাইনিং, জাতি, সভেত্য নত্ত্রগা ফুরুপ অমতা মরী লৈনহল্লোইদবনি অমসুং তেরোরিস্তকী থবকশিংদা শরুক য়াবশিং অমসুং মখোয় শৌগৎপশিং মরম চানা থবক লৌখৎকদবনি অমসুং মালেমগী আইনগী মতুংইন্না অচুম্বা পুরক্কদবনি হায়না লুচিংবশিংনা অমুক হন্না তকশিনখি।
66. ভারতনা লুচিংদুনা ওক্তোবর ২০২২দা ভারত্তা য়ু.এন.সি.এস কাউন্তর তেরোরিজম কম্মিতিগী অখন্নবা মীফম পাংথোকখিবা অদু লৈবাক অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং তেরোরিজম থেংননবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিং শীজিন্ননবা দিল্লি দেক্লারেসন অমতা ওইনা য়ানখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। পেমেন্ত তেক্নোলোজিশিং, সোসিএল মেদিয়া প্লেতফোর্মশিং অমসুং য়ু.এ.ভিশিং লান্না শীজিন্নবা থিংনবা দেক্লারেসন্না পান্দম থম্লিবা অদু মখোয়না পনখি।
67. লৈবাক অমদগী লৈবাক অমদা ফত্তবা থবক পাংথোকপা, মনি লাউন্দরিং, তেরোরিজমদা শেন থাদবা অমসুং দ্রগ পুথোক-পুশিন থিংনবা মালেমগী লুপশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিমক্না মখোয়গী থাজবা অমুক হন্না পীখি।
68. ওক্তোবর ১৫,২০১৬ দা লৈখিবা মালেমগী ইনফোর্মেসন সেকুরিতিগী লমদা মতেং পাংনবগী য়ানচেদা য়ুম্ফম ওইদুনা আই.সি.তিশিং শীজিন্নবী সেকুরিতিগী লমদা ৱারি শান্নবা মখোয়না থৌরাং তৌরিবা অদু থমখি। লৈবাকশিংগী মনিংতম্বা অমসুং লৈবাক মনুংগী থবকশিংদা খুৎ থিংজিন্দবগী মরুওইবশিং মখোয়না পনখি। আই.সি.তিগী ক্রাইমশিং লাকশিন্নবা মালেমগী য়ানরবা আইনগী থবকশিং শীজিন্ননবা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
69. তুংকোইনা চৎনবা য়াবা সুন্দ্রংগী থবকশিং পাংথোকপা য়াওনা য়ু.এন কম্মিতি ওন পিছফুল য়ুজেস ওফ আউতর স্পেস(য়ু এন কোপৌস) মনুংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিনা মখোয়গী অপাম্বশিং ফোঙদোক্নখি।
70. পাক-শন্না মাঙহনবা ঙম্বা খুৎলায়শিং শীজিন্নদনবা মালেমগী থবকশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা নাকল অনিমক্না মখোয়গী থাজবশিং অমুক হন্না থমখি। ন্যুক্লিয়ার সপ্লাইয়র গ্রুপতা ভারতনা মেম্বর ওইবদা রুসিয়ানা শৌগৎপা ফোঙদোকখি। মালেমগী শান্তি অমসুং সেকুরিতি হেনগৎহন্নবা অমনা অমবু থাজবা হেনগৎহন্নবা মাইকৈদা থবক তৌনবা লৈবাক অনিনা মালেমগী লৈবাকশিংদা তকশিনখি।
71. রুসিয়ানা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স(আই এস এ), কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই) অমসুং ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্স(আই বি সি এ) শরুক য়ানবা ভারতকী মাইকৈদগী থাজবা থমখি।
72. লৈবাক অনিগী সেকুরিতি কাউন্সিলশিংগী খুৎথাংদা ৱারি শান্নবা য়াওনা অফগানিস্থানগী মতাংদা ভারত অমসুং রুসিয়া নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবদা লৈবাক অনিনা তরাম্না ওকখ্রে। অফগানিস্থান মনিংতম্বা,অপুনবা অমসুং তেরোরিজম, লান, দ্রগশিং লৈতবা, য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা শান্তি ওইনা লৈমিন্নবা অমসুং মীওইবগী হকশিং ইকায়খুম্নবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা মখোয়না তকশিনখি। অফগান খুন্দা-লৈতানবা মোস্কো ফোর্মেত মীফমশিংগী মরুওইবা থৌদাং মখোয়না পনখি।
73. আই.এস.আই.এস য়াওনা মালেমগী তেরোরিস্ত কাংবু অমসুং অতোপ্পা কাংবুগী মথক্ত তেরোরিজম থেংননবা থবকশিং পায়খৎপদা লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি অমসুং অফগানিস্থান্দা তরোরিজম থেংবগী থবক অপুনবা অমসুং মতিক চাবা থবক ওইগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। রাজনিতিগী তকশিনবা অমতা য়াওদনা অফগানগী মীয়ামদা অথুবা ওইনা অমসুং অপনবা লৈতনা মীওইবগী অৱা-অনাগী মতেং পাংবগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না তকশিনখি।
74. নাকল অনিমক উনবা য়াওনা শান্তি ওইনা ৱারি শান্নবা অমসুং দিপ্লোমেসিগী খুৎথাংদা য়ুক্রেনগী মুক্নবা শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরক্নবা লৈবাক অনিনা খন্নখি। মালেমগী আইন অমসুং য়ু.এন চার্তরগী মতুংইন্না মুক্না অসি শান্তি ওইনা য়ানবা পুরক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং মখোয়না তরাম্না ওকখি।
75. গাজা য়াওনা মিদল ইস্তকী ফিবমদা লুচিংবশিংনা নুঙনাংবা ফোঙদোকখি। গাজা স্ত্রিপ ফাওরগা পেলেস্তানগী মীচম মীয়ামদা মতেং পাংনবা য়ু.এন.জি.এ ৱারেপশিং অমসুং য়ু.এন.এস.সি ৱারেপ ২৭২০ থবক ওইনা পাংথোক্নবা লুচিংবশিংনা তকশিনখি। তুংকোইনা নোংমৈ কাপ্নবা লেপ্নবা য়ু.এন.এস.সি ৱারেপ ২৭২৮ মপুংফানা থবক ওইনা পাংথোক্নবা মখোয়না তকশিনখি। খুদক্তা অমসুং কন্দিসন অমতা য়াওদনা ফাজিন্দুনা থম্লিবা মীওইশিং থাদোক্নবা অমসুং মখোয়গী দরকার ওইবা মেদিকেলগী মতেং পীনবা লুচিংবশিংনা তকশিনখি। পেলেস্তাইন্না মপুংফাবা য়ু.এনগী মেম্বর ওইবদা মখোয়না শৌগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মালেমগী য়ানবদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অনি থোক্নবা শেম্নবগী ৱারোইশিন অদুদা মখোয়না অমুক হন্না চিংনবা লৈতনা মখোয়গী থাজবা পীখি।
76. গ্রেতর য়ুরাসিয়ান লমদম অমসুং ভারত অমসুং পেসিফিক মহাসাগর লমদমদা সেকুরিতি পুরক্নবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎনবা অপুনবা থবকশিং পায়খৎমিন্নবা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানরে।
77. ইস্ত এসিয়া সম্মিৎ, অসিয়ান রিজনেল ফোরম ওন সেকুরিতি, অসিয়ান দিফেন্স মিনিস্তর মিতিং প্লস য়াওনা, শান্তি অমসুং সেকুরিতি হেনগৎহন্নবা পান্দমদা, তোঙান-তোঙানবা লুপশিংগী মনুংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহনবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিমক্না থমখি।
78. অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা থবকশিং হেনগৎহনবা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ(য়ু এন এফ সি সি সি) অমসুং পেরিস এগ্রিমেন্তগী পান্দমশিং ফংবগী মরুওইবা অদু নাকল অনিনা থমখি। হিরম অসিগী মতাংদা, গ্রিন হাওস ইমিসন কোতা সিস্তেমগী মতাংদা থবক তৌবগী লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা, কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা অপুনবা রুসিয়ান-ইন্দিয়ান ইনভেস্তেমেন্ত প্রোজেকশিং থবক ওইনা পাংথোকপা অমসুং “গ্রীন ফাইনান্সিং” অমসুং তুংইকোইনা চৎনবা থবকশিং য়াওনা অইং-অশাগী খল হোংলকপা মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবগী হিরমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
79. তুংকোইনা চৎনবা য়াবা হেনগৎহনবা অমসুং মালেমগী সপ্লাই চেনশিং খুদোংচাদবা মায়োক্নবা ঙম্বা হেনগৎহনবা, মনিংতম্বা অমসুং অচুম্বা ললোন-ইতিক্কী নিয়মশিং ঙাকপা অমসুং অইং-অশাগী খল হোংলকপা য়াওনা মরুওইবা ৱাফমশিং জি-২০, ব্রিক্স এস.সি.ওদা মখা তানা খন্নবা হায়না লৈবাক অনিনা য়ানখি। ২০২৪দা রুসিয়ানা ব্রিক্সগী প্রসিদেন্ত ওইবগী মখাদা ইনভাইরোনমেন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী ফ্রেমৱার্ক মনুংদা অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা ব্রিক্স কন্তেক গ্রুপ হৌদোকপদা মখোয়না তরাম্না ওকখি।
80. ভারত-রুসিয়া অখন্নবা অমসুং মরুওইবা মরুপ-মপাং ওইবা মরীগী অৱা-অনা কয়া মায়োক্নবা ঙম্বা অমসুং মখোয়গী মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী মরুওইবশিংদা অমনা অমগী মতেং পাংনবা অমসুং মসি মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়না অমুক হন্না থাজবা পীনবদা নাকল অনিমক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। ভারত অমসুং রুসিয়া অচৌবা শক্তি লৈবা লৈবাকশিং ওইনা মালেম অসিদা শান্তি অমসুং তুংদু-লৈতাবা পুরক্নবা মখা তানা থবক তৌগনি হায়না মখোয়না ফোঙদোকখি।
81. মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবু মোস্কোদা তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাস্ত্রপতি ব্লাদিমির পুতিন থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ২৩শুবা ভারত-রুসিয়া মীফমগীদমক ভারত্ত লাক্নবা মহাক্না রাস্ত্রপতি পুতিনদা চেবাউ পীখি।

Prime Minister's Office
Joint Statement following the 22nd India-Russia Annual Summit
09 JUL 2024 9:54PM by PIB Delhi
India-Russia: Enduring and Expanding Partnership
1. Prime Minister of the Republic of India Shri Narendra Modi paid an official visit to the Russian Federation on July 8-9, 2024 at the invitation of President of the Russian Federation H.E. Mr. Vladimir Putin for the 22nd India – Russia Annual Summit.
2. During the visit, H.E. Mr. President Vladimir Putin conferred Russia’s highest civilian honour the "Order of Saint Andrew the Apostle” on Prime Minister Shri Narendra Modi for his distinguished contribution to the development of Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia and friendly ties between the peoples of the two countries.
Political relations
3. The Leaders noted the continued strengthening and deepening of the Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia.
4. The Leaders highly appreciated the special nature of this time-tested relationship which is based on trust, mutual understanding and strategic convergence. Regular bilateral engagement at all levels, including during India’s Chairship of SCO and G20 in 2023 and under Russia’s Chairship of BRICS in 2024, helped in further deepening and expansion of the growing bilateral partnership.
5. The Leaders positively assessed the multi-faceted mutually beneficial India-Russia relations that span all possible areas of cooperation including political and strategic, military and security, trade and investment, energy, science and technology, nuclear, space, cultural, education and humanitarian cooperation. It was noted with satisfaction that both Sides are actively exploring new avenues for cooperation while further strengthening cooperation in the traditional areas.
6. The Sides underlined that India-Russia ties have remained resilient in the backdrop of the prevailing complex, challenging and uncertain geopolitical situation. Both Sides have strived to forge a contemporary, balanced, mutually beneficial, sustainable and long-term partnership. Development of the India-Russia relations over the entire spectrum of cooperation areas is a shared foreign policy priority. The Leaders agreed to make all efforts to unlock the full potential of the strategic partnership.
Cooperation at the level of Foreign Ministries
7. The Leaders appreciated the close cooperation between the Foreign Ministries and frequent meetings and exchanges between the Foreign Ministers for nurturing and steering the bilateral partnership through the constantly evolving and complex geopolitical scenario and adapting it to the changing circumstances. The regular close engagement has also helped in a deeper understanding and appreciation of each other’s core interests, positions on international issues and in various international and multilateral organizations.
8. The Leaders welcomed the Protocol on Foreign Office Consultations for the period 2024-28 signed in December 2023 between the Ministry of External Affairs of India and the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation which lays down the foundation for exchanges and dialogue on most pressing bilateral, global and regional issues. They noted with satisfaction the regular holding of Foreign Office Consultations on bilateral, UN related, Counter-Terrorism, Consular and Property matters as well as regional and global issues of mutual interest.
Parliamentary Cooperation
9. The Sides noted the close inter-parliamentary interaction and underlined the importance of regular meetings of Inter-Parliamentary Commission and Parliamentary Friendship Groups of both Houses as a valuable component of India-Russia relations. They appreciated the visit of the Speaker of the Russian Federation Council to New Delhi in October 2023 for the 9th G20 Parliamentary Speakers' Summit.
Cooperation between National Security Councils
10. The Leaders highlighted the importance of the security dialogue at the level of National Security Advisors and the National Security Councils on bilateral and regional issues and welcomed regular interactions which facilitated greater strategic understanding and coordination between the two countries on bilateral as well as global and regional issues of mutual concern.
Trade and Economic partnership
11. The Sides noted with satisfaction the significant growth of bilateral trade in 2023 which is around double of the bilateral trade target of USD 30 billion set by the Leaders for 2025. To achieve balanced and sustainable bilateral trade in long term, the Leaders stressed the need to increase Indian exports to Russia through strengthening industrial cooperation, forging new technological and investment partnerships, especially in advanced high-technology areas and finding new avenues and forms of cooperation.
12. Aiming to further accelerate and sustain the growth in bilateral trade, the Leaders agreed to set the bilateral trade target of USD 100 billion by 2030.
13. The Leaders welcomed the 24th Session of the India-Russia Intergovernmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technical and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC) and India-Russia Business Forum held in New Delhi in April 2023, and the inaugural meetings of the Working-Groups and Sub-Working Groups on Transport, Urban Development and Railways. They appreciated the work of the Commission for ensuring further expansion and diversification of bilateral economic relations. They agreed to hold the next session of IRIGC-TEC in the second half of 2024 in Russia.
14. The Leaders, seeking to provide an additional impetus to the deepening of the trade and economic cooperation and guided by the intention to maintain the trend of dynamic growth in trade of goods and services between the two states and the desire to ensure a significant increase in its volume, instructed the concerned agencies to prepare a Programme for the development of promising areas of Russian-Indian economic cooperation till 2030 (Programme-2030). The Sides reaffirmed readiness to contribute to the implementation of the initiatives, projects, measures and activities provided for by the Programme-2030. The overall coordination of its implementation will carried out by the IRIGC-TEC. Its Working Groups and Sub-Working groups, as well as concerned agencies of the two countries are instructed to ensure monitoring, control and support of the Programme-2030.
15. The Sides agreed to continue working together to promote bilateral settlement system using national currencies. The Sides agreed to continue consultations for interoperability of their financial messaging systems. They noted the importance of finding mutually acceptable solutions for issues of insurance and reinsurance for facilitating further enhancement in bilateral trade.
16. For eliminating the non-tariff/tariff barriers in trade, including protective measures and administrative barriers, the Leaders appreciated the initial meeting in March 2024 to commence full negotiations for a Free Trade Agreement on goods between India and the Eurasian Economic Union. The Leaders also directed their relevant officials to explore the possibility of commencing negotiations for signing a bilateral free-trade agreement in services and investments.
17. Noting the great significance of industrial cooperation for the development of bilateral relations, the Sides confirmed their mutual aspiration for the strengthening of manufacturing cooperation in the fields of transport engineering, metallurgy, chemical industry and other sectors of mutual interest. The Sides expressed their intention to create favorable conditions for the implementation of promising joint projects in priority areas. The Sides emphasized the importance of expanding reciprocal trade flows of industrial products and increasing their share in bilateral trade.
18. The Sides reaffirmed that the Agreement between the Federal Customs Service of Russia and the Central Board of Indirect Taxes and Customs of India on mutual recognition of the relevant institutions of the Authorized Economic Operator, signed in May 2024, will provide an additional impetus to the expansion of the nomenclature and increase the volume of Russia-India trade, as well as ensure the security of supply chains.
19. The Sides agreed to continue discussion on the Migration and Mobility Partnership Agreement between the Government of the Russian Federation and the Government of the Republic of India.
20. The Sides agreed to continue cooperation on the sustainable supply of fertilizers to India on the basis of company to company long-term contracts within the framework of Joint India-Russia Committee on Fertilizers.
21. The Leaders welcomed the first ever India-Russia Investment Forum and the 7th meeting of Working Group on Priority Investment Projects in April 2024 in Moscow where the Sides agreed to facilitate participation of Russian businesses in "Make in India” and "Atmanirbhar Bharat” Programmes and that of Indian companies in investment projects in Russia. The Indian Side invited Russian businesses to set up manufacturing facilities in greenfield industrial cities under Industrial Corridor program of Government of India.
22. The Sides confirmed their interest in expanding cooperation in the field of communication technologies, including telecommunications, satellite communications, digitalization of public administration and the urban environment, mobile communications, information security, etc.
Transport and Connectivity
23. The Sides share approaches on building a new architecture of stable and efficient transport corridors, and pay close attention to the development of promising production and marketing chains in Eurasia, including for the purpose of implementing the idea of a Greater Eurasian space. In this context, the Sides expressed readiness to actively work to expand logistics links with an emphasis on increasing the capacity of infrastructure, including for implementation of the Chennai-Vladivostok Eastern Maritime Corridor and the International North-South Transport Corridor, as well as using the potential of the Northern Sea Route.
24. Both Sides will continue joint efforts to intensify the use of INSTC route in order to reduce the time and cost of cargo transportation and to promote connectivity in the Eurasian space. Cooperation in the field of transport and logistics will be based on the principles of transparency, broad participation, local priorities, financial sustainability and respect for sovereignty and territorial integrity of all nations.
25. The Sides support cooperation in developing shipping between Russia and India via the Northern Sea Route. For this purpose, they expressed readiness to establish a joint working body within the IRIGC-TEC for cooperation within the Northern Sea Route.
26. The Sides noted with satisfaction the results of the meeting of the Sub-Working Group on Civil Aviation (February, 2023) in Moscow. They agreed to cooperate in the field of civil aviation and civil aviation security.
Energy partnership
27. The Sides reiterated the importance of the robust and wide ranging cooperation in the energy sector as a significant pillar of the Special and Privileged Strategic Partnership. In this context, the Sides noted the continued special importance of bilateral trade in energy resources and agreed to explore new long term contracts.
28. The Sides appreciated the ongoing cooperation in the coal sector and agreed to explore the possibility for further increasing supply of coking coal to India, and the opportunities of exporting anthracite coal from Russia to India.
Cooperation in the Russian Far East and Arctic
29. The Sides their readiness to intensify trade and investment cooperation in the Far East and the Arctic zone of the Russian Federation. In this regard, the Sides welcomed the signing of the Program of India-Russia cooperation in trade, economic and investment spheres in the Russian Far East for the period from 2024 -2029, as well as of cooperation principles in the Arctic zone of the Russian Federation. The Program of Cooperation will provide the necessary framework for further cooperation between India and the Russian Far East region, especially in the sectors of agriculture, energy, mining, manpower, diamonds, pharmaceuticals, maritime transport, etc.
30. The Sides reiterated the need for the development of interregional dialogue between the regions of the Russian Far East and the Indian States and encourage the establishment of twinning relations to develop business, trade, educational, cultural exchanges and projects.
31. The Russian side invites interested Indian investors to implement high-tech investment projects within the framework of the Territories of Advanced Development in the Russian Far East. The Indian Side appreciated participation of the delegation of the Russian Ministry of Far East and Arctic Development in the Vibrant Gujarat Global Summit in January 2024. The Russian Side welcomed the participation of Indian delegations in the Saint Petersburg International Economic Forum (June 2023) and the Eastern Economic Forum (September 2023). The Sides noted the contribution of India-Russia Business Dialogue organized on the sidelines of these economic forums for promotion of bilateral trade, economic and investment cooperation.
32. The Sides recognize the importance of developing cooperation at leading business arenas in the Asia-Pacific region, including within the framework of the Eastern Economic Forum.
Civil Nuclear Cooperation, Cooperation in Space
33. The Sides noted the importance of the cooperation in the peaceful uses of nuclear energy as a significant component of the strategic partnership. The Sides welcomed the progress achieved in the construction of the remaining nuclear power plant units at Kudankulam and agreed on adhering to the schedule, including to the timelines for delivery of supplies. Both Sides noted the importance of further discussion on the second site in India in accordance with earlier signed agreements. The Sides agreed to continue technical discussions on the VVER 1200 of the Russian design, localization of equipment and joint manufacturing of NPP components as well as on cooperation in third countries. The Sides confirmed their intention to broaden cooperation in Nuclear Power including fuel cycle, life cycle support for operating KKNPPs and non-power applications.
34. Noting the importance of cooperation in Space, the Sides welcomed the enhanced partnership between the Indian Space Research Organization and the Russian State Space Corporation "Roscosmos” in the use of outer space for peaceful purposes, including in the human spaceflight programs, satellite navigation and planetary exploration. The Russian Side congratulated India on successful landing of Chandrayaan-3 as a long stride in the exploration of outer space and the impressive progress made by India in science and engineering, which can be mutually beneficial for future cooperation. The Sides agreed to explore prospects of mutually beneficial cooperation in rocket engine development, production and use.
Military and Military Technical Cooperation
35. Military and Military-Technical Cooperation has traditionally been the pillar of Special and Privileged Strategic Partnership between India and Russia, which has grown from strength to strength through several decades of joint efforts and fruitful cooperation, steered by the Intergovernmental Commission on Military and Military Technical Cooperation (IRIGC-M&MTC).The Sides expressed their satisfaction with regular defence and military contacts, including the meeting of Defence Ministers in New Delhi in April 2023 on the sidelines of the SCO Defence Ministers’ Meeting and joint exercises of the Armed Forces of the two countries. They agreed to hold the 21st round of IRIGC-M&MTC in Moscow in the second half of 2024. Responding to India’s quest for self-sufficiency, the partnership is reorienting presently to joint research and development, co-development and joint production of advanced defence technology and systems. The Sides confirmed commitment to maintain the momentum of joint military cooperation activities and expand military delegation exchanges.
36. Both Sides agreed to encourage joint manufacturing in India of spare parts, components, aggregates and other products for maintenance of Russian origin arms and defence equipment under Make-in-India program through transfer of technology and setting up of joint ventures for meeting the needs of the Indian Armed Forces as well as subsequent export to mutually friendly third countries by the Sides’ approval. In this regard, the Sides agreed on establishing a new Working Group on Technological Cooperation and discussing its provisions during the next meeting of IRIGC-M&MTC.
Cooperation in Education and Science & Technology
37. The Sides noted the importance of bilateral cooperation in science, technology and innovation, confirmed mutual interest in developing partnerships between educational and scientific organizations, including the implementation of various academic mobility forms, educational programs and research projects, as well as cooperation in the opening of branches of interested Russian educational and scientific organizations in India.
38. The Sides noted the successful implementation of the Roadmap between the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation and the Department of Science and Technology of the Government of the Republic of India, 2021, including the implementation of Russia-India research projects through ministries and scientific foundations of the two countries.
39. Emphasizing the importance of joint research in science, technology and innovation, the two Sides agreed to work together in the framework of the Roadmap for Science, Technology & Innovation Cooperation of 2021 to boost innovation-related collaborations between the two countries, and focus on commercialization of technologies and full-cycle support to joint projects for economic and societal impact. Both sides agreed to explore the creation of International centers for Innovative Entrepreneurship & Inter-Cluster Interactions to improve Technology Partnerships.
40. The Sides identified potential areas of cooperation as agriculture and food science and technology, ship building and repair, blue economy, marine industry & ocean resources, chemical science & technology, energy, water, climate, and natural resources, health and medical technology, life sciences, and biotechnology, applied mathematics and data science and technology, material science & technology, physics and astrophysics, polar research and nanotechnology.
41. The Sides also noted the successful implementation of joint bids for joint research projects by the Department of Science & Technology, Government of India, and the Ministry of Science and Higher Education of the Russian Federation, as well as with the Russian Science Foundation in areas of mutual interest.
42. The Sides reiterated their intention to establish a Working Group on higher education within the framework of the IRIGC-TEC, involving representatives of interested departments and organizations of two countries to address topical issues of interaction in this field.
43. The Sides agreed to continue their consultations on mutual recognition of education and academic degrees.
44. The Sides expressed support for holding of Russia-India round tables, seminars, conferences and other activities aimed at enhancing and expanding bilateral educational and scientific ties.
45. Recognizing the traditionally strong cooperation between India and Russia in the sphere of education, the Sides agreed to continue their efforts in promoting linkages between universities and educational institutions and in this regard welcomed the Education Summit organised in India with participation of about 60 Russian universities in April 2024.
Cultural cooperation, Tourism and people to people exchanges
46. The Sides agreed that cultural interaction is an important component of the Russia-India Special and Privileged Strategic Partnership. The Sides support and encourage the establishment of direct contacts and further cooperation between ensembles, theaters, libraries, museums, creative universities and other cultural institutions of the two countries.
47. Underlining the traditionally robust cultural linkages, the Sides appreciated the successful implementation of Cultural Exchange Programme between the Ministry of Culture of the Russian Federation and the Ministry of Culture of the Government of the Republic of India for 2021-2024, which plays a crucial role in enhancing people to people contacts. It was agreed to continue the mutually beneficial practice of reciprocally holding cultural and film festivals. The need for geographical expansion of cultural exchanges and greater involvement of the youth and folk art groups was also highlighted. In this regard, the Sides noted with satisfaction, the successful holding of Festival of Indian Culture in eight cities of Russia in September 2023, and the Festival of Russian Culture in India in 2024.
48. Noting the important role of youth in promoting the bilateral relations the Leaders noted with satisfaction the enhanced youth exchanges through the active participation of Indian delegation of students and young entrepreneurs in the Sochi World Youth Festival in March 2024 and Indian sportspersons and athletes in the "Games of the Future” and BRICS Games in Kazan in March and June 2024 respectively.
49. The Sides also emphasized the need to promote a more contemporary understanding of both countries in addition to the cultural exchanges which may include large scale exhibitions and exchanges in areas like science and technology, green energy, space etc. In this regard the Sides agreed to hold "Cross/Multi-Sectoral Years of Exchange” in both countries for enhanced people to people exchanges and bringing together the economic, educational, scientific and civil societies.
50. The Sides agreed to continue their joint efforts in promoting Russian language in India and Indian languages in Russia comprehensively, including by developing contacts between relevant educational institutions.
51. The Sides noted with appreciation the enhanced exchanges and contacts between the experts, think-tanks and institutes of India and Russia. Over the years, this track of dialogue has promoted increased mutual understanding between Indian and Russian strategic and policy making circles and businesses so as to further strengthen the Strategic Partnership.
52. The Sides appreciated the steady increase in tourist exchanges between Russia and India. To further deepen the cooperation in tourism, the Sides agreed to cooperate both at government and private sector level with the aim to enhance tourist flows. In this context, the Sides noted the participation of Indian tour operators, tourism Departments of Indian states under the leadership of Incredible India team in popular Russian tour exhibitions like Moscow International Tourism and Travel Expo 2023 & 2024 and OTDYKH-2023.
53. The Sides welcomed simplification of visa formalities, including introduction of e-Visa by both countries. They agreed to continue the work on further simplification of the visa regime in future.
Cooperation in the UN and multilateral fora
54. The Sides noted the high level of political dialogue and cooperation between two countries on issues at the UN and agreed to deepen it further. Both Sides stressed the importance of reinvigorating multilateralism, with the central coordinating role played by the United Nations in world affairs. The Sides underlined the primacy of respect for international law and emphasized their commitment to the purposes and the principles stated in the UN Charter including the principle of non-interference in the internal affairs of Member States.
55. Russia appreciated India’s 2021-22 term as non-permanent member of the UN Security Council and India’s UNSC priorities and efforts towards reformed multilateralism, UN peacekeeping and counter-terrorism. Both Sides highlighted that India’s presence in the UNSC provides a valuable opportunity to further coordinate on most pressing issues at the UN.
56. Both Sides called for comprehensive reform of the UNSC to reflect contemporary global realities and to make it more representative, effective and efficient in dealing with issues of international peace and security. Russia reiterated its steadfast support for India’s permanent membership of a reformed and expanded UN Security Council.
57. The Sides highlighted their fruitful cooperation within the G20 format especially under India’s Presidency of the G20 in 2023 under the theme "Vasudhaiva Kutumbakam” or "One Earth One Family One Future” which also put forth Prime Minister Shri Narendra Modi’s initiative of Lifestyles for Sustainable Development (LiFE) to combat Climate Change. President H.E. Mr. Vladimir Putin highly appreciated the success of Indian Presidency of G20 under the leadership of Prime Minister Modi which emphasized just and equitable growth for all, human-centric approach while supporting innovation and digital technology, including Digital Public Infrastructure (DPI) as a critical enabler for inclusive development, and renewed faith in multilateralism. The Indian side appreciated Russia’s consistent support for India’s successful G20 Presidency.
58. The Sides emphasized that the important practical legacy of India’s G20 Presidency was the consolidation of the priorities of the countries of the Global South in the agenda of the main platform for international economic and financial cooperation, as well as the entry of the African Union into the ranks of full members of the forum. The Sides also welcomed the holding of the Voice of Global South virtual summits under the auspices of the Indian Presidency in 2023, which sent an important signal in favor of building a multipolar world order and strengthening the position of developing countries in global affairs. They agreed to continue to strengthen coordination within the G20 in order to develop joint solutions to global economic challenges, mobilize increased access to climate finance and technology as envisaged in the Green Development Pact enshrined in the New Delhi G20 Leaders’ Declaration, and ensure just reform of international economic governance institutions, especially the Multilateral Development Banks.
59. The Sides stressed the importance of strengthening their strategic partnership and close coordination within BRICS, and welcomed the decision to expand the membership of BRICS that was taken at the XV summit in Johannesburg. They reaffirmed their commitment to the BRICS spirit featuring mutual respect and understanding, equality, solidarity, openness, inclusiveness, and consensus. Russia and India agreed to continue joint efforts aimed at ensuring continuity and consolidation of BRICS cooperation, seamless integration of new members in BRICS, and developing modalities for establishing a BRICS Partner Country Model. The Russian Side expressed gratitude to India for supporting the priorities of the Russia’s Chairship in 2024.
60. The Sides welcomed the new member States to the expanded BRICS family. India expressed its full support to Russia’s BRICS Chairship in 2024 under the theme "Strengthening Multilateralism for Just Global Development and Security”. The Sides expressed their commitment to working together for the success of the XVI BRICS Summit in October 2024 in Kazan.
61. The Sides consider joint work within the framework of the Shanghai Cooperation Organization to be important for deepening the relations of Special and Privileged Strategic Partnership between Russia and India.
62. The Sides noted with satisfaction their fruitful cooperation within SCO on key areas like countering terrorism, extremism, separatism, drug trafficking, cross-border organized crime, and information security threats. Russia appreciated India’s SCO Chairship of 2022-23 and acknowledged that it added new momentum to the wide areas of cooperation in SCO. They welcomed the increased role of SCO in international affairs and in the formation of a sustainable and multipolar world order. They welcomed Iran and Belarus as new members of SCO. The Sides support the enhancement of the role of the SCO on the international arena, the comprehensive development of the organization’s contacts with the UN and its specialized agencies, as well as with other multilateral organizations and associations.
Counter terrorism
63. The Leaders unequivocally condemned terrorism and violent extremism conducive to terrorism in all its forms and manifestations including the cross-border movement of terrorists, and terrorism financing networks and safe havens. They strongly condemned the recent dastardly terrorist attack on an Army convoy in Kathua area of Jammu & Kashmir on 8th July 2024, in Dagestan on 23rd June and on the Crocus City Hall in Moscow on 22nd March and stressed that these terrorist attacks are a grim reminder for further strengthening cooperation to combat terrorism. The Sides called for an uncompromising fight against international terrorism and extremism in all their forms and manifestations, noting the importance of increasing cooperation in this area, without hidden agendas and double standards on the solid basis of international law and the UN Charter. Besides, they stressed the need for firm implementation of relevant resolutions of the UN Security Council, the UN General Assembly, as well as the implementation of the UN Global Counter-Terrorism Strategy.
64. The Sides emphasized the primary responsibility of States and their competent authorities in combating terrorism and that global efforts to prevent and counter terrorist threats must fully comply with their obligations under international law. They called for zero tolerance for terrorism and expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism in the UN framework as well as implementation of the UNGA and the UNSC resolutions on countering terrorism and violent extremism, conducive to terrorism.
65. The Leaders reiterated that terrorism should not be associated with any religion, nationality, civilization or ethnic group and that all those involved in terrorist activities and their supporters must be held accountable and brought to justice in accordance with international law.
66. The Sides highly appreciated the Special Meeting of the UNSC Counter Terrorism Committee (CTC) held in India in October 2022 under India’s Chairship of the CTC and welcomed the unanimously adopted Delhi Declaration on countering the use of new and emerging technologies for terrorist purposes. They noted that the declaration aims to cover the main concerns surrounding the terrorist exploitation of Information and Communications Technology, such as payment technologies, social media platforms and fundraising methods and misuse of unmanned aerial vehicles (UAV, or drones).
67. The Sides reaffirmed their commitment to strengthening multilateral cooperation in the field of combating transnational organized crime, countering money laundering, terrorist financing and drug trafficking.
68. The Sides expressed their readiness to strengthen the dialogue in the field of security in the use of ICTs on the basis of the Agreement on Cooperation in International Information Security dated October 15, 2016. Both Sides stressed the importance of strict compliance with the principles of sovereign equality of States and non-interference in their internal affairs. Towards this end both Sides urged to adopt universal international legal instruments and welcome efforts under the aegis of the United Nations, including the comprehensive convention on combating ICT crime.
69. The Sides intend to strengthen cooperation within the UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (UN COPUOS), including the issues of the long-term sustainability of outer space activities.
70. The Sides reaffirmed their commitment to further strengthening global efforts for non-proliferation of weapons of mass destruction. Russia expressed its strong support for India’s membership of the Nuclear Suppliers Group. The Sides urged all members of the international community to work towards enhancing the level of mutual trust, in order to promote global peace and security.
71. The Indian Side looked forward to Russia’s joining of the International Solar Alliance (ISA), the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and the International Big Cat Alliance (IBCA).
72. The Sides noted with appreciation the close coordination between India and Russia on Afghanistan including through the dialogue mechanism between the Security Councils of both countries. Both Sides discussed the situation in Afghanistan, including the security situation and its implications in the region, the current political situation, issues related to terrorism, radicalization and drug trafficking. They advocated for Afghanistan as an independent, united and peaceful state free from terrorism, war and drugs, living in peace with its neighbors and ensuring respect for basic human rights and freedoms, including for the most vulnerable sections of the Afghan society. They emphasized the important role of the Moscow Format meetings to facilitate the Afghan settlement.
73. The Leaders welcomed the counter-terrorism measures against international terrorist groups, including in particular ISIS, and other groups and expressed confidence that the fight against terrorism in Afghanistan would be comprehensive and effective. They stressed the need to ensure urgent and uninterrupted humanitarian assistance to the Afghan people without any political demands.
74. The Sides highlighted the imperative of peaceful resolution of the conflict around Ukraine through dialogue and diplomacy including engagement between both parties. They noted with appreciation relevant proposals of mediation and good offices aimed at peaceful resolution of the conflict in accordance with international law and on the basis of the UN Charter in its entirety and totality.
75. The Sides expressed deep concern on the situation in the Middle East, with a particular focus on Gaza. In this regard they called for the effective implementation of the relevant UNGA resolutions and UNSC resolution 2720 and for immediate safe and unhindered delivery of humanitarian assistance at scale directly to the Palestinian civilian population throughout the Gaza Strip. They also called for the effective implementation of the UNSC resolution 2728 for a lasting sustainable ceasefire. They equally called for the immediate and unconditional release of all hostages as well as humanitarian access to address their medical and other humanitarian needs. They reaffirmed their support for Palestine’s full membership in the United Nations and reiterated their unwavering commitment to the principle of the two-state solution according to internationally accepted basis.
76. The Sides agreed to strengthen joint efforts to build an architecture of equal and indivisible regional security and to intensify consultations on complementarities between integration and development initiatives in Greater Eurasian space and in the regions of Indian and Pacific oceans.
77. The Sides underlined the importance of strengthening cooperation within various regional fora, aimed at deepening regional peace and security, including East Asia Summit, ASEAN Regional Forum on Security (ARF), ASEAN Defence Ministers Meeting Plus (ADMM-Plus).
78. The Sides noted the importance of expanding efforts to combat climate change and achieving the goals of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) and the Paris Agreement. In this regard the Sides agreed to develop cooperation in the field of preventing climate change and adapting to it, including the exchange of experience on the organization and operation of greenhouse gas emission quota systems, the implementation of joint Russian-Indian investment projects in the field of low-carbon development, as well as sustainable and "green” financing.
79. The Sides agreed to continue interaction within G20, BRICS, SCO on key issues such as increasing the sustainability and developing resiliency of international supply chains, compliance with free and fair trade rules and climate change. They welcomed the launch of the BRICS Contact Group on Climate Change and Sustainable Development within the framework of the Environment Working Group under the Russian Chairship in BRICS in 2024.
80. The Sides noted with satisfaction the resilience of India-Russia Special and Privileged Strategic Partnership and the convergent and complementary approaches of their foreign policy priorities, and reaffirmed their commitment for its further strengthening. They stressed that India and Russia as major powers will continue to strive for global peace and stability in multipolar world.
81. Prime Minister Shri Narendra Modi thanked President H.E. Mr. Vladimir Putin for the gracious hospitality extended to him and his delegation in Moscow and invited him to visit India in 2025 for the 23rd India-Russia Annual Summit.