প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওস্ত্রিয়াগী চান্সেলরগা লোইননা ফমখিবা অপুনবা প্রেস কনফরেন্সতা পীখিবা প্রেসকী ৱারোলগী মৈতৈলোন্দা হন্দোকপা
10 JUL 2024 5:27PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সী, চান্সেলর কার্ল নেহাম্মর,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেতশিং,
মীদিয়াগী ইচীল ইনাওশিং,
ইকাইখুম্নজরি।
ইহান হানবদা ঐহাক্না চান্সেলর নেহাম্মরবু তরাম্না ওকপীবগীদমক অপেনবা ফোংদোকচরি। ঐহাক্কী অহুমশুবা তার্মগী হৌরকপদা ওস্ত্রিয়াদা চৎপগী খুদোংচাবা ফংবসি অপেনবা পোকচৈ। ঐহাক্কী হন্দক্কী খোঙচৎ অসি পুৱারীগী ওইবা অমসুং অখন্নবা খোঙচৎ অমনি। চহি নিফুমাথোইগী মতুংদা, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা ওস্ত্রিয়া তম্না লাক্লি। মসিগী খোঙচৎ অসি ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরীনা চহি ৭৫ শুরকপদা তাবসি য়াম্না নুংঙাইবা পোকচৈ।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মান্নবা গনতন্ত্রগী থাজবা অমসুং মান্নবা আইনগী মওং মতৌনা ঐখোয়গী মরুপ মপাংগী মরীগী য়ুম্ফম য়াম্না কলহল্লি। মান্নবা থাজবা অমসুং মান্নবা অপাম্বশিংনা ঐখোয়গী মরীবু হেন্না চেৎশিলহল্লি। ঙসিদি, চান্সেলর নেহাম্মর অমসুং ঐহাক্না য়াম্না মহৈ য়ানিংঙাই ওইবা মওংদা খন্ননৈনখি। ঐখোয়গী মরী অসিবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া খঙদোক্লে। ঐখোয়না ঐখোয়গী মরীদা স্ত্রেতেজিক ওইবা মায়কৈ পীনবা লেপ্লে। লাক্কদবা চহি তরারোম অসিদা লৈগদবা মরীগী ব্লুপ্রিন্ত অমা শেম্লে। মসি শেন্মিৎলোন অমসুং ইনভেস্তমেন্তখক্কী মপাংদা নত্তে। ঐখোয়না ঐখোয়গী পাঙ্গল অসি ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা, ইন্নোভেসন, রিন্যুএবল এনর্জী, হায়দ্রোজেন, ঈশিং অমসুং ফত্ত হাওথিগী মেনেজমেন্ত, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, অমসুং ক্বান্তম তেক্নোলোজীদসু হোৎনমিন্নগনি। লৈবাক অনিমক্কী নহাশিং অমসুং ৱাখলশিং শম্ননবগীদমক, স্তার্ত অপ ব্রিদজ অসি খোঙজেল য়াঙহল্লগনি। মোবিলিতী অমসুং মাইগ্রেসন পার্তনর্শিপকী য়ানবসু মমাংদগী হৌনা লৈখ্রে। মসিনা আইনগী মখাদা মাইগ্রেত তৌবা অমসুং স্কিল্দ ৱার্কফোর্সশিং চৎথোক চৎশিন তৌবা য়াহল্লগনি। নাৎকী অমসুং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা লান্থোক্নবসু হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঙসি লেপ্লিবা হোল অসি য়াম্না পুৱারীগী মশক লৈ। ১৯শুবা চহি চাদা, পুৱারী ওইদুনা লৈরবা ভিএন্না কংগ্রেসসু মফম অসিদা পাঙথোকখি। কনফরেন্স অদুনা য়ুরোপতা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবগী মায়কৈ অমা পুরকখি। চান্সেলর নেহাম্মর অমসুং ঐহাক্না মালেমদা চত্থরিবা চয়েৎনবশিংগী, য়ুক্রেনবু ওইরো নত্ত্রগা নোংচুপ এসিয়াগী মতাংদবু ওইরো, হায়রিবা মতাংশিং অসিদসু খন্নখি। ঐহাক্না মমাংদা হায়খ্রে, হৌজিক লান তৌনবগী মতম নত্তে। চয়েৎনবশিং অসি লানফমদা লোইশিন্নবা য়ারোই। মফম কয়াদা পুন্সি কয়া মাঙলিবা অসি য়াবা ঙম্লোই। ভারত অমসুং ওস্ত্রিয়ানা ৱারী শানবা অমসুং দিপ্লোমেসী তৌদুনা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরক্নবা হোৎনগনি। মসি ফংনবগীদমক ঐখোয় অনিনা অঙম্বা মতেং পাংনবা শেম শাদুনা লৈ।
মরুপশিং,
ঙসিদি ঐখোয়না মীওইবা খুনাই অসিনা থেংনরিবা অইং অশা হোংলকপা অমসুং হিংশাগী শীংনবশিংগী মতাংদা ৱাখল লান্থোক্নখি। অইং অশাগী মতাংদা, ঐখোয়না ওস্ত্রিয়াবু ঐখোয় থৌরাং অমা ওইরিবা ইন্তর্নেসনেল সোলার এলাইএন্স, কোএলিজন ফোর দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর, অমসুং বাইওফ্যুল এলাইএন্সতা শরুক য়াবীনবা কৌজরি। ঐখোয়না অনিমক্না হিংশাবু কন্না য়ানিংদবা ফোংদোকচরি। ঐখোয়না য়ানখ্রে মদুদি মসি মওং অমহেক্তদা য়াবা ঙম্লোই অমসুং চুমহনবসু য়ারোই। য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং অতৈ ইন্তর্নেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা হেন্না মতমগা চুন্নবা অমসুং কান্নবা ফংবা হেলহন্নবা রিফোর্ম পুরকপা তঙাইফদে হায়না য়ানরি।
মরুপশিং,
লাক্কদবা থাশিং অসিদা, ওস্ত্রিয়াদা মীখল পাঙথোক্লগনি। গনতন্ত্রগী ইমা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র, ভারতকী মীয়ামগী মহুৎ শিঞ্জদুনা ঐহাক্না চান্সেলর নেহাম্মর অমসুং ওস্ত্রিয়াগী মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অতেনবা মতম খরদা, ঐখোয়না লৈবাক অনিমক্তগী সি.ঈ.ওশিংগা উনরগনি। ঐহাক্না ওস্ত্রিয়াগী রাস্ত্রপতিগা উনবগী তাঞ্জা অমসু ফংজগনি। অমুক্কা হন্না ঐহাক্না চান্সেলর নেহাম্মরবু মহাক্কী মরুপ ওইবগী মতৌগীদমক থাগৎচরি অমসুং ভারত্তা কোইবীরক্নবা বার্তোন তৌজরি। অদুক্কী মতীক থাগৎচরি।
খঙবীগদবা – মসি প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোলদুগী চাউরাক্না হন্দোকপনি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Conference with the Chancellor of Austria
10 JUL 2024 5:27PM by PIB Delhi
Your Excellency, Chancellor Karl Nehammer,
Delegates from both countries,
Members of the media,
Greetings.
First of all, I express my gratitude to Chancellor Nehammer for the warm welcome and hospitality. I am pleased to have the opportunity to visit Austria at the very beginning of my third term. This visit of mine is both historic and special. After forty-one years, an Indian Prime Minister has visited Austria. It is also a pleasant coincidence that this visit is taking place as our bilateral relations complete 75 years.
Friends,
Our shared belief in values such as democracy and the rule of law forms the strong foundation of our relationship. Mutual trust and shared interests strengthen our ties. Today, Chancellor Nehammer and I had very meaningful discussions. We have identified new opportunities to further strengthen our cooperation. We have decided to provide strategic direction to our relationship. A blueprint for cooperation over the coming decades has been prepared. This is not limited to economic cooperation and investment alone. We will work to combine our strengths in areas such as infrastructure development, innovation, renewable energy, hydrogen, water and waste management, artificial intelligence, and quantum technology. To connect the youth and ideas of both countries, the start-up bridge will be accelerated. An agreement on mobility and migration partnership has already been reached. This will facilitate legal migration and the movement of skilled workforce. Exchanges between cultural and educational institutions will be promoted.
Friends,
This hall where we are standing is very historic. In the 19th century, the historic Vienna Congress was hosted here. That conference provided direction for peace and stability in Europe. Chancellor Nehammer and I have discussed in detail the ongoing conflicts around the world, whether it is the conflict in Ukraine or the situation in West Asia. I have said before that this is not a time for war. Problems cannot be solved on the battlefield. The loss of innocent lives, anywhere, is unacceptable. India and Austria emphasize on dialogue and diplomacy for the earliest possible restoration of peace and stability. We are both ready to provide every possible cooperation to achieve this.
Friends,
Today, we also shared our thoughts on challenges faced by humanity, such as climate change and terrorism. Regarding climate, we invite Austria to join our initiatives like the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, and the Biofuel Alliance. We both strongly condemn terrorism. We agree that it is unacceptable in any form and cannot be justified in any way. We agree on the need for reforms in the United Nations and other international institutions to make them more contemporary and effective.
Friends,
In the coming months, elections will be held in Austria. On behalf of the mother of democracy and the world's largest democracy, the people of India, I extend my best wishes to Chancellor Nehammer and the people of Austria. In a short while, we will meet with CEOs from both countries. I will also have the honor of meeting the esteemed President of Austria. Once again, I express my gratitude to Chancellor Nehammer for his friendship and invite him to visit India. Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.