হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
পরিক্ষাশিং অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং নিয়ম চুম্না পাংথোক্নবা অখঙ-অহৈশিংগী অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অমা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা শেম্লে
পরিক্ষাগী থবকশিং শেমদোক্নবা দেতা সেকুরিতিগী চৎন-কাংলোনশিং ফগৎহন্নবা অমসুং এন.তি.এগী স্ত্রকচর অমসুং থবক তৌবগী মতাংদা কম্মিতিনা ৱারেপশিং লৌগনি
থা অনিগী মনুংদা কম্মিতিনা মসিগী রিপোর্ত মিনিস্ত্রিদা পীখৎকনি
22 JUN 2024 3:04PM by PIB Imphal
নেসনেল তেস্তিং এজেন্সি(এন তি এ)গী খুৎথাংদা পরিক্ষাশিং অরোন-অথুপ লৈতনা অমসুং নিয়ম চুম্না পাংথোক্নবা ৱারেপশিং লৌনবা অখঙ-অহৈশিংগী অৱাংবা থাক্কী কম্মিতি অমা ইজুকেসন মিনিস্ত্রিনা শেম্লে:
• পরিক্ষাগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপা,
• দেতা সেকুরিতিগী চৎন-কাংলোনশিং ফগৎহন্নবা
• এন.তি.এগী স্ত্রকচর অমসুং মথৌ পাংথোকপা
মখাগী অসি অৱাংবা থাক্কী কম্মিতিগী চিয়ার্মেন অমসুং মেম্বরশিং ওইগনি।
1
দোক্তর কে. রাধাকৃষ্ণন
ইসরোগী হান্নগী চিয়ার্মেন অমসুং বি.ও.জি, আই.আই.তি কানপুরগী চিয়ার্মেন
চিয়ার্মেন
2
দোক্তর রনদিপ গুলেরিয়া
এ.আই.আই.এম.এস দিল্লিগী হান্নগী দিরেক্তর
মেম্বর
3
প্রোফেসার বি জে রাও
ভি.সি, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতি, হায়দ্রবাদ
মেম্বর
4
প্রোফেসার রামামুর্তি কে
প্রোফেসার ইমিরিতস, সিবিল ইঞ্জিনিয়ারিং দিপার্তমেন্, আই.আই.তি মাদ্রাস
মেম্বর
5
শ্রী পঙ্কজ বন্সাল
কো-ফাউন্দর, পিপল স্ত্রোং অমসুং বোর্দ মেম্বর-কর্মায়োগী ভারত
মেম্বর
6
প্রোফেসার অদিত্যা মিত্তল
দিন স্তুদেন্ত এফেয়ার্স, আই.আই.তি দিল্লি
মেম্বর
7
শ্রী কোবিন্দ জাইসৱাল
জোইন্ত সেক্রেতরি, ইজুকেসন মিনিস্ত্রি, ভারত সরকার
মেম্বর সেক্রেতরি
কম্মিতিগী তার্ম ওফ রিফরেন্স মখাগী অসিনি ;
(i) পরিক্ষাগী থবকশিংদা অওনবা পুরকপা
(a) পরিক্ষাগী থবকশিং হৌবদগী লোইবা ফাওবা নৈনবা অমসুং থবক অসি ফগৎহন্নবা পাউতাকশিং পীবা অমসুং অপনবা পীরকপা য়াবশিং ঙাকথোক্নবা থবকশিং মশক খঙদোকপা।
(b) এন.তি.এগী স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিউদুর(এস ও পি)/প্রোতোগোলশিং অমুক হন্না য়েংশিনবা অমসুং থাক খুদিংমক্তা কাংলোন ফজনা ঙাক্নবা য়েংশিনবগী থবক্কা লোয়ননা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিউদুর(এস ও পি)/প্রোতোগোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পাউতাকশিং পীবা।
(ii) দেতা সেকুরিতিগী চৎন-কাংলোনশিং ফগৎহন্নবা
(a) এন.তি.এগী হৌজিক লৈরিবা দেতা সেকুরিতিগী থবকশিং অমসুং চৎন-কাংলোনশিং য়েংশিনবা অমসুং মসি ফগৎহন্নবা পাম্বৈশিং তাকপা।
(b) ৱাহংশিং শেম্বা অমসুং অতোপ্পা তোঙান-তোঙানবা পরিক্ষাশিংগী থবকশিংগী হৌজিক লৈরিবা সেকুরিতি প্রোতোগোলশিং য়েংশিনবা অমসুং মখোয় ফগৎহন্নবা পাউতাকশিং পীবা।
(iii) এন.তি.এগী স্ত্রকচর অমসুং মথৌ পাংথোকপা
(a) পোইন্ত (i) অমসুং (ii) দা পীরিবা ৱাফমশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা এন.তি.এগী স্ত্রকচর অমসুং মথৌ পাংথোকপদা পাউতাকশিং পীবা অমসুং থাক খুদিংমক্তা মথৌ পাংথোক্কদবশিংগী চপ চাবা থৌদাংশিং ময়েক শেংনা খঙহনবা।
(b) এন.তি.এগী হৌজিক লৈরিবা গ্রিভান্স রিদ্রেসেল মেকানিজমগী থবকশিং য়েংশিনবা, ফগৎহনগদবা শরুকশিং মশক খঙদোকপা আমসুং মসিগী থবক তৌবা হেনগৎহন্নবা ৱারেপশিং লৌবা।
ওর্দর অসি থোকপা থা অনিগী মনুংদা কম্মিতিনা মসিগী রিপোর্ত মিনিস্ত্রিদা পীখৎকনি।
মখোয়দা মতেং পাংনবা অপাম্বা সবজেক মেত্তর এক্সপার্ত অমা হেক্তা কম্মিতিনা শীজিন্নবা য়াগনি।

Ministry of Education
Ministry of Education constitutes a High-Level Committee of Experts to ensure transparent, smooth and fair conduct of examinations
Committee to make recommendations on Reform in mechanism of examination process, improvement in Data Security protocols and structure and functioning of NTA
Committee to submit its report to the Ministry within 2 months
22 JUN 2024 3:04PM by PIB Delhi
In order to ensure transparent, smooth and fair conduct of examinations through National Testing Agency (NTA), Department of Higher Education, Ministry of Education constituted a High-Level Committee of Experts to make recommendations on:
• Reform in mechanism of examination process,
• Improvement in Data Security protocols.
• Structure and functioning of National Testing Agency
The following shall be the Chairman and Members of the High-Level Committee.
1
Dr. K. Radhakrishnan,
Former Chairman, ISRO and Chairman BoG, IIT Kanpur.
Chairman
2
Dr. Randeep Guleria,
Former Director, AIIMS Delhi.
Member
3
Prof. B J Rao,
Vice Chancellor, Central University of Hyderabad.
Member
4
Prof. Ramamurthy K,
Professor Emeritus, Department of Civil Engineering, IIT Madras.
Member
5
Shri Pankaj Bansal,
Co-Founder, People Strong and Board Member- Karmayogi Bharat.
Member
6
Prof. Aditya Mittal,
Dean Student Affairs, IIT Delhi
Member
7
Shri Govind Jaiswal,
Joint Secretary, Ministry of Education,
Govt. of India
Member Secretary
The Terms of Reference of the committee are as follows;
(i) Reform in mechanism of examination process
(a) To analyse the end-to-end examination process and suggest measures to improve efficiency of the system and to forestall any possible breach.
(b) To conduct a thorough review of the Standard Operating Procedures (SOPs)/Protocols of the NTA, and suggest measures to strengthen these procedures/protocols along with monitoring mechanism to ensure compliance at every level.
(ii) Improvement in Data Security protocols
(a) To evaluate the existing data security processes and protocols of NTA and recommend measures for its improvement.
(b) To examine existing security protocols related to the paper-setting and other processes for different examinations and make recommendations to enhance robustness of system.
(iii) Structure & Functioning of National Testing Agency
(a) To make recommendations on the organizational structure and functioning of the National Testing Agency (NTA) for implementation of recommendations given under point (i) and (ii) and clearly defining the roles and responsibilities of functionaries at every level.
(b) Assess the current Grievance Redressal Mechanism of the NTA, identify areas of improvement and make recommendations for enhancing its efficiency.
The Committee shall submit its report to the Ministry within two months from the date of issue of this order.
The Committee can co-opt any Subject Matter Expert to assist them.