ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅଷ୍ଟ୍ରିଆରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପ୍ରବାସୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତାଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭିଏନାରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ । ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉତ୍ସାହ ଓ ସ୍ନେହର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରାଯାଇଥିଲା। ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଶ୍ରମ ଓ ଅର୍ଥନୀତି ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ମାର୍ଟିନ କୋଚର ମଧ୍ୟ ଏହି ସମାବେଶରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାରା ଦେଶରୁ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ରେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ନିଜର ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ମିତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ତାଙ୍କର ଏହି ଗସ୍ତ ବାସ୍ତବରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶର ମିଳିତ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ବହୁଳତାବାଦୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମନେ ପକାଇ ସେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନର ବ୍ୟାପକତା, ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତର ଜନତା ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଏକ ଐତିହାସିକ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଜନାଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତନମୂଳକ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର - ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ ହେବା ପଥରେ ଭାରତ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସବୁଜ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆର ଦକ୍ଷତା କିପରି ଭାରତକୁ ସହଯୋଗ କରିପାରିବ, ଏହାର ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଉପଯୋଗ କରିପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ଭାରତ ଏକ ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ହେବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରଗତି ଓ କଲ୍ୟାଣରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନିଜ ନୂଆ ମାତୃଭୂମିରେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ ମାତୃଭୂମି ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଭାବନାତ୍ମକ ବନ୍ଧନକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ସେ ସମୁଦାୟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସେ ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶନ, ଭାଷା ଓ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତି ଥିବା ଗଭୀର ବୌଦ୍ଧିକ ଆଗ୍ରହ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯାହା ଅଷ୍ଟ୍ରିଆରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ରହି ଆସିଛି ।
ଅଷ୍ଟ୍ରିଆରେ ପ୍ରାୟ ୩୧,୦୦୦ ଭାରତୀୟ ବସବାସ କରନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀମାନେ ମୁଖ୍ୟତଃ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଜାତିସଂଘ ସଂସ୍ଥାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ପେସାଦାରମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ । ଅଷ୍ଟ୍ରିଆରେ ପାଖାପାଖି ୫୦୦ ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
Prime Minister addresses the Indian Community in Austria
10 JUL 2024 11:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Indian community in Vienna at an event organized in his honour by the Diaspora. On arrival, Prime Minister was greeted with special warmth and affection by the community. The Austrian Federal Minister of Labour and Economy H.E. Mr. Martin Kocher also attended the community gathering. The event drew participation of Indian Diaspora from across the country.
In his address, Prime Minister shared his thoughts on the contribution made by the Indian Diaspora to strengthening bilateral relations between India and Austria. He stated that his visit to the country at a time when the two friendly nations were celebrating 75 years of diplomatic ties, made it truly special. Recalling the shared democratic values and pluralistic ethos of the two countries, he highlighted the expanse, scale and success of recent Indian elections, where the people of India voted for continuity, giving him the mandate for a historic third term.
Prime Minister talked about the transformative progress achieved by the country in the last 10 years and expressed confidence that India will become the third largest economy in the near future, on its way to becoming a developed country - Viksit Bharat - by 2047. He talked about how Austrian expertise in green growth and innovation could partner India, leveraging its high growth trajectory and globally reputed start-up ecosystem. He also dwelt on India being a "Vishwabandhu” and contributing to global progress and well-being. He urged the community to continue nurturing their cultural and emotional bonds with the motherland, even as they prosper in their new homeland. In this context, he mentioned the deep intellectual interest in Indian philosophy, languages and thought that has existed in Austria for centuries.
Austria is home to about 31000 Indian diaspora. The Indian diaspora mainly consists of professionals working in the health-care and other sectors and in multilateral UN bodies. There are around 500 Indian students pursuing higher education in Austria.