গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়
ঘেঁহুৰ বজাৰ মূল্যৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে কেন্দ্ৰই
২০২৪ চনত ঘেঁহুৰ উৎপাদন হৈছে ১১২ নিযুত মেট্ৰিক টন, মজুত আছে পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ঘেঁহু
ঘেঁহু আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত শুল্কৰ গাঁথনি সলনি কৰাৰ কোনো প্ৰস্তাৱ নাই চৰকাৰৰ: খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ
13 JUN 2024 4:50PM by PIB Guwahati
গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগে ঘেঁহুৰ বজাৰ মূল্যৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ দৃষ্টি ৰাখিছে। ইয়াৰ উপৰি অসাধু চক্ৰই যাতে কোনো ধৰণৰ অবৈধ মজুতকৰণ কৰিব নোৱাৰে আৰু ঘেঁহুৰ মূল্য সুস্থিৰ হৈ থাকে তাৰ বাবে উপযুক্ত পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
২০২৪ চনত বিভাগে ১১২ নিযুত মেট্ৰিক টন ঘেঁহু উৎপাদনৰ তথ্য লিপিবদ্ধ কৰিছে । ভাৰতীয় খাদ্য নিগমে ২০২৪ৰ সময়ছোৱাৰ ১১.০৬.২০২৪ তাৰিখলৈকে প্ৰায় ২৬৬ লাখ মেট্ৰিক টন ঘেঁহু ক্ৰয় কৰিছে।ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থা (পি ডি এছ) আৰু অন্যান্য কল্যাণ আঁচনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাৰ পিছত, প্ৰায় ১৮৪ লাখ মেট্ৰিক টন ঘেঁহু যেতিয়াই প্ৰয়োজন হয় তেতিয়াই বজাৰৰ চাহিদা পূৰণ কৰিব পৰাকৈ উপলব্ধ হৈ আছে।
বছৰৰ প্ৰতি ত্ৰিমাসিকৰ বাবে মজুতকৰণৰ মাত্ৰা বেলেগ বেলেগ হয়। ২০২৪ চনৰ ১ জানুৱাৰীলৈকে ঘেঁহুৰ মজুতৰ পৰিমাণ আছিল ১৬৩.৫৩ লাখ মেট্ৰিক টন আৰু সেই সময়ত নিৰ্ধাৰিত মজুতকৰণৰ মাত্ৰা আছিল ১৩৮ লাখ মেট্ৰিক টন। বিগত কোনো সময়তে ঘেঁহুৰ মজুতকৰণৰ পৰিমাণ ত্ৰিমাসিক মজুতকৰণৰ পৰিমাণৰ নীতিৰ তললৈ অৱনমিত হোৱা নাই। তদুপৰি বৰ্তমান সময়ত ঘেঁহুৰ আমদানিৰ শুল্কৰ গাঁথনি সলনি কৰাৰো কোনো প্ৰস্তাৱ চৰকাৰৰ নাই।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre keeping close watch over market price of Wheat
112 million MT wheat production in RMS 2024, sufficient wheat stock available
No proposal to alter the duty structure on imports of wheat: Department of Food and Public Distribution
13 JUN 2024 4:50PM by PIB Delhi
The Department of Food and Public Distribution under Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution is keeping close watch on the market price of Wheat. In addition, suitable interventions, as warranted shall be undertaken to ensure that there is no hoarding by unscrupulous elements and the price remains stable.
During RMS 2024, the Department has reported production of 112 million MT of wheat. Food Corporation of India (FCI) has procured approximately 266 LMT of wheat till 11.06.2024 during RMS 2024. After meeting the requirement for Public Distribution System (PDS) and other Welfare Schemes, which is approximately 184 LMT, sufficient stock of wheat will be available to undertake market interventions, as and when required.
Buffer stocking norms vary for each quarter of year. As on 1st January, 2024, the wheat stock was 163.53 LMT against prescribed buffer norm of 138 LMT. The Wheat stock has at no point of time dipped below the quarterly buffer stock norms. In addition, at present, there is no proposal to alter the duty structure on imports of wheat.