প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-৭ মীফমগী নাকলদা প্রধান মন্ত্রীনা ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি উনখ্রে
14 JUN 2024 4:28PM by PIB Imphal
ইতালিগী অপুলিয়াদা পাংথোক্লিবা জি-৭ মীফমগী নাকলদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফ্রান্সকী রাস্ত্রপতি ইম্মানুয়েল মেক্রোনগা লোয়ননা লৈবাক অনিগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। অহুমলকশুবা তার্মগী ওফিস পায়বগী মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি থাগৎপা ফোঙদোকখি।
‘হোরাইজন ২০৪৭’ রোদমেপ অমসুং ইন্দো-পেসিফিক রোদমেপ্তা মীৎয়েং থমদুনা, লুচিংবশিংনা ভারত-ফ্রান্সকী নাকল অনিগী মরীশিংগী ফিবম হন্না য়েংশিনখি। ঙাক-শেনগী মতেং পীনবা, নিউক্লিয়ার, স্পেস, ইজুকেসন, ক্লাইমেত এক্সন, দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, চৎথোক-চৎশিন অমসুং নেসনেল মিউজম পার্তনরশিপ য়াওনা নাৎকী ওইবা থবকশিং অমসুং মীগা মীগা লৈনবা মরীশিংগী মতাংদা খন্নখি। ‘মেক ইন ইন্দিয়া’দা মীৎয়েং থমদুনা মখা তানা ঙাক-শেনগী মতেং পীনবা হেনগৎহনবা হায়না মখোয়না য়ানখি।
এ.আই. মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিং, ইনর্জি অমসুং শান্ন-খোৎনবগী হিরমশিংদা মতেং পাংনবা পাকথোক-চাউথোকহনবা হায়না মখোয়না য়ানখি। লোয়ননা ২০১৫দা ফ্রান্সনা য়ুম্বু ওইরিবা এ.আই সম্মিৎ অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স ওসিন্স কনফরেন্সকী মতাংদা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা খন্নখি।
লুচিংবা অনিনা মালেমগী অমসুং লৈবাক অনিগী মরুওইবা ৱাফমশিংদা মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি। তুংদু লৈতাবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা মালেম অমগীদমক ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা অমসুং থাজবা য়াবা স্ত্রাতেজিক পার্তনরশিপ অমা লৈহনবগী মরুওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখি অমসুং মসি হেন্না পাকথোক-চাউথোক্নবা অমসুং অৱাংবা থাকশিংদা পুখৎনবা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবা হায়না য়ানখি।
হন্দক পাংথোক্কদৌরিবা পেরিস ওলেম্পিক অমসুং পেরালেম্পিক গেমসগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা রাস্ত্রপতি মেক্রোন্দা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of France on the sidelines of the G7 Summit
14 JUN 2024 4:28PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and President of the French Republic H.E. Mr. Emmanuel Macron, held a bilateral meeting on the sidelines of the G7 Summit in Apulia, Italy, today. PM thanked President Macron for his warm wishes on assuming office for the third consecutive term.
The two leaders reviewed India-France bilateral relations, focusing on the 'Horizon 2047' Roadmap and the Indo-Pacific Roadmap. Discussions included cooperation in defence, nuclear, space, education, climate action, digital public infrastructure, connectivity and cultural initiatives such as the National Museum partnership and enhancing people-to-people ties. They agreed to further intensify strategic defence cooperation with increased focus on ‘Make in India’.
They also agreed to expand cooperation in the realms of AI, critical and emerging technologies, energy and sports, while working closely in context of the forthcoming AI Summit and United Nations Oceans Conference, both to be hosted in France in 2025.
The two leaders also exchanged views on key global and regional issues. They emphasized that a strong and trusted Strategic Partnership between India and France is crucial for a stable and prosperous global order and agreed to work closely to make it scale greater heights.
Prime Minister extended his best wishes to President Macron for the forthcoming Paris Olympic and Paralympic Games.