Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah welcomes successful return of second mountaineering expedition 'Vijay' of NDRF in New Delhi
The Home Minister also visited the Disaster Management Equipment and Photo Exhibition, showcasing the state-of-the-art equipment and technologies used by NDRF personnel in operations
Such strenuous operations by our jawans, who display indomitable courage, enhance the efficiency of both the individual and the force
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a zero casualty approach, not a relief-centric approach, is now being adopted for disaster management
Be it Dial 112, Mausam, Damini, Meghdoot, such mobile applications or early warning systems, the Modi government is providing scientific support to NDRF in every way
It is the habit of conquest that makes both the individual and the force great
Not only in the country but anywhere in the world, if there is a disaster, then everyone looks up to NDRF
No matter how adverse the situation is, if a jawan in NDRF dress is standing there, the morale of the people trapped in the disaster increases manifold
Now 16,000 NDRF personnel will get risk and hardship allowance at the rate of 40 per cent
29 JUN 2024 4:07PM by PIB Delhi
The Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today welcomed the second mountaineering expedition of the National Disaster Response Force (NDRF), 'Vijay', in New Delhi, on its return from a successful climb to 21,625 feet high Mount Manirang.
Home Minister also witnessed Photo and Disaster Management Equipment Gallery. The exhibition showcased the state-of-the-art equipment and technologies used by NDRF rescuers during operation. A briefing was also given by the team leaders who were involved in various disaster response incidents in India and Turkey. Union Home Minister took keen interest in various operations conducted by NDRF in flood water rescue, landslides, collapsed structure search and rescue, chemical biological radiological nuclear response mechanism (CBRN), mountain rescue, borewell rescue, cyclone response etc. He was also shown various initiative taken in improvising equipment by the NDRF for better utilisation. Several dignitaries, including the Union Home Secretary and Director General, NDRF, were present on the occasion.
Shri Amit Shah hailed NDRF jawans for their successful expedition to 21,625 high Mount Manirang. He said that such strenuous operations by our jawans, who have decided to show indomitable courage to go to such heights, increase the efficiency of both the individual and the force. Home Minister said that such arduous campaigns inculcate the habit of accomplishing goals, conquering and overcoming unimaginable difficulties to reach the goal. Shri Shah said that it is the habit of victory that makes a person and force great and it is the biggest source of walking on the right path in a person's life, becoming victorious and increasing confidence.
The Union Home Minister said that some jawans have achieved success in this operation today, but in the true sense, this success belongs to the entire NDRF. He said that these jawans have not only conquered the heights of Mount Manirang but have worked to boost the morale of the entire force. He said that mountaineering is not just a skill but an art of living and mastering this art forms an education for the whole life. The Union Home Minister congratulated the 35 personnel who achieved success in Operation Vijay and the Director General, NDRF for the achievement as a symbol of the force. Shri Shah said that the unfurling of the Tricolour at a height of more than 21,600 feet by these jawans has been a matter of great achievement for the entire force. He said that if we have to reach the pinnacle of success, then we have to pursue a consistent goal throughout life, only then success is achieved.
Shri Amit Shah said that at one time, our approach to disaster in India was only relief-centric, but under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, now a zero casualty approach is being adopted for disaster management, not a relief-centric approach.
He said that this has been our great journey in terms of disaster management approach. Shri Shah added that in the last 10 years of Prime Minister Modi's tenure, the best practices from around the world have been put in place in India to deal with disasters. He said that in these 10 years of the Modi government, the work of creating a winning alliance of NDRF and NDMA through training, raising the morale of the force, forming the force, providing adequate numbers of the force, ensuring the availability of the force's personnel everywhere in such a large country and advance information for disaster assessment has been done. He said that today, if any disaster strikes anywhere in the country or the world, everyone looks up to the NDRF. Shri Shah also said that seeing the NDRF personnel increases the morale of the people trapped in the disaster manifold. He said that just as our 35 jawans have aligned themselves with the goal with moment-to-moment awareness to achieve success in this mountaineering expedition, our force must align itself with the goal of Zero Casualty. He said that achievement should never become a reason for satisfaction, but it should become a reason to set more difficult goals. Shri Shah said that whether it is Turkey or Syria, Biporjoy or Michaung, the ropeway incident or the rescue of climbers, the tunnel incident or the triple disaster in Japan or the earthquake in Nepal, wherever NDRF personnel have gone, they have returned with a good start and it is a matter of great pride for the entire country.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in the future, due to climate change, dangers like avalanches, landslides, floods and storms are going to increase everywhere and keeping this in mind, we should move firmly towards the goal of Zero Casualty by resorting to science. He said that we still have to increase our efficiency in many areas and also bring results, such as forest fires. He said that saving human lives is not our only objective during forest fires, but we have to bring experiments happening all over the world on how to save forests and what we can do so that there is no fire on the ground. Shri Shah said that we need to prepare ourselves more for the floods caused by cloudbursts.
Shri Amit Shah said that the Modi government has left no stone unturned and never looked at the budget for the development of the NDRF, training and providing modern resources to the force. He said that we should create a force in India that is first in the field of disaster management in the entire country. Shri Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi himself is very concerned and aware about disaster management and the success achieved by India in this field is the result of this. He said that in 10 years between 2004 and 2014, a total budget of Rs 66,000 crore was allocated to SDRF and NDRF for disaster relief, which increased to Rs 2 lakh crore in 10 years from 2014 to 2024. This, he said, shows how prepared the Indian government is for a disaster. Shri Shah said that the Modi government is providing scientific support to the NDRF in every way, be it Dial 112, Mausam, Damini, Meghdoot, such mobile applications or early warning systems.
The Union Home Minister said that there was a demand for Risk and Hardship Allowance for NDRF personnel for a long time and the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has accepted this demand yesterday. He said that now 16,000 personnel of NDRF will get Risk and Hardship Allowance at the rate of 40%. Shri Shah said that the Modi government has also decided that now a team of Central Armed Police Forces (CAPFs) will participate in all outdoor and indoor games in national and international level sports competitions. He said that the entire roadmap for this has been prepared and soon the Government of India will come up with a model for its implementation. He said that the government wants to introduce and stabilize sports as a culture in CAPFs.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা নই দিল্লীদা এন.দি.আর.এফ.কী অনিশুবা এক্সপেদিসন ‘বিজয়’না মায় পাক্না হল্লকপদা তরাম্না ওকখ্রে
এন.দি.আর.এফ.কী মীওইশিংনা ওপরেসন্দা শিজিন্নবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত খুৎলায় অমসুং তেক্নোলোজীশিং উৎলিবা দিজাজতর মেনেজমেন্ত ইকুইপমেন্ত এন্ড ফোতো একজিবিসন্দশু গৃহ মন্ত্রীনা চৎখি
নম্থবা য়াদবা থৌনা উৎলিবা ঐখোয়গী জৱানশিংনা পায়খৎলিবা লুরবা এক্সপেদিসন অসিনা মখোয় মশা অমসুং মখোয়গী ফোর্সকী মথৌ তৌবগী মতিক হেনগৎহল্লি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা দিজাজতর মেনেজমেন্তকীদমক্তা তেংবাংবদা মিৎয়েং চঙবগী মহুত্তা অশোক অপন অমত্তা য়াওহন্দবা হায়বা ৱাখল্লোন হৌজিক ইনবা হৌরে
দাইল 112, মৌসম, দামীনি, মেঘদুৎ ওইরো, মসিগুম্বা মোবাইল এপ্লিকেসন নত্ত্রগা আর্লী ৱার্নিং সীস্তেমগা লোয়ননা মোদী সরকারনা এন.দি.আর.এফ.তা হীরম খুদিংদা সাইন্তিফিক এপ্রোচ অমা পীরি
মায় পাকপগী হৈনবী অসিনা মীওই মশা অমসুং মখোয়গী ফোর্সশিংবু অথোইবা ওইহল্লি
লৈবাক অসিদা খক্তা নত্তনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা দিজাজতর হেক থোকপদা, মীপুম খুদিংনা এন.দি.আর.এফ.পু ঙাইনরি
ফিভম কয়া য়াম্না চাদবা ওইরবশু, এন.দি.আর.এফ.কী ফিজোল শেৎপা জৱান অমা হেক উবদা, দিজাজতরদা পন্দুনা লৈরবা মীওই খুদিংগী মবুক্নিং হেন্না থৌগৎলিবনি
হৌজিক্তি, এন.দি.আর.এফ.কী মীও
29 JUN 2024 4:07PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল দিজাজতর রেস্পোন্স ফোর্স (এন.দি.আর.এফ.)কী অনিশুবা মাউন্তেনিয়রিং এক্সপেদিসন ‘বিজয়’না ফীত 21,625 ৱাংবা মনিরাং চীংদোল মায় পাক্না লোম্লবা মতুংদা হল্লকপদা তরাম্না ওকখ্রে।
এন.দি.আর.এফ.কী মীওইশিংনা ওপরেসন্দা শিজিন্নবা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত খুৎলায় অমসুং তেক্নোলোজীশিং উৎলিবা দিজাজতর মেনেজমেন্ত ইকুইপমেন্ত এন্ড ফোতো একজিবিসন্দশু গৃহ মন্ত্রীনা চৎখি। ভারত অমসুং তর্কীদা থোকখিবা দিজাজতর কয়াদা শরুক য়ারুরবা তীম লীদরনা ৱারোল খরশু থমখি। ঈশিং ইচাউদগী কনবা, চিং নীংখায়বা, স্ত্রকচর তেকপা, মী থীবা অমসুং অউন্সি কনবা, কেমিকেল বাইওলোজিকেল রেদিওলোজিকেল ন্যুক্লিয়র রেস্পোন্স মেকানিজম (সি.বি.আর.এন.), চিংকারোয় কনবা, বোরৱেল রেস্ক্যু, সাইক্লোন রেস্পোন্সনচিংবা এন.দি.আর.এফ.না পায়খৎখিবা মখল কয়াগী তেংবাংদা গৃহ মন্ত্রীনা থৱাই য়াম্না চঙখি। এন.দি.আর.এফ.কী মীওইশিংনা খুৎলায়শিংবু হেন্না শিজিন্নবা নুংঙাইহন্নবগীদমক্তা শেমদোকপগী থৌওং কয়াশু মহাক্কী মফমদা উৎখি। কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তর য়াওনা তোঙান-তোঙানবা মীথুংলেন কয়াশু ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
শ্রী অমিৎ শাহনা এন.দি.আর.এফ.কী জৱানশিংনা ফীত 21,625 ৱাংবা মনিরাং চিংদোলগী মতোন মায় পাক্না লোমখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। নম্থবা য়াদবা থৌনাগা লোয়ননা ঐখোয়গী জৱানশিংনা মসিগুম্বা অৱাংবা অসিবু কাবগী ৱারেপ লৌরিবা অসিনা মখোয় মশা অমসুং ফোর্সকী মথৌ তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। মসিগুম্বা লুরবা কেম্পেনশিংনা পান্দম ফংদবা য়াদে, মায় পাকপা অমসুং পান্দম ফংনবগীদমক্তা ৱাখলনা লাম্বা ঙমদবা শিংনবা কয়া মাইয়োক্নবা ঙম্বগী হৈনবী লৈহল্লিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
জৱান খরনা ঙসিদি মায় পাকপা অসি ফংলে, অদুবু তসেংবদি, মসিদি অপুনবা এন.দি.আর.এফ.কী মায় পাকপনি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। জৱানশিং অসিনা মনিরাং চাইংদোলগী মতোল লোম্বখক নত্তে, মখোয়না অপুনবা ফোর্স অসিগী পুক্নিং থৌগৎলিবনি হায়না মহাক্না হায়খি। চিং কাবা হায়বসি স্কিল অমখক নত্তে মসিদি হিংবগী কলা অমা ওইবগা লোয়ননা কলা অসিবু মপুং ফানা হৈবতা নত্তনা পুন্সি চুপ্পগী মহৈ অমা তম্বগুম্বনি হায়না মহাক্না হায়খি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মায় পাকপা অসিবু ফোর্স অসিগী মায় পাকপগী খুদম অমনি হায়রদুনা ওপরেসন বিজয়দা মায় পাকপা ফংখিবা মীওই 35 অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী দাইরেক্তরবু থাগৎখি। জৱানশিং অসিনা ফীত 21,600 হেনবগী অৱাংবা মফমদা মচু অহুমগী ফিরাল পায়হনখিবা অদুমক অপুনবা ফোর্স অসিগী চাউরবা মায় পাকপা অমনি হায়না মখা তাখি। ঐখোয়না মায় পাকপগী খম থেংবা থাক য়ৌগে হায়রবদি ঐখোয়না পুন্সি চুপ্পগী ওইনা পান্দম অমগীদমক্তা লেপ্তনা হোৎনবা তাবনি, মদুগী মতুংদতা তসেংবা মায় পাকপা ফংগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
ঐখোয়না দিজাজতর থোকপগী মতাংদা লৈরম্বা ৱাখল্লোন অসি তেংবাং পীবখক্তা ওইরম্মি, অদুবু, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌজিক্তি অশোক অপন অমত্তা নংহন্দবা হায়বা ৱাখল্লোন অমদা চঙশিল্লে হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা তুংগী মতমদা ক্লাইমেত চেঞ্জ, উন কিন্থবা, চিং নীংখায়বা, ঈশিং ইচাউ অমসুং নোংলৈ নুংশিৎনা থোকহনবা খুদোংথীবা কয়া মফম খুদিংদা হেনগৎলক্লগনি; পুম্নমক অসি নীংথিনা খঙদুনা ঐখোয়না বিজ্ঞানগী মতেং লৌদুনা অশোক অপন অমত্তা নংহন্দবা হায়বা থৌওং অসিগী মায়কৈদা খোঙফম চেৎনা চঙশিনগদবনি হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়না লাম্মৈ কন্না চাকপগুম্বা হীরম কয়াদা ঐখোয়গী ইফিসিএন্সী হেনগৎহন্নবা হোৎনদুনা মায় পাকপা পুরকফম থোক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। লাম্মৈ চাকপা মতমদা মীওইবা অমগী পুন্সি কনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী অমত্তা ঙাইরবা পান্দম ওইগদবা নত্তে, উমং করম্না কনগদগে হায়বগী মতাংদা মালেম পুম্বদা পাংথোক্লিবা এক্সপেরিমেন্তশিং পুরক্তুনা অমসুং মৈ মতৌ করম্না চাকহল্লোইদগে হায়বশু খঙবা তাবনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি। ক্লাউদবর্স্তনা মরম ওইরগা থোকহনবা ঈশিং ইচাউগা ঐখোয়না করম্না মাইয়োক্নগদগে হায়বগী মতাংদা ঐখোয়না নীংথিনা শেম শাদুনা লৈবগী মথৌ তারি হায়না শ্রী শাহনা হায়খি।
এন.দি.আর.এফ. চাউখৎহন্নবা তঙাই ফদবা বজেৎ, ত্রেনিং অমসুং ফোর্স অসিগী মফমদা মতমগা চুনবা রিসোর্স পীবগী মতাংদা মোদী সরকারনা থবক অমত্তা চিত্থহনখিদে হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। দিজাজতর মেনেজমেন্তকী মতাংদা লৈবাক পুম্বগী ওইবা খ্বাইদগী অহানবদা লৈগদবা ফোর্স অমা ঐখোয়না শেমফম থোকই হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী মশমকশু দিজাজতর মেনেজমেন্তকী মতাংদা য়াম্না মুন্না খল্লি অমসুং হীরম অসিদা ভারতনা ঙসি ফংলিবা মায় পাকপা অসিমক মসিগী মরমদগীনি হায়না শ্রী শাহনা হায়খি। ইং 2004 অমসুং 2014গী মরক্কী চহি 10গী মনুংসিদা এস.দি.আর.এফ. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কীদমক্তা পুন্না লুপা করোর 66,000গী বজেৎ অসি দিজাজতর রীলিফকীদমক্তা থাদখিবনি অমসুং ইং 2014দগী 2024 ফাওবগী চহি তরাগী মনুং অসিদা বজেৎ অসি লুপা করোর লাক্ষ অনিদা হেনগৎখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। ভারত সরকারনা দিজাজতরগীদমক্তা মতৌ করম্না শেম শাদুনা লৈবগে হায়বসি থৌওং অসিমক্না তাক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। দাইল 112, মৌসম, দামীনি, মেঘদুৎ ওইরো, মসিগুম্বা মোবাইল এপ্লিকেসন নত্ত্রগা আর্লী ৱার্নিং সীস্তেম ওইরো, মোদী সরকারনা এন.দি.আর.এফ.তা বিজ্ঞানগী ওইবা মখল খুদিংগী তেংবাং পীরি হায়না শ্রী শাহনা মখা তানা পাউদমখি।
এন.দি.আর.এফ.কী মীওই 16,000না চাদা 40গী চাংদা রিস্ক অমসুং হার্দশিপ এলাৱেন্স ফংলগনি, মসিমক মখোয়না মতম শাংবদগী হৌনা হায়দুনা লাক্লবনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মখোয়গী অপাম্বা অসি ঙরাং পীনবা য়াখ্রে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (সি.এ.পি.এফ.)না হৌজিক্তি লৈবাক অমাউং মালেমগী থাক্তা লৈবা শান্ন খোৎনবগী চাংয়েংনবা খুদিংদা ইন্দোর অমসুং আউতদোরগী ওইনা শরুক য়াবা য়ারগনি হায়না মোদী সরকারনা ৱারেপ লৌখ্রে হায়না শ্রী শাহনা হায়খি। থৌওং অসিগী মপুং ওইবা থৌরাং য়াৎপা লোইখ্রে অমসুং ভারত সরকারনা মসিবু থবক্তা ওন্থোক্নবা মোদেল অমশু য়াম্না থুনা শেম্লগনি হায়না মহাক্না হায়খ্রে। সরকার অসিনা সি.এ.পি.এফ.তা শান্ন খোৎনববু মশক খঙহন্দুনা মখোয়গী চৎনবী ওইহনবা অমসুং মসিদা তংদু লৈতানা পাংথোকপা ঙমহনবা হায়বসি পাম্মি হায়না মহাক্না হায়খি।