প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৮-১৯ জুনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিহাৰ ভ্ৰমণ কৰিব
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ‘কিষাণ সন্মান সন্মিলন’ত উপস্থিত থাকিব প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিছান’ৰ ১৭ সংখ্যক কিস্তি মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে, যাৰ পৰিমাণ ২০,০০০ কোটি টকাতকৈয়ো অধিক
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘কৃষি সখী’ হিচাপে আত্ম সহায়ক গোটৰ ৩০,০০০ ৰো অধিক মহিলাক প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰত ‘নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ চৌহদ উদ্বোধন কৰিব
17 JUN 2024 9:52AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৮ আৰু ১৯ জুন, ২০২৪ ত উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিহাৰ ভ্ৰমণ কৰিব।
১৮ জুনৰ সন্ধিয়া প্ৰায় ৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসীত ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান সন্মিলন’ত অংশগ্ৰহণ কৰিব। সন্ধিয়া প্ৰায় ৭ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘দশশ্বমেধ ঘাট’ত ‘গংগা আৰতি’ প্ৰত্যক্ষ কৰিব। তেওঁ নিশা প্ৰায় ৮ বজাত ‘কাশী বিশ্বনাথ মন্দিৰ’ত পূজা সম্পাদন কৰাৰ লগতে মন্দিৰ দৰ্শন কৰিব।
১৯ জুনৰ পুৱা প্ৰায় ৯.৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নালন্দাৰ ধ্বংসাৱশেষ পৰিদৰ্শন কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১০.৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ ৰাজগীৰত নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ চৌহদ উদ্বোধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুষ্ঠানটোত সমবেত লোকসকলক উদ্দেশি ভাষণো কৰিব।
উত্তৰ প্ৰদেশত প্ৰধানমন্ত্ৰী
তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শপত গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৃষক কল্যাণৰ প্ৰতি চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা প্ৰতিফলিত কৰি ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ নিধি’ৰ ১৭ সংখ্যক কিস্তি মুকলি কৰাৰ বাবে তেওঁৰ প্ৰথমটো ফাইলত স্বাক্ষৰ প্ৰদান কৰিছিল। এই প্ৰতিশ্ৰুতি ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰত্যক্ষ লাভ স্থানান্তৰণ ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’ (পিএম-কিষাণ)ৰ অধীনত প্ৰায় ৯.২৬ কোটি হিতাধিকাৰী কৃষকক ২০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক পৰিমাণৰ ১৭ সংখ্যক কিস্তিটো মুকলি কৰি দিব। এতিয়ালৈকে ১১ কোটিৰো অধিক যোগ্য কৃষক পৰিয়ালে ‘পিএম-কিছান’-ৰ অধীনত ৩.০৪ লাখ কোটি টকাৰো অধিক ধন লাভ কৰিছে।
অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আত্ম-সহায়ক গোট (এছএইচজি)ৰ ৩০,০০০ ৰো অধিক মহিলাক ‘কৃষি সখী’ হিচাপে প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰিব।
‘কৃষি সখী কনভাৰ্জেঞ্চ প্ৰগ্ৰাম’ (কেএছচিপি)ৰ লক্ষ্য হৈছে ‘কৃষি সখী’ হিচাপে গ্ৰাম্য মহিলা সৱলীকৰণৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰা, ‘কৃষি সখী’সকলক ‘পেৰা-এক্সটেনশ্যন শ্ৰমিক’ হিচাপে প্ৰশিক্ষণ আৰু প্ৰমাণপত্ৰ প্ৰদান কৰা। এই প্ৰমাণপত্ৰ পাঠ্যক্ৰমটো "লাখপতি দিদি" কাৰ্যসূচীৰ উদ্দেশ্যৰ সৈতেও সংগতি ৰাখি সম্পাদনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
বিহাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ ৰাজগীৰত ‘নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়’ৰ নতুন চৌহদ উদ্বোধন কৰিব।
‘ভাৰত আৰু পূব এছিয়া শীৰ্ষ সন্মিলন’ (ইএএছ)ৰ অংশদাৰ দেশসমূহৰ মাজত এক যৌথ সহযোগিতাৰে বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ধাৰণা বিকশিত কৰা হৈছে। উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত ১৭ খন দেশৰ ‘মিছন’সমূহৰ মুৰব্বীসকলকে ধৰি কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকিব।
চৌহদটোত দুটা বৌদ্ধিক খণ্ড আছে, য'ত ৪০টা শ্ৰেণীকোঠাত মুঠ আসন সামৰ্থ্য প্ৰায় ১৯০০। ইয়াত দুটা প্ৰেক্ষাগৃহ আছে য'ত প্ৰতিটোতে ৩০০খন আসনৰ সামৰ্থ্য আছে। ইয়াত প্ৰায় ৫৫০ গৰাকী শিক্ষাৰ্থী থাকিব পৰা এটা ছাত্ৰ ছাত্ৰাবাস আছে। চৌহদটোত ২০০০ গৰাকীলৈকে ব্যক্তি থাকিব পৰা আন্তৰ্জাতিক কেন্দ্ৰ, এম্ফিথিয়েটাৰ, ফেকাল্টি ক্লাব আৰু ক্ৰীড়া চৌহদকে ধৰি অন্যান্য বিভিন্ন সা-সুবিধাও সম্বলিত কৰা হৈছে।
চৌহদটোক এটা 'নেট জিৰো' সেউজ চৌহদ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। এই চৌহদ সৌৰ প্ৰকল্প, ঘৰুৱা আৰু খোৱা পানী শোধন প্ৰকল্প, বৰ্জিত পানী পুনৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে পানী পুনৰ্ব্যৱহাৰ প্ৰকল্প, ১০০ একৰ আয়তনৰ জলাশয়, আৰু আন বহুতো পৰিৱেশ অনুকূল সা-সুবিধাৰ সৈতে স্ব-বহনক্ষম।
বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ ইতিহাসৰ সৈতে গভীৰ সম্পৰ্ক আছে। প্ৰায় ১৬০০ বছৰ আগতে স্থাপিত মূল ‘নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়’খন বিশ্বৰ প্ৰথম আৱাসিক বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ ভিতৰত অন্যতম হিচাপে বিবেচিত হয়। ২০১৬ চনত নালন্দাৰ ধ্বংসাৱশেষক ‘ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ’ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
PM to visit UP and Bihar on 18th - 19th June
PM to attend Kisan Samman Sammelan in Uttar Pradesh
PM to release 17th instalment of PM KISAN amounting to more than Rs 20,000 crores
PM to grant Certificates to more than 30,000 women from Self Help Groups as Krishi Sakhis
PM to inaugurate Nalanda University Campus in Bihar
17 JUN 2024 9:52AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttar Pradesh and Bihar on 18th and 19th June, 2024.
On 18th June, at around 5 PM, Prime Minister will participate in PM Kisan Samman Sammelan in Varanasi, Uttar Pradesh. At around 7 PM, Prime Minister will witness Ganga Aarti at Dashashwamedh Ghat. He will also perform pooja and darshan at Kashi Vishwanath Temple at around 8 PM.
On 19th June, at around 9.45 AM, Prime Minister will visit the Ruins of Nalanda. At around 10.30 AM, Prime Minister will inaugurate the campus of Nalanda University in Rajgir, Bihar. Prime Minister will also address the gathering on the occasion.
PM in Uttar Pradesh
After being sworn in as Prime Minister for the 3rd time, PM Narendra Modi signed his first file authorising release of 17th instalment of PM Kisan Nidhi reflecting the commitment of the government towards farmer welfare. In continuation of this commitment, Prime Minister will release the 17th instalment amounting to more than Rs 20,000 crores to around 9.26 crore beneficiary farmers under the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) through Direct Benefit Transfer. So far, more than 11 crore eligible farmer families have received benefits of more than Rs. 3.04 lakh crore under PM-KISAN.
During the event, Prime Minister will also grant Certificates to more than 30,000 women from Self Help Groups (SHGs) as Krishi Sakhis.
Krishi Sakhi Convergence Program (KSCP) aims to transform rural India through the empowerment of rural women as Krishi Sakhi, by imparting training and certification of Krishi Sakhis as Para-extension Workers. This certification course also aligns with the objectives of the “Lakhpati Didi” Program.
PM in Bihar
Prime Minister will inaugurate the new campus of Nalanda University at Rajgir, Bihar.
The University is conceived as a joint collaboration between India and East Asia Summit(EAS) countries. The inauguration ceremony will be attended by several eminent people including the Head of Missions of 17 Countries.
The Campus has two Academic Blocks with 40 Classrooms having a total seating capacity of around 1900. It has two auditoriums having a capacity of 300 seats each. It has a student hostel with a capacity of around 550 students. It also has various other facilities including International Centre, Amphitheatre that can accommodate up to 2000 individuals, Faculty Club and Sports Complex among others.
The Campus is a ‘Net Zero’ Green Campus. It is Self-Sustainable with solar plant, domestic and drinking water treatment plant, water recycling plant for reusing wastewater, 100 acres of water bodies, and many other environment friendly facilities.
The University has a deep connection with history. The original Nalanda University, established around 1600 years ago, is considered to be amongst the first residential universities of the world. In 2016, the ruins of Nalanda was declared as a UN Heritage Site.