হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এজুকেসন মন্ত্রালয়না লৈবাক শীনবা থুংবদা তোবেকো ফ্রী এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনস (তোফৈ) হৌদোকখ্রে
24 JUN 2024 4:29PM by PIB Imphal
হিদাক মনা শীজিন্নবা হায়বসিনা ঙাকথোকপা য়াবা শিবা য়াবদগী অমসুং লায়না কয়া নাবগী ভারত্তা অচৌবা মরম অমা ওইরি অমসুং মসিনা চহি অমদা লৈবাক অসিদা মীওই মিলিয়ন ১.৩৫ শিহল্লি। ভারত অসি হিদাক মনা খ্বাইদগী চাউনা শীজিন্নবা অনিশুবদা অমসুং পুথোকপা লৈবাক অমা ওইরি। গ্লোবেল য়ুথ তোবেক্কো সর্ভে (জি.ৱাই.তি.এস.) ২০১৯গী মতুং ইন্না চহি লৈবাক অসিদা ১৩ দগী ১৫ ফাওবদা লৈবা মহৈরোই চাদা ৮.৫ না মওং কয়াগী হিদাক মনাশিং শীজিন্নরি।
তোঙান-তোঙানবা মওংদা মহৈলোইশঙ ময়াদা অমসুং মনুংদা ফংহনবনা মথক্কী ফিভম অসি লাক্নবগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরি।
নেসনেল তোবেক্কো কন্ত্রোল প্রোগ্রাম (এন.তি.সি.পি.)গী শরুক অমা ওইনা, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় ভারত সরকারনা চহি শুদ্রিবা অমসুং নহা কয়াবু হিদাক মনা শীজিন্নবদগী ঙাকথোক্নবা তোবেক্কো ফ্রী এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসন (তোফৈ)গী চৎন কাংলোনশিং থোকখ্রে।
স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী বিভাগ, এজুকেসন মন্ত্রালয়না "তোফৈ ইমপ্লিমেন্তেসন মেন্যুএল" মহৈলোইশঙশিংগীদমক শেমখ্রে অমসুং মে ৩১, ২০২৪দা পাঙথোকপা ৱার্ল্দ নো তোবেক্কো দে (দব্ল্যু.এন.তি.দি.)দা হৌদোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিদা লৈরিবা এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিবু তোফৈগী চৎনকাংলোনশিং অসি ইন্নবা অমসুং #তোবেক্কো ফ্রী এরিয়া ওইহন্নবনি। তোবেক্কো ফ্রী এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা হিদাক মনাশিং ফংহন্দবা হায়বগী খোঙজং অসিবু হেন্না মপুং ফাহন্নবা সেক্রেতরী, দিপার্ত্মেন্ত ওব স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসী, এজুকেসন মন্ত্রালয় ভারত সরকারনা তোফৈ ইমপ্লিমেন্তেসন মেন্যুএলগী মতুং ইন্না গাইদলাইন্স ওব তোবেক্কো ফ্রী এজুকেসনেল ইন্সিত্যুসন (তোফৈ) চৎননবা মখাগী তৌবা য়াবা থবকশিং অসিগা লোইননা রাজ্য/য়ু.তি. খুদিংমক্তা শুগাইনা য়াওরবা পাউতাকশিং পীখ্রেঃ
• 'তোবেক্কো ফ্রী এরিয়া' সাইনেজ এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা দেজিগনেতেদ ওইবা মীওইদুগী ঈ পাউগা লোইননা থেৎপা।
• 'তোবেক্কো ফ্রী এজুকেসন ইন্সিত্যুসন' সাইনেজশিং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনগী চঙফম/ফক্লাংশিংদা দেজিগনেতেদ ওইবা মীওইদুগী ঈ পাউগা লোইননা থেৎপা।
• অকোইবদা চুরুত/বীদি নৎত্রগা লংথোক্লবা গুৎকা/হিদাক মনা কৌতা, কামশিনফম লৈবগী মমি তাহন্দবা।
• এজুকেসনেল ইন্সিতিত্যুসনশিংগী অকোইবদা হিদাক মনা শীজিন্নবগী মাঙজবশিং তাকপা ঈপাউশিংগী পোস্তর থেৎপা।
• এজুকেসনেল ইন্সিত্যুসনশিংদা থা ৬ খুদিংগী হিদাক মনা লাকশিন্নবা থবকশিং পাঙথোকপা।
• 'তোবেক্কো মোনিতর' অমসুং মখোয়গী মমিং, ফম, অমসুং কন্তেক্ত নম্বরশিং সাইনেজদা থেৎপা।
• "নো তোবেক্কো য়ুজ" গাইদলাইনশিং এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী কোদ ওব কন্দক্ততা হাপচিনবা।
• এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী অকোইবগী য়ার্দ ১০০ গী মফমশিং খঙদোকপা।
• এজুকেসনেল ইন্সতিত্যুসনশিংগী অকোইবদা য়ার্দ ১০০ গী মনুংদা লৈবা দুকানশিংদা হিদাক মনাগী পোত্থোক অমত্তা থমহন্দবা।
মখা তানা, মহাক্না সিভিল সোসাইতীশিংনা দিএদিক্সনগী পাউজেলশিং লম্বী লিলা, ভিদিও ফিল্ম, এন.জি.ও.শিংগা ৱারী শাবা, রিসোর্স পার্সনশিং অসিনচিংবগা ৱারী শাদুনা থৌদাং লৌহন্নিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। মসিগী মতুং ইন্না রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা স্কুল মেনেজমেন্ত কম্মিতীগী মীফমশিং নেসনেল সোসিএল সর্ভিস অমসুং বিদ্যাঞ্জলি-স্কুল ভোলুন্তীয়র ইনিসিএতিবকা রিসোর্স পার্সনগা ফাওননবা, মফম অদুদা লৈবা এন.জি.ওশিংগা লোইননা মহৈরোই ওজা, মমা মপা, স্তাফশিং য়াওনা হিদাক মনা থিংনবা থৌদাং লৌনবা খঙহনখি।
তোফৈ মেনুএলগী লিঙ্ক
https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/guidelines/im_tofel.pdf

Ministry of Education
Ministry of Education rolls out a nationwide campaign on Tobacco Free Educational Institutions (ToFEI)
24 JUN 2024 4:29PM by PIB Delhi
Tobacco use is one of the major causes of preventable deaths and diseases in India and accounts for nearly 1.35 million deaths every year in the country. India is also the second largest consumer and producer of tobacco. According to Global Youth Tobacco Survey (GYTS) 2019, 8.5 percent of school students in the age group of 13 to 15 consume tobacco in different forms across the country.
Easy access to tobacco products in its different forms around our school buildings and campuses believed to be one of the major contributing factors causing the above situation.
As part of the National Tobacco Control Programme (NTCP), the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India, has issued the Tobacco Free Educational Institution (ToFEI) Guidelines for safeguarding minors and youth from tobacco use.
Department of School Education & Literacy, Ministry of Education has developed a “ToFEI Implementation Manual” for schools and launched it on World No Tobacco Day (WNTD) which was observed on 31st May, 2024. The objective is to make educational institutions across the nation comply with the ToFEI guidelines and become #Tobacco Free Area.
Augmenting the mission for tobacco free educational institutions, Secretary, Department of School Education & Literacy, Ministry of Education, Government of India has issued a detailed advisory to all States/UTs for complying with Guidelines of Tobacco Free Educational Institutions (ToFEI) as per the ToFEI Implementation Manual in a befitting manner by undertaking the following suggestive activities in schools and nearby area;
• Display ‘Tobacco Free Area’ Signage inside the premise of Educational Institution with the information of designated person.
• Display “Tobacco Free Education Institution” signage at entrance/boundary wall of Educational Institution with the information of designated person.
• There should not be any evidence of tobacco use inside the premise like cigarette/beedi butts or discarded gutka/tobacco pouches, spitting spots.
• Display of poster & other awareness materials on harms of tobacco within the premise of educational institutions.
• Organizing at least one tobacco control activity every 6 months in educational institutions.
• Nomination of ‘Tobacco Monitors’ and their names, designation, and contact number are to be mentioned on the signage.
• Inclusion of “No Tobacco Use” Guidelines in the Educational Institutions code of conduct.
• Marking of 100 yards area from the outer limit of boundary wall/fence of the educational institute.
• Shops within 100 yards of the Educational Institute shall not sell any kind of tobacco products.
• Take pledge against Tobacco use as per Annexure-III of Implementation Manual of ToFEI.
Further, he also emphasized upon the role of Civil Society in spreading awareness messages on de-addiction through street plays, video films, talks by NGOs, resource persons etc. Accordingly, States/UTs were advised to use the avenues of School Management Committee meetings, National Social Service and Vidyanjali-School Volunteer Initiative to rope in resource persons, NGOs working in this area to spread awareness on tobacco prevention and consumption covering all stakeholders including students, teachers, parents and staff working in the educational institutions.
Link to the ToFEI Manual: https://dsel.education.gov.in/sites/default/files/guidelines/im_tofel.pdf